αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
AlfaWolf on the Blog
"Ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια εκείνων που έχουν το κουράγιο να ονειρεύονται και που παίρνουν το ρίσκο να ζουν το όνειρό τους -ο καθένας ανάλογα με το ταλέντο του"
Home

27 Μαρτίου 2013, 17:00
Δεν έχουμε χούντα ??? για διάβασε


Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Φέτος όμως ο Δήμος Αθηνών αποφάσισε να κλείσει περισσότερα από σαράντα θέατρα και πολυχώρους που λειτουργούν στην πρωτεύουσα.

Η είδηση έσκασε την προηγούμενη Πέμπτη, όπου στους χώρους αυτούς έφτασε η ειδοποίηση ότι άμεσα θα τους σφραγίσουν. Κι όταν λέω «άμεσα» το εννοώ, καθώς οι πρώτοι χώροι που θα κλείσουν είναι στις 2 Απριλίου και έπεται συνέχεια, καθημερινά…!

Πώς και γιατί ξεκίνησε όλο αυτό; Όπως φαίνεται, η αιτία (ή αφορμή, αν θέλετε) ξεκίνησε μετά από επτά (!) περίπου καταγγελίες του «Σωματείου Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου», που οδήγησαν τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου Αθηναίων να αρχίσουν τους ελέγχους σε θέατρα, πολυχώρους και όπου ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις. Ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε 83 χώρους και το πρώτο που ζητούσαν είναι αν υπάρχει άδεια θεάτρου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι «άδεια θεάτρου» έχουν ορισμένα από τα παλιά θέατρα, αφού ο νόμος για τη λειτουργία του είναι παλιός, ή μάλλον «παμπάλαιος» καθώς έχει τεθεί σε ισχύ από το 1937, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά. Έκτοτε, ο νόμος δεν έχει… εκμοντερνιστεί με τα σύγχρονα δεδομένα και, ενώ πολλοί προσπάθησαν σε αυτά τα χρόνια να γίνει κάτι, τελικά δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Στους ελέγχους λοιπόν που έγιναν, ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των χώρων αυτών, αν έχουν άδεια θεάτρου.

Όσοι δεν είχαν, αφού δεν μπορούσαν να πάρουν με τις παλαιές ισχύουσες απαιτήσεις και κανόνες λειτουργίας… πήραν την Πέμπτη την ειδοποίηση ότι οι χώροι τους θα σφραγιστούν. Στο σημείο αυτό δε, οφείλω να αναφέρω ότι οι χώροι αυτοί τηρούσαν τις νόμιμες φορολογικές υποχρεώσεις, τύπωναν εισιτήρια και απέδιδαν τα δέοντα στην εφορία, απασχολούμενοι προσωπικό, τόσο επί σκηνής, δηλαδή ηθοποιούς, όσο και τεχνικό προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία τους. Τα 42 λοιπόν θέατρα που πρόκειται να σφραγιστούν μέσα στις αρχές Απριλίου είναι η αρχή, καθώς η επιτροπή του δήμου συνεχίζει να κάνει ελέγχους και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα.

Όπως φαίνεται λοιπόν, όλοι οι χώροι, οι πολυχώροι Πολιτισμού, οι μικροί χώροι Πολιτισμού, θα κλείσουν άμεσα, αφήνοντας επίσης και πολλούς εργαζόμενους άνεργους. Από την Παρασκευή λοιπόν τόσο το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών», όσο και πολλοί ακόμα εμπλεκόμενοι έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου να δουν τι θα κάνουν. Σε συνέλευση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΣΕΗ αποφασίστηκε η ίδρυση Σωματείου μεταξύ των ιδιοκτητών όλων αυτών των χώρων, που δεν έχουν άδεια θεάτρου, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ’37. Το νεοϊδρυθέν Σωματείο με την επωνυμία «Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού» και σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια Σωματεία θα προσπαθήσει να σώσει… ό,τι μπορεί, καθώς δικαιολογημένα θεωρούν ότι «δεν πρέπει να κλείσει κανένα θέατρο, βάσει αυτού του νόμου».

Βέβαια, αξίζει να τονίσω ότι όπως ειπώθηκε στη συνέλευση, κανείς δεν αντιτίθεται με τους όρους ασφάλειας που οφείλει να πληροί κάθε χώρος, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα. Αλλά, πρέπει να γίνει καινούργιος, σύγχρονος νόμος κι όχι με τα δεδομένα της… δικτατορίας.

Τέλος, έτσι για την… ιστορία, να αναφέρω ότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ιδιαίτερα στη χώρα που γέννησε το Θέατρο, θα έπρεπε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που υπηρετούν την Τέχνη του και να φροντίζει η Πολιτεία να αυξάνονται οι εστίες Τέχνης και Πολιτισμού κι όχι να στοχεύει στο… σφράγισμά τους!


4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


27 Μαρτίου 2013, 16:44
(Βίντεο) Ενα σπιτι σε στυλ\


Ένα νεαρό ζευγάρι από την Ουαλία έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και έχτισε το οικολογικό σπίτι των ονείρων του σε λιγότερο από ένα χρόνο, ξοδεύοντας μόλις 17.670 ευρώ.

Το ξύλινο εσωτερικό του, οι φτιαγμένοι από μπάλες άχυρου τοίχοι του και με τη σκεπή του φτιαγμένη από γρασίδι, το σπίτι του γλύπτη Charlie Hague και της συντρόφου Megan Williams του θα μπορούσε να είναι το σκηνικό για τις ταινίες των μυθιστορημάτων του Tolkien.

Μάλιστα λίγο πριν μετακομίσουν στο νέο τους σπιτικό ήρθε στον κόσμο και το πρώτο τους παιδί.

Ωστόσο, το ζευγάρι δε φρόντισε να πάρει άδεια από την πολεοδομία του Pembrokeshire, και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το «κουκλόσπιτό» τους, που έχτισαν σε οικόπεδο του πατέρα του Charlie.

«Το χτίσαμε στο τέλος μιας κοιλάδας, όπου δε μπορεί να το δει κανείς. Δεν ενοχλούμε κανένα και χρησιμοποιήσαμε όσο περισσότερα οικολογικά υλικά μπορούσαμε. Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς ένα ακίνητο στη Μεγάλη Βρετανία. Κοστίζει πολύ. Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για εμάς, καθώς δε μπορούσαμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι στην περιοχή που μεγαλώσαμε» είπε ο Charlie.


- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
alfawolf
Νικόλας
Ραδιοφωνικός Παραγωγός - Μουσικός - Τραγουδιστής
από Εξωτικά ΠατήσιαΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/alfawolf

Οτι με απασχολεί κατα καιρούς


Σαν Μουσικός παραγωγός έχω κάνει εκπομπές στην:

Σαντορίνη στον 106,4

στην Θεσσαλονίκη στον Scan fm και στον Μetropolis

στην Αθήνα στον Αθήνα 984

και στο διαδίκτυο για λίγο διάστημα στον EllinikosFm.com
Από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο 2011 με το Wolf On Air από το ραδιόφωνο του Music Heaven με πολλά αφιερώματα (Μάνος Ξυδούς, Γιώργος Ζαμπέτας, Παύλος Σιδηρόπουλος, Αφοί Κατσιμίχα, Ελληνικό κινηματογράφο, 25η Μαρτίου 1821, Ελληνική underground σκηνή, Νίκος Καββαδίας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκο Παπάζογλου, Μανώλη Ρασούλη, Καίτη Χωματά, κα) αλλά και συνεντεύξεις ( Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Γιώτα Νέγκα, Λάκης Χαλκιάς, Σοφία Παπάζογλου, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Ζήκας, Θοδωρής Ξυδιάς, Τζώρζια Κεφαλά των (ΜΠΛΕ), Κώστας Σμοκοβίτης, Γρηγόρης Τζιστούδης, Λάκης Παπαδόπουλος (με τα ψιλά ρεβέρ) Μανώλης Μητσιάς κα ) η έλλειψη ελεύθερου χρόνου με ανάγκασε να σταματήσω για λίγο (ελπίζω) χρονικό διάστημα.
Συνεχίζω βέβαια να εμφανίζομαι στο Night Out κάθε ΠαρασκευοΣάββατο στην Πλατεία Κολιάτσου

Για το Facebook μου clik στην εικόνα


Tags

radio ραδιο μουσική ελληνική ροκ classic rock wolf alfawolf
Επίσημοι αναγνώστες (29)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης