αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
15 Ιουλίου 2008, 15:43
Σκέψεις καλοκαιρινές...
Προσωπικές Σκέψεις  

Τελευταίο ποστ για αυτή τη σεζόν. Φεύγω σε λίγες μέρες απ' την Αθήνα και θα επιστρέψω πια μόνιμα κάπου στα μέσα του Αυγούστου. Πολλά συνέβησαν φέτος και χρειάζεται να ωριμάσουν μέσα στο νου μου. Όπως κάθε καλοκαίρι παίρνω μαζί αρκετά βιβλία για διάβασμα. Θέλω να διαβάσω 2-3 βιβλία μεταξύ των οποίων, το Infidel της Ayaan Hirsi Ali, μιας ηρωικής γυναίκας που κατάφερε να δραπευτεύσει σωματικά και νοητικά απ' τον σημερινό μεσαίωνα του Ισλάμ και να καταγράψει όσα πέρασε μεγαλώνοντας σε ένα ισλαμικό κράτος. Θέλω επίσης να διαβάσω το Ζορμπά του Καζαντζάκη. Πάει καιρός που διάβασα Καζαντζάκη και νιώθω την ψυχή μου φτωχότερη. Το έχω πια μεγάλη ανάγκη.

Έγινε το beach party, ξανασυναντηθήκαμε, κι όλα ήταν όμορφα κι απλά, έτσι όπως πρέπει να είναι σε μια μουσική κοινότητα. Σκέφτομαι πολλές φορές πόσο διαφορετικός είναι ο γραπτός λόγος σε σχέση με την ζωντανή επικοινωνία, και νομίζω ότι πολλές φορές πέφτουμε έυκολα στην παγίδα της ψυχρότητας του γραπτού λόγου. Γι' αυτό κρατώ τα άφθονα χαμόγελα, τα τραγούδια, την επικοινωνία, την συντροφιά. Έχουμε άπειρα πράγματα να μας ενώσουν, ας μείνουμε σε αυτά.

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες το νέο κείμενο των Σκέψεων, όπου εξερευνώ το μαγευτικό Μυστήριο των μουσών! Είναι ένα κείμενο που απευθύνεται στους λάτρεις της μουσικής, στους ανθρώπους εκείνους που η μουσική είναι ο κύριος τρόπος έκφρασής τους και δε μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους δίχως αυτήν.
Η στήλη μου, οι Σκέψεις, έγιναν ...20 δημοσιεύσεων! Είκοσι κείμενα που εκφράζουν την ψυχή μου τόσο πολύ που νομίζω ότι αν τα διαβάσει κανείς, μπορεί να με γνωρίσει σε απίστευτο βάθος. Γι' αυτό κάθε φορά που στέλνω ένα κείμενο νιώθω ...γυμνός. Δεν είναι εύκολο να εκφράσεις αυτά που χεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου σε ένα άγνωστο κοινό. Όσοι γράφουν ποιήματα και λογοτεχνήματα και τα δημοσιεύουν το ξέρουν καλά. Και νομίζω ότι αυτό είναι απ' τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε καταφέρει εδώ. Άνθρωποι ευαίσθητοι εκφράζονται καθημερινά, εκφράζουν γυμνή την ψυχή τους, κόντρα σε μία κοινωνία που μας θέλει σκληρούς, ανέκφραστους και πεζούς.

Με αυτές τις σκέψεις σας αφήνω, και σας εύχομαι να έχετε ένα πανέμορφο καλοκαίρι, να ξεχαστείτε λιγάκι, να ξεκουραστείτε, να διασκεδάσετε και να 'ρθείτε σε επαφή με τον εαυτό σας όσο μπορείτε.

Φίλοι μου...
Καλό Καλοκαίρι!!!


6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


10 Ιουλίου 2008, 02:30
Καλοκαιρινό
Προσωπικές Σκέψεις  

Μαγική εποχή το καλοκαίρι. Από όταν ήμουν μικρό παιδί αυτή η εποχή με σαγήνευε. Και ακόμα και σήμερα όταν προσπαθώ να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια, οι πρώτες ευχάριστες αναμνήσεις που 'ρχονται στο νου μου είναι πάντα καλοκαιρινές. Είχα και έχω μια μοναδική σύνδεση με αυτήν την εποχή. Όταν καλοκαιριάζει νιώθω ότι είμαι πιο πολύ ο εαυτός μου, ο πραγματικός μου εαυτός. Όλα ταιριάζουν καλύτερα γύρω μου. Και μερικές φορές μου φαίνεται σαν όλες οι άλλες εποχές να είναι απλά μία προετοιμασία για την μέγιστη αυτή γιορτή!

Διαβάζω εδώ σε αυτό το blog το περσινό ποστ "καλοκαίρι γαλαζοκόκκινο" που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η θλίψη μου για το περσινό καλοκαίρι και τις διακοπές που τελείωναν. Να 'μαστε όμως πάλι εδώ. Ξαναφτάσαμε στην μαγική εποχή. Ποιος να το φανταζόταν ότι θα 'ρχοταν τόσο γρήγορα... Δε ξέρω γιατί, αλλά όσο μεγαλώνω οι μέρες μοιάζουν να περνούν ολοένα και πιο γοργά. Έτσι και το καλοκαίρι, μοιάζει να ξεγλιστράει γρήγορα μέρα με τη μέρα. Μα ενώ μοιάζει πάντα μικρό όταν το ζεις, φαντάζει ατέλειωτο και ονειρεμένο όταν το θυμάσαι. Είναι άλλωστε τόσες πολλές και σημαντικές οι εμπειρίες που έζησα τα καλοκαίρια... Το πρώτο γρατζούνισμα κιθάρας, το πρώτο φιλί, οι πρώτοι έρωτες, οι πρώτες φιλοσοφικές συζητήσεις, το πρώτο σινεμά, οι πρώτοι ...Κατσιμιχαίοι (Ρίτα-Ριτάκι 1986-1987), η πρώτη πτήση στο Internet, τα πρώτα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα και το δέος απέναντι στον έναστρο ουρανό...

Ο έρωτάς μου για το καλοκαίρι είχε αποτυπωθεί παλιότερα εδώ στη στήλη μου στο MusicHeaven. Νομίζω, αν είστε κι εσείς λάτρεις του καλοκαιριού, είναι ο καλύτερος τρόπος να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι με ένα κείμενο ..."Καλοκαιρινό"!

Υ.Γ.Αναχωρώ απ' την Αθήνα στις 19 Ιουλίου και με ενδιάμεσα πήγαινε-έλα θα επιστρέψω οριστικά πια κάπου στις 15 Αυγούστου. Ανυπομονώ για το beach party του MusicHeaven στις 12 Ιουλίου κι ελπίζω να δω αρκετούς από εσάς εκεί:)
Τέλος, τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί εδώ στο MusicHeaven το νέο κείμενο των Σκέψεων, με τίτλο "Το μυστήριο των μουσών", που ασχολείται με τη ...μουσική!  


- Στείλε Σχόλιο


06 Ιουλίου 2008, 17:57
Καλωσορίσατε στον 21ο αιώνα!
Επιστήμη  

Οι επιστημονικές ειδήσεις του περασμένου μήνα ήταν εντυπωσιακές, και μου θύμισαν με τον καλύτερο τρόπο ότι βρισκόμαστε πια στον εικοστό πρώτο αιώνα. 
 
Νομίζω η σημαντικότερη είναι η εύρεση Ουρακίλης και Ξανθίνης σε μετεωρίτη που έπεσε απ' το διάστημα. Η ουρακίλη, είναι ένα οργανικό μόριο που είναι απ' τους δομικούς λίθους του RNA. Μία τέτοια ανακάλυψη δείχνει ότι οι δομικοί λίθοι της ζωής στη Γη ίσως να μην είναι τόσο σπάνιοι όσο νομίζουμε. Αντίθετα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η ιδέα που είχε προταθεί απ' τον Carl Sagan το 1992 ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες φέρουν συστατικά που είναι αναγκαία και αποτελούν προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής. Εάν πράγματι πριν  4 δισεκατομμύρια χρόνια πέσαν τα πρώτα δομικά μόρια της ζωής στη Γη, μπορεί το ίδιο να έχει γίνει και σε εκατομμύρια άλλους πλανήτες, με τη βοήθεια των μετεωριτών και των κομητών. Οι νουκλεϊκές βάσεις σύμφωνα με αυτή τη θεωρία μπορεί να δημιουργήθηκαν στο διάστημα ή στο εσωτερικό των αστεροειδών, προστατευμένες απ' την υπεριώδη ακτινοβολία. Ένας τέτοιος μετεωρίτης ίσως έπεσε την κατάλληλη στιγμή πάνω στη Γη για να οδηγήσει στην εμφάνιση των πρωταρχικών μορφών ζωής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://news.nationalgeographic.com/news/2008/06/080618-meteor-earth.html 

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη είναι η εύρεση τριών γαιοειδών πλανητών γύρω από ένα άστρο που απέχει από εμάς 42 έτη φωτός. Πρόκειται δηλαδή για πλανήτες που μοιάζουν με τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και είναι πετρώδεις σε αντίθεση με τους εξωτερικούς πλανήτες που είναι γιγάντιοι και αέριοι (Δίας, Κρόνος, κλπ). Μέχρι τώρα, λόγω της τεράστιας δυσκολίας ανίχνευσης πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, είχαμε καταφέρει να ανακαλύψουμε μόνο γίγαντες πλανήτες σε μεγέθη παρόμοια με του Δία και του Κρόνου ή και μεγαλύτερα. Η ανακάλυψη όμως μικρότερων πλανητών -αν και θεωρητικά ήταν αναμενόμενη- επιβεβαιώνει την ιδέα ότι οι πλανήτες κοντά στο μέγεθος και το είδος της Γης πρέπει να είναι άθφονοι στο σύμπαν. Το ζητούμενο είναι πλέον να ανακαλυφθούν πλανήτες γαιο-ειδείς που να βρίσκονται σε τέτοια "χρυσή" απόσταση απ' το άστρο τους ώστε να έχουν ήπιες συνθήκες, παρόμοιες με τις γήινες. Διαβάστε σχετικά εδώ: http://space.newscientist.com/article/dn14149-trio-of-superearths-found-around-milky-way-star.html?DCMP=ILC-hmts&nsref=news7_head_dn14149 και γενικά για την αναζήτηση "γαιοειδών" πλανητών εδώ: http://www.physics4u.gr/news/2008/scnews3370.html

Μία σημαντική αποστολή βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη στον Άρη. Το ρομπότ phoenix, προσεδαφίστηκε τον περασμένο Μάιο στον κόκκινο πλανήτη. Εντυπωσιακή είναι η πρόσφατη ανακάλυψή του ότι όχι μόνο υπάρχει πάγος στον Άρη, αλλά ότι το έδαφος είναι ιδιαίτερα φιλικό, και παρόμοιο με αυτό της Γης. Χαριτολογώντας ένας επιστήμονας της Nasa είπε ότι θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να καλλιεργήσει ...σπαράγγια στην επιφάνεια του Άρη. Υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με το αν το εύρημα του phoenix ήταν πάγος ή αλάτι, αλλά εμφανή σημάδια εξάτμισης δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για το πρώτο. Μέχρι στιγμής η αποστολή είναι πολύ επιτυχημένη, και πρόκειται να αποκαλύψει πολλά για το περιβάλλον και το υπέδαφος του γειτονικού μας πλανήτη. Περισσότερα εδώ: http://www.physics4u.gr/news/2008/scnews3368.html και εδώ: http://space.newscientist.com/channel/astronomy/astrobiology/dn14044-phoenix-digs-up-possible-ice-on-mars.html

Τέλος όπως ίσως γνωρίζετε, σύντομα στο Cern θα γίνει ένα απ' τα σημαντικότερα πειράματα όλων των εποχών όπου θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν τεχνητά τις συνθήκες που υπήρχαν το 1/100.000 δευτερόλεπτο μετά τη μεγάλη έκρηξη. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα εκεί. Θα δοθούν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του σύμπαντος, την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια καθώς και για το περίφημο σωμάτιο Higgs. Διαβάστε σχετικά εδώ http://www.physics4u.gr/articles/2008/LHC-1.html ή επισκεφείτε την ιστοσελίδα του Cern: http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html


4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
astron
Παύλος Καστανάς
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...


Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και Σινεμά
Επίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης