MusicHeaven blog Blogs

Home

26 2008, 12:56
...


Στα mid-90ς που εχα την αξχαστη εμπειρα να δνω (τρις καθτι παιδ τζιμνι) τις Πανελλνιες για να εκπληρσω την αρχγονη και αταβιστικ επιθυμα της μισς ανθρωπτητας, δηλαδ να γνω δικηγρος (οι λλοι μισο θλουν να γνουν γιατρο), πεφτα συνχεια πνω στην λξη αλλοτρωση. Βλπετε 3 ταν οι φετχ συμβουλς των φροντιστηριδων-εκθεσειδων για να σαρσουμε στην κθεση, 1ον να διαβζουμε το κυριακτικο Βμα, 2ον να ξεσκολσουμε τα παντα του Κορνλιου του Καστοριδη και 3ον και βασικτερον (πως και στα γκρμλιν ταν να μη φνε μετ τις δδεκα) να τα χνουμε πντα στην αλλοτρωση. Θες ταν για ναρκωτικ, η αλλοτρωση τα φταει λα, θες ο αναλφαβητισμς πλι η αλλοτρωση, θες η μοναξι στις σγχρονες πλεις, αμ τι το συζητμε κιλας; Σαν την κακι πεθερ της αλλοτρωσης εχαμε γνει. Και φυσικ καθτι και το ττε εκπαιδευτικ σστημα (αντθετα με το σμερα βεβαως βεβαως), προγαγε την δημιουργικτητα, επιβρβευε την φαντασα και επιζητοσε την υποκειμενικ κριτικ σκψη, αρκε λ’ αυτ φυσικ να ταν copy-paste, να μη βζαμε με ποιν παλουκματος το α’ενικ και κυρως να γρφουμε για να αναπτξουμε τις ιδες λλων, ποτ δεν κατλαβα τι στα τσακδια σμαινε αυτ η κακμοιρη λεξολα.

πρεπε να περσουν αρκετ χρνια και αφο ποτ δεν ξεπρασα το 13 στην κθεση (πντα μου ξεφεγανε αυτ τα τιμα τα α’ενικ) και απκτησα μια ντονη αντιπθεια γι’αυτ την κωλολξη που μου φρθηκε τσο αχριστα, διβασα σε μια εφημερδα (τρα αν ταν το κυριακτικο Βμα θα σας γελσω) που λεγε και 5 πργματα περ αλλοτρωσης και ξεστραβθηκα λγο.

Η αλλοτρωση λοιπν προρχεται απ τη σνθεση του λλος και τρω και σημανει γνομαι ξνος απναντι στον εαυτ μου. Ωραα λξη και χρσιμο το νημα της και κρμα που δεν χρησιμοποιεται και περισστερο σμερα που κολλει σο ποτ λλοτε, αλλ ας ψονται οι φροντιστηριδες-εκθεσειδες που μας την κνανε τσο αντιπαθητικ, σο το μουρουνλαδο ταν για τους πατερδες μας.

Πιστεω (και φτιχνομαι αφνταστα που χρησιμοποι α’ενικ) τι πολλ απ τα πρσωπα που ταλανζουν την επικαιρτητα, αλλ και λλα που την ταλνιζαν στο παρελθν και πολλ λλα που μοιραα θα την ταλανσουν στο μλλον παθαν αλλοτρωση (πς λμε κλλησαν γρπη), δηλαδ γιναν ξνοι απναντι στους εαυτος τους, σε αυτ που κποτε υπρξαν και στις αλθειες που μια φορ και ναν καιρ αποτελοσαν σημεα αναφορς για την ζω τους.

Μια εξγηση σως βρσκεται σε μια επιγραμματικ εξυπνδα (η οποα παρεπιπτντως κνει ξαλλο ναν φλο ΚΚΕτζη κθε φορ που του τη λω, συνοδευμενη απ το κακεντρεχς εναι η αλθεια σχλιο, τι διολισθανει προς ΠΑΣΟΚ), «αν δεν εσαι κομμουνιστς στα 20 σου δεν χεις καρδι και αν εσαι ακμη στα 40 σου δεν χεις μυαλ». Ας αφσουμε τη στεν ννοια του ΚΚ και ας πισουμε την ευρτερη ννοια της επαναστατικτητας, της διθεσης να αλλξεις τον κσμο και της ριζοσπαστικτητας που εθισται να’χει κθε να γενι.

Εναι ωραο λοιπ νασαι πιτσιρικς, να την παλεεις μσα απ ιδεολογικς αναζητσεις και αγνες, να γκομενζεις αγρως (μια σημαντικ παρμετρος που οι ηθικοπλαστικο αγωνιστδες παραλεπουν να αναφρουν) και γενικ να την περνς ζχαρη ικανοποιημνος απ την πληρτητα που σου προσφρει η αντιστοιχα θεωρας και πρξεων, καθς κνεις αυτ που πιστεεις και πιστεεις αυτ που κνεις.

λα μως που ο καιρς περν και αρχζεις και κνεις υποχωρσεις, εκτιμς περισστερο τις ανσεις και μεινεις την επαναστατικτητα σου, προκειμνου να μεγαλσεις την τσπη σου. Και φτνεις ας πομε (τυχαα τα παραδεγματα οιαδποτε σχση με υπαρκτ πρσωπα και καταστσεις παρακαλ πολ να θεωρηθε συμπτωματικ) απ αριστερς δημοσιογρφος να γνεσαι μεγαλοκαρχαρας των ΜΜΕ, με την αριστερ ιδεολογα να γνεται παρελθν, νδοξο μεν αλλ παρελθν δε, χρσιμο για συνεστισεις, κορνα στο κοτελο, αλλ φντασμα στο μυαλ, φτνεις ας πομε απ δεξις καθηγητς να γνεσαι πανσχυρος κομματρχης, αριβστας, κρατος κυνηγς του ποδγυρου και να στλνεις την αξα της οικογνειας, της πατρδας και της ηθικς να κνει παρα με την αριστερ ιδεολογα του πρτου δημοσιογρφου, στο νεκροταφεο των νεανικν ονερων.

Επαμε ββαια καθαρ θεωρητικ τα παραπνω και μακρι απ’μας, αλλ κακ τα ψματα μγκες, υπρχει μεγλη αλθεια στο ρητ «τους πλοσιους πολλος εμσησαν, το χρμα ουδες» και στο αδερφκι του, «τους εξουσιαστς πολλο εμσησαν, την εξουσα ουδες». Το χρμα η εξουσα σε αλλζει πρτα απ’λα απναντι στον διο σου τον εαυτ και κατπιν μοιραα απναντι στους λλους. Αν ο παραπνω δημοσιογρφος ο καθηγητς μποροσαν να συναντσουν τους 20χρονους εαυτος τους δεν θαχαν και πολλ να πουν, θατανε πια ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ.

Φυσικ αυτ δεν βγζει κανναν ξω απ το κλπο, οτε εμνα οτε και εσς, απλ για να αλλοτριωθες τσι, πρπει πρτα να αποκτσεις χρμα και εξουσα, αλλις εσαι σαν το μπζο-γεροντοκρη τον γρο-ηθικολγο και τα χνεις στην αμαρτα γιατ δεν μπορες να αμαρτσεις πια.

Προσωπικ, ντας φαντρος στην Ρδο και 2 μρες πριν φγω για Αθνα (σοι ταν στρατ θυμονται πσο ατελεωτες εναι οι τελευταες μρες), με χνει νας λοχαγς να πρω κτι νους και να μεταφρουμε κτι καλδια. Διθεση ανμεσα παττα και αγκινρα, σρνω τα πδια μου με το βρος των 8μηνων αρχαιτητας και το τερστιο κρος που μου χριζε η μισ σαρδλα στο πτο (λλο ανκδοτο αυτ που θα το διηγηθ ταν με ξαναπισει μιλιταριστικ κλαμψη), παρνω 5 νιοφηδες να κνουμε την αγγαρεα και πως εναι φυσικ τα παιδκια θλησαν να φιδεσουν πως κθε υγις σκεπτμενος φαντρος πρττει απναντι στις ανοσιες αγγαρεες και πως κανα και εγ σ’λη τη θητεα μου. Λοιπν το ασθημα ανωτερτητας που η παλαιτητα και η εξουσα της θσης που εχα, με κανε χι μνο να τσακωθ, χι μνο να τους στελω τκο (2 Φ τσμπησαν και λγο καθυστερημνο, αλλ sorry ρε παιδι) γιατ κουσον-κουσον τλμησαν να ειρωνευτον τον (μη χσω) παλαουρα, αλλ το χειρτερο λων ταν τι γινα κτι το ξνο μχρι ττε σ’εμνα, δηλαδ νας τραμποκος και μισς.

Συμπρασμα, η εξουσα και το χρμα ετε πρκειται για ναν καραγκιζη υπο-δεκανα στη Ρδο, ετε για μεγαλοεκδτες-δημοσιογρφους, ετε για γενικος γραμματες, σε αλλοτρινει το διο, μνο η διρκεια, το μγεθος  και η ποιτητα αλλζει. Για ακμη μια φορ, μια γελοιογραφα του μεγλου ΚΥΡ, λει πολ καλτερα με 3 σκτσα, σα εγ ταλαιπωρ σε 2 σελδες WORD.

Και επειδ κυκλοφορον πολλ σχημα ανκδοτα για την υπθεση Ζαχπουλου, να ακμη να: Γιατ στο Υπουργεο Πολιτισμο χουνε συσκτιση; Γιατ πεσε ο γενικς…

Καλ ΣΚ σε λους και λες


9 -


24 2008, 11:46
.


Ξρετε γιατ η συγκεκριμνη ταινα εναι η αγαπημνη μου; Για ναν βασικ λγο, κανες δεν εναι αυτς που η ηθικοπλαστικ μας κοινωνα ορζει «καλ». Εναι δηλαδ καλς ο Blondie (Κλντ στγουντ); Ας γελσω κινζικα, νας νθρωπος ο οποος ασκε το ευγενς επγγελμα του κυνηγο κεφαλν δεν αποτελε και αυτ που κθε πεθερ θα ονειρευταν για την κορολα της. Φυσικ και δεν εναι καλς, να καθκη και μισ εναι, που μως το συμπαθες και περεργο συνασθημα αυτ η συμπθεια.

Και συνεχζω, γουστρω αυτ την ταινα για τα οξμωρα της. Για παρδειγμα ο Κακς (Λι Βαν Κλιφ) σκοτνει 3 στην αρχ και μετ ντε να δσει και καμι σφαλιρα, εν ο (και καλ) Καλς τρει για κολατσι καμι 15αρια, σο για τον σχημο(λι Γουλας); Αυτς καθαρζει μχρι και τις μγες. 

Και σ’αυτν γκειται και η πρωτοτυπα της ταινας, γιατ εναι ο πραγματικς πρωταγωνιστς της και εναι νας σχημος. Ο Tuco εναι ο πιο ολοκληρωμνος χαρακτρας καθς μαθανουμε γιαυτν και το παρελθν του, για την οικογνεια του, για τα εγκλματα που χει διαπρξει (διαφορετικ σε κθε Πολιτεα, προσξτε το κθε φορ που τα απαγγλλουν ταν πνε να τον κρεμσουν) και γενικ παρουσιζεται σαν νας Οδυσσας αλ μεξικνα..

Αντθετα ο Καλς και ο Κακς παραμνουν στερετυπες κυρως φιγορες, που παραπμπουν σε αντστοιχες καρικατορες pulp fiction.

Μια σημαντικ λεπτομρεια, οι ηθοποιο στην ταινα αυτ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ, αλλ πετνε ατκες και μνο ατκες πως:

When you have to shoot, shoot, don't talk 

You never had a rope around your neck. Well, I'm going to tell you something. When that rope starts to pull tight, you can feel the Devil bite your ass 

I like big fat men like you. When they fall they make more noise. 

Don't die, I'll get you water. Stay there. Don't move, I'll get you water. Don't die until later.

I have a system, very much like yours. Only difference is I don't shoot the rope, I shoot the legs off the stool. Adios 

You think you're better than I am? Where we came from, if one did not want to die of poverty, one became a priest or a bandit! You chose your way, I chose mine. Mine was harder. You talk of our mother and father. You remember when you left to become a priest? I stayed behind! I must have been ten, twelve. I don't remember which, but I stayed. I tried, but it was no good. Now I am going to tell you something. You became a priest because you were... too much of a coward to do what I do!

Put your drawers on, and take your gun off.

Στην ταινα αυτ, με λιτ τρπο θγονται ζητματα πως η παρνοια του πολμου (κορυφαα στιγμ η σφαγ στην γφυρα με τον μεθυσμνο λοχαγ των Βορεων), η κοινωνικ δυσπραγα (ο παραπνω διλογος με τον παπα αδερφ του), η ηθικ της ανηθικτητας (στην τελικ ο Blondie πντα κβει το σχοιν απ το λαιμ του Tuco) και γενικ νας αντι-ηρωισμς, σως αντι-χολυγουντιανς και σγουρα αντι-τζονγουεινικς αλλ πολ ειλικρινς.

Για τη μουσικ του Morricone τα ’χουν γρψει λλοι καλτερα απ ’μνα οπτε δεν χω κτι να προσθσω.

Συμπρασμα, η πραγματικ ζω κρβει μπλικη μιζρια, απανθρωπι και το δειο στομχι αποτελε το καλτερο ιδεολογικ κνητρο. Ο μανδας των μεγλων ιδανικν, των ηρων και των ιστορικν επιτευγμτων, εθισται να σκεπζει την ανθρπινη παλιανθρωπι, την απστευτη σκληρτητα και την κρατη συμφεροντολογα.

Αλληγορα με το σμερα; Δεν μπορ να αντισταθ στον πειρασμ να αντιπαραβλλω να σπαγκτι γουστερν, με την γουεστερνικ επικαιρτητα που βινουμε, αν και εδ που τα λμε τα σπαγκτι γουστερν εχαν και ριστους σκηνοθτες πως ο Σρτζιο Λενε, εν εμες οτε μια τσντα της προκοπς δεν μπορομε να γυρσουμε καλ-καλ.

Στον ρλο του Καλο αναμφισβτητα ο Θμος, δεν πα να ναι ,τι θλει εγ τον συμπαθ για το χιομορ, την εξυπνδα στω για ,τι κποτε υπρξε, αν και ο Blondie στην ταινα μιλοσε κομματκι λιγτερο (πως και ταν κομματκι πιο αδνατος και κομματκι πιο ξανθς, αλλ αυτ εναι λεπτομρειες). Για τον ρλο του Κακο, πολλο οι υποψφιοι δημοσιογρφοι, πολιτικο, επιχειρηματες…τι να πω βλτε ποιον γουστρετε (το ξαναλω ο Blondie πντα κβει το σχοιν απ το λαιμ του Tuco). Οι πολιτικο πλι ενσαρκνονται στον ρλο του Billy Carson, του αξιωματικο των Νοτων, πουφαγε τα λεφτ του συντγματος και το σκασε με την Maria (παντο και πντα Cherchez la femme). Οι δευτεροκλαστοι απατενες στην ταινα μεταφρζονται στους Μεξικανος ληστς, που σκοτνονται (ποτ δεν αυτοκτονον) εν ριπ οφθαλμο και σε αντθεση με τους δικος μας σπνια λνε στω και μια κουβντα. Τα λεφτ πλι ετε και κινηματογραφικ ετε και αληθιν, ετε εναι 200.000 σε δολλρια ετε 5.000.000 ετε 500.000.000 και σε ευρ, ετε βρσκονται σε σεντοκια ετε σε μυστικος λογαριασμος εναι πντα τα δια. Μωρ καλ το λει το τραγοδι «για τα λεφτ τα κνεις λα»… και τλος,

σχημος εναι ο καθες φτωχοδιβολος που προσπαθε να ξεγελσει το σστημα για να επιβισει, να γνει απ τσακλι λκος και να φει προτο τον φνε, θιαστης του σα φμε και σα πιομε και πιστς στο κλψε για να ’χεις. Δεν συμπαθες εκολα τον σχημο γιατ στην ουσα εναι κποιος απ ’μας και ως γνωστν τα ομνυμα απωθονται.

Και πως λεγε και ο Blondie στην αρχ της σκηνς της μονομαχας «Two hundred thousand dollars is a lot of money. We're gonna have to earn it».

Εγ πλι θα λεγα, εναι πολλ τα λεφτ ρη και δε γνεται αλλιτικα, για να πισεις ψρια πρπει να βρξεις και τον κλο σου.

Καλημρα σε λους και λες


5 -


23 2008, 00:46
...


Τις προλλες διβασα να βαργδουπο βιβλο με βασικ και καθλου πρωττυπο ττλο «Παγκοσμιοποηση», που προσπαθοσε να πισει το θμα με βση την οικονομα, την πολιτικ και τον πολιτισμ. Αν το πιασε; Μωρε το πιασε και του δωσε και κατλαβε, χρνια εχα να διαβσω τσες κοτσνες αραδιασμνες σ’να μνο βιβλο, κοτσνες μεν, ακαδημαικ διατυπωμνες δε, με τον τρπο που μνο νας πολιτικντης μπορε να μιλει, δηλαδ πολπλοκα, ωραα και ρητορικ χωρς στην ουσα να λει τποτε. 

Για παρδειγμα «…ο καταχρηστικς οικονομισμς των νεοφιλελεθερων περιγραφν της διαδικασας εναι απρροια της «disembeddedness», της αππειρας δηλαδ να αποσυσχετιστε η «οικονομα» απ τα ζητματα εξουσας, κοινωνας, πολιτικς…» μιλτε ελληνικ ρε κριοι, δεν χουμε τελεισει λοι κοινωνιολογα στο Πντειο οτε βγλαμε την ΑΣΣΟΕ, αν δεν βγζει γρυ ο μσος κσμος στον οποο ανκω εγ τι ρλο βαρνε τα βαργδουπα βιβλα σας, για να γεμζουν τα ρφια στις βιβλιοθκες;  

Τον ρο τουλχιστον εξηγε πς βγκε, «απ το αγγλικ globalization που καταχωρθηκε πρτη φορ στο λεξικ Webster το 1960». Πλι καλ δηλαδ, γιατ το μνο που αποκμισα ταν, παγκοσμιοποηση μπλαμπλαμπλα, οικονομικ παγκοσμιοποηση μπλαμπλαμπλα, πολικ παγκοσμιοποηση μπλαμπλαμπλα και πολιτισμικ παγκοσμιοποηση μπλμπλαμπλα και μπλα.  

Μνο να σημεο μου κανε κλικ «…απλουστευμνος και εκλακευμνος απ τα ΜΜΕ, χρησιμοποιομενος απ πολλος πολιτικος σχεδιαστς ως εχρηστη συντομογραφα σχμα λγου, ο ρος παγκοσμιοποηση κατληξε να σηματοδοτε την απεριριστη διχυση…"αυτ εναι κριοι τι στα κομμτια το παιδεετε, δεν ξρετε τι το αισθητριο της Κοινς Γνμης εναι πανσχυρο; Απλ τα πργματα που λει και το σμα, να απεριριστο χυμαδι, να συντεταγμνο μπχαλο, να γατανκι των μουρλν, τσι το αντιλαμβνεται ο κσμος το πργμα. Ακος εκε υπεραπλοστευση και εκλακευση, που και τσι ναναι δηλαδ την προτιμ απ την ακαδημακ μπουρδολογα. 

Εδ και χρνια για την παγκοσμιοποηση, υπρχει το παροιμιακ ρητ «Το πταγμα μιας πεταλοδας στην Κνα μπορε να προκαλσει τυφνα στην Αμερικ» και αν αυτ μπορε να κνει μια αθα κινζικη πεταλουδτσα στην Αμερικ, φανταστετε τι μπορε να κνει η Αμερικ αν η οικονομα της πρει την κτω βλτα στον υπλοιπο κσμο. λλωστε ο Αλογοσκοφης το δλωσε «δεν επηρεζεται αποφασιστικ η ελληνικ οικονομα απ τα εσωτερικ προβλματα της αμερικανικς» υπρχει μεγαλτερος λγος ανησυχας απαυτ την δλωση; 

Φυσικ αυτ καθαυτ η παγκοσμιοποηση δεν πρκειται παρ για μια λξη, δηλαδ για φρσκο αρα, τον οποο εμες νοηματοδοτομε και του δνουμε σρκα και οστ με βση τις προεκτσεις του στην καθημεριντητα. Και καθτι τα θετικ της ελεθερης αγορς, της απρσκοπτης οικονομας και της παγκσμιας εφαρμογς του προτγματος του Διαφωτισμο Laissez faire, Laissez passer, ωχριον μπροστ στον φβο της ανεργας, της υποαπασχλησης, της ακρβειας, του κατακερματισμο του ασφαλιστικο, της λλειψης του κρτους πρνοιας και σως-σως ακμη και ενς οικονομικο κραχ το οποο θα αγκαλισει στη στοργικ του αγκαλι λο το «παγκσμιο χωρι» (γλυκι κφραση της παγκοσμιοποησης), τενουν τα αρνητικ της να προκαλον φβο στη σκψη και στη συνεδηση του μσου ανθρπου. 

Ββαια ο πιο διαδεδομνος ορισμς που χει διαδοθε στον κυβερνοχρο εναι αυτς που δθηκε με αφορμ το δυστχημα της πριγκπισσας Ντανας και πει κπως τσι:  

Μια Αγγλδα πριγκπισσα, που με τον Αιγπτιο φλο της χει ατχημα σε μια γαλλικ σραγγα, μσα σε να γερμανικ αυτοκνητο με ολλανδικ μηχαν, που το οδηγε νας Βλγος μεθυσμνος απ σκοτσζικο ουσκι, εν τους ακολουθον απ κοντ Ιταλο παπαρτσι με γιαπωνζικες μοτοσικλτες, τυγχνει των πρτων βοηθειν απ ναν Αμερικαν γιατρ με βραζιλινικα φρμακα! Και λα αυτ σου τα γρφει νας λληνας που χρησιμοποιε την τεχνολογα του Μπιλ Γκιτς, κι εσ πιθανς τα διαβζεις σε ναν απ τους αμτρητους υπολογιστς της IBM, που χρησιμοποιε ταβανζικα τσιπς, και κορετικη οθνη, συναρμολογημνο απ εργτες της Μπαγκλαντς σε να εργοστσιο της Σιγκαπορης, που μεταφρανε σε φορτηγ Ινδο, και κλεψαν Ινδονσιοι, και ξεφρτωσαν Σικελο λιμενεργτες και μετφεραν Μεξικανο παρνομοι, και τελικ σου πολησαν Αφρικανο μετανστες.

Εξυπνητζδικο δε λω αλλ κομμτι επιφανειακ… 

σως στο τι εναι τελικ παγκοσμιοποηση να απαντ ο Τζν Στινμπεκ (John Steinbeck) στο κλασικ «Τα σταφλια της Οργς»/«The grapes of Wrath», πιστεω απ τα βιβλα που οφελει να’χει διαβσει κανες πως και δποτε και με λγα λγια διαπραγματεεται την κατθλιψη της οικονομικς καταστροφς που βωσε η Αμερικ στα χρνια του κραχ, μσα απ τη μοναχικ Οδσσεια ενς ρωα που μελλε να αποτελσει διαχρονικ σμβολο του Tom Joad (αν θλετε ρχτε να βλφαρο στα Μπλουζ της Σκνης του infowar στο youtube).

Το παραπκατω εναι να χαρακτηριστικ σημεο του βιβλου και της ταινας και εναι στο σημεο που νας πρκτορας λει σε μια οικογνεια αγροτν, να την κνουν απ το χωρφι τους, το οποο κατασχθηκε λγω χρεν: 

Πρκτορας: Δεν μπορ να βοηθσω, το μνο που ξρω εναι οι εντολς μου. Αυτο μου λνε να σε διξω και αυτ σου λω σεσνα.

Μολει: Εννοες να φγω απ τη γη μου;

Πρκτορας: Τρα μη τα βζεις μαζ μου, δεν φταω εγ.

Γις του Μολει: Και ττε ποιος φταει;

Πρκτορας: Ξρεις σε ποιν ανκει αυτ η γη, στην Shawnee Land and Cattle Company.

Μολει: Και ποιος εναι η Shawnee Land and Cattle Company;

Πρκτορας: Δεν εναι καννας εναι μια εταιρεα.

Γις του Μολει: χουν μως ναν πρεδρο δεν χουν; χουν κποιον που να καταλαβανει τι εναι να δκαννο τσι δεν εναι;

Πρκτορας: Γιε μου δεν εναι δικ του το λθος γιατ η τρπεζα τους υποδεικνει τι να κνουν.

Γις του Μολει: Εντξει ττε που βρσκεται η τρπεζα;

Πρκτορας: Στην Τολσα, αλλ ποιο το νημα να πας εκε αφο δεν εναι επικεφαλς παρ νας μνατζερ, ο οποος εναι νας ημι-τρελλος απ την αγωνα του τπος που προσπαθε να κρατσει μια σειρ με τις εντολς που του δνουν απ την Ανατολ

Μολει: Ττε λοιπν ποιν να πυροβολσουμε;

Πρκτορας: Αδερφ δεν ξρω, αν ξερα θα σουλεγα, απλ δεν ξρω ποιν να κατηγορσεις…

Το συμπρασμα που βγζω απ τον κριο Στινμπεκ;

Παγκοσμιοποηση εναι ταν θλεις να πρεις την καραμπνα και να καθαρσεις αυτος που σου πηδξανε την ζω και δεν ξρεις οτε και βρσκεις ποιν να (πρωτο) πυροβολσεις.

Καληνχτα σε λους και λες


10 -


21 2008, 17:01Τι ξρουμε λοιπν για το αυθεντικ ρεμπτικο; Τποτε περισστερο και τποτε λιγτερο απ’τι ως μουσικ εδος εξφρασε τους πρσφυγες δημιουργος του οι οποοι μσα σε λιτ στχο και με τη συνοδεα μπαγλαμ, μπουζουκιο και κιθρας δωσαν πνο στη δυστυχα τους, στις Χαμνες Πατρδες και στην μιζρια της καθημεριντητας τους. Ββαια ως λληνες διακρινμαστε και απ ναν ναρκισσισμ και μια κριτη και κρατη παρελθοντολαγνεα η οποα μας κνει να αναπολομε τις δφνες του παρελθντος ξεχνντας τι οι δφνες μνες τους δεν φτιαξαν τποτε απολτως και κνουν το πολ-πολ για κνα στιφδο.

Παρλα αυτ δεν πιστεω να νομζει κανες, τι η δυστυχα εκφρασμνη μσα απ τραγοδι εναι δικ μας προνμιο, καθς να μεγλο κομμτι της μουσικς παραγωγς βασζεται στη φιλοσοφα που φτιαξε και το ρεμπτικο.

Ττοια εναι και τα calypso songs, τα οποα χουν τις ρζες τους στο μουσικ εκενο κδικα επικοινωνας που εχαν επινοσει οι αφρικανο σκλβοι, καθς αλυσοδεμνοι ντες στα «πλοα της αγπης» απαγορεονταν να μιλνε μεταξ τους ταχαμου για να μην αποδρσουν (και να πνε που στον Ατλαντικ;) και που τα λγια δεν μποροσαν η μουσικ κφραση φτανε και περσσευε.

Ο «βασιλις» των calypso songs εναι φυσικ ο Harry Belafonte και το ναυσμα για μνα να γρψω τοτα, ταν να βιντεκι που μου στειλαν (4ο στο τλος παραπλερως) και τον δεχνει να τραγουδει το φοβερ «Banana Boat Song» στα αγαπημνα muppet, φανεται τι ο νθρωπος εκτς απ φωνρα εχε και χιομορ.

Αυτ ταν και η τρτη φορ που το τραγοδι αυτ πεσε στην αντληψη μου μσα απ την τηλεραση. Η πρτη ταν στην πιο χαρακτηριστικ ταινα, του λεγμενου και «weird» αλλ αγαπημνου μου σκηνοθτη Tim Burton το «Beetlejuice». Την χετε δει (και γελσει) φαντζομαι οι περισστεροι και σοι δεν το χετε κνει αριο με τον κηδεμνα σας. Η σκην λοιπν χει ως εξς, τα φαντσματα (Alec Baldwin και Geena Davis) θλουν να διξουν τους ανεπιθμητους Deetz και το σινφι τους απ το σπτι τους και ταν αυτο κνουν το δεπνο σε φλους τους καταλαμβνουν και τους βζουν να τραγουδσουν και να χορψουν στο Banana Boat Song, απολαυστικ η σκην και πως ανακλυψα απολαυστικ και το τραγοδι.

Η πλκα εναι τι σχετικ σντομα αφτου εδα την ταινα πεσα πνω και σε μια εξελληνισμνη σατιρικ εκδοχ του, ταν ο Λαζπουλος των 80ς ο Χαρυ Κλν, τραγοδαγε το «!, εγ φτα, εγ φτα, εγω φτα…που τους κανα δεινσαυρους…», και για να καταλβετε τι θελε να πει ο ποιητς, μασταν πια στα μσα 90’ς με Παπανδρου για πρωθυπουργ και Καραμανλ για Πρεδρο, το λον 200 χρνια αμφτεροι και με διαδεδομνο αστεο (;) «Μα τι θλουν γροι νθρωποι και ασχολονται με την πολιτικ; …Φανεται πως απ να σημεο και μετ η πολιτικ αντικαθιστ το σεξ…Δηλαδ;…Να κνουν στην χρα τους , τι δεν μπορον να κνουν στη γυνακα τους». Επκαιρη παρατρηση, αν ο Ανδρας και ο Κωνσταντνος ττε εχαν τη δικαιολογα των γηρατειν, ο Κστας και ο Γιργος σμερα τι δικαιολογα χουν;

Και πμε πσω στο τραγουδκι, βλποντας το βιντεκι που εξηγε το νημα του στω και χιουμοριστικ, αλλ το επεξηγε, αποφσισα να το κοιτξω και πρα απ τη μουσικ, το ρυθμ και τη φων του Belafonte, δηλαδ σε εππεδο στχου και νοματος. Σαν στχος (χωρς τις επαναλψεις) πει κπως τσι,

Day-o, Day-ay-ay-o
Daylight come and me wan' go home
Day, me say day, me say day, me say day
Me say day, me say day-ay-ay-o
Daylight come and me wan' go home

Work all night on a drink a' rum
Daylight come and me wan' go home
Stack banana till the mornin' come
Daylight come and me wan' go home

Come, Mister tally man, tally me banana
Daylight come and me wan' go home
Come, Mister tally man, tally me banana
Daylight come and me wan' go home

It's six foot, seven foot, eight foot BUNCH!
Daylight come and me wan' go home
Six foot, seven foot, eight foot BUNCH!
Daylight come and me wan' go home

A beautiful bunch a' ripe banana
Daylight come and me wan' go home
Hide the deadly black tarantula
Daylight come and me wan' go home

It's six foot, seven foot, eight foot BUNCH!
Daylight come and me wan' go home
Six foot, seven foot, eight foot BUNCH!
Daylight come and me wan' go home
 

Στχοι πως… Daylight come and me wan' go home…, Work all night on a drink a' rum, και Come, Mister tally man (ο εππτης), tally me banana, χουν τον διο τραγουδιστ πνο που βρσκει κανες και στο αυθεντικ ρεμπτικο.  

Βρσκω τι ανμεσα στα calypso και τα ρεμπτικα, μπορε οι αποστσεις να εναι κομμτι μεγλες, οι νθρωποι κομμτι μελαψο, τα μουσικ ργανα να εναι κομμτι διαφορετικ αλλ η ουσα του τραγουδιο, δηλαδ το ανθρπινο μερκι και οι αγωνες, κομμτι μοιες.

Καλησπρα σε λους


2 -


18 2008, 16:16Τις τελευταες μρες και πιο συγκεκριμνα  απ τη στιγμ που ο Ζαχπουλος αποφσισε να διαπιστσει αν  ο νμος της βαρτητας χει πρακτικ εφαρμογ στην καθημεριν ζω, χει στηθε να ωραο πανηγυρκι που το τρμε στη μπα καθημερινς, τι αναλσεις, τι παρθυρα, τι ρθρα, τι εκπομπς τι talk show, τι ο Τσοβλας πλι ως δικηγρος, να Ειδικ Δικαστριο μας μνει ακμη για να δσει το γλυκ (αλθεια λτε τα DVDι να τα βλανε μσα σε pampers;),

Δεν χω ιδιατερη διθεση να κριτικρω το θμα καθαυτ, μλιστα μου τη σπει η κακεντρχεια των λοιπν αμλυντων παρθνων της δημσιας ζως που πετροβολον ναν σκοτωμνο (σχετα αν επιβισει βιολογικ), μα καλ κανες απ δατους δεν χει ακοσει τι «κρακας κορκου μτι δεν βγζει»;

Το θμα μως που για μια ακμη φορ αναδεεται απ πσω εναι η δναμη του Τπου και ταν μιλμε σμερα για ΜΜΕ μιλμε για προπαγνδα μεν, αλλ μια προπαγνδα μεταμφιεσμνη με το μανδα του φιλελευθερισμο (χα), της πολυφωνας (2χα), του πλουραλισμο (3χα), της διαφνειας (πολλ χα), και της ελεθερης κοινωνας πολιτν (εδ πια πνιγκαμε στο χχανο).

Καθτι μου αρσουν οι αλληγορες και μσα απ τη μελτη της ιστορικς συνχειας μπορ να καταλβω λιγκι και το σμερα, πιστεω τι η ννοια της προπαγνδας, δηλαδ του καταιγισμο των αισθσεων με εικνες και μηνματα, της μμεσης προβολς του αμοραλισμο, της νρκωσης των συνειδσεων, του ξεχειλματος της εγωπθειας και του ναρκισσισμο και πολλν λλων φαινομνων κοινωνικς παθογνειας, βρσκεται στην κυραρχη εκενη θση που κποτε οραματστηκε για τα ΜΜΕ ο νθρωπος εκενος ο οποος πρτος μετουσωσε την προπαγνδα σε μια πολιτικ, οικονομικ και κοινωνικ δναμη, ο κριος Γιζεφ Γκαμπελς (Joseph Goebbels).

Τον χετε ακουστ πιστεω λοι τον κριο Υπουργ Διαφωτισμο και Προπαγνδας του Γ’Ριχ (Volksaufklärung und Propaganda-πετυχημνος πντως αυτς ο Διαφωτισμς δεν μπορες να πεις) και να μην τον χετε λο και κπου θα χετε ακοσει τους ρους γκεμπελισμς γκεμπελσκοι που συχν πυκν εξαπολουν οι περ ου ο λγος κρακες αναμεταξ τους και εναι σως απ τα λγα σημεα ειλικρνειας (οι αλληλοκατηγορες δηλαδ) που μπορε να χει σμερα μια δημοσιογραφικ κουβντα.

Ο Γκμπελς λοιπν ταν ο πρτος επιστμονας, μην πω και καλλιτχνης στο θμα χειραγγησης του πλθους, δημιουργας εντυπσεων και αποπροσανατολισμο της κοινς γνμης, βλπετε δεν ταν απλ δημαγωγς καλς ρτορας αλλ ο μαστρος ενς πρωτοφανος στα χρονικ μηχανισμο προπαγνδας. Οι αρχς με τις οποες στριξε αυτ τον μηχανισμ βλπω καθημεριν πια να χουν γνει κτι σαν ευαγγλιο για τα σημεριν ΜΜΕ.

Ας τις κατηγοριοποισω λιγκι,

1ον. Βασικ αρχ ενς homo-media εναι να χεις απωθημνα, κμπλεξ ακμη καλτερα μσος απναντι στην κοινωνα και να το επιδεικνεις σε κθε περσταση. Ο Γκμπελς ταν κοντοστομπης και με κουσουρεμνο το να του πδι. Αποτλεσμα, καρπαζοεισπρκτορας στο σχολεο και ανκανος προς υπηρεσα στο στρατ. Συνπεια, σβεστο πθος να αποδεξει την αξα του σε μια κοινωνα που τον περιγελοσε και φυσικ δεν αναρριχθηκε στην κορυφ με διαλογισμ και καλος τρπους στο τραπζι. Θυμμαι επ’αυτο και μια αμερικνικη γελοιογραφα που νας σμβουλος επαγγελματικο προσανατολισμο λει σε μια μαμ για τον κανακρη της «κυρα μου ο γις σας εναι βαιος, αντικοινωνικς, χεριστος μαθητς, τραμποκος και καρφ και ως εκ τοτου πιστεω τι μπορε να γνει λαμπρς δημοσιογρφος».

2ον. Να χεις σεξουαλικς ορμς ενς καλογρου του Μεσαωνα. Ο Γκμπελς εχε λγειν, εχε υψηλ μρφωση, και ταν πανσχυρος ως Υπουργς του Ριχ (σμερα τσο ψηλ δεν θα φτανε, το πολ-πολ να γιντανε γενικς γραμματας στο Υπουργεο Πολιτισμο), δεν φηνε οτε θηλυκι γτα απεραχτη και για μια Τσχα καλλον (Τσχα=καλλον) μλιστα πγε να αυτοκτονσει (κοτα να δεις φλε μου, αππειρα αυτοκτονας για πδημα [χι για ψλλου]). ξιο παρατρησης τι λες οι ηγετικς φυσιογνωμες των ΜΜΕ, αν και δικττορες στην καθημεριν τους συμπεριφορ αποδεικνονται πολ δημοκρτες στην επιλογ ερωτικν συντρφων μην αφνοντας καννα φλο παραπονεμνο.

3ον. Να συγκεντρνεις την εξουσα ολη στα χρια σου, να ικανοποιηθε το αρχαο ρηθν «ενς ανδρς αρχ». Ο Γκμπελς λεγχε τις εφημερδες, το ραδιφωνο, τα περιοδικ, τα βιβλα, τις κινηματογραφικς ταινες, τα επκαιρα, τις ρεκλμες, τις εκθσεις τχνης, τη μουσικ, τα συνθματα στους τοχους, το ταχυδρομεο, τα τσγια των φιλανθρωπικν οργανσεων και οι φμες λνε και τα ραβασκια στα σχολεα. λοι οι δαυλοι, ενημρωσης, κουλτορας, καλλιτεχνικν ρευμτων, παντα τα πντα με λγα λγια στα χρια του. τσι ελγχανε την ενημρωση ΤΟΤΕ, εν σμερα μπαααα δεν γνονται ττοια πργματα, Πιπρι! Πιπρι!

4ον. Να γνεσαι χι απλ απ κλητρας δμαρχος, αλλ μα λχει ν’αγορζεις και το δημαρχεο, χι τποτε λλο, αλλ να μην την σπσεις και σ’σους χεις χτι απταν σουν υπαλληλκος; Αλλις δεν χει και γοστο το πργμα. Και φυσικ αυτ συνεπγεται και φργκα στο ταμεο, ο Γκαμπελς απ φτωχοδιβολος που κυνγαγε τα μρκα με την απχη, φτασε στα καλ του να καθαρζει και 300.000 μρκα το χρνο και επειδ ττε δεν εχαν ανακαλυφτε τα νησι Καμν, οι off-shore εταιρεες και τα ρστα, αλλ και πρεπε σαν τη γυνακα του Κασαρα να φανεται τμιος βιοπαλαιστς, τα δικαιολογοσε απ τα ρθρα που γραφε, τις συμβουλς που δινε, το μισθ του, το υπγειο δυρι που θαχε στην strasse-κτι του Κτω Βερολνου (πς λμε Κτω Πατσια) κληρονομι απ τη θεα του, επειδ ταν ομορφπαιδο και τα λοιπ γραφικ που λει κποιος για να δικαιολογηθε μπροστ σε να τσορμο ηλιθων, απλυτα ββαιος τι θα γνει και πιστευτς απ πνω.

5ον. Και το καλτερο να τρως κσμο και κοσμκη. Η δναμη εναι σαν τις βμβες, ποιος ο λγος να την χεις αν δεν την χρησιμοποιες κιλας; Η δναμη της συκοφαντας, η σπλωση των συνειδσεων, οι εκβιασμο, η κθε λογς βα και οι δημοσιογραφικς (κατ)δκες εναι η πεμπτουσα και το βαρ πυροβολικ της 4ης (και πιο δυνατς) Εξουσας. Βλπεις παντο και πντα θα χρειζεται αφενς να καταστρψεις τους φλους (πρτα αυτος, γιατ αν δεν πειρξεις τον φλο ποιν θα πειρξεις τον εχθρ σου;) συνεργτες και συναδρφους και μετ τους δυνμει εχθρος, ετε για να τους φας τη θση, ετε γιατ εναι ενοχλητικ δυνατο. Και μλιστα οφελουν χι απλ να καταστραφον, αλλ πρωτστως να καταρρακωθον ηθικ ως εξιλαστρια θματα για να επιτευχθε η ΚΑΘΑΡΣΗ, την οποα και θα πετχεις εσ. Παλι το κλπο και δοκιμασμνη η συνταγ και ο Γκμπελς την εφρμοσε αφειδς ατιμζοντας και στηλιτεοντας σε εππεδο συνεδησης κθε επικνδυνο φλο και κθε αντπαλο εχθρ του καθεσττος. Εν σμερα ας πομε κτι ττοιο θαταν ανκουστο.

6ον. Λγε, λγε, λγε, λο και κτι θα μενει. Βασικ αρχ της επικοινωνας που διδσκεται και σμερα στα Πανεπιστμια με τον Γκμπελς πρτο και τυπο καθηγητ της, διαχρονικ (απ)αξα.

 7ον. Και για να τελεινουμε, η αυτονητη απκρυψη της αλθειας, το πλασρισμα μιας (βολικς) εικονικς πραγματικτητας και ο φανατισμς που μνο νας δημοσιογρφος ο οποος θα φτσει στο σημεο να πιστεει στα λγια του, μπορε να χει. Στην ιστορα χουν μενει οι φλεγμενοι λγοι μσα στα καθημαγμνο Βερολνο για προσπιση του δυτικο πολιτισμο απ τους εξ’ανατολν βαρβρους και ακμη πιο εντυπωσιακ το γεγονς τι υπρχαν ακμη νθρωποι αρκετ κολλημνοι απ τη σαγνη της προπαγνδας, στε αδυνατοσαν να συνειδητοποισουν το προφανς και αποζητοσαν μχρι και την τελευταα στιγμ το γοητευτικ ψμα. Πραγματικ δεν μπορ να καταλβω ποις εναι ο χειρτερος; Ο κακς  σοι τον ακολουθον;  Σμερα να γνεται το διο; καλτερα χζει η φορδα στ'αλνι;

Λνε τι η ιστορα επαναλαμβνεται σαν κωμωδα σαν τραγωδα, αν ισχει το πρτο δεν πιστεω να χει κανες τη διθεση να γελσει με το αστεο.

Την καλησπρα μου σε λους και καλ ΣΚ


6 -


16 2008, 00:06
, ...


ναυσμα γι’αυτ μουδωσε μια φοβερ ανλυση που κουσα στο ραδιφωνο σμερα το μεσημρι και χει μεση σχση με την επικαιρτητα.

Ας το προυμε μως το πργμα απ την αρχ, θυμστε στο βιβλο φιλοσοφας του Λυκεου που εχαμε παλι, που εξηγοσε το γνωστ λογικ και λεκτικ οξμωρο σχμα: 

Το Μπουζοκι εναι ργανο

Ο αστυφλακας εναι ργανο 

ρα ο αστυφλακας εναι μπουζοκι.

ξυπνο δεν μπορε να πει κανες. Στην αυτ λογικ βασζεται και η κλασσικ ανεκδοτικ σπαζοκεφαλι-πρκληση για τη κριτικ σκψη (εγ επειδ σπαζα το κεφλι μου στο ποδσφαιρο και χι στις σκψεις ποτ δεν κατφερα να την λσω) και εναι η εξς, 

Φτνεις σε να νησ που χει 2 χωρι το να με κανονικος ανθρπους και το λλο με κανιβλους. Οι μεν κανονικο νθρωποι λνε πντα την αλθεια και οι κανβαλοι πτε αλθεια, πτε ψματα. Στο δρμο που πηγανεις βρσκεις δο κατοκους, ναν απ κθε χωρι και το θμα εναι, ποι ερτηση πρπει να κνεις για να καταλβεις ποιος εναι ποιος;

Απντηση, ρωτς τον πρτο εν ο λλος κτοικος δπλα του λει πντα αλθεια και εκενος σου απαντει με να "ναι" να "χι". Αμσως μπορες να καταλβεις ποιος λει πντα αλθεια και ποιος πτε αλθεια και πτε ψματα. Γιατ εν ο πρτος λει πντα αλθεια, θα απαντοσε "χι". Εν λει πτε αλθεια και πτε ψματα θα απαντοσε "ναι" "χι". Συμπερανουμε δηλαδ πως εν η απντηση που σου δωσε ταν "χι", δεν θα μποροσες να βρεις ποιος εναι ποιος. Αφο μως κατλαβες, θα πρπει να σου απντησε με "ναι", πργμα που σημανει τι ο πρτος λει πτε αλθεια και πτε ψματα και εναι κανβαλος και ο δετερος πντα αλθεια και εναι κανονικς. Μπερδεψορα τσι δεν εναι;

Και καταλγουμε στην εξυπνιτζδικη ανλυση που κανε κποιος στο ραδιφωνο του ΣΚΑΙ σμερα (σημειτεον τι περιεχε αυτοσιες και τις δηλσεις των πολιτικν). Η Ντρα Μπακογιννη μσα στη δνη της επικαιρτητας δλωσε τις προλλες «ο ελληνικς λας πιστεει πια τι λοι οι πολιτικο εναι ψετες», 1ον το κρατομενο. Στο καπκι δηλνει και ο κυβερνητικς εκπρσωπος (νομζω ο Αντναρος) τι οι κυβερνητικο πολιτικο και λοι οι βουλευτς της Ν.Δ. λνε πντα και μνο την αλθεια, 2ον το κρατομενο. Συνεπς με βση και τα παραπνω και αν δεχτομε τι ο λας χει δκιο, τι δηλαδ λοι οι πολιτικο λνε ψματα, ττε ο Αντναρος επε τι οι πολιτικο της κυβρνησης λνε την αλθεια και η Μπακογιννη ντας Υπουργς επε την αλθεια συνεπς λοι οι πολιτικο λνε ψματα!

Εντξει σοφιστεα μεν, ξυπνη δε και (αλλομονο) αποτελε κοιν πεποθηση των περισσοτρων πιστεω εξυμν ανεξαρττως παρταξης, ιδεολογας και κμματος.

Το πεννκι του  Quino παραπνω, εκφρζει αυτ που θλω να π, πολ πιο ουσιαστικ, περιεκτικ και απολαυστικ, .

Τα γενθλια που κολλνε; Μα εναι δδεκα η ρα, η ρα των τρελν, που λει και το τραγοδι και μλιστα πει να γνει και 1 και μια και μπκαμε στις 16/01/2008, που και αισως φτασα τα πρτα –ντα, κτι που εναι και το σημαντικ σε κθε γενθλια, και επειδ δε γουστρω τα pixelικ γλυκ αλλ τα αληθιν, επιφυλσσομαι για κρασμα σε real time (λμε τρα), και τι λλο; Να’μαστε πντα καλ...


18 -


13 2008, 13:13
!


Η παροιμιακ αυτ κφραση προρχεται απ τη σειρ Δο Ξνοι, που πρβαλλε το MEGA πριν απ περπου 10 χρνια (πς περνει ο καιρς πντως) και ταν και η τελευταα σειρ που παρακολοθησα κανονικ. Στην αρχ ββαια την βρκα ελαφρς γελοα καθς οι ηθοποιο θεωροσαν σκπιμο να γκαρζουν μλλον παρ να μιλνε, αλλ στην πορεα κλλησα (τρω γενικς κολλματα).

Παρεμπιπτντως, τα ελληνικ σριαλ και δη τα κωμικ εναι μια πικραμνη ιστορα στην Ελλδα, καθς ελχιστα απ δατα βγζουν γλιο και εναι τσο βαρετ που οτε να τα ειρωνευτες δεν αξζει. Τα πετυχημνα πντως αφνουν εποχ, ατκες και φρσεις πως το "τι γινε ρε παιδι;" και το "πρα πολ ωραα" του Παπαδπουλου και του Μποντσου αντστοιχα στους Απαρδεκτους, "το πμε πλατεα;" του Παπακαλιτη στους 10 Μικρος Μτσους και το "Βρε Αα!" του Σεργιανπουλου στους Δο Ξνους.

Για σους δεν θυμονται δεν το χουν  δει (πργμα μλλον απθανο γιατ χει παιχτε στις επαναλψεις τσες φορς τουλχιστον σο και η Αλκη στο Ναυτικ) εναι η φση που ο Κωνσταντνος Μαρκορς (Νκος Σεργιανπουλος) ανακαλπτει τι το παιδ που φρει η Μαρνα Κουντουρτου (Εβελνα Παπολια) εναι δικ του και τι ο Αας Μανθπουλος (πραγματικ το νομα) απλ παριστνει τον πατρα και αρραβωνιαστικ της Μαρνας για τα μτια του κσμου. Κθε φορ λοιπν που βλεπε τον Αα φναζε "Βρε Αα! μα φτυστ σε σνα εναι τα παιδι σου!" "Βρε Αα μα τσο ευτυχισμνος με τη Μαρνα Βρε παιδ μου πια;" "Βρε Αα μα τσο καλς σζυγος;" κτλ. πως καταλαβανετε το "Βρε Αα!" με το συγκεριμνο τνο και φος, κατοχυρθηκε στη νεοελληνικ συνεδηση ως εφμιλλο του "Βρε κερατοκλη! μαρτυριρης ε;" απ το γνωστ ανκδοτο και γενικ το λμε για να ειρωνευτομε κποιον που δεν ξρει τι το ξυπνο πουλ απ τη μτη πινεται.

Τρα αυτ δεν τα γρφω τσι για να τα γρψω, απλ τις προλλες σε να συνδριο πτυχα μια συμφοιττρια μου και εκε που λγαμε τι κνει ο νας και ο λλος, φτνουμε στην (ας πομε) Μαριννα "ρε συ" της λω "μη μου πες τι παντρετηκε τελικ τον Βρε Αα!" και μως!" μου λει σκασμνη στα γλια "αυτ κουσα" και ξεραθκαμε στα γλια αμφτεροι.

Πρτο εξμηνο στην ωραα Κρκυρα και φυσικ αναγνωριστικ, γεμτο απ τα "γεια σου εμαι ο ταδε", "χρηκα εμαι η δενα" και νσου στα καφ βγαναμε μπουλοκια και το κναμε τραπζι γμου και μσα σ’λα αυτ και πρτη-πρτη και η Μαριννα μας, με καταγωγ απ μικρ πλη της επαρχας, μορφη, κοινωνικ και με ναν μαγνητισμ που κλαζε και γιο που λνε, πσο μλλον και εμς που γιους δε θα μας λεγες. Τρα το κοριτσκι καλ κανε και χαιρτανε τη φση της, καλτερα να χεις 1, 2, …102 (λμε τρα) σχσεις στα 18 σου και μην χεις απωθημνα αριο-μεθαριο παρ να χεις απωθημνα και να κνεις τα μουρλ εν στο δχτυλο σου φορς το χρυσ δαχτυλδι (πντα μιλμε ανλογα με τον νθρωπο και την περσταση).

Καλ κοπλα λοιπν η Μαριννα και στην ποδι της σφζονταν παλικρια, αλλ λα που μθαμε κπληκτοι τι ταν και αρραβωνιαμνη! Οι (καλοπροαρετες) φμες λγανε τι ταν απ οικογενειακ πεση (επαρχα γαρ) και το πανηγρι ναψε ταν σκει μτη ο (ας  πομε) Αντνης, ωραο ζευγρι μα την αλθεια κνανε οι δυ τους, η Πεντμορφη και Τρας να πργμα! (εντξει εμαι κομμτι υπερβολικς αλλ μπροστ της ταν λγος και χρωμος ο δλιος, σαν γρασδι δπλα σε τριαντφυλλο). Και ρχισε το δολεμα της αρκοδας, "Βρε Αντωνκη, τι κνεις Βρε Αντωνκη, Γει χαραντν βρε Αντωνκη, τι πργμα; Το Μαριαννκι; γιος νθρωπος Βρε Αντωνκη, μην το πες οτε του παππ βρε Αντωνκη, χρυσ κορτσι και πολ καλ Βρε Αντωνκη (το που δεν διευκρινζαμε μως), χλομιζει και η Πηνελπη του Οδυσσα μπροστ της Βρε Αντωνκη, η προσωποποηση της πστης Βρε Αντωνκη, μα λο για σνα να μιλει, μα τι πργμα και ρωτας εναι αυτς Βρε Αντωνκη"... και φαντζομαι το πισατε το πνεμα.

Εμαστε μως μρκες πρτης, καθς κοιτμε την καμπορα του διπλανο μας, εν τη δικι μας δεν... και ττε δεν ξραμε το σοφ «μην κοροδεεις τη δυστυχα του διπλανο γιατ μπορε και να τη λουστες και εσ και να δεις τη γλκα». Πργματι, τρα αν βλεπα τον Αντωνκη θα βαριαστναζα και δεν θα ειρωνευμουν, θα συμπονοσα και δε θα γελοσα και μλλον θα καταλγαμε με ουσκι ανα χερας να λμε «τιμες γυνακες», κατ το «τιμη κοινωνα».

Μεγλος δσκαλος το κρατο και ο Θες να σε φυλαι αν εναι και βερνικωμνο.

Κλενω με μια σχετικ ιστοριολα, που κουσα το καλοκαρι στο χωρι μου. νας χασπακλας απ τα μρη εκενα (Ρομελη δηλαδ), πει να πρω στη δουλεα του μπαρουτιασμνος γιατ νμιζε τι ανκε στη Μεγλη των Κερατδων Σχολ και εκε που ξδινε το θυμ του στα αμνοερφια σκει μτη νας γετονας που τον χαιρετει (ατυχς) ως εξς «καλ σου ημρα κρεατ!», τι τοθελε ρμος!, καθσον ο χασπης κουσε  «καλ σου ημρα κερατ!» και θλωσε το μτι του. Μου επαν στο χωρι, τι να απσπασμα χωροφυλακς και δεν τον κανε ζφτι και με βεβαισανε τι «το γρψανε και οι εφημερδες!».

Βρ (αινιε) Αα!

Καλ μρα και καλ Κυριακ


7 -


11 2008, 19:05
What if?


What if? λοιπν ελληνιστ τι θα γινταν αν; να ερτημα που πιστεω τι λους μας χει προσπερσει απ μια τουλχιστον φορ, τι θα γινταν ττε αν γινταν δε γινταν αυτ που τελικ συνβη; Ρητορικ ερτημα και απ τη στιγμ που δεν χει εφευρεθε και αυτ η ρημδα η μηχαν του χρνου τα πργματα μνουν ως χουν.

Καλ ως εδ αλλ δεν υποψιαζμουν τι αυτ το ερτημα χει και συντεταγμνη επιστημονικ διατπωση και ιδως στον χρο της Ιστορας, διβασα λοιπν τις προλλες (με κποια σχετικ κπληξη) σε να λεξικ ιστορικν ρων για την Αντιπραγματικ Ιστορα/Contre-factuelle histoire. Εκε λοιπν τι λνε οι τποι:"Η ιστορα δεν γρφεται με «αν»[σπα], μως η προσγγιση της αντιπραγματικς ιστορας συνσταται στην πραγματικτητα, στην εξερενηση των δρμων που δεν ακολουθθηκαν, των αναπτξεων που δεν λαβαν χρα, για τη μτρηση των δυνητικν προεκτσεων τους (What if?). Η αντιπραγματικ ιστορα λοιπν μας επιτρπει να εργαστομε πνω στις αιτιτητες". 

Μλιστα, κολοκθια με μπλικη ργανη λω εγ (με το τερστιο επιστημονικ μου κρος) καθς μα εναι να βλουμε στο ζγι το τι θα γινταν αν, τη στιγμ που χουμε χσει το μποσουλα με το τι στ’ αλθεια γινε και αν πισουμε και τα υποθετικ ζτω που κακαμε.

Το αστεο της υπθεσης χει και συνχεια, καθς στο διο βιβλο διαβζουμε τι λει ο "…Jay Winter στα πλασια της αντιπραγματικς θερησης της ιστορας κατληξε στο συμπρασμα, τι τα ποσοστ θνησιμτητας (εκτς των μαχμενων) στη Μεγλη Βρετανα, θα ταν υψηλτερα αν δεν γινταν Παγκσμιος Πλεμος(!), γεγονς που δεχνει τι ο πλεμος υπρξε πηγ βελτωσης (!!) των συνθηκν ζως για τους αμχους (!!!)". λεος κριε Winter μου, να υποθσουμε δηλαδ τι ο Τρτος Παγκσμιος Πλεμος θα εξαφανσει εντελς την θνησιμτητα μια και στο τλος δεν θα χει μενει ρουθονι για ρουθονι.

Πντως τα 3 σημαντικτερα what if ? που ταλανζουν τη φαντασα των απανταχο ιστορικν εναι τα εξς:

1.Αν η μτη της Κλεοπτρας εχε διαφορετικ μκος, δεν θα σφζονταν στην ποδι της παλικρια-μεταξ μας πιστεω τι η μτη εναι το τελευταο ανατομικ μλος του σματος της Κλεοπτρας που θα ενδιφερε τον Ιολιο Κασαρα τον Μρκο Αντνιο, αλλ τι τα θες τι τα γυρεεις cherche la femme που λνε και οι Γλλοι, δια ττε δια και σμερα.

2.Αν το χρι του Κλετου ταν πιο κοντ, ττε ο Μγας Αλξανδρος θα εχε πεθνει στην μχη του Γρανικο-τσι εναι μγκες αν ο Κλετος δεν βαζε την αρματωμνη χεροκλα του και δεν σωζε την τελευταα στιγμ τον Αλξανδρο απ πισπλατο χτπημα του Πρση Σατρπη Σπιθριδτη, η ιστορα του κσμου θα ταν διαφορετικ, αλλ και ο Κλετος θα μενε πιο πολ καιρ ζωντανς και φαντζομαι να μην το ευχαριστθηκε και πολ ταν λγα χρνια αργτερα και με τον Αλξανδρο νικητ των πντων κατ τη διρκεια ενς συμποσου, φαγε να κοντρι κατστηθα και απ εδ πνε και οι λλοι. Ββαια ο Αλξανδρος πολ το μετνιωσε, κρυξε γενικ πνθος και κανε μεγλες επικδειες τιμς για χρη του νεκρο φλου του, αλλ εκενος να δεις φλε μου τποτα, μεινε παγερ ασυγκνητος καθσον πια νεκρς, εθισται βλπεις αυτς που σκοτσεις μια φορ να μνει νεκρς για πντα.

3.Αν ο Αδλφος Χτλερ εχε περσει στω τη μια απ τις δυο φορς που δωσε (1907 και 1908) εξετσεις για την Σχολ Καλν Τεχνν της Βιννης, πολ απλ δε θα γινταν ο Δετερος Παγκσμιος Πλεμος (τουλχιστον πως τον γνωρσαμε). Εδες που μπορε να οδηγσει η απρριψη σε μια Σχολ και μετ σου λγανε τι οι επιδσεις στις Πανελλνιες δεν επηρεζουν τη ζω σου, ναι εμνα μου λες.

Εκτς μως απ το γενικ εππεδο υπρχει και το επιμρους και προσωπικ, τα what if? του καθενς και αυτ εναι τα δικ μου.

Αν δεν εχαν πεθνει αγαπημνα συγγενικ πρσωπα-εντξει δεν μπορομε να εμαστε και οι Χιλαντερ παρλα αυτ στην περπτωση που κποιος «φγει ελλιπς ημερν» δεν μπορε παρ να σε γεμζει παντοτιν πκρα.

Αν εχα γρψει 15.5 στην κθεση την 3η φορ στις Πανελλνιες που λγαμε πιο πνω, αντ για 13 και περνοσα Νομικ Κομοτηνς. Ε ρε γλντια, θα μουνα νας δικηγραρος να γλεφεις τα δχτυλα σου. χουμε και λμε, θα εχα κθε μρα κουστουμι, φος μπλαζ, δυρι στην Πεντλη, γραφεο στη Σκουφ, Suzuki Grand Vitara αντι για Jimny, μεγαλοπισιμο, τσογλανι και κντε λοι στην μπντα περνει ο Καλαματιανς. Σοβαρ τρα και χι με τη λογικ του «σα δε πινει η αλεπο τα κνει κρεμαστρια» αλλ δξα στον ψιστο που τελικ δεν γραψα 15.5, γιατ ξροντας κπως τον εαυτ μου και βλποντας και λγο τι επικρατε  στον συγκεκριμνο χρο και ντας «γεμτος» με τον τωριν μου χρο εργασας, μωρ να αγισει το χρι των διορθωτν.

Αν να μεσημρι στο φοιτητικ εστιατριο του Ιονου UNICO, δεν γνριζα ναν μουτζροχο πρωτοετ ιστορικ και μια ψηλ πρωτοετνα μεταφραστικνα, ττε σγουρα:

Θα εχα τσακωθε λιγτερες φορς, θα εχα νευρισει ακμη λιγτερο και θα εχα διαπληκτιστε ελχιστα,

Θα εχα λιγτερο ζχαρο, κιλ και χοληστερνη καθς δεν θα εχα υποπσει σε τσες κραιπλες,

Θα εχα γλυτσει ταλαιπωρες, απθανες καταστσεις, δραματικος χωρισμος και σαπουνοπερικς επανενσεις (εγ και η μισ φοιτητικ κοιντητα του Ιονου επσης), που μας κνανε τα νερα σμπαρλια εμς των υπολοπων που δεν ξραμε πς να φερθομε

ΑΛΛΑ και θα εχα σημαντικ λλειμμα στον τομα της φιλας και στην τελικ η ταλαιπωρα και τα απθανα εναι αυτ που θυμσαι και γελς μετ απ χρνια.

Αλλ η ζω δυστυχς ευτυχς δεν αφνει περιθρια για what if?, ,τι γρφει δεν ξεγρφει που λνε και ας το αφσουμε για το περιθριο των ονειροπολσεων.

Καλ ΣΚ σε λους και λες


9 -


08 2008, 10:53
The "n" word


Διαβζοντας 5 πραγματκια στο διαδκτυο περ Μπρακ Ομπμα (ενδιαφρουσα η προοπτικ ενς μαρου Προδρου στον Λευκ Οκο πως και να το κνουμε), πεσα πνω στον χαρακτηρισμ oreo.Τι εν’ τοτο; Oreo εναι τα μπισκοτκια εκενα που χουν σκορη σοκολτα απξω και λευκ κρμα απ μσα και εντξει το πισαμε το υπονοομενο.

Βλπετε η υποκριτικ πουριταν Αμερικ χει εξοβελσει τον ρο nigger απ το political correct λεξιλγιο της, καθς απ τον Εμφλιο και μετ οι μχρι πρτινος υποτιμητικ ονομαζμενοι nigger αναβαθμστηκαν σε Afro-American και λα καλ και για στο βασλειο της Δανιμαρκας. Το τι να απαρτχιντ σχυε μχρι και το 1960 και τι σμερα κυριαρχε η ννοια του discrimination/διαχωρισμο η οποα αφορ πια παντες τους πντες και χει καταστσει ανενεργ το χωνευτρι των λαν εναι αλλο παπ βαγγλιο. Αφο δε λμε πια την αφορισμνη λξη γνωστ ως n word (απ το f word η οποα αναφρεται στο fuck την πρωταρχικ political incorrect λξη) λα καλ λα ανθηρ. Οι συνπειες μως αυτο του στρουθοκαμηλισμο εναι η περιχαρκωση των κοινοττων σε γκτο, η αντιπαρθεση και η σγκρουση για την επιβωση την κορυφ.

Μσα σ’ αυτ το σκηνικ εναι λογικ να επικρατε θολορα, σγχυση, κοινς να μπλκουμε τα μποτια μας. Ψχνοντας λοιπν τυχαα πεσα πνω και στον ορισμ wigger (απ το white nigger), ο οποος εναι το αντθετο του oreo, δηλαδ εναι ο λευκς τυπς που υιοθετε τα στερεοτυπικ χαρακτηριστικ των μαρων του γκτο (ντσιμο, ομιλα, μουσικ κλπ), χαρακτηριστικο εκπρσωποι εναι ο Ali G. (τον θυμστε απ το Music της Madonna;) και ο μινεμ, κορυφαος στη θεωρομενη "μαρη" μουσικ σκην της ραπ. Κποτε νας δημοσιογρφος εχε πει για δατον «τα πργματα χουν ξεφγει, ταν ο πρτος ρππερ εναι νας λευκς και ο πρωταθλητς στο γκολφ εναι νας μαρος (αναφερταν στον Tiger Woods)» χαλει η μαγι βλπετε. 

Το cartoon πνω εναι ο Token Black, χαρακτρας μαρου μαθητ στο South Park, την πιο καυστικ και ισοπεδωτικ, σατιρικ σειρ σμερα. Ο ρος προρχεται απ το tokenism, το οποο αναφρεται σε χαρακτρες- (που απαντνται σε κθε μορφ τχνης) καρικατορες στην ουσα, οι οποοι τονζουν τη στερεοτυπικ τους συμπεριφορ. Παραδεγματα tokenism πμπολλα και παντο, αλλ δεν εναι αυτ το θμα.

Τρα ποιο εναι το θμα; Δεν ξρω ακριβς, αλλ ξρω τι δεν εναι το να κρβουμε τα σκουπδια κτω απ το χαλκι, να εξωραζουμε την πραγματικτητα και να προσχουμε τις λξεις, αδιαφορντας για την ουσα. Οι νεολογισμο που αναφρονται στην κατεξοχν μειοντητα, στους μαρους της Αμερικς δεχνει ακριβς το γελοο του πργματος, ταν θεωρες κποιον nigger, τον προσφωνες Afro-American και δημιουργες και τον wigger για να δεξεις τι (και καλ) εσαι προοδευτικς, αποδεικνεις στην ουσα το αντθετο καθς παγινεις την διαφοροποηση. 

Στα καθ’ημς απ discrimination λλο τποτα, και χι πρωτστως απναντι στις μειοντητες, αλλ μεταξ μας, η κορυφαα αυτ για τους νεργους, μετ για τους ανπηρους (πς εναι το political correct; νθρωποι με ειδικς δεξιτητες), για τους φτωχος (χαμηλ οικονομικ στρματα) κτλ. Αναφορικ με τους Αλβανος (τους δικος μας nigger) ναι μεν αλλ, καθς συγκροεται η εγκληματικτητα, η Μεγλη Αλβανα και η εθνικ αλλοωση απ τη μια και το εργατικ δυναμικ, η εθνικ αφομοωση και η επνδρωση των αραιοκατοικημνων περιοχν απ την λλη. Μεγλο θμα, εν εξελξει που πραγματικ δεν μπορ να προσεγγσω πλρως.

Το κοιν μας σημεο με την Αμερικ εναι η κυριαρχοσα υποκρισα, ετε ταν τα χνουμε στους μετανστες, παραβλποντας το τι αντθετα με μας δουλεουν σε δουλεις που η γενι των 700 ευρ (εμο περιλαμβανομνου) δεν καταδχεται να αγγξει και γεμζουν το κεν που η υπογεννητικτητα μας αφνει, δνοντας ζω στην φθνουσα επαρχα (το πς το γεμζει εναι προς συζτηση) και απ την λλη υπρχουν και υπρμαχοι των μεταναστν που για ψηφοθηρικος λγους αραδιζουν ατελεωτους δεκρικους παραβλποντας και υποκρπτοντας το αναντρρητο γεγονς τι η συντηρητικτατη στο σνολο της ελληνικ κοινωνα δεν γουστρει τους ξνους, περιλαμβανομνων και των διων πολιτικν-παργντων-δημοσιογρφων που επειδ λνε «τι καλοληδες οι μαροι με τα cd και οι Αλβανο του σμερα στην Ελλδα εναι οι λληνες του χτες στη Γερμανα» δε σημανει τι θα τους βζανε και στο σπτι τους-αν και για το κρεβτι μερικν σως κτι να γνει. Το να ανχεσαι και να συμπαθες κποιον δεν σημανει τι τον αποδχεσαι ως ιστιμο μλος στην κοινωνα σου, μλλον με πολιτιστικ ελεημοσνη μου μοιζει.

Συνεπς η πολυπολιτισμικτητα εναι το να, η συντηρητικ κοινωνικ συσπερωση το λλο, απ τα δυο μεγλα αντικρουμενα στρατπεδα σμερα. Τι θα γνει, ποια η λογικ που θα επικρατσει και που πει το πργμα; Μακρι να ξερα, αλλ η ειλικριν αντιμετπιση πντως θα’ ταν μια καλ αρχ.

Καλ και τα oreo, αλλ απ μπισκοτκια προτιμ τα Παπαδοπολου.

Καλημρα σε λους και λες


7 -


04 2008, 12:12
/2.


Σμερα λω να κλεσω το θμα του τζγου (λες και εναι δυνατ να κλεσει ποτ), αρχζοντας με 3 ιστοριολες που μου’χει πει να κολλητρι που εναι dealer σε καζνο και κθε φορ που τον βλπω γελμε με τα απθανα που του συμβανουν: 

1η ιστοριολα, Το 16 το καλ: εμαι ρε συ Κστα σε ρουλτα καθημεριν γρω στις 04:00 το πρω, εγ, το τραπζι και το παπιγιν μου (το καζνο δουλεει επ 24ωρου βσεως κθε μρα πλην Μεγλης Παρασκευς) και εκε που σκεφτμουν «πιο καλ η μαναξιαα» νσου και σκει μτη νας αναμαλλιασμνος τπος φορντας τις πιτζμες του (!) και λει λαχανιασμνος "το 16 το 16" και βζει να 500αρι στο 16, μλιστα κριε μη μας δερεις κιλας, τοδαστονυπνομουπαλικαριθαβγει επε απνευστ, no more bets please και φυσικ ΔΕΝ βγκε το 16, αυτς τρα μεινε κγκελο και αναψοκοκκνισε τσο που τον φοβθηκα για συγκοπ, 5 λεπτ κοιταζμασταν αμλητοι σαν τεθλιμμνοι συγγενες σε κηδεα και ταν φυγε τρεκλζοντας ξρεις τι σκφτηκα, τι δεν ταν νειρο, αλλ εφιλτης που μεταμφιστηκε τσι για να του κνει πλκα. 

2η ιστοριολα, Τα αρρωστκια:και αν χω δει αρρωστημνες περιπτσεις, εκενη μως που μου την δωσε εναι η εξς, παθανει νας νθρωπος στην τουαλτα συμφρηση (αργτερα μθαμε πως εχε βεβαρυμνη υγεα) και μνει κκαλο, αματα, εμετο, κακ, φασαρα καταλαβανεις τρα. ρχεται το ΕΚΑΒ, ψιλοπανικς, μια συνδελφος δπλα μου εχε χλομισει, οι υπλοιποι συνδερφοι εχαν αποσυντονιστε πλρως και ευτυχς βγζει μια ανακονωση η διεθυνση, τι σταματνε για 2 ρες τα παιχνδια. μουνα σε τραπζι blackjack και ομολογ τι βγαλα στεναγμ ανακοφισης και πρα να μαζεω το τραπζι, νθρωπος πθανε γαμτι μου χι πεκινου και γινε το σσε, "μα τι πργματα εναι αυτ να σταματμε το παιχνδι στη μση λει!" η μια τσουργρια "λα ρε φλε μσα στη ζω εναι αυτ δεν εναι λγος να σταματμε τρα!!" λει ο τερος τσουργερος, "εγ λω να παξουμε στη μνμη του μακαρτη!!!, εναι ταιριαστ!!!! σε καζνο λλωστε δεν πθανε !!!!!" πετγεται και τρτος εξυπνκιας και χαζογελσανε λοι. Πλι καλ που ρθε ο supervisor που πολ ευγενικ τους εξγησε τι δε γινταν να συνεχιστε το παιχνδι και επειδ ο πελτης χει πντα δκιο τους δωσε και κουπνια για να σαβουρισουνε στο εστιατριο. Η χειρτερη μρα της δουλεις μου.  

3η ιστοριολα, Η τχη του μεθυσμνου: Σαββτο βρδυ και κανα blackjack, σκει μτη μια κουκλρα, τλεια ντυμνη, τλεια στολισμνη και τλεια μεθυσμνη, αν της βαζες σπρτο στο στμα γινμαστε λοι μπουρλτο! Θρονιζεται, ρχνει 2000 ευρ και ξεκινει να παιχνδι της παλαβς, η τπισσα αν χεις το Θε σου παιζε χι για να κερδσει αλλ για να βγλει στρογγυλ 21 και το βγαζε συνχεια, να οι 2 σσοι, να η φιγορα και σσος, ν να χει 20 και να ζητει φλλο και να βγανει σσος και να μη σταματει με τποτα. Να μην τα πολυλογ φυγε με 50.000, δε λνε λλωστε μην πιστεεις τα «πντα» του ερωτευμνου και το «ποτ» του μεθυσμνου; Και πσο δκιο χουνε… 

Ο φλος μου λοιπν βινει καθημεριν μια κφανση του vivere pericolosamente, δηλαδ του ζην επικινδνως που ενυπρχει στην ανθρπινη φση. Γνμη μου εναι τι το αταβιστικ νστικτο του κυνηγιο, οι συγκινσεις που αυτ προσφρει, η περιπτεια, ο τυχοδιωκτισμς, η αναζτηση του θησαυρο πες το Ελντορντο, πες το φιλοσοφικ λθος, πες το ορυχεα του Σολμωντα πες το ρουλτα, βρσκει διξοδο και κφραση μσα απ τον τζγο. Και πως λα τα πθη γνεται πολ εκολα εμμον. 

Καλτερα απ’μνα το λει ο Ντοστογιφσκι (Fyodor Mikhailovich Dostoevsky) στο περπου αυτοβιογραφικ του ργο «Ο Πακτης», «…Αυτ που μετρει εναι το παιχνδι καθαυτ. Ορκζομαι τι η απληστα μου δεν χει να κνει με τα λεφτ, μολοντι ο Θες ξρει πσο μεγλη ανγκη τα’χω». Ο πολ μεγλος αυτς λογοτχνης ταν χαρτμουτρο ολκς, ευτυχς για μας, καθς «ξεπταγε» τα μυθιστορματα σαν τα φραντζολκια για να ξεχρενει τα χρη του τζγου, τον περ ου ο λγος «Πακτη» τον γραψε μσα σε 26 μρες διτι τον κυνηγοσαν οι πιστωτς. Τα αγαθ αποτελσματα του χαρτοπαγνιου στην καλλιτεχνικ δημιουργα! 

Στα καθ’ημς το αντστροφο γινε με τον μεγλο θεατρικ ηθοποι Μνο Κατρκη και εναι κρμα που εμες οι νετεροι τον χουμε γνωρσει απ τυποποιημνους ρλους (συνθως του κακο) που παιζε στο σινεμ. Και αν αναρωτιστε γιατ τους παιζε, η απντηση εναι απλ, καθς ανκε στη χορεα των φιλππων (εσχημη ονομασα για τους αλογομορηδες) και πιστς στο δγμα «Τα’χασα στον Ιππδρομο…και τρα ποδαρδρομο». Βλπετε ο τζγος εναι ακριβ γκμενα και επειδ απ το θατρο κανες δεν πλοτισε, πεφτε στην αγκαλι του Φιλοπομενα Φνου και τσι απ το Θατρο, την Ποηση και την Τχνη παιζε τον δωσλογο, χαμνο πατρα του Πρκα, τον γιατρ του Χατζηχρστου και τον πατρα της Λσκαρη (η τελευταα [Δκρυα για την Ηλκτρα] απ τις λγες πιστεω καλς). Δεν βαρισαι εδ λλοι για τον παρ την πφτουν σε γενικος γραμματες, το να παζεις σε ταινες εναι το λιγτερο. 

Μια και πισαμε την τχνη, στη μουσικ, το αγαπημνο μου εναι το αλληγορικ τραγουδκι «The Gambler» του Kenny Rogers (1978) με στχους Don Schlitz που πει κπως τσι:

On a warm summer's evenin' on a train bound for nowhere,
I met up with the gambler; we were both too tired to sleep.
So we took turns a starin' out the window at the darkness
'Til boredom overtook us, and he began to speak.

He said, "Son, I've made a life out of readin' people's faces,
And knowin' what their cards were by the way they held their eyes.
And if you don't mind my sayin', I can see you're out of aces.
For a taste of your whiskey I'll give you some advice."

So I handed him my bottle and he drank down my last swallow.
Then he bummed a cigarette and asked me for a light.
And the night got deathly quiet, and his face lost all expression.
Said, "If you're gonna play the game, boy, ya gotta learn to play it right.

You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em,
Know when to walk away and know when to run.
You never count your money when you're sittin' at the table.
There'll be time enough for countin' when the dealin's done.

Ev'ry gambler knows that the secret to survivin'
Is knowin' what to throw away and knowing what to keep.
'Cause ev'ry hand's a winner and ev'ry hand's a loser,
And the best that you can hope for is to die in your sleep."

And when he'd finished speakin', he turned back towards the window,
Crushed out his cigarette and faded off to sleep.
And somewhere in the darkness the gambler, he broke even.
But in his final words I found an ace that I could keep.

You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em,
Know when to walk away and know when to run.
You never count your money when you're sittin' at the table.
There'll be time enough for countin' when the dealin's done

Τλος και ο παλις και καλς Τσιφρος στη «Ραψωδα στο πρσινο» μας λνει την απορα για το πς στα κομμτια ανακαλφτηκε η ρημαδοτρπουλα «τανε, λει, μια βολ κι ναν καιρ νας βασιλις της Κινεζας και τον εχε πλακσει η μουργλα, λο βαριτανε. Τα πντα του τα’χε. Και τα γυναικκια του τα ξεγυρισμνα και τους μπακλαβδες του και τις φομες του τις τρελς και τα οτια του και τα τσιφτετλια του, μα βαριτανε φναζε δκα Κινζους και λεγε στα τσιρκια του «πιστε τους ρε και κφτε τους τα κεφλια να κνουμε χζι». πιανε κι λλους πενντα και τους ριχνε να τους φνε οι καρχαρες να μη μνουνε νηστικ τα ψρια του Θεο, πως γουστριζε βολευτανε, αλλ η μουργλα αδερφ μου τον πλκωνε και δεν τον φηνε να σηκσει κεφλι.

Βρθηκε τρα κι νας τσγλανος και το’βαλε στμη «νανακαλψω σου λει τποτις να σπει κφι η αυτο μεγαλειτητα γιατ τσι που πει απ βαρεμρα δε θαφσει κεφλι για κεφλι στους μους μας». Σκρωσε το λοιπν κτι ζουγραφιστς φιγορες και πει και βαρει την πρτα του βασιλι.

Καλημρα σας, κτι σας φερα.

Καλημρα, τι φερες;

Μια τρπουλα σπαθι, μπαστονια, καρ και κοπες.

Να την ζυγισω.

Τη ζγισε ο μεγαλειτατος και πολ τη βρκε στα χερκια του. Καλ τανε, βολικι τανε, τραβξανε μια κοντσνα στα δεκαξι με τον νθρωπο, κρδισε το λουκομι και το υποβρχιο ο βασιλις, καταευχαριστθηκε. 

Τι γουστρεις, το’χεις.

Πρτα να φιρμνι ν’ αφνει το κεφλι μου στο εντξει.

Γρψτε γραμματικο.

Το γρψανε οι γραμματικο, «ο φρων το παρν δναται να χει το κεφλι του και κανες να μην του το πειρξει», υστεργραφο «εξαιρεται ο πονοκφαλος» και ξαναλει το μαγκκι 

Θλω και ολγα ψιλ ν’ανοξω λουκουματζδικο…». 

Αυτ τα λγα (λμε τρα) περ τζγου… 

Καλημρα λη μρα


5 -


03 2008, 09:31
/1.


Μια και η πρωτοχρονι που πρασε χει συνδεθε με τον πατροπαρδοτο τζγο, ας μοιραστ και μια ιστορα η οποα (αν και καλοκαιριν), μ’ κανε να εμπεδσω την διαχρονικ αξα της ταινας «Η Χαρτοπαχτρα» και το σνδρομο Σαπφς Νοταρ, στε δεν το ξρετε το σνδρομο; Καννα πρβλημα θα σας το αναλσω οσονοπω.

Παρνθεση, θυμστε αλθεια την φοβερ και τρομερ Σαπφ να γκαρζει στη Βλαχοπολου "Κυρααααα ... ο κριοοος" και τη Βλαχοπολου να λει πνω στην τσχα «χω τη γκνια μου και τη γρουσουζι μου, χω και εσνα απ πνω. Αφο τσι μου’ ρχεται να κλειστ σε μια χαρτοπαιχτικ λσχη να μη σε βλπω!!!». 

Με χει φει που λτε νας φλος να πμε καζνο, εγ πλι το ξερα τι δεν το’ χε και πολ το πργμα οπτε το ανβαλλα. τυχε τρα να ΣΚ να ξεμενουμε, θελα και εγ να πω και Λουτρκι ready or no here we go.

Μπανουμε μσα και μου λει: Ωραα εναι δε λω, αλλ που εναι τα κορτσια;...Καλ ρε που νομζεις τι ρθαμε σε στριπιτζδικο και λλωστε ρξε μια ματι τριγρω, γεμτο γυνακες εναι… Μα αυτς εναι ΚΑΠΗ… Συγνμη δεν το ξραμε να σου φρουμε το πρτο τος της Φιλοσοφικς και να ξρεις και κτι εδ εναι σπτι του τζγου, χρος και σκψη για σεξ δεν υπρχει και αν υπρχει μου το κρβει πολ καλ τσα χρνια διτι εγ δεν το χω ανθιστε, κατανοητν;

Πμε το λοιπν για ποτκι, τον ξεναγ στα πριξ, ρχνουμε κανα ψιλ στα φρουτκια (μη μενουν ατιστα και αυτ τα δλια) και μετ γραμμ για ρουλτα. Εκε αρχζουνε τα ωραα, Ωστε αυτ εναι η ρουλτα που λνε… Οχι μονπολη εναι αλλ τις βλαμε μπλια και μρκες για να γελσουμε…

Θρονιζομαι που λτε σε μια των 5 ευρ, ζυγιζω τις μρκες και λω να ξεκινσω συντηρητικ με χρμα και βζω κκκινο και φγαμε και εκε που γυρζει η μπλια νασου και χασμουριται η Σαπφ Νοταρ δηλαδ ο φλος μου και βγανει να μαρο σαν το κατρμι. Μου ναψαν τα λαμπκια… Τι χασμουρισαι ρε δεν ξρεις τι εναι γκαντεμι, Απ πτε παρακαλ εναι γκαντεμι το χασμουρητ; Απ ττε που παιζε κουμκν η Βλαχοπολου…Υπερβολς… Καλααα... Συνεχζω με μια τριδα και φυσικ ρχεται και δετερο χασμουρητ να γκρεμσει τα σχδια μου, εκε τρα αναψοκοκκινζω, αλλ κρατ την ψυχραιμα μου, κατεβζω μονοροφι το ουσκι (πγα να πνιγ απ τη φορια) και... Σε παρακαλ δε πετγεσαι μια στιγμ στο μπαρ να πρεις κανα ποτκι μια και ξμεινα. Φεγει, παζω τα ρστα μου και ρε παιδι μσα σε 10' μου ‘ρχονται κοπαδιαστ τρα στη σειρ και απ τα 20 ευρ εμαι στα 550. Δεν πρλαβα να χαρ και φευ επανλθε η μαρη γτα. Κερδζεις ε; Ναι αλλ δεν το βλπω να κρατει για πολ, κοτα να δεις τρα, επειδ θα «απλσω» τις μρκες (τραχανς λγεται στην γλσσα του καζνο) και κυνηγμε κανα νουμερκι τρελαμνο κρατσου, μη χασμουρηθες και αν λα πνε καλ εμαστε για τραπεζκι στο Cocoon. Τρα επτηδες το κανε, υποβολ του κανα, τσο πολ νσταζε, γνωστο η ιστορα γραψε τι του ξφυγε να χασμουρητ φοβερ και τρομερ και ντε γεια αποχαιρτα τις μρκες που χνονται.

Πλι καλ δηλαδ που εχα ακολουθσει τη συμβουλ ενς παλιο χαρτμουτρου –να χεις πντα γεμτη τη βενζνη στο αμξι και φηνε 5 χιλιρικα στο ντουλαπκι για κθε ανγκη- και επειδ πιστεω τι η φιλα εναι πιο σημαντικ απ λγα ευρ (για τα πολλ δεν ξρω) φεγουμε σαν κυνηγημνοι και τελικ τη βγλαμε στο Cocoon ρθιοι με μια βτκα στο χρι…

Δε θα μθω ποτ μου φανεται...

Καλημρα σε λους και λες


10 -


01 2008, 21:48
7


Την ιστορα αυτ που μου συνβη πριν 3 μρες θα την παρουσισω κπως ανποδα, δηλαδ ξεκινω απ μση και μετ πω στην αρχ και μετ στο (στα να πνε) τλος. Η φωτογραφα εναι απ τον πνακα του 1556 απ τον Giouseppe Arcimboldo που παρουσιζει ναν Βιβλιοθηκονμο και θεωρεται η αντιπροσωπευτικ εικνα της φρας μας, αν και νομζω τι εμαστε ωραιτεροι και αν ρωττε που κολλει, θα καταλβετε στο τλος. 

Ο τπος του εγκλματος και η μση της ιστορας ταν το Village Park και η ταινα «Ψυχραιμα» του Νκου Περκη και επειδ κρβω να καταπιεσμνο κριτικ ταινιν ας ρξω και μια περιποιημνη. Πιστεω τι κορυφαα ταινα του εν λγω σκηνοθτη εναι το «ρπα Κλλα», τελευταα καλ το «Λοφα και Παραλλαγ» και κτοτε μια αλυσδα απ παττες με το «Λοφα και Παραλλαγ, οι Σειρνες στο Αιγαο» να εναι απλ ανεκτ. Λοιπν παιδι η ταινα σε θμα χαβαλ σκζει, σε θμα πλοκς αν ο στχος εναι η κωμωδα καταστσεων εναι καλ, σε θμα μουσικς πετυχημνο, σε θμα ηθοποιν μτριο, σε θμα κοινωνικς κριτικς και βθους μλλον κινεται σε ρηχ νερ αλλ τουλχιστον το παλεει. Παρεμπιπτντως κριε Περκη το να βζετε υπτιτλους στα Κρητικ εναι ολγον τι καιρο, ελληνικ ντοπιολαλι εναι και χι ρσικα! Οι στχοι που μλλον θα μενουν εναι το «…Κοινωνα glamoυρτη στη βιτρνα η απτη, θλει Αλβαν εργτη και Ρωσδα στο κρεβτι». Αν ρωττε για την πλοκ να πτε να τη δετε, να ενισχσουμε και τα πτωχ πλην τμια Village. 

Πμε τρα στην αρχ της ιστορας, εναι καλ να βλπεις φλους πρην ρεμλια να αποκαθστανται στα μτια της κοινωνας, να σοβαρεονται και να γνονται πρτυπα προς μμηση, το κακ εναι τι θλουν να σε κνουν και σνα μοιο τους. νας καλς φλος χει μια μνιμη και σοβαρ σχση με μια γλυκτατη κοπλα που χει βαλθε να ζευγαρσει λο τον περγυρο του αγαπημνου της (και σταδιακ να τον αποξενσει απ’ αυτος, αλλ’ αυτ εναι μια λλη ιστορα). Τρα εγ δεν θα πρπει να παραπονιμαι καθσον η κοπελι ως πρην αθλτρια volleyball χει μια μεγλη γκμα φιλενδων. Τις προλλες λοιπν δχτηκα το εξς τηλφωνο απ τον παντρεμενκια φλο μου, τξε μου και σου’ χω κτι καλ …για τον Ιππδρομο; χι ρε κρε αλλ να η Φαη [τα ονματα αλλαγμνα μη θγουμε και ανθρπους και υπολψεις] καννισε να βγομε με την φλη της την λσα, εναι κουλτουριρα και θα  σου αρσει. Αναγκαα παρνθεση, για κποιο ακαθριστο σε μνα λγο με πιστεουν κουλτουριρη-που δεν εμαι-και τι ταιριζω με αντστοιχες γυνακες-που δεν ταιριζω, κλενει η παρνθεση. Ρε σε την κουλτορα κατ μρος και τι εστ λσα; Πρην αθλητς του volley, Αυτ πες μου ρε γελοε και μου λες για κουλτορα. 

Μλιστα η λσα! να νειρο σε μελαχριν κδοση, το ιδανικ δρο Χριστουγννων, με ωραο περιτλιγμα αλλ μτριο περιεχμενο, καθς το Ελσκι εχε να Εγ που πιανε απ το Ρντη μχρι την Αρχοβα (εδ λλες και λλες το χουν), υπερνω των κοινν θνητν και των ταπεινν πραγμτων. Ψυχολγος το επγγελμα και μλιστα καλ χωμνη και εδ να σας πω και μια προσωπικ ποψη, δεν χω γνωρσει ψυχολγο που να μην χει λασκαρισμνη βδα.  

Και ας απαριθμσω την αλυσδα λαθν που κανα εκενο το βρδυ. Λθος πρτο, την βλπω και σκφτομαι που πας ρε Καραμτρο; Μγιστο λθος διτι η υπερεκτμηση και η υποτμηση του εχθρο εναι βασικ αρχ αποφυγς στην στρατιωτικ στρατηγικ και περισστερο δε και στις σχσεις. Λθος δετερο, ποτ μα ποτ δεν μιλς και δεν αντιπαρατθεσαι για επαγγελματικ ζητματα σε ττοιες περιστσεις, δε σε νοιζει το βιογραφικ της, δεν προβλλεις το δικ σου, οτε και βγζετε ξω τα επαγγλματα σας για να δετε ποιος χει το «μεγαλτερο». Θλετε και λλα λθη; Αφο λθος βγκε λη η βραδι.

Πμε και στο τλος για να δετε που κολλει το επγγελμα μου με την λσα και την ταινα «Ψυχραιμα». Καθμαστε δπλα-δπλα λοιπν στην αθουσα εγ και το παγβουνο. Εναι προς το τλος και λοι οι ρωες χουν μαζευτε σε να καφ νοσοκομεου και περιμνουμε την τραγικ κορφωση. Η βιζιτοειδ, ξανθι-bimbo που παιζε η Ευγενα Θεων, γνωσττερη ως Ρτσα (απ το Ελευθερα) γκμενα του μπτσου-σεκιουριτ και η οποα παζει τον ρλο της με τση φυσικτητα που σε κνει να αναρωτισαι εναι ηθοποιρα  … στην κουβντα για το τι κνει ο καθνας στη ζω του απαντει με νζι …σπουδζω Βιβλιοθηκονομα (λεος)… Τι εν’ τοτο, λει ο νας Κρητκαρος, σαν την αγορανομα να πργμα; Για να συμπληρσει το τερο καμρι των Ανωγεων ονματι Μνως Σταυρακομανις (αλθεια το Μνως βγανει απ το Μινταυρος;)  δηλαδ εστε αστυνομα και ελγχετε τσι βιβλιοθκες; χι καλ απαντει το ξανθ… Αμ ττες; Μα καλ δεν εναι προφανς; Απαντει το τσλι-δικηγρος (εχε πει μχρι και με τον ταξιθτη) με το φαντεζ-Καλημρα Ζω νομα Χλη Λυχναφτι, βζουν τα βιβλα στη θση τους και τα ταξιθετον σε σειρ (!), τσι μπρβο συμφωνε και επαυξνει το Ριτσκι. 

Τι τσι μπρβο ρε ακατοκητη; Ποια βιβλα βζουμε στα ρφια τους και αυτ κνουμε μνο; Περμενε να πισω στα χρια μου τον κερατ τον σεναριογρφο να του δεξω πσα απδια χωρει ο σκος, δεν μπορε κριε Περκη να ευτελζετε τσι ναν κλδο, μια επιστμη και να χρο πως εναι αυτς της Βιβλιοθηκονομας και των Βιβλιοθηκν. Ββαια αν σκεφτε κανες τι θα μποροσε να κνει τη φοιττρια Βιβλιοθηκονομας η Τζολια Αλεξανδρτου (λλη ηθοποις με ταιριαστ ρλο και το παρταιρο νομα Αρετ) ττε μλλον και ευχαριστ πρπει να του πομε. 

Τι τα θες τι τα γυρεεις, που η σκην αυτ κατστρεψε εντελς το image μου (λμε τρα) ως κουλτουριρη Βιβλιοθηκονμου, για το οποο εχα τσο μοχθσει στον καφ που προηγθηκε της ταινας και το βλμμα που μου ριξε η κυρα Ψυχολογρα μου δειξε ξεκθαρα την γνμη της για εμνα και το σινφι μου.  

ταν θλεις κτι πολ, χι μνο η 7η Τχνη αλλ το σμπαν ολκληρο συνωμοτε για να σου το καταστρψει. τιμε Περκη, σου το χρωστω αυτ…  

Καλησπρα σε λους


7 -blacksad

- B
38Blog
blogs.musicheaven.gr/blacksadTags
(12)
blog !


...


...
...


Blogs

LinksMusicHeaven.gr, Hosting interTEN