MusicHeaven blog Blogs

Home

30 2007, 14:21
9 1989,


… γιατ πεσε να τεχος, αλθεια χετε αναρωτηθε πσα πολλ πργματα χουν συμβε Νομβρη μνα αν τον κσμο; Για εμς τους Ελληνες δεσπζει η επτειος της 17 Νομβρη και το Πολυτεχνεο για πολλος Σκορπιος και Τοξτες εναι ο μνας των γενεθλων τους και για τους Γερμανος η 9η Νομβρη σμανε την πτση του Τεχους του Βερολνου.  

Το γεγονς του γκρεμσματος του Τεχους ξεφεγει απ στεν γερμανικ ρια και αποτελε το συμβολικτερο γεγονς τλους εποχς του περασμνου αινα καθς σμανε το τλος του Ψυχρο Πολμου, της ΕΣΣΔ, και λου του μεταπολεμικο κσμου που μχρι ττε μοιραζταν σε δυο υπερδυνμεις. 

Το Τεχος καθαυτ αποτλεσε να τσιμεντνιο συμβολισμ του Ψυχρο Πολμου, απ εδ η Δση απ εκε ο κομμουνισμς, η δια η απαρχ του χτισματος του δειχνε την υποκρισα, την κρυψνοια και την παρνοια που χαρακτριζε ττε αμφτερα τα δυο στρατπεδα. Σε μια διεθν συνντευξη τπου στο Ανατολικ Βερολνο στις 15 Ιουνου 1961 ο ηγτης της ττε Ανατολικς Γερμανας Βλτερ Ολμπριχτ ρωτθηκε για την πρθεση δημιουργας τεχους και να τι απντησε ο αθεφοβος:«Την ερτησ σας την αντιλαμβνομαι ως εξς: υπρχουν νθρωποι στη Δυτικ Γερμανα, που θλουν να κινητοποισουμε τους οικοδμους της πρωτεουσας της ΛΔΓ για να χτσουμε να τεχος. Δεν χω ακοσει να υπρχει ττοια πρθεση. Οι οικοδμοι της πρωτεουσας ασχολονται ως επ το πλεστον με την ανγερση κατοικιν και εκε επιστρατεουν λες τους τις δυνμεις. Κανες δεν σκοπεει να χτσει τεχος!»

Τρα θα μου πετε τι αν κποιος ιστορικς σταχυολογοσε τα ψματα των πολιτικν θα γραφε χι ιστορικ βιβλο αλλ την Μπριττνικα, εμες γιατ τους ψηφζουμε συνχεια μπορετε να μου πετε;

Η Ιστορα διψευσε τον κριο Βλτερ και νσου πετχτηκε να τεχος φοβερ και τρομερ, με τα αγκαθωτ του τα σρματα, τους οπλισμνους του συνοριοφλακες που το φυλοσαν νυχθημερν με εντολ να πυροβολον κατ το δοκον, τα σκυλι του, τα φυλκια του δηλαδ με λα τα κομφρ.

Στο μεταξ ββαια και εν χτιζτανε ακμη γινταν το σσε, πρσφυγες που δνανε σεντνια και την κοπανγανε, ολκληρες στρατιωτικς μονδες λιποτακτοσαν προς δυσμς και φυσικ και ο μοιραος φρος του αματος που γραψε το κοντρ με πρτο θμα  στις 24 Αυγοστου 1961, (ντεκα μρες μετ το κλεσιμο των συνρων) τον εικοσιτετρχρονο Γκντερ Λφτιν και τελευταο τον Κρς Γκφρου στις 6 Φεβρουαρου 1989, το λον 86 επσημα καταγεγραμμνα θματα.

Η αντδραση των δυτικν, σε λα αυτ τουλχιστον υποκριτικ, ο Κννεντυ δλωσε: «Δεν εναι και πολ ωραα λση, εναι μως χλιες φορς καλτερη απ τον πλεμο» και αργτερα με φντο το τεχος πταξε και το γνωστν Ich bin ein Berliner, μεγλα λγια-λγες πρξεις, εν οι αινιοι Βρεττανο εποουν την νσσαν. «Οι Ανατολικογερμανο», δλωσε ο Βρετανς πρωθυπουργς Χρολντ Μακμλλαν «σταματον το κμα προσφγων και οχυρνονται πσω απ να ακμα πιο αδιαπραστο Σιδηρον Παραπτασμα. Σ’ αυτ δεν υπρχει τποτα παρνομο (εντξει κριε PM αφο δεν εναι και παρνομο λα καλ, no problem)».

Γιατ επαμε αλθεια τι γινε αυτ το τερατοργημα;…«επειδ αποτελε να αντιφασιστικ προστατευτικ φργμα με σκοπ να προφυλξει τη ΛΔΓ απ τη εγκατλειψη, τη διβρωση, την κατασκοπεα, τη δολιοφθορ, το λαθρεμπριο, το ξεπολημα και την επιθετικτητα της Δσης» αυτ τσαμπουνγανε τα συντρφια ττε, μως στην πραγματικ ζω αυτ που ταν ξω απ τις καταστατικς πρξεις και τα Συνδρια του κμματος, το Τεχος στην ουσα αποτλεσε να στρατπεδο με σκοπ να φυλακσει, να τρομξει και να παραδειγματσει τους παροικοντες σε αυτ. Αλλ  η ζω τραβει την ανηφρα που λει και το σμα και μα τσι μα αλλις βρσκει τον δρμο της και εν προκειμνω το κανε εκκωφαντικ και σαρδνια αστεα.

Η ημρα στο ημερολγιο γραφε 9 Νοεμβρου 1989 και δεν προκυψε τυχαα, εχε προηγηθε η διγκωση του ρεματος που εναντιωνταν απναντι στην απροκλυπτη στρηση της ελευθερας, της διακνησης αγαθν και σκψεων, την δια στιγμ που η Ρωσα με τον Γκορματσφ και την περεστρικα του φτανε στα ρια αντοχς να σστημα που επρκειτο τελικ να καταρρεσει. Μπρος στην μαζικ απατηση και τις νες εξελξεις η ττε ηγεσα της ΛΔΓ προσπθησε να κρατσει την πλαι ποτ αταλντευτη τξη και σιδερνια πειθαρχα αλλ εις μτην, επικρτησε η σγχυση, οι διαδηλσεις γνονταν ολονα και πιο μαζικς και δυναμικς, εν οι ανατολικς χρες, τις οποες κατκλυζαν οι πρσφυγες για να περσουν στη Δυτικ Γερμανα, καλοσαν με τελεσγραφα τη ΛΔΓ να δσει λση και απειλοσαν να κλεσουν τα σνορ τους με αυτ.

Το πρω λοιπν συνεδρασε μια επιτροπ αξιωματικν των Υπουργεων Εσωτερικν και Κρατικς Ασφλειας για να προτενει λσεις και να σχεδισει μια κτακτη ρθμιση και η πρταση που υπβαλαν ταν να επιτραπον τσο η μνιμη μετεγκατσταση, στις τρτες χρες, σο και τα σντομα ιδιωτικ ταξδια. Αυτ δεν το κνανε ββαια γιατ τους πισανε στα καλ του καθουμνου οι ευαισθησες αλλ για να το καπελσουνε το ρεμπελι με το δρκο της κθε κυβρνησης, την γραφειοκρατα, τα εξυπνοπολια ναι μεν το περιμνανε τι θα υπρχε να πρωτγνωρο κμα εξδου απ τη χρα, εχαν υπολογσει μως τι η πεση θα διοχετευταν στις αρμδιες υπηρεσες και χι στα σνορα, επομνως θα μποροσε να ελεγχθε, δεν εχαν ακοσει ποτ μως τι το ξυπνο πουλ απ τη μτη πινεται και φυσικ λογριαζαν χωρς τον ξενοδχο.

Το μεσημρι το Πολιτικ Γραφεο ενκρινε το σχδιο ταξιδιωτικν ρυθμσεων της επιτροπς και το θεσε σε κυκλοφορα στα συναρμδια υπουργεα μσω της υπηρεσιακς οδο για να γνουν λεγχοι και προτσεις εντς της ημρας. Σμφωνα με την πγια τακτικ, η μη κφραση αντιρρσεων ως μια ορισμνη ρα ισοδυναμοσε με γκριση του σχεδου απ το Υπουργικ Συμβολιο. Η ρα που ορστηκε για να δοθε η απφαση στον τπο ταν η 4η  πρωιν της 10ης Νοεμβρου.

Μετ ο λγος στα τσοπανσκυλα δηλαδ στα Υπουργεα Εσωτερικν, Κρατικς Ασφλειας και Δικαιοσνης τα οποα το ξεσκονζουν και εν τα δο πρτα εγκρνουν πνω κτω τις ρυθμσεις, στο Υπουργεο Δικαιοσνης ο Γενικς Γραμματας απορρπτει εντελς τη ρθμιση, καθς εντοπζει το γεγονς της αντφασης του νμου αυτο με τα ως ττε νομικ δεδομνα της ΛΔΓ, πολ ελευθερα βλπεις ρε αδελφ!

Εδ μως ταν και η αρχ του τλους, γιατ και το πιο απρθητο κστρο χει και τα αδναμα σημεα του και το αδναμο σημεο σε αυτ την περπτωση ταν η πολιτικ μονοκρατορα του ΚΚ, αυτ κυβερνοσε και η κυβρνηση δεν ταν παρ ο εκτελεστς των αποφσεων του κμματος, εν η κυκλοφορα των νομοσχεδων στα υπουργεα ταν μια γραφειοκρατικ ρουτνα.

τσι, εν τα υπουργεα επεξεργζονται τη ρθμιση και διαπιστνουν προβλματα, το σχδιο φθνει τελικ στην Κεντρικ Επιτροπ του κμματος στις 15:00 και καταλγει στα χρια του Γενικο Γραμματα γκον Κρλεντς, αυτς τρα δεν γνωρζει τις αντιρρσεις των συναρμδιων υπουργεων και δεν προσχει (θα εχε παραφει φανεται) τι η ρθμιση προορζεται να δοθε την λλη μρα στον τπο. Και εδ αρχζει το πανηγρι, γιατ χωρς να πολυασχοληθε, την κνει πσα μαζ με να σχετικ δελτο τπου στον εκπρσωπο Τπου Γκντερ Σαμπφσκι που ετοιμαζταν εκενη την ρα να δσει συνντευξη σε Ανατολικογερμανος και ξνους δημοσιογρφους.

Η συνντευξη δεν ταν καμι ασμαντη, αντθετα πραγματοποιεται στο Διεθνς Κντρο Τπου στο Ανατολικο Βερολνου και μεταδδεται ζωνταν απ την τηλεραση. Εναι πια 18:00 και η ιστορα στνει για τα καλ την φρσα της καθς ο μοιρος Σαμπφσκι ξεκιν χωρς να χει μελετσει το σημεωμα που πρε απ τον Κρεντς, τρα συνντευξη στην αρχ ταν αφρητα βαρετ και αδιφορη πως λες του εδους της αλλ προς το τλος της και εν το ρολι δειχνε 18:57, ο Σαμπφσκι αναφρει τι παρεμπιπτντως το Υπουργικ Συμβολιο ενκρινε και μια να ταξιδιωτικ ρθμιση.

Εδ μως την πτησε ο γραφειοκρτης γιατ τα κορκια οι δημοσιογρφοι που μυρζονται αδελφκι μου το αμα σαν το καρχαρα απ χιλιμετρα μακρι, πινουν το υπονοομενο, γιατ βλπετε η ρθμιση, πως εχε αντιληφθε και ο Γενικς Γραμματας του Υπουργεου Δικαιοσνης, ταν συγκεχυμνη και τυπικ παρνομη καθς μπλεκε επικνδυνα τα σντομα ιδιωτικ ταξδια με τη μνιμη μετεγκατσταση στο εξωτερικ και μοιραα φηνε την εντπωση τι για τα σντομα ταξδια δεν απαιτεται διαβατριο λλες διατυπσεις κτι που πρακτικ  σμαινε αυτ πως οι πλες του τεχους θα ταν στο εξς ανοιχτς.  Το ερτημα βγκε απ μνο του, δηλαδ οι πλες ταν ανοιχτς απ εκενη τη στιγμ; Ο ιταλς ρεπρτερ Ρικρντο ρμαν απ το πρακτορεο ANSA πετει την καρια ερτηση «πτε τθεται σε εφαρμογ αυτ η ρθμιση;», και ο Σαμπφσκι που πια ρχισε να αντιλαμβνεται την λακκοβα με τα σκατ και τραγικ αμχανος (πως λοι οι νθρωποι του εδους του που μνο εκτελον εντολς) ρχνει το πρτο πετραδκι που θα προκαλσει την κατολσθηση: «Εεε…αυτ η ρθμιση τθεται σε εφαρμογ... απ’ σο ξρω...δηλαδ…αμσως τθεται σε εφαρμογ, χωρς καθυστρηση».

Αυτ ταν τα ΜΜΕ πραν φωτι και κοτα να δεις φλε μου, φτασε η μπερδεμνη απντηση κποιου γραφειοκρτη να γνει η απαρχ της πτσης ενς σιδερνιου καθεσττος που ντεξε περ τα 50 χρνια. Στο μεταξ λα τα δκτυα παγκοσμως αναμεταδδουν τη συνντευξη και διατυμπανζουν το γεγονς «ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΝΟΙΞΕ». Οι Ανατολικοβερολινζοι ακον τις ειδσεις απ το Δυτικ Βερολνο, βγανουν ο νας μετ τον λλο στους δρμους και κατευθνονται προς το τεχος. Εκε συναντον τους κπληκτους συνοριοφλακες, που φυσικ δεν εχαν ιδα για τη να ρθμιση και τα εχαν χαμνα, καθς εχαν τσα χρνια εκπαιδευτε να θεωρον το τεχος ιερ και απαραβαστο. Στην αρχ καλον τον κσμο να φγει και να απευθυνθε την επμενη μρα στις υπηρεσες κδοσης διαβατηρων, το πλθος μως αυξνεται συνεχς σαν παλιρροκ κμα και μπροστ στον κνδυνο να λυντσαριστον πρτο το προσωπικ του μεθοριακο φυλακου Μπορνχλμερ Στρσε ανογει τις πλες στις 23:00 και σντομα σαν να ντμινο ακολουθον και τα λλα φυλκια. Οι εικνες που μεταδδονται συνεχς απ την τηλεραση ενθαρρνουν και λλους Ανατολικοβερολινζους να κατβουν στο τεχος πεζ με αυτοκνητα και να δοκιμσουν μια βλτα στο Δυτικ Βερολνο. Μχρι το πρω της 10ης Νοεμβρου λες οι πλες του τεχους χουν ανοξει διπλατα και οι πολτες τις περνον χωρς καννα λεγχο.

Οι κτοικοι του Δυτικο Βερολνου δχτηκαν τους πολτες της ΛΔΓ με ενθουσιασμ, η μπρα ρεε φθονη, τα αυτοκνητα ρχισαν να κορνρουν και γνωστοι μεταξ τους νθρωποι αγκαλιζονταν και φιλιονταν, μσα στην μορλια εκενης της βραδις σκαρφλωναν στο τεχος και Δυτικοβερολινζοι και περνοσαν απ την απροσπλαστη ως ττε Πλη του Βρανδεμβοργου. Μλις γινε γνωστ τι νοιξε το τεχος, η δυτικογερμανικ Ομοσπονδιακ Βουλ στη Βννη δικοψε τη συνεδραση και βουλευτς τραγοδησαν τον Εθνικ μνο.

Η επανρθωση του λθους απ την πλευρ της ΛΔΓ ταν πια αδνατη χωρς τη χρση βας και που να κνεις ζφτι τον κοσμκη, φυσικ  γιναν και ττοιες σκψεις, πντα και παντο θα υπρχουν αιμοχαρες νθρωποι, αλλ τελικ και ευτυχς επικρτησε η σνεση και η αποδοχ των τετελεσμνων, τα γεγοντα βλπετε τους εχαν ξεπερσει.

Κι η Ιστορα γραψε τι το Τεχος πεσε, ο Ψυχρς Πλεμος τελεωσε οριστικ και να κμα αισιοδοξας και χαζοχαρομενης διθεσης τλιξε τον πλαντη στα τλη των 80και αρχς των 90 με ελπδα για να καλτερο αριο και κποιος κριος ονματι Φουκογιμα γραψε τι ρθε πια «Το τλος της Ιστορας».

Σμερα 2007 προς 2008,  ξρουμε καλτερα… πεσε το Τεχος του Βερολνου για να ρθει η κρατη παγκοσμιοποηση, κατρρευσαν τα πμπολλα αρνητικ του σοβιετικο συστματος χωρς να κρατηθον τα θετικ του στοιχεα. Το Τεχος δεν μεινε για πολ γκρεμισμνο και αυτ που υψθηκε στην θση του, μεγαλτερο και φονικτερο, δεν χρωματζει πια τη διαμχη κομμουνισμο - καπιταλισμο αλλ τη Σγκρουση των Πολιτισμν (Clash of Civilizations) με επκντρο τις πολιτισμικς και θρησκευτικς διαφορς, πς το λει ο κριος Σμιουελ Χντινγκτον, The West and the Rest…

Και εμες ως συνθως εμαστε κπου στη μση...


6 -


28 2007, 10:57Φυσικ και ομιλ για τους Monty Python, αλλις το χιομορ, η στιρα και η δια της τχνης κοινωνικ κριτικ σε να. Πολλ κουσορια μπορες να καταλογσεις στους κατοκους του νησιο που βρσκεται απναντι απ τη Μγχη αλλ οφελεις να τους βγλεις το καπλο σε να, οι νθρωποι βγζουν καλλιτχνες με το Κ κεφαλαο, τρα ηθοποιος, θες, τραγουδιστς, στιχουργος, ζωγρφους απ’ λα χει ο μπαξς και φυσικ σε περοπτη θση βρσκονται οι Monty Pythons.

Αυτο οι μγκες φτιαξαν μια κατηγορα μνοι τους, πεδο τους η τηλεραση και βασικ πηγ κφρασης το σκετς, δηλαδ μια σντομη παρσταση δια της οποας καυτηραζαν και διακωμωδοσαν με πανξυπνο τρπο παντα τα πντα μηδ των εαυτν τους εξαιρουμνους. Μια ιστορικ παρνθεση, τα σκετς ταν γνωστ και στην αρχαιτητα με την ονομασα Μμοι, σντομα θεατρικ δρμενα που οι ηθοποιο παζαν χωρς μσκες σε πρχειρες σκηνς και χμα στον δρμο με σατυρικ κυρως υφ, και πιο γνωστς συγγραφας Μμων υπρξε ο αλεξανδρινς Ηρνδας, κλενει η παρνθεση.  

Το Monty Python's Flying Circus, ταν η αφετηρα τους η οποα συνολικ περιλαμβνει ταινες, τραγοδια και μουσικ λμπουμ, βιβλα και κτι που δεν εχαν φανταστε ταν ξεκνησαν, μια επιρρο στον χρο της κωμωδας τσο σημαντικ, στε να παραλληλιστε με αυτ των Beatles στον χρο της μουσικς. Πραγματικ μεγλο νσημο αυτ για μια ομδα ανθρπων που τους νωσε η αγπη για το θατρο, την μουσικ, το γρψιμο και που θελαν μσω αυτν να εκφρσουν αυτ που αισθνονταν και πνω απ’ λα να διασκεδζουν κιλας κνοντας το κφι τους.

Μα στιγμ που θυμμαι τσι στα πρχειρα εναι με τον John Cleese να κνει το δσκαλο και να λει στους μαθητς του κατ τη διρκεια μιας επετεου «Σμερα θα τιμσουμε τη μνμη των ανθρπων εκενων που χυσαν το αμα τους για να παραμενει η… Κνα… Βρετανικ»

Η μουσικ ταν βασικ συστατικ της δουλεις τους και πς θα μποροσε να ταν διαφορετικ σε εποχ μια σεξουαλικς απελευθρωσης, ψυχεδλειας και ροκ εντ ρολ. Τα τραγοδια τους ταν προσανατολισμνα στην υφ των ταινιν και των σκετς τους, αλλ στκουν πολ καλ απ στχο, ρυθμ και σε κτι που λγα τραγοδια χουν, χιομορ. Εγ προσωπικ ξεχωρζω για διαφορετικος λγους δο:

1)Το τραγουδκι που καθιρωσε και τον νεολογισμ spam, βρσκεται στο γνωστ και μη εξαιρετο Spam Skits, που χουμε να ανδργυνο να μπανει σε να εστιατριο και ζητει τον κατλογο, εκε πραν της σερβιτρας χουμε και να γκρουπ απ Βκινγκς (!) με περικεφαλαες και τα σχετικ και να τραγουδνε τη λξη spam ταν αναφερταν, ο διλογος πγαινε ως εξς,

Man: You sit here, dear

Wife: All right.

Man: Morning!

Waitress: Morning!

Man: Well, what've you got?

Waitress :Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;

Vikings: Spam spam spam spam...

Waitress: ...spam spam spam egg and spam; spam spam spam spam spam spam baked beans spam spam spam...

Vikings: Spam! Lovely spam! Lovely spam!

Waitress: ...or Lobster Thermidor a Crevette with a mornay sauce served in a Provencale manner with shallots and aubergines garnished with truffle pate, brandy and with a fried egg on top and spam.

Wife: Have you got anything without spam?

Waitress: Well, there's spam egg sausage and spam, that's not got much spam in it.

Wife: I don't want ANY spam!

Man: Why can't she have egg bacon spam and sausage?

Wife: THAT'S got spam in it!

Man: Hasn't got as much spam in it as spam egg sausage and spam, has it?

Vikings: Spam spam spam spam...

Το spam που σατριζαν ττε ταν να βρετανικ ζαμπονκι που κανε θραση λγω Β’ Παγκοσμου Πολμου και συνδευε κθε πιτο (αγγλικ κουζνα τι να περιμνει κανες) και μσα απ αυτ στηλτευαν τη λογικ που συνδευε το spam food στην βρετανικ κουλτορα. Τρα αυτ το μαζικς κατανλωσης και ανεπιθμητο φαγητ σμερα υιοθετθηκε απ τους κομπιουτερδες και σημανει την μαζικ  αποστολ  μεγλου αριθμο μηνυμτων που απευθνονται σε να σνολο παραληπτν του διαδικτου χωρς αυτο να το επιθυμον και χωρς να χουν συνειδητ προκαλσει την αλληλογραφα με τον εν λγω αποστολα. Το Spam συχν χει την μορφ ενημερωτικν διαφημιστικν μηνυμτων  για προντα υπηρεσες τα οποα φθνουν στο email μας χωρς να χουμε ζητσει την εν λγω πληροφρηση. Η αλληλογραφα αυτ εναι και απρκλητη  και ανεπιθμητη.

Αυτ σημανει να εσαι πιο μπροστ απ την εποχ σου…Spam Spam Spam.

2)Το δετερο αυτοσιο αυτ τη φορ τραγοδι στο οποο θλω να αναφερθ εναι το παρακτω,

Some things in life are bad,
They can really make you mad,
Other things just make you swear and curse,
When you're chewing life's gristle,
Don't grumble,
Give a whistle
And this'll help things turn out for the best.
And...

Always look on the bright side of life.
[whistle]

If life seems jolly rotten,
There's something you've forgotten,
And that's to laugh and smile and dance and sing.
When you're feeling in the dumps,
Don't be silly chumps.
Just purse your lips and whistle.
That's the thing.
And...

Always look on the bright side of life.
[whistle]

For life is quite absurd
And death's the final word.
You must always face the curtain with a bow.
Forget about your sin.
Give the audience a grin.
Enjoy it. It's your last chance, anyhow.
So,...

Always look on the bright side of death,
[whistle]
Just before you draw your terminal breath.
[whistle]

Life's a piece of shit,
When you look at it.
Life's a laugh and death's a joke it's true.
You'll see it's all a show.
Keep 'em laughing as you go.
Just remember that the last laugh is on you.
And...

Always look on the bright side of life.
Always look on the right side of life.
[whistle]
 

Το τραγοδι αυτ ταν απ την ταινα(ρα) Monty Python's Life of Brian του 1979, μια ταινα χαρακτηρισμνη και αιρετικ, αλλ παιδι οι νθρωποι απλς θελαν να καυτηρισουν τα κακς κεμενα του θρησκευτικο φανατισμο, του συστματος δηλαδ και χι της θρησκεας καθαυτς, σο για το τραγοδι, απ τα αγαπημνα μου.

Κριοι, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin να διαχρονικ ευχαριστ...  

Καλημρα σε λους


7 -


26 2007, 15:2765 χρνια απ σμερα γινε η ανατναξη της γφυρας του Γοργοποτμου. 

Πως ξεκναγε ο αφηγητς σε εκενες τις ηρωικς ταινες του Τζημς Πρις με τον Πρκα να ουρλιζει «τα οχυρ δεν παραδδονται καταλαμβνονται… κπως τσι δεν ταν;

«Κατοχ και η βαρι μπτα του κατακτητ πεφτε βαρι πνω απ την υπδουλη Ελλδα, αλλ η αδολωτη ελληνικ ψυχ πρε πλι τα ρματα και τα βουν συνεχζοντας την νδοξη παρδοση των κλεφτν…»

και επειδ μα συνεχσω τσι με βλπω να βζω την Υπολοχαγ Νατσσα στο βντεο – καλτερα να αλλξω κλμακα- -  

τανε λοιπν κατοχ στην Ελλδα και ταν χουμε κατοχ τι ακολουθε; Μα η αντσταση ενντια στην κατοχ απ μερικος μουρλος που το λεγε η περδικολα τους, βλπετε δρση –αντδραση εναι νμος της φυσικς. Ββαια μετ απ την αντσταση ακολουθε και η εκμετλλευση της απ λους τους υπολοπους (αυτ δεν εναι νμος της φυσικς) για να προυν συντξεις, επιδματα και θσεις και οι μνοι που τελικ δεν πραν τποτα εναι οι ορτζιναλ αντιστασιακο, -αλλ αυτ εναι μια λλη ιστορα –και χουμε ακμη τα φεστιβλ, τις ταινες, τα τραγοδια και ,τι βζει ο νους του ανθρπου για να εμπορευματοποισει και να ευτελσει τις ελχιστες φωτεινς του στιγμς.

Επειδ ως γνωστν για δο λληνες χουμε τρεις –μη σου πω και τσσερις –  γνμες πς να μην χουμε και πολλ στρατπεδα αντιστασιακν, τα βασικ ταν του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Οι πρτοι ταν και γνωστο ως «κκκινοι» κυρως επειδ υποστηρζανε τον Ολυμπιακ και επειδ παρεμπιπτντως ταν και κουκουδες, αρχηγς ο ρης ο Βελουχιτης, μορφ απ τις λγες, καραισκακικο στυλ και τεχνοτροπας, εναι αυτς ο οποος καθιρωσε και το αντρτικο look που περιλαμβνει γενειδα 2 χρνων, αμπχονο, ταγρι, φος βαρ, σκοτειν και προπαντς αγλαστο αλλις η διαχρονικ στιλιστικ ποψη του ΚΚ.

Απ την λλη ταν ο ΕΔΕΣ, σου λει γιατ δηλαδ αντσταση μνο τα κουκουδια εμες οι υπλοιποι σε πηγδι κατουρσαμε; ντε να φτιξουμε μνι-μνι και να σμα για να κνουμε το κομμτι μας, βλανε και αρχηγ ναν Ναπολοντα ονματι Ζρβα και τοιμα τα μαγκκια για το βουν.

Και οι μν Ελαστες πισανε Στερε Ελλδα, εν οι δε Εδεστες θρονιαστκανε στην πειρο, τρα για να λμε και του στραβο το δκιο κνανε και ντου στους Γερμανος, αλλ ως γνσιοι λληνες κοιτζανε πρτα πς θα βγλει ο νας το μτι του αλλουνο, χωρς εμφλιο δεν γουστρουμε πλεμο ρε αδερφ δεν χει χζι τι να κνουμε τρα;

λα μως που πσανε στη μση τα Συμμαχκια που ττε καιγντουσαν να βλουνε οι αντρτες χρι στον Γερμαν, χι τποτε λλο, αλλ για να ανασνουνε και οι διοι (φλους που κνει κανες ταν εναι απαρατητος) και ρε μγκες ντεστε να κνετε ζφτι τους γερμαναρδες και μετ σας στνουμε ναν εμφλιο να τρει η μνα και του παιδιο να μη δνει, εντξει ρε παιδι τι ξενφιλοι θα μαστε αν δε σας ακογαμε τι τραβει η ρεξη σας; Ωραα τον Γοργοπταμο τον ξρετε; Αμ χει κτι ταβρνες με σπληνντερο μορλια, Ναι αλλ εκτς απ τις ταβρνες χει και μια γεφυρολα και λοιπν απ τη γεφυρολα περννε τραινκια που εφοδιζουν τους γερμανοληδες με οπλκιαΣωωπα τι λς τρα γνονται ττοια πργματα στον Γοργοπταμο, κου να δες φλε μου και εμες τι θλετε να κνουμε δηλαδ με τη γφυρα; Να τη σημαιοστολσετε… να την τινξετε ρε χαιβνια...  Α! λα και λα, χι και ρε κριε Σμμαχε, αλλ επειδ μας βρκες στις καλς μας ντε να σου κνουμε το χατρι να το φμε το γεφυρκι μνο μη μας στεναχωρισαι.

Σοβαρ τρα τις (ελχιστες) σες φορς σε αυτ τη χρα, το εμες πγε πνω απ το εγ γρψαμε Ιστορα, αλλ μνο για λγο και μετ τα δια (και χειρτερα) Παντελκη μου τα δια Παντελ μου.

Τρα για το πς γινε το σκηνικ χουν γραφτε βιβλα, χουν κατατεθε μαρτυρες αυτπτων μαρτρων που ο καθνας λει το κοντ και το μακρ του, αλλ για μισ λεπτ ποιος το επε τι «η Ιστορα γρφεται απ τους νικητς» λοιπν ποιος και να το επε εχε μεγλο δκιο, γιατ αντικειμενικ και Ιστορα δεν υπρχει. Πλι καλ που μσα απ τις πηγς, τα αρχεα και τα ντοκουμντα υπρχουν ψγματα αλθειας και ο καθνας μπορε να βγλει τα συμπερσματα του, εγ απ σα χω διαβσει αλλ και χω ακοσει απ αυτπτη μρτυρα (νας παππολης απ τη Στρμη που πγαμε εκδρομ μια φορ απ το χωρι μου στον Καλλδρομο, οδηγς του Ζρβα ττε, μας επε πολ απλ και συγκινητικ εναι η αλθεια, το πς ζησε και εδε εκενη την αλησμνητη νχτα) χω καταλξει στο κοιντυπο αλλ ουσιαστικ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΖΕΡΒΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ.

Το συμπρασμα της ανατναξης της γφυρας του Γοργοποτμου εναι διττ, καταρχς το αυτονητο, η ομοψυχα και η εντητα πετυχανουν θαματα, αλλ θαρρες διολε και εμαστε φτιαγμνοι για τη διχνοια, μετ τον Γοργοπταμο και την απελευθρωση νσου η λυκφιλη συμφωνα της Βρκιζας, λγα Δεκεμβριαν για να δσει το γλυκ και νας εμφλιος σκτη τρλα και χει και συνχεια: διξεις, κοινοβουλευτικς αναταραχς, αννδοτους αγνες, μια χουνττσα τση δα, αντιπολτευση, σκνδαλα, αλλαγς και τλος - τλος βλπεις σμερα Γιωργκη και Βενιζλο να εναι μπλεοι ομνοιας, συναδελφικτητας και συντροφικτητας (χι πς και οι λυκοσυμμαχες των μπλε και τα μαχαιρματα της Αριστερς πνε πσω) και αναφωνες, επιτλους τα διδγματα του παρελθντος πισανε τπο, μθαμε πια απ τα λθη μας, σωφρονιστκαμε απ την ιστορα μας και ο Γοργοπταμος φυσικ και δεν εναι μια ξεθωριασμνη μουσειακ επτειος αλλ ζει και μας οδηγε.

Πς το λεγε το τραγουδκι:  

Για ποι Ελλδα ρε γαμτο; 

 

Καλ μεσημρι σε λους


10 -


21 2007, 10:12τσι λει ο πνσοφος λας με ηθικοπλαστικ διθεση για να τονσει το πθος του αλκολ και του τζγου ινα να αποτρψει ημς απ τον καταστροφικ τοτο δρμο και να αποτχει παταγωδς, διτι πως λεγε και νας θεος (και πτης και χαρτμουτρο) ζω χωρς πθη εναι σαν μακαρονδα χωρς τυρ (σας επα πς ταν και λαμαργος;), η κοσμοθεωρα μου επ του φνου εναι … με ργουλα ρε αδερφ, με μτρο πς το λνε, να το πνουμε μη μας πνει (εκολα που εναι πντως τα λγια και οι τζμπα συμβουλς)

Λοιπν θα σας πω και να μυστικ που μου επε να μεγλο χαρτμουτρο κρητικς που γνρισα κποτε, ο τζογαδρος μαθς δεν παζει για να κερδσει αλλ για να χσει τσι, στε να χει το κνητρο να ξαναπαξει και να ξαναπαξει, τχα μου για να ρεφρει, τρα δεν εχε και δικο ο τπος πως διαπστωσα και αργτερα στην πρξη και επειδ και τα γονδια μου χουν μια κληρονομικ ροπ προς το τζγο, το χω πισει και το χω υποβιβσει σε χμπι μλλον μια ξοδο, η οποα συνσταται σε να αραι πρασμα απ καζνο, μακρι απ πκες και τα συναφ τραπεζοπαχνιδα γιατ το νιθω αν αφεθ με πρε και με σκωσε.

Το καζνο πλι χει το χαβαλ του, μλις μπανεις μσα, αφνεις τα πντα πσω σου και εισχωρες σε να λαμπερ και χλιδτο στα ρια του κτς περιβλλον, αυτο που τα φτιχνουνε εναι γατνια πρτης, καταρχς καννα καζνο δεν χει παρθυρο, φυσικ φωτισμ, οτε και ρολι για να χνεις παντελς την ασθηση του χρνου, ο φωτισμς εναι αρκετς για να βλπεις , αλλ χι και εκτυφλωτικς για να σε κουρζει. Και απ λα τα αγαθ κομπλ, φα μχρι αναισθησας, ποτ φθονο και δωρεν, τσιγαρκι σε κθε γωνι και τι λλο θλει κανες; Μα φυσικ το παιχνδι, πνω απ λα το παιχνδι και ζτω το παιχνδι.

Εγ λοιπν χω καθιερσει την εξς διαδικασα, μπανω μσα και χτυπω να Johny πγο τσι για το καλς ρισα, κβω λγο κνηση και γραμμ για τον τζγο των ηλιθων, δηλαδ τα φρουτκια, εκε μα καταφρω να βρ κανα ελεθερο απ τις γιαγιδες και τις κυρτσες που τα πινουν δυο – δυο και με πιστωτικς κρτες παρακαλ στε να παζουν ακατπαυστα, πω στον κλασσικ κουλοχρη και παζω κτι ψιλ μπς και χτυπσω κανα τζακ ποτ – ποιος χασε την τχη του για να την βρ εγ - αλλ δε βαρισαι ταν κατεβζω το μοχλ φαντασινομαι τι εμαι στο σαλον του Ντθινγκ Γκλτς με τον Λοκυ Λοκ και την Καλαμτυ Τζην παρα και αφο τα χσω λα χτυπω να δετερο ουσκιον και κατευθνομαι πια στα δυτα του καζνου, στην πεμπτουσα και μαγεα του, δηλαδ στην ρουλτα.

Οι ρουλτες εναι τριν βασικν κατηγοριν με γνμονα καθαρ ταξικ χαρακτηριστικ, χουμε πρτα την ρουλτα του λαο (πς λγανε τα μπνια του λαο;) των 5 Ευρ η μρκα δηλαδ, μετ αυτ των μεσοαστν των 10 Ευρ και των μεγλων πορτοφολιν με 20 ευρ, για αληθιν ματσ υπρχει και το πριβ VIP με 50 και 100ευρ μρκες και για Κκκαλη και πνω κλενουμε εντελς ιδιωτικ τραπζι που no limit σο πει και σο αντχει … Α! και τις καθημερινς μχρι και το μεσημρι υπρχει η ρουλτα της ξεφτλας δηλαδ των 2,5 ευρ, εκε με να 50αρικο μπορες να γεμσεις μρκες και να αισθανθες my name is Bond, James Bomd στο καζνο Royal.

Η ανθρωπογεωγραφα στα τραπζια αυτ ακολουθε την κοινωνικ διαστρωμτωση που ανφερα (απ εκε καταλαβανει κανες πσο χαμνα πγαν τα 75 σχεδν χρνια κομμουνισμο) και μσα σε λα αυτ υπρχουν οι χαρακτηριστικ γραφικο «επιστμονες» κτι τποι που σημεινουν  μανιωδς τα νομερα που φανονται στη ρουλτα, κνουν κτι λογαριασμος των μαθηματικν του παραλγου στε να χτυπσουν ταν υπολογσουν σωστ και φυσικ ποτ δεν πετυχανουν, η τχη αμα σε θλει χει καλς, μα δε σε θλει μως ροφα τ’ αυγ σου και δε πα να' σαι και ο Στβεν Χκινς.

Τρα στη ρουλτα μα παζω για να κερδσω πντα χνω, εν μα παζω με τη μπακαλστικη λογικ του παζω 100 κερδζω 300 τα παρνω και φυγα, κερδζω, αλλ καθτι εξυπνκιας πω για τη μεγλη μπζα και γυρνω με το σβρακο που λνε. νας φλος που δουλεει εκε ντλερ μου χει πει πως λοι και λοι 3-4 πακτες εναι οι «επαγγελματες» που πνε με σκοπ, πργραμμα και στρατηγικ καλ μελετημνη, δηλαδ εμφανζονται με κανα δυο χιλιρικα παζουν σγουρα μαρο –κκκινο ντε και καμα τριδα μαζεουνε 4-5 χιλιρικα και φεγουνε.

Ακογεται απλ αλλ αλμονο δεν εναι, γιατ γλυκανεσαι και χνεις την ασθηση του χρματος ξεκινς με 50 ας πομε σου κθονται δυο τρα χρματα, μια τριδα και εσαι στα 500 στο ψε σβσε, εκε η λογικ λει μγκα μου 450 ευρπουλα κρδος καθαρ, πρτα και κντα 450 σουβλκια τρα μπουκλια στο πεγκουλνι να διαρκεας στο γαρο, ,τι λλο θες μνο φγε, κοπνα την, γιατ δε σε βλπω καλ, αλλ απληστα γαρ και πμε με 50 ευρ να βγλουμε 50.000 και βγζουμε ντε να μην πω τι βγζουμε, εμς περμενε το καζνο για να χρεοκοπσει κοριδα ε κοριδα…

Δπλα απ τις ρουλτες εναι και τα τραπζια του μπλκ τζκ, εκε υπρχει μια λλη τξη καθς το παιχνδι σε αντθεση με τη ρουλτα που εναι πιο σντομα και οδυνηρ, εδ μπορε να κρατσει πολ ρα, κθε μπσιμο ισοδυναμε με χρμα στη ρουλτα 1 ποντρεις 2 κερδζεις, παζει ρλο και η στρατηγικ και τα πργματα εναι πιο παρειστικα και φωνακλδικα, ουα και αλμονο αν εσαι νος και παζεις στα κουτουρο, σε φγανε τα ρεμλια. Και επειδ χω πικρ εμπειρα αν θλετε να παξετε μπλακ τζακ παρακολουθστε πρτα πως γνεται και μετ μπετε και κατ προτμηση σε κανα συχο τραπζι γιατ θα σας φνε λχανο.

Υπρχουν και λλα παιχνδια στο καζνο, αλλ η ουσα εναι το τρπτυχο φρουτκια-ρουλτα – μπλκ τζακ, διαλχτε και παρνετε μνο να θυμστε παξτε για το χαβαλ, για τη διθεση της στιγμς, για να λογικ κρδος στω για να μουρλ ποσ με λγα λεφτ, αλλ μη σας κυριψει το πθος γιατ κλφτα Χαρλαμπε,

Καλτερα απ μνα τα λει ο παλις καλς Τσιφρος στα Παιδι της Πιτσας:

"…λος ο κσμος τον γνρισε τον Τζν τον Αμερικνο, απ πνου, τη γεωγραφικ παρλληλο της Πετροπολης, μχρι το Λεποντβλ, απ το Μεξικ μχρι την Καλκοτα, απ την Αθνα μχρι τα μεγλα καζνα της Κυανς Ακτς που τ’ ξερε πια σαν την τσπη του και τα δολευε σαν πιστς και αφιερωμνος θερποντας. Ο Γιαννκης ο Αμερικνος που μια μρα το τριανταπντε – τριανταξη, σβησε, χθηκε, πθανε και ξεχστηκε…μχρι Αμερικ που πρε και τ’ νομα, μχρι Μεξικ που βρθηκε να παζει με κτι καλπαιδα και να τους κερδζει. Το λοιπν τα καλπαιδα, σε να χωρι τανε, μεγαλοκτηματες τσατιστκανε και πετξανε φρα τις μπιστλες.

-Να μαγαρσω το γλα της μνας σου, κλβεις εσ.

-Ν σενρ

-τσι και σε πισω θα σου τινξω τα μυαλ

Τα χρειστηκε ο Τζν, κανε παιχνδι καθαρ, αλλ μα τους βρισκε στον πνο αμλαγε και τη λαδι του. Τους τα πρε λοιπν κι’ οι λλοι σπγανε το κεφλι με τη γκνια και λγανε μεταξ τους μεξικνικα:

-Θα τον καθαρσουμε να τα προυμε πσω.

Ο Τζν κανε τι δεν καταλβαινε εκενα που κουσε και γλασε.

-Αφο δεν χετε λεφτ παχτε σφαρες.

-Πσα;

-Πντε πσος η μα.

Σε καμμιν ρα τους χει σηκσει λες τις σφαρες και τους χει αφσει τα μπιστλια αδειαν. Κνει το λοιπν τι τον πιασε πονκοιλος.

-Παρντν κριοι, να λεφτκι και φτασα.

Με τα λεφτ στην τσπη, πει δθεν στην τουαλτα, πηδει απ το παραθυρκι και του δνει. Βρσκει ν’ αυτοκνητο στην πιτσα και το σκει. σπου να πνε για σφαρες να τον κυνηγσουνε οι καμπαλρος, χει γνει μπουχς ο Τζν. …Τζν δη Αμρικαν, απ τη Να Υρκη μχρι το Χνγκ Κνγκ τσι τον ξρανε λοι. Καλ ανθρωπκι, φουκαριρικο, που κουμαντριζε την τχη πως θελε και που δεν τον θελε η τχη μα δεν την κουμαντριζε. Λεφτ πολλ περσανε απ τα χρια του και τα φαγε πως λοι οι χαρτοπαχτες με τον αρα και με το κουτ… "

Βρσκω πς τα τελευταα λγια του Τσιφρου χαρακτηρζουν και κθε κολλημνο πακτη.

Καλημρα σε λους


10 -


20 2007, 09:25να περεργο πργμα χτες βρδυ εκε που ξεφλλιζα κτι σημεισεις στο χαοτικ κατ τ’ λλα γραφεο μου, πτυχα την παρακτω ιστορα που ρθε στα χρια μου με σχετικ αναπντεχο τρπο και αν μη τι λλο μου προκλεσε ζωηρ εντπωση, [την γραψε ο φεδρος λοχας πεζικο Β Α. την15/3/2001 στο  βιβλο εφδου της σκοπις της ανατολικς πλης μιας κποιας μονδας, ελπζω να μην φαγε καμι καμπνα γι’ αυτ] εν τω μεταξ την εχα ξεχσει εντελς και αφο την ξαναδιβασα σαν να με πισανε κομμτι περεργες σκψεις (μπορε ββαια να ταν και βαρυστομαχι) και πως μας λει και ο σοφς ΑΡΚΑΣ μη μπλκετε θετικισμ και ορθολογισμ με μεταφυσικς αναζητσεις… 

Να πω καταρχς τι εμαι απ τους ανθρπους που διαχωρζουν την ννοια της θρησκεας με αυτ της θρησκευτικτητας.  

Θρησκεα εναι το σστημα καθαυτ, δηλαδ οι κληρικο, τα δγματα, η ιεραρχα, η διοκηση, το λατρευτικ τυπικ και γενικ το εξωτερικ περβλημα που σκοπ χει να φρει τον νθρωπο ετε χριστιαν ετε βουδιστ ετε μουσουλμνο κοντ στο Θεο, πως η κθε θρησκεα με τη σειρ της το πιστεει και το αντιλαμβνεται και επειδ κθε θρησκεα αποτελεται, χαρακτηρζεται και διοικεται απ ανθρπους, φρει μοιραα λα και τα πλεονεκτματα και μειονεκτματα της ανθρπινης φσης.   

Το ασθημα της θρησκευτικτητας πλι εναι ζυμωμνο στο συλλογικ ανθρπινο ασυνεδητο και εκφρζει τον φβο, την προσδοκα, την πεποθηση τι λλο θλετε για την παρξη του Θεου και λειτουργε ανεξρτητα των θρησκευτικν πεποιθσεων του καθενς. Θρησκευτικτητα εξφραζε και ο πρωτγονος που θεοποιοσε τη φωτι, τον κεραυν και τις δυνμεις της φσης, θρησκευτικτητα εκφρζουμε και εμες ταν αυθρμητα κνουμε τον σταυρ μας ανβουμε κανα κερκι «για το καλ» σε περιπτσεις που τα βρομε ζρικα. 

Η ιστοριολα λοιπν χει ως εξς: 

«Το ταξδι της ζως  εναι  σντομο  αλλ γεμτο εκπλξεις, συνθως δυσρεστες. Περνοσα μσα απ σκοτειν δση, γεμτα απ αιμοβρα θηρα, κακος μγους, παραμορφωμνα τρατα. Κθε μου βμα ταν αββαιο, γεμτο αναστολς και φβο.  

Σε κθε νο βμα κοιτοσα πσω μου. νιωθα μια Παρουσα. Τα χνη των βημτων μου ταν πντα τσσερα. Κποιος με ακολουθοσε. Πντα, παντο, συνδευε τη μοναξι και τον φβο μου. Με συμβολευε .Μου λεγε τι εμαι δυνατς , τι μπορ να πετχω, τι κανες δεν μπορε να με βλψει, τι πρπει να φροντζω την ψυχ μου, να εναι αγν, καθαρ.  

Η συντροφι του με βοηθοσε να ξεπερσω τους φβους μου. Τα βματα μου ταν σγουρα και σταθερ .Μποροσα. Τα κατφερνα. Νικοσα. Πετχαινα. μουν δυνατς. 

Μια μρα μως τα πργματα δυσκλεψαν πρα πολ. Το φεγγρι χθηκε πσω απ κατασκτεινα σννεφα. Το δσος ταν πυκν. Οι εχθρο με απειλοσαν απ παντο. Δελιασα. Σταμτησα. Κοταξα πσω μου με αγωνα. Τα βματα ταν μνο δο. Τρομοκρατθηκα. Εκενος με εχε εγκαταλεψει και μλιστα την πιο κρσιμη στιγμ...

Φναξα "Με εγκατλειψες; Βλπω μνο δο βματα. "Εκενος απντησε " Τα βματα εναι δο, αλλ εναι τα δικ Μου! Εσνα σε χω στην αγκαλι Μου!"                           

Αφιερωμνο στον Θε του Κσμου!» 

Τρα μπνευση εχε ο τπος 3 η ρα το βρδυ, σκορδοκαλα, κψιμο, να το’ χε κπου διαβσει και το μετφερε για να σπσει την ανα της σκοπις, νεριδο σκιχτηκε, δεν μπορ να το ξρω, πντως μου κανε εντπωση ταν τη διβασα, τσι την αντγραψα και επα να τη δεξω σμερα και σε σας, το ποιο συμπρασμα – αν υπρχει ββαια ττοιο- δικ σας, δε θα με χλαγε και καμα λλη ιδα πντως ;) 

Καλημρα   


5 -


17 2007, 19:38
/3


5. Το χωρι μου η Δρυμαα, γιατ πολ απλ εναι ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ και τι πει να πει αυτ; Μα εναι το μρος που μου δημιουργε το ασθημα της συνχειας, του ανκειν, εναι να κομμτι απ το οικογενειακ μου παρελθν, αυτ που με οδγησε στο παρν και με διδσκει για το μλλον. Στο χωρι μου δεν εμαι νας τυχαος Κστας Ταδπουλος, αλλ ο Κστας της οικογνειας των Ταδοπουλων (γενικ διαιρετικ δηλαδ) εκε δεν εμαι ο πιο αδναμος κρκος, αλλ νας ακμη κρκος μιας συμπαγς και μακρσυρτης αλυσδας ανθρπων που προπρξαν της αφεντις μου – ξρετε κανες μας δεν φτρωσε σε χωρφι- το χωρι μου με λγα λγια εναι η παρδοση και η κληρονομι μου και αυτ την παρδοση και κληρονομι δε θλω οτε να προδσω οτε να λησμονσω, γιατ ττε θα χω απολσει να σημαντικ κομμτι της προσωπικτητας και του εναι μου. 

Για να γνω και πιο συγκεκριμνος γεωγραφικ η Δρυμαα Γλονιστα ανκει στο νομ Φθιτιδας, εναι φωλιασμνη στο ρος Καλλδρομο, λεβεντομνα Ρομελη δηλαδ, απναντι απ την Αμφκλεια Δαδ και τη Σουβλα Πολδροσο και για τους πιο treny κανα μισωρο απ το χιονοδρομικ της Φτερλακκας και το διο περπου απ τη Μκονο του χειμνα Αρχοβα. Γιατ αυτ η διπλ ονομασα; Απομεινρι απ τους κατακτητς που περσανε απ εκε πρα, βλπετε αυτο σβσανε αλλ τα τοπωνμια μενανε να μας τους θυμζουν – εδατε ανθεκτικτητα η ρουφινα η γλσσα; Αν λοιπν τχει και περσετε προς τα εκε, μη διστσετε κντε καμι περαντζδα, το χωρι (χι επειδ το λω εγ) εναι γραφικτατο, μοναδικο κλλους η εικνα του Παρνασσο απναντι, η πλατεα χει πολ ωραα θα και το παραδοσιακ καφενεο κνει και κτι σουβλκια, νειρο και η πορτοκαλδα-γκαζζα-λεμονδα πντα ΑΓΝΗ… και κτι λλο αν οι νθρωπου σας πον τι φτιν’ς; μην απαντσετε πολυκατοικες, απλ τσι χαιρετμε αλα ρουμελιτα. 

Η φωτογραφα εναι απ κποιο παλι γλουστινικο Πσχα και ο ασπρομλλης κριος με το επσης σπρο πουκμισο δεξι που σοροπιζει τον οβελα εναι ο παππος μου – εγ φανεται θα’ μουνα στην κουζνα να τσακζω τις τηγανις και τη χτεσιν μαγειρτσα – το αρν πντα φαγωνταν τουλχιστο το μισ στη σοβλα και στο ταψ κατληγε γυμν απ πτσα…  

6. Η Πηγ, τσι λμε την παραλα στα Λουτρ της Ωραας Ελνης στην Κρινθο που παραθερζω. Γιατ δηλαδ λγονται τσι νομζετε, χριν γοστου; Εκε πγαινε η Α.Μ. η Ωραα Ελνη και λουζε το κορμκι της στα παρακεμενα ιαματικ νερ, τρα αν ταν και ο Πρις αντμα αυτ δε μας το λει ο μηρος. Η παραλα εναι κρυμμνη απ το δρμο, χωμνη στα ρζα ενς λφου και χει και σκι ακμη και το καταμεσμερο, εναι μικρολα η κακομορα και δεν προσφρεται για παιχνδια, με βοτσαλκια στην ακτ της και τις δυο στρνες που χνεται το κρσταλλο και μποζι (εναι η αλθεια) ιαματικ νερ στη θλασσα, εκε μως το ανακτεμα δημιουργε μια φοβερ ασθηση της εναλλαγς ζεστο και κρου, σημειωτον τι δεν ενδεκνυται για τους καρδιακος και εναι η μνη θλασσα που ξρω που βγανοντας δεν χρειζεσαι ξβγαλμα, οτε τσοζουν και τα μτια. Λοιπν χουμε και λμε, αν στρψετε απ τον Ισθμ και πτε προς Επδαυρο, θυμηθετε μετ τις Κεχρις εναι τα Λουτρ εκε στρβετε αριστερ, πλι αριστερ, μετ τρτο πεκο δεξι και στη πμπτη πτρα τις βρκατε –χι που θα το πρδιδα, δεν θλουμε κανναν εκε ρε, εστε λοι ανεπιθμητοι, το μρος εναι reserve, prive πς το λνε; …  

7. Φρκες, χι μη φρικρετε αφο τσι το λνε το ρμο το ψαροχρι στην Ιθκη τι να κνουμε δηλαδ; Η Ιθκη πντως εναι να νησ που κρατει ακμη την αυθεντικτητα του και δεν εναι και τποτε μακριν, 3 ωρτσες απ την Πτρα στο πλοο για Κεφαλονι. Εμαι τυχερς γιατ απ εκε κατγεται ο κολλητς και πηγανω φθινπωρο για ψρεμα (χτυπμε κτι κυνηγος με συρτ λλο πργμα) και καλοκαρι για μπνια. Το ιδιατερο που χει για μνα εναι μια ωραα καλοκαιριν στιγμ που με κανε να αγαπσω πολ αυτ το μρος, εκε πισαμε να μελανορι μελαχριν, με λιμπιστ κορμ, με κτι κασταν μτια μεγαλεο, με κτι φρδια μπερκτι πργμα και να ταμπεραμντο λαν μεσογειακ (πακτο και με να πεσμα χειρτερο απ το δικ μου), πως καταλαβανετε δεν ομιλομε περ αρπαχτς ξεπτας, αλλ περ σπουδαου και μοναδικο καλοκαιρινο ρωτος, που πως λα τα καλοκαιριν πργματα ξεθριασε γργορα με τα πρωτοβρχια του Σεπτεμβρου, αλλ δεν πειρζει η ανμνηση της αυγουστιτικης νχτας, τα αισθματα, οι μυρωδις και τα απστευτα ευτρπελα της βραδις (αυτ επιτρψτε μου να τα κρατσω για τον εαυτ μου) με κνουν να ακοω για Ιθκη και να λεινω.  

Εδ τελεωσα (επιτλους) με την απαρθμηση επτ τοποθεσιν που χουν κποια ιδιατερη σημασα για μνα, δεν εναι μνο αυτ φυσικ αλλ τα σπουδαιτερα ιεραρχικ … μχρι στιγμς τουλχιστον


2 -


16 2007, 10:24
...


Οι Κινζοι επανε το γνωστ, μια εικνα ισοδυναμε με χλιες λξεις, δεν μας επαν μως με πσες λξεις ισοδυναμον οι εικνες που περιχουν και οι διες λξεις κοινς οι γελοιογραφες. Η παρακεμενη γελοιογραφα του κορυφαου στο εδος Γιννη Ιωννου «πινει» το πνεμα μοναδικ,

 

τι να κνουμε ντως κποια πργματα αλλζουν και κποια πλι μνουν δια.

Το Πολυτεχνεο αν ταν δυνατν να πγωνε στο χρνο θα μενε ως μια κορυφαα στιγμ στην νεοελληνικ ιστορα, στο σκηνικ μια αστεας και τραγικς χουντοκρατας (η οποα δεν περιοριζταν καθλου στους 6-7 γνωστος) το δυναμικτερο κομμτι της ελληνικς κοινωνας εξφρασε το «δεν πει λλο», ως εκ τοτου σαν αυτοσια ιστορικ στιγμ δεν εναι δυνατν να χσει την αξα της. Στην πραγματικ ζω μως, αυτ που εναι ξω απ τις σελδες των βιβλων και απ τα λμπουμ με φωτογραφες, ο χρνος κυλει και τα πργματα αλλζουν. 

Πντως εναι απολαυστικ αστεα η σγχυση των ρλων που δημιουργε αυτ η αλλαγ στην νεοελληνικ πραγματικτητα

μως οι νθρωποι που το ΖΟΥΣΑΝΕ και το ΒΙΩΝΑΝΕ ττε, ταν πνω απλα ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ,

 

Αντθετα και κτι πολ πιο διαφορετικ, το οποο μοιραα συγχεται με το Πολυτεχνεο εναι η λεγμενη «γενι του Πολυτεχνεου». Βλπετε η φθορ και σωματικ και ψυχικ, εναι διον της ανθρπινης ιδιοσυγκρασας. τσι μια ιδα, να ρεμα, μια επανσταση ξεκινει τη ζω της ορμητικ, δυναμικ και ελπιδοφρα και ξφνου πετυχανει, νικει αλλ στην επιτυχα αυτ ενυπρχει το σπρμα της ττας καθς πντα αποτυχανει να διαχειριστε τη νκη της, καταντει κατεστημνη δναμη, φθερεται και τελικ καταλγει να ομοιζει με αυτ που κποτε πλεψε και νκησε.

Στην προκειμνη περπτωση η ελληνικ Αριστερ παζει αυτ το ρλο του νικητ που κπου στην πορεα χασε την ψυχ του

λλωστε εναι διαδεδομνη η αντληψη, τι η γενι του Πολυτεχνεου πλεψε, εναντιθηκε, υπφερε αλλ και εξαργρωσε τον αγνα της με λεφτ, οφτσια, θσεις και αν μιλγαμε με μουσικος ρους θα λγαμε τι απ το σκληρ ροκ πγαμε στη μουσικ δωματου και ο νον νοετω. Μην ξεχνμε τι αυτ η γενι εναι που κνει τα κουμντα σμερα.

Το φοβερ εναι και τι οι μετπειτα μπαμπδες που ττε ταν εκε (σωματικ ψυχικ) ταν οι πρτοι που με τις πρξεις και τη συμπεριφορ τους το απαρνθηκαν και το απαξωσαν

Εμες οι νετεροι που ΔΕΝ μασταν εκε (πς λμε μουν και εγ στο κτερο;) το χουμε συνδσει με σχολικς γιορτς, επεισδια και γενικ με να σκονισμνο μουσειακ κθεμα μορφο να το κοιτς, αλλ με καμα επδραση στην καθημεριν μας ζω, για ναν πιτσιρικ σμερα το Πολυτεχνεο και η Ναυμαχα στη Σαλαμνα (αν φυσικ τα γνωρζει) χουν την δια αξα, εναι αρχαα ιστορα. σο για τα επεισδια, μπορε να εκφρζουν πως και οι καταλψεις μια αγωνα των νων ουχ για το αριο που μας λνε αλλ για το σμερα, το τρα πς το λνε, ωστσο η σγκρουση για τη σγκρουση εκφυλζεται απ κοινωνικς αγνας σε χουλιγκανισμ γηπεδικ,

ακος εκε γνωστο γνωστοι...

Κλενοντας ας κρατσει ο καθνας ,τι γουστρει απ το γεγονς του Πολυτεχνεου, ας το απορρψει ας το θυμιατσει, αδιφορο, γιατ ταν κτι γρφεται στο ατερμτιστο κοντρ της Ιστορας πει τελεωσε, θα υπρχει εκε για πντα (σο υπρχουμε και εμες τουλχιστον) με τη βασικ του ουσα αναλλοωτη. Απ εκε και πρα ανλογα με την εποχ και τις καταστσεις που επικρατον, θα το κρνουμε και θα το κατακρνουμε, θα το θυμμαστε και θα το ξεχνμε, θα το μυθοποιομε και θα το απομυθοποιομε, θα το αξινουμε και θα το απαξινουμε, 

βλπετε μγκες αυτ εναι η ειμαρμνη του Πολυτεχνεου και του κθε Πολυτεχνεου της Ιστορας.

Με αυτ το τραγουδκι γουστρω να κλεσω σμερα

βγαλε βρμα η ιστορα τι ξοφλσαμε
εμαστε λει το παρατργουδο στα ωραα σματα
και επιτλους σκασμς οι ρτορες πολ μιλσαμε
στο εξς θα παζουμε σ' αυτ το θασο μνο ως φαντσματα

Κτω οι σημαες στις λεωφρους που παρελσαμε
λλαξαν λει τ' ανεμολγια και οι ορζοντες
μας κνουν χρη που μας ανχονται και που γελσαμε
τρα δημσια θα χουν μικρφωνο μνο οι γνωρζοντες

Βγκαν δελτα και επισμως ανακοινθηκε
εμαστε λθος μες το κεφλαιο του λθος λμματος
ο σπιος κσμος εκε που σπιζε ξανατονθηκε
κι οι εξεγρσεις μας εναι εν γνει εκτς του κλματος

Δλωσε η τσολα η ιστορα τι γερσαμε
τις εμμονς μας περισυλλγουνε τα σκουπιδιρικα
νειρα ξνα ρκη αλλτρια ζητωκραυγσαμε
και τρα εισπρττουμε απ' την εξδρα μας βροχ δεκρικα

Ξσκισε η πρνη η ιστορα αρχαα ορματα
τρα για σρβις μας ξαποστλνει και για χαμμηλο
την παρθενι της επανορθσαμε σφιχτ με ρμματα
την κουβαλσαμε και μας κουβλησε στον ανεμμυλο

Καλημρα


10 -


15 2007, 11:45
/2


3. Ξενοδοχεο - Φοιτητικ Εστα στην Κρκυρα, κοιττε να δετε πς χει η φτιξη, το Ινιο Πανεπιστμιο εναι το μοναδικ που δνει δωρεν στγαση σε λους τους φοιτητς ανεξαιρτως εισοδματος (μαγκι τους που το ξεκινσανε και μαγκι μας που το κρατσαμε ταν θελαν να το αλλξουν) και επειδ δε διαθτει επαρκ φοιτητικ εστα, συμβλλεται με ξενοδοχεα. To συγκεκριμνο που μασταν, σας πληροφορ τι ταν πολ δυνατ και χλιδτο ξενοδοχεο προς Μον Ρεπ μερι, ρχτε να βλφαρο δωπρα,

οπτε φαντζεστε μσα σε να ττοιο χρο τι γινταν με 150 κοριτσκια και 100 μαντραχαλους, μια διαρκς πενθμερη ταν και επειδ εχαμε και πολλος μουζικος (και ουχ μουζκους) Τμμα Μουσικν Σπουδν βλπετε, εχαμε και live performance καθημερινς, κοινς το λα να δεις. Δεν με φτνει οτε μια εγκυκλοπαδεια να γρψω τις στιγμς που πρασα, οτε υπρχει και ττοια ανγκη, απλ φτνει να πω τι η καθημεριντητα εκε μσα ταν ΦΟΒΕΡΗ –ακμη και στην φαινομενικ πιο βαρετ μρα…

Α! πγα να ξεχσω και το θμα συγκτοικος, λοιπν σε αυτ πιδες ψνισα απ σβρκο, καθς τη μια κατσα με να Πατριν που μου εμπλοτισε το λεξιλγιο με πατριν ιδιματα και ννοιες πως μανιαορι, μινρας και μινρω –εις –ει κτλ, εν την λλη χρονι πτυχα ναν γνωστ και μη εξαιρετο τελειωμνο τυπ που με mprizone συνχεια – αλλ τουλχιστον η λη φση εχε ατελεωτο χαβαλ οπτε τους συγχωρ αμφτερους απ τα βθη καρδας. 

4. Μνουμε στην Κρκυρα και πμε πιο κεντρικ στην Πλατεα Λιστν, (προς ενημρωση σας η λξη Λιστν γρφεται με –ι και χι με –η διτι προρχεται απ τις λστες που βζανε τα γαλαζοαματα αριστοκρατκια για να οριοθετσουν ποιοι μπορον να βολτρουν μετ των κοντεσσνων στο Πρκο, μακρι απ τα μτια του χδην ποπολιρικο χλου! Αν και εδ που τα λμε και απ τη λξη ληστς να προερχταν δεν απχει πολ απ την πραγματικτητα). Λοιπν μγκες, αν μποροσα να υπολογσω ποσοτικ τον χρνο που πρασα σαν φοιτητς, ττε σγουρα τον μισ και βλε τον πρασα εκε κατεβζοντας σαμε ναν τνο φραπ. 

Το ωραο με τη φοιτητικ κοιντητα στην Κρκυρα ταν τι εμαστε λγοι και λοι πνω κτω κουτσογνωριζμασταν, υπρχε δηλαδ πολ παρεστικη ατμσφαιρα, ταν πγαινα στην πλη χαιρταγα πνω απ 10 τομα, τσι λλοι ξεκινγαμε να πμε για καφ στο Λιστν, στην πορεα λλοι κθονταν μαζ μας και τελικς με λλους φεγαμε απ εκε πρα, μοναδικ και ανεπανληπτη φση.

τανε τρα η αρχ της αργας του Πσχα και εγ με τον απθανο που η μορα μου ριξε για συγκτοικο χουμε ξεμενει σαν τις δικες κατρες – ο τελευταος να κλεσει την πρτα να πργμα- μασταν να φγουμε με το βραδιν πλοο για Πτρα και ως παλαουρες φοιτητς, βετερνοι των ταξιδιν Αθνα - Κρκυρα με κθε δυνατ μσο, εχαμε υιοθετσει και κποιες καβατζοπρακτικς, δηλαδ σηκωνμαστε πρω να πμε στο ΚΤΕΛ να παραδσουμε το ογκωδστατο βαλιτσαρι στο λεωφορεο οτως, στε στο πλοο να εμαστε ανλαφροι σαν τα πουλκια και χι σαν χαμληδες αχθοφροι – ο παλις εναι αλλις ρε!  

Το μνο κακ της υπθεσης ταν τι πρεπε να ξυπνσουμε νωρς και αφο ξεμπερδψαμε με τις βαλτσες ταν μλις 10, Και τι θα κνουμε τρα τσες ρες ρε; τι κνουμε κθε μρα, Δηλαδ; Θα παξουμε… πρφα τι ρωτς δηλαδ, θα πμε Λιστν για φραπεδομπα. Πμε λοιπν, απλνουμε την αρδα μας και να ρθει το περιποιημνο φραπγαλο παρακαλ, να διαβσουμε και το Φως να δομε τι γνεται και στον κσμο, να ανψει και κανα τσιγαρκι και δεν προλβαμε να κτσουμε και νσου σκνε μτη 3-4 φιλαρκια, Ακμη εδ εστε παιδι; χι χουμε φγει και καθμαστε εδ για να σας κνουμε πλκα... ντεστε στρωθετε να τα πομε, στρθηκαν και τα’ παμε για 3-4 ρες (μα καλ τι λγαμε ττε τσες ρες δεν μπορ να καταλβω). Μεσημριασε κποτε, την κνανε τα παιδκια και πλι ξεμεναμε σαν τους κοκους τα δο μας, εγ και ο συγκτοικος στην τρλα, Μαλκα πεινωΕγ να δεις ντε εγρθητι και γραμμ Γαρτσα στο Σαλονικι για πιτγυρο νευ σλτσας μως (αμν ρε Κερκυραοι σουβλατζδες με τη σλτσα σας, γρος εναι χι μακαρονδα…) και πριν προλβουμε να πομε τποτε λλο, τσουπ εμφανζεται και λλη φιλικ παρα, Καλς τα καλπαιδα, Καλς τα ναυτκια τα ζουμπουρλοδικα, λοιπν  παιδκια  σιτνταουνιαστετε φ γιου πλζ, μνο να φμε τποτις γιατ τα στομχια μας παζουν Καρασκκη, Μσα... και να ρθει παρακαλ το οζο μετ βαρβτης ποικιλας λαν ενισχυμνης και ξαν μαν ακατσχετο μπλαμπλα, μσα και εκε που σχεδν εχαμε λσει το Κυπριακ πει 5-6 το απγευμα και την κνουν και αυτο. Ρε συ δεν πμε να φγουμε πιστηκε ο κλος μου σε που θα μας περσουν και για γραφικος, -πολ αργ γι’ αυτ φλε, πολ αργ- και εκε που ψαχνμασταν για το λογαριασμ νσου περνει και η τρτη βρδια απ φιλαρκια, Παλουκσου ρε και εγ καθαρζω, το γκαρσνι πια μας εχε ψυλλιαστε και Τι θα προυν τα ρεμλια...παρντν τα παιδι, Κοτα να δες φλε μου, μετ απ καφ, ποικιλα και οζο λμε να πμε στα πιο βαρι, Δηλαδ; Φρε μας πορτοκαλδες και που’ σαι να ’ναι και χωρς ανθρακικ, χι που θα μας προυν και στο φιλ και τα γκαρσνια.

Κναμε ρεκρ επιπδου Γκνες, εκενη την ημρα, παραμονς σε μια καφετρια, θρυλικ τε και ακατρριπτο, απ τις 10 το πρω που καθσαμε, πγε 9 το βρδυ για να σηκωθομε,  

μετ εναι να μη το λατρεω αυτ το μρος και μια και με πιασε το κερκυρακ σμερα, πμε μια τον εθνικ μνο 

Τα πιο νστιμα κορτσια τα 'δα στην Παλιοκαστρτσα
Και τα ψρια τα πιο φρσκα τα 'χει μνο η Μπεντσα

Κρκυρα - Κρκυρα με το Ποντικονσι
Με τα καντονια τα στεν, που τα 'χω σεργιανσει

Κρκυρα -Κρκυρα ποια προκα σου χεις πρει;
Χρυσφι απ τον λιο σου κι ασμι απ'το φεγγρι

Στην πλατεα 'τσι Καμρες κβουν βλτα κοπελρες
Και η νχτα ταν ρθει μαντολνα και κιθρες (δις)

Κρκυρα - Κρκυρα με το Ποντικονσι
Με τα καντονια τα στεν, που τα 'χω σεργιανσει

Κρκυρα - Κρκυρα ποια προκα σου χεις πρει;
Χρυσφι απ τον λιο σου κι ασμι απ'το φεγγρι
 

Και επειδ εγ δε γρφω πια post, αλλ την Ππυρος LaRousse σε 20 τμους θα συνεχσω με τα 3 ρστα μρη αργτερα 

Καλημρα τσε ολους τσε ολες τσου βουρλισμνους


10 -


14 2007, 13:16Αυτ το postακι ρχεται σε αντιπαραβολ με το «επτ μρη που χω ιδιατερους λγους να μισ» που εχα γρψει παλιτερα, γιατ μσος και αγπη εναι αλληλνδετα συναισθματα,

 

 

 

1. Πατσια City, τποτε περισστερο και λιγτερο απ το μρος που μεγλωσα, λνε λλωστε πως η πραγματικ πατρδα ενς ανθρπου εναι η παιδικ του ηλικα και αν ισχει αυτ ττε τα Πατσια εναι αναμφισβτητα η δικι μου. Ξρω θα μου πετε τι  η περιοχ που εκτενεται δεξι και αριστερ της οδο Πατησων, δεν χει δα και την καλτερη φμη του κσμου αλλ δεν δνω μια. 

Η περιοχ εναι κατεξοχν αθηνακ με λα τα καλ και κακ που συνεπγεται αυτ, καθς μσα της συνυπρχουν χτυπητς αντιθσεις, χουμε και λμε απ τη μια κυριλ μεγαλοαστικς πολυκατοικες και τριροφα στα νω Πατσια και απ την λλη λακς, χουντικς περιδου, πολυκατοικες στα Κτω Πατσια και προς την Αχαρνν, ακμη χουμε το high class Λεντειο και απναντι, την μητρα λων των καταλψεων Γκρβα, τλος χουμε να πολυπολιτισμικ μωσακ – ειδικ στα νοητ σνορα με την Κυψλη- που αποτελεται απ Πακιστανος, Αφρικανος κθε λογς, Αλβανος και διφορους Σλβους (στις πολυκατοικες των Κτω στεγζονται και πολλς απ τις εξ’ Ανατολς ορμμενες δεσποινδες που προσφρονται για την τρψη του φιλοθαμου αθηνακο κοινο – το πισατε το υπονοομενο;) και χουμε και τους νωπατησιτες και Ανωκυψελιτες που το παζουν γκγκαροι και παλι Αθνα και τσι.

Στην πλατεα της Παναγτσας, στους διαδρμους και στο αμφιθατρο της Γκρβας, στην πλατεα Παπαδιαμντη, στη Χαλεπ, στο ζαχαροπλαστεο της Χαρς στο κλειστ του Σπρτινγκ και στον παιδτοπο της Τσακασινου, παιξα, γρατσουνστηκα, κανα φιλες και χθρες, δωσα και φαγα ξλο, γκομνισα, κουβντιασα εξαντλητικ για παντα τα πντα, ερωτετηκα και απογοητετηκα… δεν πιστεω τι υπρχει λλο μρος στον κσμο που να μπορε να μου δσει περισστερα, τα Πατσια εναι η ΓΕΙΤΟΝΙΑ μου. 

Η παραπνω φωτογραφα εναι απ το γπεδο της ομαδρας μας του Σπρτινγκ, που ταν πγαινα Γυμνσιο κατεβαναμε σωρηδν για να υποστηρξουμε τη θρυλικ γυναικεα ομδα του μπσκετ που σρωνε σε ττλους και πγε σε 3 ευρωπακ φιναλ φορ, με επικεφαλς το θηλυκ Γκλη την ννυ την Κωνσταντινδου και παρεπιπτντως εναι το πρτο κλειστ γπεδο της Αθνας (αυτ του φανεται) και χει καθαγιαστε – πιστετε το- απ τον αρινο Μικλ Τζρταν…

2. Το μαγαζ του Μμη, εδ θλω να επιμενω σε να κομμτι της πατησιτικης κληρονομις μου, το μοναδικ μρος που πραγματικ υπρξε στκι μου και δεν ταν τποτε λλο πρα απ το ουφδικο της γειτονις. Αλλ δεν ταν μνο απλ και ξερ να μαγαζ με ηλεκτρονικ, παρπεμπε πιο πολ σε λσχη νετητας, αν και καννας πολιτιστικς οργανισμς δε θα το βαζε στα προγρμματα του. Το μαγαζ ταν ισγειο, σε αντθεση με την παρδοση της υπγας για τα συναφ ιδρματα, για την ακρβεια ταν να παλι μαγαζ με 3 μεγλα δωμτια και σχετικ φωτειν, καθς μπαινε φως απ τις σκονισμνες τζαμαρες και η λη ατμσφαιρα ταν ευχριστη. Καθς μπαινες βλεπες 3 τραπζια μπιλιρδου – δυο αμερικνικα να γαλλικ – να κτι σαν καθιστικ, παραδπλα το ξλινο ποδοσφαιρκι και πλι στους τοχους τα πολχρωμα μηχανκια. Η φιγορα του Μμη ξεχριζε μσα σε λες, κοντς, αεικνητος, ηλικα ανμεσα 60 και 80 και χειμνα καλοκαρι με σκοφο ναυτικ, πουλβερ και γντια αυτ με τα δχτυλα ξω, ! και κατ καιρος σκαγαν μτη κτι μοντλα καθαρστριες λλο πργμα!

Στου Μμη μποροσες νετα να αρξεις χαλαρ στις ξεχαρβαλωμνες πολυθρνες, να γεμσεις ακμη παραπνω τα μονμως ξχειλα τασκια, να παραγγελεις junk λιχουδις και να λισεις στο παιχνδι. Σημειωτον εκε μσα πνω απ’ λα υπρχε και επικοινωνα ανμεσα στους θαμνες, η βαβορα, να μεγμα μουσικς ραδιοφνου, μουσικς παιχνιδιν και κουβντας, ταν αδικοπη, περιργως μως καθλου κουραστικ και τα παιχνδια ταν απολαυστικ.

Σε αντθεση με την μοναξι των ιντερνετοπαιχνιδιν του σμερα, εκε αισθανμασταν μια συντροφικτητα στω και αν ττε δεν το καταλαβαναμε – που μυαλ λλωστε. Μλις κλεισε  το μαγαζ λγω Internet και playstation, για να ανοξει στη θση του να γυμναστριο για γυνακες (ειρωνεα δεν εναι;) δεν ξαναβρκα καννα μρος που να αισθνομαι νετα, φιλικ, θαμνας, με λγα λγια δεν ξαναβρκα καννα στκι. Και παρεμπιπτντως απ ττε μεγλωσα και λιγκι, αυτ εναι που λνε τλος εποχς.

Λοιπν επειδ το θεματκι αυτ τραβει εις μκρος θα συνεχσω αργτερα σε λλο ποστ

Καλημρα σε λους

   


8 -


13 2007, 10:53χι ββαια, εγ δε θα λεγα ποτ ττοιο πργμα, μια εκπομπ στην κρατικ τηλεραση  εχε βγε με αυτ το θμα – τσουζε βλπεις η σαρωτικ επιτυχα τους και η νοδος της νεοσστατης ττε ιδιωτικς TV που μετ απ χρνια και χρνια ΕΡΤ 1,2 και 3 με ατελεωτες συζητσεις στη Βουλ, Ειδικ Δικαστριο, ντοκιμαντρ για κθε πιθαν μορφ ζως στην Αυστραλα, απ κολα μχρι αμοιβδα (τι στα κομμτια η Αυστραλζικη Πρεσβεα τους πλρωνε πια) και την βαρεττατη λων Κινηματογραφικ Λσχη της Δευτρας, μπκε σφνα η ποικιλα των ιδιωτικν. Και η αλθεια εναι τι ξεκινσανε πολ δυνατ, αφσανε υποσχσεις για το μλλον, τις οποες τελικ πρδωσαν, ευτλισαν μχρι αηδας σε σημεο που σμερα να μιλμε για ποιοτικ ΕΡΤ, ρε πς αλλζουν οι καιρο!

να κσμημα μως διαχρονικ για την private TV, εναι οι Απαρδεκτοι, η μοναδικ σειρ με την οποα μπορ να π τι μεγλωσα μαζ της. Τι την κανε τσο μοναδικ, μα η αυθεντικτητα της, βλπετε οι ηθοποιο παζανε με τα πραγματικ τους ονματα και ρλους πολ κοντ στην δικ τους persona (εντξει κριε Μπζο μας μη βαρς εσ εσαι ξω). Το σενριο της Δμητρας Παπαδοπολου ταν πανξυπνο, προσρμοζε τις τρχουσες στιγμς της επικαιρτητας και «πιανε» να κλμα που μνο στις παλις ελληνικς ταινες μπορε να βρεις, δηλαδ το πηγαο και αυθρμητο χιομορ. Πρσφατα η Ρνια Λοιζδου σε συνντευξη της επε τι σμερα δεν υπρχει περπτωση να γυριστε σριαλ με τον ναρχο χαβαλ του «απψε αυτοσχεδιζουμε» των Απαρδεκτων, οι νθρωποι λειτουργοσαν και εκτς κμερας παρεστικα, εχαν φοβερ χημεα και διασκδαζαν με αυτ που καναν.

Απ ατκες και επεισδια τι να πρωτοθυμηθε κανες, την «Παπαργα την καλ», τον ΛεβεντΣπυρο και το ΚΟΛΑΝ, την Eurovision (σιγ μωρ μη στελουμε ελληνικ τραγοδι με ξνο στχο που ακοστηκε – ακοστηκε Γιννη μου ακοστηκε), τα μουσικ σκτς (παρεμπιπτντως την πολ επιτυχημνη μουσικ επιλογ κανε ο Μουρατδης) το Πρωτοχρονιτικο special το οποο βαζε το MEGA χρνια μετ (ξρεις τι εναι να ακος ευτυχισμνο το 1992 το 1997!) και εμαι σγουρος τι καθνας θα θυμται και λλα πολλ, γιατ βλπεις οι Απαρδεκτοι κατφεραν και τρπωσαν στο θυμικ μας οι αφιλτιμοι (πρσφατα σε μια καφετρια, δπλα μου μια παρα απ 18χρονα χαβαλδιαζαν με ατκες τους που εχαν «ψαρψει» απ το διαδκτυο).

Συνεπς μγκες, μπορε η οδς Αδμαντος 4 στον Λυκαβηττ που μνανε, να μην υπρχει στον χρτη της Αθνας, υπρχει μως στις αναμνσεις μας…

Και μια εν συντμω παρουσαση τους:

Σπρος: ο κλασικς αποδομημνος αριστερς, μπκε στο Πολυτεχνεο για να ρξει την χοντα και την Κολα και τελικ ριξε μνο τη χοντα, διαφημιστς το επγγελμα νοσταλγε το ΚΚΕ, θυμιατζει το Πολυτεχνεο αλλ κεφαλαιοκρτης του κερατ και τσπης απ τους λγους… γνρισμα του, το απορημνο βλμμα στην κμερα και «τι γινε ρε παιδι; πς την πθαμε τσι;» και μια ατκα που θυμθηκα μλις τρα:  

Σπρος: Δμητρα, που εναι η σκλα;
Δμητρα: Στο ψυγεο.
Σπρος: Τι την χεις στο ψυγεο, ν’ανεβοκατεβανει ο Μπρμπα-Στθης;

Βλσης: να πρσωπο που ντως μας λεπει, αυτ που τον χαρακτριζε ως νθρωπο και ως καλλιτχνη το εχε πε ο Σπρος καλ ρε Βλση εσ τι τελικ εσαι ηθοποις, τραγουδιστς, μουσικς … τι θλω εμαι τραβς καν ζρι; Τυπικ ελληνικ καμκι αλλ Α’ κατηγορας, με μνιμη γκμενα τη Ρνια και απ μια κτακτη σχεδν σε κθε επεισδιο, απολαυστικ το εξχως μπονατσικ «Πρα πολ ωραα» και ατκες πως αυτ, 

Βλσης: Αρμπα Μουτστσος!
Δμητρα: Ποιος εναι ο Μουτστσος;
Βλσης: νας καθηγητς της Παντεου! Μα τι να της πω τρα;
 

Γιννης: ο αστικς μθος λει τι ο Γιννης Μπζος θορυβθηκε τσο πολ απ την απχηση του ρλου του που απατησε να παξει μετ τον ρλο του Ζχου Δγκανου (εμπνευσμνο απ τον Ζχο Χατζηφωτου) με τις χιλιδες γκμενες και γενικ να παζει ανδροπρεπες ρλους, κλλιο να σου βγε το μτι που λνε. Πντως ο Γιννης δεν ταν νας Φφης των 90’ αλλ μια ολοκληρωμνη προσωπικτητα, με τις καλλιτεχνικς και υπαρξιακς του αναζητσεις, με την μνιμη και ανεπιτυχ αναζτηση γκμενου και τα νευρωτικ του ξεσπσματα στους λλους. Ατκα που θυμθηκα τσι στα πρχειρα 

Μπτσος (Φιλιππδης): Δεν το τρω το κοτπουλο
Γιννης: Γιατ, φοβστε μη βγλετε βυζι;

Η Δμητρα, πλι ταν ο ορισμς της μικροαστς νοικοκυρολας, εργη, χλια μαγερισσα, με κουλτορα σκυλολαικν τραγουδιν, ρομντσων και της αινιας ζλιας μη της φνε τον ντρα, απλ απολαυστικ. Σε μνιμη συνεργασα με τον – ο καλτερος φλος της γυνακας – Γιννη, μια σχση αμοιβαας αγπης και περιφρνησης, κορυφαα τους ατκα στο επεισδιο με τον Τζκ (Κοντογιαννδη), 

Κριος Τζακ: Χαχαχαχαχα Βγκα!!! Βγκα εμαι ΘΕΟΣ!
Δημητρα: Κοτα τρα, να φλλο θελα και βγαινα…
Κριος Τζακ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ!
Γιννης: Ε, ναι, εστε Θες στο κουμκαν
Κριος Τζακ: Εμαι Θες γενικ!!!
Δμητρα: Τιιιιιι επατε πως εστε κριε Τζακ;!

Και στη συνχεια ο κορυφαος διλογος:


Γιννης - Δμητρα: Μα προηγουμνως μας επατε πως εστε ο Τζακ
Τζακ: Εμαι ο Τζακ!
Γιννης - Δμητρα: Και τρα μας λτε τι εσαστε Θες;
Τζακ: Εμαι Θες!
Γιννης - Δμητρα: Δεν εστε ο Τζακ;
Τζακ: Εμαι ο Τζακ!
Δημητρα: Α, δε θα συνεννοηθομε
 ...

Για το τλος αλλ εξσου σημαντικος χουμε το Αστροπελκι (Ρνια), τυπικ τρκαλομοντλο, με αναρθμητους γκμενους στο παρελθν, συντηρητικ μπαμπ και εξσου αναρθμητα κρατα απ τον Βλση, ο οποος την υπερασπιζταν κπως τσι:

Δμητρα: ...σε μας και συ ρε Αστροπελκι!

Ρνια: Βλση! Με λει αστροπελκι!

Βλσης: Δμητρα! Μην την λες αστροπελκι

Δμητρα: Χσε μας και συ ρε Βλση!

Βλσης: Καλ με συγχωρες.

Ο κριος Βασλης Χαλακατεβκης με τ’ νομα, ο ιδιοκττης των σπιτιν και ο κλασικς σκροτζ, μζερος, χαφις, ρουφινος και γλοιδης τπος τον οποο και καταλγεις να συμπαθες τελικ, να μια ατκα απ το παιχνδι πκερ,

Βασλης: Παζω τα παποτσια μου!
Δμητρα(απνευστ): Καλτινατακνουμεταπαποτσιασας κτιπιοχρσιμο!
(μεσολαβε λλη σκην)
Γιννης: χασα και το καλ μου πουκμισο!
Βασλης: Κερδσατε το δικ μου!
Γιννης: Αυτ εναι απ τα καλθια του Λαμπρπουλου…

Περατζδες καναν και πολλο λλοι ηθοποιο, αλλ ο συχντερος ταν ο Πτρος Φιλλιπδης ο μπτσος της γειτονις, πιο κοντ στο στυλ του χωροφλακα, με το «εγ μιλω τρα» και ο οποος φαγε κποτε, ελω Απαρδεκτων και ξλο απ τους συναδλφους του.

Ας κλεσουμε μουσικ με να απαρδεκτα παραδεκτ τραγοδι, που δυστυχς δε στελαμε ποτ στη Eurovision (σλο μπαγλαμαδκι ο κριος Βασλης),

Εμαστε ομδα με πατρδα την Ελλδα

εμαστε ωραοι και ιστορικ μοιραοι

δσαμε τα φτα η Ελλς δεν εναι κτα (δις) 

(ρεφραν)

[πα επα κρτσα κροτσα

ζτω οι ομδες

πα επα κρτσες κροτσες

και στον εικοστ αινα

κποτε μια χι ομδα

χτισε τον Παρθεννα ]

 

Τσαμπουκδες κναμε

και ναυμαχες της Σαλαμνας

βγλαμε Αριστοτλη

και κρασ απ’ το βαρλι (δις)

 

(ρεφραν) 

[πα επα κρτσα κροτσα

Ζτω οι ομδες

πα επα κρτσες κροτσες

Και στον εικοστ αινα

Κποτε μια χι ομδα

χτισε τον Παρθεννα ]

Καλημρα σε λους και λες


14 -


11 2007, 12:53
Tribute


Πς μου ρθε αυτ κυριακτικα; Απλ θελα να γρψω δυο πραγματκια για τον αγαπημνο μου λληνα συγγραφα - και παραγνωρισμνο κατ την ποψη μου.

μουν στο μεταπτυχιακ στο Πντειο και νας εξαρετος κατ τ’ λλα καθηγητς μας ρτησε ποιν λληνα συγγραφα προτιμομε και γιατ, τον Τσιφρο απντησα εγ, γκριμτσα απ τον προφσορα ελτε τρα και σας εχα για πιο σοβαργιατ δηλαδ κριε καθηγητ ο νθρωπος μσα απ τα αστεα γραψε τα πιο σοβαρ πργματα και κθε του ργο με κνει και γελω, κτι που δε θα λεγα για τον Βασιλικ ας πομε (παρεμπιπτντως ο αγαπημνος του προφσορα – Πντειο τι περιμνεις) και τα ανκδοτα μας κνουν και γελμε αλλ δεν τα θεωρομε και σοβαρ ργα, εσες σγουρα χι κριε καθηγητ γιατ εγ τα ανκδοτα τα θεωρ πολ σημαντικς εκφνσεις της ανθρπινης διανησης – για να μην συνεχσω, αφο η συζτηση γινε ολγον τι κλος, το πισατε το πνεμα φαντζομαι …

Ο Νκος Τσιφρος υπρξε συγγραφας, σεναριογρφος, σκηνοθτης και δημοσιογρφος, τουλχιστον γι’ αυτς του τις ιδιτητες γινε γνωστς, καθς ακμη υπρξε δικηγρος, δημσιος υπλληλος και νατης. Η τελευταα του ιδιτητα μας δνει και να σημαντικ στοιχεο της προσωπικτητας του, βλπετε ταν γνος ματσ οικογνειας, καλπαιδο της εποχς και πως λα τα μεγαλοαστ του ττε σποδασε νομικ και μετ νσου και στο διαχρονικ Greek Dream, δηλαδ ο μεγαλοδιορισμς στο Δημσιο και χι που και που, αλλ στο καραβυσματικ και κλασσικ αργμισθο Ελεγκτικ Συνδριο, εκε κωλοβρεσε για δυο χρονκια αλλ ανσυχο πνεμα ν, παρτησε το μισθουλκο και την δημοσιοπαλληλικ απραγα και…μπαρκρισε  (φαντζομαι τη σκην στον Πειραι, Γιε μου που πς; Μνα πηγανω στα καρβια…), ταξιδιρικια ψυχ βλπετε.

Και απ εκε και πρα στη ζω του κανε ,τι γοσταρε και τον γμιζε και κυρως γραφε, γραφε, γραφε και η σομα βγαλε 31 βιβλα με διηγματα και θεατρικ, 49 σενρια και σκηνοθεσες και ων ουκ στιν αριθμς δημοσιεματα σε εφημερδες και περιοδικ, πολυγραφτατας δεν μπορε να πε κανες. Χαρακτηριστικς ταινες ταν «Ο θησαυρς του Μακαρτη», «Η Ωραα των Αθηνν» και «Ο Κλαρχος η Μαρνα και ο κοντς»

Το σμα κατατεθν στο γρψιμο του ταν να απθανο ανακτεμα της μγκικης, της καθαρευουσινικης και γενικ της καθομιλουμνης σε να τρπο χαρακτηριστικ τσιφορικ (κτοτε πολλο μιμητς της δεκρας προσπθησαν  να τον μιμηθον – και της αφεντις μου συμπεριλαμβανομνης – αλλ ομολογουμνως με αρκετ ανεπιτυχα). Κατ τη γνμη μου το στυλ που τον καθιρωσε προρχεται και απ το κορυφαο του ργο «Τα Παιδι της Πιτσας», εκε ο νθρωπος δωσε ρστα, χρησιμοποησε για πρτη φορ την αργκ του υποκσμου της εποχς σε να γοητευτικ και βαθι ηθογραφικ ργο που η ζωντνια της γλσσας μας δεχνει πολ παραστατικ και τον τρπο σκψης, συμπεριφορς και τρπου ζως των ανθρπων του ττε – και κριε καθηγητ πολ πιο διεισδυτικ απ’ τι οποιαδποτε ιστορικοκοινωνιολογικ μελτη θα μποροσε ποτ να δσει – και παρεμπιπτντως το βιβλο αυτ εναι απολαυστικτατο...

Θα μποροσα ακμη να αναφρω τα ιστορικ του ργα πως τις φοβερς και τρομερς Σταυροφορες του, που ποτ ξαν η Ιστορα δεν παρουσιζεται τσο ξυπνα και χιουμοριστικ ακμα  και τα ταξιδιωτικ του, που κατ τη γνμη μου εναι εφμιλλα με του Καζαντζκη αλλ και πιο ευκολοανγνωστα και αστεα ρε αδερφ – συγνμη γι’ αυτ κριε καθηγητ - αλλ δεν εναι στην πρθεση μου να γρψω την βιογραφα του, μου αρκε να τον διαβζω.

Με λγα λγια ο Νκος Τσιφρος, ταν με τη σειρ του νας μαγκτης πρτης, αλανιρικη ψυχ, που κατφερε κτι που ανθεμα και αν το χει καταφρει κανας βαρυσμαντος προφσορας, δηλαδ με αστεο τρπο να παρουσισει πργματα πολ σοβαρ,

Respect!

Και για σους δεν χει τχει να συναντηθον με το ργο του παραθτω να απσπασμα απ τα Παιδι της Πιτσας,

 «… τσι λοιπν τη βλεψε ο Σταμτης ο Κντας, μγας σμερα μεταξ των παιδιν της πιτσας στο κεφλαιο «ζητιανι». Κι επειδ ξω απ να υπγειο της οδο Σκουφ, εκε στον η-Διονση την στηνε τις Κυριακς, να ο αυθεντικς του μονλογος, πως τον λει δυνατ σκεφτμενος την ρα που περιμνει να να σκολση ο γιος και να του δσουνε ελεημοσνη οι πονψυχοι. Κατεβασμνα τα πατζορια του υπογεου, ο Σταμτης απ’ ξω και μσα απ τα πατζορια δυο – τρες εμες και ο Σταμτης, Αμλτος σωστς να λει μνος του και δυνατ χωρς να ξρει τι ακογεται – που να ναι σκολει – ντε ρε…ντε ρε τι κνετε; λα τα λτε; στε μερικ (αφορ τα λγια της λειτουργας)...χουμε και δουλεις...Καλ γειτονι...Αυτς εκε  (νας λλος ζητινος), τι θλει σμερα δω πρα;  Καινοργιος;  Θα του σπσω το κεφλι...Φγε βρ!  Φγε βρ ! Εδ χουμε δικαιματα... Ορστε, ρχονται…τι θα της π αυτς; Γρι εναι...Θες σχωρς τα πεθαμνα της θα της π. Δεν θα δση πενηνταρκι θα δση…Καρμρω τρομρα της...Θες κλπ. Μπα! Δφραγκο δωσε… βλπεις ο νθρωπος γελιται καμμι φορ…εδες η τσουργρια;…λλος, αυτς δνει δνει…τον κακ σου τον καιρ, φορς και κολλρο…δεν δωσε … να σου... το κολλρο κερατ…δεν ντρεπμαστε…να η μικρ…, αυτηνς θα της π να καλ γαμπρ…τλλαρο…ποις ξρει τι εκολα τα κονομει…τσουλι…Πσα χουμε Σταμτη; Εκατ εφτ…ντε να τα κνω εκατ πενντα και να φγω, διτι ο νθρωπος δεν πρπει να εναι και πλεονχτης…Θες σχωρστον…μερσ καλημρα σας βοθεια σας, ντε να χαθς...Τρα θα πω σπτι, πλσου θα μου π η Ουρανα …δεν πλνομαι μωρ, δεν πλνομαι, χω λεφτ και μνω πλυτος, ει στο διολο, μα δε σ’ αρσει βρς λλον,...Θες σχωρστον…δφραγκο δωσε…βλπεις που πσαμε ξω;…να αυτ χρα, εναι χρα…να της π για τον μακαρτη…μπα, τον χει τον μακαρτη, σκοτστηκε, πσα χουμε εκατ ογδντα…να τα κνω διακσια και θα φγω, λγω τιμς Παναγτσα μου στα διακσια φεγω…αυτν στη γωνι θα τον σκοτσω γω… ξο βρε ξο…τι θλεις εδ;…Μια ελεημοσνη…δεν δωσε…κακ αυτοκνητο να σε κψη…σκατγρια...το βρδυ θα δουλψη μπουζοκι, θα τα σπσω…θα βλω και τα καφ…Κυριακ σου λει χουμε, να αυτς…τλλαρο δνει, τλλαρο…δεν δωσε...γιατ ρε χαλ; Αφο μου το χρωστς…Πσα χουμε διακσια εκοσι…Παναγτσα μου στα διακσια πενντα φεγω…τι φταω γ, αφο πεσα θμα σμερα… Παιδ της πιτσας κι ο Σταμτης. Που πουλει κτι παραπνω απ’ λα τα λλα παιδι. Οτε αγριδα, οτε μαγκι. να κομμτι οικπεδο στον Παρδεισο για σας και για μνα και για λα τα κοριδα που πιστεουνε στην ανωτερτητα και στα ευγενικ αισθματα, το αινιο εμπριο για κατανλωση των χαζν»

Γεια χαραντν και σαλμ αλκουμ ρε αρκουδμαγκες και καλ Κυριακ αμα λχει ναομε


10 -


09 2007, 09:49Μην τολμσει και γνει καμι συμφορ, γκφα, γμος, κηδεα πλεμος ακμη ρε αδελφ εμες εκε σε χρνο τζετ το βγλαμε το ανεκδοτκι, τρα που το σκφτομαι να και μια παγκσμια πρωτι που κατχουμε, εμαστε και οι πρτοι ανεκδοτοπλστες αμα λχει να’ομε… 

Θυμστε ταν πρωτογιντανε το μετρ στη Αθνα και ο μετροπντιξ χτπησε να ρμο περπτερο το οποο η κμερα πιασε να βουλιζει ατανδρο στην Ομνοια; Λοιπν αυτ γινε μεσημεροαπγευμα, το επμενο πρω που πγαινα στο Κντρο κουσα το εξς : Πει νας στο περπτερο της Ομνοιας Για πισε να Marlboro Light και η απντηση μου χουν τελεισει ρε φλε,  μισ λεπτ να δ αν  μου χει μενει τποτα στο υπγειο

Για τους Δδυμους Πργους δεν το συζητ το διο κιλας βρδυ παιζαν ανκδοτα του τπου American Airlines απ το αεροδρμιο στο γραφεο σας μγας μαθηματικς ο Μπν Λντεν τετραγνισε το Πεντγωνο και τι επε ταν πρασε ξω απ τον Πργο της Πζας; Ερασιτχνες…

Ββαια και η δια η νεοελληνικ πραγματικτητα με τα κουλ της μας βγζει απ τον κπο να φτιξουμε ανκδοτα και ανκδοτα να εναι ντε να τα ξεχωρσεις απ την πραγματικτητα, θα μποροσαν κλλιστα να εναι αληθιν.

Πρτε για παρδειγμα την παρακτω ιστορα: (το συγκεκριμνο περιστατικ εικζεται τι εναι αληθιν και λαβε χρα στην Αθνα, ταν πρωτρχισαν τα αλκοτστ. Μλις γινε γνωστ, βοιξε ο τπος) ... :


Ο τπος γριζε απ διασκδαση, λιδα στο αλκολ, επ της Λ. Μεσογεων τον σταματει να περιπολικ. Κατεβανει παραπατντας ο τπος απ το ΙΧ, αλλ εκενη τη στιγμ γνεται σοβαρ τροχαο το αντθετο ρεμα κυκλοφορας. Οι αστυνομικο τον παρατνε και πηγανουν απναντι. Ο τπος βεβαως ξαναμπανει στο αμξι του και φεγει σαν κριος και οτε γτα οτε ζημι...


Κατ τις 10:30-11:00 το επμενο πρω χτυπει το κουδονι της εξπορτας του εν λγω τπου... Κομμτια ακμη απ τα χθεσινοβραδυν ο φλος μας, απαντει στο θυροτηλφωνο:


- Παρακαλ;
- Αστυνομα! Παρακαλομε, μπορομε να σας δομε για λγο;
- Περστε, αν και δεν καταλαβανω γιατ.


Ανεβανουν οι αστυνομικο στο σπτι.


- Ο κ. Τδε;
- Ναι... περ τινς πρκειται; απαντει ο τπος
- Τποτα το σοβαρ, μην ανησυχετε... Απλ πετε μας που εσαστε εχτς το βρδυ.
- Εχα βγει ξω μχρι τις 2-3...
- Περσατε καθλου απ τη Λ. Μεσογεων;
- Δεν θυμμαι... Αλλ σως.... περ τνος πρκειται, ρε παιδι;
- χετε το υπ' αριθμ. ΤΑΔΕ ΙΧΕ μρκας ΔΕΙΝΑ, τπος ΤΑΔΕ;
- Τι;;;; μου κλψανε το αμξι;;
- χι... απλ πετε μας παρακαλ.
- Ναι, αυτ εναι...,αλλ...
- Και που εναι τρα;
- Στο γκαρζ!!!
- Μπορομε να ρξουμε μια ματι;
- Βεβαως!!


Κατεβανουν κτω, ανογει ο τπος τη γκαραζπορτα και μπροστ σε λους εμφανζεται να υπροχο, σπορ, δυναμικ, κατακανουργιο, αστραφτερ.... ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ!!!!!!!!!!!!!


Βλπετε ο μγκας μεσ' τη σορα του μπρδεψε τα αυτοκνητα και φυγε με το περιπολικ (μλλον παρομοου τπου με το δικ του) και φησε στους αστυνομικος αμαντι το ΙΧ του... Αποδεχθηκε μλιστα, πως ο τπος ταν εν ενεργεα(!) πιλτος της Ολυμπιακς αεροπορας...

Τλος σμερα τι ταλαιπωρε την νεοελληνικ μας καθημεριντητα και μας χουν πρξει τα τηλεοροσοραδιφωνα με δατο, μα τα Ζωνιαν και να τι κουσα σμερα, πς ονομζεται λει το κλειστ γπεδο μπσκετ των Ζωνιανν; Στδιο Ειρνης και Φυτεας… 

Εμαστε φοβερο δεν εμαστε;

Καλημρα σε λους


7 -


07 2007, 11:37Που κολλει ο Τσαροχης; Θα καταλβετε πιο κτω…

Πρτο τος στην Κρκυρα και ψαχνμουν αγρως, το περιβλλον ιδιατερα θελκτικ λγω της γυναικοκρατας και τα μαθματα του πρτου εξαμνου ευκαιρα για γνωριμες.

Βλπω να επιλεγμενο απ το Ιστορικ «Επτανησιακ Ποηση και Λογοτεχνα» που δδασκε ο Γιννης Δλλας, γνωστς ποιητς, φιλλογος και μεταφραστς της αρχαας ελληνικς γραμματεας (εχαμε και ποιματα του στα Κιμενα του Γυμνασου», εδ εμαστε, σκφτηκα.

Φυσικ ταν το επα στους τραμπκουλες με τους οποους κανα παρα πεσε το γλιο της αρκοδας, για κοιττε ρε ναν ποιητ εκ του προχερου... Κωστ η κουλτορα θα σε φει... γει σου μελλοντικ Σεφρη και ττοια σχετικ, αλλ εμνα δεν δρωνε το αυτ μου, εχα σχδιο.

Πρτο μθημα και βρσκομαι το απγευμα σε μια αθουσα, με δυο κγκουρες ναν χι φανατικ του εδους και 15 κορασδες, 7 απ τις οποες ταν αστρια και μια δια η Σκλεναρκοβα, τσι για να φνε οι λλοι τα λυσσακ τους, η εξσωση ταν μαθηματικ ορθ Ποηση + Λογοτεχνα + Γνωστ ποιητ και διαννοομενο = Κορτσια εν αφθονα.

Σκει μτη και ο Δλλας με καμπαρτνα και καπελαδορα, διος ο Βασλης Βασιλικς – καρφωμνες οι μικρς πνω του και ξεκινει η παρδοση: Η κατανηση της ποησης και της λογοτεχνας προποθτει αφενς γνση προσωπικν στοιχεων, κοινωνικν συνθηκν και ιστορικν δεδομνων που αφορον τον λογοτχνη, αλλ κυρως χρση κοινς λογικς, επ αυτο σας βζω μια μικρ δοκιμ, χετε υπ’ ψιν σας «Το Σνταγμα της Ηδονς» του Κωνσταντνου Καβφη; Εδ υπρξαν συγκατανευτικ κουνματα κεφαλιν απ τις μικρς – Mπ! σκφτηκα στε εχε γρψει και λλα εκτς απ την Ιθκη… Λοιπν συνχισε ο καθηγητς τι θλει να πει ο ποιητς με τη λξη Σνταγμα;

Ναι κορτσι μου.

Με τη λξη Σνταγμα ο Καβφης θλει να υποδηλσει τι η Ηδον συντσσεται ως κυραρχη παρουσα στο ανθρπινο επιστητ και…

Αρκε κορτσι μου στο Ινιο εμαστε χι στο Πντειο, για πες μου εσ

Το Σνταγμα λαμβνεται ως ννοια που εμπεριχει την καταστατικ αρχ της Ηδονς…

Εντξει η επμενη

Η λξη Σνταγμα σμφωνα και με το Λεξικ της Οξφρδης Liddell και R. Scott αναφρεται τι στο τδε ργο η λξη χει και την ννοια συστοιχας παρατεταγμνων αγαλμτων και ως εκ τοτου μπορομε να υποθσουμε τι ο ποιητς μας δνει την εικνα…

Μπρβο κορτσι μου, που την ξετρπωσες αυτ την ννοια, λοιπν να μου το θυμηθες εσ θα γνεις πολ καλ φιλλογος αλλ... καμα σχση, λοιπν κανες λλος;

Κατφεια μεγλη στην αθουσα, οι τπισσες το εχαν πρει πολ προσωπικ και σπαγαν το κεφλι τους να βρουν τι σημανει αυτ η κωλολξη, εγ τα βλεπα αυτ και διασκδαζα αφνταστα και ξφνου μου ρθε μια κλαμψη (το παθανω αραι και που), κοντοστθηκα λγο αλλ σκφτηκα τι οτε η πρτη οτε η τελευταα μπαροφα θα εναι που θα πετξω και σηκνω το χρι.

Ναι αγρι μου;

Μπως κριε καθηγητ, λω μπως, λγοντας Σνταγμα εννοοσε τους φαντρους…

Μπρβο αγρι μου αυτ εννοοσε φυσικ τους στρατιτες του Συντγματος, τι λλο θα εννοοσε δηλαδ …αεροσυνοδος, αυτ να σας γνει παρδειγμα για να χρησιμοποιεται πντα τη λογικ σας, η πασιφανς και προφανς λση εθισται να εναι και η ορθτερη, μην εφευρσκετε πργματα και παραδοξολογες εκε που δεν υπρχουν και μεταξ μας μακρι αυτ την αρχ να τηροσαν και πολλο συνδελφοι μου… και συνχισε με την παρδοση.

Αμσως βλμματα φθνου με ζωσαν απ παντο –αμν ρε κορτσια με τον ανταγωνισμ σας – και στο διλειμμα επ το ργον,

Καλ εσαι φοβερς που το κατλαβες;

Εγ τον Καβφη τον χω ξεκοκαλσει, αλλ προτιμ τον Ρτσο, τον Κλβο και τον πριμο Ελτη

Σοβαρ;

Αμ τι παζουμε!

Ποιο εναι το αγαπημνο σου;

Αυτ μωρ να δεις πως το λεν... εεε τι κνεις το βρδυ;

Η σομα απ το μθημα ταν δυο χυλοπιττσες, μια αμυδρ υποψα σχσης (τσο αμυδρ που οτε εγ την κατλαβα), γνσεις αφοροσες την Επτανησιακ Λογοτεχνα, τις οποες ως δια μαγεας χω διαγρψει τελεως και μια ωραα ανμνηση που επα να τη μοιραστ μαζ σας σμερα.

Τρα καταλβατε που κολλει ο νατης του Τσαροχη να το κνω πενηνταρκια;

Καλημρα σε λους  


5 -


06 2007, 13:01
, .


χουμε και λμε, πριν απ περπου πενντα χρνια, μια εφημερδα απ το Αμρικα και συγκεκριμνα απ την Ουσινγκτον την DC, βζει ναν διαγωνισμ για τα χαρακτηριστικ και την ψυχολογα των λαν της Οικουμνης - εγ προσωπικ το βρσκω αστεο στα ρια του γελοου - δυστυχς μως εκενοι οι καλο κριοι το πρανε πολ στα σοβαρ και γεμσανε τον κσμο ανακοινσεις, πξανε στην ρεκλμα και βλανε και βραβεο για εκενη την κριτικ που θα αξιολογηθε ως η πιο αντιπροσωπευτικ για κθε λα.

Η επιτυχα, δεδομνων και των μσων και συνθηκν της εποχς ταν τερστια, πνω απ 1.000.000 αναγνστες ανταποκρθηκαν στλνοντας τα πιο ευφνταστα σχλια, - ε ρε μσα που θα πεσε απ τις διαφημσεις!

Τρα αν αναρωτιστε, σε αυτ το ιδιτυπο ψυχολογικ πορτρατο των λαν τι κριτικ μας λαχε, πολ ευχαρστως να σας απαντσω,

Προ του δικαστηρου της αδεκστου Ιστορας ο λλην απεκαλφθη ανκαθεν καττερος των περιστσεων, κατοι απ απψεως διανοητικς κατεχε πντοτε τα πρωτεα.

Ο λλην εναι ευφυστατος, αλλ και αισθηματας, δραστριος αλλ και αμθοδος, φιλτιμος αλλ πλρης προλψεων, θερμαιμος, ανυπμονος, αλλ και πολεμιστς.

κτισε τον Παρθεννα και μεθυσθες εκ της αγλης του αφκε βραδτερον να γνει στχος οβδων.

Ανδειξε τον Σωκρτη δια να τον δηλητηρισει.

Εθαμασε τον Θεμιστοκλ δια να τον αποπμψει. 

Υπηρτησε τον Αριστοτλη δια να τον καταδιξει. 

κτισε το Βυζντιο δια να το εκτουρκεσει. 

φερε το ’21 δια να το διακυβεσει. 

Εδημιοργησε το 1909 δια να το λησμονσει. 

Ετριπλασασε την Ελλδα και παρ’ ολγον να την κηδεσει. 

Κπτεται την μαν στιγμν δια την αλθειαν και την λλην μισε τον αρνομενον να υπηρετσει το ψεδος. 

Παρδοξον πλσμα, ατθασσο, περεργο, ημκαλο, ημκακο, ασταθς αββαιο διαθσεων, εγωπαθς και σοφμωρο ο λλην. 

Οικτρετε τον, θαυμσατ τον αν θλετε, ταξινομσατ τον αν ημπορετε.” 

Τδε φη χι ο Ζαρατοστρα αλλ ο εντιμτατος δικαστς κος. Ν. Κλλυ, το ρθρο του οποου κρθηκε ως το πιο κατλληλο για τον λληνα.

Προσωπικ διαχωρζω τη θση μου απ την ακατσχετη ελληνολαγνεα και απ την κριτη ελληνοεχθρτητα, τα πργματα δεν μπορε να εναι μνο μαρα σπρα υπρχει και το γκρι. Ερτημα πρτο, υπρχουν και αλθειες στα λγια του δικαστκου; Αναμφισβτητα και δυστυχς ναι. Ερτημα δετερο, μπορε μως κανες μσα σε να μικρ και χαμηλς σοβαρτητας κειμενκι να αποδσει κανες τα χαρακτηριστικ ενς λαο και δη του ελληνικο; Φυσικ και χι. Προσωπικ δε θα μπαινα ποτ σε θση απολογομενου για παρμοιες κριτικς πως κνουν πολλο αυτκλητοι φωστρες του θνους (Η απντηση μως σε αυτ υπρχει και δημοσιεθηκε σε Ελληνικ εφημερδα απ’τον Γιργο Λασκαρδη και με καλπτει πλρως)

Η πορεα ενς λαο μσα στον χρο και στον χρνο εναι μια ατρμονη διαδικασα, κθε μρα που περνει καταχωρεται με τη σειρ της στα χρονοντολαπο της ιστορας για να ρθει ξαν και ξαν ο ιστορικς του μλλοντος να κνει το update του και να μας κρνει. Οι πιο αποφασιστικο πντως κριτς των εαυτν μας εμαστε εμες οι διοι, καθς μσα απ την καθημεριντητα μας ξρουμε συνειδητ ασυνεδητα τι πρττουμε, γιατ το πρττουμε και που κατευθυνμαστε. 

πως και να το κνουμε μως το ελληνικ πρτυπο της ομορφις χει μια διαχρονικ αξα και για του λγου το αληθς,

 

τσι για να σκσουν λοι οι δικαστς του κσμου! 

Καλημρα σε λους


4 -


05 2007, 10:56Πς το λει και ο σοφς λας «Τι κνεις Γιννη; Κουκι σπρνω…» [εξ’ ου και η παρακεμενη αγρτισσα] συνεννηση κουμπ που λμε εμες οι νετεροι, πολλς φορς χω ακοσει και χω συμμετσχει σε ερωταποκρσεις που φλερτρουν πολ ντονα με τον σουρεαλισμ, τρα θες η συγκυρα, θες η ρα, θες η στιγμ, θες το σμπαν που συνωμοτε για να σπσει πλκα μαζ μας, χουμε πξει σε καιρες ερωτσεις και κουφς απαντσεις.

Ρδος, καλοκαρι στην πανμορφη παραλα της Αφντου και δπλα μου βλπω να απθανο καμκι, τον ρλο του Στθη Ψλτη παιζε νας 50φεγα συνταξιοχος φιλλογος (πω στοχημα γι’ αυτ) και την Κατη Φνου μια 20χρονη πιπνα απ το Παγκρτι, ο διλογος απολαυστικς, την εχε βλει στη γωνι την πιτσιρκα και την εχε φλομσει στο παραμθι, σε μια στιγμ κοιτζει με μτια γλαρ (απ τον καταρρκτη σως) τη θλασσα, βαθς αναστεναγμς (μλλον βρογχικ) «δεν εναι πολ ωραα σε κνει να αισθνεσαι» το «Παρα θν’ αλς», και τι απαντει το μικρ; χι εγ Marlboro καπνζω…. – τι τον θελες τον μηρο γερομπισμπκη; Πληροφοριακ σας λω τι τα δυο τους φγανε α-λα μπρατστα για παρακεμενο μπαρκι, ωραος ο παππος, σδερο στα νεφρ του!

Εμαστε στη Β’5 τξη Γυμνασου, μθημα Ιστορας και Φιλολογας με καθηγητ τον κ. Βαριμαι που ζω, ττοια μοντονη, χρωμη και επαναλαμβανμενη φων δεν μου ματαλαχε ποτ, την ρα που τον εχαμε λγαμε τι εχαμε «Τα παιδι της Νστας», και για να καταπολεμσουμε την βαριεστιμρα παζαμε με τον συμμαθητ μου τον Νκο, το νομα – Ζο – Φυτ – Πργμα – Επγγελμα – Χρμα – Πλη/Χρα (το θυμστε τσι;), εμαστε στο ζρικο γρμμα Υ και χω φτιξει το εξς Υκινθος - αινα – Υκινθος – Υαλοκαθαριστρας – Υαλοκαθαριστς – Υακινθ (χα) και Υεμνη, τελεινω και γυρζω θριαμβευτικ και λω STOP τελεωσα, τα βζουμε κτω και αρχζει ο καυγς Υακινθ καλ με δουλεεις; Καθλου Υκινθος εναι το φυτ και Υακινθ το χρμα που βγανει απ’αυτ, πς λμε τριανταφυλλ; Ρε ντε απ εδ πρα δεν υπρχει ττοιο πργμα; Γιατ ρε, χτς η μνα μου λεγε να βψουμε Υακινθ χρμα την κουζνα γιατ της αρσει(δεν πιστεω το τι λεγα για να κερδσω)… γκουχου γκουχου, ακοσαμε και νασου ο ιστορικς απ πνω μας να μας κοιτ αγριεμνος, Λοιπν αφενς δεν υπρχει Υακινθ χρμα και αφετρου αν απαντσετε στην ερτηση μου γλιτνετε την ωριαα αποβολ, αλλις να συνεχσετε το παιχνδι ξω εμαστε σμφωνοι; Μλιστα λμε και εμες μπας και τη σκαπουλρουμε, Προχτς στην μυθολογα σας εχα αναφρει και τον Υκινθο που τσο φανεται τι αγαπτε και σας το εχα βλει για διβασμα, λοιπν πστε μου ποιος ταν και με ποιο λουλοδι συνδεται. Τρα εγ δεν μουν και πολ μελετηρ παιδκι, αλλ μπροστ στον Νικλα μουνα φυτ, οπτε το βρος της ερτησης πεσε πνω μου – φυσικ και δεν εχα διαβσει την λη – Σμερα την θλω την απντηση, Μλιστα ο Υκινθος ταν ε… νας Αχαις, ανιψις του Αγαμμνονα, σκοτθηκε στην Τροα και απ το αμα του βγκε μια ποικιλα τριανταφυλλις η Υακινθι! (τρα που το θυμμαι αυτοθαυμζομαι, μα τι φαντασα εχα), Σιγ μην ονμασε και την κολοκυθι… εκενη την ημρα μια ακμη ωριαα αποβολ προστθηκε στο μητρο μου.

Στρατς και εμαστε τοιμοι για στρατηγικ, μια κατσταση που σοι φαντροι τη θυμονται φτνουν στον κρφο τους, βλπεις για να σου κνει την τιμ ο Μραρχος, να σε επισκεφθε για 5 λεπτ, να δει 5 πργματα, να ρωτσει 5 ερωτσεις και να τσακσει πολ παραπνω απ 5 μεζδες, πρπει να λισει το κορμκι σου στη φασνα για κανα 5μηνο. Εχαμε και ναν τπο ονματι Νντα ολγον τι «ακατοκητο» στο μυαλ, IQ ραδικιο που λμε, αλλ καρδι μλαμα, πς τα κατφερνε και μπλεκε στις πιο απθανες καταστσεις και κανε παροιμιδεις γκφες, πραγματικ μυστριο και φυσικ λγω βλακεας ταν στο απυρβλητο. Τον Δκτη τρα τον ζωσαν μαρα φδια, σου λει μην πει και τον ρωτσει τποτα ο Στρατηγς και γνουμε λοι ρμπα, οπτε τον βουτνε και τον χνουν πσω απ τα στγερ, αλλ και για να εναι σγουροι για παν ενδεχμενο τον ορμηνεουν, αμα σε ρωτσει κτι ο Μραρχος μη ντραπες να πες δεν ξρω, θα εκτιμσει την ειλικρνεια σου τουλχιστον, κατλαβες ρε, Μλιστα κατλαβα, Αμ δε που κατλαβε!. Ταρατατζομ ταρατατζουμ και νασου ο Στρατγκος με τη αστρια του τα χρυσ, τη μουστκα του την μαρη και τη μορη του την ξινισμνη, νδρες !Προσοχ!!! Δεν τους βλπω και πολ σι κ. Τχη αυτο του λεπει να κουμπ και αυτς εκε εναι αγυλιστος, δαγκθηκε ο μαρος ο ταγματρχης αλλ τι να κνει, πμε να ρωτσουμε και κανα στρατιτη να δομε αν εναι εκπαιδευμνοι τουλχιστον και φυσικ πει κατευθεαν στην τρπα που ταν ο δλιος ο Νντας, Στρατιτη για πες… Δεν ξρω κ. Στρατηγ, τον πρλαβε Νντας, λαλος ο Στρατηγς, για συμφρηση ο Δκτης, τι δεν ξρεις παιδ μου αφο δεν ολοκλρωσα την ερτηση μου, Δεν ξρω κ. Στρατηγ, ο Δκτης μου επε σε ,τι με ρωτσετε να απαντω τι δεν ξρω… σχεδν τον λυπθηκα τον Δκτη εκενη την μρα.

Τλος αφνω την κορυφαα κουφ ερωταπκριση στην ιστορα του ελληνικο ραδιοφνου, εμαστε στο 1997 και ο φλαθλος κσμος χει συγκλονιστε απ την εδηση του θαντου του διεθν ποδοσφαιριστ Γιργου Μητσιμπνα σε τροχαο. Στα γπεδα την επομνη εχαμε 1 λεπτο σιγ, μαρα περιβραχινια και στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ξεκινει ο σπκερ να λει να επιμνημσυνο για τον νθρωπο και ποδοσφαιριστ Γιργο Μητσιμπνα, που τον ξερε καλ, τελεινει κποτε το λγο του και συγκινημνος απεθυνε τον στατο χαιρετισμ «σουν πολ μεγλος παχτης και θα μας λεψεις. Γεια σου φλε Γιργο!», τρα τι δεν περιμνει κανες ταν απευθνει επιμνημσυνο χαιρετισμ σε θανντα; Μα φυσικ να λβει απντηση! Και μως «Γει σου φλε Κστα!!!» ακοστηκε η απντηση απ τα ερτζιαν και παρ’τον κτω τον σπκερ και τρβαμε τα αυτι μας εμες οι ακροατς, χι μην πρετε τον Χαρδαβλλα τηλφωνο, δεν απντησε απ το Υπερπραν ο Γιργος Μητσιμπνας, απλ νας ρεπρτερ που ταν στον αγωνιστικ χρο ο Γιργος Νιφλς βαλε τα ακουστικ του και κουσε μνο τον τελευταο χαιρετισμ, τα υπλοιπα τα φαντζεστε και μνοι σας.

Καλημρα και καλ εβδομδα σε λους


6 -


02 2007, 13:55ρτα, μια πλη, να γεφρι μια ιστορα. χετε αναρωτηθε ποτ τη σπουδαα θση που χει η χαριτωμνη αυτ ηπειρτικη πλη στο θυμικ μας;

ρτα καταρχς σον γεφρι, το θυμστε φαντζομαι το δημδες σμα, με τον πρωτομστορα, τη γυνακα του και λα τα συναφ; Μια φορ σε ξενοδοχεο της Ρδου  κουσα απ το διπλαν τοχο (δεν μποροσα να κνω και αλλις, φωνς στη διαπασν και τοχος απ χαρτ γαρ) την εξς στιχομυθα: που θα πει η σχση μας αγπη μου, λο τσακωνμαστε σαν το γεφρι της ρτας χει γνει ολημερς το χτζουνε και ολοβραδς γκρεμζεται και η ετοιμλογη απντηση, σαν το γεφρι της ρτα χει γνει η μορη σου που σαρανταπντε μστορες και εξντα μαθητδες δολεψαν πνω του … η συνχεια ταν πιο δυνατ αλλ μας βλπουν και μικρ παιδι. Εδατε πντως πινες το γεφυρκι; 

Για να συνεχσουμε με τη δημοτικι παρδοση η ρτα περιχεται και στην παροιμιακ φρση τρνε, πνουν την ρτα φοβερζουν η οποα προρχεται απ το εξς δημοτικ:

Εκε εναι κλφτες οι πολλο
ολοι ντυμνοι στο φλουρ
κθονται και τρν και πνουν
και την ρτα φοβερζουν

Σμερα η κφραση αυτ πει γντι σε σους λνε, λνε και λνε για να λνε, δηλαδ σε λους τους πολιτικος και στους θαθαδες της καθημεριντητας και χουμε περσσευμα απ δατους, εδ τλος με τη δημοτικ μας παρδοση για σμερα γιατ με βλπω σπτι να παραγγλνω κοκορτσι και την «ιτι – ιτι» στη διαπασν…

Η ρτα εναι πντως μια ωραα πλη με λα τα σα και μα της, χει αρχαα, βυζαντιν, μπαρκια (σγχρονα), ωραα φαγδικα και καλς καφετριες, γρω - γρω πρσινο και στη μση το ποταμκι

Φυσικ χει βγλει και μεγλες προσωπικτητες που χουν μεγλη θση στην ελληνικ ιστορα, ποιν να πρωτοπισεις τον Πρρο, ουχ το Δμα, εκενον τον αρχαο βασιλι των Μολοσσν (δεν τανε σκυλι οι νθρωποι αλλ ηπειρτικο φλο) και των Μακεδνων καρφ στο μτι των Ρωμαων, που με τον Αννβα τον Καρχηδνιο τους σουρε να κρο μπελδες, ως του καταστραφε και μας αφσει για κληρονομι τον ρο «πρρειος νκη» τσι να τον θυμμαστε κθε φορ που κερδσουμε κτι με τσο βαρ τμημα μως που να μοιζει με ττα,

Συνεχζουμε με τον Αντνη Νικοπολδη, τον ΜΟΝΟ πρην τριφυλλοφρο πακτη που αγαπσαμε εμες οι γαροι,  υπρχει ακμη ο Ναπολων Ζρβας η απντηση των δεξιν στον ρη Βελουχιτη και ΕΛΑΣ vs ΕΔΕΣ, ο Γιννης Μραλης ο δισημος ζωγρφος της λεγμενης «γενις του 30’»,

αλλ ο καλτερος, ο κορυφαος, το αξιτερο καμρι της ρτας και της ελληνικς αθλητικς δημοσιογραφας εναι ο Κστας Μπνιας ο αστρας του AΡΤΑ TV, τι επατε δεν τον ξρετε και τι χει κνει; Το θμα δεν εναι τι χει κνει αλλ τι χει πει, χωρς πολλ – πολλ και νευ σχολιασμο – περιττεει λλωστε -  απολαστε:

Παρουσιζοντας τον καλεσμνο, λει: -χουμε μαζ μας τον αεμνηστο... 

Ο αγνας τελεωσε με τρα γκολ,… να για κθε ομδα.  

Η πρωτοπρος Αναγννηση ρτας εναι… δετερη στη βαθμολογα

χουμε μαζ μας τον Σπρο Γιαννκη, 16 ετν, μαθητ του 3ου λυκεου και αθλητ του Πυρρου. Λοιπν Σπρο πες μας πως σε λνε, πσο χρνων εσαι, σε ποιο σχολεο πηγανεις και σε ποια ομδα αγωνζεσαι.

Τι να πει κανες, τα λγια μιλνε μνα τους. 

Βρισκμαστε στο προτελευταο λεπτ του αγνα, δηλαδ να λεπτ πριν απ το τελευταο... 

Και απ το μπσκετ ας περσουμε στο χαντμπολ να δομε τι γινε σμερα. Εεε... σμερα τελικ δεν εχαμε χαντμπολ 

να σουτ φωτοβολδα... και η μπλα κυλει αργ-αργ λγο ξω απ τα δχτυα 

Και με να σουτ φωτοβολδα, στλνει την μπλα στα… Τζουμρκα 

H Αναγννηση ρτας κρδισε πναλτι απ… πλεονεκτικ θση 

Σε αγνα που ληξε 0-0, φοβερς αγνας,… πολλ τα γκολ 

Η μπλα χτπησε την… οριζντια κθετη δοκ 

Φτσαμε στο τλος της εκπομπς, θα τα ξαναπομε την επμενη εβδομδα σε απευθεας μαγνητοσκπηση 

Εξσφαιρο σμερα η Αναγννηση ρτας,… 4-0 τον Αιτωλικ 

λλο να καλθι ο Κρεμπονης, μεγλος… γκολτζς αυτς ο Κρεμπονης 

Γεια σου ρε ρτα με το γιοφρι σου το ωραο, την παρδοση και τον Μπνια σου, εμες να’μαστε καλ να ερχμαστε σε επισκεπτμαστε,

Καλ μρα σε λους και καλ ΣΚ


4 -


01 2007, 09:31Πς το λεγε και η Τσεσμελ, λλο Ππη και λλο Ππσι, τσι εναι παδες καστος στο εδος του και η Γκρβα στις καταλψεις. Τι εστ μλλον τι το η Γκρβα που γνρισα στο Γυμνσιο; μα φυσικ το κντρο των καταλψεων λης της χρας. 

Για να δομε, σωτριον τος 1991 και τι γινταν ττε στον κσμο, στο επκντρο του παγκσμιου ενδιαφροντος ταν ο Πλεμος του Κλπου, USA vs Ιρκ και Πρεδρος στην Αμερικ ταν νας τπος ονματι Τζρτζ Μπος, για κοτα φλε μου συμπτσεις, στο Ελλαδιστν εχαμε κυβρνηση Νας Δημοκρατας και να απ τα κρια ζητματα που απασχολοσαν την κοιν γνμη ττε ταν η Παιδεα, ε αυτ πια δεν εναι συμπτσεις η Ιστορα σε συνχειες DVD της Καθημερινς εναι!

Υπουργς ττε ο πολλ βαρς και χι Βασλης Κοντογιαννπουλος (μετπειτα βουλευτς ΠΑΣΟΚ, αυτ εναι που λμε αταλντευτη πολιτικ γραμμ), ο οποος βλθηκε αμτι μου χαμτι μου να μεταρρυθμσει την Παιδεα (στην γλσσα των πολιτικν η μεταρρθμιση εναι μια ευγενικ λξη για το πδημα), η συνχεια γνωστ, καταλψεις, συγκροσεις, χαμς, δολοφονα Τεμπονρα και τελικ παρατηση υπουργο και να μπχαλο γενικτερο που κανε αυτ την περοδο να μοιζει ως τη χειρτερη της Μεταπολτευσης. 

Η Γκρβα ττε υπρξε το επκεντρο λων αυτν, κθε πρω πηγαναμε με τις σκες μας σαν καλ παιδκια, βλπαμε τα λουκτα και τα παν, μας παργγελναν οι καθηγητς «τους ζυγος λσατε» και πηγαναμε στο Λφο του Παιδιο και λιναμε στο μπσκετ. Μεσημερκι ρχναμε να βλφαρο στα παιδι της κατληψης, σπτι, μσα, προσποηση τι διαβζαμε, κοπνα απ το φροντιστριο και ξαν μαν Γκρβα για παιχνδι, χαβαλ, κουβντα και χαζογκομνισμα.

Ναι αυτ ταν χρυσ εποχ, ο χρος και οι στος της Γκρβας γεμτες απ κθε καρυδις καρδι, συνοθλεμα ανθρπων και ηλικιν, χουμε και λμε αριστεροαναρχοαυτνομοι φοιτητς με εικνα γραφικ Εξαρχειακ, σε δετερο ρλο οι Κντες με τον αινιο Ριζοσπστη τους, κτι λοιπ της ΠΑΣΠ εν οι Δαπτες / ΟΝΝΕΔιτες δεν τολμοσαν να ομολογσουν την ταυττητα τους. Ακμη μπαμπδες δο κατηγοριν απ τη μια μυστακοφροι Κουκουδες (χω παρατηρσει τι απ μια ηλικα και πνω ο θρεμμνος μστακας εναι κτι σαν φετχ για τα 50κτι μλη του κμματος) και απ την λλη Παπανδρεικο Πασκοι, λοι αυτο μετφεραν ταπερκια, συμβουλς, αισιοδοξα και προτροπς του τπου «σχστε τον π…τη τον Μητσοτκη, θα τους ρξουμε τους παλιοδεξιος ρε!) και ακμη και προφυλακτικ – αυτ το τελευταο το εδα με τα μτια μου.

Φυσικ σε κανναν απ τους παροικοντες την Ιερουσαλμ, δε προξνησε μεγλη κπληξη, ταν αργτερα σε talk-show του νου ττε MEGA γινε ειδικ εκπομπ για τις 9 κοπλες που μεναν γκυες 9 μνες μετ (και μσα φυσικ) απ την περοδο εκενη των καταλψεων. Βλπετε η υφρπουσα φμη για τα σεξουαλικ ργια μσα στις δειες αθουσες, ερθιζε τη φαντασα μας και ακογαμε κθε μρα του κσμου τις πιθανς και απθανες ιστορες (εκ των υστρων λλες αποδεχτηκαν αληθινς και λλες παραμθια της Χαλιμς). 

Η επανσταση μως εκτς απ σεξ και βα χρειζεται και μουσικ και συνθηματολογα, ττε τα δημοφιλστερα συνθματα ταν -Τα παιδι δεν εναι αυτοκνητα -χι στο πιντ - σστεµ -Κατληψη στην εγκατλειψη -χι σε λα που κνουν κουρλια τα νειρ µου -Η ζω µας και το µλλον µας δεν χρειζεται χωροφλακα. -χι στην παιδεα του χρµατος και της πειθαρχας. -Το Υπουργεο Παιδεας προειδοποιε: η ελεθερη σκψη βλπτει σοβαρ την υγεα. -Θλουµε σχολεα δηµοκρατικ και χι θερµοκπια για μαθητς φυτ. 

Απ μουσικ πλι λα εχε ο μπαχτσς, απ Θοδωρκη/Λοζο για τους πιο κλασικος μχρι μταλ, ραπ και βαρις ροκις για τους πιο σκληροπυρηνικος και απαγορευμνα ρεμπτικα για τους τελειωμνους, χαρακτηριστικ γνρισμα να νταπαντοπα πρω – μεσημρι – βρδυ μχρι να λεισουν οι καστες.

Δεν ξρω τελικ τι πτυχε και τι απτυχε να πρξει η γενι των καταλψεων του 91’ ποια δκια διεκδκησε και ποια κρδισε, αν ταν στην σωστ πλευρ στη λθος, ξρω μνο τι υπρχε δρση, ζωντνια, κνηση, χρματα, μουσικ, ρωτας και πνω απ’ λα χαβαλς. Η Γκρβα εχε ζω και η ζω εχε Γκρβα. 

Σμερα τα blog που γρφουμε, η ιντερνετικ δισταση της πραγματικτητας που βινουμε, τα κινητ και οι υπολογιστς που δε ζομε χωρς αυτ, ταν στοιχεα που απουσαζαν ττε.

Ο προβληματισμς μου εναι το κατ πσον να τερματικ, να email να SMS μπορον να αντικαταστσουν το «αληθιν πργμα» τον πραγματικ κσμο, το ξω πς το λνε ρε αδερφ! και κατ πσον ο πραγματικς κσμος δεν χει μεταφερθε στον ψηφιακ.

Πντως παιδι η κατληψη πρπει να εναι το σχατο μσο και χι το πρτο, υπρχουν και λλοι τρποι αντδρασης αν και δεν εμαι σγουρος για το ποιοι μπορε να εναι αυτο, λλωστε πως λνε «γιατ να κατηγορες ως βαια τα ορμητικ νερ ενς ποταμο και χι τις χθες του που τα περιορζουν», το σωστ το λθος των καταλψεων εναι κτι στο οποο δεν ειλικριν δεν χω την απντηση… 

πως και να χει οι αναμνσεις της παιδικς ηλικας εναι κτι που δεν το χνεις ποτ και στις δικς μου αναμνσεις οι καταλψεις του 91εχουν μενει ανεξτηλα χαραγμνες…   

Και τσι για να θυμηθομε μια παλι αγαπημνη 

 

 

Καλημρα και καλ μνα να’χουμε


7 -blacksad

- B
38Blog
blogs.musicheaven.gr/blacksadTags
(12)
blog !


...


...
...


Blogs

LinksMusicHeaven.gr, Hosting interTEN