Σκέψεις , στοχασμοί και σχόλια ...
15 Σεπτεμβρίου 2007, 18:49
2' και 38''


Το παιχνίδι κόντευε να τελειώσει. Για την ακρίβεια ήθελε 2 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα για να ακουστεί η κόρνα της γραμματείας. Η εθνική μας, βολόδερνε στο παρκέ πραγματοποιώντας ένα ακόμα κακό παιχνίδι. Αστοχία στα τρίποντα, αστοχία στις βολές , λάθος πάσες , βεβιασμένες ενέργειες , αμέτρητα λάθη..   "Δε τρώγονται πια! " μονολόγησα και σηκώθηκα να πάω για ύπνο απογοητευμένος με αυτό που έβλεπα..

Μα εκείνη τη στιγμή σαν ένα μαγικό ραβδάκι να ακούμπησε τους παίκτες μας!!! Βάλαμε ένα καλάθι , μετά κλέψαμε τη μπάλα , βάλαμε τρίποντο , ξανακλέψαμε τη μπάλα και ήρθαν όλα τούμπα...

Ακόμα και για ένα τέτοιο άθλημα όπου το κάθε δευτερόλεπτο έχει τη δική του αξία αυτό το πράγμα είναι αρκετά σπάνιο ...

Μου θύμισε μια ανατροπή σ΄έναν αγώνα Σοβιετικής Ένωσης - Γιουγκοσλαβίας για το παγκόσμιο κύπελλο το 1986.. Μου θύμισε κι ένα παιχνίδι ΑΡΗ-ΠΑΟΚ πριν πολλά πολλά χρόνια όταν ο Γιαννάκης(παίχτης τότε) μόνος του κατάφερε να κάνει μια  μεγάλη ανατροπή ενώ φαίνονταν όλα τελειωμένα.. Απ'ότι φαίνεται έχει μεταδώσει το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και στους διαδόχους  του...

Θέλει μεγάλη πίστη και ψυχή για να γυρίσεις 12 πόντους σε δυόμιση λεπτά. Κι αυτή η εθνική όπως φάνηκε χθες με τους Σλοβένους μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση , μπορεί να μας έχει κάνει καρδιακούς  αλλά σίγουρα δείχνει εφτάψυχη!!!

 Το βράδυ παίζουμε με τη καλύτερη ομάδα  του τουρνουά την Ισπανία για μια θέση στο τελικό. Δε ξέρω αν θα τα καταφέρουμε αλλά σίγουρα θα το παλέψουμε μέχρι τέλους . Μετά από αυτό που είδα χθες δεν έχω πια καμία αμφιβολία ...

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
09 Σεπτεμβρίου 2007, 23:48
Ολιγαρχία..


Πλησίασαν εκλογές , παρακολουθήσαμε και το "φοβερό" πολιτικό ντιμπέιτ τη βδομάδα που πέρασε και είπα να γράψω κάτι σχετικό..

Μιλάμε συχνά για τη δημοκρατία και για τη δύναμη της πλειοψηφίας. Αυτή η πλειοψηφία έτσι όπως εφαρμόζεται παίρνει πολλή συζήτηση..

Το σημερινό εκλογικό σύστημα , μια μορφή "καλομαγειρεμένης" ενισχυμένης αναλογικής επιτρέπει στο νικητή των εκλογών να κυβερνά αυτοδύναμα έχοντας μόνο το 41,κάτι των συνολικών ψήφων. Το ποσοστό αυτό μικραίνει ακόμα περισσότερο αν αφαιρέσουμε τα λευκά , τα άκυρα καθώς και το μεγάλο ποσοστό της αποχής.. Έχουμε ουσιαστικά κάθε φορά έναν πολιτικό σχηματισμό που κυβερνά με το ένα τρίτο του λαού (και πολύ λέω)... Με τον ίδιο εκλογικό νόμο κόβονται όλοι οι "μικροί" που δε πιάνουν το πολυπόθητο 3%. Οι έδρες τους πάνε στον πρώτο λες και του τις χρωστάνε...

Ποτέ δε τη κατάλαβα πάντως αυτή την ενισχυμένη αναλογική. Δηλαδή αν "κοντύνει" το πρώτο κόμμα και πιάσει 35% τι θα κάνουμε; Θα ξαναμαγειρέψουμε κι άλλο τον εκλογικό νόμο ώστε να βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τέτοιο ποσοστό;;;;;; Κι αυτό πάλι το πλαφόν του 3% για τα μικρά κόμματα πως βγαίνει; Γιατί να μην είναι 2% ή 1% ή 0.5% ώστε να έχουμε περισσότερη πολυφωνία;;;

Όλα μου φαίνονται μια καλοστημένη διαδικασία που καλύπτει τις ανάγκες των μεγάλων κομμάτων..  Οι υποστηριχτές της λένε πως μόνο έτσι υπάρχει ισχυρή διακυβέρνηση και πως σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε ακυβερνησία. Μα ο νομοθέτης λέει ξεκάθαρα πως όταν ένα κόμμα δεν έχει τις απαιτούμενες έδρες για να κυβερνήσει, λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κι αναζητά συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα .. Δε νομίζω πως είχε στο μυαλό του την ακυβερνησία αλλά μια δημοκρατική διαδικασία ... "Όχι!!!" σου λένε πάλι! "Μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική και τα μικρά κόμματα είναι τόσο ακραία που αποκλείεται κάθε συνεργασία.." . Μα τότε ας συνεργαστούν τα δύο μεγάλα .. Ίδιες απόψεις ,ίδιες πολιτικές , ίδιες ευθύνες.. Που είναι το πρόβλημα ;;; Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Μόνο στην Ελλάδα φαντάζει κάτι τέτοιο τόσο εξωπραγματικό και χρησιμοποιείται για να "φοβίσει" το εκλογικό σώμα ενισχύοντας τον δικομματισμό..

Πραγματικά πιστεύω πως όλα αυτά δημιουργούν ένα έλλειμμα στη δημοκρατία μας.. Και πολύ φοβάμαι πως αυτή η ενισχυμένη αναλογική δεν ενισχύει την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων αλλά την αλαζονεία τους.. Αν δεν υπήρχε αυτή η αλαζονεία θα βλέπαμε έστω μια παραίτηση ενός υπουργού για λόγους ευθιξίας..  Θα βλέπαμε έστω ένα δημοψήφισμα για ένα σοβαρό θέμα να διεξάγεται.. Τίποτα απ'όλα αυτά..

Το έλλειμα της δημοκρατίας συνεχίζεται κι εντός βουλής. Οι βουλευτές υποτάσσονται στη λεγόμενη "κομματική πειθαρχία" ακόμα και για σοβαρά θέματα που ίσως έχουν αντίθετη άποψη. Η συνείδηση του καθενός καλείται να υποταχθεί στη κατεύθυνση που δίνει ο κομματικός μηχανισμός. Πιθανή "ανυπακοή" μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική "καρατόμηση"..

Μα και μέσα στα κόμματα που αποτελούν τους φορείς του πολιτεύματος υπάρχει έλλειμμα!! Οι αρχηγοί διακατέχονται από τάσεις ισοβιότητας και η εναλλαγή προσώπων στην ηγεσία φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση.. Επιπλέον στα μεγάλα κόμματα ζει και βασιλεύει η οικογενειοκρατία όπως και στα παλιά βασιλικά πολιτεύματα..

Δε θέλω να γίνομαι ακραίος αλλά όλα αυτά δεν είναι σημάδια ενός υγειούς δημοκρατικού πολιτεύματος.. Από την άλλη πιστεύω αυτό που έχουν πει κι άλλοι, πως δηλαδή ο κάθε λαός έχει τη δημοκρατία για την οποία είναι ώριμος να λειτουργήσει.

Ελπίζω να ωριμάσουμε λοιπόν κάποτε κι εμείς ώστε ν'αποκτήσουμε μια καλύτερη δημοκρατία. Γιατί όπως και να το κάνουμε ,αυτή που έχουμε σήμερα φέρνει λίγο προς ολιγαρχία...

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
bthan
Θάνος
Μηχανικός Η/Υ
από ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/bthan

Σκέψεις , στοχασμοί και σχόλια για οτιδήποτε αγγίζει τις αισθήσεις μου



Επίσημοι αναγνώστες (2)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links