ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
22 Ιανουαρίου 2010, 14:40
στιγμιότυπα από την βραδια του "Μεσσία" στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ


Μεταφερθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε φωτογραφικό υλικό από την βραδιά του Μεσσία:

http://www.spagalos.gr/mousiki/photo_albums/messiah_auth/album0.html


ακούστε εδώ το "For unto us a child is born"

 

 
video 

 

 


05 Ιανουαρίου 2010, 18:41
η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης


  Στον απόηχο σχεδόν του εορταστικού κλίματος επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μια σύντομη ιστορία της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, του πιο δημοφιλούς κονσέρτου κλασικής μουσικής στον κόσμο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι μεταδίδεται τηλεοπτικά σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα κονσέρτο που έχει συνδεθεί με την μουσική της οικογένειας Strauss ( κυρίως του πατέρα Johann Strauss  και του γιού Johann Strauss ΙΙ), δημιουργώντας μια ανάλογη παράδοση για τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες που οργανώνονται πλέον και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Η μουσική των Strauss έχει πλέον ταυτιστεί με την ελπίδα που γεννά η έλευση του νέου έτους.

  Η σχέση βέβαια της Φιλαρμονικής της Βιέννης με τον Johann Strauss ΙΙ πέρασε από κάποιες διακυμάνσεις έως ότου η μουσική του συνθέτη  να υιοθετηθεί σχεδόν πλήρως από την διάσημη ορχήστρα. Μολονότι η μουσική ιδιοφυία της οικογένειας Strauss  είχε αναγνωριστεί από τους συγχρόνους του Brams και Wagner, υπήρχε μια σχετική απροθυμία των συντελεστών της ορχήστρας να ταυτιστούν με μια μουσική που είχε συνδεθεί με τον χορό και την διασκέδαση. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε με κανέναν τρόπο αποκλεισμό της μουσικής του Johann Strauss ΙΙ – οι σχέσεις του συνθέτη με την ορχήστρα ήταν εγκάρδιες, άλλωστε την είχε διευθύνει σποραδικά σε εμφανίσεις του 1873 – 1878 και ξανά το 1898-1899, λίγο πριν πεθάνει .

  H στενή σχέση των δύο ονομάτων ουσιαστικά ξεκινά ουσιαστικά το 1929, όταν αναλαμβάνει την διεύθυνση της ορχήστρας ο Clemens Krauss, θαυμαστής της μουσικής του Strauss. Παρουσιάζει ένα κονσέρτο αποκλειστικά με μουσική του Johann Strauss ΙΙ στο Σάλτσμπουργκ τον Αύγουστο του 1929, η επιτυχία του οποίου οδηγεί σε επανειλημμένες επαναλήψεις έως το 1939, εμπλουτισμένων με συνθέσεις και άλλων μελών της οικογένειας. Η πολιτική συγκυρία του 1939 – βίαιη ένωση της Αυστρίας με την Ναζιστική Γερμανία - οδήγησαν τον Clemens Krauss στην απόφαση να οργανώσει για πρώτη φορά  την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιέννη αποκλειστικά με έργα των Strauss, για να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών του που έβλεπαν την πρόθεση των Ναζί να εξαφανίσουν την έννοια της «Αυστριακής Εθνότητας».

  Από τότε ξεκινά η μακρά ιστορία της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, με σημείο καμπής το 1986, όταν αποφασίστηκε η πρόσκληση «φιλοξενουμένων» διευθυντών ορχήστρας, με πρώτο καλεσμένο τον Herbert von Karajan στην ιστορική συναυλία του 1987:

video 


 Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης είναι βέβαια και η επιβλητική  αίθουσα Grosser Musikverein-Saal, η ιστορία της οποίας συνδέεται σε κάποιο βαθμό με την Ελλάδα. Η πρώτη πτυχή της σχέσης έχει να κάνει με το ότι ο αρχιτέκτονας του κτηρίου της MusikVerein (: Σύλλογος Μουσικής) Θεόφιλος Χάνσεν είχε σχεδιάσει στη δεκαετία του 1840 δημόσια κτήρια της Αθήνας (Ζάππειο και Ακαδημία Αθηνών μεταξύ άλλων ), πριν αναλάβει το κτήριο της MusikVerein το οποίο αποπερατώθηκε το 1870 με εμφανή στοιχεία ελληνοπρεπούς αρχιτεκτονικής. Η δεύτερη πτυχή της σχέσης έχει να κάνει με τον Έλληνα ομογενή Νικόλαο Δούμπα, έναν από τους πλουσιότερους μαικήνες των τεχνών στη Βιέννη του 19ου αι., πρωτεργάτη της κατασκευής του κτηρίου, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε σε Dumbastrasse ο δρόμος στον οποίο είναι η πρόσοψη του διάσημου κτηρίου.

  Κάπου εδώ τελειώνει η σύντομη αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Για όσους ονειρεύονται να βρεθούν στη μοναδική αυτή συναυλία, δεν απαιτείται τόσο η οικονομική άνεση όσο η τύχη. Η διαδικασία προβλέπει προεγγραφή  για συμμετοχή σε κλήρωση ( στο http://www.wienerphilharmoniker.at , αιτήσεις από 2 έως 23 Ιανουαρίου κάθε έτους για την συναυλία της επόμενης Πρωτοχρονιάς), καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί. Εφ’ όσον κληρωθείτε, οι τιμές κλιμακώνονται από 25 έως 940 ευρώ.

 

[πηγές: www. wienerphilarmoniker.at, www.classicalmusic.gr]


Συγγραφέας
newchoirofkalamaria
από ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/newchoirofkalamaria

αν αγαπάτε τη μουσική, την ομαδική δουλειά, και ...κάπως και τη φωνή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο kalamariachoir@gmail.com



Tags

συναυλίες

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...

    Αρχείο...

    Links