αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Home
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΆ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ stoxastis-vaggeliscom
09 Μαρτίου 2018, 19:29
Πρέπει να Εξαληφθεί για πάντα ο "Νενεκισμος"


Το θέμα αφορά πρωτίστως τους εκάστοτε διοικούντες και ιθύνοντες (παλαιότερους και νυν) της χώρας, σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά μας,  έναντι της Τουρκίας.   

 Από το 1453 (άλωση της Κωνσταντινούπολης) από τις Τουρκικές ορδές, μέχρι και σήμερα είχαμε, να κυνηγά ως "κατάρα"  τον Ελληνισμό η Τουρκιά.

Η όποια απαρίθμηση των πραγματικά σκληρών διαχρονικών γεγονότων, θα χρειαζόντουσταν τόμοι βιβλίων για να γραφούν.

Ενθυμούμαι, μαθητής της ΣΤ' δημοτικού, την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952, μας πήγαν στην Αθήνα και μας μοίρασαν Τούρκικες και Ελληνικές σημαίες και κάναμε πρόβα να φωνάζουμε χειροκροτώντας "hoşgeldin Τζελάλ Μπαγιάρ" (καλώς ήλθες Τζελάλ Μπαγιάρ), τον οποίο ανακηρύξαμε μάλιστα και επίσημο δημότη της Αθήνας.

Εκείνο όμως, που παραμένει, αν εξαιρέσουμε ορισμένες φορές, πχ η επανάσταση του 1821, είναι ο "νενεκισμός" στην αντιμετώπιση των εκάστοτε προσχεδιαζομένων εχθρικών απαιτήσεων της Τουρκίας,  όσον αφορά την ακεραιότητα της  χώρα μας.

Ήλθε λοιπόν ο καιρός να αποβάλουμε αυτόν τον διαχρονικό "νενεκισμό", που διακατέχει όλες μας οι ενέργειες μας, με αποκορύφωμα να προσπαθούμε να βάλουμε στην ΕΕ την Τουρκία, όταν αυτή διεκδικεί και απειλεί με την κατάληψη νήσων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και την ακεραιότητα της Δυτικής Θράκης. 

Το παράδειγμα όμως πρέπει να το δώσουν οι Ταγοί του Έθνους, οι οποίοι να εμψυχώσουν τον Ελληνισμό ... ΣΤΟ ΟΧΙ ΠΟΙΑ "ΝΕΝΕΚΙΣΜΟΣ".


- Στείλε Σχόλιο


19 Ιανουαρίου 2018, 15:25
Μία άλλη.. Εκτίμηση.


Οι "λεονταρισμοί" του Ερντογάν στο θέμα Αιγαίου-Νησιά αυτό δηλαδή, που έχει θέσει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες, υπό μορφή διεκδικήσεων. 

(Παραθέτω τα υπάρχοντα βάσει συνθηκών σύνορα και αυτά που διεκδικεί η Τουρκία)

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλασσια συνορα ελλαδας    Αποτέλεσμα εικόνας για θαλασσια συνορα που διεκδικεί η τουρκια

Προφανώς λαμβάνοντας υπ' όψη, την ενδεχόμενη απομόνωσή της από τον εξ' ανατολών Μουσουλμανικό χώρο και την ήδη προχωρούσα πραγμάτωση υπάρξεως κράτους του Κουρδιστάν, αυτά, ενδυναμώνουν το φόβο μήπως χαθούν τα "αυγά και καλάθια" (όπως λέει η λαϊκή παροιμία). 

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το σοβαρότατο εσωτερικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει μετά από το αποτυχών πραξικόπημα.

Όλα τα παραπάνω την έχουν φέρει σε μία δυσχερέστατη θέση ψάχνοντας δια διεξόδους. Ήδη με την "ουρά κάτω από τα σκέλια" (λόγω των γνωστών προστριβών μετά την κατάρριψη του πολεμικού Ρωσικού αεροσκάφους), προσέγγισε την Ρωσία προσπαθώντας να επηρεάσει Δυτικούς και ΝΑΤΟ, ώστε να συνηγορήσουν ή να επιτύχει την απάθεια τους στις πολλές διεκδικήσεις, που έχει παρουσιάσει τόσο ανατολικά της  (μουσουλμανικό χώρο),  όσο και στα δυτικά της...Αιγαίο-Νησιά.

Φυσικά η Ρωσία άρπαξε την ευκαιρία, που της δόθηκε, για να δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως, στον πολεμικό της αντίπαλο το ΝΑΤΟ.

Με βάσει τα προαναφερόμενα , η ΕΚΤΊΜΗΣΗ έρχεται αβίαστα, ότι Τουρκία δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα να βρει την ευκαιρία και να "αναμοχλεύσει" το κατοχυρωμένο θέμα από το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης και αέρος, δηλαδή την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων και του Εθνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. Ο φόβος αυτός,   της προξενεί σύγχυση και πανικό   

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλασσια συνορα ελλάδας τουρκιας

Προκειμένου δε να μετριάσει τον φόβο αυτόν, δυναμώνει τις παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, επικαλούμενη πάντοτε και το γνωστό "casus belli(αιτία πολέμου).

Οι απειλές, παραβάσεις και παραβιάσεις θα ενταθούν έτι περισσότερον, όσο θα υπάρχουν τα εσωτερικά προβλήματα και συνεχιστεί η άμεση εμπλοκή της στον ανατολικό μουσουλμανικό χώρο, ο οποίος σήμερα φλέγεται... και οι εξελίξεις είναι τελείως άγνωστες...

Με αυτές τις φοβέρες προσπαθεί, να καλύψει και αποτρέψει την χώρας μας, από την υλοποίηση των δίκαιων και κατοχυρωμένων θέσεών μας, αναφορικά γενικώς για το Αιγαίο.


- Στείλε Σχόλιο


12 Ιανουαρίου 2018, 22:16
Η Γερμανική....... Αλληλεγγύη .


Απ΄ ότι διαφαίνεται Μέρκελ - Σουλτς συμπράττουν .

Σιγά και δεν θα τα βρίσκανε, η εξουσία είναι γλυκιά σαν "πετιμέζι" .

Οι θεατρινισμοί ήταν  για τα "μάτια", τόσο των  Γερμανών, όσο και ευρύτερα για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το να το παίζεις στα  "όπα-όπα" όλη την Ευρώπη , είναι μεγάλη υπόθεση....

Αποτέλεσμα εικόνας για τοκογλυφία

Από τους τόκους στο διάστημα της κρίσεως.... διάβασα ότι: <<...από υπολογισμούς της  Bundesbank , από το 2008 και εντεύθεν, το Γερμανικό δημόσιο εξοικονόμησε  290 δισ (290.000.000.00) από τόκους...>> Αφού δανειζότανε με 1,7% και δάνειζε αντίστοιχα με 4,3%. Κατά τα άλλα ήθελε να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της αλληλεγγύης. 

Εκτιμώ.... ότι ο χαρακτηρισμός για την περίπτωση αυτή, είναι επαίσχυντος τοκογλυφία....


- Στείλε Σχόλιο


29 Δεκεμβρίου 2017, 16:19
Ελπίδα.... Προσμονή


Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, λέμε.."Ο νέος χρόνος να είναι καλλίτερος και ευτυχισμένος", αλλά πάντα πάμε στα χειρότερα ...

Αποτέλεσμα εικόνας για 2018

Το 2018 να ελπίσουμε... ότι θα ξεκινήσει και θα γεννηθεί, έστω και αμυδρά, η προσμονή ενός καλλίτερου αύριο...


2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


27 Δεκεμβρίου 2017, 14:47
Ελληνικά Πετρέλαια....


Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικα πετρελαια


Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά ακούγονται για τα  "Ελληνικά Πετρέλαια".  Διαβάστε.... όσοι εκ των φίλων  θέλετε, να ενημερωθείτε χρονολογικά, τις πραγματικές αλήθειες για τα "Ελληνικά Πετρέλαια". Ήδη μπαίνουμε στο 2018 και καμία ουσιαστική διαφοροποίηση έχουμε, από τα όσα ακολουθούν στο δημοσίευμα.

Θα μπορούσε το θέμα αυτό, να δώσει λύσεις, άμεσες, μεσοπρόθεσμες  και μελλοντικές, στο τεράστιο δημόσιο χρέος, που ταλανίζει την οικονομία της χώρας και έχει ως άμεσο απότοκο, την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων  πολιτών.

Το παρακάτω δημοσίευμα είναι πόνημα του κ.Λάζαρου Ευθυμιάδη , στον οποίο ανήκουν απόλυτα τα συγχαρητήρια , για την εμπεριστατωμένη , αντικειμενική και ενημερωτική ανάπτυξη του φλέγοντος θέματος σήμερα.....  "Ελληνικά Πετρέλαια".

                                            *****

Η <<Οδύσσεια>> του Ελληνικού Πετρελαίου . Μία ιστορία απίστευτης νεοελληνικής πολιτικής τρέλας !!!

Έχει αποδειχθεί περίτρανα πλέον ότι την στιγμή κατά την οποίαν ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο το οποίο έχουμε είναι πολύ λίγο», τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ πολύ πριν από το 2000.

Με προσχεδιασμένη όμως την “ανάγκη” να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ), η τότε κυβέρνηση του ΓΑΠ προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, να οδηγήσει την Eλλάδα στο επαίσχυντο Μνημόνιο.


Λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει πλέον και διέρρεαν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε ακριβώς τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».


Στο Wikileaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor τα οποία ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».


Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ, τα οποία τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβεια, θαμμένα.


Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, όσο ειδικότερα περί της βραχονησίδας “Μπάμπουρας” (και τίς γύρω τοποθεσίες) και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.


Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.


Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα πετρελαίου στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.


Όλα αυτά ήταν βέβαια σε γνώση της κυβέρνησης του Γ.Α. Παπανδρέου και ήταν επόμενο ότι μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010.


Όταν και αφού υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα όμως από “ανεξάρτητες” πηγές.

Τελείως ξαφνικά και αναπάντεχα προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική).


Μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου ο οποίος διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση και την μετατροπή του νομικού πλαισίου κάτω απο το οποίο λειτουργεί η νέα σύμβαση, δηλαδή την ισχύ και εφαρμογή του βρετανικού δικαίου (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παραχωρείται το δικαίωμα για κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις έρευνες.


Κατά τον Γεωλόγο Πετρελαίων-Ενεργειακό Οικονομολόγο, κ.Κων/νο Νικολάου, «η ευθεία απάντηση στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι κατηγορηματικά θετική.


Η Ελλάδα θεωρείται ανεξερεύνητη περιοχή, ιδίως σε βάθη κάτω από 3500 μ, στα βαθειά νερά αλλά και σε αβαθείς στόχους, οι οποίοι υπόσχονται σημαντικές ποσότητες βιοαερίου».


Ιδιαίτερα ενθαρυντικές είναι επίσης οι επισημάνσεις των κ.κ. Ηλία Κονοφάγου, τέως γενικού διευθυντή των ΕΛΠΕ, και του κ. Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Ο υποθαλάσσιος χώρος ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Κύπρου–Ισραήλ–Αιγύπτου-Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (m3).


Οι ετήσιες απαιτήσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις.κυβικά, ενώ τα αποθέματα είναι πολύ περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια.

Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποθέματα για χίλια χρόνια, ή καλλίτερα διαθέτουμε ώς χώρα, τεράστιες ποσότητες προς εξαγωγή».


Το 1955 με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ιδρύθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής η πρώτη μονάδα διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛ.Δ.Α.), τα οποία λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1958. Στη δημιουργία και κατόπιν ανάπτυξη συνεισέφερε ο εφοπλιστής κ. Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος κατείχε και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της επιχείρησης (86%) μέχρι το 1976, όταν ο όμιλος ο οποίος φέρει το όνομα του τις πώλησε στο ελληνικό δημόσιο και από τότε είναι κρατικά.


Με αφορμή την ανεύρεση το 1973-1974 κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου (θέση "Πρίνος"), ιδρύεται το 1975 η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), με σκοπό την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο. Στο μεταξύ η ΕΣΣΟ (ελληνική θυγατρική της ExxonMobile) εγκαταλείπει την Ελλάδα λόγω του αρνητικού κλίματος απέναντι στην εταιρεία λόγω της στήριξης που παρείχε στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Την δεκαετία του 1980 το πανελλήνιο δίκτυο πρατηρίων της ΕΣΣΟ και το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη εξαγοράζεται από την ΔΕΠ και μετονομάζεται σε ΕΚΟ.


Το 1986 τα ΕΛΔΑ εντάσσονται στον όμιλο της ΔΕΠ και από τον Ιανουάριο του 1998, μετά από μία αναδιάρθρωση, ο όμιλος μετονομάζεται σε Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και ξεκινά η ιδιωτικοποίηση (διάθεση στο κοινό του 23% των μετοχών μέσα από τα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου).


Την ίδια χρονιά τα ΕΛΠΕ εξαγοράζουν δύο εταιρίες διανομής, την Μαμιδάκης και την Petrolina.


Το 1997 έγινε ο μοναδικός διεθνής Γύρος Παραχωρήσεων και παρεχωρήθησαν 4 περιοχές στη Δ. Ελλάδα.


Το μοναδικό κοίτασμα της χώρας στην περιοχή του Πρίνου διέπεται από ειδικές ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έδιναν και δίνουν κίνητρα στον ανάδοχο, με στόχο να συνεχιστεί η παραγωγή του πετρελαίου.


Η νομοθεσία η οποία αφορά το περιβάλλον είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και είναι υπό κατάρτιση με βάση τις τρέχουσες οδηγίες της Ε.Ε.


Το 2003 τα ΕΛΠΕ συγχωνεύονται και απορροφούν την Petrola Ελλάς, το τρίτο σε μέγεθος διυλιστήριο στην Ελλάδα, ιδιοκτησίας Λάτση. Ο Όμιλος Λάτση μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης αυξάνει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ από περίπου 8,5% σε 25% καταβάλλοντας €326 εκατομμύρια.


Το Ελληνικό Δημόσιο το 2007 ανακάλεσε, με μονομερή νομοθετική πράξη, από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. τα αποκλειστικά δικαιώματα της σε 24 περιοχές εκτάσεως 55.000 τ.χλμ.


Στο τέλος του 2009 ο Όμιλος Λάτση (μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) κατείχε το 39% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο 35.5%, ενώ το ευρύ επενδυτικό κοινό 25.5%


Η επέκταση των Ελληνικών Πετρελαίων εκτός ελληνικών συνόρων υπήρξε ραγδαία, τόσο μέσω έμμεσων συμμετοχών όσο και άμεσων εξαγορών.


Δημιούργησε ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, ξεκινώντας με την εισαγωγή και διανομή πετρελαίου στην Αλβανία το 1999, με την εξαγορά της Global SA. Το 2002 εξαγοράζει το 54,5% της δημόσιας επιχείρησης του Μαυροβουνίου Yugopetrol. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει την διανομή των λιπαντικών της BP στην Κύπρο εξαγοράζοντας την BP Cyprus, και δημιουργεί δίκτυο πρατηρίων βενζίνης στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Το 2004 εξαγοράζει το διυλιστήριο OKTA στην ΠΓΔΜ.

Εκτός Βαλκανίων τα ΕΛΠΕ είναι ενεργά στην Γεωργία μέσω συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις.


Με βάση το νόμο 2289/95 τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 62000 χλμ² στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, στην Αλβανία και στη Λιβύη.


Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Αυτά καλύπτουν το 73% του δυναμικού διύλισης της χώρας (το υπόλοιπο 27% ανήκει στην Motor Oil Ελλάς). Επιπλέον λειτουργούν το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο προμηθεύεται αργό πετρέλαιο μέσω αγωγών από τη Θεσσαλονίκη και καλύπτει περίπου το 85% των αναγκών της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για αυτά τα διυλιστήρια προέρχεται από την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και τη Ρωσία.


Στις θυγατρικές της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. περιλαμβάνονται η ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε. (μελέτες και διαχείριση έργων), η εταιρεία παραγωγής φιλμ πολυπροπυλένιου DIAXON α.ε., της οποίας το εργοστάσιο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, και μια εταιρεία μεταφορών.


Εξάλλου τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της VPI, η οποία παράγει ρεσίνη PET.


Η Μετοχική Σύνθεση των ΕΛΠΕ Α.Ε (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2011)

Κύριοι μέτοχοι (>5%) Αριθμός Μετοχών % επί του συνόλου

Ελληνικό Δημόσιο 108.430.304 35,48%

Paneuropean Oil and

Industrial Holdings S.A. 127.924.042 41,85%

Ευρύ επενδυτικό κοινό 69.280.839 22,67%

Σύνολο Μετοχών 305.635.185 100,00%


Οφείλω να επισημάνω ότι από το 2000, η αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι κλειστή. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως, η ουσιαστική και τυπική ανυπαρξία κρατικού φορέα ικανού να χειριστεί τα σύνθετα προβλήματα των ερευνών υδρογονανθράκων.


Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μετά το 2000 έως το 2011 παρεχώρησε το δικαίωμα ερευνών και διαχείρισης των υδρογονανθράκων της χώρας σε Ιδιώτες.


Η συγχώνευση (και εξαφάνιση) το 1998 της ΔΕΠ-ΕΚΥ, στην Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε στη συνέχεια, έδρασε καταλυτικά και καθοριστικά στην παύση των ερευνών.


Παραχωρήθηκε ουσιαστικά ένα δικαίωμα ερευνών και διαχείρισης των υδρογονανθράκων, του Ελληνικού Δημοσίου σε Ιδιώτες.


Και για να θυμόμαστε άπαντες τους Πρωθυπουργούς της χώρας την περίοδο 1996 έως 2011, ήταν ο κ. Κων/νος Σημίτης (1996-2004), ο κ. Κων/νος Α. Καραμανλής (2004-2009), ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου (2009-2011), ο κ. Λουκάς Παπαδήμος (2011-2012), με τούς αντίστοιχους υπουργούς στις κυβερνήσεις των.


Μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας και αναζήτησης προσανατολισμού, η Ρωσία του Πούτιν επιστρέφει στα Βαλκάνια με το ενεργειακό όπλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπογράφοντας τις συμφωνίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου South-Stream, η Βουλγαρία εντάσεται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Το Ισραήλ θεωρεί νευραλγικής σημασίας τα κοιτάσματα στη Ν.Α.Μεσόγειο.


Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανάλογο συνέδριο ο κ.Κονοφάγος, ο πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, πρότεινε στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη διοχέτευση αυτών των κοιτασμάτων στην Ευρώπη.

Αυτός ο αγωγός ο οποίος θα ξεκινά από την Χάϊφα του Ισραήλ, και θα περνά νοτίως της Κύπρου, θα συνεχίζει μέσω του χερσαίου χώρου της Κρήτης, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, με κατεύθυνση την Πάτρα, Αστακό, Ηγουμενίτσα, και θα καταλήγει στο Μπάρι της Ιταλίας. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθούν επίσης, και όλα τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος και Ιόνιο).


Είναι προφανές τέλος, ότι επενδύσεις από ξένα κεφάλαια δεν θα γίνουν αν οι ξένες εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές. Σε όλα αυτά τα σχέδια, βεβαίως, πρέπει να συνυπολογιστεί και η Αίγυπτος, ο θαλάσσιος χώρος της οποίας διαθέτει πολύ μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στη χώρα εξακολουθεί να διέπεται από

τον Ν. 2289/95 ο οποίος αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2011 με τον Ν. 4001/11.

Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία ενός αμιγούς κρατικού φορέα (ΕΔΕΥ) καλύπτοντας το ουσιαστικό κενό το οποίο υπήρχε για την αποτελεσματική διαχείριση των κρατικών δικαιωμάτων Ε&Π.


Δυστυχώς όμως έχουν παρέλθει οι χρονικοί περιορισμοί τους οποίους έθετε ο

νόμος για τη στελέχωση και λειτουργία της ΕΔΕΥ χωρίς να υπάρχει “απτό” αποτέλεσμα, και το κενό καλύπτεται νομοθετικά και πρακτικά από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο όμως δεν διαθέτει την αναγκαία υποδομή και πόρους.

Παρά τις πρόσφατες ενέργειες από την πολιτεία, βασικές διατάξεις του νόμου (διεξαγωγή των διαγωνισμών παραχώρησης, τους οικονομικούς όρους της παραγωγής, της λειτουργίας των αναδόχων εταιρειών κλπ.,) παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη και επομένως το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι θολό. Πρακτικά η υπόθεση οδηγείται στίς Ελληνικές “καλένδες”.


Η πτώση των Τίτλων Τέλους για τον Αγωγό Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολης και η μη κατασκευή του εξαιρετικής γεωπολιτικής σπουδαιότητας ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), έσβησε το “όνειρο” σαν μια καλοσκηνοθετημένη ταινία .


Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται ολοκληρωτικά έξω από το ενεργειακό παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Τα όνειρα περί «ενεργειακού κόμβου» υπήρξαν υπερβολικά, αλλά σίγουρα συνιστά σοβαρό γεωπολιτικό πλήγμα για τη χώρα μας το ναυάγιο της ενεργειακής συνεργασίας της με τη Ρωσία έστω και σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.


Ο υπάλληλος των ΗΠΑ και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και οι "οικολόγοι" του, στις 11 Ιουνίου ανακοίνωσε την ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και ακολούθησε ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος διακήρυξε ότι για τη Σόφια έχει μεγαλύτερη σημασία η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο» τον οποίον προωθούν με λύσσα οι Αμερικανοί για να μεταφέρει αμερικανικών συμφερόντων φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας προς την Κεντρική Ευρώπη, παρά η κατασκευή του ρωσικού αγωγού «South Stream».


Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, απλά “παρίστατο”, αμήχανο και μικρότερο των αναγκών και των Εθνικών περιστάσεων. Αδύναμο να επιβάλλει ή να υποστηρίξει το ελάχιστο για το συμφέρον της χώρας μας.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!
Λάζαρος Ελευθεριάδης Aegean TimesΠηγή: Η


1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


26 Δεκεμβρίου 2017, 17:44
Ευχές


Αποτέλεσμα εικόνας για γέννηση του χριστού

Η γέννηση του θεανθρώπου και το νέο έτος που ακολουθεί, να φέρουν κάθε ευτυχία, προς όλους τους συναθρώπους μας.

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


28 Οκτωβρίου 2017, 17:53
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ


Πριν πέντε χρόνια οι ΑΠΌΨΕΙΣ δημοσίευσαν το παρακάτω κείμενο, στην ανάρτηση ....ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ.... και το οποίο αναδημοσιεύουν για την διαχρονική επικαιρότητα που παρουσιάζει..

Οι Εθνικές Επέτειοι είναι υπεράνω όλων γενικώς των εκδηλώσεων των πολιτών . Δεν πρέπει , επ'ουδενί λόγω , να συσχετίζονται ή να γίνονται κομματικής εκμετάλλευσης και τελικά να αμαυρώνονται , έστω και εάν υφίστανται απόλυτα δικαιολογημένες θέσεις ή εκδηλώσεις.

Κάθε μορφή εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε,

είναι καθαρή "τυμβωρυχία" στην μνήμη αυτών που θυσίασαν την υπόστασή τους για το μεγαλείο του Ελληνισμού .

Ας αφήσουμε λοιπόν , να κυριαρχήσουν αυτές τις ημέρες στην μνήμη μας , όλοι οι επώνυμοι και οι αφανείς ήρωες που δόξασαν την Ελλάδα. Είναι το ελάχιστο και συγχρόνως η απαρέγκλιτη υποχρέωση , όλων όσων αισθάνονται και είναι Έλληνες .4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


28 Οκτωβρίου 2017, 17:41
Καταλονία....στην Επικαιρότητα.


Το κοινοβούλιο της Καταλονίας τάχτηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Η Ισπανική γερουσία ενεργοποίησε το άρθρο 155, δηλαδή κατάργησε τις εξουσίες των 

τοπικών αρχών της Καταλονίας.

Προφανώς αναμένονται σοβαρές εξελίξεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται η παρούσα αναδημοσίευση και συγχρόνως την 

ενημέρωση των φίλων , οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν.Τα ΜΜΕ τόσο του εξωτερικού  όσο και του εσωτερικού ασχολούνται με την προσπάθεια της Καταλονίας για ανεξαρτητοποίηση.

 Επειδή πολλοί επιχειρούν να παρουσιάσουν και να ταυτοποιήσουν το θέμα αυτό , με άλλες σχετικές διεκδικήσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο .  Θα αναφερθώ συνοπτικά στην ιστορική πρόσφατη διαδρομή και σε  ορισμένες προσωπικές εκτιμήσεις .

Στο Βασίλειο της Ισπανίας η Καταλονία είναι αυτούσιο Έθνος , αναγνωρίζεται δε από το Σύνταγμα ως ιστορική Εθνότητα (nacionalidad).

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ χαρτης

Καταλονία με το κόκκινο χρώμα

   Τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο  (1936-1939) διαδέχθηκε η δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975) , το γνωστό ως καθεστώς αυτονομιών , με ξεχωριστά Έθνη, την Καταλονία και την χώρα των Βάσκων . 

Το καθεστώς των αυτονομιών, μεταμορφώθηκε αργότερα, σε ομοσπονδιακό κράτος . Ένα πολύγλωσσο Κράτος με τις ποιο διαδεδομένες γλώσσες τα Ισπανικά, Καταλανικά, Βασκικά και Γαλικιανά.

Η Καταλονία λοιπόν είναι μία ξεχωριστή  εθνότητα στην Ισπανική ομοσπονδία , που διαθέτει την δική της γλώσσα, την δική της σημαία, το δικό της κοινοβούλιο,  την δική της διοίκηση και τον δικό της Ύμνο.


    Σήμερα όλοι, μεγάλα και μικρά κράτη προτάσσουν πάντοτε την Δημοκρατία ως τον  "ακρογωνιαίο λίθο" στην διακυβέρνησή τους την οποία εκθειάζουν, ως ύψιστο αγαθό. Η Δημοκρατία όμως πηγάζει από τον λαό , εφόσον βέβαια μπορεί ανεμπόδιστα να ψηφίσει και να αναδείξει αυτούς , (που εν' ονόματι) της Δημοκρατίας θα τους κυβερνήσουν 

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην Καταλονία  (Δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης) , παρά τα πρωτοφανή για χώρα της Ε.Ε έκτροπα να εμποδίσουν την ψηφοφορία,  έφερε το 90% του λαού, που ψήφισε , να ζητά ανεξαρτησία .

   Εκείνο όμως , που πρέπει να σχολιαστεί και να σταθούμε με αντικειμενικότητα, είναι η "βουβαμάρα" της Ευρώπης, η οποία εκθειάζει την Δημοκρατία, αλλά απ' ότι καταφαίνεται την ασπάζεται κατά το δοκούν  και όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της.

Ας θυμηθούμε .... τι έγινε σχετικά πρόσφατα, στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία , που διαμελίστηκε κυριολεκτικά σε 4 Κράτη, με τις ευχές της.- Στείλε Σχόλιο


06 Ιουλίου 2017, 22:23
Τοκογλυφία..... και τα Παρακλάδια Αυτής...


Τελείωσε πρόσφατα και αυτό το Eurogroup, περιμένατε τίποτε διαφορετικό στην ουσία;;;...  Εδώ και 7 χρόνια μας εμπαίζουν κατάφωρα, δηλαδή πάντοτε  "μια από τα ίδια"

Χαμός και κοσμογονία γίνεται πάντα πριν την εκταμίευση της δόσης,  με  πρώτο μέλημά τους, που ήταν και είναι, νέα μέτρα ασύστολης τρομοκρατίας, στο βάθος δε...  η απειλή του GREXIT να επικρέμαται ως "Δαμόκλειος Σπάθη".

Άοκνοι πρωτεργάτες  αυτών είναι (Μέρκελ-Σόϊμπλε και ΔΝΤ)  κυρίως  όμως, η Γερμανία, που θέλει να λέγεται... και παριστάνει  την μεγάλη  ηγέτιδα της Ε.Ε και Ευρωζώνης.


Οι φιλεύσπλαχνοι.... λοιπόν Γερμανοί, απέδειξαν έμπρακτα την μεγαλοσύνη τους για την παραπαίουσα Ελληνική οικονομία.

Αποτέλεσμα εικόνας για τοκογλυφιαΑπό την έναρξη της οικονομικής κρίσης και στους χρόνους αυτής, από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και τον εν συνεχεία δανεισμό σε άλλους, η Γερμανία κέρδισε 240 δις, εκ των οποίων τα 60 δις από την Ελλάδα. 

Αυτή η τοκογλυφία,  ειπώθηκε από τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Την καταφανή  αυτή εκμετάλλευση, των ισότιμων εταίρων της, θέλει να μας την παρουσιάσει ... ως αλληλεγγύη .


Τα χρόνια που διαρρεύσαν , στα οποία οι Έλληνες πολίτες ζουν τον εφιάλτη της οικονομικής κατακρήμνισης,  οι Γερμανία μετά μανίας και περισσής πίεσης ζήτησε και συνεχίζει να ζητά, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας, σε τιμές , που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με ευκολία ως.... ευτελείς.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΌΙΜΠΛΕΖήτησε κεκαλυμμένα και με (υπόγειο τρόπο), δια του Υπουργού οικονομίας (Σόϊμπλε), που επανέλαβε και πρόσφατα, την νηολόγηση, των με Ελληνική σημαία εμπορικών  πλοίων, να φέρουν την Γερμανική σημαία, προφασιζόμενος την μικρότερη φορολογία.

Αποτέλεσμα εικόνας για σομπρερο καπελοΤώρα θέλει να βάλει "χέρι" (δήθεν Ευρωπαϊκό), λέγοντας, ότι με την Κίνα πρέπει να συνομιλεί και συνάπτει συμφωνίες η Ε.Ε, δηλαδή με λίγα λόγια καπέλο και μάλιστα Μεξικάνικο (σομπρέρο), στη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας.


Όλα αυτά και όχι μόνον, ξεκινούν από την λεγόμενη ηγέτιδα της Ε.Ε Γερμανία, η οποία άνοιξε διάπλατα τον επαίσχυντο δρόμο της τοκογλυφίας και τα παρακλάδια αυτής. 

Επιμένει στην παράταση της ρύθμισης του Ελληνικού εξωτερικού χρέους, για να εφευρίσκει τεχνασμάτα οικειοποίησης, της ήδη παραπαίουσας , όπως προαναφέρθηκε, οικονομίας μας.

Θα ήταν μεγάλη  παράλειψη , να μην τονιστεί ιδιαίτερα, ότι για το Ελληνικό χρέος και τον εφιάλτη, που ζει σήμερα η χώρα και δεν ξέρουμε το που θα καταλήξει, φταίνε χωρίς καμία αμφισβήτηση, οι κυβερνώντες την χώρα εδώ και πολλές 10ετίες και συνεχίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες

Το οξύμωρο είναι ότι όλοι αποποιούνται τις ευθύνες τους και τις επιρρίπτουν, οι μεν στους δε και τανάπαλιν. 

Το τραγελαφικό όμως το ακούσαμε, από τα έδρανα της βουλής από  τον ασκών και το επάγγελμα Υπουργού και διατελέσαντος αντιπροέδρου κυβερνήσεως, ότι <<...πετρέλαια δεν υπάρχουν...>>, και το κατάπτυστο ότι... <<...μαζί τα φάγαμε...>>. Αν είναι δυνατόν να συγκαταλέγουν τον απλό πολίτη με τους εαυτούς τους,  τους ημέτερους και παρατρεχάμενους τους, δηλαδή με όλους αυτούς, που έκτιζαν τις βιλάρες τους παράνομα σε εξοχικούς χώρους και στα νησιά , με τις φιλιππινέζες τους, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα κότερα. Το δε περίσσευμα έφευγε στις τράπεζες του εξωτερικού, στις offsore εταιρείες και σε νησιώτικους παραδείσους.


Είναι θέματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε.....


- Στείλε Σχόλιο


26 Ιουνίου 2017, 20:34
Εμάς Απειλούσαν με (GREXIT).... Άλλοι Έφυγαν Οικειοθελώς (BREXIT).


Αποτέλεσμα εικόνας για grexitΑποτέλεσμα εικόνας για br;exit

Οι ΑΠΟΨΕΙΣ κατά καιρούς , εδώ και χρόνια ανέβαζαν στο ιστολόγιο τους, θέματα σχετικά με την κρατούσα κατάσταση στην Ε.Ε και σε σχέση με τον χειρισμό του Ελληνικού εξωτερικού χρέους. Η εκτίμηση, που παρουσίαζαν εκάστοτε ήταν, ότι η Ε.Ε προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που είχε ανακύψει,  τηρούσε και τηρεί μια στάση, εκτός των ιδρυτικών αξιών,  που οραματίστηκαν οι μεγάλοι ηγέτες, για μία μεγάλη Ευρώπη βασισμένη κυρίως στην ισότητα και την άδολη αλληλεγγύη. 

Όσον αφορά την χώρα μας κοίταξαν πρωτίστως να επωφεληθούν πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη,  αφού προηγουμένως προσεταιρίστηκαν και με το ΔΝΤ, έναν οργανισμό τοκογλυφικού χαρακτήρα δανεισμού κρατών,  που προκειμένου να εξασφαλίσουν τα τοκοχρεολύσια του δανεισμού , βυθίζουν τους πολίτες στην φτώχεια και την ένδεια, με τα μέτρα που επιβάλουν πάντοτε, πριν την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Αυτό το  επικρότησε και εφάρμοσε για την χώρα μας η Ε.Ε... Η όλη στάση της στο Ελληνικό οικονομικό πρόβλημα του χρέους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ταπεινωτική, τιμωρητική, εξουθενωτική και ακόμη εχθρική.

Εδώ όμως θα πρέπει να πούμε, για μία άλλη φορά, την αποκλειστική ευθύνη για το χρέος της χώρας, έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα αυτοί, που χειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας και τους "αλόγιστους" δανεισμούς, επί σειράν ετών. 

Το προκύψαν σοβαρό θέμα (BREXIT) για την E.E και το οποίο, πού θα σταματήσει και ποίες οι μελλοντικές εξελίξεις του, είναι προφανέστατα άγνωστο... Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις όμως  για την χώρα μας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής.

 • Ελάφρυνση... των ήδη μεγάλων πιέσεων και εκβιασμών, που δεχόμαστε εδώ και μία εξαετία.
 • Παραμονή στις ίδιες θέσεις, που ήδη έχουν διαμορφωθεί και δρομολογηθεί.
 • Σκλήρυνση... έτι περισσότερον των δεσμεύσεων , πιέσεων και εκβιασμών, τα οποία θα αποτελέσουν παραδειγματισμό για τις άλλες χώρες.

Ίδωμεν.....


- Στείλε Σχόλιο


11 Ιουνίου 2017, 21:45
Ελληνικό Χρέος-Δημόσιος Πλούτος και Ε.Ε (Γερμανία ) - ΔΝΤ


Ξεκινήσαμε..... και υπογράψαμε την αναγκαστική, αποικιοκρατική και επονείδιστο σύμβαση το 2010. Τα πάντα του δημόσιου πλούτου της χώρας υπό δέσμευση, όπως επίσης και τη φρικαλεότητα , της δυνατότητας των δανειστών,  να εκχωρούν δικαιώματα δεσμεύσεως  σε τρίτους . Επήλθε λοιπόν έμμεσα αλλά σαφώς η υποδούλωση της χώρας , όχι δια των όπλων, αλλά καταφανέστατα η χειρότερη κεκαλυμμένη   οικονομική υποδούλωση. 

Αυτά αποτελούν την "καρδιά" του δανεισμού,  τα οποία υπέγραψαν (ελαφρά τη καρδία) οι πολιτικοί μας, χωρίς προηγουμένως την ενημέρωση των πολιτών, προσέτρεξαν ασμένως και παρακαλετά, προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα τους από στην εξουσία. 

Έκτοτε αρχίζουν oι (Ευρωατλάντες) σταδιακά και προγραμματισμένα να μας υποβάλουν στυγνά και ανελέητα τα επώδυνα μνημόνια 1ο , 2ο  πρόσφατα δε το 3ο και να θέτουν επίσης τις προϋποθέσεις για το 4ο, σταλαπατώντας κατάφωρα την αλληλεγγύη και την ισότητα , για την οποία κόπτεται... ανερυθρίαστα η Γερμανία.....

  Όλα αυτά όμως ξεσπούν στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών με άμεσο αποτέλεσμα , η μεσαία τάξη να φτωχοποιηθεί και οι φτωχοί να καταστούν πένητες  για το πιάτο φαγητού, στις Εκκλησίες και στα προγράμματα των Δήμων . Πολλοί δε από τους συμπολίτες μας να φτάνουν στη αυτοχειρία.....

 Ακολούθως όλες οι κυβερνήσεις οσφυοκάμπτουν στους δανειστές και μας ομιλούν για ισοδύναμα, λες και αυτά δεν υλοποιούν   τα μνημόνια..... πρόσφατα δε,  μας λένε για αντίμετρα. Βλέπεις οι πολιτικοί μας είναι "μανούλες", για να μπαλώνουν τα αμπάλωτα με λεκτικά λογοπαίγνια.


 Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού , Γερμανία (Σοϊμπλε) και ΔΝΤ (Τόμσεν), το έχω γράψει παλαιότερα και πρόσφατα. Μας παίζουν τον "παπά" εδώ και πολλά χρόνια και παρουσιάζονται εκάστοτε, ότι τάχα έχουν αντιδιαμετρικές θέσεις, για το θέμα του Ελληνικού χρέους, αλλά στο τέλος τα βρίσκουν, γιατί τους ενώνει το τοκογλυφικό πρόσκαιρο κέρδος....


Πρόσφατα είχα γράψει ...


<<Τα ειδησιογραφικά πρακτορεία μας λένε: 


22. Ιαν.2017

<<..Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ για την Ελλάδα - Διευθύντρια ΔΝΤ: "Δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους"..>>

Στα μουλωχτά δηλαδή... όλα "μέλι γάλα" Ε.Ε και ΔΝΤ.

Το είχα γράψει πολλές φορές στα 7 χρόνια που πέρασαν (2010-2017), ότι Ε.Ε και ΔΝΤ "καραγκιοπαίζουν" , ως θεατρίνοι της κακιάς ώρας, παρουσιάζοντάς μας, ότι έχουν αγεφύρωτες αντιθέσεις για το Ελληνικό χρέος... όπως πρόσφατα.

Μετά από τα βαρύγδουπα και έωλα λόγια τους και πάλι "αγκαλίτσα".  Βλέπεις το άρμεγμα της Ελλάδας, σε τοκογλυφίες, όπως επίσης και του δημόσιου πλούτου , είναι γλύκισμα ΑΑΑ ποιότητας και όσο υπάρχει το γάλα, αυτοί θα παίζουν το παιχνίδι τους συντονισμένα (στο άρμεγμα), ότι τάχα προσπαθούν... για το καλλίτερο....

Εφτά χρόνια τώρα έχουν στύψει κυριολεκτικά τον Ελληνικό λαό. Τα αμέτρητα δισεκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών από τα μνημόνια και την εξουθενωτική λιτότητα των 7 χρόνων , μας διατυμπάνιζαν και μας διατυμπανίζουν , ότι πηγαίνουν στο χρέος, αλλά αντί να μειώνεται, αυτό θεριεύει . Το ερώτημα, που γεννάται, ως πότε.... και πόσο θα κρατήσει, αυτή η οικονομική αιμορραγία της χώρας.

Πρόσφατα αναφερόμενος για το θέμα αυτό, είχα γράψει , ότι καλοπροαίρετα φίλοι, μου έλεγαν, ότι αυτή τη φορά θα διαψευστώ , καθόσον οι διαφορές τους είναι φανερά μεγάλες... για να απαντήσω στους φίλους... ένας ακόμη θεατρινισμός....Παρόλα αυτά εύχομαι.... να διαψευστώ....>>

  Τα φιλαράκια λοιπόν, οι (Ευρωατλάντες)  Ε.Ε (Γερμανία - Σόϊμπλε) και ΔΝΤ (Τόμσεν) συμφωνούν  παντού και πάντοτε...

   Η Γερμανία άδραξε από τα τοκογλυφικά επιτόκια περί τα 60 δις, όπως ανέφεραν τα δικά της ΜΜΕ, καθόσον δανειζόταν με μηδενικά σχεδόν επιτόκια και μας δάνειζε με 3-4%. Αυτό το ονόμαζαν αλληλεγγύη, προς ένα ισότιμο μέλος της Ένωσης. Εάν αυτό συμβαίνει, η  λέξη τότε "τοκογλυφία", πρέπει να διαγραφεί από όλα τα λεξικά....

  Ο απαιτητικός εξαναγκασμός, για την σταδιακή εκποίηση του δημόσιου πλούτου, δεν έπαψε να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα και συνεχώς. Μάλιστα ήθελε να μεταφερθεί το ΤΑΙΠΕΔ στις Βρυξέλλες, προφανώς για να χειρίζεται το τίμημα της εκποίησης κατά το δοκούν.

  Εμμέσως πλην σαφώς, καλούσε τους Έλληνες καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις Ελληνικές τράπεζες και να τις μεταφέρουν στις Γερμανικές. 

   Είχε "υπόγειο" συμμετοχή για την εφαρμογή του pay control το οποίο κάνει, έτι περισσότερον, δύσκολη την οικονομική ζωή των πολιτών.

   Στο όλο το δολόπλοκο παιχνίδι τους, θέλησαν προσφάτως να αναμειχθούν στην Ελληνική πλοιοκτησία, προκειμένου να μεταγραφούν  σε Γερμανικά νηολόγια τα εμπορικα πλοία τως χώρας.  Την δέουσα απάντηση όμως την έλαβε, από τον Πρόεδρο  της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών .

  Όλα τα προαναφερόμενα και άλλα πολλά, που δεν αναφέρθηκαν, έχουν εκπόρευση από την λεγόμενη ηγέτιδα (Γερμανία) της Ε.Ε και Ευρωζώνης, η οποία καταφανώς προσβλέπει στο πρόσκαιρο κέρδος, επωφελούμενη, την παραπαίουσα Ελληνική οικονομία και αδιαφορεί για την ενότητα της Ε.Ε.

  Τελειώνοντας θα αναφερθώ στους πολιτικούς μας και στα κόμματα, να ομονοήσουν, για τον  περαιτέρω χειρισμό, του τόσο σοβαρού προβλήματος , που αντιμετωπίζει η χώρα και που άπτεται έμμεσα της Εθνίκης Κυριαρχίας της.

Την πολυτέλεια  να διαφωνούν,  ας την παρουσιάζουν, για όλα τα άλλα θέματα.


2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


05 Μαΐου 2017, 22:24
Διαχρονικά... η Επαπειλούμενη Χρεοκοπία της Ελλάδας.


Κρίνοντας, ότι η πρόσφατη δημοσίευση, έχει αντανάκλαση στη σημερινή κατάσταση του εξωτερικού χρέους και της επαπειλούμενης, εκάστοτε, χρεωκοπίας της χώρας ...Αναδημοσιεύεται.
Προστίθεται και μία απάντηση του καθηγητού οικονομικών κ. Michael Hudson σε σχετική ερώτηση (Δανειστές -Ελλάδα)


Αποτέλεσμα εικόνας για Michael Hudson

ΕΡΩΤ : Τώρα γιατί οι δανειστές  ενεργούν  με τον τρόπο που ενεργούν ;

HUDSON: Επειδή χρησιμοποιούν την χρηματοδότηση, ως ένα άλλο  είδος  πολέμου. Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι  στρατιωτικός  πόλεμος. Είναι ένας  πόλεμος ελέγχου της  ροής  χρηματοδότησης αντί ενός συμβατικού πολέμου.

Οι κυρίαρχοι Ευρωπαίοι  χρησιμοποιώντας την χρηματοδότηση , και μπορούν και θέλουν να αρπάξουν περιουσία στην Ελλάδα . Μπορούν να σας διώξουν  έξω από την εργασία σας . Μπορούν να σας ελέγχουν και  να σας σκοτώσουν εάν θέλουν, μπορούν να σας διώξουν στην μετανάστευση,  μειώνοντας και άλλο  τις συντάξεις σας και λαμβάνοντας όλα τα χρήματά σας. Υπάρχει μια αρπαγή γης ακριβώς σαν να ήταν μια  στρατιωτική εισβολή με σκοπό να αρπάξουν  λιμάνια , να  αρπάξουν  σιδηροδρόμους στην Ελλάδα, και οτιδήποτε  άλλο. Αυτός είναι ένα νέο είδος πολέμου.

Η δημοσίευση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευρώ

Οι ΑΠΟΨΕΙΣ  δεν θα εμπλακούν στα δαιδαλώδη χρηματικό - οικονομικά συστήματα, που δέσποζαν και δεσπόζουν τα κράτη και την διεθνή οικονομία, καθόσον αναρμόδιες. Άλλωστε διαπρεπείς οικονομολόγοι σε δημόσιες συζητήσεις στην TV , όπως και σε αρθρογραφήσεις, στο ευρύτερο τύπο, καταθέτουν αντιδιαμετρικές απόψεις και θέσεις για τα  ισχύοντα οικονομικά συστήματα...

Θα αρκεστούν όμως, να σχολιάσουν και να σταθούν στα πραγματικά γεγονότα, τα οποία στιγμάτισαν τον Ελληνικό εξωτερικό δανεισμό.

Πληρώσαμε, πληρώναμε και πληρώνουμε εδώ και 200 χρόνια, από το 1821 μέχρι  και σήμερα,  τοκοχρεολύσια για δάνεια,  που πολλές φορές (τα δάνεια) έφταναν στα χέρια μας,  ως ποσό του 50-60% του δανεισμού , δηλαδή αισχρή και αδιάντροπη τοκογλυφία. Η διαφορά του 40-50% του δανείου, παρέμενε στα χέρια των δανειστών με δήθεν οικονομικές "αποχρώσες  ενδείξεις"  και με έωλες δικαιολογίες.

Η χρέωση και η απορρέουσα πληρωμή, ήταν βέβαια  στο 100% του δανείου.

200 χρόνια λοιπόν, οι διεθνείς αποτρόπαιοι τοκογλύφοι με την επιβολή, υπέρογκων τόκων και των σκληρών εκάστοτε χρεολυσίων, τα οποία αντιπροσώπευαν το ύψος του  δανεισμού, ενώ ανά χείρας λαμβάναμε , όπως προαναφέρθηκε, το 50-60% του δανείου.

Τα εκάστοτε χρεολύσια, ήσαν σε τέτοιο ύψος, ώστε η "αποπληρωμή" να είναι πάντα στο μεταίχμιο, πληρωμής ή νέου δανεισμού για την εξυπηρέτησή τους. Δηλαδή πάντοτε να επαπειλείται, ως ρομφαία η χρεοκοπία. Εν ολίγοις η χώρα πάντα βρισκότανε, όπως βρίσκεται και σήμερα, (εδώ και έξι χρόνια), χωρίς καμία πραγματική προοπτική, να βγει από αυτόν τον "αέναο" θανατηφόρο οικονομικό  κύκλο, που βρισκόμαστε, ο οποίος δεν έχει.... ούτε αρχή αλλά και τέλος... 


Η Ελλάδα συνεπέστατη,  όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα εξοφλούσε και εξοφλεί στο ακέραιο, προς τους αχρείους δανειστές τις υποχρεώσεις της σφίγγοντας και καταπιέζοντας, με εν πολλοίς, σκληρά μέτρα και άδικους φόρους, που ελάμβανε και λαμβάνει, για να αποφύγει  το βάρος της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. 


Παρ' όλα αυτά , ήταν πλέον επόμενο, κυρίως των διαδοχικών πολέμων, τα σφικτά χρεολύσια, τους υπέρογκους τόκους και την μη σωστή διαχείριση, από τους εκάστοτε κυβερνώντες,  να χρεοκοπήσει η χώρα και μάλιστα τρεις φορές.  Το 1825 ως νεοσύστατο κράτος, το 1843 επί Όθωνος και το 1893 επί Χαρίλαου Τρικούπη. Κάθε φορά ξεκινούσε από το μηδέν, για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. 

Τα υπόλοιπα χρόνια κύλησαν μεταξύ φθοράς αφθαρσίας και με μικρά διαστήματα μικρής "όασης", στο διαρκές και επίπονο διάβα της "ερήμου", του ειδεχθούς δανεισμού...

Ο όλος σχολιασμός, για τα 200 χρόνια δανεισμών και οφειλών αποπληρωμής δανείων, μας φέρνει ζοφερά, στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της χώρας να απειλείται και πάλι με χρεωκοπία, GREXIT και εσχάτως αποβολή από την Σένγκεν.  Αυτή τη φορά όμως, το αλόγιστο και επονείδιστο χρέος μας, εκτός των άλλων δυσμενέστατων επιπτώσεων, που έχει για τους πολίτες, έχει και ως απότοκο, το ξεπούλημα σε ευτελές τίμημα, του δημόσιου πλούτου της χώρας.


Τελειώνοντας την άκρως συνοπτική και διαχρονική αναφορά του δανεισμού της χώρας, ενδεχομένως και λογικά, ο όποιος αναγνώστης, καλοπροαίρετα να αναρωτηθεί, ποία λοιπόν η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος, που μαστίζει κυριολεκτικά την χώρα μας εδώ και 200 χρόνια.


Οι ΑΠΟΨΕΙΣ , χωρίς να αυτοπαρουσιάζονται, ως ειδήμονες, για την λύση αυτού, του ομολογουμένως δυσεπίλυτου προβλήματος, θα προτείνουν την θέση - σκέψη τους, που ενδεχομένως και να σφάλλουν... κατά τους ειδικούς.

Ή λύση λοιπόν του "γόρδιου δεσμού" του χρέους, όπως την βλέπουν οι ΑΠΟΨΕΙΣ,  απαιτεί την ανάλογη ιστορική λύση... 

Ως προς το εφικτόν ή μη αυτής,  πρέπει απαρέγκλιτα να προσβλέπει στο να είναι οριστική, καθαρή, σταθερή και να ατενίζει προς το τέλος, με την προσήκουσα αισιοδοξία. 


Προτείνονται λοιπόν τα ακόλουθα: 

 • Προσφυγή αρμοδίως, για τον καθορισμό του πραγματικού χρέους και όχι του τοκογλυφικού, που εφαρμόσθηκε διαχρονικά. Αυτό να αποτελεί , κατά κάποιο τρόπο,  την πραγματική  μείωση του χρέους
 • μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα λογικά και σε βαθμό, που ισχύουν για τους μεγάλους δανειστές.
 • Τα χρεολύσια   να έχουν τον επαρκή και απαιτούμενο χρόνο εξόφλησης.
 • Να παγώσει,  η εν γένει "αποπληρωμή" του χρέους για μία 10ετία, δηλαδή το όποιο χρέος καθοριστεί τελεσίδικα από την προσφυγή.
 • Τα έσοδα του κράτους, χωρίς πληρωμές για το χρέος, θα φέρουν το ποθητό πλεόνασμα.
 • Συνετή διάθεση του πλεονάσματος στην εσωτερική κατανάλωση και το μεγαλύτερο μέρος αυτού, στην πριμοδότηση της υγιούς εσωτερικής ανάπτυξης, για την παραγωγή  Ελληνικών προϊόντων και υλικών.
 • Επίτευξη όσον το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό, της αντιστροφής των μεγεθών  εισαγωγών ως προς τις εξαγωγές και με σαφές προβάδισμα των  εξαγωγών, σε σχέση με τις εισαγωγές.

Με το πέρας της 10ετίας και της λελογισμένης χρήσης του πλεονάσματος, στη χώρα θα ανθεί η ανάπτυξη και θα περισσεύουν από τα έσοδα, τα αναγκαία χρηματικά ποσά, για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων, στην πραγματική και  την σταδιακή πλέον πληρωμή του χρέους.

  Το επόμενο ερώτημα του αναγνώστη, που θα είναι και πάλι εύλογο. 

  Τι γίνεται όταν οι δανειστές (θεσμοί), "στηλώσουν τα πόδια" και δεν δέχονται την προτεινόμενη λύση του χρέους, αλλά επιμένουν στην ήδη κρατούσα κατάσταση. 

  Αποτέλεσμα εικόνας για χρεοκοπιαΤότε... οι όποιοι κυβερνώντες και συνηγορούσης της αντιπολίτευσης, να αποτανθούν με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να θέσουν ξεκάθαρα, αφού γνωστοποιήσουν το όλο πρόβλημα και τις απορρέουσες επιπτώσεις αυτού, όπως επίσης να γνωστοποιήσουν διεξοδικά, τα παρεπόμενα, από μία ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές. Τελικά  να αποφασίσουν, εάν θέλουν να συνεχίσουν στην υφιστάμενη κατάσταση.... ή όχι...


  Το παρόν γράφημα προσπάθησε να δώσει , μία όσον το δυνατόν συνοπτική εικόνα των διαχρονικών δανεισμών, που ήσαν πάντα υπό την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Επίσης όμως, για τις δυσμενείς επιπτώσεις, που συσσωρεύονταν κατά καιρούς στη πλάτη του Έλληνα πολίτη. Πάντα τον καλούσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες να συνδράμει αγόγγυστα, στην αποπληρωμή των εκάστοτε δανεισμών.

  Σήμερα όμως το υπέρογκο, όσο και επονείδιστο χρέος, σε σύγκριση με της οικονομικές δυνατότητες της χώρας, παρουσιάζει μία ζοφερή, αποκαρδιωτική, θλιβερή και απελπιστική πραγματικότητα, καθόσον το χρέος, κατά γενική ομολογία δεν είναι βιώσιμο, με ότι επακόλουθα προοιωνίζει...

  Εάν παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση οι ΑΠΟΨΕΙΣ προβλέπουν ότι το μέλλον της χώρας παρουσιάζεται άκρως δυσοίωνο... Εύχονται ολόψυχα στην περίπτωση αυτή, να διαψευστούν. 


  - Στείλε Σχόλιο


  02 Μαΐου 2017, 13:59
  Το...Άρμεγμα....και το Γάλα ...της ΕΛΛΑΔΑΣ .


  ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΤΟ 2012

  (Δεν θέλω να παριστάνω τον μελλοντολόγο , Αυτό είναι ίδιον 

  της χειρομαντείας και των αστρολόγων , δηλαδή της 

  κεκαλυμμένης εξαπάτησης. Οφείλω όμως να πω , ότι το 

  "αρμεγμα" τόκων χρεολυσίων και του δημόσιου πλούτου της 

  χώρας μας, συνεχίζεται εδώ και 7 χρόνια ακατάπαυστα.... )    


    

   Υπήρξε πρόσφατα φόβος - τρόμος - πανικός ,  ότι θα μας αποβάλλουν από την Ευρωζώνη , το γιατί και πως δεν είναι του παρόντος...         

           Αφού πρώτα δέσανε χειροπόδαρα την Ελλάδα , κορόϊδα είναι τώρα να το πραγματοποιήσουν...και να χάσουν το "άρμεγμα", δηλαδή αυτό που ήδη εξασφάλισαν μακροχρόνια με το αποκλειστικά  ελεγχόμενο ταμείο εισπράξεως δανεικών και τόκων , όπως και με τους "επιτρόπους" στα Υπουργεία για την "έγκριση" των δαπανών και την υλοποίηση του προϋπολογισμού, όπως επίσης και με την κατά προτεραιότητα εξασφάλιση του ταμείου , που ήδη έστησαν...            

              Το " άρμεγμα " της αγελάδας λοιπόν θα πραγματοποιείται , από εδώ και εμπρός ,  από την ΕΛΛΑΔΑ....... αλλά την καρδάρα με το γάλα θα την παίρνουν οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ .


  - Στείλε Σχόλιο


  13 Απριλίου 2017, 20:37
  Αναστάσιμη Ευχή


  Αποτέλεσμα εικόνας για ΑναστασηΤο  blog ΑΠΟΨΕΙΣ εύχονται προς όλους....  Είθε η ανάσταση του Θεανθρώπου να αναπτερώσει την προσδοκία και να πραγματώσει την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο.  Έτσι θα μπορέσουν να μειδιάσουν τα πικραμένα χείλη , έστω και λίγο, ώστε να εξαφανισθεί  το πικροχαμόγελο, που κυριαρχεί σήμερα. 

  3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


  12 Απριλίου 2017, 18:17
  Τοκογλύφοι...Νενέκοι...Εκβιασμοί


  Τώρα έχουμε και νέους εκβιασμούς, από τους τοκογλύφους δανειστές, μας λένε,  ψηφίσατε και νομοθετήσατε τα μέτρα "φόρων και συντάξεων", τα οποία , ως γνωστόν, είναι μη προβλεπόμενα και πέραν της 2ης αξιολόγησης.... Αδιάντροπα δε μας τονίζουν.... μετά θα δούμε και θα συζητήσουμε, για την ελάφρυνση του χρέους.

  Άντε να δούμε μέχρι που θα φτάσουν οι ανοίκειοι εκβιασμοί , στην ήδη παραπαίουσα οικονομία της χώρας μας. Οι μάσκες όμως έπεσαν προ πολλού. Η σταδιακή εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών είναι γεγονός, μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια, "μισθοί και συντάξεις" στα επίπεδα Βουλγαρίας. 

  Απ' ότι καταφαίνεται πλέον, αποσκοπείτε , η διαρκής "αιμορραγία" και εξουθένωσης της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών, ώστε ο δημόσιος πλούτος της χώρας (επίγειος, υπόγειος και υποθαλάσσιος ), να εκποιηθεί - αποκρατικοποιηθεί, σε όσον το δυνατόν εξευτελιστικές τιμές ...μας το τόνισαν και έκαναν ιδιαίτερη μνεία και πάλι , ασχέτως αν τα ΜΜΕ δεν έδωσαν την δέουσα δημοσιότητα. Εφαρμόζουν δηλαδή κατά γράμμα το... << Ο πεινασμένος εκποιεί , ότι πολυτιμότερο έχει, προκειμένου να επιζήσει...>>

  Δεν είναι τυχαίο, το ξεφύτρωμα σαν μανιτάρια , αναρίθμητων ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα. Αυτό αποδεικνύει γλαφυρά και περίτρανα την εξαθλίωση, στην οποίαν έχει περιέλθει  ο Ελληνικός λαός.

  Οι πολιτικοί μας πρώην και νυν διοικούντες , πέραν από τους βερμπαλισμούς και μαξιμαλισμούς , πλήρης <<....νενεκισμός..... ως πολιτική πρακτική >>, σε όλο το μεγαλείο τουόπως  έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του.

  Έλεγα Μεγάλη εβδομάδα. να μην γίνω και πάλι καταγγελτικός, αλλά δεν μπορούσα,  όλο και μου στριφογύριζε στη σκέψη αυτά, που άκουγα μεγαλοβδομαδιάτικα στα ΜΜΕ. 

  Αποτέλεσμα εικόνας για ανασταση

  Εν όψη της ανάστασης του Θεανθρώπου, ας ευχηθούμε ,να έρθει και η ανάσταση της χώρας μας.


  - Στείλε Σχόλιο


  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  Συγγραφέας
  stoxastis-vaggeliscom
  Αλεξόπουλος Ευάγ.
  από ΡΑΦΗNA  Περί Blog
  blogs.musicheaven.gr/stoxastis-vaggeliscom
  Tags
  Επίσημοι αναγνώστες (3)
  Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


  Πρόσφατα...


  Δημοφιλέστερα...
  Αρχείο...


  Φιλικά Blogs


   Links   Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTENΌροι Χρήσης