~scripta manent, verba volant~
22 Μαΐου 2007, 23:39
300 χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά κάθε χρόνο


Μάιος 22, 2007

 

Φάλαινες και δελφίνια πνιγμένα από δίχτυα ή χτυπημένα από προπέλες, τοποθετήθηκαν από ακτιβιστές της Greenpeace στο κέντρο του Βερολίνου ως υπενθύμιση της απειλής που αντιμετωπίζουν αυτά τα θηλαστικά. Η δράση της Greenpeace έγινε λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) στην Αλάσκα.

Οι φάλαινες και τα δελφίνια τοποθετήθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Είχαν εκβραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές παραλίες και συλλέχθηκαν από ακτιβιστές της Greenpeace. Οι αιτίες του θανάτου ήταν η ασφυξία σε δίχτυα αλιείας, χτύπημα προπέλας ή μαχαιριού, αλλά και από τοξική ρύπανση ή υποβρύχιο θόρυβο. Το ένα πέθανε την ώρα που ήταν έτοιμο να γεννήσει.

Τριακόσιες χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια πνίγονται σε δίχτυα αλιείας κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα θύματα της ρύπανσης ή της αλλαγής του κλίματος. Πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει κράτη που τάσσονται υπέρ της φαλαινοηρίας;

Την προσεχή εβδομάδα περισσότερα από εβδομήντα κράτη μέλη της ΔΕΦ, θα συνεδριάσουν στο ’νκορατζ της Αλάσκα, για να αποφασίσουν τη μοίρα των φαλαινών. Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της φαλαινοθηρίας, όπως η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία, αυξάνουν την πίεσή τους για να πετύχουν επίσημα την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Για το τέλος του 2007, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κυνηγήσει 1000 φάλαινες στον Νότιο Ωκεανό.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της ΔΕΦ, πρέπει να δεσμευτούν να υπερασπιστούν τις φάλαινες και όχι τη βιομηχανία της φαλαινοθηρίας.

Επιστήμονες παγκοσμίως έχουν δώσει έμφαση στις ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της ανθεκτικότητας των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της αφθονίας των ειδών τους. Οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι σημαντικό συστατικό αυτής της αναγκαίας βιοποικιλότητας. Ισχυρά μέτρα συντήρησης πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι πληθυσμοί τους, κυρίως μέσα από ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα θαλάσσιων καταφυγίων. φωτογραφίες από τη δράση
  • www.greenpeace.org/greece/news/whales-action-in-berlin/images
Ο Anthony Hopkins μιλάει για τις φάλαινες
  • www.greenpeace.org/greece/news/whales-action-in-berlin/hopkins
- Στείλε Σχόλιο
22 Μαΐου 2007, 23:35
Αρχέγονα Δάση


Σωτηρία ή εξαφάνιση;

Δάση παλιά, δάση αιώνων, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με καθόλου ή ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Δάση τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και ευθύνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα αρχέγονα δάση του πλανήτη παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνουν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση, κωνοφόρα και πλατύφυλλα δένδρα, δάση βροχής, μανγκρόβια βλάστηση... Επηρεάζουν το κλίμα της γης, ελέγχοντας τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση. Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που, υπό άλλες συνθήκες, θα επιδείνωνε τις κλιματικές αλλαγές.

Τα αρχέγονα δάση προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από αυτά. Σε αυτά τα δάση συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά.

Δυστυχώς, αυτός ο μοναδικός πλούτος απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Ήδη, περισότεροι από 87 διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εξαφανιστεί για πάντα από τα δάση της Βραζιλίας, ενώ μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια αναμένεται η εξαφάνιση μερικών χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα αρχέγονα δάση βρίσκονται σε κρίση.

Το 1992, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των κρατών κατέληξαν σε μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία: τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity, CBD). Όμως μέχρι σήμερα, οι χώρες που δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν κάνει ελάχιστα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.

Η επιλογή είναι απλή: ΣΩΤΗΡΙΑ ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;

 

Υπάρχει ακόμα ελπίδα;

Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν απομείνει περί τα 13,5 δισεκατομμύρια στρέμματα αρχέγονων δασών που παραμένουν ανέπαφα από μεγάλης κλίμακας ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αν και η έκταση αυτή μοιάζει τεράστια (είναι μεγαλύτερη από την Κίνα ή δυο φορές μεγαλύτερη από την Αυστραλία) δεν είναι παρά το 1/5 της αρχικής έκτασης των αρχέγονων δασών.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Μοζαμβίκη και από το Ελ Σαλβαδόρ μέχρι την Ελλάδα, 59 χώρες έχασαν όλα τα μεγάλα αρχέγονα παρθένα δάση που διέθεταν. Ο ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται τα αρχέγονα δάση έχει αυξηθεί δραματικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1950, το 20% των αρχέγονων δασών έχει αποψιλωθεί, ενώ στις μέρες μας περί τα 100 εκατομμύρια στρέμματα αρχέγονων δασών αποψιλώνονται ή υποβαθμίζονται κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, κάθε δυο δευτερόλεπτα χάνεται δάσος έκτασης ίσης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! Τα αρχέγονα δάση βροχής, στην Ινδονησία και την Κεντρική Αφρική, μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες δεκαετίες αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός καταστροφής.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο "κύμα" εξαφανίσεων από την εποχή των δεινοσαύρων. Εκτιμάται ότι το 24% των θηλαστικών, το 12% των πουλιών και περίπου το 14% των φυτών απειλούνται με εξαφάνιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απειλή προέρχεται από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και κυρίως από την καταστροφή των αρχέγονων δασών.

 

Η καταστροφή κοστίζει

Ήδη, από τη Συνδιάσκεψη του Ρίο φάνηκαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Το ποσό των χρημάτων που δεσμεύτηκε για την προστασία όλων των δασών ήταν πολύ μικρό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Greenpeace απαιτούνται τουλάχιστον 15 δισ. δολλάρια ετησίως, για την επόμενη δεκαετία, για την εφαρμογή μέτρων και περιορισμών που μπορούν να εγγυηθούν τη σωτηρία των αρχέγονων δασών που έχουν απομείνει.

Αυτό που, μεταξύ των άλλων, έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα είναι το οικονομικό κόστος της παράνομης υλοτομίας. Έτσι, μόνο στις Φιλιππίνες, η παράνομη υλοτομία κοστίζει στην κυβέρνηση 1,8 δισ. δολλάρια κάθε χρόνο, κυρίως από την απώλεια φόρων. Στην περίπτωση της Βραζιλίας το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολλάρια κάθε χρόνο, ενώ στην Ινδονησία το ποσό αυτό φτάνει τα 3,5 δισ. δολλάρια. Σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη υλοτομία ξεπερνά το 50%.

Εκτός από τις απώλειες φόρων όμως υπάρχει και το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την απώλεια των δασών. Η κυβέρνηση της Κίνας δαπανά πάνω από 1 δισ. δολλάρια ετησίως για την εφαρμογή απαγορεύσεων στην υλοτομία σε περιοχές που υποφέρουν από καταστροφικές πλημμύρες λόγω της αποδάσωσης. Οι απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση της Κίνας οδήγησαν σε μείωση κατά 75% της παραγωγής ξυλείας στις περιοχές αυτές, με άμεσες συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα περιβαλλοντικά εγκλήματα συνοδεύονται και από εγκλήματα εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ολόκληρων φυλών που έχουν ξεκληριστεί ή εκδιωχθεί από τις περιοχές που ζούσαν για εκατοντάδες χρόνια επειδή κάποιοι αποφάσισαν να τις αποψιλώσουν. Δεν είναι λίγοι οι πολιτισμοί που χάθηκαν για πάντα μαζί με τα αρχέγονα δάση. Μερικές φορές όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και επικίνδυνα: η καταστροφή των δασών σχετίζεται άμεσα ή ακόμα πυροδοτεί τοπικές συγκρούσεις θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αυτό της Λιβερίας.

 

 

Οι λύσεις

Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα για τη σωτηρία των αρχέγονων δασών του πλανήτη. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα, κανονισμοί και χρήματα.

Παρά τις διακηρύξεις και τις δηλωμένες καλές προθέσεις, τα στοιχεία είναι αμίληκτα

Τα μισά από τα δάση του Καμερούν έχουν ήδη χαθεί. Το ίδιο συνέβη και στο 35% των δασών της Γκαμπόν, ενώ η Ινδονησία έχασε το 72% της αρχικής δασοκάλυψης. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σουχάρτο (32 χρόνια) η Ινδονησία απώλεσε δάση έκτασης ίσης με αυτή της Ολλανδίας και της Γερμανίας μαζί!

  • Η κατασκευή δρόμου, με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προστατευόμενη περιοχή του Καμερούν, η οποία ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά των Ηνωμένων Εθνών (Dja reserve), οδήγησε σε ταχύτατη υποβάθμιση της περιοχής, σε μεγάλης κλίμακας υλοτόμηση και σε εξόντωση των πληθυσμών του γορίλα και του ελέφαντα που ζούσαν εκεί.
  • Σύμφωνα με πρόσφατη μετέτη του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και της παγκόσμιας Τράπεζας, μόνο το 3% των προστατευόμενων περιοχών της Ρωσίας τυγχάνουν ικανοποιητικής προστασίας.
  • Η αφθονία φτηνής παράνομης τροπικής ξυλείας στη διεθνή αγορά οδηγεί σε κατάρρευση κάθε σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για την εμπορία πιστοποιημένης ξυλείας (που προέρχεται από ελεγχόμενες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης).
  • Η παράνομη υλοτομία αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην περίπτωση του δάσους του Αμαζονίου. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Βραζιλίας, το 80% της διακινούμενης ξυλείας είναι προϊόν παράνομης υλοτομίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 73% στην Ινδονησία, 70% στη Γκαμπόν, 50% στο Καμερούν κλπ.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ δήλωσε (Μάρτιος 2000) ότι "η κυβέρνηση θα αγοράζει αποκλειστικά ξυλεία η οποία έχει κοπεί νόμιμα και υπό αυστηρό καθεστώς διαχείρισης". Σήμερα η Αγγλία παραμένει στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροπικής ξυλείας από τη Βραζιλία όπου το 80% της υλοτομίας είναι παράνομο.
  • Οι ετήσιες οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες συμβάλλουν στην υπερεκμετάλλευση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών, σε όλο τον κόσμο, κυμαίνονται μεταξύ 950 - 1.450 δισ. δολλαρίων. Τα αντίστοιχα ποσά που δίνονται για την καταπολέμηση της αποδάσωσης και την προστασία της βιοποικιλότητας ανέρχονται σε 1.450 εκατομμύρια δολλάρια (ή ποσοστό 0,01% των χρημάτων που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος).
  • Εκτός των άλλων όμως, η καταστροφή των αρχέγονων δασών πυροδοτεί τοπικές συγκρούσεις.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο "κόστος" της προστασίας των αρχέγονων δασών αλλά στην απουσία πολιτικής βούλησης για την στροφή των κρατικών επιδοτήσεων προς την κατεύθυνση της διατήρησης και της προστασίας αντί της καταστροφής. Τι κάνει η Greenpeace

Η καταχώρηση μέρους των αρχέγονων δασών της Ρωσίας (Καρέλια) στον Κατάλογο της Διεθνούς Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η δια νόμου προστασία σημαντικού μέρους των δασών βροχής της British Columbia του Καναδά (GreatBear Rainforest), η κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων παράνομης υλοτομίας και η χαρτογράφηση και προστασία τμημάτων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η καταχώρηση του μαόνι (mahogany) στον κατάλογο των προστατευόμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η δια νόμου προστασία των τελευταίων τμημάτων αρχέγονου δάσους της Σουηδίας, αποτελούν μερικές από τις πρόσφατες επιτυχίες της Greenpeace. Επιτυχίες που μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Η παράνομη υλοτομία και εμπορία ξυλείας έχει πλέον πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας είναι το πρώτο και στοιχειώδες βήμα για την προστασία των δασών αλλά και των πολιτισμών, των ανθρώπων και των ζώων που εξαρτώνται από αυτά.

Εκτός από τα δάση όμως, πολλά κινδυνεύοντα είδη (γορίλες, χιμπαντζήδες, ελάφια κλπ) αφανίζονται είτε για τη διατροφή των εργαζομένων στην παράνομη υλοτομία είτε για την εμπορία του κρέατος ή του δέρματος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αφρική. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Greenpeace προτείνει την άμεση υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, με σκοπό όχι μόνο να σταματήσει η απώλεια και η υποβάθμιση των αρχέγονων δασών αλλά και για να προωθηθεί η προστασία και βιώσιμη χρήση τους.

Συγκεκριμένα, η Greenpeace προτείνει

  • Πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία περιορίζει δραστηριότητες που είναι δυνατόν να αποβούν καταστροφικές για τα δάση.
  • Ουσιαστική διαχείριση (και όχι μόνο στα χαρτιά) των προστατευόμενων περιοχών.
  • Δημιουργία ενός πλήρους, συνεκτικού και αντιπροσωπευτικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών, με την εφαρμογή των βασικών αρχών της οικολογίας (οι οποίες, σημειωτέον δεν εξοστρακίζουν κάθε δραστηριότητα από προστατευόμενες περιοχές).
  • ’ρση όλων των αμφιλεγόμενων επιδοτήσεων, εμπορικών μέτρων και "αναπτυξιακής βοήθειας" που οδηγούν στην καταστροφή αρχέγονων δασών.
  • Μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση και χρήση των δασών.
  • Έναρξη των προσπαθειών για την αποκατάσταση των δασών και της βιοποικιλότητας.
Εφαρμόζοντας την Αρχή της Προφύλαξης, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν στην άμεση απαγόρευση της υλοτομίας και κάθε άλλης δραστηριότητας βιομηχανικής κλίμακας, στα τελευταία αρχέγονα δάση του πλανήτη καθώς και σε άλλα δάση με ιδιαίτερη αξία για τη βιοποικιλότητα, μέχρις ότου δημιουργηθούν και λειτουργήσουν αντιπροσωπευτικά δίκτυα προστατευόμενων περιοχών.

Το μέλλον των αρχέγονων δασών του πλανήτη μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή. Οι εκπρόσωποι των 189 κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις ρητορίες και τις υποσχέσεις και να προχωρήσουν άμεσα στα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  • Να σταματήσουν την καταστροφή των δασών.
  • Να εξυγιάνουν το εμπόριο ξυλείας.
  • Να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα.

Για να υπάρχουν αρχέγονα δάση και για τις επόμενες γενιές.

 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Η πίεση προς τις κυβερνήσεις για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων, την εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων και την ανάληψη των απαιτούμενων δράσεων είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η αγορά. Η απαίτηση προϊόντων ξυλείας που προέρχονται από δάση που ακολουθούν αυστηρό καθεστώς διαχείρισης (ξυλεία πιστοποιημένη από το Forest Stewardship Council - FSC) είναι το πρώτο βήμα.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Στη χώρα μας δεν πραγματοποιούνται ακόμη εισαγωγές πιστοποιημένης ξυλείας. Πιθανότατα επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση. Ας τη δημιουργήσουμε λοιπόν. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Σε κάποια επόμενη στροφή του όμως θα ξανασυναντηθούμε!

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ξυλείας δες την σελίδα Ξύλο και προϊόντα ξύλου http://www.greenpeace.org/greece/campaigns/91354/91588

 

Σταματήστε την αιματοχυσία και την ατιμωρησία στον Αμαζόνιο

Ιανουάριος 03, 2005

Στις 12 Φεβρουαρίου η 74χρονη ιεραπόστολος Ντόροθυ Στανγκ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με τρεις πυροβολισμούς στον Αμαζόνιο από τη μαφία της παράνομης υλοτομίας.Είχε αφιερώσει τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της στην προστασία του Αμαζονίου και στην υπεράσπιση των τοπικών κοινωνιών.

Απαιτήστε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να λάβει μέτρα για να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη βία, τον εκφοβισμό και τους φόνους.

- Στείλε Σχόλιο
19 Μαΐου 2007, 19:02
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη.

Επειδή, με τον καταστατικό Χάρτη, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν και πάλι την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.

Επειδή τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Επειδή η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση,

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διακηρύσσει ότι η παρούσα Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη Διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.

ΑΡΘΡΟ 1

'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

ΑΡΘΡΟ 2

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

ΑΡΘΡΟ 3

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

ΑΡΘΡΟ 4

Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

ΑΡΘΡΟ 5

Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

ΑΡΘΡΟ 6

Καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας.

ΑΡΘΡΟ 7

'Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 'Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση.

ΑΡΘΡΟ 8

Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά των πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιακά δικαιώματα τα οποία του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

ΑΡΘΡΟ 9

Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

ΑΡΘΡΟ 10

Καθένας έχει δικαίωμα, με πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δημόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει είτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του είτε, σε περίπτωση ποινικής διαδικασίας, για το βάσιμο της κατηγορίας που στρέφεται εναντίον του.

ΑΡΘΡΟ 11
  1. Κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, ωσότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με τον νόμο, σε ποινική δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις.
  2. Κανείς δεν θα καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που, κατά τον χρόνο που τελέστηκαν, δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο. Επίσης, δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.
ΑΡΘΡΟ 12

Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

ΑΡΘΡΟ 13
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.
  2. Καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.
ΑΡΘΡΟ 14
  1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
  2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.
ΑΡΘΡΟ 15
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα μιας ιθαγένειας.
  2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.
ΑΡΘΡΟ 16
  1. Από τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία γάμου, ο άνδρας και η γυναίκα, χωρίς κανένα περιορισμό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον γάμο, κατά τη διάρκεια του γάμου και κατά τη διάλυσή του.
  2. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλονύμφων.
  3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.
ΑΡΘΡΟ 17
  1. Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
  2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.
ΑΡΘΡΟ 18

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

ΑΡΘΡΟ 19

Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.

ΑΡΘΡΟ 20
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς.
  2. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο.
ΑΡΘΡΟ 21
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
  2. Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
  3. Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.
ΑΡΘΡΟ 22

Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Η κοινωνία, με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να του εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

ΑΡΘΡΟ 23
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργεία.
  2. 'Ολοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
  3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
  4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.
ΑΡΘΡΟ 24

Καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.

ΑΡΘΡΟ 25
  1. Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Εχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του.
  2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. 'Ολα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμα ή εξώγαμα, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.
ΑΡΘΡΟ 26
  1. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
  2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
  3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.
ΑΡΘΡΟ 27
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της.
  2. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύονται τα ηθικά και υλικά συμφέροντά του που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή του.
ΑΡΘΡΟ 28

Καθένας έχει το δικαίωμα να επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση.

ΑΡΘΡΟ 29
  1. Το άτομο έχει καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα, μέσα στα πλαίσια της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
  2. Στην άσκηση των δικαιωμάτων του και στην απόλαυση των ελευθεριών του κανείς δεν υπόκειται παρά μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και να ικανοποιούνται οι δίκαιες απαιτήσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και του γενικού καλού, σε μια δημοκρατική κοινωνία.
  3. Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.
ΑΡΘΡΟ 30

Καμιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.

 

- Στείλε Σχόλιο
11 Μαΐου 2007, 08:38
Νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας


Ακτιβιστές της Greenpeace έστησαν μια λάμπα πυρακτώσεως ύψους 2,3 μέτρων έξω από το Υπ. Ανάπτυξης και με με την ερώτηση "Πόσοι πολιτικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα" ζήτησαν από το υπουργείο να λάβει μέτρα για την απαγόρευση των λαμπών πυρακτώσεως.

Τι μπορώ να κάνω για να σώσω το κλίμα;

Γιατί να επιλέξω λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

Συζητήστε και ανταλλάξτε απόψεις με άλλους επισκέπτες του site
Με τη δράση αυτή οι ακτιβιστές και εθελοντές της οργάνωσης σηματοδοτούν την έναρξη της νέας πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Greenpeace.

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εναργειακά σπάταλων προϊόντων. Από την ενέργεια που καταναλώνουν το 90% γίνεται θερμότητα, ενώ μόνο το 10% μετατρέπεται σε φως. Αντίθετα, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια και έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια. Η επιλογή τους σημαίνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και μειωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ.

Οι λάμπες πυρακτώσεως είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Καιρός να το αντικαταστήσουμε με ένα του 21ου.
2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
11 Μαΐου 2007, 08:36
Ποια είναι η λύση για τις κλιματικές αλλαγές;


  • η εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα
  • η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα και η γεωθερμία.

Πώς μπορείς να σώσεις το κλίμα;

Αναλαμβάνουμε δράση μαζί!

Η Greenpeace πραγματοποιεί πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Κεντρικά σημεία της είναι:

- H απαγόρευση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως
- H κινητοποίηση και ενημέρωση των καταναλωτών για τις αναγκαίες αλλαγές των καθημερινών μας συνηθειών ώστε να εμποδίσουμε τις κλιματικές αλλαγές
- H θέσπιση αυστηρών υποχρεωτικών κριτηρίων εξοικονόμησης στις συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια.


Τι χρειάζεται να κάνεις εσύ;

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συμμετοχή όλων μας. Δεν αρκεί η άσκηση πίεσης σε κυβερνήσεις και βιομηχανίες. Χρειαζόμαστε τη δική σου δράση για την εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές.


                              Για να πετύχουμε, ξεκινάμε όλοι την εξοικονόμηση ενέργειας, τώρα!

- Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
the_mist
Angie


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/the_mist

Tags

greenpeace



Επίσημοι αναγνώστες (7)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links