αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Τα πάντα για τα όργανα γυμναστικής και τα συμπληρώ
12 Ιουνίου 2017, 13:08
Λιποδιάλυση στα μηχανήματα του γυμναστηρίου


Τα μηχανήματα του γυμναστηρίου προσφέρονται για πολλών ειδών χρήσεις, παρότι οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν για ζέσταμα. Αυτό φυσικά είναι λογικό μόνο στις ώρες αιχμής. Στις υπόλοιπες, ένα ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντοχή, για φυσική κατάσταση, για μυϊκή ενδυνάμωση, και για βελτίωση της ταχύτητας. Τα ίδια ισχύουν για τα υπόλοιπα μηχανήματα, τις  κωπηλατικές δηλαδή, τους διαδρόμους και τα ποδήλατα. Το πλεονέκτημα των μηχανημάτων αυτών είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν πολύ εύκολα στις ανάγκες όλων των ασκουμένων αφού οι δυνατότητες ρύθμισης είναι κυριολεκτικά άπειρες.

Μια από τις λιγότερες προφανείς χρήσεις είναι αυτή της λιποδιάλυσης όταν όλοι οι υπόλοιποι τρόποι έχουν φέρει πενιχρά αποτελέσματα. Τα μηχανήματα του γυμναστηρίου, όπως τα ελλειπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αρχάριους ασκούμενους με περιττά κιλά που δεν γνωρίζουν την τεχνική των ασκήσεων, που χρειάζονται άμεση απώλεια βάρους, που θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν με το χώρο του γυμναστηρίου και τις προπονητικές μεθόδους. Για εκείνους που τώρα ξεκινούν την προσπάθεια τους για γράμμωση.

Από την άλλη πλευρά η λιποδιάλυση, ειδικά για αρχάριους, σημαίνει χαμηλής έντασης άσκηση για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού η υψηλή ένταση και οι σύνθετες ασκήσεις δεν προσφέρονται. Μόνο έτσι μπορούν να μπουν σε λειτουργία οι αποθήκες λίπους σε  αυτή την κατηγορία ασκουμένων. Φυσικά, τίποτα δεν αποτρέπει την ίδια χρήση από προχωρημένους αφού οι ήπιες αερόβιες προπονήσεις για μεγάλο χρόνο μπορούν να δώσουν αυτό το μικρό πλεονέκτημα που αναδεικνύει τους κοιλιακούς, τα χέρια και τα άλλα δύσκολα σημεία που αποταμιεύεται λίπους.

Το βασικό λιποδιαλυτικό όργανο του γυμναστηρίου είναι το ελλειπτικό, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι το μοναδικό που ενεργοποιεί όλο το σώμα συγχρόνως. Βασική αρχή για κάθε προσπάθεια λιποδιάλυσης είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο μυϊκών μονάδων για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Αυτή η φαινομενικά απλή άσκηση είναι όλα τα λεφτά στην λιποδιάλυση. Αν συνδυαστεί με μεγάλους χρόνους άσκησης μπορούν να γίνουν θαύματα τόσο στη λιποδιάλυση όσο και στη βελτίωση της αντοχής. Η βελτίωση της αντοχής θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την αλλαγή των ασκήσεων και του τρόπου προπόνησης για επιπλέον λιποδιάλυση.

Ωστόσο, το όργανο που χρησιμοποιείται περισσότερο στο γυμναστήριο είναι ο διάδρομος γυμναστικής, για τον πολύ απλό λόγο ότι χρειάζεται μηδέν χρόνο εκμάθησης της άσκησης. Ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ρύθμιση της κλίσης. Περπατώντας ή κάνοντας χαλαρό τρέξιμο σε ήπια κλίση ενεργοποιείται πολύ έντονα ο τετρακέφαλος κάθε ποδιού και η άσκηση αποκτά μια ευχάριστη δυσκολία που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αλλά έχει θαυματουργά αποτελέσματα στην καύση θερμίδων και περιττού λίπους. Το μόνο μειονέκτημα του διαδρόμου, και εκεί που πλεονεκτεί το ελλειπτικό, είναι η χρήση του άνω κορμού που είναι μειωμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα καλύτερα όργανα άσκησης και μία από της καλύτερες ασκήσεις για κάθε σκοπό είναι η κωπηλασία και η κωπηλατική. Το μεγάλο πλεονέκτημα μιας κωπηλατικής σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα είναι ότι ενεργοποιεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, δηλαδή τους τετρακέφαλους μηριαίους, τους γαστροκνήμιους, τους μύες του ώμου και της πλάτης και τους δικέφαλους των χεριών. Γι’ αυτό το λόγο είναι και ιδιαίτερα κουραστική άσκηση, και έτσι δεν συνίσταται για αρχάριους ασκούμενους αλλά κυρίως για προχωρημένους.
Συγγραφέας
xtrstores


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/xtrstores


Tags
Επίσημοι αναγνώστες (1)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...

    Αρχείο...


    Φιλικά Blogs


      Links      Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης