αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
11 Δεκεμβρίου 2014, 08:48
Η ευχή της Αστεράτης
Sugar Mama  

Μεγάλη αναστάτωση επικρατούσε στην Ουρανοχώρα. Όλα τα αστεράκια προετοιμάζονταν για τη Μεγάλη Νύχτα. Μα τι ακριβώς θα συνέβαινε;

 Η Αστεράτη κοιτούσε γεμάτη περιέργεια τους φίλους της να προετοιμάζονται φορώντας ο καθένας το πιο όμορφο πέπλο του. Πολύ σύντομα θα μάθαινε το γιατί. Ο Φεγγαρένιος, ο αρχηγός της, είχε καλέσει όλα τα αστέρια για να τους ανακοινώσει την αποστολή τους για αυτή την τόσο ξεχωριστή βραδιά.

Τα αστεράκια συγκεντρώθηκαν στον τόπο της συνάντησης. Όλοι έδειχναν αρκετά αγχωμένοι και ιδιαίτερα ο Φεγγαρένιος. Η Αστεράτη κοιτούσε έκθαμβη τους φίλους της. Ποτέ δεν είχε λάβει μέρος σε κάτι παρόμοιο λόγω της νεαρής της ηλικίας. Φέτος ήταν η πρώτη της φορά. Πίστευε πως εκείνο το βράδυ θα ήταν όπως όλα τα υπόλοιπα, όμως έκανε λάθος. Αυτή η νύχτα ήταν ξεχωριστή: ήταν η Νύχτα των Χριστουγέννων.

Ο Φεγγαρένιος ξερόβηξε και με μεγάλη σοβαρότητα είπε: «Αστέρια, απόψε είναι μια πολύ σημαντική νύχτα για την Ουρανοχώρα. Όλα τα πλάσματα θα μας κοιτάζουν όσο καμιά άλλη βραδιά. Πρέπει να λάμψετε με όλη σας τη δύναμη, να δώσετε το πιο όμορφο φως σας στο πλανήτη Γη, εκεί που κατοικούν οι άνθρωποι που τόσο μας αγαπούν. Όμως εκτός από αυτό, αγαπητά μου, έχετε ακόμα μια πολύ σημαντική αποστολή. Αυτό το βράδυ οι άνθρωποι καθώς θα σας κοιτούν θα κάνουν ευχές. Εσείς να είστε κοντά τους και να τις ακούσετε όλες πολύ προσεχτικά. Κάθε αστέρι στο τέλος της νύχτας θα πραγματοποιήσει μια ευχή, όποια αυτό θελήσει. Η επιλογή θα είναι δική σας!»

Η Αστέρατη ακούγοντας όλα αυτά αγχώθηκε πάρα πολύ. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνη.

«Θα πραγματοποιήσω μια ευχή;» αναρωτήθηκε.

«Μα πώς; Δεν το έχω ξανακάνει... Ελπίζω να είμαι τυχερή και να ακούσω πολλές ευχές για να επιλέξω τη καλύτερη!»

Ο Φεγγαρένιος έδωσε εντολή και, με ένα νεύμα του, όλα τα αστεράκια της Ουρανοχώρας, μαζί και η Αστεράτη, ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τη Γη. Έπρεπε να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γινόταν. Η Αστεράτη πλησιάζοντας τη γη είχε μείνει άφωνη με τη τόση ομορφιά που αντίκριζαν τα λαμπερά ματάκια της. Δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ ξανά τόσο κοντά της. Όλα ήταν τόσο όμορφα στολισμένα και οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης φαίνονταν τόσο ευτυχισμένοι! Εκστασιασμένη από όλα όσα έβλεπε είχε σχεδόν ξεχάσει ότι εκεί βρισκόταν γιατί είχε μια αποστολή. Ξάφνου άκουσε ένα ήχο, μια φωνή.

«Μα τι είναι αυτό που ακούω;» αναρωτήθηκε.

«Ας πλησιάσω λίγο ακόμα για να ακούσω καλύτερα», σκέφτηκε.

Όσο πλησίαζε, ο ήχος γινόταν ολοένα και πιο καθαρός. Μα, ναι, τώρα άκουγε ξεκάθαρα τη φωνή ενός μικρού παιδιού. Ήταν ένα κοριτσάκι καθισμένο στο παράθυρο του δωματίου του και κοίταζε τον ουρανό. Το βλέμμα του ήταν στραμμένο στην Αστεράτη, όμως φαινόταν λυπημένο. Καθώς την κοιτούσε, πραγματοποίησε μια ευχή.

«Μικρό μου αστεράκι, είμαι πολύ λυπημένη. Σε παρακαλώ πολύ βοήθησε το μπαμπά μου να γίνει καλά! Είναι άρρωστος στο νοσοκομείο. Εύχομαι να ήταν απόψε εδώ, μαζί μου ,γερός και δυνατός, για να είμαστε όλοι χαρούμενοι.»

Η Αστεράτη συγκινήθηκε τόσο πολύ με την ευχή του μικρού κοριτσιού και σκέφτηκε: «Αυτή είναι η ευχή που θα πραγματοποιήσω».

Όμως η σκέψη της διακόπηκε από μια άλλη φωνούλα. Ήταν ένα νεαρό αγόρι καθισμένο στην άκρη του δρόμου. Φαινόταν πολύ καταπονημένο. Κουλουριασμένο σε μια κουβερτούλα κοιτούσε τον όμορφο ουρανό, κοιτούσε την Αστεράτη!

« Μα πόσο μόνος νοιώθω απόψε. Απόψε όλοι γιορτάζουν στα σπίτια τους δίπλα στο τζάκι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πόσο θα ήθελα να είχα και εγώ μια... Εύχομαι τόσο να είχα μια οικογένεια».

Η Αστεράτη ένιωσε ένα σφίξιμο στη αθώα της καρδούλα ακούγοντας αυτή την ευχή. Τι θα έκανε τώρα; Μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο μια ευχή. Ποια έπρεπε να διαλέξει;

Η νύχτα προχωρούσε, όμως η Αστεράτη μπερδευόταν ολοένα και περισσότερο. Οι ευχές που άκουγε από τους ανθρώπους τη συγκινούσαν η μια περισσότερο από την άλλη. Δεν ήθελε να δυσαρεστήσει κανέναν. Άκουσε για αρρώστιες, φτώχεια, μοναξιά και ήθελε να βοηθήσει όλους όσους είχαν ανάγκη. Η νύχτα των Χριστουγέννων τελείωνε και ο Φεγγαρένιος περίμενε να ακούσει ποια ευχή θα πραγματοποιούσε το κάθε αστεράκι.

Η Αστεράτη απογοητευμένη, μπερδεμένη, είχε πάρει το δρόμο της επιστροφής για τη Ουρανοχώρα χωρίς να έχει λάβει ακόμα μια απόφαση. Καθώς απομακρυνόταν άκουσε μια φωνούλα.

« Α, όχι... Δεν θέλω να ακούσω άλλη ευχή! Αρκετά έχω μπερδευτεί», είπε αγανακτισμένη. Όμως συνέβαινε κάτι πολύ περίεργο. Ενώ η Αστεράτη απομακρυνόταν, η φωνή όλο και δυνάμωνε. Αυτό της προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και κοντοστάθηκε για να ακούσει μόνο από περιέργεια. Τότε άκουσε ένα ζεστό γέλιο, μια χαρούμενη φωνή που τη δελέασε να πλησιάσει και πάλι τη γη. Καθώς έψαχνε με το βλέμμα της για να καταλάβει από πού ερχόταν η γλυκιά αυτή φωνούλα, αντίκρισε ένα μικρό αγοράκι καθισμένο στην αγκαλιά της μανούλας του σε μια κουνιστή πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο.

«Μα τι να θέλει αυτό το όμορφο αγοράκι; Φαίνεται τόσο ήρεμο και ευτυχισμένο», αναρωτήθηκε.

Η Αστεράτη τέντωσε καλά τα αυτάκια της για να ακούσει την τελευταία ευχή αυτής της τόσο ξεχωριστής νύχτας.

« Λαμπρό μου αστεράκι, τι όμορφο που είσαι! Απόψε είναι η πιο όμορφη νύχτα της ζωής μου. Η μανούλα μου είπε πως απόψε γεννήθηκε ο Χριστούλης σε μια ταπεινή φάτνη χωρίς τζάκι ή καλοριφέρ όπως έχουμε εμείς, του έδιναν ζεστασιά τα ζώα. Μου είπε πως φέρνει στο κόσμο μήνυμα για ΑΓΑΠΗ. Γι' αυτό και εγώ απόψε δεν θα ζητήσω τίποτα για μένα. Θα ευχηθώ αγάπη σε όλο τον κόσμο! Ευχή μου είναι οι ευχές όλων των ανθρώπων, λαμπρό μου αστεράκι!»

Η Αστεράτη δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά της!

«Γιούπιιιιιιιιι...» φώναξε με όλη τη δύναμη της.

«Αυτή είναι η καλύτερη ευχή που άκουσα απόψε! Ευχή μου οι ευχές όλων...»

Η Αστεράτη ανακουφισμένη όσο ποτέ ξανά, πήρε και πάλι το δρόμο της επιστροφής για την Ουρανοχώρα. Αυτό το μικρό αγοράκι της έδωσε ένα μάθημα αγάπης που θα το θυμόταν για όλη της τη ζωή. Ήταν σίγουρη πως είχε διαλέξει να πραγματοποιήσει τη πιο όμορφη ευχή!

«Ευχή μου οι ευχές όλου του κόσμου...»

ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ανέκδοτο κείμενο)
...

 

 

kotsauti-giota1

 

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση αυτά.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηyotakotsafti1@yahoo.gr

...

2

 

 

Τη σημερινή εικόνα έκανε η Αθηνά Πετούλη.

 

3

 

Γεννήθηκα στην Κόρινθο, μεγάλωσα και σπούδασα στην Αθήνα, όπου παρακολούθησα μαθήματα σχεδίου (γραμμικό-ελεύθερο) και ζωγραφικής. Διαμένω μόνιμα στο νησί της Σάμου με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά μας. Σε εικαστικό εργαστήρι στο νησί συνέχισα τη σπουδή στο χρώμα, σε υλικά και μικτές τεχνικές . Ασχολούμαι με τη ζωγραφική (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, ακρυλικά, έργα για παιδικά δωμάτια, τοιχογραφίες), τη φωτογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και την εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά. Έχω λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας κι έχω εικονογραφήσει 5 παιδικά βιβλία (4 παραμύθια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και ένα βιβλίο με ποιήματα για παιδιά). Η εικαστική προσέγγιση ενός παραμυθιού, κειμένου ή ποιήματος με γοητεύει. Η ζωγραφική είναι για μένα ένα παιχνίδι με τα χρώματα και το φως κι έχω φυλάξει μέσα μου ένα κομμάτι παιδικότητας που με οδηγεί δημιουργικά.
...

 

 

1


Το κείμενο έγραψε η Ζωή Παπαδάκη.

Γεννήθηκα στη Πάτρα, αλλά ο τόπος καταγωγής μου είναι τα Παπαδιάνικα Λακωνίας. Μεγάλωσα μαθαίνοντας να προσαρμόζομαι συνεχώς σε νέα περιβάλλοντα λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, που ήταν στρατιωτικός. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών στα Ιωάννινα. Έχω συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια Παιδαγωγικής και τελευταία ασχολήθηκα με επιμόρφωση για παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες και Δυσλεξία. Η συγγραφή είναι κάτι που από μικρή με γοήτευε. Έχω βραβευτεί για ποίημα μου σε μαθητικό διαγωνισμό για τον σπουδαίο ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο . Τα τελευταία πέντε χρόνια ζω και εργάζομαι στη όμορφη Μονεμβασιά, στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βρεφών και Νηπίων «Παναγία η Χρυσαφίτισσα». Η απεριόριστη αγάπη που τρέφω για τα παιδιά μου δίνει τη δύναμη να εργάζομαι σκληρά για να γίνομαι ολοένα και καλύτερη ,και να τους προσφέρω ό,τι πιο όμορφο έχω στη καρδιά μου ! Η συγγραφή παιδικών παραμυθιών αποκαλύπτει το παιδί που πάντα θα ζει μέσα μου.....
...

 

Για το Sugar Mama,
με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.
...
Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1/253798364810713?ref=bookmarks


- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου :( :) Book Tour E-book Sugar Mama Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αγαπημένες Φράσεις Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναμνήσεις Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία ΑΣΕΠ Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Βιβλιοθήκη Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Εκδόσεις Αλάτι Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Ενδοσχολική βία Σχολικός εκφοβισμός Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργασία και χαρά Εργαστήριο συγγραφής Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Η Σοφία των Λαών Η χρονιά των παραμυθιών Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλικάντζαροι Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μαγικά! Μάρτης Μαρτίνγκες Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μια μαγική βραδιά! Μικροδιήγημα Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Όνειρα Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδαγωγικά Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παραδοσιακά παιχνίδια παρελθόν παραμύθι Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Πορτραίτα λογοτεχνικών ηρώων Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σκέψεις... Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Σχολείο Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα κακά τα στραβά και τα ανάποδα Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Τρελά κι αγαπησιάρικα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Φτιάξε ένα παραμύθι Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης