αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
28 Απριλίου 2012, 14:10
Με λένε Γιώτα και, αφού είναι της μόδας, ακούστε και την δική μου εκδοχή…
Γιώτα  

Με λένε Γιώτα και τον Ιούλιο θα συμπληρώσω τέσσερα χρόνια άνεργη.

Τέλειωσα το 2003 το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και ξεκίνησα γεμάτη  όνειρα και ελπίδες να υπηρετήσω μία βαθμίδα της εκπαίδευσης, που η σημαντικότητά της ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτή.  Μια βαθμίδα που λάτρεψα, είχα και έχω μεράκι να ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ. Ο ΑΣΕΠ όμως έκρινε τρεις φορές ότι δεν είμαι ικανή να το κάνω. (Παρόλο που για να περάσω στη σχολή μου έδωσα Πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασα από τους πρώτους, παρόλο που τέσσερα χρόνια έδινα εξετάσεις και τελείωσα με βαθμό πτυχίου 8,37, παρόλο που δύο φορές ήμουν στους επιτυχόντες –την μία απ΄ αυτές διαγωνίστηκα ενώ ήμουν 8 μηνών έγκυος…) Αλλά, λένε,  έτσι είναι το «σύστημα». Το «έφαγα».

Ο ΟΑΕΔ επίσης έκρινε ότι δεν έχω το κατάλληλο «μέσο» για να προσληφθώ σε κάποιο από τα προγράμματά του. Αλλά, λένε,  έτσι είναι το «σύστημα». Το «έφαγα».

Στον ιδιωτικό τομέα υπήρχαν πάντα γνωστοί και μη εξαιρεταίοι «Γιάννηδες» και «Κώστηδες» και «Γιώργηδες» καρακλέφτες, που ήθελαν να εργάζομαι χωρίς να πληρώνομαι όπως θα έπρεπε για τις υπηρεσίες μου.  Αλλά, λένε,  έτσι είναι το «σύστημα». Το «έφαγα».

Η αγάπη μου για την λογοτεχνία με έκανε να γράφω μανιωδώς και να αναζητώ μία δημιουργική διέξοδο στην γραφή. Όμως οι εκδότες στην καλύτερη περίπτωση θέλουν να πληρώσεις για να δεις τη δουλειά σου τυπωμένη. Στην χειρότερη σαφώς σε αγνοούν και δεν ενδιαφέρονται να ρισκάρουν σε σένα τον νέο, άγνωστο, συγγραφέα από την Φλώρινα. Αλλά, λένε,  έτσι είναι το «σύστημα». Το «έφαγα».

Με λένε Γιώτα και από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα ελάχιστα έχουμε δει τον ήλιο στην πόλη που ζω. Το πετρέλαιο είχε 1,04 ευρώ, όμως τα μικρά μου κορίτσια είχαν ανάγκη από ζέστη. Φυσικά δεν δικαιούμασταν το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, γιατί «αποκλείεται να είχαμε ανύπαρκτο εισόδημα-σίγουρα κάτι κρύβουμε». (Από το φθινόπωρο το πετρέλαιο θα έχει 1, 40). Αλλά, λένε,  έτσι είναι το «σύστημα». Το «έφαγα».

Με λένε Γιώτα και κάθε βράδυ πέφτω να κοιμηθώ με το άγχος της επόμενης ημέρας. Αν θα έχω να πληρώσω λογαριασμούς. Αν θα έχω να συντηρήσω τα παιδιά μου….

Με λένε Γιώτα και απορώ γιατί μένω ακόμα σ΄ αυτή την χώρα…

Αλλά όχι… Δε θα τους τη χαρίσω πια, ούτε θα τους κάνω τη χάρη να φύγω και να τους αφήσω ξέφραγο αμπέλι…

ΩΣ ΕΔΩ!

Τα «συστήματα» εμείς τα φτιάχνουμε και μεις τα τροφοδοτούμε.

ΩΣ ΕΔΩ!

Δεν θα συνεχίσω να τα "τρώω".

ΩΣ ΕΔΩ!

Με λένε Γιώτα και… προσεχώς ΔΕΝ θα ΕΙΝΑΙ καλά. Γιατί από δω και πέρα θα διεκδικώ και θα αγωνίζομαι. Τίποτα πια δε θα τους χαρίσω. Γιατί η ζωή, το αύριο και τα όνειρα ανήκουν στα παιδιά μου και στα παιδιά αυτής της γ@μημένης χώρας. Κανένας κλέφτης «ψευτοεξυπνάκιας» κουτοπονηροέλληνας δεν θα τους τα αρπάξει πια μέσα από τα χέρια τους… Το υπόσχομαι!!

Με λένε Γιώτα και κανονίστε την πορεία σας… Γιατί σας το είπα; Τέρμα οι ευγένειες! Προσεχώς…ΔΑΓΚΩΝΩ!!


9 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


21 Απριλίου 2012, 11:32
It
Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα...  

It' s a wild world...????

video 


- Στείλε Σχόλιο


18 Απριλίου 2012, 20:23
Η υπομονή και τα όριά της
Σκέψεις  

Με απασχολεί έντονα τις τελευταίες μέρες το ζήτημα «υπομονή» . Μπορεί ο Δημόκριτος να μας ανακοινώνει ότι «μεγαλόψυχος είναι εκείνος που υπομένει τα πάντα με καρτερικότητα, ενώ μικρόψυχος εκείνος που δεν υπομένει και τα ασήμαντα», μπορεί η παροιμία να μας πληροφορει ότι «πέντε δράμια υπομονή αξίζουν μια οκά μυαλό» και μπορεί ο Κίπλιγκ στο «Αν» του να μας τάζει λαγούς με πετραχήλια   («να περιμένεις αν μπορείς, δίχως να χάνεις την υπομονή σου, δική σου θα ναι τότε η γη»), εγώ όμως  αναρωτιέμαι πολλές φορές(όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα) ως  που πρέπει να φτάνουν τα όρια της. Και –πιστέψτε με- έχω έρθει  πολλές φορές αντιμέτωπη με διλήμματα περί υπομονής ή όχι και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και στα επαγγελματικά και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μου. Άραγε άξιζε όσες φορές έκανα υπομονή; Ήταν σωστή επιλογή όταν τα τίναζα όλα στον αέρα; Υπάρχει άραγε κανένας άλλος πλην του Χρόνου που θα μπορέσει να δώσει μια σαφή και έγκυρη απάντηση;

Συγκλίνω πια περισσότερο στο «τα τινάζω όλα στον αέρα». Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι  πάντα τα επιθυμητά, τουλάχιστον όμως θα νιώσεις και την λύτρωση του «αντιδρώ».

Αυτά τα ολίγα από μένα, αγαπητοί μου φίλοι(καιρό έχουμε να τα πούμε ε…), και Χριστός Ανέστη(ο Χριστός σταυρώθηκε μια φορά και κάθε χρόνο ανασταίνεται, εμείς να δω, που σταυρωνόμαστε κάθε μέρα πότε θα "αναστηθούμε").

 

 


- Στείλε Σχόλιο


02 Απριλίου 2012, 15:53
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Παγκόσμια Ημέρα  

«Μια μελωδία μπορεί να διαρκέσει πιότερο από το τραγούδι ενός πουλιού και μια ιστορία μπορεί να διαρκέσει πιότερο απ΄ τα πλούτη του κόσμου.»

Dr Robin Gwyndaf

 

«Το βιβλίο δεν έχει στόμα κι όμως μιλάει. Διηγείται ένα σωρό ιστορίες και λέει ποιήματα και τραγουδάει και τραγούδια με τις νότες. Η μαμά διαβάζει, και το βιβλίο μιλάει με το στόμα της. Όταν μάθω και γω να διαβάζω, τότε το βιβλίο θα μιλάει με το δικό μου στόμα.

Α, όταν θα μάθω να διαβάζω, μήτε στιγμή δε θ΄ αφήνω σε ησυχία το βιβλίο΄ θα το βάζω να μου διηγείται ιστορίες, ώσπου να κουραστώ κι ως την ώρα που θα κλείνουν τα μάτια μου απ΄ τη νύστα. Τότε θα βάζω το βιβλίο κάτω απ΄ το προσκέφαλό μου και, μόλις ξυπνώ, θα το βάζω να μου λέει μια μικρή ιστορία…»

Ντόρα Γκάμπε (μετάφραση Γιάννης Ρίτσος) 

Προς τιμήν ενός από τους σημαντικότερους παραμυθάδες όλων των εποχών, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι αφιερωμένη η σημερινή μέρα, η μέρα του παιδικού βιβλίου. Τα παραμύθια του έχουν ταξιδέψει στον χρόνο, έχουν συντροφέψει γενιές και γενιές, παραμένουν για ανεξίτηλα στις ψυχές μας και δίκαια κατέχει τον τίτλο του πιο γνωστού και αγαπητού παραμυθά.

Γεννήθηκε μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα σαν τη σημερινή, δηλαδή 2 Απριλίου, στη Δανία, από γονείς φτωχούς και βιοπαλαιστές. Με μία μητέρα προληπτική και με μία τάση προς τον αλκοολισμό και έναν πατέρα φιλήσυχο που αγαπούσε να διαβάζει θεατρικά έργα και ήταν παπουτσής. Και οι δύο τους λάτρευαν τον μικρό Χανς Κρίστιαν και έκαναν ό,τι περνούσε απ΄ το χέρι τους για να είναι χαρούμενος. Εκείνος συχνά καθόταν με τα μάτια κλειστά και ονειρευόταν να γίνει πλούσιος και τρανός σαν πρίγκιπας. Διέφερε αρκετά από  τα παιδιά της ηλικίας του και δεν έπαιζε σχεδόν ποτέ μαζί τους. Επισκεπτόταν συχνά ένα ψυχιατρείο, στο οποίο εργαζόταν η γιαγιά του και πολλές από τις ιστορίες του τις εμπνεύστηκε από τους τροφίμους του, που τον αγαπούσαν πολύ. Τρελαινόταν να αφηγείται ιστορίες και να τραγουδάει μπροστά σε κόσμο. Η μητέρα του συχνά τον πήγαινε σε μάντισσες, για να μάθει το μέλλον του. Μία απ΄ αυτές είχε προβλέψει πως «μια μέρα ολόκληρη η Όντενσε θα φωτιστεί προς τιμήν του».  Ήταν φιλάσθενος και είχε «αλλόκοτο» παρουσιαστικό, πολύ ψηλός και αδύνατος, με μεγάλη μύτη και μακριά ξανθά μαλλιά.

Με την επιμονή και τον αυθόρμητο χαρακτήρα  του κατόρθωσε σταδιακά να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Το φτωχό αγοράκι από την Όντενσε ήταν ένας πασίγνωστος παραμυθάς και σύχναζε πια σε βασιλικά σαλόνια, όχι μόνο στη Δανία, αλλά και στη Γερμανία, σχεδόν σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε παραμύθι του έκρυβε πίσω του μια πραγματικότητα, έβλεπε ένα παραμύθι σε κάθε εμπειρία της ζωής του. Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ έγινε τόσο αγαπητός σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος δεν ευτύχησε ποτέ να δεσμευτεί, παρόλο που αναζητούσε πάντα τον μεγάλο έρωτα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο Το φτωχό αγόρι από την Όντενσε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.

 


- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας


Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου :( :) Book Tour E-book Sugar Mama Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αγαπημένες Φράσεις Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναμνήσεις Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία ΑΣΕΠ Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Βιβλιοθήκη Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Εκδόσεις Αλάτι Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Ενδοσχολική βία Σχολικός εκφοβισμός Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργασία και χαρά Εργαστήριο συγγραφής Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Η Σοφία των Λαών Η χρονιά των παραμυθιών Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλικάντζαροι Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μαγικά! Μάρτης Μαρτίνγκες Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μια μαγική βραδιά! Μικροδιήγημα Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Όνειρα Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδαγωγικά Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παραδοσιακά παιχνίδια παρελθόν παραμύθι Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Πορτραίτα λογοτεχνικών ηρώων Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σκέψεις... Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Σχολείο Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα κακά τα στραβά και τα ανάποδα Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Τρελά κι αγαπησιάρικα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Φτιάξε ένα παραμύθι Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης