αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
28 Απριλίου 2016, 08:02
Η Μαλάμω η κοτούλα και τα κόκκινα αυγά
Πάσχα  

Μια στρουμπουλή κοτούλα

στου παππού μου το χωριό

κάθε πρωινό του κάνει

το καλύτερο αυγό.

 

Μα σαν φθάνει η Βδομάδα

η Μεγάλη, της Λαμπρής,

η Μαλάμω η κοτούλα

πείσμωσε όσο κανείς.

 

Τη Μεγάλη τη Δευτέρα

δεν του έδωσε τ’ αυγό

και τεμπέλιασε η Μαλάμω

στο κοτέτσι το μικρό.

 

Τη Μεγάλη Τρίτη πάλι

τα καμώματά της κάνει,

ο παππούς έχει θυμώσει,

πονοκέφαλος τον πιάνει.

 

Τη Μεγάλη την Τετάρτη

στο χωριό παρακαλούν

ένα αυγό απ’ τη Μαλάμω

κάποτε να ξαναδούν.

 

Κι όταν τη Μεγάλη Πέμπτη

όλοι βάφουνε τ’ αυγά,

ο φτωχός μου ο παππούλης

κλαίει μ’ αναφιλητά.

 

Μα σαν πήγε στο κοτέτσι

με μια λύπη στην ψυχή

δεν μπορούσε να πιστέψει

σ’ ένα θαύμα που ‘χε δει.

 

Η Μαλάμω είχε χαρίσει

έξι ολόκληρα αυγά

έτοιμα για να τα βάψουν

κόκκινα και πορφυρά.

 

Ο παππούλης τότε κάνει

τον σταυρό του μια φορά

κι από την πολλή χαρά του

όλη μέρα τραγουδά!

 

ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

Περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού, τεύχος 86, Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2014.


- Στείλε Σχόλιο


27 Απριλίου 2016, 21:18
Τα Πασχαλινά Αυγά
Πάσχα  

Το αυγό είναι η τελειότερη συσκευασία της φύσης. Μπορεί να είναι ερμητικά κλειστό κι όμως φυλάει μέσα του μια νέα ζωή. Για αυτό το λόγο έχει υπάρξει σύμβολο μυστηρίου και μαγείας, έχει χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο, σαν τροφή, ακόμα και… σαν μέσο πρόβλεψης! Το αυγό είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο για το Πάσχα εδώ και αιώνες και μάλιστα παγκοσμίως. Ως «πασχαλινό» το αυγό βάφεται, στολίζεται, χρησιμοποιείται σε παιχνίδια και παίρνει διάφορους συμβολισμούς.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά;

Σύμφωνα με μια παράδοση, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί κι ο Χριστός». Και αυτά έγιναν κόκκινα. Άλλοι λένε ότι βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και δείχνει ότι απομακρύνεται κάθε κακό. Μια άλλη παράδοση θέλει την Παναγία να είχε τοποθετήσει ένα καλάθι αυγά στα πόδια του εσταυρωμένου Χριστού, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Σύμφωνα με τη ρουμανική παράδοση, μόλις ο Χριστός είδε τα αυγά να γίνονται κόκκινα, ζήτησε από τους πιστούς να βάφουν κόκκινα αυγά σε ανάμνηση της θυσίας του.

Γιατί «τσουγκρίζουμε» τα αυγά;

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Στο πασχαλινό τραπέζι συνήθως ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό του άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και αυτό συνεχίζεται μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο γερό. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

Πώς έφτιαχναν παλιά τη βαφή για τα αυγά;

Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν παλιά από διάφορα φυτά. Από φλούδες κρεμμυδιών γινόταν το μελί, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες, από μαϊντανό το πράσινο, από ζαφορά το κίτρινο και από βιολέτες το μοβ. Επίσης για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου. Το κόκκινο όμως χρώμα ήταν και είναι πάντα το πιο αγαπημένο χρώμα για τα πασχαλινά αυγά!

Φυσικές χαλκομανίες για το στολισμό των αυγών

Τα παλιότερα χρόνια διάλεγαν φύλλα από φυτά και λουλούδια και έβαζαν από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τύλιγαν τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερέωναν με κλωστή και μετά έβαφαν τα πασχαλινά αυγά. Έτσι έμενε η στάμπα από το φύλλο. Μια άλλη τεχνική, που συναντούμε στα Γρεβενά και στα γύρω χωριά είναι και αυτή της ζωγραφικής με κερί. Πάνω στα άσπρα αυγά έγραφαν με λιωμένο κερί ευχές, σχεδίαζαν λουλούδια, πουλιά κ.α. Έριχναν μετά τα αυγά στην κόκκινη μπογιά και μέχρι να λιώσει το κερί έμεναν τα γράμματα και τα σχέδια άσπρα.

Μόνο στην Ελλάδα βάφουμε τα αυγά κόκκινα;

Το έθιμο των βαμμένων αυγών και του τσουγκρίσματος αυτών το συναντάμε σε όλες τις ορθόδοξες χώρες. Παρόμοια έθιμα με εμάς έχουν και οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι. Σε όλες τις Βαλκανικές χώρες υπάρχει το εξής έθιμο: το πρώτο αυγό που βγαίνει από το σκεύος όπου βάφονται τα αυγά, φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να παράσχει ασφάλεια και υγεία. Στις αγγλοσαξονικές χώρες το Πάσχα τα χρωματιστά αυγά τα φέρνει ο λαγός!

Ένα διασκεδαστικό έθιμο

Πρόκειται για το έθιμο του «χάσκα». Η μητέρα δένει το αυγό σε μία κλωστή και το περιφέρει γύρω από τα στόματα των παιδιών. Όποιο παιδί καταφέρει να το δαγκώσει θεωρείται πιο τυχερό.

Ξέρεις τα πασχαλινά αυγά Φαμπερζέ;

Στα τέλη του 19ουαιώνα, ζούσε στη Ρωσία ο Καρλ Φαμπερζέ. Ήταν ένας ταλαντούχος χρυσοχόος που έφτιαξε για χάρη του τσάρου 56 «αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά», αριστουργήματα τέχνης, ανεκτίμητης αξίας, από τα οποία σήμερα σώζονται 44. Ο Φαμπερζέ για να στολίσει τα αυγά χρησιμοποίησε πολύτιμους λίθους (διαμάντια, ζαφείρια, ρουμπίνια, σμαράγδια) και ημιπολύτιμους λίθους.

Φτιάχνω τα δικά μου διακοσμητικά αυγά!

Ένας πολύ γνωστός τρόπος για να ζωγραφίσετε ή να κάνετε κολλάζ πάνω σε άδειο κέλυφος αυγού είναι και ο εξής: τρυπάμε με μια βελόνα το αυγό από την πάνω και την κάτω μεριά. Κάνουμε τη μια τρύπα λίγο μεγαλύτερη από την άλλη. Φυσώντας από τη μικρή τρύπα το αυγό αδειάζει από τη μεγάλη. Πάνω στο άδειο αυγό ζωγραφίζουμε με νερομπογιές ή τέμπερες ή κάνουμε κολλάζ.

Συμβουλές!

-Πλένουμε καλά το αυγό πριν το τρυπήσουμε.

-Αφού το αδειάσουμε το αφήνουμε να στεγνώσει καλά για μία μέρα και μετά το ζωγραφίζουμε.

Κι ένα ξένο έθιμο:

Μπορείτε κι εσείς να παίξετε «το κυνήγι των αυγών». Την Κυριακή του Πάσχα οι γονείς κρύβουν στον κήπο ή στο σπίτι σοκολατένια αυγά και μικρές εκπλήξεις, τα οποία τα παιδιά μετά ψάχνουν και μαζεύουν στο καλαθάκι τους!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Περιοδικό Παράθυρο Junior, τεύχος 14, Μάρτιος-Απρίλιος 2011.          

 


- Στείλε Σχόλιο


24 Απριλίου 2016, 13:49
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Πάσχα  

...ο Χριστός ο δικός μας είναι φτωχός, κατατρεγμένος, χτυπάει τις πόρτες και κανένας δεν του ανοίγει. Ο Χριστός ο δικός σας είναι πλούσιος κοτζαμπάσης, τα 'χει φτιαγμένα με τον Αγά, μανταλώνει την πόρτα και τρώει. Ο Χριστός ο δικός σας, ο χορτάτος, διαλαλεί: "Δίκαιος είναι ο κόσμος τούτος, τίμιος, σπλαχνικός, μου αρέσει' αφορεσμένος όποιος σηκώσει το χέρι να τον κουνήσει!" Ο Χριστός ο δικός μας, ο ξυπόλητος, κοιτάζει τα κορμιά που πεινούν, τις ψυχές που πλαντούν, φωνάζει: "Άδικος είναι, άτιμος, άσπλαχνος ο κόσμος τούτος πρέπει να γκρεμιστεί!"

 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ


- Στείλε Σχόλιο


23 Απριλίου 2016, 07:02
Σάββατο του Λαζάρου
Πάσχα  

Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα του Ιησού, λίγο πριν από την εβδομάδα των Παθών Του. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Ιησού και ζούσε στη Βιθυνία της Ιουδαίας. Όταν αρρώστησε, οι αδερφές του Μάρθα και Μαρία ειδοποίησαν τον Κύριο στη Γαλιλαία, αλλά Ιησούς έφτασε τέσσερις μέρες μετά την ταφή του Λαζάρου. Ο Ιησούς, αφού προσευχήθηκε μπροστά στον τάφο του Λαζάρου, διέταξε να σηκώσουν την πλάκα και φώναξε δυνατά: «Λάζαρε, δεύρο έξω». (Λάζαρε, σε διατάσσω να βγεις από τον τάφο).

Ο Λάζαρος τελείωσε την επίγεια ζωή του αρκετά χρόνια αργότερα στην Κύπρο, όπου έγινε επίσκοπος.

Ο θρύλος λέει ότι ο Λάζαρος δε μίλησε για την τετραήμερη παραμονή του στον Κάτω Κόσμο, και σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μετά την ανάσταση, γέλασε μόνο μία φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει μία πήλινη στάμνα. Όταν τον ρώτησαν γιατί γελά, εκείνος είπε: «Δείτε, ο πηλός κλέβει τον πηλό» (Το ένα χώμα κλέβει το άλλο). Μιλώντας φιλοσοφικά, ο Λάζαρος ήθελε να τονίσει τη σημασία της επουράνιας ζωής.

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, την παραμονή του Λαζάρου, οι κοπέλες στολίζονται και κρατώντας καλαθάκια γεμάτα ανοιξιάτικα λουλούδια, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο».

Στα γραφικά δρομάκια της Κεφαλονιάς οι κοπέλες τραγουδάνε:

-Πού ήσουν, Λάζαρε,

που ήσουν κρυμμένος

και σε κλαίγαμε

οι αδερφές σου;

-Ήμουνα στο μνήμα μου κλεισμένος

και στο χαντάκι χαντακωμένος!

-Σήκω, Λάζαρε

και μην κοιμάσαι,

σήκω, που έρχονται

τ’ Άγια Πάθη,

το Μέγα Σάββατο

κι η Λαμπρή…

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ (12 μήνες, παραμύθια και ιστορίες για όλο το χρόνο), εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.


- Στείλε Σχόλιο


02 Απριλίου 2016, 22:12
Ο Μέλιος και η φιλία του με τα βιβλία
Μενέλαος Λουντέμης  

…Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Το 'βαλε κάτω και το παίδεψε, το 'πλεξε όπως είδε να κάνουν οι γύφτοι με το καλάθι. Στο τέλος το βρήκε: Θα 'πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει αποκεί, αυτά που του 'κρυβαν οι μεγάλοι πίσω απ' τα μουστάκια τους. Θα ‘πιανε αγάπες με τις ζουγραφιές, με τα παραμύθια που λέγανε αυτοί οι μικροί χάρτινοι «παππούδες» που κάθονται στα γόνατα σου και σου λένε τις ιστορίες τους χωρίς καμώματα και παρακάλια.

Μα στο χωριό, που δούλευε παραπαίδι, δεν είχε χαρτοπουλειά. Έπρεπε, λοιπόν, να παρακαλέσει κανένα μπάρμπα απ' αυτούς που κατεβαίνανε στην πολιτεία και πουλούσανε το καλαμπόκι τους να του φέρει ένα. Και μια μέρα αυτό έγινε. Έπιασε έναν τέτοιο γερούλη, του 'βαλε στη χούφτα καναδυό μεταλλίκια και, «σε παρακαλώ», του λέει,  «αν βρεις, εκεί που πας, κανένα βιβλίο που να λέει καλές ιστορίες, πάρτο μου. Ε; Πολύ θα σε περικαλέσω, όμως...».

Έβαλε ο παππούς τα μεταλλίκια στην απαλάμη του, τα πασπάτεψε με το δάχτυλο, αναποδογύρισε ένα, για να δει τι έχει από κάτω... έστρωσε με το δάχτυλο τα μουστάκια του... και του τα 'δωσε πίσω. «Πάρτα, του λέει. Αν τα χαρτιά λένε καλά παραμύθια… μου τα λες και μένα και ξεχρεώνουμε. Αν, πάλι, δε λένε, θα σου πάρω ένα αυτί. Ε;...» Το παιδί τρόμαξε. Ο γέρος τότε έβαλε τα γέλια... «Άιντε, άιντε... Σύχασε... είπε. Δε σου παίρνω αυτί, σου παίρνω ένα μεταλλίκι. Σύμφωνοι;»

Σε τρεις μέρες του 'φερε ένα χαρτί, λίγο πιο χοντρό, απ' το βαγγέλιο, και του το 'δωσε. «Το πασπάτεψα από παντού, λέει στο παιδί. Δε βγαίνει τίποτα. Για πάρτο σύ, μην  πά’ και σε γνωρίζει και συνεννοηθείτε.»

Το παιδί τ’ άνοιξε τρέμοντας. Ήταν σα μικρό σπιτάκι. «Ιστορία Σεβάχ του Θαλασσινού» έλεγε το ξωφυλλό του. Αυτό ήταν! Το παιδί έπεσε πάνου στο βιβλίο με τα μούτρα. Και το διάβαζε, το διάβαζε ολόκληρο το χειμώνα. Το διάβαζε και ξανά το διάβαζε και πάλι το ξαναδιάβαζε, και το ‘μαθε νεράκι. Κείνος ο μπάρμπας, που του το ‘χε φέρει, τ’ άκουε και τρέμανε τα μουστάκια του. Όμορφο βιβλίο. Μόνο που είχε μια παραξενιά. Έλεγε την ιστορία του μονάχα σ’ όποιον ήθελε…»

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ, Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα


- Στείλε Σχόλιο


02 Απριλίου 2016, 21:05
Τ’ όνειρό μου
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου  

Όνειρο το ‘χω, βρε παιδί μου

δικιά μου να ‘χω λαϊκή!

Δε θα πουλώ βουνά αυγά,

βιβλία θα ‘χω για παιδιά!

 

Παγκάκια ξύλινα φτηνά,

βαμμένα χρώματα πολλά

και βλέπω να ‘ναι στη σειρά

βουνά βιβλία παιδικά.

 

Εκεί για ζώα, δω φυτά,

στην άκρη τα φανταστικά.

Πολλές εικόνες ζωντανές

για τους μικρούς τους μαθητές.

 

Για τα μικρά μικρά παιδιά

βιβλία, δες, χρωματιστά.

Στα «πρωτάκια» Αλφαβητάρι,

«παίζω-βρίσκω» ποιος θα πάρει;

 

Στα μεγαλύτερα παιδιά

πειράματα κι ιστορικά.

Βιβλία πάρτε, έχω πολλά,

απ’ όλα πάρτε, είναι φτηνά!

 

Βιβλία πάρτε, έχω πολλά,

πάρτε για όλα τα παιδιά!

Δες ιστορίες αληθινές

και κωμωδίες θεατρικές!

 

Θες μύθους του Αισώπου;

Θες έθιμα του τόπου;

Θέλεις για Μαραθώνα;

Σαλαμίνα; Παρθενώνα;

 

Για τους φίλους του βιβλίου

πιο φτηνά κι απ’ του σχολείου.

Την Κυριακή θα είμ’ εκεί,

έλα κι εσύ στη λαϊκή!

 

ΕΛΕΝΗ Γ. ΒΑΛΑΒΑΝΗ


- Στείλε Σχόλιο


02 Απριλίου 2016, 08:50
Μ’ ένα βιβλίο
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου  

Όταν πέφτει το βραδάκι

στη μικρή μου τη γωνιά

πλάι σ’ ένα ροζ φωτάκι

τι μαγεία, τι χαρά.

Αρμενίζω μ’ ένα πλοίο

που ‘χει τ’ όνομα ΒΙΒΛΙΟ.

 

Ιστορίες, παραμύθια

ή του στίχου ομορφιά,

των παλιών καιρών αλήθεια

και του αύριο μυστικά,

ταξιδάκια ονειρεμένα

και με καρτερούν εμένα.

 

Ω βιβλίο αγαπημένο,

πώς να πω ευχαριστώ;

Σε ρουφώ και δε χορταίνω

φιλαράκι μου πιστό.

Δύο τρία δεκατρία…

όλα θέλω τα βιβλία!

 

Όταν πέφτει το βραδάκι

στη μικρή μου τη γωνιά

πλάι σ’ ένα ροζ φωτάκι

τι μαγεία… τι χαρά.

Τη χαρά τη λεν βιβλίο.

Να ‘χα… βιβλιοπωλείο.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ


...

Προς τιμήν του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε 2 Απριλίου και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών, καθιερώθηκε η σημερινή μέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και σχετικές δράσεις για θα βρείτε εδώ:

http://enakeimenomiaeikona.blogspot.gr/2015/04/2.html

 


- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου :( :) Book Tour E-book Sugar Mama Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αγαπημένες Φράσεις Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναμνήσεις Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία ΑΣΕΠ Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Βιβλιοθήκη Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Εκδόσεις Αλάτι Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Ενδοσχολική βία Σχολικός εκφοβισμός Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργασία και χαρά Εργαστήριο συγγραφής Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Η Σοφία των Λαών Η χρονιά των παραμυθιών Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλικάντζαροι Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μαγικά! Μάρτης Μαρτίνγκες Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μια μαγική βραδιά! Μικροδιήγημα Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Όνειρα Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδαγωγικά Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παραδοσιακά παιχνίδια παρελθόν παραμύθι Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Πορτραίτα λογοτεχνικών ηρώων Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σκέψεις... Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Σχολείο Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα κακά τα στραβά και τα ανάποδα Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Τρελά κι αγαπησιάρικα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Φτιάξε ένα παραμύθι Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης