αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
29 Ιουλίου 2015, 10:42
Πώς θα πρέπει να διηγηθεί κανείς μια ιστορία
Γραφή  

Πώς θα πρέπει να διηγηθεί κανείς μια ιστορία, που δεν έχει συμβεί ποτέ;

Γι’ αυτό το σκοπό έχει δημιουργήσει η φύση όντα, που βγήκαν απ’ τη σκέψη της με χαρτί και φαντασία: οι συγγραφείς. Μέσα από τη φαντασία και το χαρτί είναι σε θέση να περιγράψουν μια τυχούσα ιστορία, που δεν έχει συμβεί ποτέ, τόσο ελκυστικά, που να ακούγεται συχνά περισσότερο πειστική από τις ιστορίες που έχουν συμβεί πραγματικά.

Αλλά πώς θα πρέπει μετά να διηγηθεί κανείς μια ιστορία, που έχει συμβεί στην πραγματικότητα;

Για το σκοπό αυτό έχει γεννήσει η φύση πλάσματα, που προικίστηκαν απ’ αυτή με χαρτί και με μνήμη: οι χρονογράφοι. Μέσα απ’ τη μνήμη και το χαρτί είναι ικανοί να εκθέσουν μια ιστορία που έχει συμβεί, με τόση λεπτομέρεια, που να ακούγεται κάποτε το ίδιο πειστική με ιστορίες που δεν έχουν συμβεί.

Κι όμως πώς θα πρέπει να μεταχειριστεί κανείς μια ιστορία έχει συμβεί, παρόλο που δεν είναι επιτρεπτό να έχει συμβεί ποτέ;

Μη λησμονώντας αυτό το σκοπό έχει κατασκευάσει η φύση αντίτυπα που εξοπλίστηκαν απ’ αυτήν με εξουσία: οι λογοκριτές. Με τη δύναμη της εξουσίας τους μπορούν να απαγορεύουν κάθε ιστορία, τόσο μια που έχει συμβεί, όσο και μια που δεν έχει συμβεί. Τη μια ως αποκύημα μιας ανθηρής φαντασίας, την άλλη δε ως προϊόν μιας απατηλής μνήμης.

Αλίμονο στη φαντασία που νοθεύεται με μνήμη! Αλίμονο στη μνήμη που στολίζεται με φαντασία! Αλλά τρεις φορές αλίμονο στην καλή μνήμη και στη ζωηρή φαντασία αν και στις δυο έχει μπει φίμωτρο από την εξουσία! Υπάρχουν καιροί που η κατοχή φαντασίας και μνήμης είναι το ίδιο αξιόποινη όσο και η κατοχή όπλων.

Πώς θα πρέπει σε τέτοιους καιρούς να μεταχειριστεί κανείς μια ιστορία, για την οποία ο συγγραφέας, ο χρονογράφος και ο λογοκριτής έρχονται στα χέρια, μια ιστορία τόσο αληθινή σαν μην έχει συμβεί ποτέ, τόσο συναρπαστική γιατί έχει συμβεί στην πραγματικότητα και τόσο επικίνδυνη γιατί είναι ανεπίτρεπτο για το συμφέρον της εξουσίας να έχει συμβεί;

Θα πρέπει άραγε μέσα από τη φαντασία να την κάνει αθώα και να της αφαιρέσει έτσι το δάγκωμα και το κεντρί; Μήπως να της προσθέσει και τη μνήμη κι έτσι να ζυγώσει την κενόδοξη εξουσία; Ή καλύτερα να μην τη διηγηθεί καθόλου;

ΠΑΒΕΛ ΚΟΧΟΥΤ, Τα οράματα της Αγίας Κλάρας, εκδόσεις Χ.Χριστακόπουλος, μετάφραση από τα γερμανικά: Σοφία Κασελάκη.

 


- Στείλε Σχόλιο


27 Ιουλίου 2015, 14:10
Καλημερούδια
Το ποίημα της εβδομάδας  

Με τι καμάρι περπατεί

την κούκλα της κρατώντας

και με ένα σπάγκο το γατί

ξοπίσω της τραβώντας!

 

Κοντά στην πόρτα σταματά

πριν πάει πιο παραπέρα,

και τα πουλιά της χαιρετά

με μια της καλημέρα.

 

Καλημερούδια σας, πουλιά,

καλημερούδια, χήνα…

Την κούκλα λεν Τριανταφυλλιά

και το γατί Ψιψίνα.

 

Κι αν με ρωτάτε και για πού,

νωρίς τι τάχα βγήκα,

πάω να προφτάσω τον παππού

που με φιλεύει σύκα.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΗΣ

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr

Τη σημερινή εικόνα έκανε η Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1971 στο Βόλο, όπου και κατοικεί με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, τη Φωτεινή και τον Φίλιππο.

Το 1992 πήρε το πτυχίο της νηπιαγωγού από την ιδιωτική σχολή Granits στην Αθήνα. Εργάστηκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Βόλου για 4 χρόνια και, παράλληλα, φοίτησε στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βόλου (τμήμα προσχολικής αγωγής).

Παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα στο τμήμα καλών τεχνών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.

Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και σχεδόν πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Οι μεγάλες της αγάπες είναι τα παιδιά, τα  βιβλία, η μουσική, η θάλασσα, τα ζώα, οι ζεστές αγκαλιές, το φεγγάρι και ο Βόλος.

Πιστεύει πως η τέχνη, όταν προσεγγίζεται βιωματικά, αποκαλύπτει αλήθεια και μπορεί μ’ ένα μαγικό τρόπο να λυτρώνει και να αγγίζει.

Με αγάπη από τη Φλώρινα,

Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1/253798364810713?ref=bookmarks

...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)

 

 

 

 

 

 

 


- Στείλε Σχόλιο


08 Ιουλίου 2015, 17:32
Η Σιδερένια Φτέρνα
Ένα κείμενο μία εικόνα  

Απόσπασμα από την εισαγωγή στο βιβλίο "Η Σιδερένια Φτέρνα".


- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου :( :) Book Tour E-book Sugar Mama Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αγαπημένες Φράσεις Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναμνήσεις Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία ΑΣΕΠ Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Βιβλιοθήκη Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Εκδόσεις Αλάτι Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Ενδοσχολική βία Σχολικός εκφοβισμός Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργασία και χαρά Εργαστήριο συγγραφής Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Η Σοφία των Λαών Η χρονιά των παραμυθιών Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλικάντζαροι Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μαγικά! Μάρτης Μαρτίνγκες Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μια μαγική βραδιά! Μικροδιήγημα Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Όνειρα Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδαγωγικά Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παραδοσιακά παιχνίδια παρελθόν παραμύθι Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Πορτραίτα λογοτεχνικών ηρώων Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σκέψεις... Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Σχολείο Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα κακά τα στραβά και τα ανάποδα Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Τρελά κι αγαπησιάρικα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Φτιάξε ένα παραμύθι Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης