αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Καταθέτω...
Ευχαριστώ

14 Νοεμβρίου 2007, 18:17
Νοηματική γλώσσα - και Torn
Εκπαιδευτικά  

Με αφορμή το δίπλα βιντεάκι που βρήκα, θέλω να πω 2-3 πράγματα που τα χρωστούσα εδώ και καιρό, για ένα θησαυρό που ανακάλυψα. Πρόκειται για τον κόσμο των κωφών, των κωφάλαλων. Το χρωστούσα, νοιώθω. Το βιντεάκι ΔΕΝ είναι στη νοηματική γλώσσα, εντούτοις είναι ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ!

Όταν πριν λίγα χρόνια αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα νοηματικής γλώσσας, έτσι, από περιέργεια, δεν είχα ιδέα για τον κόσμο που απλωνότανε μπροστά μου. Διότι γι αυτό ακριβώς πρόκειται, έναν άλλο κόσμο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου και καλείσαι κι εσύ να συμμετέχεις ενεργά. Σιγά σιγά ανακάλυψα ότι η νοηματική γλώσσα, μπορεί μεν να υστερεί σε ήχο, είναι πάμπλουτη όμως σε οπτικό υλικό, και ότι λείπει από την ακοή, το αναπληρώνουν με το παραπάνω οι υπόλοιπες αισθήσεις. Έτσι θεωρώ ότι οι κωφοί (και οι κωφάλαλοι) υπερτερούν σε παρατηρητικότητα, έκφραση και ευαισθησία. (Εγώ δηλαδή δε θα τα κατάφερνα ως κωφή καθότι δεν έχω ΚΑΘΟΛΟΥ παρατηρητικότητα. Ούτε ευαισθησία αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος).

Είναι φοβερό το πως οι κωφοί έχουν το δικό τους κόσμο, και για να μπεις εκεί μέσα πρέπει πραγματικά να δεις τα πράγματα διαφορετικά, μέσα από τα δικά τους μάτια. Δεν είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα που μαθαίνεις γραμματική, λεξιλόγιο παπαγαλία, γράφεις καμιά έκθεση, ακούς καμιά  συνομιλία και τέρμα. Για να μιλήσεις σαν κωφός πρέπει και να σκέφτεσαι σαν κωφός. Πρέπει δηλαδή να μιλάς λίγο πιο αργά για να μπορούν να διαβάζουν τα χείλη σου (αργά είπαμε, όχι σαν παιδί με ειδικές ανάγκες). Πρέπει να σκέφτεσαι ότι δε σε ακούνε όταν τους φωνάζεις από απόσταση και δε σε βλέπουν, άρα ψάχνεις άλλον τρόπο να τους κινήσεις την προσοχή (απαγορεύεται η ρίψη αντικειμένων προς τα πάνω τους). ’ρα παιζεις με το φωτισμό κυρίως (δε θυμάμαι τι άλλο μας είχε πει η δασκάλα).

Οι κωφοί έχουν αναπτύξει το δικό τους κώδικα επικοινωνίας, έχουν φοβερές δεξιότητες με τα χέρια, τα δάκτυλα, το σώμα και είναι πολύ εκφραστικά άτομα. Οι εκφράσεις του προσώπου τους είναι πολύ ουσιώδεις όταν μιλούν μεταξύ τους. Δε μπορείς να εκφράζεσαι στη νοηματική χωρίς τους ανάλογους μορφασμούς, όπου όλο το σώμα βέβαια συμμετέχει. Μια λέξη μπορεί να έχει χίλια δυο διαφορετικά νοήματα, αν της προσδώσεις άλλη έμφαση, έκφραση, ένταση. (Εδώ αμολιέσαι, κτυπιέσαι άμα το θέλει η έκφραση, αφρίζεις, συνοφρυώνεσαι, πετάς χέρια και πόδια δεξιά και αριστερά για να δείξεις χαρά, θυμό, και μπορείς να κάνεις φατσούλες όταν λυπάσαι, ακριβώς όπως εδώ στο διαδίκτυο - Υπερβάλλω λίγο για να δείξω ότι πρέπει οι κινήσεις, τα νοήματα να συνοδεύονται από έκφραση).

Επίσης, είναι σημαντικό να κρατάς συνέχεια επαφή με το άτομο με το οποίο μιλάς, κάτι που εμείς ίσως αποφεύγουμε συχνά. Αυτό μου φάνηκε περίεργο διότι εμείς κρυβόμαστε καμιά φορά πίσω από τα λόγια, κοιτάμε χάμω, κρύβουμε το στόμα, παίζουμε με τα χείλη μας, κάνουμε εκφράσεις που διαφωνούν με τα λεγόμενα μας. Έχω την εντύπωση ότι οι κωφοί μπορούν καλύτερα να καταλάβουν τι πραγματικά εννούμε εφόσον εκτός από χείλη, διαβάζουν έκφραση, ένταση...

Τέλος, είναι ουσιώδες να πούμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τη γλώσσα των κωφών και τα νοήματα που αυτοί επιλέγουν για μια φράση, μια λέξη, ένα όνομα. Δική τους γλώσσα κι ότι θέλουν κάνουν. ’μα έχεις μεγάλη μύτη και το νόημα του ονόματος σου δείχνει ακριβώς αυτό, δεν φταίνε αυτοί! Μπορείς βέβαια να τους υποδείξεις κάποια άλλα χαρίσματα σου. Πλάκα κάνω. Είναι διακριτικοί.

Δυο τρεις ακόμα επισημάνσεις:

- Οι κωφοί είναι πολύ έξυπνοι και οξυδερκείς, ακριβώς διότι αναγκάζονται να θέτουν σε λειτουργία άλλες αισθήσεις, όργανα τα οποία εμείς παραμελούμε ενίοτε. Προσωπικά τους θαυμάζω...

- Διαφέρει η νοηματική γλώσσα από χώρα σε χώρα. Όταν όμως κωφοί διαφόρων χωρών βρεθούν μαζί σε κάποιο χώρο, μπορούν (πάνω κάτω) να συνεννοηθούν! Όχι σαν εμάς που πιθανώς να το ρίξουμε στις ζωγραφομαχίες όταν δεν ξέρουμε τη γλώσσα του αλλουνού.

- Τελευταίως άκουσα ότι τα μωρά μπορούν πιο εύκολα (και σε πιο μικρή ηλικία) να μάθουν νοηματική γλώσσα  παρά να μάθουν να μιλούν...

Αυτά μου έκαναν εντύπωση από τα μαθήματα θυμάμαι... (κρίμα που σταμάτησα, ελπίζω να ξεκινήσω ξανά του χρόνου). Είναι κι άλλα και πολλά ενδιαφέροντα αλλά μόνο αν μπεις μέσα στον κόσμο αυτό μπορείς να τα δεις. Α και... το βιντεάκι αφιερωμένο εξαιρετικά! 

Καλό μας απόγευμα :)

 


12 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από fantasma (14.11.2007)
΄πολύ ενδιαφέρον όλο το κείμενο....!!


Σχόλιο από johnny8 (14.11.2007)
Έχουμε φιλοξενήσει στο σπίτι μας κωφάλαλη και έχω να πω ότι είναι άνθρωποι που δε φοβούνται να εκφράσουν το συναίσθημά τους (σε αντίθεση με εμάς).Έχει πολύ ενδιαφέρον το ποστ σου.


Σχόλιο από thank (14.11.2007)
Πραγματικά, εξαιρετικό πόστ και πολυ ενδιαφέρον. γιατί "πιάνει τόπο" απλά. Οι επισημάνσεις για τον συναισθηματισμό και την απίστευτη κινητικότητα του λόγου αυτών των ανθρώπων με έβαλε σε σκέψεις. Ευχαριστώ.


Σχόλιο από neerie (15.11.2007)
Παιδιά ευχαριστώ, απλά παρέθεσα αυτά που μου είχαν κάνει εντύπωση, ούτε που άγγιξα όμως νοιώθω την ουσία, είναι πράγματι πολύ μεγάλος κόσμος και αξίζει να μπείτε για λίγο στον κόσμο αυτό, να δείτε, ή αν βρεθείτε μέσα κατά τύχη, ψάξτε τον!

Την καλημέρα μου :)


Σχόλιο από gusfunn (15.11.2007)
Καλημέρα . εξαιρετική επιλογή δείχνει εξαιρετικό άνθρωπο και πολύ ευαίσθητο. να είσαι πάντα καλά.


Σχόλιο από Sike (15.11.2007)
Γκρρρ... λόγω ντίζελ κομπιούτερ (κι έχει ακριβώσει και το πετρέλαιο) δεν καταφέρνω να δω το βίδεο γκρ γκρ γκρρρρ

Με κάλυψε πλήρως ο προλαλήσας...


Σχόλιο από neerie (15.11.2007)
Ναι ναι, είναι ευαίσθητος ο τύπος στο βιντεάκι... Έκανα καλή επιλογή, το ξέρω :D


Σχόλιο από MyNameIsDo (15.11.2007)
neerie, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog σου. Πράγματι, είναι θαυμάσιο που σε άγγιξε τόσο ο κόσμος των κωφαλάλων και για μάς το οτι κατέθεσες εδώ τους προβληματισμούς σου!
Όμως έχω να παρατηρήσω πως τα σχόλιά σου είναι κάπως υποκειμενικά και οι συγκρίσεις που κάνεις κάπως άδικες.
Ενώ λαμβάνεις υπόψιν σου τις συνθήκες που κάνουν τους κωφάλαλους να λειτουργούν όπως λειτουργούν, δεν το κάνεις αυτό για τους "υγιείς".
Είναι σημαντικό να μην ξεχναμε πως όλοι μας συμβιώνουμε στον ίδιο κόσμο. Όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες καταστάσεις κι απλώς ο καθένας προσαρμόζεται στην "αναπηρία" του (κάποιες φορές και συναισθηματική.. όπως να μην κοιτάς πολύ στα μάτια). Ή προσαρμόζει την αναπηρία του στον κόσμο που ζεί.
Είδες τι έκανα?... με κριτική, και με τις καλύτερες ευχές σου αφήνω ένα σχόλιο!


Σχόλιο από neerie (15.11.2007)
MyNameIsDo, ευχαριστώ για το χρόνο και το σχόλιο σου!
Το κείμενο μου δε μορούσε ΠΑΡΑ να είναι υποκειμενικό, εφόσον έχει να κάνει καθαρά με τη δική μου θεώρηση του κόσμου των κωφών... Έχεις δίκιο, ότι ίσως αδικώ τους ακούοντες και ομιλούντες αλλά μην ξεχνάς ότι εμείς δε χρειάζεται να προσαρμοστούμε στον κόσμο τους (εκτός αν πρέπει να είμαστε σε επαφή μαζί τους συχνά) αλλά αυτοί πρέπει να προσαρμόζονται στο δικό μας (για παράδειγμα σε θέματα εύρεσης δουλειάς, συμεμετοχής σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις/συναντήσεις, διαπροσωπικές σχέσεις και άλλα γενικά καθημερινά θέματα) όπου οι απαιτήσεις για αυτή την συγκεκριμένη ομάδα είναι αυξημένες και πιστεύω τους δυσκολεύουν περισότερο παρά εμάς τους υπόλοιπους. Συμφωνώ όμως ότι ο καθένας μας έχει τις "αναπηρίες" του και πρέπει να προσαρμόζεται (και να του αναγνωρίζεται η προσπάθεια). Προσωπικά θαυμάζω αυτήν ακριβώς την ομάδα ατόμων για τις ικανότητες προσαρμογής της αλλά και για το βαθμό ανεξαρτησίας της.
Και πάλι ευχαριστώ για τον προβληματισμό σου, έκανες κι εμένα να σκεφτώ ;)


Σχόλιο από Sike (15.11.2007)
LOLLOLOL τώρα το είδα το βίδεο!!! Ααχαχαχαχαχαχ!


Σχόλιο από Apataggelos (15.11.2007)
Το βιντεάκι είναι όντως πολύ καλό... το θυμάμαι από παλιά.

Και μαθήματα νοηματικής είναι πραγματικά πολύ καλή ιδέα... η γλώσσα είναι απόλαυση - αλλάζει εντελώς ττην αντίληψη σου για την επικοινωνία...

αλλά με προβληματίζει που δεν υπάρχει κοινή νοηματική... αλλά ελληνική (που μοιάζει με τη γαλλική αν δεν κάνω λάθος κτλπ...), αγγλική, γαλλική... γίνεται ο ίδιος χαμός όπως και με τις κανονικές γλώσσες.

...άσε που στην Αθήνα υπάρχουν μόνο μια δυο καλές σχολές αλλά είναι ακριβές....


Σχόλιο από Steppenwolf (29.11.2007)
Με τη σειρά μου.. να πω κι εγώ ότι με άγγιξαν τα όσα γράφεις στο κείμενο αυτό...Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
neerie
από ΚύπροςΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/neerie

Ότι με προβληματίζει... και δεν είναι λίγα ;)


Pearl Jam - Indifference
"how much difference does it make..."


Tags

Βλακ χούμορ Με κάνα δυο στιχάκια - μου - για πρόσχημα... Εκπαιδευτικά
Επίσημοι αναγνώστες (23)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links

Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
Όροι Χρήσης