αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Πετάω τη σκουφια μου...
10 Ιανουαρίου 2008, 19:15
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ
ΤΑΞΙΔΙΑ  

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας χρονολογείται από την εποχή του Τύχωνα Μπραχέ και του Κέπλερ και δείχνει τρεις ανεξάρτητες κινήσεις σε συμφωνία με το γεωκεντρικό σύστημα: Την ημερήσια και την ετήσια κίνηση του Ήλιου, καθώς και τις φάσεις της Σελήνης.

Τοποθετήθηκε το 1410 στην πλατεία της παλιάς πόλης και είναι έργο κάποιου ονόματι Χάνους. Έχει τρία διαφορετικά χρώματα. Το μπλε που συμβολίζει τη μέρα, το μαύρο τη νύχτα, το καφέ το πρωϊ και το απόγευμα. Στο κέντρο του είναι η Γη. Μετρά τρία διαφορετικά είδη χρόνου: Στον εξωτερικό κύκλο 24 αραβικοί αριθμοί δείχνουν την παλιά τσεχική ώρα, όπου η μέρα αρχίζει από τη δύση του ήλιου. Στο γαλάζιο κύκλο 12 βαβυλωνιακοί αριθμοί μετρούν μόνο την ημέρα. Ο κύκλος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει τη σύγχρονη ώρα.Είναι ένα ρολόϊ μοναδικό στον κόσμο, αφού τύφλωσαν το δημιουργό του για να μη μπορέσει να επαναλάβει το αριστούργημά του κάπου αλλού.

Το όλο οικοδόμημα που φέρει το Αστρονομικό Ρολόι προεξέχει του γοτθικού πύργου του παλαιού Δημαρχείου, ο οποίος φέρει στην κορυφή του, κάτω από τη στέγη, τέσσερα κλασικά μηχανικά ρολόγια, από ένα σε κάθε πλευρά του. Επίσης, ένα άλλο μικρότερο ρολόι βρίσκεται στα πλάγια της αριστερής πλευράς του όλου οικοδομήματος.

Ως ιδιόμορφη κατασκευή, το όλο Αστρονομικό Ρολόι τελειώνει στην κορυφή του με αψιδωτή καμάρα, υπό την οποία υπάρχει μία μικρή εσοχή διακοσμημένη με ένα χρυσό πετεινό. Η σήμανση των ημερήσιων ωρών, που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την παρέλαση των δώδεκα Αγίων Αποστόλων, αρχίζει για την ακρίβεια ως εξής: Πρώτα ο Χρόνος, με τη μορφή του Χάροντα, τραβά το σκοινί με το δεξί του χέρι, ενώ ταυτόχρονα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα άμμου που κρατά στο αριστερό του χέρι, δείγμα σημαδιακό της μετρήσεως του χρόνου που περνά. Εκείνη τη στιγμή ανοίγουν τα δύο μικρά παραθυρόφυλλα και οι Απόστολοι κινούνται αργά σχηματίζοντας κύκλο με επικεφαλή τους τον Απόστολο Πέτρο. Στο τέλος της επιδείξεως ο πετεινός λαλεί και το Ρολόι σημαίνει την ώρα. Συμμετρικά του ημερολογίου του Μάνες παρατηρούμε ακόμα 4 αγαλματίδια, ανά δύο αριστερά και δεξιά. Από τα δεξιά αγαλματίδια, το ένα συμβολίζει την Επιστήμη με τη μορφή ενός λόγιου που κρατά ανοικτό βιβλίο, ενώ το άλλο την `Ερευνα με τη μορφή ενός αστρονόμου που κρατά ένα μικρό τηλεσκόπιο στο αριστερό του χέρι. Αριστερά, απεικονίζεται το Εμπόριο και η Δικαιοσύνη, η τελευταία ως τιμωρός άγγελος με την ασπίδα στο δεξί χέρι και το σπαθί στο αριστερό. Ομοίως, 4 αγαλματίδια υπάρχουν ανά δύο αριστερά και δεξιά της πλάκας του Αστρονομικού Ρολογιού. Από τα αριστερά αγαλματίδια, το πρώτο συμβολίζει τη Ματαιοδοξία, που κοιτάζεται σε έναν καθρέπτη, ενώ το δεύτερο αντιστοιχεί στην Απληστία, που απεικονίζεται συμβολικά με το μεσαιωνικό της πρότυπο, τον Εβραίο τοκογλύφο. Δεξιά, η Λαγνεία αντιπροσωπεύεται από τη μορφή του Τούρκου, που στρέφει το κεφάλι του προς διάφορες πλευρές, ενώ όπως είπαμε τη μορφή του Χρόνου αντιπροσωπεύει ο Χάροντας.

Βέβαια από όλα αυτά τα αγαλματίδια ξεχωρίζει η μορφή του Χάροντα-Χρόνου, με τη μορφή του σκελετού, ο οποίος με την αμμοκλεψύδρα ρυθμίζει τα χρόνια που περνούν, ενώ ταυτόχρονα με το δεξί του χέρι σφίγγει το σκοινί που τραβώντας το κινεί το ρολόι της ιστορίας της πόλης. Μιας ιστορίας που είναι αποτυπωμένη πάνω σε όλα τα ιστορικά μνημεία της πανέμορφης Πράγας.

ΥΓ:Στην φοτο πάνω η αφεντιά μου στο ρολόι

 


6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από johnny8 (10.01.2008)
Όμορφη η Πράγα αλλά κι εσύ Ρηνιώ μας.:))


Σχόλιο από pafa (10.01.2008)
Καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι ένα αριστούργημα και φαντάζομαι και από κοντά...


Σχόλιο από c_tse (10.01.2008)
Καλησπέρα σου από τα παλιά.
Ωραία κι η Πράγα!


Σχόλιο από margo (10.01.2008)
πολύ κατατοπιστικό το ποστ Ειρήνη !

ωραίες και οι φωτογραφίες!

Απ ότι έχω διαβάσει για την ιστορία του ρολογιού ,η αρχική κατασκευή τοποθετήθηκε,(όπως είπες το 1410)
και ολοκληρώθηκε το 1490.
Η διακόσμηση του έγινε πολύ αργότερα,το 1865,από τον Γιόζεφ Μάνες.Από τότε έγιναν πολλές βελτιώσεις και προσθήκες με πιο πρόσφατη αυτή του 1979.
Ότι τύφλωσαν το δημιουργό του δεν το ήξερα(μπρρρρρ..)

Εντυπωσιακό στοιχείο ο ήλιος και η Σελήνη στους δείκτες που περιφέρονται γύρω από την εκλειπτική με τα 12 ζωδιακά σύμβολα.

καλά ταξίδια Ρηνιώ και με πολλά τέτοια ποστ : ))))))Σχόλιο από incomplete_angel (11.01.2008)
Πολύ όμορφη η Πράγα!! Είχα πάει το 2004...αχ...


Σχόλιο από Blacksad (11.01.2008)
Πολύ ωραίο ;)Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
renabill
Ειρήνη
από ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/renabill

Ο, τι προκύψει....
ftiaxto.gr

 

  

 

 


Tags

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙKA ΑΣΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΜΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Σκέψεις ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Επίσημοι αναγνώστες (15)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης