04 Απριλίου 2008, 13:22
Η Μπουγάτσα κάνει μπράτσα....
Καλημέρα σας!
Δεν σας ξέχασα. Μετά τις σαμπάνιες πρέπει να σας κεράσω και γλυκάκι....
Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο, προτείνω μια φοβερή, "ιερή" συνταγή, έτσι για να γλυκάνετε το ΣαββατοΚυριακό σας!
Post δεν θέλατε....ορίστε λοιπόν ;-)
Σημείωση : Η "ιερή" συνταγή δεν είναι δική μου. Ευχαριστώ θερμά την ιέρεια του MusicHeaven γνωστή και ως melkat06 ;-)))
Και πάλι καλημέρα σας.
Μπουγάτσα με κρέμα
Υλικά: 1 λίτρο γάλα,
160 γραμμάρια ζάχαρη,
φλούδα απο 1 μικρό λεμόνι,
120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό,
βούτυρο,
400 γραμμάρια φύλλα κρούστας,
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα.
Θα χρειαστείς επίσης ένα μέτριο ταψί και ίσως βουρτσάκι για ν' απλώνεις το βούτυρο. (καλύτερα βάλε 100 περίπου γρ. βούτυρο σε ένα μπολάκι και να λιώσει - μ'αυτό θ' αλοίφεις ένα ένα τα φύλλα κρούστας).
Επίσης βγάλε απο την κατάψυξη κανα δυο ώρες νωρίτερα τα φύλλα κρούστας να ξεπαγώσουν.
Κρέμα
Βάζεις το 1 λίτρο γάλα μαζί με τα 160 γρ. ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού σε μέτρια φωτιά. (βασικά τα βάζεις όλα μαζί και τ' ανακατεύεις, να λιώσει η ζάχαρη).
Μόλις κάψει (δηλαδή μόλις παίρνει να φουσκώνει το γάλα), βγάζεις τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτεις τα 120 γρ. σιμιγδάλι. Χαμηλώνεις τη φωτιά στο 1/4 και ανακατεύεις την κρέμα μέχρι να πήξει (δηλαδή να γίνει μαλακιά, μη σκληρύνει πολύ).
φύλλα
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφού πρώτα ξεπαγώσουν καλά τα φύλλα... Αφήνεις 2 φύλλα. Τα υπόλοιπα, τ’απλώνεις ένα ένα και τ' αλοίφεις με βούτυρο (ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια-να μη σου βγεί λαδερη η μπουγάτσα). Επίσης, να περισσεύουν καλύτερα τα φύλλα απο τις άκρες του ταψιού για να τα κλείσεις μετά. Στη συνέχεια, αδειάζεις ομοιόμορφα την κρέμα, να καλύψει την επιφάνεια. Βάζεις ένα φύλλο στην επιφάνεια, το βουτυρώνεις και γυρίζεις τα μισά απο τα κάτω φύλλα και κλείνεις την κρέμα. Βάζεις και το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνεις και με τα υπόλοιπα φύλλα κλείνεις καλά την κρέμα. Τώρα, βουτυρώνεις την επιφάνεια.
Βάζεις την μπουγάτσα στο φούρνο και την ψήνεις στους 200 για 20 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια). Έτοιμη
Για να την σερβίρεις, την πασπαλίζεις με άχνη κι απο πάνω κανέλα!
Καλή σας όρεξη!
-
sunnybeach (04.04.2008)
Ήταν να κάνεις την αρχή κοριτσάκι...
Δεν θα τη δοκιμάσω τη συνταγή. Θα τη δοκιμάσω από τα χεράκια σου...εεε;
Φιλάκια!!!Kinezes_trexoun_gimnes (04.04.2008)
Post θέλαμε ναι!!!!
λοιπον τυπώνω το post να αγοράσω υλικά στο γυρισμό...
απορίες... πόσο είναι το "μικρό λεμόνι"? ... πόσο είναι το "μέτριο ταψί"? εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες μαντάμ να μας τα κάνετε λιανά... (!!!!)MPara (04.04.2008)
Εγώ πάλι που νόμιζα ότι κάτι άλλο κάνει μπράτσα.....
Γεια σου Ελένη!
Καλές δουλειές!
:)))movflower (04.04.2008)
miam miam!!!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))
Κινέζες, ΈΛΕΟΣ!!! χαχαχα
δες όλα τα λεμόνια που έχεις στο σπίτι και διάλεξε το πιο μικρό :Ρ
ή αυτά στο σούπερμάρκετ!
Όχι τα πράσινα όμως, πρόσεχε!!!
Για μεσαίο ταψί τί λέμε; 20 εκατοστά μήκος; Περίπου.
Φιλάκια!!!Orfeus (04.04.2008)
Η μπουγάτσα κάνει μπράτσα ε; Καλά!!!
Κοιλιακούς και γονατάκια
κάνουν τα τυροπιτάκια!!!!uNick (04.04.2008)
"Για να την σερβίρεις, την πασπαλίζεις με άχνη κι απο πάνω κανέλα!"
...και δίπλα της βάζεις και μια ή δύο μπάλες παγωτό καϊμάκι!!!!!
Απλά... θεϊκό!!!!!
Κορίτσια, πότε θα μας φτιάξετε Ιερή μπουγάτσα?...
lvicky (04.04.2008)
Έχουμε κάτι λιγότερο θερμιδοφόρο γιατί είμαι σε διατροφή.....
Καρότο πανέ πχ..., μπρόκολο στιφάδο κλπ????kithara-woman (04.04.2008)
Πω,πω και είμαι λάτρης!!Θα την φτιάξω και θα σου πω αν πέτυχε.Προς το παρον μου τρεχουν τα σάλια κοιτάζοντας την φωτογραφία!!χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!melkat06 (04.04.2008)
Εγώ που την έφτιαξα (και έφαγα μόνη μου σχεδόν, ολόκληρο το ταψί), πέτυχε!!!!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))
Άντε Ελένη, περιμένω πολλές συνταγές από σένα...
Αααααααα, τώρα που θα αρχίσει (ή έχει αρχίσει για κάποιους) η νηστεία, ένα χταποδάκι στιφάδο, ας πούμε, θα ήταν ότι πρέπει!!!
Αν μας φωνάξεις να το τσακίσουμε, νομίζω θα έχει καλύτερα αποτελέσματα!!!
:)))))))))))))))))))))eleni (04.04.2008)
- Sunnybeach : Την επόμενη φορά που θα έρθεις σπίτι θα σε περιμένει το καλύτερο κομμάτι. :-)
- Kinezes: Πάρε τα υλικά και μην μιλάς. Αφού έφτιαξες τα μανιτάρια με το κοτόπουλο τέλος - έγινες chef...
-Mpara : Έχεικαι άλλη συνταγή για μπράτσα...για πες
- movflower : Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις.Σου χρωστάω κομματάκι ;-)
- Orfeus : Όχι τα τυροπιτάκια Ορφέα μου, το παστίτσιο είναι special για τους κοιλιακούς..
- unick : Άμα έχει πάει ο άνθρωπος Θεσ/νίκη ξέρει!
- Lvicky : Το συμβόλαιο δεν απευθύνεται σε διατροφή... εκτός και αν τρώς με καλαμάκι ;-)))
- kithara-woman : Περιμένω εντυπώσεις.eleni (04.04.2008)
Κατερινάκι μου, ευχαριστώ και πάλι για την συνταγή.
Χταποδάκι...χμ...θα ψάξω...Emaki (04.04.2008)
Μπουγάτσα.....μιαμ μιαμ!!!
Αγαπημένο μου γλυκισμα!!!!
Βέβαια , εκτός απο μπράτσα , κάνει και κάτι αλλό, αλλά δεν πειράζει, χαλάλι της!!!!
Καλή συνέχεια Βέφα του ΜΗ!!!;)
Φιλιά!!!!:)manblaz (04.04.2008)
Αν κατάλαβα καλά θα φτιάξετε πολλές μπουγάτσες. Αναλαμβάνω δοκιμαστής...και γρήγορα γιατι πεινάω.......Kinezes_trexoun_gimnes (04.04.2008)
movflower ....συγνωμη... 20cm είναι μέτριο????mprizas (05.04.2008)
Από κουνουπίδι ξέρει κανείς???mprizas (05.04.2008)
μπααααα...
Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.
Επιστροφή στο blog