Ορθοί στα τεiχη
Ποτέ να ΜΗΝ λες ποτέ.
08 Μαΐου 2008, 16:34
ΛΕΣ ΝΑ ΕΊΧΕ ΔΊΚΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ???


Η πείνα χτυπά την πόρτα μας Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον πλανήτη βρίσκονται σε απόγνωση
Προ των θυρών πολλών αναπτυσσόμενων αλλά και αναπτυγμένων χωρών στέκεται απειλητικά πλέον η πείνα. Η κρίση με τις τιμές των τροφίμων, οι μειώσεις στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και ρυζιού και η νέα μόδα καλλιεργειών που ονομάζουμε βιοκαύσιμα δημιουργούν ένα πρωτοφανές πρόβλημα που έχει αρχίσει να ταλανίζει σχεδόν πενήντα χώρες. Από την Αίγυπτο ως την Αϊτή και από το Βιετνάμ ως τη Βραζιλία, εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, ξεσηκώνονται σε διαμαρτυρίες και λεηλασίες και επαναστάσεις.
Στην πατρίδα μας την Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα τελευταία δυό χρόνια η καλλιέργεια βιοκαυσίμων κάλυψε περίπου 1.000.000 στρέμματα και οι επιπτώσεις στην χώρα μας θα δείτε πως δεν θα αργήσουν να φανούν. Βλέπεται για τους παραγωγούς είναι πιο συμφέρον να παράγουν καλαμπόκι για να γεμίζουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων παρά να το διαθέτουν ως τροφή. Η αύξηση της τιμής του καλαμποκιού παρασύρει τις τιμές και των άλλων δημητριακών- και οδηγεί σε μία παγκόσμια κρίση με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Η διεθνής τιμή του ρυζιού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μέσα σε μία ημέρα ανέβηκε 10%. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, η αύξηση ήταν 50%. Ούτε σε εποχές πολέμου δεν ήταν τόσο ακριβό. Το ρύζι είναι το βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Ινδία μία χώρα σημαντικής παραγωγής ρυζιού περιόρισε δραστικά τις εξαγωγές της προκειμένου να αποφύγει τυχόν παρενέργειες που θα δημιουργούσε στο λαό από μία φυσιολογική παγκόσμια έλλειψη.
Στην Αίγυπτο υπάρχει έλλειψη ψωμιού. Οι διεθνείς τιμές του σιταριού διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και το επιδοτούμενο ψωμί, αντί να φτάνει στους φτωχούς, πουλιέται ακριβότερα στη μαύρη αγορά. Η πείνα επιστρέφει στην Αφρική. Στην Αργεντινή υπάρχει έλλειψη κρέατος, που είναι εξίσου σημαντικό με το ψωμί στην Αφρική και το ρύζι στην Ασία. Οι υψηλές τιμές, η έλλειψη αγαθών και η κερδοσκοπία προκαλούν παντού σκληρές πολιτικές συγκρούσεις και εξεγέρσεις στην πόλη και στην ύπαιθρο. Η κρίση πλήττει και τη μεσαία τάξη των πλουσίων χωρών.
Η αύξηση των τιμών των προϊόντων διατροφής οφείλεται σε έναν βαθμό στα βιοκαύσιμα, που δεν οδηγούν μόνο σε ελλείψεις, αλλά επιβαρύνουν και την αλλαγή του κλίματος, η οποία εμποδίζει την αύξηση της παραγωγής. Αυτή είναι η τραγική ειρωνεία του μύθου της «καθαρής ενέργειας».
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είναι η Αμερική και η Κίνα, με τη δεύτερη, εξαιτίας της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τις εισαγωγές, γεγονός που προκαλεί δυσαναλογίες στην παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Πριν από μερικά χρόνια τα βιοκαύσιμα είχαν παρουσιαστεί σαν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές λένε ότι είναι μέρος του προβλήματος, αφού έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, καταστρέφουν τα δάση του Αμαζονίου και τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο περιβάλλον. Δεκάδες περιβαλλοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η προώθηση των βιοκαυσίμων μπορεί να απειλήσει σημαντικά οικοσυστήματα, να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και να οδηγήσει σε λειψυδρία. Και όμως, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε τα βιοκαύσιμα να αντιστοιχούν στο 10% των καυσίμων, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο επεξεργάζεται πρόταση που θα επταπλασιάσει την παραγωγή βιοκαυσίμων ως το 2020. Οι δυό μεγαλύτεροι παραγωγοί βιοκαυσίμων στον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.
- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
nikospi
Νικόλαος
από Χίος, Ελλάδα


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/nikospi

ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ



Επίσημοι αναγνώστες (1)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links