αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Σ ένα μικρό Γαλάζιο Πλανήτη ..
Δεν υπάρχει άλλος πλούτος πέρα από τη ζωή
11 Αυγούστου 2008, 03:18
tasaki beach
σκέψεις  επίκαιρα  

Μια χαρά τα είπαμε στο προηγούμενο ποστ για τα κοχυλάκια και τα βοτσαλάκια
που συλλέγουμε..
Για την ομορφιά της παραλίας και της θάλασσας..
Δεν είπαμε όμως για τις γόπες...Και φυσικά δεν εννοώ τα ψάρια ...
αλλά τα δικά μας αποτσίγαρα που κάνουν παρέα με τα υπόλοιπα σκουπίδια μας στις ακτές.

Δεν μπορώ να καταλάβω
πως είναι δυνατόν να πετάμε οτιδήποτε άχρηστο στο φυσικό μας περιβάλλον.
Πόσο μάλλον στις παραλίες,στα δάση,σε ποτάμια και βουνά που κοσμούν τον τόπο μας.Τον πλανήτη μας!
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ,είναι πως,ως "φυσικό περιβάλλον"φτάσαμε να θεωρούμε τα μπετά του σπιτιού και του γραφείου μας,το σαλόνι μας,άντε και την αυλή ή την είσοδο της πολυκατοικίας μας.
Απο 'κει και έξω,μάλλον το θεωρούμε ξένο τόπο.
Οπότε..δε μας νοιάζει,ρίχνουμε τα σκουπίδια μας.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα-και σίγουρα το έχετε δει-του τυπάκου που
ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου και αδειάζει το τασάκι στο δρόμο.
Καθαρό το αυτοκίνητό του!!
Λες και έξω δεν είναι η πόλη που ζει,δεν είναι η χώρα του,δεν είναι η Γη που θα ζήσουν τα παιδιά του.

 Στην παραλία που είναι τραβηγμένη η πρώτη φωτογραφία(μια πολύ μικρή παραλία)
υπάρχουν εκατοντάδες αποτσίγαρα-μην πω χιλιάδες-και πολλά άλλα σκουπίδια,κυρίως πλαστικά.
Πλαστικές σακούλες και μπουκάλια,καλαμάκια,κουτάκια αναψυκτικών,πακέτα τσιγάρων..
Καταθλιπτική εικόνα που δείχνει επίσης πόσο άθλια εξαρτημένοι είμαστε από ανθυγιεινά προϊόντα και συνήθειες.

Και στην παραλία ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΔΟΣ.Μεγάλος και ..σχεδόν άδειος!
Αυτή τη φορά,δε μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη στο διπλανό μας,στο Δήμαρχο,στο κράτος,στην άτιμη κοινωνία,στο Θεό που αδιαφορεί για τον πλανήτη.
Η ευθύνη είναι μόνο ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

Είναι εντυπωσιακό,με πόση ευκολία πετάμε το αποτσίγαρο στην άμμο.
Ενημέρωση υπάρχει.Όλοι ξέρουμε πως όλα αυτά θα μολύνουν την παραλία για πολλά χρόνια.
Πως συντελούμε στην οικολογική καταστροφή.
Γιατί λοιπόν ;
Ακόμα κι αν δεν ξέραμε τις συνέπειες ,πως ανεχόμαστε αυτό το αντιαισθητικό θέαμα;

Είναι τόσο δύσκολο να πας δύο βήματα μέχρι τον κάδο να πετάξεις τα σκουπίδια;
Τόσο δύσκολο να βάλεις λίγο νερό σ'ένα άδειο μπουκαλάκι και να σβήνεις μέσα τα τσιγάρα σου
ή να φέρεις ένα μικρό τασάκι απ το σπίτι σου;

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό.
Να κάποια στοιχεία απο το Σκαϊ.gr(08/06/2007)

Στην κορυφή της λίστας με τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν πέρυσι στην διεθνή εθελοντική επιχείρηση καθαρισμού των ακτών, βρίσκονται οι γόπες των τσιγάρων.

Πέρυσι περισσότεροι από 350.000 εθελοντές σε 68 χώρες απομάκρυναν από ακτές, ποτάμια και λίμνες συνολικά 3.175 τόνους σκουπιδιών, ανακοίνωσε η αμερικανική οργάνωση Ocean Conservancy που οργανώνει την ετήσια επιχείρηση.

Από τα 7,7 εκατομμύρια αντικείμενα που μαζεύτηκαν, τα 1,9 εκατομμύρια ήταν αποτσίγαρα.

Είναι η έκτη συνεχής χρονιά που οι γόπες βρίσκονται αριθμητικά στην πρώτη θέση.

Στη δεύτερη θέση για το 2006 βρίσκονται οι 768.000 συσκευασίες τροφίμων, από κονσερβοκούτια μέχρι νάϊλον σακούλες.

Στην επιχείρηση του 2006, οι εθελοντές εντόπισαν 1.074 ζώα παγιδευμένα σε σκουπίδια, πετονιές και δίχτυα. Από τα ζώα αυτά, μόνο ένα επέζησε -μια θηλυκή φώκια στη Φλόριντα.

Από το 1986 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια εθελοντές, οι οποίοι απομάκρυναν συνολικά 52.600 τόνους σκουπιδιών σε 127 χώρες.


Ακόμα μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γόπες(από το live-sustainably.blogspot.com)

Τα τσιγάρα που βρίσκονται στην παραλία και στο θαλάσσιο περιβάλλον δεν προέρχονται όλα από τους χρήστες των παραλιών.

Τα αποτσίγαρα που ρίχνονται στο δρόμο, στις όχθες ποταμών ή τις τουαλέτες μπορούν να ταξιδεψουν μέσω των αγωγών στη θάλασσα.

Οι επιδράσεις τους στο περιβάλλον είναι τρομερά επιβλαβείς.

Το 80% των αποτσίγαρων στο έδαφος βρίσκουν τον δρόμο τους στα συστήματα νερού μας και καταστρέφουν την ποιότητα του πόσιμου νερού μας.

Τα αποτσίγαρα μπορούν ακόμη να μπερδευτούν με τροφή και να φαγωθούν από τα θαλάσσια ζώα.

Έχουν βρεθεί στα έντερα των φαλαινών, των δελφινιών, των θαλάσσιων πουλιών και των χελωνών όπου μπορούν να ελευθερώσουν τις τοξικές χημικές ουσίες, να προκαλέσουν ερεθισμό του πεπτικού συστήματος του ζώου και περιστασιακά (εάν προκαλέσουν παρεμπόδιση του εντέρου), ακόμη και θάνατο.

Τα φίλτρα των τσιγάρων σχεδιάζονται για να απορροφήσουν την πίσσα και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό ,αλλά μόλις φθάσει το φίλτρο στη θάλασσα αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες ελευθερώνονται στο νερό.

Τα φίλτρα, όπως συνήθως νομίζεται, δεν αποτελούνται από χαρτί, γίνονται από το οξικό άλας κυτταρίνης, ένα τύπο πλαστικού και έτσι παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια.

Κάθε αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 25 χρόνια για να βιοδιασπάσει.

 

 

Photobucket

9 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από mnk (11.08.2008)
Αναγνωρίζω, φυσικά, το αντιαισθητικό και αηδιαστικό των χύμα σκουπιδιών.
Ομως... αν πάνε στον κάδο, που θα καταλήξουν; Στη χωματερή. Εκεί δεν μολύνουν; Ή απλώς εκεί δεν τα βλέπουμε;

Η ευθύνη για τα πλαστικά, τα φίλτρα των τσιγάρων και τα λοιπά κατάλοιπα της κατανάλωσης πέφτει στον καταναλωτή, και όχι σ΄αυτούς που τα παράγουν και τα προωθούν; Δεν ευθύνονται αυτοί που προωθούν την ακατάσχετη κατανάλωση σαν παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο, κι ευθύνεται ο τελικός αποδέκτης και θύμα της δικής τους πλύσης εγκεφάλου, μέσα απ΄την διαφήμιση και τα πρότυπα ζωής που του επιβάλλουν; (Αν λάβουμε μάλιστα υπ΄όψιν μας πως διεθνώς η παιδεία των μαζών υποβαθμίζεται συνέχεια, ώστε τα άτομα να γίνονται όλο και πιο ανίσχυρα ν΄αντισταθούν.)
Ολα αυτά συμβαίνουν, έτσι μοιραία, από μόνα τους;
Εγω βλέπω πως όταν θέλουν να επιβάλλουν κάτι τα αφεντικά του πλανήτη δεν έχουν καμιά δυσκολία. Θέλουν ν΄ανεβάσουν τα επιτόκια; τα ανεβάζουν. Θέλουν ν΄ανεβάσουν την τιμή του πετρελαίου; την ανεβάζουν. Θέλουν να διαλύσουν ένα κράτος; το διαλύουν. Κι έχουν πρόβλημα στο ν΄αλλάξουν το διεθνές μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να καταπολεμηθεί η περιβαλλοντική μόλυνση;;
Ας καγχάσω!
Και φτάνουμε στο γελοίο και οξύμωρο αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται το οικολογικό κίνημα, απ΄αυτούς ακριβώς που είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την έκπτωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Εταιρίες, τράπεζες, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί... Ολοι αυτοί κόπτονται για το περιβάλλον και φταίει ο έρμος ο καταναλωτής, που τον έχουν καταντήσει ζόμπι;
Το να μην πετάμε σκουπίδια στις παραλίες είναι θέμα "νοικοκυροσύνης" και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το μπάνιο μας σε καθαρή παραλία, αλλά καμία σχέση δεν έχει με την μόλυνση ή μη του περιβάλλοντος.


Σχόλιο από renabill (11.08.2008)
Δεν είναι το ίδιο μμκ! Οι καπνιστές έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δε σέβονται τους γύρω τους όχι μ΄λονο πετόντας όπου να ναι τις γόπες αλλά κάνοντας και τουε μη καπνιστές να υποφέρουν επειδή είναι εξαρτημένοι από το τσιγάρο!


Σχόλιο από yiannisyiannis (11.08.2008)
Έχεις απόλυτο δίκιο Μαργαρίτα, τι να πει κανείς. Κι εγώ εκνευρίζομαι με όλο αυτό το σκουπιδαριό, με όλη αυτή την έλλειψη αγάπης προς τη φύση, προς το συνάνθρωπο, προς το νήπιο, που παίζοντας στην άμμο θα βρει και θα βάλει στο στόμα του το αποτσίγαρο ή το κομμάτι γυαλί από το σπασμένο μπουκάλι μπύρας και πάει λέγοντας. Βεβαίως, αυτή η έλλειψη αγάπης προκαλεί μια γενικευμένη αντιερωτική συμπεριφορά, που με τη σειρά της παράγει λογιών-λογιών σκουπίδια. Μήπως δεν αποτελούν σκουπίδια τα καψουροτράγουδα στη διαπασών από το στερεοφωνικό του διπλανού, ο οποίος προκειμένου να κάνει το γούστο του, αδιαφορεί πλήρως για το αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στην παραλία, αν τους αρέσει αυτή η μουσική ή εν πάση περιπτώσει αν θέλουν την ηρεμία τους για να ακούν μόνο το κύμα. Όλα αυτά πηγάζουν από την έλλειψη αγάπης η οποία δυστυχώς περισσεύει.


Σχόλιο από margo (11.08.2008)
@mnk
Μαρία μου,δεν μπορώ να περιμένω να αλλάξουν την κατάσταση κάποιοι που δεν τους συμφέρει να την αλλάξουν και δεν θα το κάνουν ποτέ.
Μπορώ όμως να βγω από το ρόλο του θύματος και να αντισταθώ στην υπερκατανάλωση και την πλύση εγκεφάλου.Αν σε αυτό δεν με βοηθά η παιδεία που ηθελημένα μου υστερούν,με ωθεί η βασικότατη ανάγκη μου για καθαρό νερό και αέρα που υπερβαίνει οποιαδήποτε πλασματική ανάγκη που έντεχνα μου πλασάρουν οι διαφημίσεις.

@renabill έχεις δίκιο στο θέμα του σεβασμού @yiannis yiannis,συμφωνούμε.

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

:)


Σχόλιο από StavmanR (11.08.2008)
Μαργαρίτα, η άποψή μου είναι η εξής: κάθε τί που δημιουργεί, καλλιεργεί ή συντηρεί ηδονιστικούς εθισμούς, λειτουργεί κατά του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες και τα δάση έχουν να άνουν με νικοτίνη (τσιγάρα), αλκοόλ (ποτά) και απορρίματα φαστ φουντ. Η διαχείριση της ηδονής (μη εξάρτηση από αυτήν) είναι εκείνη που μας κάνει ανθρώπους και άξιους να συμβιώνουν στο περιβάλλον.

Την καλησπέρα μου σε Margaro και Anoiksiiii :P :)


Σχόλιο από pterarhos (11.08.2008)
Α


Απολυτο δικιο.Ειναι δεικτης πολιτισμου,ο σεβασμος απεναντι στο περιβαλλον,απεναντι σε οποια μορφη ζωης,τα πραγματα ειναι πιο σοβαρα, απ'οσο νομιζει κανεις, δυστυχως!
Σχόλιο από margo (12.08.2008)
Σταύρο καλημέρα,συμφωνώ και επαυξάνω :)

Καλώς ήρθες Πτέραρχε,τα πράγματα είναι όντως σοβαρά..το θέμα είναι να σοβαρευτούμε κι εμείς καμιά ώρα

ευχαριστώ τους φίλους :)


Σχόλιο από Vermint (12.08.2008)
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες χωρίς να επαναλάβω. Διαπιστώνω όμως, πως αυτή η συμφωνία μας, αυτή η "μυστική συμμαχία" των ανθρώπων που ενδιαφέρονται, δεν αρκεί για ν’ αλλάξει την κατάσταση. Όλοι εμείς που συμφωνούμε, έχουμε, λίγο πολύ, εκφραστεί μεμονωμένα στα προσωπικά μας ιστολόγια, στις ιστοσελίδες (**) και στα φόρουμ, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την έξοδο – έστω μόνο τη δική μας - απ’ την απάθεια. Μερικοί μάλιστα, κάνοντας ακόμα ένα βήμα, προχώρησαν στην έμπρακτη διαμαρτυρία και στη συλλογική πια, αντιμετώπιση του προβλήματος. Φοβάμαι όμως, πως κι αυτό δεν αρκεί… τα ίδια και χειρότερα. Ακόμα κι αν όλοι εμείς που συμφωνούμε, γίνουμε εθελοντές απορριμματοσυλλέκτες, το τοπίο θ’ αλλάξει μόνο προσωρινά. Θαρρεί κανείς πως, τον ασυνείδητο τον προκαλεί περισσότερο μια καθαρισμένη παραλία παρά μια βρώμικη… παράλογο, αλλά το έχω δει με τα μάτια μου να συμβαίνει. Άρα, το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας των ασυνείδητων. Με κάθε τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, να ενδιαφερθούν και να συνετιστούν. Αν δε μπορεί η πολιτεία να τους τραβήξει το αυτί, ας το κάνει ο καθένας από μας… άλλωστε, το πολίτευμά μας είναι συμμετοχικό. Η ανοχή έχει πολλά πρόσωπα και διαφορετικά όρια. Θα δανειστώ μια φράση του Σταύρου, απ’ το πολύ καλό μπλογκ του που επισκέφτηκα πριν λίγο :

"Σήμερα, το "δικό μου καλό" είναι ξεκομμένο από το καλό του διπλανού. Κι όμως το κακό μου έχω υποχρέωση να ταυτίσω με τον διπλανό... Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο..."
Αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Το παράδοξο της ανθρώπινης συμπεριφοράς – για να μην το περιορίσω στη συμπεριφορά του νεοέλληνα – είναι ότι, ενώ για το κακό διατηρεί μια συλλογική αντίληψη (…όλοι βλέπουμε και συμφωνούμε στο ποιος είναι ο "κοινός μας εχθρός"), όταν πρόκειται να το αντιμετωπίσει – λογικά, θέτοντας απέναντί του το κοινό καλό – σχεδόν μηχανικά, μπαίνει σε λειτουργία και υπερισχύει της συλλογικής αντίληψης, το ατομικό συμφέρον… η επιβίωση του ατόμου και όχι του είδους.

(**) Πέρσι το καλοκαίρι, έτυχε να γράψω κι εγώ ένα κειμενάκι σχετικό με το θέμα. Έλεγα μάλιστα να το στείλω προς δημοσίευση στο e- Περιοδικό του Μ.Η. αλλά μέχρι ν’ αναρτηθεί, θα έχει φύγει κι αυτό το καλοκαίρι. Αν θέλεις Μαργαρίτα, ρίξ’ του μια ματιά…

http://www.amity.gr/koinwnika/ksipolytotagma/ksipolytotagmadoc.html


Σχόλιο από margo (13.08.2008)
Vermint,δηλαδη Μαράκι μου,μόλις διάβασα το κείμενο στη σελίδα σου.Μόλις ένιωσα σαν να ξαναζώ τα παιδικά και εφηβικά μου καλοκαίρια.Το πιστεύεις πως από τα χρόνια αυτά θυμάμαι μόνο τα καλοκαίρια;Μένω μαζί σου στο "ξυπόλητο Τάγμα"(το δικό μας ήταν στο Ξυλόκαστρο)και επιμένω πλάι σου σαν ήρωας με παντούφλες μαζεύοντας κοχύλια.
Όσο για το που φτάσαμε σήμερα..τα είπες όλα.
Προτείνω να ανοίξεις ένα blog εδώ,να έχουμε τη χαρά να σε διαβάζουμε :)

Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου εδώ..επίσης τα είπες όλα και πολύ σωστά το συσχέτισες με τη φράση του Σταύρου.
Πολλά φιλιά και.. καλύτερα να πούμε περισσότερα παρέα στην παραλία.Τι λες?
;)Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
margo
Μαργαρίτα
από ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/margo

Στέκομαι στη Γη και κοιτάζω τ΄αστέρια. Πετάω στ' αστέρια και κοιτάζω τη Γη.
Games at Miniclip.com - Bloxorz Bloxorz

Get the block to fall into the square hole.

Play this free game now!!

Tags

βιβλία επίκαιρα σκέψεις στιγμές ευτράπελα ζωγραφική Στίχοι λουλούδια μνήμες φωτογραφία μουσική ποίηση Γιάννης Ρίτσος Μάης σκέψεις όνειρα αγάπη γαλήνη σχέσεις πόλεμος ειρήνη έρωτας αστέρια χειροτεχνία κοχύλια καλοκαίρι θάλασσα όνειρα ταξίδια φιλοσοφία άνοιξη χρόνος
Επίσημοι αναγνώστες (27)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης