αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Το μπλόγκ μου.
No slogan
Home

10 Νοεμβρίου 2008, 00:28
City moovies - Tokyo - Barcelona - Vienna - Paris
Σινεμά  

 

Ταινίες με άξονα και με πέπλο τις πόλεις. Πόλεις στις οποίες οι ήρωες βρίσκονται προσωρινά. Δεν είναι οι πόλεις τους. Και εκεί, σε άλλες πόλεις, γράφεται η ιστορία. Και είναι μία γραφή κινηματογραφική, θεατρική, αφηγηματική, ανθρώπινη. Η πλοκή δεν χρειάζεται. Την δίνουν οι άνθρωποι και οι πόλεις. Ισως να υπάρχουν και άλλες σημαντικές. Αλλά, νομίζω πως οι 4 πιό κάτω είναι αρκετά αντιπροσωπευτικές.


Χαμένοι στη μετάφραση. - Lost in translation

video 

Τόκυο. Εκείνος μεγάλος, Εκείνη μικρή. Μοναξιά μέσα στον κόσμο τους. Αθώα ένωση χωρίς σκοπό. Μια συνέχεια που δεν την ξέρει κανείς, παρά μόνο Αυτός. Αυτή και το Τόκυο. Ο ένας για επαγγελματικό ταξίδι, η άλλη συνοδεύοντας τον φίλο της σε επαγγελματικό ταξίδι.

Παιχνίδια επικοινωνίας στο Τόκυο. Ισως επειδή είναι πολύ μακρυά, ίσως επειδή, για μας, τους δυτικους, όλα στο Τόκυο θέλουν τη μετάφρασή τους. Τόκυο, γυρίσματα σε πραγματικούς χώρους, οχι πολλοί διάλογοι, αρκετη σιωπή - ομιλούσα όμως - μικροεκπλήξεις, τέλος με ερωτηματικό.

Και αναχώρηση από το Τόκυο. Back to reality. Και ουδείς θα γνωρίζει τη συνέχεια. Δεν ενδιαφέρει εξ' άλλου.


Βίκυ, Χριστίνα, Μπαρτσελόνα. - Vicky, Christina, Barcelona

video 


Ο Γούντυ Αλλεν φεύγει από τη Νέα Υόρκη και πηγαίνει στη Μπαρτσελόνα. Μαζί του, δύο φίλες, και οι δύο ψαγμένες, καλλιεργημένες με τις ανησυχίες τους. Εχουν τη βασική τους διαφορά. ...

Η μία έχει επιλέξει την οδό της υπό όρους αρετής: Εngaged. Ο καλός της, είναι συμπαθής, νορμάλ, πετυχημένος ...προς γάμο. Δεν μπορεις να τα έχεις όλα στη ζωή... Καθημερινή αναφορά στο αμόρε για τις κινήσεις της.. και τα σχετικά.

Η άλλη, τα έχει λίγο μπερδεμένα, άνοιχτή σε προκλήσεις (ποιοτικού επιπέδου), όμως θέλει και έναν στόχο, μία ολοκλήρωση... και τα σχετικά.

Εκεί λοιπον, στο ταξίδι, εκεί στην πόλη, μακρυά από τη ΝΥ τους, ξεκινούν ανατροπές, μπερδέματα και εκπλήξεις. Και στα γεγονότα και στους έξω και στους μέσα κόσμους.

Μπαρτσελόνα .. Ισως επειδή είναι Ευρώπη και μακρυά από USA, χρειάζεται πάντα το ταξίδι για όλα αυτα. .. Ισως επειδή είναι μία από τις πόλεις που η σύγχρονη τέχνη έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα (και δεν καθαρίζονται κατά λάθος). ... Ισως επειδή απλά του άρεσε η πόλη. (του Γούντυ) ... Ισως επειδή του αρέσει η ποδοσφαιρική ομάδα. .....Ισως επειδή ο ομώνυμος Δήμος έκανε καλό promotion. (όχι θα καθόντουσαν ... ).

Πάντως, σίγουρα, χρειαζόταν μία άλλη πόλη για την ιστορία του Γούντυ Αλλεν.
Και για το τέλος... ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.
 

Πριν το ξεμέρωμα - Before Surise 

και
 

Πριν το ηλιοβασίλεμα - Before Sunset

Δύο ταινίες, ίσως από τις πιο συναρπαστικές που έβγαλε το σινεμά. Και ένα από τα συναρπαστικά τους, έχει να κανει με τη συνέχεια της ίδιας της ιστορίας. Συνέχεια που επεκτείνεται σε μία δεκαετία.

Η δεύτερη ταινία, γυρίστηκε 10 χρόνια μετά την πρώτη. Με τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, την υποκριτική, ακόμα και τους βασικούς τεχνικούς συντελεστες, μεγαλωμένους κατά 10 χρόνια. Και είναι η ολική συνέχεια της πρώτης. Και όλα να έχουν εξελιχθεί κατά 10 χρόνια. Η ήρωες σκέφτονται διαφορετικά, οι ηθοποιοί παίζουν διαφορετικά, οι αναζητήσεις είναι με άλλα χρώματα. Η πόλη είναι άλλη. Από τη Βιέννη, στο Παρίσι.

Μόνο που και οι δύο ταινίες, γυρίστηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σε δρόμους, σε καφέ, σε λούνα πάρκ, σε πλατείες. Της πόλης.

Μόνο που η δεύτερη, τρέχει λίγο πιο γρήγορα. Ολα τρέχουν λίγο πιο γρήγορα μετά από 10 χρόνια δεν είναι έτσι ?

Και τί περιγράφουν, σε 10 χρόνια και σε δύο πόλεις ? Το αποτέλεσμα της, εντελώς τυχαίας συνάντησης μίας νέας Γαλλίδας και ενός νέου Αμερικανού.

Στην πρώτη ταινία (before sunrise) .... γνωρίζονται στο τραίνο, λίγο πριν τη Βιέννη και στη διάρκεια ενός ταξιδιού που κάνουν στην Ευρώπη. Εχουν μόνο ένα βράδυ. Μετά πρέπει να χωρίσουν. Πηγαίνοντας ο ένας, πολύ μακρυά από τον άλλον. Τους περιμένουν τρένα και αεροπλάνα. Και όλα γίνονται σε ένα βράδυ. Τόσο αργά ... και τόσο γρήγορα. Τόσο ολοκληρωμένα αλλά και με τόσα να γίνουν ακόμα.

 

video Στη δεύτερη ταινια (before sunset) ...Στο Παρίσι πλέον, σε μια συνάντηση πάλι εντελώς τυχαία, μετά από 10 χρόνια πρακτικής απουσίας και σιωπής. Μετά από 10 χρόνια, που και οι δύο πετύχαιναν και έχαναν στις ζωές τους. Και έχουν πάλι ένα απόγευμα. για μιά συνέχεια. Το αεροπλάνο για τη ΝΥ φεύγει. "Baby ...you' re going to miss that plane ..."

video Είναι λοιπον, η απωθέωση των ανθρώπινων συναισθημάτων, που όμως, εκφράζονται μέσα από τη σκέψη, την αγωνία, το παρελθόν και το μέλλον του καθενός, το πείραγμα, την αμηχανία, το δάκρυ, το γέλιο. Και την κίνηση στην πόλη. Περπάτημα, διάλογοι, αγγίγματα, αμηχανίες, και εμείς ... παρόντες. Σαν να είμαστε η Βιέννη και το Παρίσι. Που τους φιλοξενούμε.

Γιατί τώρα Βιέννη και Παρίσι ? Ε μη τα ψάχνουμε όλα. Μπορεί να είναι και πόλεις όνειρο για πολλούς....


και βέβαια ... ένα απόσπασμα από έναν διάλογο, στους δρόμους της πόλης .. (περίπου στο 6ο λεπτό του βίντεοκλιπ) ..

video 


Celine: .... I believe if there's any kind of God it wouldn't be in any of us, not you or me but just this little space in between. If there's any kind of magic in this world it must be in the attempt of understanding someone sharing something. I know, it's almost impossible to succeed but who cares really? The answer must be in the attempt.

και τέλος ... κάποιοι άλλοι διάλογοι Πάντα χρειάζονται ...


9 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από kithara-woman (10.11.2008)
Από αυτές τις ταινίες,μόνο την πρώτη έχω δει στο σινεμά.Στις πόλεις,δεν έχω πάει.
Στη Ρώμη έχει γυριστεί κάτι;Δεν θυμάμαι.Εκεί έχω πάει. :Ρ
Την καλημέρα μου!! :-)


Σχόλιο από movflower (10.11.2008)
Ωραίο το ταξίδι, απόλαυση σπέσιαλ!
όσο για τις σκέψεις...
τις κρατάω μέσα.

Φιλάκια σου πολλά!!!


Σχόλιο από thank (11.11.2008)
- Κιθάρα γούμαν καλησπέρα. Για τις πόλεις δεν το συζητάμε, όλες ειναι πανέμορφες. Τώρα αν θες τη γνώμη μου, μετά από τις δύο τελευταίες, κάτι σε τσιμπάει να πεταχτείς πας Βιέννη και Παρίσι. (ή να μη πατήσεις το πόδι σου, .. ανάλογα). Στη Ρώμη έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, ιταλικές κυριως. Ξεκινώντας από αυτες του Φελίνι. Τώρα κάποια πιό σύγχρονη δεν θυμάμαι :):). Πάντως αν πας στο IMOB (είναι το λίνκ που έχω βάλει δίπλα στους τίτλους των ταινιών και δοκιμάσεις το ψαχτήρι, ίσως βρεις κάτι πιο συγκεκριμένο. :):)

- Μοβφλάουερ :):) καλά ταξίδια νάχουμε πάντα :):). Με σκέψεις (ή και χωρίς). Και τέλος πάντων με ότι θέλουμε :):) Καλή σου μέρα και σ' ευχαριστώ.


Σχόλιο από thank (11.11.2008)
Ορθή επανάληψη (και σόρρυ που ξαναβγαίνει στη δεξιά στήλη, αλλά όποιος βιάζεται ..)

- Κιθάρα γούμαν καλησπέρα. Για τις πόλεις δεν το συζητάμε, όλες ειναι πανέμορφες. Τώρα αν θες τη γνώμη μου, αν δεις τις δύο τελευταίες, κάτι σε τσιμπάει να πας Βιέννη και Παρίσι. (ή να μη πατήσεις το πόδι σου, .. ανάλογα). Στη Ρώμη έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, ιταλικές κυριως. Ξεκινώντας από αυτες του Φελίνι. Τώρα κάποια πιό σύγχρονη δεν θυμάμαι :):). Πάντως αν πας στο IMOB (είναι το λίνκ που έχω βάλει δίπλα στους τίτλους των ταινιών και δοκιμάσεις το ψαχτήρι, ίσως βρεις κάτι πιο συγκεκριμένο. :):)

- Μοβφλάουερ :):) καλά ταξίδια νάχουμε πάντα :):). Με σκέψεις (ή και χωρίς). Και τέλος πάντων με ότι θέλουμε :):) Καλή σου μέρα και σ' ευχαριστώ.


Σχόλιο από chocolat (15.11.2008)
Μέσα από τα ταξίδια, τα τυχαία και τα προγραμματισμένα, μαθαίνουμε τελικά πως το όνειρο το 'χουμε ανάγκη. Και, ίσως, η ανάγκη για το όνειρο είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη για την πραγματοποίηση του. Ιδιαίτερα όταν τα σενάρια της πραγματικότητας πονάνε. :)


Σχόλιο από thank (15.11.2008)
Σοκολά καλησπέρα. Βασικά στέκομαι στις 2 τελευταίες ταινίες, δεν ξερω αν αναφέρεσαι σε αυτές. (αν δεν τις έχεις δει, μη τις χάσεις, έστω και σε βίντεο).

Τα ταξίδια (και τα αποτελέσματά τους), είναι άλλοτε τυχαία, άλλοτε προγραμματισμένα, άλλοτε μπερδευονται λίγο. Πχ, μπορεί τη δεύτερη φορά να συναντήθηκαν τυχαία στο Παρίσι, αλλά δεν ξέρουμε αν ήταν τυχαίο. Μπορεί να "αλληλοεντοπίστηκαν" και να κανόνισαν κάτι που προέκυψε ως τυχαίο. (αυτό να σου πω την αλήθεια, το σκεφτόμουν χθές).

Συμφωνώ πως, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τα σενάρια της πραγματικότητας πονάνε, το όνειρο κλείνεται στον εαυτό του και δεν μπαινει στον κόπο να γίνει πραγματικότητα. Βέβαια το θέμα είναι, κατά πόσο τα σενάρια επιβεβαιώνονται και κατά πόσο είναι και αυτά μια μορφή "ονείρου".

Παντως υπάρχει και το ενδεχόμενο του "in the attempt". Στην ταινία το λένε για την επικοινωνία αυτή καθ' εαυτή, αλλά αν το γενικεύσεις λίγο, αυτό το "little space between", τα πιάνει όλα.

Βεβαια, υπάρχει και ο άλλος δρόμος, που οι άνθρωποι εξ αρχής επιλέγουν τα όνειρα ως μόνιμο αντίβαρο μιας πραγματικότητας που ξέρουν ότι δεν τους εκφράζει. Επομένως, και κάποιες πραγματικότητες που ίσως συναντουν στον δρόμο τους, αυτόματα τοποθετούνται στη σφαίρα του ονείρου. Βοηθάει γενικά, αλλά ως μόνιμη λύση, έχει άλλες παρενέργειες. Αλλά το θέμα ξεφεύγει και από τις ταινίες και το ποστ.

Καλό μας χειμώνα :):)


Σχόλιο από chocolat (15.11.2008)
"Οι άνθρωποι που επιλέγουν το όνειρο για μόνιμο αντίβαρο της πραγματικότητας (που δεν τους εκφράζει), τοποθετούν αυτόματα και κάποιες πραγματικότητες (που τους εκφράζουν) στη σφαίρα του ονείρου."

Παραδίνομαι. Αυτό δεν μπορώ να το αντικρούσω...Σχόλιο από thank (16.11.2008)
Χαίρομαι για την παράδοση. Καταναγκαστικά έργα αμέσως με προβολές ταινιών. :):):). Είναι και λίγο γενικά αυτά σοκολά μου. Ασε που δεν υπάρχει και πλήρης αντιδιαστολή ονείρου και πραγματικότητας, τουλάχιστον στην καθημερινή μας ζωή. Κάθε άνθρωπος όλο και κάπως προσπαθεί να τα συνδυάσει. Εκεί είναι και το ενδιαφέρον. Ακόμα και το ΄"μόνιμο αντίβαρο", που σε όλους υπάρχει λίγο-πολύ, απλά ως κυρίαρχη στάση έχει παρενέργειες, μπορεί να κλονίζεται και αυτό το attempt να κινηθεί. Αρκεί να υπάρχουν τέτοια ερθίσματα στη ζωή μας που θα ταρακουνήσουν αυτή τη μονιμότητα. Και αν τα βρίσκει κανείς, καλό είναι να μη τα αγνοεί. Και δεν αφορά μόνο τα προσωπικά / συναισθηματικά. (πχ άλλο ό άνθρωπος που επικοινωνώ και άλλο αυτός που συνυπάρχω κοινωνικά, οικογενειακά κλπ). Εχει να κάνει και με άλλες πλευρές της ζωής μας, ακόμα και με επαγγελματικά κλπ. Βέβαια, είπαμε, τα ερεθίσματα, οι συγκυρίες παιζουν σημαντικό ρόλο. :):):)


Σχόλιο από chocolat (16.11.2008)
Αδύνατον να διαφωνήσω!Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
thank


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/thank

Τα γνωστά που έχουν τα περισσότερα μπλόγκς.
Tags

Αναφορές Ιστορίες Μουσικές Σινεμά Σκέψεις
Επίσημοι αναγνώστες (9)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης