Άλλα λέει η θειά μου...
...άλλα ακούν τ' αυτιά μου!
24 Ιουλίου 2009, 08:53
c' est la vie!


Πολλά καλοκαίρια πριν, καλύτερα να μην πω νούμερο, στο πρώτο μου ταξίδι στην Σαντορίνη. Φοιτητές, τότε, μέναμε σε σκηνούλα στο γνωστό κάμπιγκ στην Περίσσα. Αν και χωρίς πολλά λεφτά, γυρίσαμε με το λεωφορείο όλο το νησί και λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν αισθανόμασταν ούτε κούραση, ούτε δυσφορία με τις συνθήκες αυτές των διακοπών που τώρα ούτε τις διανοούμαι. Τώρα πια, θέλω το δωματιάκι με το μπάνιο στο Φηροστεφάνι, με βεράντα που να κοιτάει στην καλντέρα ενώ δεν με χαλάει και το τζακούζι (είχα και στο χωριό μου, βλέπεις) και βέβαια απαραίτητη είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου για τις άνετες μετακινήσεις στις παραλίες και το απαραίτητο ποτάκι στην Οία. Έχουν και τα “γεράματα” τα καλά τους…

Μία των ημερών, είπαμε να πάρουμε το καραβάκι από τον Αθηνιό, για μια βόλτα στο μικρό κατάμαυρο ηφαιστειακό νησάκι που βρίσκεται καταμεσίς του κόλπου της Σαντορίνης και στο απέναντι νησάκι τη Θηρασία (δεν τη λέω Θηρασιά μην με πάρει στο μεζέ ο Ζαρατούστρας). Μετά τον περίπατο στο σεληνιακό κατάμαυρο τοπίο της Νέας Καμμένης με το ενεργό ηφαίστειο να ξεφυσά λευκό καπνό που μύριζε θειάφι, όποιος ήθελε έκανε μια βουτιά στα ιαματικά “χοτ σπρινγκς” τα οποία μόνο “χοτ” δεν ήταν στην αρχή αφού το πλοιάριον σε άφηνε καμμιά κατοσταριά μέτρα από την ακτή όπου ανάβλυζε το ζεστό νερό. Έτσι και ενώ ήσουν προετοιμασμένος για χλιαρό χαλαρωτικό νεράκι, μόλις έπεφτες τον δάγκωνες κανονικά από την παγωμάρα του Αιγαίου και τα χέρια σου πήγαιναν σαν τα πόδια του Μπιπ-μπιπ όταν το κυνηγούσε το Κογιότ μέχρι να φτάσεις κοντά στην ακτή.

Κατόπιν, το καραβάκι μας ξέβραζε στο λιμανάκι της Θηρασίας, η οποία είναι μια μίνι Σαντορίνη ως προς την γεωμορφολογία, δεν έχει όμως καμμία σχέση ως προς την τουριστική υποδομή και τα χαϊλίκια. Ο οικισμός του νησιού, ο Μανωλάς, είναι ένα απλό κυκλαδίτικο χωριουδάκι που όμως η θέα του είναι ίσως καλύτερη από αυτή που έχει το Ημεροβίγλι, λόγω του ότι βρίσκεται στην άκρη της καλντέρας όπου και ανεβαίνεις είτε με μουλάρια είτε ποδαράτα, και απλώνεται μπροστά σου όλη η Σαντορίνη…

Στο καραβάκι αυτό λοιπόν, μαζί με τους άλλους τουρίστες επέβαιναν και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Γάλλων, σίγουρα πάνω από 80 ετών ίσως και κοντά 90, πολύ κομψοντυμένοι, με τα μπαστουνάκια τους, τα καπελάκια τους και με τη ζακετούλα τους, αυγουστιάτικη μέρα μεσημέρι! Και μόνο η παρουσία τους σε τέτοιο τουρ θα ήταν μάλλον απίθανη σε συνομηλίκους τους έλληνες. Δεν περπάτησαν βέβαια πάνω από πενήντα μέτρα στη Νέα Καμμένη, ούτε φυσικά βούτηξαν στη θάλασσα. Απολάμβαναν όμως πολύ τη θαλασσινή διαδρομή. Κατέβηκαν στη Θηρασία, στο λιμανάκι μόνο όμως, γιατί δεν ήταν δυνατό να ανέβουν σε μουλάρια, πόσο μάλλον να ανέβουν τα σκαλοπάτια όλου του γκρεμού. Κάθισαν σε ένα από τα δύο ή τρία ταβερνάκια του λιμανιού, είχε μεσημεριάσει και θές οι περίπατοι θες το μπάνιο είχαμε πεινάσει σα λύκοι και καθίσαμε κι εμείς σε ένα τραπέζι κοντά τους. Έβλεπες τους υπέργηρους Γάλλους κομψούς και εύθραυστους και έλεγες ότι το πολύ να φάνε καμιά κολοκυθάκια βραστά με πιλάφι ανάλατο και να πιουν μεταλλικό νερό “κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο”. Αμ δε! Ο παππούς και η γιαγιά του δώσανε και κατάλαβε! Αρχίσανε με διάφορα ορντέβρ, χταπόδι ψητό, καλαμαράκια, γαριδούλες, τυροκροκέτες, ντοματοκεφτέδες με τη συνοδεία ούζου. Ε, λέω από μέσα μου, και πολύ τους είναι. Μόλις καθαρίσανε τα ορεκτικούλια και στραγγίξανε και την τελευταία σταγόνα ούζου, να σου και έρχονται οι σαντορινιές σαλάτες, σαν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, που τις ακολούθησαν δύο πιατέλες σαν σκάφες με κάτι ψητές ψαρούκλες τουλάχιστον ένα-διακόσια εκάστη, να! με το συμπάθειο (η έκφραση συνοδεύεται και από την κατάλληλη χειρονομία) μαζί με δύο (ναι, δύο) μπουκάλια κρασί σαντορινιό λευκό ξηρό “Αθήρι”. Αφού έφαγαν και ήπιαν το σκασμό, ακολουθεί το γλυκό, αν θυμάμαι καλά καρυδόπιτα με παγωτό και πιατέλα με φρούτα. Τα παππουλίνια ξεπάστρεψαν και το γλυκό, και ολοκλήρωσαν με κονιάκ (ναι, κονιάκ καταμεσήμερο καλοκαιριού) σε κολωνάτο πομπέ ποτήρι και διπλό ελληνικό καφέ. Ο παππούς έβγαλε και ένα υπερμεγέθες πούρο Αβάνας και το άναψε ενώ και η γιαγιά δεν πήγε πίσω, έβγαλε και άναψε και αυτή ένα πουράκι ενώ απολάμβαναν το κονιάκ και τον καφέ τους.

Και δεν ξέρω βέβαια, αλλά κάτι μου λέει ότι, όσο τους έπαιρνε, δεν θα είχαν παραιτηθεί ούτε και από τις υπόλοιπες χαρές και ηδονές της ζωής. Είπατε τίποτα;

11 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

chocolat (24.07.2009)
Αχ!! Ότι ζηλεύουμε!! Τα νιάτα, τελικά, δεν έχουν ηλικία.

Καλημέρα Αναλυστή! Φοβερό, ταξιδευτικό κείμενο, όπως πάντα! :)
movflower (24.07.2009)
αχ βρε Νίκο μου!!!
Κι ενώ χαιρόμασταν το τουριστικό σου κείμενο, να σου και η μεγάλη αττραξιόν, που μας αποτελειωσε! χαχαχαχα
Πάντως γενικά έτσι κάνουν οι Ευρωπαίοι γενικότερα-αφαιρώ τους Άγγλους, που δεν ξέρουν τί είναι το φαγητό και η ηδονή-ζούνε γεμάτη ζωή όσο περισσότερο μπορούνε.
Κονιάκ χωνευτικό, αμ τί νόμιζες; :))))))

Όμορφο σου Σαββατοκύριακο!!
analystis (24.07.2009)
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κυρίες μου...τι να γίνει, αυτές τις μέρες το μυαλό μου είναι συνεχώς σε θάλασσες, παραλίες και ουζάκια...
MPara (24.07.2009)
Ωραία όλα αυτά με τους παππούδες.
Δεν μας είπες όμως εσύ και οι φίλοι σου τί κάνατε κάποια χρόνια πριν...φάγατε τόσο καλά όσο οι Γάλλοι?

:PPPPP
Hastaroth (24.07.2009)
Δέν είναι τυχαίο,αγαπητέ αναλυστή,ότι ο διαθνής όρος που χαρακτηρίζει αυτόν που χαίρεται τίς απολαύσεις στη ζωή είναι γαλλικός:bon-viveur.

Αν ήμουν παρών στη σκηνή,μπορεί να αποτολμούσα νά κάνω στούς υπεργήρους και την κλασσική παρατήρηση "donc,vous avez bien bouffé,je vois!".

Καλά κάνανε οι άνθρωποι.Μακάρι να ζήσουν κι'άλλα τόσα χρόνια και να τά χαίρωνται έτσι.Ο παππούς μου,όταν τού παραπονιόντουσαν οι άλλοι οτι δέν άκουγε τόν γιατρό που τού έλεγε να μήν τρώη το ένα καί το άλλο,απαντούσε "αφού θα πεθάνω ούτως ή άλλως,άς πάω τουλάχιστον χορτάτος και όχι στερημένος".

Επειδή εκανα κι'εγώ τήν κρουαζιερίτσα αυτή τό 2006 (περπάτησα και στην Νέα Καμμένη κι'ένιωσα σάν τούς αναστενάρηδες,μόνο που πήραν φωτιά οι πατούσες μου...),έχω την εντύπωση οτι ο οικισμός Μανωλάς είναι πλέον ερημωμένος.Εξ ού και δέν είδα μουλάρια να μάς αναμένουν στό λιμανάκι τής Θηρασίας γιά να μάς ανεβάσουν στό χωριό (ούτως ή άλλως εγώ δέν θ'ανέβαινα σέ μουλάρι,μετά που μάς άφησε το πλοιάριο στόν Αρμενιστή,την ανηφοριά τής Οίας την ανέβηκα όλη ποδαράτος).

Επίσης,το πλοιάριον μάς άφησε κοντά στά "ζεστά νερά" (μπάνιο δέν έκανα γιατί μάς είπε ο πλοίαρχος τού πλοιαρίου οτι τό νερό περιέχει σίδηρο καί άν το μαγιώ μας δέν ήταν κατάλληλο,μπορεί να καταστρεφόταν τό ύφασμά του).
nevitelle (24.07.2009)
Είναι απόλαυση να βλέπεις ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να απολαμβάνουν την ζωή και σίγουρα όχι μόνο το φαγητό..
Σαντορίνη δεν έχω πάει, ούτε προβλέπεται σύντομα, θα το ήθελα πολύ όμως..
Η περιγραφή σου πάντως μου έφτιαξε εικόνες και ονειρεύομαι συνέχεια θαλασσίτσα..ότι καλύτερο για απογευματινό καφέ μετά από μια εξοντωτική μέρα..
Καλό απόγευμα Νίκο :)))
ZARATHUSTRA (26.07.2009)
Περιγραφικοτατος φιλε μου analystis
και ασυγχωρητος συναμα , διότι τα σαλια μου τρεχουν ακόμα !
Ασ το πω γαλλικα ... σλούρπ ! Δεν εχω ξαναζηλεψει ετσι γεροντακια στη ζωη μου! χε!χε! Να ναι καλα .
θυμαμαι σαν τωρα τον παππου μου που ειχε παει τη γιαγια μου για φαγητο, στο "εξωτικο" μαγέρικο του Μπουκόλα στην Φώστενα .
- Σε λα βί μωρή ! Φαε τις μπάμιες σου !
- Δεν μπορω γερο μου , μου θυμιζουν εσενα , και κλαίω!

Υπεροχο ποστ , ταξιδιαρικο , σε ευχαριστω για την περιήγηση .
Oraclas (26.07.2009)
Είναι υπέροχο να ξέρεις να ζεις τη ζωή απολαμβάνοντας τις μικρές χάρες που σου δίνει. Τι πιο σημαντικό να έχεις έναν σύντροφο μεγαλώνοντας. Ζήλεψα τα γεροντάκια. Πάντως όταν βλέπεις δεν χορταίνεις. Ούτε όταν διαβάζεις. Να σαι καλά φίλε Νίκο μέσα από τα μάτια σου, ταξιδέψαμε.
antreas_dr (28.07.2009)
έλα τώρα που δεν είχες τζακούζι στο χωριό σου...
analystis (30.07.2009)
Ευχαριστώ και τους υπόλοιπους για τα ευγενικά σχόλιά σας και χάρηκα που σας ταξίδεψα για κάποια δευτερόλεπτα.
@antreas_dr, και που το ξέρεις εσύ;
kithara-woman (30.07.2009)
Ταξιδιάρικο post!
Δεν έχω πάει Σαντορίνη,αν και έχω Σαντορινιά γιαγιά,που έχει όμως εδώ γεννηθεί.
Όσο για τους παππουδες.Αυτό που διαπίστωσα κι εγω στις συντομες διακοπές μου,είναι πόσο μεγάλη διαφορά έχουν οι Έλληνες με τους ξένους,οι ηλικιωμένοι.Πόσο πιο άνετοι είναι οι ξένοι,πόσο πιο μοντέρνοι σε όλα,στο ντύσιμο και στους τρόπους,και πόσο περισσότερο ξέρουν να χαρούν τα όσα χρόνια τους έχουν απομείνει.Βλέπεις από την άλλη πλευρά τους δικούς μας παππούδες,πόσο οπισθοδρομικοί, "σκουριασμένοι" και γκρινιάρηδες είναι.Μεγάλη διαφορά μιλάμε!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
analystis
Νίκος
Μεγαλο-πολυ μεγαλο-εισοδηματίας
από ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/analystis

"ΛΗΣΤΕΙΕΣ" ΚΑΙ "ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ"

Tags

βιογραφίες επιστήμη μουσική χιούμορ σχέσεις χιούμορ παιδί



Επίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links