ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΑΛΙ ΣΟΥ ΤΑΖΟΥΝ
15 Σεπτεμβρίου 2009, 13:26
\"Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΩΝΗ\"
καζαντζίδης  στέλιος  γκαϊφύλλιας  κείμενο  

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΩΝΗ

Τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στην Κομοτηνή, τα έζησα σε μια φτωχογειτονιά με πλίνθινα σπίτια. Εκεί είδα φτώχεια, που δε θα ξεχάσω ποτέ. Όλοι όσοι έμεναν εκεί ήθελαν να ξεφύγουν απ’ τη μίζερη και αδιέξοδη ζωή τους. Ακόμα και η διεύθυνση μας το θύμιζε καθημερινά. Οδός Πύργου- Αδιέξοδος Α. Στη διπλανή αυλή έμενε μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Τρία κορίτσια κι ένα αγόρι, που ήταν τρίτο στη σειρά. Ο Χρήστος μόλις είχε τελειώσει τη θητεία του, αλλά τα πραγματικά ζόρια τώρα άρχιζαν γι’ αυτόν. Θα έπρεπε πρώτα να παντρέψει τα κορίτσια και ύστερα, αν του έμενε χρόνος και κουράγιο, θα έκανε κι αυτός οικογένεια.

Τα κορίτσια στο βελόνι κι ο Χρήστος εργάτης, που έκανε μεροκάματο, όταν και όπου έβρισκε. Δύσκολες μέρες και το χειρότερο, χωρίς προοπτική. Υπήρχε όμως μια μέρα που ξεχώριζε. Η Κυριακή. Τότε ο Χρήστος έβγαινε στην αυλή φορώντας ένα άσπρο φανελάκι κασκορσέ, που τόνιζε το γεροδεμένο και ηλιοκαμένο του κορμί, στερέωνε ένα καθρεφτάκι πάνω στο μουσλούκι (δοχείο με νερό κρεμασμένο στον τοίχο) και καθώς ξυριζόταν, από ένα φορητό πικάπ  άκουγε  τα αγαπημένα του δισκάκια. Αποκλειστικά  Καζαντζίδη. Μόλις άκουγα μουσική πήγαινα κι εγώ στην αυλή τους, γιατί μου άρεσε το σκηνικό, αλλά τα τραγούδια του Στέλιου μου ήταν αδιάφορα. Μια Κυριακή άκουσα έναν άλλο τραγουδιστή (αργότερα έμαθα ότι τον έλεγαν Αγγελόπουλο) κι όταν πήγα στην αυλή, ο Χρήστος δεν ήταν εκεί. Είχε πάει στη Γερμανία και προφανώς είχε πάρει τα αγαπημένα δισκάκια μαζί του.

Τα χρόνια περνούσαν και καθώς μεγάλωνα στην καινούργια μου γειτονιά, κάθε φορά που άκουγα τις…φάμπρικες της Γερμανίας, έφερνα την εικόνα του Χρήστου στο μυαλό μου να λιώνει εκείνα τα δισκάκια στην καταραμένη ξενιτιά. Άκουγα αχόρταγα από το ραδιόφωνο κάθε τι καινούργιο ( κυρίως Νέο Κύμα ) κι αργότερα ξόδευα το χαρτζιλίκι μου στα juke box για χάρη του Elvis, των Beatles και των Stones, αλλά ποτέ δεν χάλασα μια δραχμή για χάρη του Στέλιου. Είδα με συμπάθεια την προσπάθειά του να μπει στα χωράφια του Μπιθικώτση, τραγουδώντας Μίκη και Μάνο, αλλά ως εκεί. Έπρεπε να ωριμάσω για να γίνω πιο διαλλακτικός με τις επιλογές μου και τότε πρόσεξα την ερμηνεία του στο «Τι θέλεις απο μένανε» του Νικολόπουλου κι έπαθα την πλάκα μου. Δε χόρταινα να τον ακούω να παίζει με μια jazz διάθεση με τα ημιτόνια, να βυθίζει τη φωνή του στα έγκατα του πεντάγραμμου και με άνεση να την εκτοξεύει δυο οκτάβες επάνω, χωρίς να χάσουν οι νότες τίποτε απ’ τη δυναμική τους. Άνοιγε το στόμα του για το αγαπημένο του ΑΑΑΑ και νόμιζε κανείς πως έκρυβε τον τρούλο της Αγια-Σοφιάς στο λαρύγγι του.

Ανακάλυψα το «Μίσος» του Άκη Πάνου και υποκλίθηκα. Και κάποια στιγμή επέτρεψα στον εαυτό μου να βουρκώσει ακούγοντας «Το μερτικό μου απ’ τη χαρά» του Λοίζου. Α ρε Χρήστο, δίκιο είχες που λάτρευες την  «απόλυτη φωνή».

 

                                                               Κομοτηνή 07-09-2009

                                                                               Θανάσης Γκαϊφύλλιας

 

ΥΓ

Χθες, 14 Σεπτεμβρίου, έκλεισαν οκτώ χρόνια απο το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη κι ο φίλος Ηρακλής Οικονόμου με παρακάλεσε να γράψω ένα κείμενο που το δημοσίευσε στην εφημερίδα "Εποχή" την Κυριακή 13/09/2009 και στα Μουσικά Προάστια. Το δημοσιεύω και εδώ για να το μοιραστώ μαζί σας.

8 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

sven (15.09.2009)

Καλή σου μέρα Θανάση

κατάφερες κι εσύ τελικά με τη γραφή σου να με συγκινήσεις, όπως αρκετά τραγούδια του Στελάρα

Κι άλλα τέτοια μοιράσματα..

Καλή σου βδομάδα!
DITHEN (15.09.2009)
Αν και δεν υπηρξα ποτε φαν του Στελιου και δεν με συγκινουσαν τα τραγουδια του (εκτος καποιων ελαχιστων εξαιρεσεων), θελω να σου πω μπραβο για το post σου! Ως μελη μιας μουσικης κοινοτητας ειναι σημαντικο να θυμομαστε με σεβασμο οσους εγραψαν ιστορια στην Ελληνικη μουσικη και ο Καζαντζιδης ηταν ενα κεφαλαιο απο μονος του! Συνεδεσε, οπως πολυ σωστα και ομορφα μεταφερεις στο post, την φωνη του με τα δυσκολα χρονια που περασε καθε Ελληνας, τους πονους και τους καημους του!

Παρ’ ολο οτι συνεχιζω να μην μου αρεσει ο Στελιος (γουστα ειναι αυτα) ωστοσο ειναι αληθεια οτι τις φωνητικες του ικανοτητες ελαχιστοι τις εχουν!



Tsipouraki (15.09.2009)
Γεια και χαρά σου Θανάση,
Με συγκίνησες πολύ με το κείμενό σου. Έφερες στο νου μου εικόνες και ακούσματα που δυστυχώς κόντευα να ξεχάσω... Σ’ευχαριστώ πολύ!
Να’σαι καλά. Καλησπέρα
Oraclas (15.09.2009)
Μπράβο κυρ Θανάση, για τον φόρο τιμής που πρόσφερες απλόχερα, σε ένα καθαρά λαϊκό τραγουδιστή..
hithtoly (15.09.2009)
με κάλυψε ο δήθεν. μπράβο για το πόστ.
ROMANTICOFFENDER (15.09.2009)
Προς όλους: Φιλαράκια,ευχαριστώ για τα σχόλια. Όπως θα καταλάβατε,το κείμενο είναι βιωματικό.
margo (16.09.2009)
Η απόλυτη φωνή και η απόλυτη λαϊκή έκφραση που έβγαινε απ΄τα βάθη της καρδιάς του.Απόλυτος και στη στάση ζωής του.Με συγκίνησε το κείμενό σου ..και η λέξη μουσλούκι μου θύμισε τη γιαγιά μου την Πολίτισα :) Καλημέρα σου Θανάση !
TRAVELOGUE (17.09.2009)
Φίλε Θανάση,το καταλάβαμε πως είναι βιωματικό. Άλλωστε ό,τι γράφεις δεν είναι βιωματικό;; Υπέροχο κείμενο...με άρωμα από τα παλιά!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
romanticoffender
Θανάσης Γκαϊφύλλιας.
ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ
από ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/romanticoffender

Μια ατέλειωτη εκδρομή στη γεωγραφία των τόπων,των ανθρώπων και της μουσικής

Tags

Gaza Παλαιστίνη άδοξο τέλος γκαϊφύλλιας θανάσης κιθάρες ελευθερίου τραγούδι γρίπη χοίρος πανδημία tamiflu θέατρο μαρώνεια βολουδάκης αντιφωνητής ιστορία διομήδης θράκη Ιστοριούλα καζαντζίδης στέλιος κείμενο Κατσαρός ποίηση πολιτική Μαρώνεια Μικρή ιστορία. Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη πρέβεζα gkaifilias καρυωτάκης στιχάκια Συνέντευξη τανγκό tango Τραγούδι



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links