Αναξιος εραστης
...Πάντοτε ανήσυχος
09 Νοεμβρίου 2009, 00:14
Οι Κύνες που... δαγκάνουν ψυχές !
Φιλοσοφικές αναζητήσεις  

Θέλω να ελπίζω οτι θα το διαβάσετε μέχρι τέλους
(είναι λιγάκι σιδηρόδρομος ) ,  αλλά  νομίζω ,
δηλαδή ...εύχομαι να αξίζει τον κόπο . 


Ένας από τους μαθητές του Σωκράτη (που ήταν τόσοι πολλοί που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να υπολογίσει πόσοι ήταν, κι επιπλέον αρκετοί απο αυτούς φοβόμενοι μήπως θανατωθούν και οι ίδιοι, δεν παραδεχόνταν ανοιχτά ότι ήταν μαθητές του), ο Αντισθένης, ένας άνθρωπος ορκισμένος στην φτώχεια και στη αποστροφή προς τον υλικό πλούτο, που περηφανευόταν πολύ για την ταπεινοφροσύνη του, στον οποίο ο Σωκράτης είχε πει κάποτε «Αντισθένη, μέσα από τις τρύπες του ρούχου σου βλέπω την κενοδοξία σου », ίδρυσε τη σχολή των Κυνικών φιλοσόφων, που πήραν την ονομασία τους από το μέρος όπου βρισκόταν το γυμνάσιό τους, στο Κυνοσάργες.


Ο Αντισθένης, ήταν Έλληνας φιλόσοφος, ιδρυτής της σχολής των Κυνικών Φιλοσόφων. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 444 π.Χ. Υπήρξε αρχικά μαθητής του Γοργία και στην συνέχεια του Σωκράτη.

Ο Αντισθένης είχε την φήμη εγκρατή ανθρώπου. Κυκλοφορούσε στην αγορά, φορώντας μόνο έναν τρίβωνα, ένα σακούλι στον ώμο και κρατούσε ένα ραβδί.
Περιφρονούσε κάθε άνεση και κοινωνική συμβατικότητα, σαν τον Διογένη απο την Σινώπη που υπήρξε και μαθητής του. Αυτός και οι μαθητές του ονομάστηκαν Κυνικοί.
Συνήθιζε να λέει “Η αληθινή αρετή δεν έχει ανάγκη απο τίποτα. Ούτε νόμων ανάγκη έχει ο σοφός που δρα και φέρεται σύμφωνα με την κρίση του.
Οι νόμοι είναι για τους πολλούς και τους μέτριους και όχι για τους Εκλεκτούς”.

 

Αυτό που τους χαρακτήριζε ήταν τα σύντομα κυνικά σχόλια, αφού αυτοί είναι που επινόησαν τον γνωστό σε όλους μας «κυνισμό» δηλαδή για να το πούμε πιο σωστά οι άνθρωποι αυτοί είχαν επινοήσει το καυστικό χιούμορ.
Και, ευτυχώς για αυτούς, το υψηλό χιούμορ δεν το κατανοούσαν πολλοί άνθρωποι τότε, όπως και τώρα και ίσως αυτό ήταν ο λόγος που η σχολή τους δεν κάηκε απο την πρώτη στιγμή.
Ο Αντισθένης, σημασία απέδιδε μόνο στις πράξεις και όχι στα λόγια, ειρωνευόταν έντονα όλες τις θεωρίες και τις συζητήσεις και τις διαφωνίες, και έλεγε οτι όλες προέρχονται απο ασυνεννοησία, διακηρύσσοντας ότι κάθε έννοια δηλώνει μόνο ένα πράγμα, και όταν οι άνθρωποι διαφωνούν αυτό σημαίνει ότι δεν μιλούν για το ίδιο πράγμα, κι έτσι δεν συνεννοούνται καν, επειδή είναι ανόητοι (!)

 


Ήταν καταπληκτικός ρήτορας και λογοτέχνης, ετοιμόλογος, πνευματώδης και οι καυστικές του απαντήσεις του ήταν παροιμιώδεις. Να ένα παράδειγμα - κάποτε κάποιος τον ρώτησε τι γυναίκα να παντρευτεί, ωραία ή άσχημη ;  . Ο Αντισθένης του απάντησε ότι αν παντρευόταν ωραία γυναίκα θα την είχε «κοινή», αν παντρευόταν άσχημη θα ήταν «ποινή».

Ο Σωκράτης τον θαύμαζε για τον εγκρατή και σχεδόν ασκητικό του βίο, την ήρεμη ανεξαρτησία του και τη δύναμη του χαρακτήρα του.
Στις διαλεκτικές συζητήσεις δοκίμαζε να ανατρέψει τον ορισμό του Σωκράτη για τις γενικές έννοιες.
Καταπολεμούσε, δηλαδή, την περί ιδεών θεωρία του Πλάτωνος, και παραδεχόταν σαν πραγματικό μόνο το επί μέρους. Μονάχα αυτό που βλέπουμε, αγγίζουμε ή άλλως πως αισθανόμαστε υπάρχει πραγματικά (αισθησιοκρατική διδασκαλία).
Οι γενικές έννοιες κατά τον Αντισθένη είναι ανύπαρκτες (ίππον μεν ορώ, ιππόττητα δε ουκ ορώ) κάθε δε έννοια εννοεί ένα μόνο πράγμα.
Από δω συνάγει ο φιλόσοφος ότι δεν μπορεί σε κανένα υποκείμενο ν’ αποδοθεί διαφορετική έννοια, και οι μόνες σωστές κρίσεις είναι οι ταυτολογικές (Α εστίν Α). δεν είναι ορθό, π.χ., να λέμε ο χρυσός είναι ξανθός, μα ο χρυσός είναι χρυσός, όχι ο άνθρωπος είναι θνητός αλλά το θνητό είναι θνητό.

 


Διογένης  ο Σινωπεύς .

 

Κάποτε εμφανίστηκε μπροστά στον Αντισθένη, ένας τραπεζίτης, παρακαλώντας τον να τον δεχθεί ως μαθητή του. Ο Αντισθένης, φυσικά, αρνήθηκε να διδάξει έναν τραπεζίτη.
Ο τραπεζίτης επέμενε για πολύ καιρό.
Ο Αντισθένης αποφάσισε να τον δεχθεί μόνο όταν τον είδε να είναι ντυμένος με κουρέλια, να κοιμάται στο χώμα και στις λάσπες, και να περιπλανιέται ζητιανεύοντας μαζί με τους άλλους ζητιάνους.
Τον πλησίασε, εκείνος ζητιάνεψε λίγη αρετή, κι ο Αντισθένης τον δέχθηκε. Ο ζητιάνος είχε το όνομα Διογένης.  Εμεινε γνωστός ως Διογένης ο Κυνικός.

Ο Διογένης (412-323π.Χ) ο Σινωπεύς, είχε παντού εχθρούς ή φίλους που διασκέδαζαν μαζί του, εμπαίζοντάς τον, εξορίστηκε από την πατρίδα του, πουλήθηκε ως δούλος , κέρδισε την ελευθερία του, γνώρισε όλες τις πτυχές της ζωής αφού έγινε απο τραπεζίτης μέχρι ζητιάνος, και από φιλόσοφος μέχρι σκύλος (ζώντας σκυλίσια ζωή), στο τέλος κοιμόταν μέσα σε ένα μεγάλο πιθάρι.

Δήλωνε ότι ήταν εναντίον του πολιτισμού, αφού «Οι άνθρωποι είναι ζώα και τα ζώα δεν έχουν πολιτισμό, έχουν μόνο φυσικές ανάγκες, αλλά ας γίνουν τα ζώα πρώτα άνθρωποι και έπειτα ας κάνουν και πολιτισμό, πράγμα δύσκολο, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πουθενά, εκτός εάν μιλάμε για χρήματα, για πόλεμο και για θεάματα».

Πολλοί γελούσαν μαζί του επειδή κοιμόταν στο πιθάρι του κι εκείνος γελούσε μαζί τους επειδή δεν χωρούσαν στο πιθάρι του, γιατί ήταν χοντροί.
«Η φιλοσοφία δεν έχει σπίτι» έλεγε, «γιατί είναι τόσο μεγάλη που δεν χωράει σε κανένα σπίτι και μπορεί να έχει σαν στέγη της μόνο τον ουρανό».

Ήταν ο πρώτος που, μιλώντας για τον εαυτό του, χρησιμοποίησε τον όρο «Κοσμοπολίτης». Ο Διογένης δεν είχε σπίτι, αρνιόταν οποιαδήποτε υποταγή στους νόμους και δεν αναγνώριζε καμία πατρίδα.

Κάποιος είχε βάλει μια πινακίδα στην πόρτα του σπιτιού του, που έγραφε «Μηδέν εισίτω κακόν» (κανένα κακό να μην εισέλθει στο σπίτι) κι όταν το είδε ο Διογένης του είπε «Ο ουν κύριος της οικίας πού εισέλθη ; » (Κι ο κύριος του σπιτιού από που θα μπει ; ). Δεν άφηνε κανένα ανόητο χωρίς να τον πειράξει.

Έχοντας διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα ζώο, ο Διογένης έκανε την ανάγκη του δημοσίως, και έλεγε ότι απολύτως καμία σωματική ανάγκη δεν θα έπρεπε να θεωρείται ανήθικη ή πρόστυχη αφού η φύση την δημιουργεί.
Ο Διογένης, επίσης, αυνανιζόταν δημοσίως, κατά προτίμηση στην αγορά. Ο Διογένης Λαέρτιος μας διηγείται ότι ο Διογένης ο Κυνικός κάποτε αυνανιζόταν στην αγορά, κι όταν οι άλλοι τον κατέκριναν εκείνος είπε «Είθε και την κοιλίαν ην παρατρίψαντα και μη πεινήν» (μακάρι να τρίβαμε έτσι και την κοιλιά μας και να μην πεινούσαμε ποτέ).

Μερικές φορές οι Αθηναίοι καλούσαν στα συμπόσια τον Διογένη για να γελάσουν, τον έβαζαν να κάθεται απόμερα σε μια γωνιά και του πετούσαν τα αποφάγια και κόκκαλα σα να ήταν σκύλος, και γι’ αυτό εκείνος έπειτα πήγαινε και τους κατουρούσε σαν σκύλος, ώσπου τελικά σταμάτησαν να τον καλούν.
Έλεγε ότι μπορούσε να κυβερνήσει εύκολα όχι μόνο οποιονδήποτε άνθρωπο αλλά και ένα έθνος ολόκληρο, αλλά δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε σκοτούρες ή γιατί προτιμούσε να τεμπελιάζει.

 

Σε ένα από τα πολλά ταξίδια του, τον έπιασαν πειρατές και τον πούλησαν για σκλάβο σε ένα πλούσιο Κορίνθιο, ο οποίος τον ρώτησε τι ήξερε να κάνει καλύτερα. Κι ο Διογένης αποκρίθηκε «Να κυβερνώ τους ανθρώπους».
Ο Κορίνθιος του εμπιστεύτηκε τα παιδιά του και έπειτα τον οίκο του και όλες του τις υποθέσεις.
Τον αποκαλούσε «η μεγαλοφυΐα του σπιτιού μου». Όταν ο Διογένης του είπε ότι ήταν εγωιστικό και ανήθικο να κρατά μια τόσο υπέρμετρη μεγαλοφυϊα μόνο για τον εαυτό του ενώ μπορούσε όλος ο κόσμος να ωφεληθεί από αυτήν, εκείνος του χάρισε την ελευθερία του.

Μια εποχή, ο Διογένης συνήθιζε να κυκλοφορεί μέρα - νύχτα κρατώντας ένα φανάρι, κι όταν τον ρωτούσαν γιατί το έκανε αυτό, έλεγε «ψάχνω για έναν άνθρωπο».
Θεωρούσε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δεν ήταν παρά όρθια ζώα, και ότι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο ήταν ένας αληθινός άνθρωπος.

Έκανε συχνά τέτοια πράγματα, θα έλεγε κανείς ότι ήταν κάτι σαν διδακτικό σόου , ίσως για να μεταδώσει κάτι με νόημα. Πολλές φορές όταν ο κόσμος έφευγε από ένα θέαμα που είχε τελειώσει, τότε πήγαινε αυτός να μπεί στον χώρο του θεάματος, κι όταν τον ρωτούσαν γιατί το έκανε αυτό, έλεγε «επειδή δεν υπάρχει τίποτε να δω, αλλά εγώ, σε αντίθεση με εσάς, το γνωρίζω».

 

Μερικές φορές καθόταν και ζητιάνευε από τα αγάλματα των θεών με μεγάλη επιμονή. Όταν τον ρωτούσαν γιατί κάνει αυτό το τρελό πράγμα έλεγε ότι «εκπαιδευόταν στην αποτυχία». Καθόταν και διάβαζε όλες εκείνες τις αναθηματικές επιγραφές που απόθεταν οι πιστοί στους ναούς γιατί είχαν σωθεί χάρη σε κάποιον θεό, και έλεγε κουνώντας το κεφάλι «Κι όμως θα ήταν πολύ περισσότερες αν και εκείνοι που δεν είχαν σωθεί, είχαν κάνει αφιερώσεις».

Κάποτε, όπως αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος, συναντώντας μια γυναίκα που προσκυνούσε καταγής με ευλάβεια μια ιερή εικόνα, ο Διογένης της είπε «Πρόσεξε, γιατί με τόσους θεούς που κυκλοφορούν, μπορεί να υπάρχει και κάποιος πίσω σου και να του δείχνεις τα πισινά σου…».

Ο Αριστοτέλης που, μεταξύ άλλων, είχε για δάσκαλό του και τον Διογένη, παρότρυνε τον μαθητή του τον Μέγα Αλέξανδρο να επισκεφτεί τον κυνικό σοφό. Έτσι ,κάποτε ο βασιλιάς Αλέξανδρος παρουσιάστηκε μπροστά στον Διογένη, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος και λιαζόταν ευχαριστημένος. Ο Αλέξανδρος τον ρώτησε τι θα ήθελε να του δώσει. Ο Διογένης του έδωσε την θρυλική απάντηση
«Κάνε πιο πέρα γιατί μου κρύβεις τον ήλιο. Μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου δώσεις…».

Σε κάποιον που τον κατηγορούσε ότι πήγαινε και χωνόταν σε μέρη ακάθαρτα, ο Διογένης του απάντησε «Και ο ήλιος μπαίνει στα αποχωρητήρια αλλά δεν λερώνεται…»

Ο Μέγας Αλέξανδρος είπε πως, αν δεν ήταν ο Αλέξανδρος, θα ήθελε να είναι ο Διογένης. Λέγεται ότι πέθαναν την ίδια μέρα, ο ένας βασιλιάς και φτωχός, ο άλλος ζητιάνος και πλούσιος……
 
   
 Η ιστορία συνεχίζεται - ο Μεγαλέξανδρος και ο Διογένης πέθαναν την ίδια μέρα.
Όταν συναντήθηκαν την πρώτη φορά, ο Διογένης είπε στον Αλέξανδρο:
- Εσύ δεν θα γυρίσεις πίσω...

Πεθαίνοντας ο Αλέξανδρος ζήτησε απο τους στρατηγούς του να τον βάλουν νεκρό στο φορείο με τα χέρια απλωμένα να κρέμονται έξω και να τον περάσουν έτσι σε όλο το στράτευμα.
Οι στρατηγοί απόρησαν:
- Γιατί με χέρια απλωμένα έξω ;
Και ο Αλέξανδρος τους είπε:
- Για να δουν οι στρατιώτες μου πως εγώ, ο Αλέξανδρος, ο κατακτητής του κόσμου, φεύγω απ' αυτόν τον κόσμο με άδεια χέρια...


Η διδασκαλία του με παραδείγματα
Στην Αθήνα ο Διογένης έδωσε μια πολύ μεγάλη ώθηση στον Αστεϊσμό. Χρησιμοποιούσε το λογοπαίγνιο ώς “Κύνας” (σκύλος), “δαγκάνοντας τους φίλους για να τους διορθώσει” κατά την Κυνική φιλοσοφία.


 Ο Κύων “δαγκάνει” τον Διδύμων
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει “Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, πειράξεις την κόρην”. Γνώριζε ο Διογένης πώς να πειράξει τους ανθρώπους με ένα πολύ ευγενή τρόπο χωρίς να παρεξηγηθεί.


Ο Κύων “δαγκάνει” ένα Οικοδεσπότη
Είναι ο Διογένης καλεσμένος σε ένα γεύμα και πηγαίνει στο λουτρό για να πλυνθεί πρίν φάει. Αλλά το λουτρό είναι πολύ βρώμικο. Δεν παραπονιέται, δεν λέει “είναι βρώμικο το λουτρό”, και δεν προσβάλει τον οικοδεσπότη αλλά με αστεϊσμό ερωτεί “Οι εδώ λουόμενοι, που πλένονται κατόπι;”.


 Ο Κύων “δαγκάνει” ένα μοχθηρό πολίτη
Θέλησε κάποτε να πειράξει ένα μοχθηρό τύπο αφού έβλεπε τις πράξεις του και είχε ακούσει γι' αυτόν. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν πάνω από την θύρα της οικίας τους ένα θυραίο. Αυτό ήταν ένα σύμβολο ή σήμα ή ρητό που διάλεγαν για την οικία τους. Ο μοχθηρός αυτός άνδρας είχε βάλει άνωθεν της οικίας του το εξής ρητό. “ΜΗΔΕΝ ΕΙΣΕΙΤΟ ΚΑΚΟ” ( Να μην μπεί κανένα κακό). Και ο Διογένης κτύπησε την πόρτα και ρώτησε: “Ο οικοδεσπότης από πού μπαίνει;”


 Ο Κύων “δαγκάνει” τον Μέγα Αλέξανδρο
Ο Αλέξανδρος κάποτε θέλησε να πειράξει τον Διογένη και αφού έλεγε ότι ήταν Κύων, του έστειλε ένα πιάτο κόκκαλα. Μετά όταν τον συνάντησε τον Διογένη τον ερώτησε:”Πώς σου άρεσε Κύων το δώρο μου;” Και ο Διογένης του απάντησε “Ήτανε άξιο για κύων, αλλά καθόλου άξιο για Βασιλέα”.


Αυτά είχα να σας παρουσιάσω . Πολύ θα ήθελα να έχω τέτοιους φίλους κι ας τους κρυβόμουν το μισό χρόνο , προσπαθώντας να αντέξω τη γυμνή αλήθεια . 
Καλησπέρα σας . 

18 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

margo (09.11.2009)
Σιδηρόδρομος που "Αξίζει να διαβάσετε"..
Χαίρε zarathustra
:)
ZARATHUSTRA (09.11.2009)
Σε ευχαριστω πολυ margo μου ,
αν και προσωπικα θα επιθυμουσα να ειχα γραψει τις "Ασπιλες πολιτειες" , τις ... γνωριζεις ? Χε!χε! Εχω φαει κολλημα με αυτους τους στιχους , να σαι καλα !
pterarhos (09.11.2009)
Καλησπερα Ζαρατουστρα με τα ωραια σου!
Οταν ο Πλατωνας διατυπωσε τον γνωστο ορισμο του ανθρωπου ως ζωον διπουν
απτερον, ο Διογενης μαδησε εναν πετεινο
και τον παρουσιασε στην αγορα λεγοντας
Ιδου ο ανθρωπος του Πλατωνος.
Μετα απο αυτο ο Πλατων συμπληρωσε τον ορισμο με το και πλατωνυχον.
Τον ρωτησε καποιος Τυραννος
ποιος ειναι ο καλυτερος χαλκος για να χυτευτει ενα αγαλμα του και ο Διογενης
του ειπε. Ο δι ου Αρμοδιος και Αριστογειτων εχυτευθησαν.(ο χαλκος απο τον οποιον εγιναν τα αγαλματα του Αρμοδιου και Αριστιγειτονα, των τυραννοκτονων)
Μια μερα παρακολουθουσε εναν κιθαρωδο
ηρακλειων διαστασεων αγριωπο που το παιξιμο του ειχε τα μαυρα του τα χαλια.
Οι ακροατες αποδοκιμαζαν και μοναχα ο Διογενης τον χειροκροτουσε.Οταν τον ρωτησαν απορημενοι γιατι χειροκροτει, εκεινος απαντησε.
Διοτι τηλικουτος ων κιθαρωδει και ου ληστευει!
Το διασημοτερο ολων.
Οταν ζουσε στην
Κορινθο μεσουρανουσε η Λαις, η πανεμορφη εταιρα.Την απεφευγε.
Οταν τον ρωτησαν γιατι απαντησε.
Ουκ ωνεομαι εγω δεκαχισχιλιων μιαν μεταμελειαν.(δεν αγοραζω με δεκα χιλιαδες δραχμες κατι για το οποιο θα μετανοιωσω.)
Δεκα χιλιαδες δραχμες ισοδυναμουσαν με δωδεκα κιλα αργυρου,δηλαδη καπου 2000 ευρω!Τεραστιο ποσο για την εποχη.
Η συνεχεια γνωστη. Η Λαιδα δηθεν του προσφερθηκε χωρις χρηματα βαζοντας στην θεση της μια κακασχημη υπηρετρια της.Το πρωι το εμαθε ολη η Κορινθος.
Της ανταπεδωσε τα ισια λεγοντας.
Λυχνου σβεσθεντος, πασα γυνη Λαις.
Μετα το επεισοδιο η Λαιδα μετανοημενη
τον δεχτηκε χωρις καμια αμοιβη.
Διογενη αθανατε!!!
sitzoune81 (09.11.2009)
Χαίρομαι που βλέπω τέτοια αξιόλογα άρθρα επαναδημοσιευμένα. Ακόμα θυμάμαι τι τρομερή εντύπωση μου είχε κάνει το παρόν άρθρο όταν το είχα πρωτοδιαβάσει στο Strange (απ' τις ελάχιστες φορές που αγόρασα το συγκεκριμένο περιοδικό).
Οι πιο σοβαροί φιλόσοφοι ήταν οι Κυνικοί.
hithtoly (09.11.2009)
Πολύ όμορφο άρθρο - ευχαριστούμε για την αναδημοσιέυση...καλημέρα
movflower (09.11.2009)
Όχι μόνο άξιζε, έφτιαξε τη βδομάδα που ήρθε!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
analystis (09.11.2009)
Αντισθένης - Διογένης - Σωκράτης κορυφαίοι παγκοσμίως και ανεπανάληπτοι. Ο σαρκασμός, η λεπτή ειρωνεία και το χιούμορ μόνο από πολύ πνευματώδεις ανθρώπους και υψηλό επίπεδο πολιτισμού μπορούν να παραχθούν.
sven (09.11.2009)

Διδύμωνά μου εσύ!!!!

Ευαίσθητέ μου Κυνικέ!!!!

Γενναιόδωρή μου εκδοχή του Διογένη!!!!!

ΥΓ. Από τη στιγμή που μας τελείωσε η Λαΐδα, μήπως βολευόμαστε και με...Ρωσίδα; (ερώτηση κρίσεως)
mardhm (09.11.2009)
Το πιο γοητευτικό στοιχείο σ έναν άντρα είναι το χιούμορ.
Εκείνο το χιούμορ όμως, που σατιρίζει με ευγένεια και δεν κάνει τον άλλο να ντραπεί ή να θυμώσει.

Το δεύτερο πιο γοητευτικό στοιχείο σ έναν άντρα είναι να εκπέμπει φως… όπως αυτό που εκπέμπει ο Διογένης μέσα από τα κείμενα του πόστ σου!

Καλή εβδομάδα! :-)
Hastaroth (09.11.2009)
Λέγεται επίσης οτι κάποτε που η Κόρινθος εδέχθη εχθρική επίθεση και όλοι έτρεχαν να οπλιστούν γιά να αντιμετωπίσουν τον εχθρό,ή έφτιαχναν οχυρώσεις ή μάζευαν προμήθειες γιά νά αντιμετωπίσουν πιθανή πολιορκία,ο Διογένης βγήκε από το πιθάρι του κι'άρχισε να τό κυλά πάνω-κάτω στον δρόμο.Κι'όταν κάποιος τόν ρώτησε γιατί το έκανε αυτό,απάντησε "ε,νά μήν κάθωμαι κι'εγώ άπραγος..."
ZARATHUSTRA (10.11.2009)
Εγω θα πω , γεια σου Πτεραρχε αθανατε !
Εισαι δροσερη πηγη γνωσεων και χαιρομαι να ξεδιψαω κοντα σου .
Μονο για την Λαιδα γνωριζα . Ξεκαρδιστηκα με τον αγριωπο κιθαρωδο !
Δεν υπαρχουν τετοια κοφτερα και ξαστερα μυαλα στην εποχη μας . Ισως λιγακι ο Ασιμος να προσπαθησε το απειροελαχιστο.



sitzoune81 χαιρομαι, που χαιρεσαι!
Και εγω την ιδια γνωμη εχω , ηταν οι πιο σοβαροι και ελεγαν την αληθεια με το ονομα της , χωρις περιττα στολιδια .


hithtoly φιλε μου σε ευχαριστω .
Καλησπερα .


Ερωτικη movflower με κανεις χαρουμενο ! Θα σε κανω κι εγω χαρουμενη γιατι το notebook (Νόα και Αλισον) το εχω δει και μου αρεσε πολυ ! Βεβαια ηλικιακα τωρα πια ... εχω γινει Νώε!

analystis τα ειπες ολα σε δυο γραμμες
και πως να διαφωνησω .
Τεραστια φωτεινα μυαλα που σε κανουν να θλιβεσαι για την στειροτητα της εποχης μας .



Καπετανιο μου , να σου πω την αμαρτια μου , στον Διδυμωνα ελεγα να σου γραψω μια αφιερωση απο κατω , μιας και ηταν γιατρος των οφθαλμων και οι δυο σας δηλαδη ,γιατροι του οφθαλμολουτρου !
Θα προτιμησω Ουκρανη , εχουν λιγο πιο μακρια ποδια , οπως μου περιεγραφε καποτε ο διασημος ανθρωπολογος
Φέρτην φον Ερημοσπιτχάουζεν .


Μαρια μου τρισευγενη , νομιζω πως αυτο που περιεγραψες ειναι η ταπεινοτητα μου , και θα το δεχτω ευχαριστως ! χε!χε! (θα βρει παλι δουλεια ο ζηλιαρης ακατανομαστος!)
Λειπουν στις μερες μας ανθρωποι με μυαλα ετη φωτος μακρια .
Ποσο θα θελα να ζω σε εκεινες τις εποχες που γεννιόταν το πνευμα !
Κι ας ημουν ... το ακαθαρτο πνευμα !



Hastaroth , εκπληκτικη ιστοριουλα . Κριμα να μην ειμαστε εκει
να του διναμε κι εμεις ενα χερακι βοηθειας ! Ξερεις ποσες ... "γνωριμιες" θα καναμε εν καιρω πολεμου ;!!
Αρκει το πιθαρι να ειχε μεγεθος βαγονιου !
sven (10.11.2009)

Είναι 2.45. Ήρθες επιτέλους σπίτι σου. Τώρα μπορώ να πάω ήσυχος για ύπνο, ιδιαίτερα αν μου πεις πως έβγαλες καλό...νυχτοκάματο...!!!

Καλή συνέχεια και, στη συνέχεια, καλό ξημέρωμα!!!
ZARATHUSTRA (10.11.2009)
Χε!χε! Πως να κρυφτεις απ τα παιδιααα , ετσι κι αλλιως τα ξερουν ολα !
Καλο ξημερωμα , αξημερωτε τυπε!
StavmanR (10.11.2009)
θα παραστήσω τον "αιρετικό σχολιαστή".

Αρχικά, οι κυνικοί ήταν παρακλάδι της Σωκρατικής διδασκαλίας. Ορθώς ο Σωκράτης μίλησε για την κενοδοξία του Αντισθένη, δασκάλου του Διογένη, όταν διείδε την ψευδοϋπερηφάνια που κρύβονταν πίσω από τους γενικόλογους ορισμούς κι αφορισμούς (τους οποίους οι κυνικοί κατά τα άλλα απεχθάνονταν καθώς θεωρούσαν άξια αναφοράς μόνο τα εμπειρικά δεδομένα).

Κι αν όντως, οι κυνικοί πρέσβευαν τον αισθησιασμό (εμπειρική προσέγγιση του κόσμου) τότε σίγουρα θα ήταν κενό νοήματος (κενολογία) εκείνο που υποστήριζαν ως αρχική τους θέση, δηλαδή η εγκράτεια η οποία δεν είναι αποτέλεσμα αυστρού αισθησιασμού, άλλα ιδέας (αξιών). Το αποτέλεσμα του εμπειρισμού είναι να τρώω όσο κι όταν θέλω και να σταματώ μόνο όταν χορτάσω ή αδιαθετήσω. Το αποτέλεσμα της εγκράτειας είναι να χαλιναγωγώ τις αισθήσεις και τις ανάγκες μου, μέσω του λογισμού.

Στην πραγματικότητα δεν εναντιώνομαι την κυνική φιλσοοφία, παρά μόνο πιστεύω ότι έχουν διαστρεβλωθεί τόσο πολύ τα ιστορικά στοιχεία περί των κυνικών φιλοσόφων, ώστε οι αναλυτές πιάνονται από ευφυολογήματα για να παράγουν φιλοσοφικοφαινή λόγο.

Για την ιστορία, ο πρώτος και πραγματικά αυθεντικός "κυνικός" είναι ο Σωκράτης. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ως ο πατέρας της γενικότερης φιλοσοφίας. Εκείνος γέννησε τη σύγχρονη φιλοσοφία στην ολότητά της, η οποία αργότερα διαμελίστηκε σε είδη εξαιτίας της χρόνιας ιδεολογικής μάχης μεταξύ των σοφιστών. Εγκρατής, καυστικός, ουσιαστικός, εξισορροπιστής των δύο κόσμων (ιδεατός, φυσικός), λιτός κι απέριττος, αξιοσέβαστος από τους ανθρώπους και σεβούμενος εκείνους. Οι υπόλοιποι που ακολούθησαν, σημαντικοί μέν ως ιστορικά πρόσωπα, κακέκτυπα δε της σοφής φύσης του δασκάλου.

Τα δε ιστορικά στοιχεία, μάλλον πλησιάζουν τη μυθολογία παρά την ιστορία.

Δεν κρύβω όμως ότι διάβασα με ενδιαφέρον το κείμενο. Και έχει το ενδιαφέρον του από κάθε άποψη.

Καλημέρα Zarathustra :)
Oraclas (10.11.2009)
Όμορφο κείμενο που μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Πάντα με γοήτευε η φιλοσοφία, αν και κάθε άνθρωπος έχει την δική του. Συμφωνώ με τον Σταύρο για το ότι ο Σωκράτης ήταν ουσιαστικά ο πρώτος κυνικός. Κάποτε είχε πει σε έναν μαθητή του, που τον ρώτησε αν είναι καλό να παντρευτεί, να το κάνει, γιατί αν η γυναίκα του είναι καλή, θα είναι ευτυχισμένος, αλλά αν είναι κακή θα γίνει φιλόσοφος.

Από την άλλη ο Διογένης, σίγουρα πρέσβευε καλύτερα την κυνική φιλοσοφία. Λέγεται ότι οι Σινωπείς τον εξόρισαν γιατί παραχάραξε το τοπικό νόμισμα. Αυτός τότε είχε δηλώσει: "Οι Σινωπείς με καταδίκασαν να φύγω κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν."
ZARATHUSTRA (11.11.2009)
Καλησπερα Σταυρο . Σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου . Θα συμφωνησω βεβαια . Ο Σωκρατης το δεντρο και οι υπολοιποι τα κλαδια του .
Δεν μπορεις ομως να μην εκτιμησεις την αναρχοανατρεπτικη τους παιχνιδιαρικη διαθεση ξεγυμνωνοντας με ακρατο κυνισμο τους παντες .
Στα δικα μου ματια ειναι κατι σαν κουδουνιστες αφυπνισης - πειραχτηρια του δρομου , δαγκανιαρικα σκυλια . Φαντασου 2-3 κυνες απο αυτους να κυκλοφορουσαν σημερα γυρω απ το Κολωνακι , τι υπεροχο εργο θα ειχαν να πραξουν !


Να σαι καλα Τασο μου . Ειμαι λατρης του κυνικου χιουμορ που βγαζει απο μεσα του γυμνες αληθειες . Τι προχωρημενα ευφυη μυαλα κι αυτα ! Αν τους ειχαμε κοντα μας δεν θα βαριομαστε ποτε .
DemetresOpc (12.11.2009)
Πνεύμα..
Αν στεναχωριέμαι για κάτι..είναι σίγουρα πως δεν έχω αρκετό..ούτε μέσα, μου ούτε γύρω μου..
ZARATHUSTRA (13.11.2009)
Τζιμακο σωστοοος!
Α, μην στεναχωριεσαι ... εχει μεινει λιγο πνευμα σε κατι γαριδακια cheetos! Παρε λιγα αν θες , εγω ... δεν πειναω αλλο !
Διψασα! χε!χε!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
zarathustra
Πού να χωρέσεις δυόσμε...
από ΠΑΤΡΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/zarathustra

Κι αν στο πω θα με πιστεψεις;

Tags

Κάτι θυμήθηκα! 10...9 ...8...7... Eρχομαι από παντού και ... tajabone Αβάσταχτη ελαφρότητα ... Αναφορές - υπενθυμίσεις Απορίες Αφιερώσεις Βιτριολικόν ! Γλωσσάρι ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ Παπαράτσι αγάπη μου ! Ποίηση Σκέψεις ΣΤΙΧΟΙ ; Τραγούδια που αγαπώ Φιλοσοφικές αναζητήσεις



Επίσημοι αναγνώστες (10)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links



template design: Jorge