ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΕΧΝΕΣ, ΛΟΓΟΣ
Η ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΞΥΨΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
13 Απριλίου 2010, 14:39
Για την κ. Ευγενία. Σκέψεις και ενστάσεις ενός τηλεθεατή.


 

 

Αγαπητοί φίλοι, φίλες,

ευτυχώς που έχω αυτή την γωνιά στο site που με φιλοξενεί και μπορώ να λέω ευθαρσώς την γνώμη μου για οτιδήποτε , όμως χωρίς φόβο και πάθος. Ότι γράφω, πάντα έχει σαν στόχο την καλώς εννοούμενη κριτική, απηχεί την γνώμη μου και βέβαια έχει σαν στόχο, να βελτιώνουν οι λεγόμενοι επώνυμοι την συμπεριφορά τους, όταν είναι στην τηλεόραση και να εκπέμπουν διδάγματα και καλά μηνύματα σε όσους-ες τους παρακολουθούν. Εμφανίζομαι στο blog μου ύστερα από αρκετό καιρό και γράφω για ένα δέμα που κυριολεκτικά με ταρακούνησε.

 

Ότι ακολουθεί το απευθύνω προς την κ. Ευγενία Μανωλίδου, που αν λάβει γνώση, λίγο δύσκολο το βλέπω, θα ήθελα να απαντήσει στον σχολιασμό μου, που γίνετε πάντα με καλή διάθεση, σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε.

 

 

Κυρία Ευγενία,

μπήκατε στην ζωή των τηλεθεατών και την δική μου βέβαια, ως διάττοντας αστέρας, που δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει η πτήση του. Μας ήρθατε από το πουθενά και από την ευτελή εκπομπή σας με την οποία γίνατε γνωστή-θα μου επιτρέψετε να την λέω έτσι λόγω του αντικειμένου που είχε, όπου παρουσιάζατε διάφορα ανθρωπάκια, που κοινοποιούσαν από την τηλεόραση τα συμβαίνοντα κυρίως σεξουαλικά τους γεγονότα στον οίκο τους-, στη συνέχεια βρεθήκατε στην κριτική επιτροπή επιλογής ταλέντων στην γνωστή εκπομπή, αφού περάσατε και από κάπου αλλού….

Μας μπήκατε στο σβέρκο, αφού έτσι γουστάρει ο Καναλάρχης σας, όπως όλοι αυτοί που μας επιβάλουν τα κανάλια, καλοί, κακοί, δεν έχει σημασία, για όσους βέβαια σας παρακολουθήσανε στην προηγούμενη εκπομπή σας, από το πουθενά όπως αναφέρω και πιο πάνω και εκεί που δεν σας ήξερε ούτε η μάνα σας , βοηθούντος και του «συζύγου σας λόγω διασημότητας» βρεθήκατε καλώς, κακώς στο κέντρο της προβολής και του ενδιαφέροντος από τα μέσα δημοσιότητας, γίνατε και εσείς διάσημη. Η διασημότητα πάντως θέλει καλή διαχείριση, γιατί ο κίνδυνος απόρριψης από το Σταρ Σύστεμ, πάντα ελλοχεύει.

Γιατί όποιον παίρνει το «γυαλί», ακόμα και με αρνητική διαφήμιση, τον κάνει διάσημο. Μα η προσγείωση , όταν γίνεται είναι ανώμαλη και οδυνηρή.  Το κακό με σας τους διάσημους είναι, ότι ο τηλεθεατής έχει το δικαίωμα να σας κρίνει, να σας επιβραβεύει, να σας θαυμάζει, να σας ζηλεύει, να σας κάνει αντικείμενο συζήτησης στον κύκλο του, και να σας σέρνει τα μύρια όταν του κάθεστε στο στομάχι ή η συμπεριφορά σας δεν είναι η πρέπουσα ή σύμφωνα με τις αρχές του, που όμως δεν τα μαθαίνετε ποτέ, γιατί είστε αποκομμένοι από εμάς τους «κοινούς θνητούς» και ζείτε όπως και πολλοί άλλοι που τους ακούμπησε η διασημότητα, στον δικό σας κόσμο. Και όλα αυτά είναι ενέργειες που συμβαδίζουν με την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σας είδα και δυο φορές στο χορό των επωνύμων, όπως σας λένε τα διάφορα μέσα δημοσιότητας εσάς, ενώ εμείς, ο ΛΑΟΣ δεν έχουμε επώνυμο. Είδα εκεί μια φοβισμένη κυρία, η αλήθεια πολύ αρχοντική, με ζωγραφισμένη όμως, όταν χόρευε, την αγωνία στο πρόσωπό της, όπως τα μικρά παιδιά δηλαδή, και  με την ίδια αγωνία μετά το τέλος της επίδειξής της, περίμενε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, φοβούμενη μήπως το κοινό πάρει ανάποδες και την απορρίψει. Αυτά έβλεπα εγώ, με το μάτι του ανθρώπου, που η ζωή τον έχει φορτώσει με χίλια δυο.

Και αυτό κάποια στιγμή στην πορεία της εκπομπής θα γίνει, όχι τόσο γιατί δεν αξίζετε παντελώς, αλλά γιατί κάποιος, κάποια θα κερδίσει την πρώτη θέση. Και φαίνεται κατά την εκτίμησή μου, αλλά και την μέχρι τώρα βαθμολογία, πως υπάρχουν και καλύτεροι, καλύτερες από εσάς.

 Και είμαι σίγουρος, πως τότε, μπορεί και να κλάψετε, όπως προχθές στην άλλη εκπομπή σας, πήγε να κλάψει η κ. Μαρκέα που πιστεύοντας ότι το παιδάκι της έχει ταλέντο, το έφερε εκεί, για να το κρίνετε εσείς, και εσείς προσωπικά με περισσή σκληρότητα, μίσος μπορώ να πω , κάνατε επίδειξη των υποτιθέμενων προσόντων σας της ειδικού, για τα οποία εμένα δεν με έχετε πείσει. Και αυτό είναι δικαίωμά μου να το πιστεύω.

Είδατε λοιπόν πως εγώ ο τηλεθεατής σας κριτικάρω και σας απορρίπτω; Μάλιστα αν ήμουν εγώ ο Καναλάρχης, θα σας είχα διώξει, γιατί αυτές οι εκπομπές θέλουν υπομονή, γλυκύτητα, πραότητα, ανθρωπιά, γνώση, ψυχολογικές και κριτικές ικανότητες και προπαντός ευγένεια κυρία Ευγενία, που δεν την έχετε παρ’ ότι το όνομά σας παραπέμπει σ’ αυτήν.

Γιατί αν διαθέτατε αυτά τα ολίγα από πολλά άλλα που χρειάζεται αυτή η θέση επιλογής ταλέντων, θα απορρίπτατε χωρίς σχόλια την φοβισμένη πιτσιρίκα, γιατί έτσι γουστάρατε, χωρίς τραυματισμούς, εξευτελισμούς και υποκριτικές κορώνες, και δεν θα πυροβολούσατε με «Μπαζούκας» την μητέρα του, σεβόμενη και την θέση της στην κοινωνία και την θέση της ως μητέρα, αλλά και το ότι κάπου είσαστε και συνάδελφοι, εκτός αν θεωρείς τον εαυτό σου κάτι πολύ παραπάνω , που έχεις εξάλλου και το δικαίωμα να το πιστεύεις, που καθότανε μπροστά σας, σαν μελλοθάνατη σε ηλεκτρική καρέκλα,  και μπροστά, στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών, που πιστεύω στο σύνολό τους σας έκριναν και σας κρίνουν δυσμενώς, εσείς εκτοξεύσατε τα καταιγιστικά πυρά της κριτικής σας. Και η κ. Μαρκέα, αδύναμη, με χαμένο το ηθικό της, πιο πολύ από το σημάδι του φακού που την έδειχνε  στους τηλεθεατές και ασυνήθιστη από τέτοιες ιστορίες, δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη, που εγώ αν ήμουν στην θέση της, θα αντιδρούσα πολύ άγρια απέναντι στην συμπεριφορά σας.. Και το ίδιο θα έκαναν χιλιάδες άνθρωποι στην θέση της.

Πρέπει κ. Ευγενία να διαθέτει πολλά προσόντα κάποιος για να μπορεί να κρίνει. Δεν έχετε ακόμα και υπομονή κυρία μου ,  να περιμένετε την ετυμηγορία του κ. Ψινάκη, ο οποίος έχει το γνωστό του χιούμορ, και σέρνει και αυτός μαζί του κάποιες υπερβολές, αλλά κάποιες φορές λέει και μερικές έξυπνες-σοφές κουβέντες,  και παρά την φαινομενική σκληράδα του, αλλά και τον ζαμανφουτισμό του, αποπνέει ανθρωπιά, είναι πολύ προσεκτικός στις αποφάσεις του, που μερικές φορές με το έτσι θέλω τις ολοκληρώνετε εσείς,-ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ;- πατώντας το κουμπί της απόρριψης, που μόνο αυτός έχει δικαίωμα να το πατήσει.

Λέτε αυτά δεν τα βλέπει ο τηλεθεατής; Λέτε να μη θέλει να σας πετάξει έξω από την εκπομπή;

Και ο λαλίστατος σύζυγός σας δεν σας λέει τίποτα;

Ούτε ο Καναλάρχης, οι φίλοι σας, οι σύμβουλοί σας, ο ψυχολόγος σας; Δεν σας λέει να είστε λιγότερο ή και καθόλου νευρική;

Να έχετε μεγάλη καρδιά, να αφήνετε τον κακό εαυτό σας στο σπίτι( όλοι μας διαθέτουμε κακό εαυτό, κανένας δεν είναι τέλειος).

Λέτε μόνο εγώ να σας απορρίπτω για πολλούς και για τους αναφερόμενους πιο πάνω λόγους;

Κυρία Ευγενία διδάξατε ποτέ σε παιδιά μουσική;

Φάγατε την μέχρι τούδε ζωή σας κοντά σε αυτά;

Νομίζετε πως δεν τραυματίσατε το παιδάκι της κ. Μαρκέα, επειδή το βγάλατε έξω, όπως  μια κρατούμενη, ευτυχώς χωρίς δεσμοφύλακες;

Εγώ κ. Ευγενία θα είχα παραιτηθεί αν ήμουν στην θέση σας,  αναλογιζόμενος  την λάθος συμπεριφορά μου, το κακό, την προσβολή που έκανα σε μητέρα και παιδί.

ΜΕΤΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ δεν το επιλέξατε όταν πριν ξεκινήσετε την εκπομπή επιλέγετε τους καλύτερους;

Ήταν τόσο πολύ ανίκανο που μετανιώσατε γιατί το επιλέξατε; Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Πάντως όχι το παιδί, ούτε η μητέρα του.

Δεν μπορούσατε να μην το επιλέξετε;

ΒΕΒΑΙΑ ΦΤΑΙΕΙ κάπου και η κ. Μαρκέα, μια προσωπικότητα της μουσικής που συμπεριφέρθηκε όπως ένας απλός άνθρωπος , δηλαδή να ζητήσει την κριτική μιας επιτροπής τρέφοντας κάποιες ελπίδες προβολής για το παιδάκι της, και έφερε ένα τόσο μικρό παιδί να παίξει στο τάκα-τάκα, φάλτσα ομολογουμένως από τρακ πιστεύω,το βιολί του, που δεν πιστεύω να το έπαιζε έτσι με άλλες συνθήκες, αφού η μητέρα του κατέχει μια  υψηλόβαθμη θέση στην μουσική παιδεία, αυτή  της Μουσικής Συμβούλου και αποκλείεται να το έφερνε να το κρίνετε εσείς, αν ήταν όπως παρουσιάστηκε, αν δηλαδή δεν είχε τη γνώμη και την γνώση πως το παιδί της έχει κάποιο ταλέντο, έστω και μέτριο.

Στο φλάουτο το κοριτσάκι δεν έπαιξε και άσχημα, παρά την τρεμούλα του από τον φόβο του, που το κυβερνούσε.

Και στο τραγούδι, χωρίς ενθάρρυνση μπροστά στους «ιεροεξεταστές», δεν ήταν για πέταμα. Αν είχατε την ικανότητα να κρίνετε σωστά, και ήσασταν πιο ήρεμη, θα διακρίνατε πως διαθέτει ένα μέταλλο φωνής μοναδικό, -ξέρω εγώ τι λέω κ. Ευγενία, από τα χέρια μου και την κρίση μου πέρασαν εκατοντάδες παιδιά και ποτέ δεν έπεσα έξω- που μεγαλώνοντας θα είναι αρκετά πρωτότυπο και αν βοηθηθεί και πέσει σε καλά χέρια (δάσκαλο εννοώ), θα έχει καλή έως άριστη εξέλιξη.

Μπορούσατε να απορρίψετε το παιδάκι ευγενικά, χωρίς υποκριτικές κορώνες και την υποτιθέμενη σιγουριά της ειδικού, σεβόμενη αυτό και την μητέρα του.

Να του πείτε να έρθει μετά από μερικά χρόνια, όταν αυτό θα έχει εξελιχθεί, αλλά εσείς χαμπάρι δεν παίρνετε, αρκεί να το παίξετε ειδική, άτεγκτη και να προβάλετε τον εγωιστή εαυτό σας και να κερδίσετε πόντους στο φιλοθεάμον κοινό. Όμως πιστεύω πως «πέσατε» στα μάτια των τηλεθεατών σας με την προχθεσινή σας συμπεριφορά και αντί να κερδίσετε , χάσατε.

Εγώ , παρ’ ότι δεν παρακολουθώ , παρά ελάχιστα, τηλεόραση και κάποιες φορές τυχαία, σας υπόσχομαι να σας παρακολουθώ πλέον, όσο μπορώ περισσότερο, για να δω πως θα αισθανθείτε, αν σας βγάλουν έξω από τον διαγωνισμό του χορού η και αν κερδίσετε ακόμα. Γιατί δεν θα είστε ικανή να κρύψετε την ταραχή σας. Εγώ αυτό έχω εισπράξει. Μακάρι να με διαψεύσετε, και να αποδειχθείτε ψύχραιμη.

Πάντως και στις δυο περιπτώσεις θα μου θυμίζετε την κ. Μαρκέα και το πιτσιρίκι της, τον κάθε άνθρωπο, που κερδίζει ή χάνει.

Οι εγωιστές όμως άνθρωποι, τραυματίζονται όταν χάνουν. Ξέρω εγώ τι λέω και μου έχουν τύχει πολλά παραδείγματα στην ζωή μου.

Ελπίζω εσείς να έχετε την δέουσα ψυχραιμία και να το περάσετε ξώφαλτσα, κερδίσετε, δεν κερδίσετε. Να προσγειωθείτε ομαλά κ. Ευγενία. Επί του παρόντος σας προσγείωσε πάρα πολύ καλά, μάλλον σας έβαλε στη θέση σας ο κ. Περρής, που απεδείχθη πως ξέρει από παιδιά και από συμπεριφορά προς αυτά, αλλά και σας διέσωσε από παραπέρα σχολίαση, και ο κ. Ψινάκης με πολύ μαλακό αλλά και έξυπνο τρόπο που έκλεισε το θέμα.

Πλανιέται όμως για σας η απερίσκεπτη κατά την γνώμη μου στάση σας, στο μυαλό των τηλεθεατών. Ελπίζω πως άλλη φορά θα είστε πιο προσεκτική, με λιγότερη αυτοπροβολή και φυσικά θα είστε λογικότερη αλλά και ταπεινή.

Έξω κ. Ευγενία από την συμπαθή εμφάνισή σας, αποδεικνύετε κατά την γνώμη μου, πως δεν κάνετε και τόσο για κυνηγός ταλέντων.

Και αν θέλετε την γνώμη μου, έπρεπε να είστε πολύ περισσότεροι από τρεις στην επιλογή  τους. Ίσως τότε να καταλαβαίνατε πως δεν είστε και το 10 το καλό. Και βέβαια ο κ. Περρής τοποθετήθηκε απέναντί σας με πολύ σωστό τρόπο, όπως αναφέρω και πιο πάνω, αλλά έτσι  εκτεθήκατε ακόμα περισσότερο.

Διαφορετικά από την κριτική μου,

με πολύ εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς, αν μπορείτε να με δεχθείτε ως συνάδελφο. ..γιατί δεν ξέρω και ποιους μπορείτε να δεχθείτε για συναδέλφους, με την εγωιστική διάθεση που έχετε.

      Adreo

και κατά κόσμον

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ  Έψαξα και βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες για την κ. Μαρκέα. Διαβάστε τις και βγάλετε συμπεράσματα.

 

 

Η Γεωργία Γ. Μαρκέα είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (PhD Μουσική Εκπαίδευση με καθηγητή τον Keith Swanwick και υποτροφία του ΙΚΥ). Στο ίδιο πανεπιστήμιο εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφία της Μουσικής με καθηγητή τον Graham Welch και θέμα τη φύση του μουσικού ταλέντου. Έχει πτυχία Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πέτυχε πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις, Ανώτερης Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών της Αθήνας, μεταπτυχιακό στην Εκτέλεση του Πιάνου, Δίπλωμα και Πτυχίο πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί» από το «Ωδείο Αθηνών» και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής (Φούγκας, Αντίστιξης και Αρμονίας). Ως πιανίστα έχει λάβει μέρος σε συναυλίες (Ελλάδα και εξωτερικό) με άριστες κριτικές σε γνωστές εφημερίδες. Από το 1988 είναι καθηγήτρια Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από τον Ιούνιο του 2003 η οργανική της θέση ήταν στο Μουσικό Ενιαίο Λύκειο Πειραιά με ειδικότητα το Πιάνο. Τον Αύγουστο του 2007 διορίστηκε Σχολική Σύμβουλος Μουσικής ΠΕ16 με έδρα την Α΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας με το βαθμό Παρέδρου επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τέσσερα έτη. Έχει εργαστεί ως Εθνομουσικολόγος για την Ακαδημία Αθηνών, καταθέτοντας σημαντική έρευνα για τη διάσωση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και έχει υπάρξει μέλος σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2003 έως το 2007 ήταν αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και υπεύθυνη για τα νέα βιβλία Μουσικής της Ε΄ Δημοτικού. Επίσης από το 2003 έχει διδάξει σε σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετεκπαιδευόμενους δασκάλους και στα ΠΕΚ εκπαιδευτικούς για τα νέα διδακτικά πακέτα καθώς και νεοδιόριστους καθηγητές Μουσικής. Είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ), μόνιμο μέλος του AT.IN.E.R., μέλος της επταμελούς επιτροπής της Ομάδας Εργασίας Παιδαγωγικής Πιάνου (Ο.Ε.Π.Π.) της ΕΕΜΕ (από το 2002 έως το 2007 ήταν επικεφαλής της ομάδας) και ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού και Πνευματικού Συλλόγου Αιγάλεω (υπεύθυνη στο Μουσικό τμήμα). Είναι αξιολογήτρια του Υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης στον Πολιτισμό, Αθλητισμό και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το συγγραφικό έργο της αποτελείται από εννέα βιβλία και δεκάδες άρθρα δημοσιευμένα σε ελληνικά και αγγλικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με κριτές. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 είχε την τιμή να αναγνωρισθεί το έργο της στον τομέα της Μουσικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να τη συμπεριλάβουν στον τόμο του 2009 των «Who is Who» με τις προσωπικότητες στην Ελλάδα.

 

 

 

22 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Oxoniana (30.07.2011)
Αξιότιμε κύριε Ανδρεόπουλε,

Αναζητάτε «υπομονή, γλυκύτητα, πραότητα, ανθρωπιά, γνώση, ψυχολογικές, κριτικές ικανότητες και προπαντός ευγένεια», όπως γράφετε, σε εκπομπές «αναζήτησης ταλέντων». Οι ποιότητες αυτές ίσως βρίσκονταν στις εκπομπές της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, όπως ήταν, για παράδειγμα, η εκπομπή «Να η ευκαιρία» των Γιώργου Κατσαρού, Γρηγόρη Γρηγορίου, Ροζίτας Σώκου, Σάσας Ντάριο, Γιάννη Φλερύ και Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ίσως επίσης οι ποιότητες αυτές βρίσκονταν στα ραδιοφωνικά «Χαρούμενα ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Σήμερα είναι μάλλον αφελείς όσοι πιστεύουν ότι θα βρουν τέτοιου είδους ποιότητες στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», όταν υπάρχει χρηματικό βραβείο εκατό χιλιάδων ευρώ και είναι γνωστά τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής.

Έχει καμία μουσική σχέση ο κύριος Ηλίας Ψινάκης με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο; Για ποιο λόγο πιστεύετε εσείς, ως μουσικός που είστε, ότι η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναβίωσαν το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού; Όπως έχουν πει οι ίδιοι οι διοργανωτές και οι καλλιτέχνες που το αγκάλιασαν, «ως μια μορφή άμυνας και άρνησης στα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά την προβολή των νέων μουσικών». Η Σκωτσέζα Susan Boyle ήταν μια εξαίρεση. Εσείς για ποια μουσική μιλάτε;

Νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν περιγράφετε τη μικρή Κατερίνα ως «φοβισμένη πιτσιρίκα» γιατί αυτό ακριβώς ήταν όταν κρατούσε με αγωνία τη φουστίτσα της. Έχετε επίσης δίκιο ότι το παιδί υπέστη «τραυματισμούς, εξευτελισμούς», άσχετα αν το έδιωξαν από τη σκηνή (υπάρχει και το Διαδίκτυο). Έχετε δίκιο να χαρακτηρίζεται το παιδί ως «κρατούμενη (…) χωρίς δεσμοφύλακες». Νομίζω, όμως, ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και όχι μόνο της κυρίας Μανωλίδου. Και ο Ηλίας Ψινάκης το απέρριψε. Και ο Ηλίας Ψινάκης είπε στο παιδί να πάει «στον κύριο με τα σαρκώδη χείλη» (πολύ κατάλληλη γλώσσα δεν συμφωνείτε);

Λέτε ότι η Μανωλίδου δεν σεβάστηκε τη «θέση της διαγωνιζόμενης στην κοινωνία και την θέση της ως μητέρας», καθώς ότι είναι «συνάδελφοι» με την διαγωνιζόμενη. Εδώ, κύριε Ανδρεόπουλε, δεν προστάτεψε ο γονιός το ίδιο του παιδί, θα το προστατέψει ο ξένος; Αυτός που θα του διαφημίσει τα παιχνίδια και τα παχυντικά φαγητά από την τηλεόραση; Αυτός που θα το παίξει στην εκπομπή «Πολύ μπλα μπλα», παρουσία της κυρίας Μαρκέα, για να κάνει «νούμερα» το κανάλι; Ξέρετε, κύριε Ανδρεόπουλε, δεν έχει η κυρία Μανωλίδου την επιμέλεια του παιδιού. Η κυρία Μαρκέα έχει την επιμέλεια του παιδιού. Και βέβαια κάπου λέτε προς τη κυρία Μανωλίδου ότι «μπορούσατε να απορρίψετε το παιδάκι ευγενικά (…)». Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, συμφωνείτε με την απόρριψη, αλλά θα θέλατε αυτή να γίνει «ευγενικά». Είστε σαφής, αλλά η ευγένεια δεν φέρνει χάχανα και «νούμερα», έτσι δεν είναι κύριε Ανδρεόπουλε;

Έχετε δίκιο να υποστηρίζετε ότι η διαγωνιζόμενη καθόταν «σαν μελλοθάνατη σε ηλεκτρική καρέκλα». Μα αφού μόνη της πήγε και έκατσε στη καρέκλα αυτή, τι περιμένατε; Εσείς και το παιδί σας γιατί δεν πήγατε να κάτσετε μαζί στη καρέκλα αυτή; Εθελοντική είναι η συμμετοχή στα reality show, κύριε Ανδρεόπουλε. Δεν υποχρέωσε κανένας τη σχολική σύμβουλο να παραβρεθεί. Τον κόσμο που γιουχάιζε από κάτω δεν τον είδατε; Στη Μανωλίδου στέκεστε; Τις γκριμάτσες του κυρίου Ψινάκη δεν τις είδατε; Και οι τρεις κριτές αρνητικά δε ψήφισαν; Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι «η κυρία Μαρκέα [ήταν] αδύναμη, με χαμένο το ηθικό της, πιο πολύ από το σημάδι του φακού που την έδειχνε στους τηλεθεατές και, ασυνήθιστη από τέτοιες ιστορίες, δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη (…)». Και ποιος είναι συνηθισμένος σε «τέτοιες ιστορίες», κύριε Ανδρεόπουλε; Και μέχρι να συνηθίσει κάποιος αυτές τις «ιστορίες» πόσα τραύματα θα δημιουργηθούν στα παιδιά μας, κύριε Ανδριόπουλε;

Και ποιος διαγωνιζόταν το παιδί ή εκείνη; Και πού διαγωνιζόταν; «Στο πίκολο φλάουτο, στο πιάνο, στο βιολί και στη φωνή», ανέφερε η ίδια όταν ρωτήθηκε. Πώς αυτό έγινε τώρα σκέτο τραγούδι;

Γράφετε, κύριε Ανδρεόπουλε, ότι «εγώ αν ήμουν στην θέση της [κυρίας Μαρκέα] θα αντιδρούσα πολύ άγρια απέναντι στην συμπεριφορά [της κυρίας Μανωλίδου]. Δηλαδή τι το άγριο θα κάνατε εσείς; Θα ασκούσατε λεκτική βία επί σκηνής όπως έκανε ένας διαγωνιζόμενος που χόρευε ημίγυμνος με φτερά στους ώμους και τελικά απορρίφθηκε; Θα ορμούσατε από τη σκηνή σαν ταύρος και θα την κάνατε «ντα»; Θα την «κατατροπώνατε» στα λόγια τη στιγμή που εκείνη φέρει «μπαζούκας», όπως γράφετε; Μα εδώ δεν έτρεξε τίποτα με μία κότα που κάποιος «υπνώτισε» κι εκείνη πιτσίλισε με ακαθαρσίες το τραπέζι της κριτικής επιτροπής. Τι περισσότερο θα τους κάνατε εσείς άραγε; Πώς θα δείχνατε τη περιφρόνησή σας σε αυτούς που σας απέρριψαν και τι ελπίδες θα είχατε αφού εσείς υπογράψατε και πήγατε στην εκπομπή τους;

Τέλος, σας ευχαριστώ για το βιογραφικό σημείωμα της Γεωργίας Μαρκέα που κοινοποιείτε. Είναι πράγματι μεγάλη στήριξη προς την ίδια. Είναι νομίζω το εντυπωσιακότερο βιογραφικό από όλους όσοι έλαβαν μέρος στην εκπομπή. Και εννοώ όχι μόνο στην ελληνική βερσιόν αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ίδια εκπομπή προβάλλεται σε 30 χώρες, με τη διαδικασία της δικαιόχρησης. Έτσι, μακάρι όλοι οι διαγωνιζόμενοι από την Νεμπράσκα ως το Βλαδιβοστόκ και από την Αλάσκα ως την Αυστραλία να είχαν το βιογραφικό της κυρίας Μαρκέα. Θα ήταν καλύτερος αυτός ο κόσμος.
adreo (31.07.2011)
κυρία ή κύριε Oxoniana (γιατί δεν βρήκα κάτι που να μου λέει περί του φύλου σας, επομένως συγχωρέστε για την σύγχυση περί αυτού), κατ' αρχάς θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν γνωρίζω την κ. Μαρκέα.
Την είχα δει πριν μερικά χρόνια σε κάποιο μουσικό σχολείο, όπου ήρθε υπηρεσιακά και μου έκανε εντύπωση η σεμνότητα, η ταπεινοφροσύνη που την διακατείχε και η διάθεση να δεχθεί παρατηρήσεις ακόμα και από κάποιο μικρό μαθητή, πράγμα που δεν συμβαίνει με όλους σχεδόν που παίρνουν μια θέση στον κρατικό μηχανισμό. Λοιπόν από ανθρώπους που γνώρισα στην ζωή μου, να το παίζουν σπουδαίοι χωρίς να είναι στην ουσία τίποτα, κάνοντας μια στοιχειώδη σύγκριση, την εξετίμησα για τα παραπάνω.
Έκτοτε την είδα εκείνη την βραδιά στην τηλεόραση και για τα γεγονότα εκείνα έγραψα το άρθρο μου που το επαναφέρεις ύστερα από πολύ καιρό, και δεν καταλαβαίνω βέβαια το γιατί. Γιατί δηλαδή να ασχοληθούμε με ένα ξεχασμένο γεγονός.
Πάντως μια ομάδα μεγάλων ανθρώπων δεν τα βάζει με ένα μικρό παιδάκι, πολύ περισσότερο δεν το φοβίζει και δεν είναι βέβαια και αρνητική ωμά μαζί του. Το αποπέμπει με ευγένεια.
Όσα γράφω λοιπόν περί αυτής και για την συμπεριφορά της κατά τα άλλα δυναμικά εξελισσόμενης κ. Μανωλίδου, ισχύουν και απηχούν τις δικές μου εκτιμήσεις. Βέβαια δεν πολυκαταλαβαίνω με όσα γράφετε με ποιου το μέρος είστε. Με το δικό μου, η της κ. Μανωλίδου. Και κάτι που θέλω να ξέρετε, επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος από αυτή την δημοσίευση, δεν θα ήθελα να επανέλθω, με δημόσιο διάλογο. Τέλειωσε το θέμα τότε. Αυτά και καληνύχτα.
adreo
Υ.Γ. το τελειώνω το θέμα γιατί είναι πλέον ανεπίκαιρο

Oxoniana (31.07.2011)
Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Επανήλθα στο συγκεκριμένο θέμα γιατί πριν ένα μήνα είδα ξανά την κυρία Μαρκέα, «ζωντανά» αυτή τη φορά στο στούντιο της μεσημεριανής εκπομπής «Πολύ μπλα μπλα», να λέει ότι το παιδί της «άνοιξε τους Special Olympic», το παιδί της έπαιξε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ότι είχε άδικο η Μανωλίδου που το απέρριψε το 2010, ότι η ίδια είναι ανιψιά του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα και το παιδί μεγαλωνει μέσα στη μουσική κλπ. κλπ. Και οι παμπόνηροι δημοσιογράφοι ξαναέπαιζαν το συγκεκριμένο βίντεο του 2010, όχι για να κάνουν «νούμερα» στη πλάτη του μικρού παιδιού (φυσικά), ούτε για να γελάσουν κλείνοντας το μάτι στους ενήλικες τηλεθεατές (φυσικά), αλλά «για να θυμηθούμε και να κρίνουμε». Και θυμόμαστε και κρίνουμε.
Oxoniana (31.07.2011)
Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Επανήλθα στο συγκεκριμένο θέμα γιατί πριν ένα μήνα είδα ξανά την κυρία Μαρκέα, «ζωντανά» αυτή τη φορά στο στούντιο της μεσημεριανής εκπομπής «Πολύ μπλα μπλα», να λέει ότι το παιδί της «άνοιξε τους Special Olympic», το παιδί της έπαιξε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ότι είχε άδικο η Μανωλίδου που το απέρριψε το 2010, ότι η ίδια είναι ανιψιά του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα και το παιδί μεγαλωνει μέσα στη μουσική κλπ. κλπ. Και οι παμπόνηροι δημοσιογράφοι ξαναέπαιζαν το συγκεκριμένο βίντεο του 2010, όχι για να κάνουν «νούμερα» στη πλάτη του μικρού παιδιού (φυσικά), ούτε για να γελάσουν κλείνοντας το μάτι στους ενήλικες τηλεθεατές (φυσικά), αλλά «για να θυμηθούμε και να κρίνουμε». Και θυμόμαστε και κρίνουμε.
adreo (31.07.2011)
Τι να απαντήσω τώρα;
Θα απαντήσω λοιπόν.
Αν η κ. Μαρκέα δίνει μια συνέχεια στο θέμα της οποιασδήποτε προβολής του παιδιού της, σίγουρα δεν θεωρώ πως πράττει σωστά.
Όμως πιστεύω πως αισθάνεται λίαν τραυματισμένη από τα πριν αρκετό καιρό συμβάντα και προσπαθεί να αποδείξει πως είχε άδικο η τότε επιτροπή. Να μου επιτρέψετε εμένα σαν παλιά καραβάνα που είμαι, γιατί εσείς ως νέοι άνθρωποι δεν συγχωρείται κάποιες ανθρώπινες αδυναμίες να σας πω τα εξής:
Κατ' αρχάς θα σας έλεγα να μην βάζετε στο ίδιο τσουβάλι την μητέρα Μαρκέα με την μουσικό Μαρκέα όπως περιγράφεται στο βιογραφικό της, γιατί εγώ μόνο το βιογραφικό της βρήκα στο ιντερνέτ και το ότι η Πολιτεία, θέλω να ελπίζω επάξια την διόρισε σχολική Σύμβουλο μουσικής, μια μεγάλη δηλαδή δημόσια θέση.
Μπορεί κατά την γνώμη μου να πιστεύει - και νομίζω όχι λανθασμένα πως το μικρό της παιδάκι έχει ταλέντο, το οποίο δεν πρέπει με ελαφρά τη καρδία να το κρίνουμε. Εμείς είδαμε ένα φοβισμένο , μπορώ να πω σε διατεταγμένη αποστολή παιδάκι να προσπαθεί να δείξει τι γνωρίζει. Δεν νομίζω η μητέρα του να πετάει στα σύννεφα και να μην ξέρει τι κάνει. Σίγουρα ξέρει. Απλά έπρεπε να περιμένει να μεγαλώσει το παιδί, να μεστώσει, να αποκτήσει θάρρος και σιγουριά και μετά να αρχίσει τον αγώνα για την προβολή. Έχω μια κόρη που ήταν ένα τεράστιο ταλέντο στο πιάνο, άσχετα αν εγκατέλειψε την μουσική για χάρη της ιατρικής. Λέτε να μην ξέρω εγώ πόσο ταλέντο μεγάλο ήταν; Σε ηλικία 1,5 έτους
καθήμενη στο καθισματάκι που είναι για μωρά, τραγουδούσε μια μελωδία που δεν ήταν γνωστή. Τhν έλεγε Μελισσόλη, που ήταν πάλι μια δική της λέξη. Εμείς οι γονείς το κάναμε τότε με ορχήστρα παιδιών των Ωδείων μας και το παρουσιάσαμε σε μια συναυλία. Σαν νεαροί γονείς ήμασταν πολύ χαρούμενοι, και δεν σας κρύβω πως αισθανόμασταν πολύ καλά για την εμφάνιση αυτού του ταλέντου στο παιδί μας. Εμείς οι άνθρωποι κάποτε ήμαστε και λίγο ματαιόδοξοι. Δεν έχετε πάει σε συναυλίες ωδείων να δείτε πως όλοι οι γονείς νομίζουν , ίσως λανθασμένα πως το παιδί τους είναι ένας μικρός Σοπέν;
Επανέρχομαι. Τα λόγια: "μελισσόλη, μελισσόλη μελισσο. σε κανονικές επαναλήψεις ώστε να είναι από ένστικτο βέβαια ένα νηπιακό τραγουδάκι. Αυτό το τραγουδάκι αργότερα μπήκε στην διατριβή της συζύγου μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μια από τις αποδείξεις του αντικειμένου της διατριβής. Τότε σε ηλικία 2,5 ετών ο μακαρίτης Φρέντυ Γερμανός την έβγαλε στην εκπομπή του "Αλάτι και πιπέρι, όπου μάλιστα έπαιξε στο πιάνο το πολύ γνωστό την εποχή εκείνη Τραγούδι μου "Έχω μιαν αγάπη" (βρείτε το αν θέλετε στο ιντερνέτ). Όλα αυτά τα γράφω όχι για να υπερηφανευθώ για την κόρη μου, αλλά για να σας πω ότι οικογενειακά δεν υποκύψαμε στον πειρασμό να σέρνουμε το παιδί μας από εκπομπή σε εκπομπή. Είναι όμως αυτή η επιλογή μας. Η κ. Μαρκέα το βλέπει με άλλο μάτι. Σε καμιά περίπτωση όμως μην την ρίχνουμε στον καιάδα
Αυτά γιατί μπορώ να γράφω για μέρες αναμνήσεις μιας ζωής γεμάτη μουσική...
φιλικά adreo
adreo (31.07.2011)
ας μην πυροβολούμε κανέναν. Σου εξέθεσα τις απόψεις μου. Ευχαριστώ για την δ/νση. Θα πάω αμέσως να δω
Oxoniana (31.07.2011)
Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε,

Νομίζω ότι όλοι μας τηρούμε τους κανόνες της ευγένειας και του σεβασμού των επιχειρημάτων των άλλων, χωρίς συνυποδηλώσεις, χωρίς σημασιολογικά τεχνάσματα και γι’ αυτό και χωρίς Καιάδες. Δεν ρίχνουμε κανέναν πουθενά εδώ, αλλά προσπαθούμε να συζητήσουμε με καλλιτεχνικά, παιδαγωγικά, και ηθικά στοιχεία.

Από καλλιτεχνική άποψη η εκπομπή «Ελλάδα έχεις ταλέντο» έχει κάποια αξία και το ανάλογο κοινό. Η εκπομπή «Παρατράγουδα» έχει επίσης μια καλλιτεχνική αξία και το ανάλογο κοινό. Η εκπομπή «Στην υγειά μας» έχει άλλη αξία και το ανάλογο κοινό. Και η εκπομπή «Αλάτι και πιπέρι» του Φρέντυ Γερμανού είχε άλλη καλλιτεχνική αξία και άλλο κοινό.

Από παιδαγωγική άποψη νομίζω ότι προσφέρετε καλές συμβουλές στη σχολική μας σύμβουλο και για τη «μεγάλη δημόσια θέση» της νομίζω κι εγώ μαζί με εσάς ότι οι ιθύνοντες ξέρουν τι κάνουν.

Από ηθική άποψη νομίζω ότι ο Συνήγορος του Παιδιού έχει στείλει τις προτάσεις του σε όλα τα πολιτικά κόμματα (αναζητείστε της στο Διαδίκτυο), σε σχέση με τη μη παρουσία των παιδιών σε εκπομπές που θίγεται η τιμή και αξιοπρέπειά τους και διαρρέουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Τίποτα δεν έχει γίνει κι έτσι δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο νομικό πλαίσιο στη χώρα μας. Νόμιμος ο ψυχικός βιασμός των παιδιών δηλαδή. Η προστασία των παιδιών επαφίεται λοιπόν στην ηθική και πνευματική συγκρότηση των γονέων και κηδεμόνων, καθώς και στη διάθεση των μελών της κριτικής επιτροπής.

Συγκρίνεται ο Φρέντυ Γερμανός με τον Ηλία Ψινάκη; Το επιχείρημα ότι άλλο πράγμα η μουσικός και άλλο πράγμα η μητέρα είναι σωστό. Μουσικός σπουδάζεις και αν δεν το «έχεις» κάποιοι στο λένε. Μητέρα δεν σπουδάζεις και αν δεν το «έχεις» κάποιοι πονάνε.
adreo (01.08.2011)
Έχω πεισθεί πως είστε ένας άνθρωπος ρομαντικός, πιστεύετε μάλλον πως ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων.
Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ πως δεν πυροβολούμε κανέναν εδώ μέσα. Είναι το πιο διαδεδομένο σπορ εδώ μέσα, και πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να ανταπεξέλθεις. Δες παλιά μου άρθρα για να δεις τη βρωμιά που υπάρχει. Και ο καιάδας χάσκει για όλους και για όλες. Είμαστε ένας Λαός που δύσκολα δεχόμαστε ότι κάποιος, κάποια , μπορή να είναι καλύτερος, καλύτερη από εμάς. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία να αναρριχώνται πολλές φορές οι μέτριοι.
Όμως πάλι φύγαμε από το θέμα.
Όντως η κυρία Μαρκέα κατέχει «μεγάλη δημόσια θέση» και δεν πρέπει ένεκα της γνωστής συμπεριφοράς της, να την ειρωνεύεσαι. Δεν είμαστε εμείς που την κρίναμε, για να πάρει την θέση. Και σίγουρα δεν ξέρουμε την οποιαδήποτε αξία της σαν μουσικού και εκπαιδευτικού. Αν αμφισβητούμε με οποιονδήποτε τρόπο την θέση που κατέχει, ίσως δείχνει πως καλά θα ήταν να την έχουμε εμείς. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Αυτά για να είμαστε δίκαιοι.
Εγώ αγαπητή μου , αγαπητέ μου, γιατί εξακολουθείς να μη δηλώνεις το φύλο σου, γεννήθηκα και μεγάλωσα χωρίς συνηγόρους και κατά την γνώμη μου ήμουν και είμαι μια χαρά άνθρωπος.
Σε όλους αυτούς τους συνηγόρους δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη. Τους θεωρώ φερέφωνα της εκάστοτε πολιτικής κατάστασης και μπήκαν στην ζωή μας για το θεαθήναι και για πολιτικούς λόγους. Θα έλεγα και άλλα γι' αυτούς αλλά το αποφεύγω, γιατί μπορούν τον απλό πολίτη να τον κλείσουν μέσα. Τα μεγάλα ψάρια δεν τα ακουμπούν, ιδιαίτερα τους πολιτικούς.
Γιατί αν ήταν αδέσμευτοι και είχαν νομικά ερείσματα, θα είχαν βάλει φυλακή τον νεοσωτήρα της δύστυχης πατρίδας μας μαζί με τους φακίρηδες που τον περιστοιχίζουν, αλλά και όλους τους προηγούμενους σε βάθος ας πούμε 30 χρόνων. Πάλι ξέφυγα. Αλλά έτσι είμαι εγώ. Χτυπώ προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμφωνώ μαζί σου πως τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τους γονείς και να παραμένουν μακριά από κάθε τι που μπορεί να διαφθείρει την ψυχή τους. Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προστατεύει το παιδά από την γέννησή του μέχρι να γίνει ενήλικας και να πιάσει και δουλειά. Είδατε όμως τι δολοφόνο παρήγαγε. Γιατί; Γιατί υπάρχουν ένα νσωρό αστάθμητοι παράγοντες που ευθύνονται για την διάπλαση των παιδιών. Όμως για ποιον συνήγορο του παιδιού μιλάτε, όταν η τηλεόραση, ο τύπος, τα ινδάλματα του τραγουδιού, του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου και άλλων κατηγοριών, βαρύνονται για την καταστροφή του ψυχικού κόσμου όλων των παιδιών με τις συμπεριφορές τους; Ασχολείται κανείς με κάποιον μεγάλο επιστήμονα;
Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί πάρα πολλοί τομείς είναι στα χέρια παραγόντων που ρίχνουν το δηλητήριο και από πάνω το παίζουν και ευεργέτες.
Πάμε παρακάτω... Επειδή βλέπω πως φέρνεις παράδειγμα συχνά τον κ. Ψινάκη, εγώ έχω να πω πως σαν απευθύνεται σε ενήλικες ανθρώπους, με τον τρόπο του, την εξυπνάδα του και γιατί όχι την αθυροστομία του, είναι μια ευχάριστη νότα. Αν έχει και άλλα ο άνθρωπος εμένα δεν με ενδιαφέρει. Αλλά γιατί περιορίζεσαι στο κ. Ψινάκη; Ο κ. Ψινάκης είναι σταγόνα.
Δεν βλέπετε σε ποιων τα χέρια είναι η τηλεόραση, η μουσική, η πολιτική, και όλοι οι τομείς της κοινωνίας;
Δεν νομίζω πως αυτοί είναι οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι γεμάτη ταλαντούχους ανθρώπους. Όλα όμως βρωμάνε. Όλα ελέγχονται και είναι στα χέρια κάποιων ομάδων. Που υποστηρίζουν τα μέλη τους. Για να μην μακρηγορώ, τα παιδιά όντως είναι απροστάτευτα. Και μόνο οι γονείς μπορούν κάτι να κάνουν.
Τώρα για την κυρία Μαρκέα έχω να προσθέσω πως δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο, ίσως έχει κάποια αδυναμία να εκτιμήσει τα ελάχιστα συν και τα πολλά πλην εξαιτίας της υπερβολικής επιθυμίας της να προβάλλει το παιδί της.Μεγάλο λάθος.
Θεωρώ πως πρέπει να μεγαλώσει το παιδί της, να αποκτήσει γνώσεις και ότι άλλο χρειάζεται και μετά να αρχίσει η προσπάθεια για αναγνώριση, κάτι βέβαια που είναι πολύ δύσκολο γιατί οι τέχνες, η λογοτεχνία και πολλά άλλα στη χώρα μας περνάνε από τα κλαμπς,(Δημόσιες σχέσεις τις λένε οι πετυχημένοι) που όποιους , όποιες αυτά θέλουν, προωθούν. Δεν έχεις πει πολλές φορές πως αυτός , αυτή ανέβηκε ψηλά, όταν από ατυχία του,της, τον, την άκουσες ζωντανά και τραγούδαγε με θρασύτητα φάλτσα; Εμένα μου έχει τύχη σε 2-3 διάσημους καλλιτέχνες)και είπα... μάπα το καρπούζι, γιατί δεν χαρίζομαι σε κανέναν και δεν συγκινούμαι απο την επιτυχία τους.
Τελικά έχει προχωρήσει η κουβέντα μας πιο πέρα. Και δεν ξέρω αν θα βγει πουθενά
Καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλή απαλλαγή της χώρας μας από τα δεινά της. Που δεν την βλέπω, γιατί η διεθνείς συμμορίες θέλουν να μας διαλύσουν.
adreo
Oxoniana (01.08.2011)

Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε,

Μια φορά κι ένα καιρό ένας άντρας είναι ερωτευμένος με μία γυναίκα. Εκείνη δεν συμμερίζεται τον έρωτά του. Τότε αυτός επισκέπτεται έναν μάγο-γιατρό και τον ρωτάει τι να κάνει για να την κερδίσει. Ο γιατρός σκέφτεται και του λέει. «Πήγαινε και πες της οoo eee, ooo ah ah ting tang walla walla, bing bang. Ooo eee, ooo ah ah ting tang».

Πρόκειται για τραγούδι του αμερικανού συνθέτη Ross Bagdasarian, το οποίο το κυκλοφόρησε ο ίδιος με το ψευδώνυμο Devid Seville και το οποίο ακουγόταν από τα ραδιόφωνα το 1958. Ο δικός μας Χάρρυ Κλυνν το έκανε λίγο διαφορετικό και τραγουδούσε για ένα παιδί που έκανε δύσκολες ερωτήσεις σε γονείς και σε δασκάλους για να πάρει την απάντηση «ουγκαγκα-μπούμ-μπούμ-χι, γκαπα-γκούμ μπιρι-λί γκαγκά, αού γκι-γκι, αού γκι-γκι, μπακα-λάγκα ου-γκα-γκα». Το θυμάστε;

Ρωτάει λοιπόν ένα κοριτσάκι. Γιατί, μανούλα, πήραμε τρία «χι» στην εκπομπή; Γιατί μας κορόιδευαν τα παιδιά του κοινού που ήταν από κάτω; Γιατί, μανούλα, ενώ παίξαμε μαζί μου είπαν εμένα να φύγω; Τι σου είπε, μαμά, η κυρία Μανωλίδου κι εγώ δεν έπρεπε να ακούσω; Είναι αλήθεια ότι φαίνομαι στο ιντερνέτ και σχολιάζουν πολλοί ότι δεν έχω ωραία φωνή; Μαμά, τι πήγαμε να κάνουμε εμείς εκεί;» Τι απάντηση θα δίνατε εσείς, κύριε Ανδρεόπουλε; Εγώ, μόλις σας πρότεινα δύο απαντήσεις, την αμερικάνικη και την ελληνική. Εγώ θα πηδούσα από τη ταράτσα του σπιτιού μου.


Ο Συνήγορος του Παιδιού είναι Ανεξάρτητη Αρχή σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ελλήνων (Άρθρο 103 - Παράγραφος 9). Ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν. Αποστολή του είναι να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ TALENT SHOWS Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙ:

«Επειδή ως γνωστόν, τα παιδιά αυξάνουν την τηλεθέαση και κατά κανόνα δεν προβάλλουν οικονομικές ή άλλες απαιτήσεις όπως οι ενήλικοι, εύλογα μπορεί να υποθέσεις κάποιος ότι η τάση για τέτοιου είδους εκπομπές [talent shows] θα είναι ανοδική, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί ήδη και στο εξωτερικό, π.χ. στη Μ. Βρετανία, όπου αρχίζουν μόλις πρόσφατα να διεξάγονται σχετικές έρευνες και να λαμβάνονται μέτρα (βλ. Ofcom). Βάσει διεθνών ερευνών και δεδομένων, οι κίνδυνοι και οι συνέπειες για τα παιδιά είναι μεγάλοι. Ενδεικτικά μόνον αναφέρουμε ότι:

Τα παιδιά είναι συχνότατα πολύ μικρής ηλικίας, ώστε να μπορούν να έχουν ιδία κρίση και να λαμβάνουν εκουσίως και υπεύθυνα την απόφαση για τη συμμετοχή τους και τους όρους αυτής σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Εκτίθενται σωματικά και ψυχικά με την προβολή της εικόνας τους στην τηλεόραση, πολλώ δε μάλλον με τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς και talent shows, όπου καθίστανται αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων.

Υφίστανται τεράστιο στρες και ψυχολογική δοκιμασία με τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, που περιέχουν διαδικασίες προβών, προκρίσεων, συνεντεύξεων, κρίσεων από επιτροπές, κ.λπ.

Υφίστανται σωματική καταπόνηση και κούραση, καθώς οι εκπομπές αυτές συνήθως απαιτούν τη φυσική τους παρουσία, των ίδιων και των οικογενειών τους, πολλές ώρες την ημέρα, σε βάρος μάλιστα των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων ή των αναγκών τους για ψυχαγωγία.

Δεν υπάρχει πάντοτε το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για το παιδί, δηλ. έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι να είναι σε θέση να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες που συνεργάζονται με τα παιδιά, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις από λανθασμένους χειρισμούς ή να μπορούν να βοηθήσουν ένα4 παιδί που φαίνεται να χρειάζεται άμεση υποστήριξη. Ακόμη όμως και η ύπαρξη σχετικής πρόβλεψης, δεν μπορεί να αντισταθμίσει όλες τις αρνητικές συνέπειες που αναφέρονται στην παρούσα επιστολή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μικρά παιδιά συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαγωνισμούς για να καλύψουν ανάγκες και επιθυμίες των γονέων τους. Η συμμετοχή τους στις εκπομπές τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από μια αξιολόγηση της οικογένειας, ούτως ώστε αφενός να εκτιμηθούν οι λόγοι για τους οποίους το παιδί «θέλει» να συμμετέχει σε μια εκπομπή και αφετέρου η δυνατότητα της οικογένειας να το στηρίξει κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την συμμετοχή του σε αυτήν.

Δύσκολα μπορεί ένα παιδί ή και η οικογένειά του να χειριστούν σωστά την αναγνωρισιμότητα που αποκτά μέσω της τηλεόρασης, με αποτέλεσμα την πλαστή του «ηρωοποίηση» και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην φυσιολογική ροή της ζωής και στην ανάπτυξη του παιδιού.
 Συμβαίνει ορισμένες φορές το παιδί, ιδίως αν έχει αποτύχει σε ένα δημόσιο διαγωνισμό, να γίνεται αντικείμενο χλευασμού και εμπαιγμού στο περιβάλλον του και θύμα ψυχολογικής βίας από συνομηλίκους του.

Επειδή οι παρουσιαστές και οι επιτροπές, όπως προαναφέρθηκε, απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, αποτελούνται πάντοτε από άτομα δημοφιλή στους ενήλικες, χωρίς όμως κάποια ειδική εκπαίδευση σε θέματα ανηλίκων.

Τα παιδιά καλούνται να υιοθετήσουν συμπεριφορές ενηλίκων, να γίνουν πιστές μικρογραφίες τους ως προς την εμφάνιση (το ντύσιμο, το μακιγιάζ, την κόμμωση κ.λπ), τον τρόπο ομιλίας και την σωματική έκφραση. Έτσι όμως παραβιάζεται η ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Ενώ διανύουν μια χρονική περίοδο κατά την οποία η αναπτυξιακή πορεία τους χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με τους συνομηλίκους, η ανάπτυξη της φαντασίας και η απόκτηση γνώσεων, καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη σεξουαλική τους ωρίμανση».

ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.


Και βέβαια, κύριε Ανδρεόπουλε, στο Άρθρο 16 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού διαβάζουμε ότι: «Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, παρανόμων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του»

Ευχαριστώ
adreo (03.08.2011)
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνατε για την συγκέντρωση στοιχείων και ιδιαίτερα των εκτιμήσεων του συνήγορου του παιδιού.
Γιατί τόλμησε να κολλήσει κάποιοιους παραβάτες στον τοίχο, ότι και να λέει; Λόγια; Έργα να υπάρχουν.
Διακοσμητικός ο ρόλος όλων των τυπων συνήγορου που μπήκαν στη ζωή μας, και με φτωχά τα αποτελέσματα.
Έχετε πάντως ένα ύφος έκφρασης απέναντί μου σαν να θέλετε να με επιπλήξετε που δεν μπορώ να κάνω κάτι για την εκμετάλευση των παιδιών στις διάφορες εκπομπές, στο σινεμά, στις τηλεοπτικές σειρές. Και φυσικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν είμαι εισαγγελέας. Αυτές είναι δουλειές αυτών των λειτουργών που τίποτα δεν κάνουν για χιλιάδες θέματα. Όσο και να είμαι εγώ εναντίον οποιασδήποτε μορφης εκμετάλευσης στην κοινωνία μας, δεν εξαρτάται από εμένα να βελτιωθούν τα πράγματα. Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι γονείς, οι δάσκαλοι, όλοι που έχουν ρόλο και ας βοηθήσουν για το καλύτερο. Πάντως μιλάμε για ένα θέμα που εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε... και όσο κουβεντιάζουμε απομακρυνόμαστε από την κεντρική ιδέα του άρθρου μου. Αυτά
Oxoniana (04.08.2011)

Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε,

Έχετε δίκιο. Όσο και να είστε εναντίον οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης στη κοινωνία μας, δεν εξαρτάται από εσάς να βελτιωθούν τα πράγματα. Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι γονείς, οι δάσκαλοι, καθώς και όλοι όσοι έχουν ρόλο.

Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που διεξάγεται στον χώρο αυτόν με δημοκρατικό και γόνιμο τρόπο και κυρίως για το βήμα που δώσατε σε εμένα και στους άλλους σχολιαστές να εκφράσουν τις απόψεις τους.΄

Εύχομαι κάθε καλό,

Οξόνιαν
Oxoniana (04.08.2011)

Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε,

Έχετε δίκιο. Όσο και να είστε εναντίον οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης στη κοινωνία μας, δεν εξαρτάται από εσάς να βελτιωθούν τα πράγματα. Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι γονείς, οι δάσκαλοι, καθώς και όλοι όσοι έχουν ρόλο.

Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που διεξάγεται στον χώρο αυτόν με δημοκρατικό και γόνιμο τρόπο και κυρίως για το βήμα που δώσατε σε εμένα και στους άλλους σχολιαστές να εκφράσουν τις απόψεις τους.΄

Εύχομαι κάθε καλό,

Οξόνιαν
adreo (04.08.2011)
Oxoniana,
τα blogs είναι οάσεις Δημοκρατίας, που τόσο λείπει αυτήν την περίοδο από την χώρα μας.
Αλήθεια τι διαφορά υπάρχει, με όσα λαμβάνονται ερήμην του Λαού, με μια δικτατορία; δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί οι κυβερνώντες χρησιμοποιώντας τις αποφάσεις, τους νόμους που έχουν κάνει στα μέτρα τους μαζί και με όλους τους προηγούμενους και ότι άλλο τους εξυπηρετεί, μπορούν να με κάνουν να σιγήσω.
Δηλαδή να σιγήσουν την φωνή μου. Το πνεύμα μου όμως , όπως και της τεράστιας πλειοψηφίας του Ελληνικού ΛΑΟΥ την οποία προκλητικά αγνοούν, δεν μπορούν να το κατακτήσουν. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.
Σας ευχαριστώ που με τις απαντήσεις σας, αν και δεν άπτονται του θέματος της δημοσίευσής μου, μου δίνετε την ευκαιρία να τα λέω έξω από τα δόντια, για να ξέρουν όλοι τους, πως μαζί με μένα εκατομμύρια Έλληνες δεν είναι μαζί τους και δεν μπορούν να χωνέψουν, πως αφού μας χρεώνουν στην παγκόσμια χούντα συνεχώς και περισσότερο, εμφανίζονται ως σωτήρες.
Ως σωτήρες εμφανίστηκαν, δυστυχώς και κάποιοι κάποτε, που όμως δεν έκλεψαν (οφείλουμε να το λέμε αυτό) και ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τουλάχιστον απεδείχθησαν έντιμοι. Και για να προλάβω τον οποιοδήποτε, εγώ και η οικογένειά μου ήμασταν πολέμιοί τους κ.λπ.
Τι να την κάνω εγώ λοιπόν την κατ' εφημισμόν Δημοκρατία τους με τα χάλια που επισωρεύουν συνεχώς στις πλάτες μας;

Ο χώρος που έχω εδώ δεν είναι δικός μου , ανήκει πρώτα στο site που με φιλοξενεί και ως προς αυτό οφείλω να το ευγνωμονώ και σε όλους μας, αν και πληροφορούμαι πως δεν θα είναι για πολύ ακόμα ελεύθερο. Κάτι ετοιμάζουν και για μας με το αμόκ που τους έχει καταλάβει, αλλά και επειδή δεν τους χαϊδέυουν τα αυτιά. Βέβαια κάπου πρέπει να μπούνε κάποιοι φραγμοί για τα "άρρωστα" blogs και sites.Αυτό ναι, στα άλλα όμως;
Θέλω να ελπίζω να μείνουν τα blogs η ελεύθερη φωνή του Λαού, και να τους κάνουν το τεράστιο καλό να μαθαίνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες την αλήθεια και να μην επαναπαύονται σε αυτά που τους λένε οι βολεμένοι αυλοκόλακές τους.
Αυτά και επιφυλάσσομαι σύντομα να ασχοληθώ με το θέμα ειδικότερα.

Είσθε λοιπόν ελεύθερη-ος να γράφετε εδώ την ελεύθερη γνώμη σας.
Όμως επειδή ξέρετε καλά γράμματα, θα επιθυμούσα να ασχοληθείτε με την κατάσταση που επικρατεί, γιατί η ΠΑΤΡΙΔΑ και ο ΛΑΟΣ μας κινδυνεύει. Γνωρίζετε, παρά τις Ελληνοποιήσεις, ότι ήμαστε 350000 παρακάτω;
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΓΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ , ΤΟ ΝΕΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ. Και να με ειδοποιείτε για τις δημοσιεύσεις σας, αν και αυτό μπορούμε να το κάνουμε αυτόματα... και εγώ θα το κάνω.
adreo
skanasar (06.02.2013)
Η ωραιοτάτη Ευγενία είναι φίλη μου και της είμαι ευχάριστα υποχρεωμένη για την κατανόηση της έννοιας "χρησμοσύνης χρέμπτην" προ μηνών. Είμαι βεβαία ότι η γεμάτη κατανόηση κυρία Μαρκέα δεν παρεξήγησε την αυστηρότητα της μαέστρου διότι είναι σε όλους γνωστό ότι η τηλεόραση είναι ένα σκληρό μέσο που ενδιαφέρεται για γεγονότα, κατά το δυνατόν εντυπωσιακά και συζητήσιμα.  Νομίζω ότι η μικρή Κατερίνα Βέρδη θα έχει μία καλή ευκαιρία να απομυθοποιήσει τον αστραφτερό κόσμο του τηλεοπτικού γυαλιού από όπου δημιουργούνται πολλές ψεύτικες εικόνες για πρόσωπα και γεγονότα. Η κυρία Μανωλίδου είναι ένας εντυπωσιακά ευγενής άνθρωπος και ως μαέστρος έχει την δική της επικοινωνιακή με τους μουσικούς. Βέβαια ένα δεκάχρονο παιδί πρέπει να θωρακίζεται πριν από όλα αυτά και μετά από όλα αυτά. Έχει μία καλή μητέρα, έχει όλους εμάς η Κατερινούλα και θα βγει αλώβητη, να είστε σίγουροι. Εγώ περιττό θεωρώ τον θόρυβο που ξεκίνησε ο κύριος Ανδρεόπουλος γι΄αυτό ας μην πολλαπλασιάζουμε τις δυσκολίες, μπορεί και να μην μας αφορούν αυτά τα τηλεοπτικά μικρο-μπερδέματα, άλλωστε πάντοτε χρειάζεται ένα καλό ψυχολογικό υπόβαθρο για τις μικρές ηλικίες όταν πρόκειται να εμφανιστούν σε κάποιιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, είνκαι και στο εξωτερικό γνωστά αυτά.
Ψυχραιμία και εκατέρωθεν χαμόγελα, είναι η δική μου πρόταση. Σκεφτείτε το!
Αγγελική Σκανδάλη  
(Μουσικολόγος-Μαέστρος)
adreo (07.02.2013)
Αγαπητή Αγγελική,
χαίρομαι που με γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω, όταν σε είχα μαθήτρια στο Ωδείο μου στο Αιγάλεω. Χαίρομαι για την πρόοδό σου. Ξέρω πως σπούδαξες μουσικολογία , αλλά δεν ήξερα πως έγινες και μαέστρος, πράγμα που επίσης με χαροποιεί.
Τώρα για την φίλη σου, που το θέμα επαναφέρεις ύστερα από 3 σχεδόν χρόνια και σχεδόν ξεχασμένο, την όντως ωραιοτάτη όπως λες και εσύ, κυρία Ευγενία, εξακολουθώ να έχω την ίδια γνώμη, που δεν αλλάζω με τίποτα, γιατί την έγραψα μετά από αρκετή σκέψη.  Θεωρώ πως φέρθηκε πολύ άσχημα στην μικρή Κατερίνα και την μητέρα της.
Δεν έχω τίποτα με την μαέστρο, μάλιστα σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την φιλία σου μαζί της και μια και με είχες δάσκαλο κιόλας, ως γέφυρα, να διευθύνει κάποιο έργο μου με την μαγική της μπαγκέτα και να ξέρεις πως και γι΄αυτό θα χαρώ.
Αγαπητή Αγγελική, δεν άλλαξα σε τίποτα στον χαρακτήρα μου, όπως με γνώρισες παιδί είμαι. Ίσως να έχω γίνει σοφότερος με το πέρασμα των χρόνων.
Πάντως εγώ το άρθρο το έγραψα, για να έχω μιαν απάντηση από μέρους της, που ίσως δεν την έλαβα γιατί δεν με διάβασε το πιθανότερο. Τώρα όμως που εσείς η φίλη της γνωρίζετε τι έγραψα, να της το εκθέσεις,  ας αφήσει λίγο στην άκρη την αναγνωρισημότητά της και ας γράψει λίγες λέξεις σαν απάντηση.
Να θεωρήσετε πως η συμπάθειά μου προς το πρόσωπό της είναι δεδομένη, για να μη σου πω πως αισθάνομαι και υπερηφάνεια που είναι μια από τις πολύ λίγες γυναίκες μαέστρους.
Όσο για τη Κατερίνα, δεν μετανιώνω που την υποστήριξα, έχει κάνει τεράστια πρόοδο, είναι σε μουσικό γυμνάσιο, λαβαίνει μέρος με πολύ γνωστή χορωδία σε μεγάλες παραστάσεις, στη Λυρική σκηνή , στο Ηρώδειο και λοιπά, μάλιστα την παρακολούθησα μια φορά. Έχει αποκτήσει θάρρος, σχετική πείρα και μαθαίνω καλά λόγια γι' αυτήν.
Θα χαρώ πολύ να μάθω νέα σου, μέσω email, γιατί κάθε δάσκαλος σκέπτεται πάντα τους μαθητές του, έστω και αν είναι κάποιες εκατοντάδες, στην περίπτωσή μου μάλλον χιλιάδες για να λέω και την αλήθεια.
Δεν αντιλαμβάνομαι την φράση που ακολουθεί που αναφέρεις στο σημείωμά σου,"χρησμοσύνης χρέμπτην". Μάλλον λάθος γράφτηκε, αν πάλι σημαίνει κάτι με πιάνετε αγράμματο. Χωρίς πάθος και με καλή διάθεση έγραψα το σημείωμά μου. Το ίδιο θα έκανα και για οποιονδήποτε θα ήταν στην θέση της αξιότιμης κυρίας Ευγενίας.
Γεια σου Αγγελική, που ήσουν μια καλή , ευαίσθητη, σεμνή και τυπική μαθήτριά μου και που σου είχα προβλέψει, ότι θα επιτύχεις σαν μουσικός. Ελπίζω να έχεις επιτύχει και στην ζωή, αλλά και στην οικογενειακή σου επίσης.
Σε ευχαριστώ που εξαιτίας του θέματος που επανέφερες, μου φρεσκάρισες την μνήμη μου, φέρνοντάς με μερικά χρόνια πίσω. Χρόνια αγαπημένα και νοσταλγικά.
Γιάννης Ανδρεόπουλος
Oxoniana (29.07.2013)
Αγαπητοί φίλοι,
Χαίρετε. Να μού επιτρέψετε να επανέλθω στην κουβέντα  και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.
Καθώς βρίσκομαι σε διακοπές δεν έχω κοντά μου το λεξικό του Σταματάκου, αλλά νομίζω ότι «χρησμοσύνη» είναι η ανάγκη ή η διακαής επιθυμία για κάτι. Μια φίλη μου εδώ, η οποία υπηρετεί τη μουσική ως υψίφωνος και μουσικολόγος, μού είπε κάτι και για ένα έργο του Λουκιανού, το οποίο μιλάει για τις χρονικές περιόδους στις οποίες τραγουδούσαν τραγούδια για τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο. Το «χρέμπτην», από την άλλη μεριά, εικάζω ότι προέρχεται από το ρήμα «χρέμπομαι» που σημαίνει στην κυριολεξία ότι φτύνω κάτι και καθαρίζω τον λαιμό μου. Εικάζω επίσης ότι η αρχαιογνωσία της κυρίας Μανωλίδου στηρίζεται στον σύζυγό της και νυν Υπουργό Υγείας, καθώς και στον κουνιάδο της, αμφότεροι οι οποίοι αποδεδειγμένα μελετούν, ενδιαφέρονται και θεραπεύουν την ελληνική μας γλώσσα.
Οι εκπομπές του διεθνούς φορμάτ «got talent» είναι επιζήμιες για τα παιδιά επειδή αυτά διαγωνίζονται για ένα χρηματικό έπαθλο με ανθρώπους με οριακές (μεταιχμιακές) διαταραχές προσωπικότητας ή, στην καλύτερη περίπτωση, έτοιμους να «τα κάνουν όλα». Είδα ανθρώπους να παίζουν πιάνο με το πέος τους· είδα έναν άνθρωπο να χορεύει ημίγυμνος με μια φουσκωτή κούκλα είδα να κάνουν drag show (άντρες που ντύνονται με drags, δηλαδή γυναικεία ρούχα)· είδα κάποια κυρία Καριολάκη να χορεύει με ημίγυμνους άντρες. Η ομοφυλοφιλία ασφαλώς και δεν είναι ψυχική διαταραχή από μόνη της, αλλά η borderline personality είναι και το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το να διαγωνίζεται ένα παιδί με αντίπαλο μια drag queen είναι έξω από τα όρια της ηθικής ανάπτυξης και όσοι επιτρέπουν να γίνεται αυτό είναι, κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη, κατακριτέοι. Μιλάμε για παιδιά εδώ και προσωπικά καταδικάζω τον χλευασμό παιδιών, όμοια στην εκπομπή «Ελλάδα έχεις ταλέντο» και όμοια με αυτό το «πρεζού» στην «μπουζού» που ακούστηκε στη Βουλή και αφορούσε σε παιδί.  Τι στο καλό πασχίζουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μάθουν τα παιδιά μας για τους συνθέτες μας και τους ποιητές μας, αν τέτοιου είδους κακογουστιά και χυδαιότητα κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα;
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να βάλει σε μία ψυχική ζυγαριά τις επιτυχίες του μικρού παιδιού από τη μία μεριά με την έκθεση και τον δημόσιο χλευασμό του από κάποιον τηλεστάρ ή τηλεπερσόνα. Τα ψυχικά τραύματα δεν επουλώνονται με τις επιτυχίες σε άλλα πλαίσια. Πολλά παιδιά παίζουν μουσική και εννοώ από τις παραγωγές στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο μέχρι τους αυτοδίδακτους λιλιπούτειους μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ακόμα και τα παιδιά των Ρομά που τραγουδούν στους Αέρηδες και στους αέρηδες. Τι θα πει αυτό; Ότι σβήνει από την ψυχή τους ο χλευασμός μας, αν ποτέ τους τον προσφέρουμε όπως προσφέρθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Πάντως, ο Συνήγορος του Παιδιού παρενέβη και το βίντεο «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού. Θα άξιζε να μάθει κανείς τα επιχειρήματά του. Σας ασπάζομαι,Oxoniana (Νίκος Κεραμίδης)
adreo (30.07.2013)
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα κυρ Νίκο. Ανακατεύεις  αλλότρια πράγματα και μάλιστα ετεροχρονισμένα, εκφράσεις που δεν θέλω να υπάρχουν στο  blog μου, και  που καμιά σχέση έχουν  με το θέμα που έθιξα εγώ. Δεν θέλω να ξανασυζητήσω το θέμα.Σου΄έχω ξαναπεί πως γράφεις εδώ σαν να θέλεις να  με..... δείρεις. Όσον αφορά για τους διάφορους συνηγόρους,διακοσμητικοί καρεκλοθεσίτες είναι. Ως εκτούτου, για μένα είναι σαν να μην υπάρχουν. Κυρ   Νίκο     καλός είσαι,  αλλά γράφεις  νευρικά και ίσως να νομίζεις πως δεν ξέρω....ποιος είσαι. Γράψε το κανονικό σου επώνυμο.
Με φιλική επί του παρόντος διάθεση
adreo 
Oxoniana (30.07.2013)
Ευχαριστώ για το μήνυμα.
 Ως ομιλητής χρησιμοποιώ απλά σημαινόμενα. Πάντα σάς γράφω στον πληθυντικό. Έχω δημοσιεύσει άρθρα και κεφάλαιο σε βιβλία σχετικά με τα παιδιά σε εκπομπές ταλέντων, με σεβασμό προς τους αναγνώστες αλλά και σε αυτόν που με φιλοξενεί. Σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε.
Πιστεύω ότι ο Συνήγορος του Παιδιού δεν είναι «διακοσμητικός καρεκλοθεσίτης», όπως γράφετε. Κάποιοι θέλουν να βγάλουν το παντεσπάνι τους από το φαντασμαγορικό κεφάλαιο της μικρής οθόνης και την δημοσιογραφία των διασημοτήτων. Εκμεταλλεύονται λοιπόν την μωρία κάποιων γονέων. Οι εκπομπές αυτές γελοιοποιούν τους ψυχικά ασθενείς και καταστρέφουν τα πραγματικά ταλέντα. Γιατί, αν είσαι ταλέντο σε ανακαλύπτει η μουσική από μόνη της. Σαν τον Αντώνη Καλογιάννη. Τους συνθέτες μας. Τους ποιητές μας. Είστε μουσικός, έτσι δεν είναι; Γνωρίζετε λοιπόν. 
Λέτε ότι ξέρετε ποιος είμαι. Τι λέτε, λοιπόν, κύριε; Δεν μπορεί ο πατέρας του παιδιού να έχει γνώμη; Εδώ έχετε γνώμη εσείς (με όλον τον σεβασμό) και κάθε άγνωστος. Και αυτή είναι η πραγματική κατάντια της συμμετοχής των παιδιών σε τέτοιου είδους τηλεόραση.Σας χαιρετώ και εύχομαι κάθε καλό. 
adreo (31.07.2013)
αγαπητέ τελικά, κύριε,
σεβόμενος την προσωπικότητά σας, αλλά και το πάθος σας για την   σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, που όλοι οι υγειώς σκεπτόμενοι  άνθρωποι έχουμε,  θα σας πω για χάρη των παιδιών εμείς οι μεγάλοι   πρέπει  να  είμαστε πολύ συνετοί. Με καταλαβαίνετε ελπίζω. Δεν μπορώ  να επεκταθώ. Μέσω mail αν θέλετε, να τα πούμε, πλατιά ή και τηλεφωνικά αν θέλετε.
Ηρεμία λοιπόν. Μην κάνετε ένα απλό και σύνηθες θέμα, δύσκολο.
Αυτά επειδή θύμωσες λίγο που έγραψα πως ξέρω ποιος είσαι. Όπως ξέρω και για την μόρφωσή σας , που φαίνεται εξάλλου από τα γραφόμενα σας και πως είστε ένας πετυχημένος διανοούμενος. Να ξέρετε δε πως εντελώς τυχαία, έγραψα για το θέμα. Γιατί είμαι δίκαιος, και συνηθίζω να υποστηρίζω τους αδυνάτους, όταν οι  δυνατοί δείχνουν ανεπίτρεπτη σκληρότητα, εκμεταλλευόμενοι την θέση τους. Θεωρώ εντελώς επιπόλαιο τον τρόπο που αντέδρασε τότε η   παρουσιάστρια, την οποία διαφορετικά εκτιμώ για το πετυχημένο πέρασμά της από την TV, τις γνώσεις της και τον χειρισμό της Ελληνικής γλώσσας, πράγμα σχετικά σπάνιο.
Στην ζωή μου μόνο πυροσβέστης υπήρξα, αν μου τύχαινε να βρεθώ ανάμεσα σε κάποια γεγονότα. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε.
Φιλικά
adreo 
και κατά κόσμον
Γιάννης Ανδρεόπουλος

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
adreo
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσικοσυνθέτης
από ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/adreo

Σκοπός του BLOG μου είναι η προώθηση και προαγωγή της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, οποιασδήποτε μορφής τέχνης (των λεγόμενων ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ) και του λόγου, (ΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΙΧΟΣ, ΔΙΗΓΗΜΑ, ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ), σχετική αρθρογραφία και προσωπικές απόψεις, κρίσεις και εκτιμήσεις.



Tags

Γάτες να αφυπνιστούμε ολοι ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ www.musicheaven.gr/html/story.php?id=1523 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑ Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ



Επίσημοι αναγνώστες (7)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links