αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Σκόρπιες σκέψεις και ιδέες ενός ανήσυχου μυαλού
Η ζωή θέλει χαμόγελο

08 Οκτωβρίου 2010, 23:45
Συνταγές και συμβουλές
συνταγή  συμβουλές  ζωή  

Τώρα που μετακόμισα στην Κατερίνη και οι αποστάσεις σχεδόν εκμηδενίστηκαν, ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ περισσότερος. Κάνω τις δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύω, πάω για ψώνια και γυρίζω σε λιγότερο από μισάωρο, ενώ στην Αθήνα συχνά έτρωγα μια ώρα.

Αυτή την εβδομάδα, μετά την εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και την καταιγίδα, που με έκανε μούσκεμα, την Δευτέρα ήδη το είχα αρπάξει το κρυωματάκι… Έτσι έμεινα στο σπίτι, γιατί εδώ ο καιρός δεν αστειεύεται..

Βασικά εγώ εδώ είμαι σαν μια καμήλα που την πήγαν στον Βόρειο Πόλο να κάνει παρέα στους πιγκουίνους.. Η καμήλα έχει μάθει στην έρημο, που δεν βρέχει ποτέ και έχει πάντα ζέστη.. Αν πάει στον Βόρειο πόλο δεν θα της φανεί απότομη η μετάβαση;

Έτσι κι εγώ ήρθα απροετοίμαστη.. Δεν έχω κατάλληλα ρούχα, παπούτσια… Δεν ξέρω τι να φορέσω όταν βγαίνω, αν θα πάρω ή όχι ομπρέλα, αν θα βάλω κλειστό ή ανοιχτό παπούτσι (καλά αυτό ξεκαθάρισε πλέον) ,αν θα βάλω μπουφάν ή όχι, κι άλλα ερωτήματα… Με βλέπω να περνάω έναν χειμώνα γεμάτο αψού και χαρτομάντηλα διάσπαρτα στα δωμάτια…

Πάντως τώρα που έμεινα σπίτι αυτές τις μέρες, με έπιασε μαγειρικός οίστρος..

Ευτυχώς έχω παρέα και τον Στέλιο και περνάει η μέρα… Έχει και τα καλά του που δεν δουλεύει (ελπίζω προσωρινά…. Να πάνε όλα καλά…)

Έχει βγει η μαγείρισσα από μέσα μου… Όχι ότι την έκρυβα… Εδώ είναι! Χαχα!

Λοιπόν… Πάρτε θέσεις (στην κουζίνα κατά προτίμηση) και ξεκινάμε.

Εδώ μαγειρεύουν στα κανάλια και μας τα δείχνουν, δεν θα μαγειρεύουμε στην κουζίνα μας; Ας κάνω κι εγώ ένα μάθημα μαγειρικής. Χαχαχαχα!

Έφτιαξα σήμερα το μεσημέρι Πεινιρλί.

 

 

Πεινιρλί

-1 Κg αλεύρι(αναλόγως πόσα θέλετε να φτιάξετε, εμένα στο ένα κιλό αλεύρι μου βγήκαν 24 μικρά και 4 μεγάλα, έβαλα στην κατάψυξη όσα δεν θα τρώγαμε)

-1 φακελάκι μαγιά

-1 κούπα  χλιαρό νερό

-γάλα εβαπορέ(η συνταγή έλεγε μια κούπα, αλλά σχεδόν όλο το έβαλα, εκτός από λίγο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να φτιάξω προζύμι)

-αλάτι

 

Εκτέλεση (δική μου εκδοχή, πως θα το έφτιαχνα αν δεν είχε αποτύχει η εκτέλεση που λέγανε στη συνταγή)

 

Βάζουμε σε μια λεκάνη το νερό, με τη μαγιά, το αλάτι και το γάλα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Αν είναι πολύ αραιό το μείγμα, προσθέτουμε αλεύρι, αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε γάλα ή νερό.

Το αφήνουμε να φουσκώσει, με μια καθαρή πετσέτα σκεπασμένο.

Όταν φουσκώσει λίγο ,χωρίζουμε σε μπάλες, αναλόγως πόσα θέλουμε να φτιάξουμε και τι μέγεθος.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τους δίνουμε σχήμα βάρκας στην άκρη. Εγώ τα άνοιξα με τον πλάστη.

Τα γεμίζουμε με ό, τι υλικό θέλουμε. Εγώ έβαλα τυρί, ζαμπόν και μπέηκον. Όρεξη να έχεις και φαντασία.

Ψήνουμε περίπου ένα 20 λεπτο.

 

Ετυμηγορία: Θ-Ε-Ι-Κ-Α.

 

 

Όσα περισσέψουν τα βάζουμε κατάψυξη. Μπορούν να μας σώσουν σε μια δύσκολη στιγμή που δεν έχουμε φαγητό ή έρθει κάποιος επίσκεψη ή απλά μας πιάσει λιγούρα για κάτι νόστιμο.

 

Γενικά στην εποχή που ζούμε, με τόση ακρίβεια, με τόση ανεργία, δεν είναι να πετάς  ούτε το ψιχουλάκι… Λέγοντας ψιχουλάκι, σήμερα το πρωί έτρωγα φρυγανιές και οι μισές όταν άνοιξα το πακέτο είχαν γίνει κομματάκια και τρίμματα. Θα τις πέταγα; Όχι βέβαια! Τις έτριψα όσο μπορούσα με το χέρι και τις έβαλα σε ένα βαζάκι, και εκεί θα προσθέτω και νέα τρίμματα, ώστε όταν χρειαστώ σε άλλη συνταγή τριμμένη φρυγανιά , να μην πηγαίνω να αγοράσω.

Αυτές τις μέρες είχα ένα θεματάκι με την κοιλιά μου και είχαμε πολύ γάλα που θα πήγαινε χαμένο. Ο Στέλιος δεν κάνει να πιεί, έχει άλλο θεματάκι εκείνος..

Έτσι λοιπόν σκεφτόμουνα τρόπους να μην πάει χαμένο το γάλα που δεν θα πιει κανένας από τους δυο μας και το πετάξουμε, και να μην το πιεί ο Στέλιος αναγκαστικά… Εγώ δυστυχώς δεν μπορούσα να πιω ,παρ’ ότι το λατρεύω..

Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να κάνω μια γαλατόπιτα! Έψαξα στο ιντερνετ μια εύκολη συνταγή για γαλατόπιτα, να μην θέλει πολλά υλικά και βρήκα μια που λεγόταν γαλατόπιτα μετσοβίτικη. Την βρήκα σε ένα blog, ας με συγχωρέσει η κοπέλα για το c( L)opy-paste…

 

Λοιπόν…

 

-1 λίτρο γάλα

-4 αυγά

-300 γρ αλεύρι

-200 γρ. βούτυρο

-βανίλια

-2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη (εγώ έβαλα ένα φλιτζάνι, κατά λάθος, και παραδόξως έγινε πολύ ωραιότερη! )

-κανέλα

-φύλλο κρούστας ή χωριάτικο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα (δεν έχουμε ανάψει το μάτι). Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά προσέχοντας μην σβολιάσει. Ρίχνουμε μέσα τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη και τα 100 γρ. από το βούτυρο( εγώ το έλιωσα το βούτυρο, δεν χρησιμοποίησα καθόλου μίξερ).

Ανάβουμε το μάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα μια πηχτή κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά ,ρίχνουμε και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο.

Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα φύλλα, αφού τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Εγω έβαλα φύλλο κρούστας και έβαλα 5-6 φύλλα κάτω. Τα βάζουμε ώστε να εξέχουν οι άκρες έξω.

Ρίχνουμε το μείγμα, και μετά γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού τις βουτυρώσουμε.

Η συνταγή δεν έλεγε για φύλλο από πάνω, εγώ παρ’ όλα αυτά έβαλα ένα, αφού το βουτύρωσα.

Πασπαλίζουμε με κανέλλα και ψήνουμε περίπου ένα μισάωρο, σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Ετυμηγορία: Θ-Ε-Ι-Κ-Η

 

 

Τα φύλλα που περίσσεψαν (και ήταν αρκετά) τα έφτιαξα τυροπιτάκια με ένα τυρί μείγμα ανθότυρο- μυζήθρας- δυόσμου που είχα φτιάξει κάτι Κρητικά πιτάκια με τσίπουρο. Ξεπάγωσα το μείγμα από την κατάψυξη και το έβαλα στα πιτάκια.

Έκοψα με το μαχαίρι τα φύλλα κρούστας και τα έκανα τριγωνάκια και στο καθένα έβαζα λίγο από το μείγμα. Τα φύλλα τα βουτύρωνα με όσο βούτυρο λιωμένο περίσσεψε.

Τα τηγάνησα και τα έβαλα σε μπόλικο χαρτί κουζίνας να ρουφήξουν το λάδι.

 

 

Αύριο θα φτιάξω ένα τυρόψωμο από τα Ζαγοροχώρια (άλλο cLopy paste ,I’ m sorry) και μεθαύριο ένα κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και θα το συνοδεύσω μάλλον με ρύζι, θα δω, δεν ξέρω.

 

Πάντα αποφασίζω για όλη σχεδόν την εβδομάδα τι θα φτιάξω,(λόγω Ταύρου ωροσκόπου, καθόλου άσχετο)  άλλά σαν δίδυμος μπορεί να αλλάξω γνώμη και για τις 7 μέρες.

Άλλες λίγες συμβουλές και τελειώνω.

 

Αν τύχει να αγοράσετε μερέντα (εμένα δυστυχώς τυχαίνει… Αλλά τη μια φορά την είχα πάρει για κρέπες, την άλλη την είχα πάρει σε μια κρίση λιγούρας… ) τα γυάλινα βαζάκια της, που είναι σαν ποτηράκια, αν βγάλετε την ετικέτα γίνονται μια χαρά ποτηράκια κρασιού ή και νερού ακόμα. Ο Στέλιος τα χρησιμοποιεί και για νερό ακόμα.

Τα βαζάκια της μερέντας απ’ την άλλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατάμε μπαχαρικά και άλλα τέτοια, πχ ρίγανη, δυόσμος, κλπ.

Αυτά λοιπόν από μένα.

Θα επανέλθω με  νέες μαγειρικές- και όχι μόνο- περιπέτειες.

 

 

 

ΥΓ: Στο ταψί τα πεινιρλι και στο αλουμινόχαρτο η γαλατόπιτα. Τα φωτογράφησα και λέω στο Στέλιο ''ειναι έργο τέχνης που πρέπει να μείνει στην ιστορία'' .Δεν είμαι ψώνιο! Χαχα!

 

 

 

 

 

 

 

 


13 σχόλια - Στείλε Σχόλιο





Σχόλιο από movflower (09.10.2010)
Τί μου κάνεις στις 2 και το πρωί βρε Κιθαρίτσα!!!!!
Σαν δεν ντρέπεσαι λέγω εγώ...να μας μοστράρεις τις πίτες ανελέητα!!! τς τς τς

τς τς τς
τς τς τς
τς τς τς

...
Ξέρεις πόσο χαρούμενη διαβάζεσαι κοριτσάκι;
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Σχόλιο από kithara-woman (09.10.2010)
Χαχαχαχα!! :DD
Είπαμε ήταν έργο τέχνης,έπρεπε να φωτογραφηθεί!!

Είμαι χαρούμενη!Γι'αυτό... ;-)))
Σήμερα που είναι και λιακάδα,ποιος με πιάνει!Φτού ξελευτερία!Να βγω και λίγο από το σπίτι...Συνεχεια με τις βροχές...

Φιλάκια και χαμογελάκια!! :-))))


Σχόλιο από Latte (09.10.2010)
Πωπωπω!
Χρόνο για μαγείρεμα μπορεί εγώ να μην έχω, αλλά για να φάωωωωω, ούουουου... βρίσκω! Μέχρι και ταξίδι ως την Κατερίνη κάνω :))
Καλή συνέχεια και καλές απολαύσεις των δημιουργημάτων σου, ζαχαρένια! :)


Σχόλιο από Hastaroth (09.10.2010)
Εχω μιά ξαδέρφη (δηλαδή είχε παντρευτεί έναν ξάδερφό μου) που είχε κι'αυτή το χούι τής μαγειρικής και έφτιαχνε πολύ ωραία πράγματα.Κάποια στιγμή αποφάσισε και το έκανε επάγγελμα και έφτιαξε μιά μικρή επιχείρηση catering και πηγαίνει πολύ καλά.Γιατί δέν το δοκιμάζεις κι'εσύ;

Πάντως εγώ έχω φάει εδώ και ώρα και παρ'όλα αυτά μόλις είδα τά πεϊνιρλιά μου έτρεχαν τά σάλια......


Σχόλιο από kithara-woman (09.10.2010)
Γαλατένια μου όποτε θέλεις,εδώ είμαστε!!Είσαι ευπρόσδεκτη!!
Το έχω κάνει το σπίτι ''Πολίτικη κουζίνα'' (αν έχεις δει την ταινία,θα καταλάβεις γιατι το λέω)
Μ'αρέσει περισσότερο η διαδικασία της μαγειρικής,και να μαγειρευω για άλλους,αρα θα μου πηγαινε πολυ αυτο που λεει ο Αλβερτος.
Απλά Αλβερτο δεν ξέρω αν τσουλάει εδώ σαν ιδέα...Γιατι εδω σχεδόν όλες,όπως κι εγω,έχουν πολύ χρόνο και μαγειρεύουν...Εδω τα delivery δεν δουλευουν και τόσο πολύ,όπως στην Αθηνα.Πιστευω αυτος ειναι ο λόγος που δουλευουν πολυ στην ΑΘηνα,με μια λέξη:ο χρόνος.

Καλό βράδυ! :-))


Σχόλιο από Kristalo (14.10.2010)
kithara-woman οι συνταγές σου και γενικά η μαγειρική είναι απο τα αγαπημένα μου θέματα!! Περιττό να σου πω ότι μου άνοιξες και την όρεξη! Αυριο λοιπόν λέω να φτιαξω σπιτική πίτσα για να μην με λένε και ζηλιάρα αφού το ταψάκι σου επάνω μου άναψε πόθους στο στομαχι!!!


Σχόλιο από music-fan (14.10.2010)
Η αυγη μας ειναι καλη μαγειρισσα ολοι ειχα με την τυχη να δοκιμασουμε απο την πιτσα της ητανε τρελα!!μιαμ μιαμ αν δεν ειχα παρει ενα σορτσακι χθες που μου μπαινει ισα ισα θα χτυπαγα τωρα....μιαμμμμμ


Σχόλιο από kithara-woman (14.10.2010)
Ωραία!!Να φτιάξεις!!Είναι πολυ ευκολη η ζύμη της πίτσας,αν παρεις μαγια σε φακελάκι,πολλές φορές γράφει πανω και συνταγη.
Ευχαριστω για το σχολιακι και για τη βόλτα απο δω!! :-))



Καλως την!!Ευχαριστω για τα καλά λόγια και τη διαφημιση!!χαχα!!
Φιλάκια!! :-))



Σχόλιο από Kristalo (14.10.2010)
Το ξέρω αυτο το φακελλάκι! Το πορτοκαλι δεν λες;(για να μην γράφουμε όνομα εταιρίας) Εχει μέσα κορν φλάουρ φανταστική ζύμη..


Σχόλιο από kithara-woman (14.10.2010)
Ναι,το πορτοκαλί!Εχει μαγιά.Συνηθως ειναι 3-4 μαζι.
Δεν το έχω παρει αυτο με το κορν φλαουρ.


Σχόλιο από Kristalo (15.10.2010)
όχι η συνταγή που εχει πισω στο φακελάκι χρησιμοποιεί και κορν φλάουρ! Μιλώ για την ζήμη της πίτσας. Την κάνει τραγανή


Σχόλιο από reteos (15.10.2010)
Βλέπω πως εκτός του ότι γράφεις όμορφα έχεις και άλλο ταλέντο kithara-woman. Ταλέντο στην μαγειρική . ΄Ετσι για να να ζηλεύουν..... λίγο αυτοί της τηλεοράσεως .
Α!! και κάτι άλλο!!! δεν είναι μόνο το ότι είσαι βόρεια και κρυώνεις απλά ο καιρός έχει αλλάξει. Μην αισθάνεσαι λοιπόν σαν την καμήλα ανάμεσα σε πιγκουίνους .
Θα εκτυπώσω τις συνταγές και θα τις δώσω στη γυναίκα μου για να τις εκτελέσει. Ζήλεψα και εγώ .


Σχόλιο από kithara-woman (15.10.2010)
Αν σου πω δεν το έχω προσέξει...Χαχα!!Δεν κάνω αυτη τη συνταγη,απλά έχει και εκεί μια. :-))

Να τις τυπώσεις!Γίνονται πολυ ωραια!Εχθες φάγαμε τα μικρά,τα έβγαλα απο την κατάψυξη και κατευθειαν στο φουρνο!Σουπερ!

Ευχαριστω για την βόλτα απο τα μέρη μου! :-))



Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
kithara-woman
Αυγή
από ΚΑΤΕΡΙΝΗ



Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/kithara-woman

σκέψεις,ιδέες,ποιήματα,χιουμοριστικά κείμενα και σχόλια






Tags

αγάπη ελπίδα ζωή ταξίδι αλλαγή αναμνήσεις σκέψεις γνώσεις παράξενα σοφίες δημιουργία διάφορα στιγμές ευχές χαρά χαμόγελο όνειρο ιδέες νοσταλγία συμπεράσματα συνταγές συνταγή ανέκδοτα φιλία θυμός μοναξιά ιστορία λιμάνι ψυχή λέξεις Μουσική παραμύθι περι ζωής μουσικής φιλίας έρωτα χαμόγελου ποιήμα σιωπή πιστεύω συμπέρασμα χιούμορ χιουμορ ζωγραφική συμβουλές τραγούδια ταινία ταινίες γάμος μετακόμιση παρέα ευτυχία χρήσιμα site ψηφιδωτό στιγμες




Επίσημοι αναγνώστες (21)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...




Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links









Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
Όροι Χρήσης