Σκόρπιες σκέψεις και ιδέες ενός ανήσυχου μυαλού
Η ζωή θέλει χαμόγελο
12 Νοεμβρίου 2010, 09:39
Παρεξηγημένες γεύσεις
διάφορα  

Σερφάροντας στο διαδίκτυο,κάποιες ελεύθερες ώρες που συνήθως βαρίεσαι απίστευτα,μπορεί να βρεις ενδιαφέροντα άρθρα.

Κάποια απο αυτά βρήκα στην δική μου αναζήτηση και είπα να μπω στον πειρασμό της κοπής πάστας,ή copy-paste,κάτι που δεν κάνω συχνά παρά μόνο αν υπάρχει λόγος.

Έτσι για να πάψουμε κάποτε να δαιμονοποιούμε γεύσεις,απολαύσεις,εμπειρίες,πρόσωπα κλπ,ένας ατέλειωτος κατάλογος προσώπων και πραγμάτων που αποφεύγουμε,ενώ υπάρχουν λόγοι να ερχόμαστε σε επαφή,έστω και λίγο ή με μέτρο.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη, ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια.


Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια κάπου στο 600 μ.Χ.

Η σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με την σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν .

Ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez, ο οποίος το Πάσχα το 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν.Εκεί τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο κόκκους κακάο.

Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, ο Cortez, έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος.

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία.Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 (τέσσερα) χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

Η συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό. Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.

Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμα τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

 

Η σοκολάτα δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σοκολάτα:

- Δίνει δύναμη.
- Χαρίζει ευεξία.
- Ενισχύει την πνευματική διαύγεια.
- Βοηθά τους αθλητές σε κάθε τους άσκηση.
- Βοηθά τους μαθητές κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Η σοκολάτα έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες καθώς περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α.

Το ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσδίδοντας έτσι στη σοκολάτα επιπλέον διατροφική αξία. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Η πιο σημαντική είναι η θεοβρωμίνη (μεταβολίτης της καφεΐνης), η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Η καφεΐνη, αντιθέτως, βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη σοκολάτα σε σχέση με τον καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου cola. Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6 mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg!!!

H σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Επίσης, μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση).

 

 

 

Πηγή(και το πλήρες άρθρο) :

http: //www.mednutrition.gr/content/view/1075/128/

 

 

ΠΑΓΩΤΟ

Το 1851 δημιουργήθηκε η πρώτη βιομηχανία παραγωγής παγωτού στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Jacob Fussell. Έπειτα άρχισαν τα εργοστάσια παραγωγής παγωτού να εξαπλώνονται, με ιδιαίτερη «άνθισή» τους μετά το 1900.

Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησι΅οποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α.

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία. Αντιθέτως, χάρη στα συστατικά που περιέχει, μπορεί να θεωρηθεί ότι το παγωτό αποτελεί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών.

Περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (΅ε υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο, και βιταμίνες Α και Β1, Β2, Β12. Θερμιδικά καλύπτει το 5- 10% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερ΅/100γρ), το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.

Ακόμα το παγωτό περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το κακάο και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών συστατικών και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, συμβαίνει οξείδωση των κυτταρικών του μεμβρανών και των λιποπρωτεΐνών του, κάτι που οδηγεί τελικά στην καταστροφή της δομής του DNA του ατόμου. Τα αντιοξειδωτικά (π.χ. πολυφαινολικές ενώσεις, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, κ.λ.π.) εμποδίζουν την παραπάνω οξείδωση και συντελούν πιθανότατα στην προστασία του οργανισμού από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, της θρόμβωσης.

Όλες οι βιταμίνες που κρίνονται απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, εντοπίζονται στο γάλα, το βασικό συστατικό του παγωτού. Ακόμα, βιταμίνες εντοπίζονται στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, αντίστοιχα), που αποτελούν επίσης συστατικά του παγωτού.

Ρόλος των βιταμινών: Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη. Η βιταμίνη D, η οποία συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, είναι υπεύθυνη για έναν υγιή σκελετό. Η βιταμίνη Ε παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού, ενώ η βιταμίνη Β12, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των νευρικών ινών. Τέλος η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), η οποία περιέχεται κυρίως στο πορτοκάλι και τις φράουλες , δρα ως αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνα έχει βρεθεί ότι οι βιταμίνες Ε και C επηρεάζουν την απόδοση του ατόμου και ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του εγκεφάλου.

Από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο γάλα και κατά συνέπεια στο παγωτό, είναι το ασβέστιο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (99%) βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Το ασβέστιο εκτός από τη πολύ σημαντική του επίδραση στα οστά του σώματος, συμμετέχει και σε διάφορες άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η σωστή λειτουργία του μυοκαρδίου. Αυτό συνεχώς απομακρύνεται από τον οργανισμό και έτσι θα πρέπει να αντικαθίσταται. Απουσία επαρκούς ποσότητας ασβεστίου οδηγεί στην οστεοπόρωση.

Το γάλα, το οποίο περιέχεται στο παγωτό, αποτελεί, επίσης, μία άριστη πηγή φωσφόρου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου . Ακόμα το γάλα περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των νευρικών σημάτων.

Τέλος το μαγνήσιο που περιέχει το παγωτό και το οποίο προέρχεται από το γάλα και τους ξηρούς καρπούς , συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών.

 

Πηγή(και το πλήρες άρθρο) :

http://www.mednutrition.gr/content/view/1079/128/

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Latte (13.11.2010)
Παρεξηγημένες; :)
Αφού κανείς δεν τις περιφρονεί, ίσα ίσα, τις τιμάμε με το παραπάνω! ;)

Ωραίες οι ιστορικές πληροφορίες και τα στοιχεία για τη διατροφική τους αξία, πάντως. :)

Φιλάκια στην Κατερίνη :)
kithara-woman (14.11.2010)
Παρεξηγημένες απο την άποψη ότι δαιμονοποιούνται,ότι μόνο βλάπτουν χωρίς να προσφέρουν τίποτα.Δεν ισχύει.

Φιλάκια απο την Κατερίνη,κι απο μένα!!χιχι!! :-))

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
kithara-woman
Αυγή
από ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/kithara-woman

σκέψεις,ιδέες,ποιήματα,χιουμοριστικά κείμενα και σχόλια

Tags

αγάπη ελπίδα ζωή ταξίδι αλλαγή αναμνήσεις σκέψεις γνώσεις παράξενα σοφίες δημιουργία διάφορα στιγμές ευχές χαρά χαμόγελο όνειρο ιδέες νοσταλγία συμπεράσματα συνταγές συνταγή ανέκδοτα φιλία θυμός μοναξιά ιστορία λιμάνι ψυχή λέξεις Μουσική παραμύθι περι ζωής μουσικής φιλίας έρωτα χαμόγελου ποιήμα σιωπή πιστεύω συμπέρασμα χιούμορ χιουμορ ζωγραφική συμβουλές τραγούδια ταινία ταινίες γάμος μετακόμιση παρέα ευτυχία χρήσιμα site ψηφιδωτό στιγμες



Επίσημοι αναγνώστες (21)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links