Μαρία
Μη διαλέξεις ένα δρόμο χωρίς εμπόδια, πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά.
19 Φεβρουαρίου 2011, 18:11
Ο μοναδικός πραγματικός χρόνος που έχουμε ζήσει...
life  

 

video 

 

Τελικά τι είναι ζωή; Είναι η καθημερινότητα; Οι δυσκολίες της; Οι επιλογές μας... καλές και κακές;

Ή μήπως είναι οι στιγμές;  Ότι απολαύσαμε; Ότι μας σημάδεψε ευχάριστα και ενώ το θυμόμαστε  μας ξεφεύγει ένα κρυφό χαμόγελο…

 

 

Μια μέρα ένας ερευνητής διαισθάνθηκε πως έπρεπε να πάει στην πόλη του Καμίρ.

Φτάνοντας εκεί το βήμα του τον έβγαλε σε ένα καταπράσινο  λόφο!  Δέντρα, λουλούδια,  χρώματα,  παντού. Άφησε το βλέμμα του να ξαποστάσει σαν την πεταλούδα, σε κάθε λεπτομέρεια του πολύχρωμου αυτού παράδεισου.

Τα μάτια του όμως ήταν μάτια ερευνητή, κι ίσως γι αυτό ανακάλυψε εκείνη την επιγραφή πάνω σε μια από τις  πέτρες που ήταν εκεί:

Αμπντούλ Τάρεγκ:  Έζησε 8 χρόνια, 6 μήνες δυο εβδομάδες και 3 μέρες.

Τρόμαξε λίγο συνειδητοποιώντας ότι εκείνη η πέτρα δεν ήταν απλώς μια πέτρα: ήταν μια ταφόπλακα. Λυπήθηκε όταν σκέφτηκε ότι ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας ήταν θαμμένο σ εκείνο το μέρος.

Κοιτάζοντας γύρω του,  συνειδητοποίησε πως και η διπλανή πέτρα είχε μια επιγραφή. Πλησίασε να τη διαβάσει. Έλεγε:

Γιαμίρ Καλίμπ: Έζησε 5 χρόνια, 8 μήνες και 3 εβδομάδες.

Ο ερευνητής αισθάνθηκε φοβερή συγκίνηση. Αυτό το πανέμορφο μέρος ήταν νεκροταφείο, και κάθε πέτρα ήταν ένας τάφος.

Μια μια, άρχισε να διαβάζει τις πλάκες. Όλες είχαν παρόμοιες επιγραφές.:

Ένα όνομα και τον  ακριβή χρόνο ζωής του νεκρού. Αλλά αυτό που τον τάραξε περισσότερο ήταν η διαπίστωση ότι ο άνθρωπος που  είχε ζήσει  τον πιο πολύ καιρό μόλις ξεπερνούσε τα έντεκα χρόνια.

Έμεινε εκεί αρκετή ώρα να στέκεται συγκλονισμένος  και βαθύτατα συγκινημένος  από αυτήν την διαπίστωση, όταν εμφανίστηκε ο φύλακας του νεκροταφείου.

« Γιατί κλαίτε κύριε;» Τον ρώτησε.

«Μα πώς να κρατήσω την ψυχραιμία μου όταν βλέπω πως ο μεγαλύτερος άνθρωπος που είναι θαμμένος  εδώ  είναι 11 ετών.

« Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα… Θα σας εξηγήσω , εμείς εδώ στο Καμίρ έχουμε μια παράδοση. Όταν ένας νέος συμπληρώνει τα 15 του χρόνια, οι γονείς του  χαρίζουν ένα τετράδιο όπως αυτό που έχω εδώ, για να το κρεμάει στο λαιμό. Από εκείνη την στιγμή και μετά κάθε φορά που  απολαμβάνει έντονα κάτι, ανοίγει το τετράδιο του και το σημειώνει.

Στα δεξιά, αυτό που απόλαυσε. Στα αριστερά, πόσο χρόνο κράτησε η απόλαυση.

Έστω ότι γνώρισε μια κοπέλα και την ερωτεύτηκε. Πόσο κράτησε το μεγάλο αυτό πάθος και η χαρά της γνωριμίας τους; Μια εβδομάδα; Δυο; Τρεις και μισή;  Και μετά η συγκίνηση του πρώτου φιλιού, η θαυμάσια ευχαρίστηση του πρώτου φιλιού… Πόσο κράτησε;  Μόνο το ενάμιση λεπτό του φιλιού; Δυο μέρες μια εβδομάδα;  Και η εγκυμοσύνη; Και ο γάμος καλών φίλων; Και το ταξίδι που πάντα ήθελε;

Έτσι συνεχίζουμε να σημειώνουμε στο τετράδιο κάθε λεπτό που απολαμβάνουμε κάθε λεπτό…

Όταν κάποιος πεθαίνει, έχουμε τη συνήθεια να ανοίγουμε το τετράδιο του

και να αθροίζουμε το χρόνο απόλαυσης για να τον γράψουμε πάνω στον τάφο του.

Γιατί αυτός είναι για μας ο μοναδικός πραγματικός χρόνος που έχουμε ζήσει.

Περίληψη από το βιβλίο του ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ «ιστορίες να σκεφτείς»

Ένα παραμύθι του Jay Rabon.

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

pterarhos (20.02.2011)
Σε διαβασα με προσοχη Μαρακι.
Να εχεις ενα ομορφο απογευμα.
mardhm (23.02.2011)
Γεια σου Χάρη!

Με τιμούν οι επισκέψεις σου στο blog μου. Πόσο μάλλον όταν διαβάζεις με προσοχή ότι γράφω! Σ ευχαριστώ πολύ!

Καλό απόγευμα και σε σένα!
sven (23.02.2011)
Μαράκι,

θα ήταν τραγικό να πιστεύαμε και να αξιολογούσαμε ως ζωή μόνο τις ευχαριστες στιγμές μας. Αυτό δεν θα ήταν ζωή αλλά οάσεις σε μια απέραντη έρημο.

Από τις δυσκολίες και τις επώδυνες εμπειρίες μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε "ψυχικά αντισώματα" και να μπορούμε κατόπιν να αξιολογούμε και να γευόμαστε και τις ευχάριστες πλευρές της ζωής. Χωρίς αυτή τη διαλεκτική σχέση και αντιπαραβολή, η ζωή μας θα ήταν ένα άχαρο γλυκερό πλατώ, δίχως εκπλήξεις, διαφορετικές γεύσεις και δυνατότητα αξιολόγησης αυτών που ζούμε...

Έχω αυτό το βιβλίο του Μπουκάϊ, είναι ενδιαφέρον, αλλά, όπως και με κάθε τι άλλο, δεν θα πρέπει να παίρνουμε το κάθε τι τοις μετρητοίς...

Καλό σου βράδυ:)))
Hastaroth (23.02.2011)
Μαρία,πολύ σωστά τα λέει εδώ ο Σουηδός ιατρός.Μακάρι,βέβαια,να ήταν η ζωή μας όλη γεμάτη μόνο με ευχάριστες στιγμές-αλλά δέν είναι.Οπότε εμείς πρέπει να καταφέρνουμε ακόμα και τις άσχημες στιγμές της να τίς αξιοποιούμε θετικά.Οπως λέει και ένα βιβλίο που είχα διαβάσει κάποτε:"get something meaningful from everything you do".

Αλλοίμονο άν ο πραγματικός χρόνος που έχουμε ζήσει είναι μόνο οι ευχάριστες στιγμές-θα έπρεπε να παραδεχτούμε τότε ότι είμαστε όλοι πολύ δυστυχισμένοι...

ΥΓ.Ιατρέ μου,ο τελικός "σκοπός"-το ζητούμενο δηλαδή- στη ζωή μας είναι να εντοπίζουμε και να προλαμβάνουμε τίς άσχημες στιγμές πρίν μάς συμβούν,έτσι ώστε τελικά η ζωή μας να περιέχη πολύ περισσότερες ευχάριστες πλευρές παρά δυσάρεστες.Δέν νομίζω πως μιά ζωή μόνο με ευχάριστες στιγμές θα ήταν ανιαρή,ακριβώς γιατί αυτά που θα ζούσαμε θα τα απολαμβάναμε-αλλιώς δέν θα ήταν ευχάριστα.Δέν είναι ανάγκη να χτυπάμε μόνοι μας το κεφάλι μας στον τοίχο γιά να νιώσουμε μετά την ευχαρίστηση τής ανακούφισης από τον πονοκέφαλο....
mardhm (24.02.2011)


Δεν διαφωνώ μαζί σου Sven,

Ξέρω πολύ καλά πως οι στιγμές που μας δίνουν τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής είναι εκείνες που νιώθουμε δυστυχισμένοι και μόνοι.
Εκείνο όμως που μένει από αυτές τελικά είναι οι αντιστάσεις και τα φίλτρα που αποκτήσαμε. Τα δυσάρεστα γεγονότα, ως γεγονότα (έτσι κάνω εγώ τουλάχιστον) μετά από καιρό δεν τα θυμάμαι.
Ναι, μπορεί να μου έχουν αφήσει κάποιο σημάδι αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι στιγμές και φάσεις με λεπτομέρεια. Είναι σαν να έχει πάρει κάποιος μια γόμμα και να τις έχει εξαφανίσει από το μυαλό μου.
Με τις όμορφες στιγμές όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο. Εκείνες μπορώ να τις θυμηθώ χωρίς μεγάλη δυσκολία. Και με λεπτομέρειες. Μου αρέσει να τις αναπολώ και φέρνοντας τις ξανά και ξανά στο μυαλό μου κάθε φορά να ανακαλύπτω και κάτι καινούριο.

Βρήκα λοιπόν θαυμάσια αυτήν την ιστορία… Πολύ γλυκιά… Πολύ αντισυμβατική…

Υ.Γ. Ήμουν σίγουρη πως έχεις βιβλία του Μπουκάϊ :-)






Γεια σου Αλβέρτο,

Σίγουρα μέσα σε καθετί υπάρχει και κάτι θετικό. Απλά όταν είμαστε χάλια είναι λίγο δύσκολο να το ανακαλύψουμε. :-)

Εκείνο όμως κατά την γνώμη μου, που πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πως δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να νιώθει δυστυχία. Αλλά να βλέπουμε τις δύσκολες καταστάσεις σαν άλλη μια εμπειρία, σαν άλλο ένα μάθημα ζωής. Ξέρουμε πως μετά την βροχή θα βγει ο ήλιος. Αυτός που θα ζεστάνει τις καρδιές μας και θα φέρει στην ζωή μας άλλη μια όμορφη στιγμή.
Όλα δηλαδή γίνονται για τις όμορφες στιγμές. Η αναμονή των οποίων μας δίνει την διάθεση να συνεχίσουμε να ζούμε με χαμόγελο…

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους μας! :-)

Hastaroth (24.02.2011)
Ακριβώς,Μαρία,όταν είμαστε χάλια το μυαλό μας είναι σάν να βρίσκεται μέσα σε μιά σήραγγα και δέν βλέπει τίποτε άλλο παρά μόνο το χάλι τής κατάστασης (tunnel vision λέγεται αυτό-τα λέω καλά ιατρέ μου;).Οταν ηρεμήσουμε και δούμε τα πράγματα πιό ήρεμα,μουτζώνουμε εαυτούς που χαλάσαμε τη "ζαχαρένια" μας στενοχωρούμενοι αδίκως (βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που στενοχωριόμαστε δικαίως,π.χ. όταν βιώνουμε την απώλεια αγαπημένου μας προσώπου-αλλά και στην περίπτωση αυτή με τον καιρό καταφέρνουμε να διατηρήσουμε στη μνήμη μας μόνο τίς καλές στιγμές που μοιραστήκαμε με το άτομο αυτό και αναπολώντας της να χαιρώμαστε που το γνωρίσαμε).

Αν και για διάφορους λόγους αποφεύγω την κρεοφαγία (και ιχθυοφαγία),εύχομαι καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους (πάντως έφαγα το μεσημέρι το τζατζικάκι μου και το γιαουρτάκι μου και ίσως αργότερα πάω να φάω και καμμιά χωριάτικη σαλατούλα).....


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mardhm
maria


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mardhm

Σκοπός στη ζωή δεν είναι να επιτύχεις, αλλά να συνεχίσεις να αποτυχαίνεις χωρίς να χαλάς τη διάθεσή σου.

Tags

life Άνοιξη αδέσποτα μύθοι



Επίσημοι αναγνώστες (2)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links