Ευτυχείτε....
18 Απριλίου 2011, 08:09
ΠΩΣ ΨΗΝΩ ΤΟ ΑΡΝΙ


To Πάσχα  φθάνει . Ήδη  αρχίζει η μεγάλη εβδομάδα.  Α!!!!   Πότε πέρασε κιόλας ένας χρόνος!!!!!!! . Θα ψήσουμε λοιπόν  φέτος το αρνάκι μας ε; - Το έθιμο δεν το αφήνουμε . Μην ξεχνάμε τα έθιμα  , τις παραδόσεις μας , τότε η αλλοτρίωσή μας θα είναι οριστική. Εγώ πάντως κάθε χρόνο το ψήνω  και έχω αποκτήσει την  σχετική  εμπειρία  . Σκέφθηκα λοιπόν να γράψω  γιαυτό δυο κουβεντούλες:

-Τι θα χρειαστούμε ;

Μια σούβλα , ένα  ηλεκτρικό μοτεράκι γυρίσματος , μιά ψησταριά (καλή και φθηνή ψησταριά γίνεται από ένα κομμένο -από ειδικούς- στη μέση και ενωμένο κατά μήκος ,κυλινδρικό βαρέλι  από λαμαρίνα),  σφικτήρες , βελόνα , σπάγγο, ανωξείδωτο σύρμα .

Η πρώτη δουλειά είναι το σούβλισμα.  Περνάμε στην σούβλα μας το αρνί, από τα πόδια προς το κεφάλι  στο εσωτερικό του μέρος .Η διχάλα καρφώνεται στα (πίσω) μπούτια  .Δένουμε   αρχικά  σφικτά τα πίσω πόδια πάνω   στη σούβλα  με σύρμα.  Καλό είναι το ένα πόδι  να  έχει περάσει στο κότσι του άλλου . Στη πλάτη  και το λαιμό τοποθετούμε  σφικτήρες  ( 3-4 τουλάχιστον),  τους οποίους σφιγγουμε  μέχρι η ραχοκοκκαλιά  του αρνιού να ακουμπίσει πάνω στη σούβλα .Τέλος δένουμε με σύρμα πάνω στη σούβλα και τα μπροστινά πόδια ,τα οποία πρέπει να είναι περασμένα στά κότσια ώστε να μην κρέμονται . Στη πλάτη (εξωτερική πλευρά) τοποθετούμε μέσα από τους σφικτήρες μια βέργα  (από ελιά) μήκους περίπου 50 cm  και διαμέτρου 1 cm κι αυτό για να μην μας σπάσει ή καμπουριάσει το αρνί Το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και  ράφουμε την κοιλιά του .

Ενας βασικός  παράγοντας στο ψήσιμο του αρνιού είναι η φωτιά.  Ψήνω πάντα με ξύλα που έχω στη διάρκεια του χρόνου διαλέξει  και στο ψήσιμο με αυτά αναφέρομαι . Ιδανικό ξύλο για το ψήσιμο του αρνιού είναι τα  ξερά ( όχι πολύ)  κλαδιά ελιάς (χονδρούτσικα , περίπου 1 - 1,5 cm διαμέτρου ) και  από πάνω  κλίματα (από αμπέλι). Θα χρειασθούμε  συνολικά 8-10 δεμάτια  ξύλων (όγκου ίσου με τόν όγκο ενός ανθρώπου περίπου 50 κιλών). Στο κάτω μέρος της ψησταριάς  βάζουμε  λίγη  στάχτη ή άμμο για να «ανέβει» ψηλότερα η φωτιά .Οταν  αυτή  φουντώσει καλά ,την καταβρέχουμε ελαφρά αλλά  συχνά, ώστε να μην χωνέψουν γρήγορα τα ξύλα. Οταν «πέσει»  η  φωτιά βάζουμε επάνω το σουβλισμένο αρνί . Προσοχή η επιφάνεια της φωτιάς πρέπει να έχει σχεδόν σταχτώσει  (επιτυγχάνεται με ελαφρό  κατάβρεγμα). Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει  αυτή να κοκκινίζει όταν πρωτοβάζουμε το αρνί . Υπάρχει κίνδυνος να μας «αρπάξει» . Η φωτιά πρέπει να είναι ενισχυμένη στο στήθος και στα  μπούτια. Η αρχική απόσταση του αρνιού από την επιφάνεια της φωτιάς πρέπει να είναι περίπου  50 cm . Σταδιακά το κατεβάζουμε . Το αρνί θα πρέπει αρχικά να «ιδρώνει» και όχι να ροδίζει. Ο μέσος όρος του ψησίματος είναι 4-5 ώρες . Ιδανικό βάρος  του αρνιού για ψήσιμο είναι 12-15  κιλά. Το αρνί ψήνεται καλύτερα αν έχουμε...................... παραδοσιακή δημοτική-λαική  μουσική ( χαχαχαχα). Φαντάζομαι πως κάποιος μουσικός παραγωγός του Musicheaven θα μας κάνει  τη χάρη.

 

Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία  στους επίδοξους ψήστες .

18 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Kristalo (18.04.2011)
Μμμμμμμμμ !!!!! Βρε Γιάννη πειραζει να ρθω εκει μιας και είσαι τόσο μάστορας; Και γω θα βοηθήσω....θα του αλοιφω λαδακι (νομιζω) καθώς ψήνεται το οποιο παρεπιπτοντως δεν το γραψες.....Τις ευχες μου για ένα χαρουμενο Πάσχα!!! :)))))))))))))
pterarhos (18.04.2011)
Γιαννη μου οι οδηγιες αψογες!
Το αρνι, που ειναι;
Καλο Πασχα ευχομαι!
ORFEASMIRSINIS (18.04.2011)
Εξαιρετικά ακριβές και χρήσιμο.
Μπράβο Γιάννη, φίλε μου!
reteos (18.04.2011)
@ Kristalo: Xαχαχα Αναστασία.΄Ελα εσύ με την οικογενειά σου και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε. Η φιλική και ευχάριστη παρέα σου και μόνο αρκεί. Είναι πολλά που δεν έγραψα και αυτό για να μην γίνω κουραστικός . Περιορίστηκα απλά στα βασικά. Ούτε καν στο κοκορέτσι και στα φρυγαδέλια (αναπόσπαστα στη ψήσιμο του Πασχαλινού αρνιού) δεν αναφέρθηκα . Αλλά τι λέω Μ. Δευτέρα σήμερα , που αρχίζει και η νηστεία της μ. Εβδομάδας. Εύχομαι και εγώ καλή Ανάσταση με την οικογενειά σου και τους ανθρώπους που αγαπάς .

@pterarhos: Χάρη το αρνί είναι στη στάνη . Το Μ.Σάββατο το πρωί το σφάζει ο φίλος μου ο Τσοπάνης (ο οποίος και με έχει «μυήσει» στην τεχνική του ψησίματος),οπότε και αρχίζει η προεργασία. Νάσαι πάντα καλά. Καλό Πάσχα.

@ORFEASMIRSINIS :Σωτήρη μου , σε ευχαριστώ για την «επίσκεψη» και το σχόλιό σου . Καλό Πάσχα.
latika (18.04.2011)
ωραίες οι συμβουλές Γιάννη μου!!!! εύχομαι καλή λαμπρή σε όλους, όσο λαμπρή μπορεί να είναι αυτή η χρονιά..αλλά το έθιμο είναι έθιμο...αλλά και σε τέτοιες εποχές αρνί που βρίσκεις;;;;το λέω για όσους δεν έχουν στάνη...δεν πειράζει βρε παιδιά εμείς να μαστε καλά κι ας φάμε και κοτόπουλο που λέει ο λόγος...Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους και καλή Ανάσταση στις καρδιές μας πρώτα απ όλα!!!!
reteos (18.04.2011)
@ Latika: Συμφωνώ απόλυτα Χρύσα . Το βασικότερο ,όπως πολύ σωστά λές, είναι η υγεία .Εύχομαι και εγώ από καρδιάς :Καλό Πάσχα.
cobal (18.04.2011)
Γεια σου Γιαννη.....
Ωραιο αρθρο. Κι εγω εχω σαν εθιμο καθε χρονο να σουβλιζω και να φτιαχνω κοκορετσι(αν και δεν το τρωω) με τον πατερα μου που γιορταζει εκεινη την ημερα...
cobal (18.04.2011)
Καλο πασχα σε ολους. Ευχομαι υγεια και να εχουμε και του χρονου αρνι στο πασχαλινο τραπεζι μας!!!
reteos (18.04.2011)
@cobal: Kώστα νάσαι καλά . Καλό Πάσχα και πολύχρονος ο πατέρας σου.
SimosKouskounis (19.04.2011)
Είδες που δε παλαιότερο post σου είχα γράψει ότι είσαι εξαιρετικός ψήστης... ; Να σαι καλά Γιάννη.
Καλή Ανάσταση στις καρδιές όλων, με Υγεία και Χαρές !
reteos (19.04.2011)
@SimosKouskounis : Ναι ,ναι Σίμο το θυμάμαι αυτό !!!!.. Ο καθείς στο είδος του . Εσύ καλός μουσικός και εγώ καλός, όπως λές , ψήστης.....Τι καλύτερος συνδυασμός σε μια παρέα; Χαχαχά. Εύχομαι και εγώ , μέσα από τη καρδιά μου, Καλό Πάσχα

SimosKouskounis (19.04.2011)
Το πιο σημαντικό δεν είναι ούτε ο καλός ψήστης ούτε ο καλός μουσικός ,ούτε ο καλός τραγουδιστής.
Το πιο σημαντικό ήταν είναι και θα είναι η κ α λ ή π α ρ έ α φίλε μου Γιάννη.

Άντε να δω πότε και που θα ανταμώσουμε.. . θα έχεις μαζί και το accordion φυσικά έτσι ;
reteos (19.04.2011)
Η καλή π α ρ έ α είναι δεδομένη Σίμο. Είμαι σίγουρος γιαυτό. Με τόσο αξιόλογα φιλαράκια εδω!!!!
Φυσικά και θα έχω το ακορντεόν ,όταν συναντηθούμε . Μόνο που πρέπει να το ξεσκονίσω και ενεργοποιήσω λίγο ...΄Εχει "σκουριάσει".
anyway (21.04.2011)
Το ψήσιμο του αρνιού θέλει μεγάλη μαστοριά, που λίγοι έχουν ακόμα ! Ωραίο ποστ.
reteos (21.04.2011)
Νάσαι καλά Bαγγέλη (anyway) . ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ.
margo (23.04.2011)
Καλή Ανάσταση Γιάννη.
Με το καλό αύριο το αρνάκι :)
bouzos (23.04.2011)
Kali anastasi kai kalo pasxa Gianni !!!
reteos (23.04.2011)
@margo,bouzos: Ευχαριστώ Μαργαρίτα και Σπύρο. Επίσης Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα . Αμα περάσετε από εδώ από εδώ , κάντε μια στάση για κανά μεζεδάκι.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
reteos
Γιάννης
http://blogs.musicheaven.gr/reteos
από ΚΟΡΙΝΘΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/reteos

Διάφορα Προσωπικά θέματα .





Επίσημοι αναγνώστες (6)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links