αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Εκζήτηση και autostop φασώνονται σε άλλη παραλία!
.......εικόνες με ή χωρίς λέξεις........
Home

20 Νοεμβρίου 2012, 18:53
Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς....
Χρονης Μίσσιος  σκοτώθηκες νωρίς  χαμογέλα ρε  

Χρόνης Μίσσιος...

Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα (μέχρι σήμερα 20 Νοεμβρίου 2012 που μας αποχαιρέτησε οριστικά σ΄ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας)  από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά. 

Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι.

Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. 
Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.

 
Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.

 
Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. 


Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ’ένα τυχαίο γεγονός.

 
Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος  σε Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή από τον Μανώλη Αναγνωστάκη (λέγεται)  

Ένα “διάλειμμα” ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.

 
Το πρώτο του βιβλίο “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς… ” (γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού.

 
Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;” (Γράμματα, 1988) αλλά και  τα υπόλοιπα "Τα κεραμίδια στάζουν" (1991),  "Το κλειδί είναι κάτω απ΄το γεράνι" (1996),  "Ντομάτα με γεύση μπανάνας" (2001),  "Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει Χρόνη Μίσσιο" (2009)

 
“Κοσμοκαλόγερος”, σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Καπανδρίτι.

[βιογραφικά στοιχεία από Πρωτοπορία]

-------------------------------------------------------

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε δηλώσει:

«Για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία που δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν αντιδρά με τίποτα».

 
Για την κρίση:  
Είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Ουσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας».


Για την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη:
«Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικολογία και πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε την εκμετάλευση του ανθρώπου από άνθρωπο;».


Για την παιδεία:
«Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία και άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους».


Για τους εμπνευσμένους ηγέτες:
«Πιστεύω πολύ ότι σε μια κοινότητα, η συλλογική μνήμη είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο ισχυρή από οποιονδήποτε ηγέτη».


Για την εξουσία:
«Είναι το χειρότερο, το πιο τρομακτικό εφεύρημα του ανθρώπου. Στην πορεία τής ανθρώπινης ιστορίας, οι μόνοι που έσωσαν την αθωότητα τους ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν νωρίς, πριν γίνουν εξουσία».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Βρήκα στο "κουτί της Πανδώρας" αποσπάσματα από την τελευταία του συνέντευξη : 

«Σήμερα το σύστημα ασκεί τη βία στον εγκέφαλο. Κάνει λοβοτομή. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να διαμορφώσει συνείδηση ο άνθρωπος. Ζει σ” έναν ψεύτικο κόσμο, μια ψεύτικη ζωή. Υπάρχει καταναλωτισμός, διαφήμιση, τηλεόραση. Από τις δικές μας γενιές αφαίρεσαν την ποιότητα ζωής. Από τις σημερινές γενιές τους αφαιρούν την ίδια τη ζωή. Ο νέος άνθρωπος τι μέλλον έχει σε αυτή τη χώρα; Ακούει καθημερινά νούμερα, μνημόνια, χρεοκοπίες και τα ρέστα. Είναι δημοκρατία να έχουν συμβεί όλα αυτά τα τραγικά μετά την μεταπολίτευση, να έχει οδηγηθεί η χώρα σε υποδούλωση, σε εθνική υποτέλεια, τόσα σκάνδαλα, μίζες και να μην έχει πάει ένας άνθρωπος φυλακή; Ένας να μην έχει ζητήσει συγνώμη; Ένας ρε! Ποια δικαιοσύνη; Ποια δημοκρατία;».

«Όταν ακούω για το πόσο πλούσιο κράτος είμαστε, επειδή ανακαλύψαμε πετρέλαια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο με πιάνει κατάθλιψη. Θα τα καταστρέψουμε, όλα. Θα γίνουμε μια αποικία των πολυεθνικών του πετρελαίου. Φαντάζεσαι τις πλωτές δεξαμενές άντλησης στο Αιγαίο και τα βαπόρια να πηγαινοέρχονται;… Ακόμα και ακτιβιστές οικολόγοι οι οποίοι αναμφισβήτητα κάνουν μια σοβαρή δουλειά για να διαμορφωθεί μια οικολογική συνείδηση, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πλανήτης μας έχει δύο περιβάλλοντα. Το φυσικό και το κοινωνικό. Το πρόβλημα είναι ότι το κοινωνικό ασκεί τέτοια καταστροφική πίεση στο φυσικό ώστε για να το προστατεύσουμε πρέπει να κάνουμε ανατροπές στο κοινωνικό. Για αυτό η οικολογία είναι επαναστατική. Ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει, ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι του..».

«Τι να κάνουμε; Να ξαναφτιάξουμε την πατρίδα μας. Να ξαναεποικίσουμε τη γη μας. Να ξαναστήσουμε τη γεωργία μας. Έχουμε μια χώρα παράδεισο. Παράγουμε τα πάντα και τόσο εκλεκτά. Να γυρίσουμε στα χωριά μας, να ξαναδεθούμε με τη γη. Να πάνε στο διάολο οι δανειστές και τα χρέη μας. Τι θα κάνουν; Θα μας στείλουν τους πεζοναύτες; Θα υποφέρουμε, αλλά θα υποφέρουμε για μας και ό,τι δημιουργήσουμε θα είναι δικό μας πια.

…Η κρίση είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Ουσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας».

Το γενικότερο «στίγμα» του πάντως το έδωσε σε παλιότερη συνέντευξη του:


«Πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος, η τελευταία έξοδος προς την ελευθερία του ανθρώπου και του πλανήτη είναι η ολιστική οικολογική φιλοσοφία, σκέψη, πράξη, συμπεριφορά. Η οικολογία ούτε φέρει ούτε εδραιώνει καμία εξουσία, αντίθετα την καθιστά άχρηστη. Είναι μια επανάσταση αυτογνωσίας, μια επανάσταση ανθρώπινης συνείδησης.

Δεν είναι μια «πίστη» σε μια ιδεολογία αλλά μια καθημερινή πρακτική για να επανασυνδέσουμε τη λογική με τις αισθήσεις, να απελευθερώσουμε τη συμπαντική μας ιδιαιτερότητα. Να αναγνωρίσουμε τη διαφορετικότητα, την αυταξία και την αναγκαιότητα του συνόλου της ζωής…

Είναι ένας δρόμος επαναπροσέγγισης του κόσμου που μας περιβάλλει, ένας δρόμος στην αναζήτηση της χαράς αντί της αγωνίας. Έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε την προσωπική μας αισθητική, τα προσωπικά μας μονοπάτια, του έρωτα, της αγάπης και της τρυφερότητας, το άρωμα του κόσμου και της ύπαρξής μας.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ (διαβάζει απόσπασμα απ΄το "καλα εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Η ΖΩΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ (Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει  Χρόνη Μίσσιο)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΡΕ, ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ? (απόσπασμα)

ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ (απόσπασμα)

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ (απόσπασμα απ΄το Καλα, εσύ σκοτώθηκες νωρίς)

Καλό ταξίδι...........

(Βλέπω στο διαδίκτυο να τον αποχαιρετούν σήμερα οι σύντροφοί του γράφοντας "Καλή Πατρίδα σύντροφε"  !!!!! )


7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από trelakias (20.11.2012)
Η ψυχή του θα ζει μέσα από το πολύτιμο έργο του...  Ανεπανάληπτος...


Σχόλιο από mary_omikron (20.11.2012)
Πάνο σε Χριστουγεννιάτικες διακοπές ένας δάσκαλος από το Καλαμαρί είχε βάλει σε παιδιά της Πέμπτης δημοτικού να διαβάσουν το καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς και να γράψουν περίληψη. Εννοείται ότι βοήθησαν γονείς γιατί έπρεπε. Αντιλαμβάνεσαι όμως τι παιδεία και τι εφόδια πήραν εκείνα τα παιδιά με τέτοιο δάσκαλο :)
Εξαιρετικά αγαπημένος για όλες τις απόψεις και προπαντός για την στάση ζωής του.


Σχόλιο από guevara (20.11.2012)
H γραφή του βιωματική...η πένα του ''ξυράφι''....δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι αυτοί...αρκεί να υπάρχει ΜΝΗΜΗ...αν σταματήσουμε να τους θυμόμαστε τότε μόνο θα χαθούν...
Υ.Γ.: Μαίρη , εύχομαι κι άλλοι εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δασκαλου που ανέφερες...αυτό σημαίνει ΠΑΙΔΕΙΑ...γιατί όπως λέει κι ο σοφός μας λαός: ''Όποιος δεν ξέρει από που έρχεται , δεν ξέρει και που πηγαίνει''..


Σχόλιο από mary_omikron (20.11.2012)
Αντρέα πάρε παράδειγμα, αν και με Μπρέχτ και Αναγνωστάκη που σκοπεύεις να διοργανώσεις εκδήλωση δε σε φοβάμαι εσένα. 
Ναι, το "σκοτώθηκες" και το "χαμογέλα ρε" είναι εξόχως βιωματικά του Μίσσιου!!


Σχόλιο από Merarxos (22.11.2012)
Πολυ ωραίο το αρθρο. Δε τον είχα ουτε ακουστα αλλα με αυτά που διαβασα είμαι ετοιμος να ξεκινήσω τωρα το διαβασμα του βιβλιου του. Αλλος ένας αξιος πάει, τουλαχιστον αυτον ελπιζω να τον θυμόμαστε...


Σχόλιο από ilio (24.11.2012)
Δεν έχω διαβάσει κάτι από εκείνον,όμως τα βιβλία του - από τους τίτλους που παράθεσες Μαίρη - μου είναι αρκετά γνωστά.Από τα λίγα που διαβάζω εδώ μου φαίνεται πως ο Χρόνης Μίσσιος ήταν "συγγενής" με πολλές απόψεις της φιλοσοφίας του Osho (Ινδός φιλόσοφος και μυστικιστής ).


Σχόλιο από mary_omikron (24.11.2012)
@ Ερατούλα τα δύο πρώτα είναι κατά το μέγιστο με στοιχεία αυτοβιογραφικά (εμπειριες-βιώματα-περιγραφές-ιδέες-σκέψεις-κριτική από τα χρόνια φυλακής και εξορίας). Στα επόμενα θα μπορούσε να πει κανείς οτι "συγγενεύει" με Οσσο ως προς την αρμονία και τη φύση, αλλά και με άλλες θέσεις περί ανθρώπων. Δυό βιβλία μόνο διάβασα από Οσσο, ίσως άλλοι που τον γνώρισαν εκτεταμένα βρουν κι άλλες ομοιότητες.

@ Μέραρχε αυτά που έγραψα εδώ -αλλά και τα άλλα που γράφτηκαν αργότερα στο φορουμ- είναι αναδημοσιεύσεις και ελάχιστα. Τον Μίσσιο θα τον γνωρίσεις μόνος σου μέσα απ΄τα βιβλία του, και σε προτρέπω να το κάνεις. Αξίζει. Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
mary_omikron
Μαίρη
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/mary_omikron

Εικόνες με ή χωρίς λέξεις.... ίσως για ένα παραλήπτηglitter-graphics.com

De profundis...Smile

Οταν σκέφτομαι το μέλλον αυτού του blog, σκέφτομαι φυσικά τις ατέλειωτες χιλιάδες των αναγνωστών που αναμένω, και αναρωτιέμαι ποιά ακριβώς διαστροφή είναι  αυτή που θα τους βάλει στον πειρασμό να κάνουν το πολυπόθητο click... {#emotions_dlg.huh}

Ελπίζω στο κίνητρο να ΜΗΝ υπάρξει το παραμικρό αίσθημα αλληλεγγύης και ξενερώσω απότομα με το "γεννηθήτω".....

Γιατί τώρα έχω μπει σ΄αυτό το λούκι?  Α, ναι... επειδή σαν καλό net-victim που σέβεται το κουσούρι του, πρέπει και να το στηρίζω τουλάχιστον με ένα blog....


Υ.Γ. Και για να το σοβαρέψω λίγο, γιατί με καθυστερημένη από μένα δεύτερη ανάγνωση βγαίνει λίγη έπαρση απ τον παραπάνω αστεϊσμό... το μπλογκ δεν φιλοδοξεί δημοφιλία, δεν απευθύνεται πουθενά πλην κάποιου που μάλλον δεν θα το δει ποτέ, και έχει σχέση μόνο με στιγμιαία παρόρμηση  τυπωθήτω, χωρίς "α ν α γ κ α ί α   ε ξ ή γ η σ η"....


<a rel="nofollow" href="http://www.glitter-graphics.com"><img src="http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1880/1880053tl66zhyrtl.gif" width=240 height=320 border=0></a><br><a rel="nofollow" href="http://www.glitter-works.org" target=_blank>glitter-graphics.com</a>Tags

blue jeans indigo denim άκου ανθρωπάκο Βίλχελμ Ράιχ γιαγιά γυναίκα female genital mutilation δάσκαλος χρυσαυγίτες εφημερίδα του 1880 ιστορία για ένα κάποιον φθοροποιός μηχανή Καβάφης προτομή Καβουρότρυπες Χαλκιδική ζωγραφισμένα βράχια γλυπτά βράχων Μαρσέλ Προύστ Νικολας Ασιμος Νικος Γκατσος Πειραματικό πολυτονικό Πολυτεχνείο 1973 πρώτη επέτειος φωτό ρόδο Ιεριχούς Ρούντυ βέλγικος ποιμενικός groenendael το γάλα Χοντρομπαλού Νικος Γκάτσος Δέσπω Διαμαντίδου Χρονης Μίσσιος σκοτώθηκες νωρίς χαμογέλα ρε χρονικό δικτατορίας ντοκυμανταίρ Π.Βούλγαρη
Επίσημοι αναγνώστες (37)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης