Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
01 Μαΐου 2013, 12:53
Αντί σχολίου στο "Δέκα τεχνικές χειραγώγησης..."...


Αναρωτιόμουν σχεδόν από την αρχή της εισόδου των Μ.Μ.Ε. στην καθημερινότητά μας, και συνεχίζω να αναρωτιέμαι, για το τι θα μπορούσαμε -εμείς οι απλοί πολίτες- να αντιτάξουμε απέναντι στη σαρωτική απήχηση και παντοδυναμία τους. Είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποια στιγμή ο μέσος πολίτης τη συνειδητότητα εκείνη που θα του επέτρεπε να διακρίνει και να κρίνει την παραποίηση/διαστρέβλωση των όσων σημαντικών τον αφορούν; Το αυθεντικό και την αλήθεια από το κάλπικο και την ψευδαίσθηση;

 

Τα ερωτήματα αυτά είναι από τα λίγα πράγματα στη ζωή που δεν αντιμετωπίζω αυθόρμητα με αισιόδοξη διάθεση. Η κλασσική θεωρία που ήθελε τα Μ.Μ.Ε. ως εγγυητή της δημοκρατίας -με την έννοια πως θα ενημερώνουν αξιόπιστα τον πολίτη ώστε να είναι σε θέση να κρίνει- έχει διαψευσθεί παταγωδώς. Αντίθετα, τα Μ.Μ.Ε. έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υποκαταστήσει «τη φωνή του πολίτη», ελέγχοντας τους ασκούντες την εξουσία -προς ίδιον συνήθως όφελος- και αναδεικνύοντας ή καταστρέφοντας πολιτικές καριέρες κατά βούληση.

 

Οι πολιτικοί, έχοντας αντιληφθεί την επιρροή των Μ.Μ.Ε., προσαρμόζουν ολοένα και περισσότερο την ατζέντα τους με αυτή των Μ.Μ.Ε., αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ τη δύναμη και τελευταίων. Η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί ολοένα και περισσότερο προσωποποιούνται -κάτι που τους καθιστά πολύ ευάλωτους στα πιράνχας των Μ.Μ.Ε.-, ενώ ταυτόχρονα τα όρια μεταξύ πολιτικής και διασκέδασης γίνονται ολοένα και πιο ασαφή, κάτι που δείχνει πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

 

Πριν από λίγες μέρες και μετά την πολιτική του ήττα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη, εμφανίστηκε ο Ομπάμα στην τηλεόραση με ίδια φράντζα στα μαλλιά όπως αυτή της συζύγου του (για να αμβλύνει άραγε τις αρνητικές εντυπώσεις/επιπτώσεις ή προετοιμάζοντας το έδαφος για κάποια άλλη επικείμενη σημαντική απόφαση;). Στις προεδρικές εκλογές του 2000 στις Η.Π.Α., ένα ερώτημα που έδωσε αρκετούς ψήφους στον Μπους το νεότερο ήταν η απάντησή του στο ανάλογο ερώτημα πως προτιμά να ακούει VanMorrison, τη στιγμή που ο αντίπαλός του John McCain απαντούσε πως προτιμά τον Frank Sinatra, και τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα…

 

Τείνουμε να μεταλλαχθούμε -και ως ένα μεγάλο βαθμό αυτό έχει γίνει- από ψηφοφόροι σε απλοί καταναλωτές προϊόντων πολιτικής διαφήμισης και «πολιτικών προφίλ». Μέσα σε αυτό το σόου του παραλόγου, της σήψης, της ερμαφρόδιτης σκέψης και της αίσθησης ανημπόριας, ιδιαίτερες «νότες» τύπου «Χρυσής Αυγής» -εν είδει αισθητηριακού Viagra- προσδίδουν την ανάλογη ένταση που χρειάζεται κάθε ανήμπορο, εξαγρειωμένο, κοιμώμενο ή σε λήθαργο πλήθος για να αφυπνισθεί και να μπορέσει να ταυτισθεί ή να νιώσει κάτι ξεχωριστό…

 

Έχουμε φθάσει στο σημείο που ευκολότερη θα ήταν η απάντηση, αν το ερώτημα που θα απευθύνονταν στους ψηφοφόρους είχε την εξής μορφή: «Ποιανού πολιτικές απόψεις είναι και δικές σου;», παρά «Ποια είναι τα δικά σου πολιτικά πιστεύω;»…

 

Επειδή δεν πιστεύω πλέον σε «πεφωτισμένες ηγεσίες» ή «πεφωτισμένους ηγέτες», η μόνη ελπίδα ανατροπής αυτής της ανθρώπινης αλλοτρίωσης και «εικονικής πραγματικότητας» νομίζω πως βρίσκεται στα χέρια του καθενός μας, δηλαδή στην οικογένεια και κυρίως στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας ώστε όχι μόνο να θωρακιστούν απέναντι σε αυτή την ιδιότυπη ισοπεδωτική δύναμη και βία, αλλά και για να μπορέσουν κάποια στιγμή να την ανατρέψουν…

8 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

DemetresOpc (02.05.2013)
Προσωπική αφύπνιση;; 
Ζούμε σε μια κοινωνία της εξειδίκευσης. Ταυτόχρονα όμως απαιτούμε από τον πολιτη να ειναι γνωστης αυτής της γνωσης. Δλδ, πρέπει να ξέρεις από κουστούμια, λιγο πολύ όσο ο ράφτης σου, για να μην σε γελάσουν στην συνδιαλαγή. 
Και αυτό συμβαίνει με κάθε προϊόν. Γιατί παραξενευόμαστε όταν συμβαίνει το ιδιο με το προϊόν της δημοσιογραφιας;; 

Οι πληροφορίες πλέον ειναι τόσες πολλές που ο άνθρωπος δεν τις προλαβαίνει.
Μέσα σε αυτή την ταχύτητα χάνονται, κρύβονται, καμουφλάρονται τα μεγαλύτερα ψέμματα.

Θά ήθελα να πω και γω πως αυτό που χρειάζεται ειναι η παιδεία, όμως δεν ειναι αρκετό.
Χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη και την συλλογικότητα που έχουν άλλα πλάσματα που χρησιμοποιούν την εξειδίκευση για την ευημερία της κοινωνίας τους.
DemetresOpc (02.05.2013)
Και αυτή την συλλογικότητα δεν θα την βρει ποτέ η ανθρώπινη κοινωνία.
sven (02.05.2013)

Τζιμάκο,



Επειδή τα Μ.Μ.Ε. διοικούνται και στελεχώνονται από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και όχι μηχανές, θα πρέπει να αναζητήσουμε πιο συγκεκριμένα τις ευθύνες και τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα στο ρόλο που παίζουν τα Μ.Μ.Ε. Ο ρόλος των δημοσιογράφων εδώ είναι αποφασιστικής σημασίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι εγγλέζοι τους αποκαλούν «the  fourth branch of government”.
 
Τα Μ.Μ.Ε. θα μπορούσαν πολύ ευκολότερα να παίξουν τον ενημερωτικό/επιμορφωτικό τους ρόλο, αν η ίδια η πολιτική δεν αποσκοπούσε και δεν ασχολούνταν, κατά κύριο λόγο, με τη χειραγώγηση των απόψεων του εκλογικού σώματος και γενικότερα της κοινής γνώμης αλλά με τη δημιουργία αξιών και επιλογών που να έχουν στερεή ηθική βάση…
 
Το κλασσικό δημοκρατικό ιδεώδες είναι πολύ γοητευτικό -όπως άλλωστε, και ίσως πολύ περισσότερο, το σοσιαλιστικό/κομμουνιστικό- αλλά βασίζεται σε μία εξιδανικευμένη εικόνα όχι μόνο περί πολιτικών αλλά και περί «σκεπτόμενων και δικαίως κρινόντων» πολιτών. Τα ιδεώδη αυτά, όμως, όσο γοητευτικά και αν είναι ως οράματα ή όνειρα θερινής νυκτός, κινδυνεύουν μπροστά σε μια αδυσώπητη πραγματικότητα, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας (η ανθρώπινη φύση;) παίζει καθοριστικό ρόλο…
 
Νομίζω πως τα Μ.Μ.Ε. ως μία νέα ελίτ -όπως κάποτε οι εκάστοτε «δικτατορίες του προλεταριάτου» ή οι πεφωτισμένες ηγεσίες- που, έχοντας αποκτήσει τεράστια δύναμη και επιρροή, ασκεί, σε μεγάλο βαθμό και πρωτίστως, εξουσία προς ίδιον όφελος. Δεν είναι πλέον ο «λαός» που καθορίζει τα «πολιτικά πράγματα» διαμέσου των Μ.Μ.Ε. Αντίθετα, ο «λαός» αυτός έχει μετατραπεί -χωρίς καν να το γνωρίζει- σε εργαλείο και μέσο πίεσης των Μ.Μ.Ε. για να επιβάλουν τα εκάστοτε συμφέροντά τους και για να διευρύνουν την επιρροή και την εξουσία τους, διαμορφώνοντας ανάλογα την «κοινή γνώμη»…
 
Τζιμάκο μου καλέ, έχω δώσει «γην και ύδωρ» στη μέχρι τώρα ζωή μου για αυτήν την περίφημη συλλογικότητα, η οποία, τελικά, πιστεύω πως λειτουργεί μόνο κατ΄εξαίρεση, βραχυπρόθεσμα, αυθόρμητα και πριν συνειδητοποιηθεί το ότι μπορεί να γίνει εφαλτήριο άσκησης επιρροής και εξουσίας. Εκεί, η μέχρι πρότινος υπέροχη συλλογικότητα αρχίζει να υποχωρεί άτακτα εμπρός στο όποιο ατομικό, κομματικό, πολιτικό, οικονομικό, «ταξικό» ή άλλου είδους συμφέρον…

Σου εύχομαι από καρδιάς ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΑ ΣΑΛΠΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ:)))!!!
blogarismenos-enge-falos (08.05.2013)
Tα Μ.Μ.Ε. είναι υπάλληλοι κυβερνήσεων πια που πληρώνουν άλλους υπαλλήλους για υπερ- και παρα- πληροφόρηση. Είναι δυστυχώς μεγάλο πλήγμα όταν ποτίζεις με συναισθήματα πλήθη βασισμένα σε ψευδής πχ ειδήσεις. Κανονική αυτοκαταστροφή της κοινωνίας. Τέταρτος πυλώνας εξουσίας; Στην Ελλάδα πιά υπάρχει μόνο ένας. Το Σύνταγμα της Ελλάδας καταλύθηκε με επίσημη ανακοίνωση απο την ένωση δικαστών στις 25/4. Οπότε και τα ΜΜΕ είναι και τυπικά πλέον φερέφωνα άγνωστης εξουσίας. Πολιτική; Ποιά πολιτική; Επαγγελματίες εντολοδόχοι πολιτικοί. Τίποτα άλλο.
blogarismenos-enge-falos (08.05.2013)
"αυθαίρετη ανατροπή της συνταγματικά αναγνωρισμένης διάκρισης των εξουσιών και σε βίαιη περιστολή εκ μέρους της Νομοθετικής Λειτουργίας των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Δικαστικής Λειτουργίας." http://www.lawnet.gr/news/katargisi-dia-nomou-ton-dikastikon-apofaseon-29594.html
sven (08.05.2013)
blogarismenos-enge-falos,

είναι δύσκολο να πει κάποιος για το ποιος είναι υπάλληλος ποιου. Το σίγουρο, όμως, είναι πως και τα δύο μέρη έχουν γίνει (συν)εταίροι και διαχειριστές της κεντρικής εξουσίας και φαίνεται πως τελικά μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα και να συνεννοούνται αρκετά καλά...

Όποιος δημοσιογράφος τολμά να αντιταχθεί ή να ασκήσει σοβαρή κριτική στην ΕΞΟΥΣΙΑ και στους "έχοντες και κατέχοντες" καρατομείται και χάνει τη δουλειά του. Στην ετήσια έκθεση της Οργάνωσης για την ελευθερία του τύπου, που δρα υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον ως "Μερικώς ελεύθερη" και υποχώρησε στην 84 θέση μαζί με το Μαλάουι, το Μάλι και το Ισραήλ.

Πριν από 4 χρόνια, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση και τον άκρατο αυταρχισμό σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, κατείχαμε την 35 θέση...

Να προβληματιζόμαστε και να μην αρκούμαστε στις διαδυκτιακές μας μόνο διαμαρτυρίες...

Καλό βράδυ:)))

Oraclas (17.05.2013)
Captain, my captain..Αυτή η ελευθερία του λόγου, που τόσο ακούγαμε στις εκθέσεις που γράφαμε στο σχολείο (γιατί μόνο θεωρητικά το βιώσαμε) χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου και τα ΜΜΕ, από τότε που απέκτησαν δύναμη, πλέον είναι συνώνυμα της εκάστοτε εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο πως όταν κάποιος πάει για Κυβέρνηση, έχει σίγουρα δύο δικές του εφημερίδες, ένα κανάλι, κ.ο.κ. 
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι αυτή η ελευθερία του λόγου, μέσα από blogs ή άλλες μη φιλτραρισμένες ενέργειες. Είναι στο χέρι δηλαδή κάποιου, να ακολουθήσει τον όχλο, ή να βγάλει τις παρωπίδες και να κοιτάξει ελεύθερα. 
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έκθεση, περί Ελευθερίας του τύπου. Θα ήταν εξίσου ενδιαφέρον, αν μας παράθετες, τους πρώτους, αλλά και τους τελευταίους.. Η κατεύθυνση δυστυχώς των ΜΜΕ, δεν είναι μόνο η κατάχρηση της εξουσίας, αλλά και χειραγώγηση του απλού ανθρώπου, σε ποικίλους τομείς που ένα σχόλιο δεν φτάνει να τους κατανομάσει.
Την καλησπέρα μου!
sven (17.05.2013)



Φίλε, Τάσο ή Ολακλάκο, κατά Γαργαντούα κάποτε,
 
καλώς μας όρισες:)))
 
Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναγκαία για την ύπαρξη δημοκρατίας αλλά όχι αρκετή. Θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα και από επαρκή και, όσο περισσότερο γίνεται, αντικειμενική και πολύπλευρη πληροφόρηση. Αυτό το τελευταίο προϋποθέτει μία λειτουργία των Μ.Μ.Ε. που να υπερβαίνει κάθε είδους σκοπιμότητες, πράγμα ιδιαίτερα ανέφικτο στη χώρα μας τουλάχιστον…
 
Τα Μ.Μ.Ε. λειτουργούν ως μία ενδιάμεση δομή που λειτουργεί ως αγωγός μεταξύ του περίγυρου και των εικόνων που όλοι μας ήδη έχουμε. Έτσι, τα Μ.Μ.Ε. έχουν την απόλυτη ευχέρεια και δυνατότητα να ενισχύσουν, να αποδυναμώσουν ή να διαχειρισθούν κατά το δοκούν τον τρόπο αντίληψης αυτής της πραγματικότητας από εμάς τους κοινούς θνητούς, πολίτες, ψηφοφόρους, καταναλωτές κ.τ.λ.
 
Από τη στιγμή που τα Μ.Μ.Ε. δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους να ενημερώνουν «αντικειμενικά» τους πολίτες αλλά έχουν μετατραπεί σε μία ελίτ άσκησης εξουσίας, αυτό σημαίνει πως, αν και ο κόσμος μπορεί να ενδιαφέρεται για πολιτικά θέματα, ο «αποπροσανατολισμός» του από τα Μ.Μ.Ε. αποδυναμώνει αισθητά τη δυνατότητα επιρροής του πάνω σ΄αυτά...
 
Θεωρώ πως έτσι όπως λειτουργεί πλέον η «δημοκρατία» και ο τρόπος πληροφόρησής μας (εδώ βάζει αποφασιστικά το χεράκι του και η χαοτική και καθόλου αξιόπιστη «πληροφόρηση» του διαδικτύου) μόνο αποσπασματικά και κατά περίπτωση μπορούμε να επηρεάζουμε ως πολίτες και όχι συνεχώς και κάθε φορά…
 
Θα πρέπει να βρούμε σύντομα τρόπους που να διασφαλίζουν την απαραίτητη και πολύπλευρη πληροφόρησή μας ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατόν από τον τρόπο λειτουργίας ενός κοπαδιού…
 
Οι Σκανδιναβικές χώρες, ως συνήθως, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της πρώτης δεκάδας μαζί με Ολλανδία, Ανδόρα, Λιχτενστάϊν κ.τ.λ.
 
Καλό ΣΚ!!!!!!!!!!!!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven



Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links