Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
27 Οκτωβρίου 2013, 11:43
Η πουτάνα η κοινωνία φταίει...


Υπάρχουν παντού. Άνθρωποι που αρνούνται να αναλάβουν ακόμα και την παραμικρότερη ευθύνη. Πάντα έχουν έτοιμο τον ένοχο για οτιδήποτε στραβό τους συμβεί. Αν δεν είναι η πουτάνα η κοινωνία, το κάθαρμα ο εργοδότης τους, η καριόλα που τους εγκατέλειψε ή οι αδιάφοροι γονείς τους, τότε είναι οι πουλημένοι πολιτικοί,  οι ληστρικές τράπεζες, η καντεμιά τους ή οτιδήποτε άλλο βολεύει στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση…

Μοιάζει να ζούμε σε ένα κλίμα μαζικής φυγής από κάθε είδους ευθύνη -την προσωπική κυρίως ευθύνη-, στάση που διευκολύνεται και από το υπάρχον κοινωνικό κλίμα όπου οι περισσότεροι θεωρούν τους εαυτούς τους ως θύματα σκοτεινών δυνάμεων, του συστήματος, κακών γονιδίων, της διαφήμισης, των καπνοβιομηχανιών, του διαδικτύου, της Τρόικας κ.ά. Σε αυτό το βασίλειο των αδικημένων θυμάτων, όπου σχεδόν κανείς δεν φταίει για το παραμικρό, αν κάποιος τολμήσει να αποδώσει ευθύνη σε έναν άλλον για κάποιο τυχόν λάθος του, τότε αυτός που έσφαλε νιώθει αμέσως τουλάχιστον προσβεβλημένος…

Μοιάζει να έχουμε χάσει τη δυνατότητα να σχετιζόμαστε μεταξύ μας με βάση κάποιους κοινά αποδεκτούς ηθικούς κανόνες -με την ευρεία έννοια του όρου-, και αυτό διαφαίνεται ακόμα και στο λόγο μας, δηλαδή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε…

Ως άνθρωποι έχουμε, φυσικά, δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και ευθύνες και πάνω απ΄όλα ευθύνη για τη ζωή, τις επιλογές και τις πράξεις μας σε σχέση με τους άλλους γύρω μας και την κοινή διαβίωση ή συνύπαρξη μαζί τους. Τι σημαίνει, όμως, να είμαστε υπεύθυνοι; Έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή τη δυνατότητα; Και αν όχι, πως μπορούν να την αποκτήσουν;

Ελευθερία, άγχος, ευθύνη και ενοχή. Οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι του δυτικού τρόπου σκέψης. Ένα άτομο που επιλέγει να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και του περιεχομένου της σημαίνει πως έχει συνείδηση της ελευθερίας του και των δυνατοτήτων που αυτή του δίνει. Αυτός, όμως, που επιλέγει να ξεγελά τον εαυτό του και να νιώθει μονίμως θύμα -άρα έρμαιο των καταστάσεων, δηλαδή ανήμπορος-  δυνητικά ανήκει σε αυτούς που πάντα θα αναζητούν βοήθεια «εκ των έξω», «εκ των άνω» ή από κάποιον «σωτήρα», είτε αυτός λέγεται Θεός, «προικισμένος, λαοπλάνος ηγέτης» ή Χρυσή Αυγή…

Αυτό εννοούσε και ο Νίτσε με τις θέσεις του περί Υπερανθρώπου και περί θανάτου του Θεού…

Ποιος, αλήθεια, δεν έχει νιώσει, έστω και για μια στιγμή, πως η ζωή του μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα και πως τίποτα δεν φαίνεται να συμβαίνει; Όμως, παρόλο που μπορεί να νιώθουμε έτσι, δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν συνεχώς πράγματα εντός μας, έστω και αν συχνά δεν το συνειδητοποιούμε. Η προσωπική μας εξέλιξη κάθε άλλο παρά μια στατική διεργασία είναι. Με τον ίδιο τρόπο που κάθε δευτερόλεπτο που περνά πεθαίνουν και γεννιούνται στο σώμα μας εκατομμύρια κύτταρα ώστε να μην είμαστε στην ουσία το ίδιο βιολογικό άτομο μετά από ένα και μόνο δευτερόλεπτο, κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως συμβαίνει και με την ψυχική μας ζωή και εξέλιξη. Ανεξάρτητα από τη στάση ζωής που έχει ο καθένας μας, υπάρχει πάντα την κάθε στιγμή η δυνατότητα να αλλάξουμε τόσο τον τρόπο θεώρησης  όσο και τη ζωή μας.

Για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε ως άτομα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ρόλο του θύματος. Για αρκετούς, όμως, η προσωπική εξέλιξη και αλλαγή μπορεί να προκαλεί όχι μόνο άγχος και ανησυχία αλλά ακόμα και ΤΡΟΜΟ. Αλλαγή σημαίνει κάτι νέο και άρα άγνωστο που μπορεί να είναι δυνητικά ακόμα και απειλητικό. Απειλητικά, όμως, βιώνει την οποιαδήποτε αλλαγή μόνο ένα ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ άτομο αλλά και αυτός που ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ να αναλάβει την ΕΥΘΥΝΗ της ζωής και των επιλογών του…

Ένα φοβισμένο άτομο δεν σημαίνει πως ποτέ δεν τολμά να δοκιμάσει ή να σκεφθεί νέα πράγματα. Το κάνει, αν και με πολύ προσεκτικά και μικρά βήματα και συνήθως με σκοπό να επιβεβαιώσει πως δικαιολογημένα «κάθεται στα αυγά του» και πως «Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά», μη συνειδητοποιώντας πως στην πρώτη περίπτωση μετατρέπεται σε…κότα, στη δε δεύτερη πως παραμένει κατά το ήμισυ…γυμνός!!!

Αυτοί, που όχι μόνο δεν φοβούνται τις αλλαγές αλλά και που προσπαθούν συνεχώς να εξελίσσουν και να βελτιώνουν τόσο τους εαυτούς και τη ζωή τους όσο και την κοινωνία στην οποία ζουν, αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, δεν τις αναθέτουν ή τις μεταθέτουν σε άλλους, αρνούνται να παίξουν το δελεαστικό ρόλο του θύματος και θέλουν να νιώθουν κύριοι της ζωής τους και των όποιων καταστάσεων αντιμετωπίζουν, όσο δύσκολες και αν είναι. Η αυτογνωσία και οι ξεκάθαρες αξίες και αρχές ζωής μάς κάνουν πιο ευέλικτους και άμεσους στην επικοινωνία μας με τους άλλους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αντιληφθούν που βρίσκονται τα προσωπικά μας όρια τα οποία και οφείλουν να σέβονται.

Τέλος, η ελευθερία -και κατ΄επέκταση η ευθύνη- προϋποθέτει μία, τουλάχιστον, στοιχειώδη γνώση και αυτογνωσία. Συχνά, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως είμαστε ελεύθεροι, ενώ στην ουσία είμαστε δέσμιοι διαφόρων κοινωνικών και προσωπικών ψεμάτων, προκαταλήψεων, στερεοτύπων, φόβου, άγχους, συμπλεγμάτων κατωτερότητας, απόγνωσης, διάθεσης υποταγής και παραίτησης, καχυποψίας, ανειλικρίνειας ή μιας αίσθησης ανεπάρκειας, αυτάρκειας, μεγαλείου και ανωτερότητας. Μπορεί, επίσης, να είμαστε δέσμιοι στο άρμα διαφόρων εξαρτήσεων, όπως του αλκοόλ, διαφόρων ουσιών, του τζόγου, του άκρατου καταναλωτισμού, του σεξ, κ.ά.

Χωρίς, λοιπόν, έστω και μια  στοιχειώδη αυτογνωσία και διάθεση ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής ΔΕΝ νοείται ελευθερία και, κατ΄επέκταση, υπεύθυνη στάση ζωής και ουσιαστικής συνύπαρξης…

5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

LadyLuck (07.11.2013)
Βαριά λέξη η Ελευθερία... Μακάρι να είχα γεννηθεί ελεύθερη 
sven (07.11.2013)
Η ελευθερία δεν είναι κάποιο χαρακτηριστικό, όπως η ομορφιά, τα μαύρα μαλλιά κ.τ.λ., με το οποίο γεννιέται κανείς...
 
Η ελευθερία είναι κάτι που ο καθένας, αν πραγματικά το επιθυμεί, μπορεί να κατακτήσει βήμα-βήμα, με αυτογνωσία και συνεχή αγώνα...
 
"Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία..." Κάλβος
blogarismenos-enge-falos (16.11.2013)
διαφωνώ. Είναι γνωστό τις πάσει οτι με τις πολιτικές που ακολουθύνται για δεκάδες χρόνια στην Ελλάδα βάσει ΣΧΕΔΙΟΥ υπάρχει η μηδενοποίηση των εθνικών κρατών. Το κράτος δεν είναι πλέον του δήμου. Δέν έχει δημοκρατία. Δέν υπάρχει ουσιαστική διάκριση εξουσιών. Βάσει αυτού του πολιτεύματος και εν μέσω απόλυτου και οργανωμένου διχασμού της κοινωνίας και εν μέσω καθημερινής βιοπάλης δεν υπάρχει για τον καθένα ο χρόνος να βρεί τα αίτια όλων των προβλημάτων ή τους αίτιους και τους πρωταίτιους. Τις δυνάμεις: αστυνομικές, στρατιωτικές, κρατικές σφραγιδάτες, και αποδεδειγμένες πλέον παρακρατικές σε τόσα βίντεο που έχουμε δεί παλουκοφόρων κρανοφόρων μαζί με τα ΜΑΤ να διαλύουν τον αγανακτισμένο διαμαρτυρούντα Λαό, δεν είναι παρα ένα παρακλάδι της συνολικής Ευρωπαϊκής πολιτικής σύμφωνα με το αρ.222 παρ 1β και της πολιτικής της εξάντλησής τους με τα μέτρα και τις λεγόμενες "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Με λίγα λόγια πιασταυγό και κούρεφτο. Φταίει αυτός που δεν κατάλαβε το σχέδιο; Φταίει αυτός που άλλα του είπαν και άλλα του κάνανε; Φταίει αυτός που δεν συμμετείχε αλλα ήταν το θύμα μιας καλοστημένης απάτης;
λές "Για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε ως άτομα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ρόλο του θύματος". Και μέχρι ενός σημείου είναι σωστό αφού για να το δούμε αυτό πρέπει να δούμε οτι δεν υπάρχει και θύτης και αδικία. Για να μην υπάρχει αδικία πρέπει να μήν μετέχουμεσε αυτή. Απαξ όμως και κάποιος έχει Ελληνικό Α.Φ.Μ. μετέχει σε αυτή την μή αδικία που έχει ακόμα και για τον άστεγο αντικειμενική δαπάνηδιαβίωσης 3000. Πολύ θεωρητική η προσέγγιση που θα ήταν σωστή άν μπορούσε να αφομοιώσει και τα στοιχεία της καθημερινής πραγματικότητας. Ναί ο καθένας μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και του μέλλοντός του, μόνοόμως μετά την απαλλαγη του απο τα δεσμά των οικονομικών βδελλώνπου του ρουφάνε την ζωή με το κουταλάκι. Με την θέλησή του.
sven (16.11.2013)

@ blogarismenos-enge-falos
 
το κειμενάκι αυτό δεν αποσκοπεί στο ελάχιστο να αποδώσει ευθύνες στον οποιονδήποτε, να ενοχοποιήσει ή να αποτελέσει την απόλυτη ερμηνεία του θέματος της προσωπικής ευθύνης. Δεν είναι παρά ΜΙΑ μόνο προσέγγιση ή οπτική από τις πολλές  που μπορεί να υπάρξουν γύρω από το θέμα αυτό.
 
Για να είμαι ειλικρινής, ο λόγος που γράφηκε το ποστ αυτό είναι το να τονίσω λίγο «προβοκατόρικα» το θέμα της προσωπικής ευθύνης με μοναδικό σκοπό την αφύπνιση, το «τσίγκλησμα», την κινητοποίησή μας και τη μεγαλύτερη έμφαση και πίστη στην προσωπική συμβολή του καθενός μας στην οποιαδήποτε αλλαγή μιας πολύ δύσκολης ή φαινομενικά αδιέξοδης κατάστασης…
 
Ένας συστηματικά χρησιμοποιούμενος τρόπος άσκησης ψυχολογικής βίας/τρομοκρατίας, με στόχο την αδρανοποίηση του ατόμου/κόσμου, είναι αυτή που υποβόλιμα δημιουργεί μια αίσθηση ανημπόριας, ματαιότητας και απέραντης ανασφάλειας. Όταν η οποιαδήποτε εξουσία πετύχει κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ήσυχη πως έχει πλέον την άνεση να επιβάλει το οτιδήποτε επιθυμεί…
 
Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε: «Πρέπει να γίνεις ΕΣΥ η αλλαγή για να δεις τον κόσμο όπως θες…»

Επίσης, κάποιες σκέψεις ακόμα:
 
«Επαναστάτης είναι αυτός που καταφέρνει κάποια στιγμή να πάψει να είναι διαχειρήσιμο και αναλώσιμο υλικό στις επιταγές των ασκούντων την εξουσία, που αποφασίζει να κουβαλήσει το βάρος του χρέους της δικής του προσωπικής αλλαγής και που τολμά να διασώζει μια άλλη ποιότητα και ουσία ζωής…».
 
«Ο κόσμος θα αλλάξει μόνον όταν καταφέρουμε να μετατρέψουμε την οργή που σιγοβράζει από τα πολλά παράλογα και άδικα της ζήσης μας σε δύναμη δημιουργικής δράσης για αλλαγή του κόσμου και αισθητικής αντίληψης της ζωής…».
blogarismenos-enge-falos (16.11.2013)
συμφωνώ: φταίμε αν αδρανούμε, φταίμε αν δεν προσπαθούμε να είμαστε αλληλέγγυοι φταίμε άν κοιτάμε την πάρτη μας, φταίμε άν δεν βοηθάμε αυτόν που έχει περισσότερη ανάγκη απο εμάς, φταίμε άν δεν προσπαθούμε γενικότερα να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, ιδιαίτερα φταίμε άν δεν προσπαθούμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο :-)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven



Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links