αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
03 Φεβρουαρίου 2014, 09:33
Πού κατοικεί η αγάπη
Το ποίημα της εβδομάδας  

Αν η σιωπή δε φέρνει αμηχανία

το ναι και τ’ όχι αν το λες με ίδια ευκολία

εκεί η αγάπη κατοικεί.

 

Όταν ακούς τα βήματα και τα γνωρίζεις

δεμένος με ελεύθερους βαδίζεις

εκεί η αγάπη κατοικεί.

 

Αν ένα βλέμμα δίδεις

κι όμως περισσεύγει

κρυφοκοιτάς πίσω απ’ το τζάμι όταν φεύγει

εκεί η αγάπη κατοικεί.

 

Όταν ρωτάς πώς, πότε, πού, γιατί

η αγάπη εκεί δεν κατοικεί.

Κι αν δεν μπορείς να συγχωρείς

πού μένει η αγάπη δε θα βρεις.

 

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 (από το τραγούδι «Πού κατοικεί η αγάπη»)

……………….

Καλημέρα, καλή εβδομάδα


19 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από sven (03.02.2014)
Υπέροχο τραγούδι, πολύ τρυφεροί στίχοι αλλά...

Σχεδόν όλοι μας, μιλώντας για την αγάπη, αναφερόμαστε στην αγάπη προς ένα άλλο άτομο ή άλλα άτομα. Αυτό θεωρώ πως αδικεί την έννοια της Αγάπης. Η Αγάπη είναι μία και ενιαία και αφορά σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει και προάγει τη Ζωή. Δεν νοείται να ισχυρίζεται κάποιος πως αγαπά αλλά η αγάπη του αυτή να αφορά μόνο στα πρόσωπα της προσωπικής του ζωής και όχι κάθε ανθρώπινο πλάσμα και ον, την ίδια τη φύση ή το περιβάλλον, με την έννοια της έγνοιας, της προσωπικής ευθύνης, της φροντίδας και της αλληλεγγύης.
 
Πως είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε πως είμαστε γεμάτοι από αγάπη αλλά να αδιαφορούμε για τους ανήμπορους, τους κατατρεγμένους, τα εκατοντάδες εκατομμύρια εξαθλιωμένων και λιμοκτονούντων ενήλικων και παιδιών απανταχού της γης, τα αδέσποτα που κακοποιούνται και εξοντώνονται, το περιβάλλον που βιάζεται κ.ά.
 
Όταν, λοιπόν, η αγάπη μας εξαντλείται και περιορίζεται σε κάθε τι προσωπικό και πέραν αυτού μόνο -και αν- η απλή συμπόνια, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την έννοια της Αγάπης ως το εγωκεντρικό εκείνο αίσθημα που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε οτιδήποτε μου ανήκει.
 
Στην εποχή που ζούμε, η διάχυτη εξάρτηση(αγάπη;) από τον/την ερωτική σύντροφο που παρατηρείται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, κατά τη γνώμη μου, στην απουσία ανθρωποκεντρικών ιδεολογιών που καθιστούν την ερωτική σχέση το μοναδικό ίσως καταφύγιο που μετριάζει το φόβο μας για τη μοναξιά και το θάνατο…


Σχόλιο από sillia (03.02.2014)
Η αγάπη κατοικεί όπου βρίσκει λίγη ζεστασιά ένα χάδι ένα φιλί ! Κάθε τόπο τον κάνει πατρίδα της !Στην αλήθεια λάμπει χαρούμενη κι ευτυχισμένη .....στο ψέμα αρρωσταίνει και γυρεύει γιατρειά σε άλλους τόπους !


Σχόλιο από sven (03.02.2014)

Διόρθωση: "...στην απουσία ανθρωποκεντρικών ιδεολογιών που καθιστά την ερωτική σχέση το μοναδικό ίσως καταφύγιο που μετριάζει το φόβο μας για τη μοναξιά και το θάνατο…".


Σχόλιο από yokor (03.02.2014)
Πού να κατοικεί, λοιπόν, άραγε η αγάπη;

.................
Αναστασία και Σάββα, συμφωνώ και με τους δύο.

Σάββα, θα απαντήσω σε αυτά που έγραψες με ένα απόσπασμα από το "Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους" του Μενέλαου Λουντέμη:

"...Κι ύστερα γιατί την κάναμε την αγάπη (σ.σ.εννοεί την "ερωτική" αγάπη)σκοπό της ζωής μας; Δεν είναι χοντροκομμένος εγωκεντρισμός αυτός; Καλά, η αγάπη... είναι η ευτυχία μας. Και η ευτυχία των άλλων τι γίνεται; Κι ύστερα μόνο η αγάπη είναι ευτυχία; Όταν πεινούν, όταν ιδρώνουν, όταν στενάζουνε οι άνθρωποι... μπορεί η αγάπη να τους θρέψει, να τους ντύσει, να τους λυτρώσει; Ναι, αν έχεις ένα σκοπό και θέλεις να τον φτάσεις, χεροπιασμένος με την αγάπη, θα τον φτάσεις ευκολότερα. Μα αν η ευτυχία σου είναι όλο-όλο αυτό, το χειροκράτημα, τότε είσαι ένας πελαγωμένος άνθρωπος που έκανε σκοπό το μ έ σ ο ν -κι είσαι μονάδα μισερή και άχρηστη..."
.....
Καλό βράδυ :)
 


Σχόλιο από freddieKrueger (03.02.2014)
Καλησπέρα παίδες...να συμφωνήσω ως ένα σημείο με τον sven.
Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ.
Σιγά τη μαγκιά να αγαπάς τους δικούς σου ανθρώπους.Δεν είναι απόδειξη αγάπης και καλοσύνης αυτό.
Μπορείς άραγε να τυλίξεις με αυτό το πολύ βαθύ και γενναιόδωρο συναίσθημα κάποιον άγνωστο στο πρόσωπο του οποίου θα μπορύσες να δεις ένα δικό σου άνθρωπο κι ας μην ήταν?Μπορείς να δεις όλους τους πατεράδες της Γης σαν δικού σου,τις Μανάδες της Γης σαν δικές σου και τα παιδιά τοπυς σαν δικά τους?
Μιλάω για κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.
Αντίθετα είναι πολύ δύσκολο και ούτε κι εγώ αποτελώ μια εξαίρεση.''Αγαπώ'' όπως οι πιο πολλοί.
Όσο για το θέμα έρωτας και αγάπη.
Ο έρωτας είναι εγωιστής.Ζητά απόλαυση,ηδονή,αντάλλαγμα.
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με αγάπη?
Γι αυτό και σε γενικές γραμμές ξενερώνω με γυναίκες που θέλουν να τ ακούν ή να το λένε.
Ίσως η αγάπη έρχεται μετά,πολύ μετά.Δεν ξέρω.Δεν το νοιωσα ποτε.Ειμαι πολυ εγωιστης και καθολου δοτικος στις σχεσεις μου.Ευτυχώς ή δυστυχως.
 


Σχόλιο από freddieKrueger (03.02.2014)
*διόρθωση:να δεις τους πατεράδες και τις μανάδες όλης της Γης σαν δικούς σου γονείς...και τα παιδιά τους σαν αδέρφια σου η δικά σου παιδιά...


Σχόλιο από yokor (04.02.2014)
freddieKrueger αληθινό σχόλιο και συμφωνώ ως ένα (μεγάλο)βαθμό μαζί σου.

Καλή σου μέρα και καλώς όρισες στις Ηλιαχτίδες :)


Σχόλιο από margatsif (04.02.2014)
Στο καλοκαίρι που μας πέρασε, έρχεται ο γιός μου και μου λέει:
- Σήμερα αγόρασα τρια κουπάκια φράουλες και τις μοίρασα σε ανθρώπους που τους είδα κάπως στεναχωρημένους να κάθονται στα παγκάκια! 
- Έτσι στα καλά καθούμενα ;
- Ναι ! αλλά δεν μοίρασα έτσι τις φράουλες, μπαμπά , μη κολλάς, αγάπη μοίρασα .... μόνο αγάπη και ένα χαμόγελο !!!


Σχόλιο από freddieKrueger (04.02.2014)
Καλώς σας βρήκα αγαπητή Yokor...ωραία η προσέγγιση του Λουδοβίκου των Ανωγείων στο θέμα της αγάπης...


Σχόλιο από yokor (04.02.2014)
margatsif φοβερός ο γιός σου, πραγματικά υποκλίνομαι! ...
Καλώς όρισες  στην Ηλιαχτιδοπαρέα μας :)

freddieKrueger :)


Σχόλιο από yokor (04.02.2014)
Animista, τί όμορφο σχόλιο!
Καλό βράδυ :)


Σχόλιο από sven (05.02.2014)

Έχεις δίκιο, Γιώτα, δεν απαντήσαμε τελικά στο ερώτημα που κατοικεί η αγάπη. Θα κάνω μια απόπειρα που βασίζεται στη δική μου αίσθηση, εμπειρία και όποια γνώση για τον άνθρωπο και το συναισθηματικό του κόσμο.
 
Πιστεύω ακράδαντα πως ο κάθε άνθρωπος διαθέτει μια έμφυτη ικανότητα να μπορεί να νιώθει και να μοιράζεται αγάπη, αρκεί η ικανότητα αυτή να γονιμοποιηθεί ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί αργότερα στην πραγματική ζωή. Η αγάπη, πριν την ανατολή της και το μετασχηματισμό της σε αίσθημα που να μπορεί να βιωθεί ως τέτοιο και να μοιρασθεί με ό,τι το εμπνέει και το καθρεφτίζει καθάρια, έχει ως πρωταρχική της φωλιά το εμβρυακό σώμα  με τη μορφή των σωματικών μνημών που αντιπροσωπεύει αρχικά η κοσμική αίσθηση της απόλυτης αυτάρκειας, προστασίας και υγρής ζεστασιάς του μητρικού σώματος πριν από τη γέννηση. Αυτές οι πρώιμες σωματικές εμπειρίες θα χρωματίσουν κάθε μελλοντική μας εμπειρία και εμπεριέχουν τα πρώτα ψήγματα της ευτυχίας, του πόνου και του θανάτου, την απέραντη ομορφιά του κόσμου, τη σύντηξη της αγάπης και την ανείπωτη οδύνη της εγκατάλειψης.
 
Το βρέφος ξαναβρίσκει στο μητρικό στήθος την κοσμική αίσθηση της ενότητας με κάποιον άλλον και, αφού βυζάξει λαίμαργα το ζεστό μητρικό γάλα, αποκοιμιέται ήρεμο και αποκαμωμένο στη ζεστή αγκαλιά που το περικλείει, νιώθοντας και πάλι την απόλυτη ενότητα, σαν να γίνεται ένα με το σύμπαν. Αυτός ο γλυκός και βαθύς ύπνος συμβολίζει κατά μία έννοια την επιστροφή στην πρώιμη και απόλυτα προστατευμένη ζωή μέσα στο μητρικό σώμα. Η αίσθηση σύντηξης μετά από μια υπέροχη ερωτική συνεύρεση με το πρόσωπο που αγαπάμε εμπεριέχει ανάλογες ποιότητες, δηλαδή μιας υπέροχης κοσμικής αίσθησης. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να επιθυμούμε. Βιώνουμε την απόλυτη ολοκλήρωση...
 
Η αφύπνιση του βρέφους πυροδοτεί μια σειρά από οδυνηρά ερεθίσματα και εμπειρίες. Η πείνα, διάφοροι άγνωστοι και απειλητικοί θόρυβοι, το έντονο φως. Ήρθε άραγε το τέλος; Και τότε έρχεται ως από μηχανής θεός και πάλι το γενναιόδωρο μητρικό στήθος, η ζεστή αγκαλιά, το τρυφερό βλέμμα και χαμόγελο, η γνώριμη φωνή και μυρωδιά του μητρικού σώματος να καθησυχάσουν και να υπενθυμίσουν πως ο παράδεισος δεν χάθηκε και βρίσκεται αρχικά στην ύπαρξη ενός Άλλου και κατόπιν στον ενδιάμεσο μεταξύ τους χώρο αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.
 
Όταν και εφόσον υπάρχει αυτή η σταθερότητα, συνέπεια, προσβασιμότητα, η άνευ όρων δοτικότητα και το συναισθηματικό καθρέφτισμα στη σχέση μητέρας-βρέφους και αργότερα παιδιού και εφήβου, τότε το δέντρο της Αγάπης έχει βλαστήσει, έχοντας το χάρισμα να φυλλοβολά ακούραστα και να αντέχει ακόμα και τις πιο δυνατές τσεκουριές και καταιγίδες… 


Σχόλιο από yokor (05.02.2014)
Σάββα μου, υπέροχο... :)


Σχόλιο από SakisKouroupos (07.02.2014)
Που κατοικεί η αγάπη ; ... Μα, δεν κατοικεί .... ταξιδεύει! Στο μυαλό μας ... στην καρδιά μας ... στη ζωή μας !!!


Σχόλιο από yokor (07.02.2014)
:) :) :) :)


Σχόλιο από SakisKouroupos (07.02.2014)
Για σπίτι έχει μια καρδιά,
που μία μέρα χαίρεται
και δέκα την πονά ...!Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου :( :) Book Tour E-book Sugar Mama Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αγαπημένες Φράσεις Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναμνήσεις Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία ΑΣΕΠ Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Βιβλιοθήκη Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Εκδόσεις Αλάτι Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Ενδοσχολική βία Σχολικός εκφοβισμός Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργασία και χαρά Εργαστήριο συγγραφής Εργαστήριο συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Η Σοφία των Λαών Η χρονιά των παραμυθιών Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλικάντζαροι Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μαγικά! Μάρτης Μαρτίνγκες Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μια μαγική βραδιά! Μικροδιήγημα Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Όνειρα Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδαγωγικά Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παραδοσιακά παιχνίδια παρελθόν παραμύθι Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Πορτραίτα λογοτεχνικών ηρώων Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σκέψεις... Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Σχολείο Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα κακά τα στραβά και τα ανάποδα Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Τρελά κι αγαπησιάρικα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Φτιάξε ένα παραμύθι Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης