Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
12 Ιουνίου 2014, 15:45
ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ: 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1929-ΜΑΡΤΙΟΣ 1945:
Σπουδαίοι Άνθρωποι  

«…Μόλις τελείωσα, κι έκλεισα τούτο το βιβλίο και μόλις που μπορώ να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου. Τι θα μπορούσε να ‘χε γίνει αυτό το υπέροχο παιδί που, δίχως να το ξέρει είχε γράψει ένα αριστούργημα;  […] Δεν είναι δυνατό να σκεφθείς, δίχως να σου ξεσκιστεί η καρδιά, το τι θα μπορούσε να δώσει αυτή η ευαισθησία κι αυτή η εξυπνάδα, τόσο καλά εναρμονισμένες, αν η τρομερή μηχανή με τις αναρίθμητες μάσκες που ήταν έτοιμη να συνθλίψει τον πολιτισμό μας ολόκληρο, δεν τις καταβρόχθιζε, δεν τις εκμηδένιζε. Δε μπορούμε να ξαναφέρουμε στο νου μας δίχως θλίψη αυτό το φίνο πρόσωπο, το παραδομένο στις σκιές…

Ήταν μια μικρή Εβραία δεκατριών χρόνων, κόρη Εβραίων εμπόρων, την εποχή των πρώτων ναζιστικών διώξεων. Είχαν πιστέψει πως στην Ολλανδία θα ‘βρισκαν την οριστική σωτηρία. Αλλά το τέρας είχε πλήθος μορφές: ποιος μπορεί να ‘ναι σίγουρος πως θα του ξεφύγει; […] Όταν, τον Ιούλη του 1942, οι Φρανκ, υποχρεώθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο αποφάσεις: να υπακούσουν στην πρόκληση της Γκεστάπο, ή να κρυφτούν όπως-όπως, απ’ αυτές τις δυο λύσεις προτίμησαν τη δεύτερη, ξεχνώντας, οι δυστυχισμένοι, πόσο μεγάλη είν’ η δύναμη του Λεβιάθαν κι η ανθρωποφαγική υπομονή του. Σ’ ένα παράρτημα, στο πίσω μέρος κάποιου χτιρίου τέτοιο που συναντούμε στα πιότερα χτίσματα του Άμστερνταμ, εγκαταστάθηκαν σαν τους τυφλοπόντικες στην τρύπα τους: να μην εμφανίζονται, να μην κάνουν διόλου θόρυβο. Φαντάζεται κανένας πόσα προβλήματα κάθε μορφής παρουσιάζονται γι’ αυτούς τους εθελοντικούς φυλακισμένους, και απ’ τα πιο μικρά δεν ήταν, χωρίς αμφιβολία, εκείνα που δημιουργεί η ανυπόφορη συγκατοίκηση οχτώ ατόμων, χωρίς ούτε μια στιγμή μοναξιάς, και που δεν ανανεωνόντουσαν καθημερινά και μ’ άλλη μορφή.

Μέσα σ’ αυτό το παράδοξο φόντο η Άννα ανακαλύπτει για πρώτη φορά την ύπαρξή της, κι αυτή των άλλων. Τη στιγμή που κάποιο άλλο παιδί αρχίζει ν’ αντιμετωπίζει τον εξωτερικό κόσμο και ν’ αποσπά απ’ τις διάφορες επαφές του, έναν απέραντο πλούτο, αυτό το κοριτσάκι δεν είχε μπρος του παρά το θέαμα της υγρής κρυψώνας, της αυλής, και των εφτά συγκατοίκων της –που ήταν γονείς, φίλοι, γνωστοί, και που μοιράζονταν την ίδια τύχη μαζί της. Το εκπληκτικό είναι, πως η ευαισθησία της δε βλάφτηκε ούτε μια στιγμή, πως μπόρεσε να διατηρήσει την ελευθερία της, τη φαντασία της κι αυτή ακόμη τη χαρά της μέσα στους χειρότερους κινδύνους, σ’ όλο το μάκρος του Ημερολογίου της –τον ήχο, τέλος, της παιδιάστικης αρετής της.»

ΝΤΑΝΙΕΛ ΡΟΠΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1.

Μπορούμε όλα να τα χάσουμε, τα πλούτη, το γόητρο, μα τούτη την ευτυχία της καρδιάς σου κανένας δε μπορεί να σου την πάρει, κάτι περισσότερο μάλιστα, θα την έχεις κοντά σου όσον καιρό θα ζεις. Όσο θα σηκώνεις τα μάτια, δίχως φόβο, προς τον ουρανό, όσο θα ‘σαι σίγουρος πως είσαι αγνός, τόσο πιο πολύ θα ‘σαι ευτυχισμένος, ό, τι κι αν συμβεί.

2.

Αυτός που είν’ ευτυχισμένος μπορεί να κάνει και τους άλλους ευτυχισμένους. Αυτός που δεν χάνει ούτε το κουράγιο, ούτε την εμπιστοσύνη του, δε θα χαθεί ποτέ μέσα στην αθλιότητα!

3.

Πρέπει να εργαστώ για να μη μείνω ολότελα αγράμματη, για να προχωρήσω, για να γίνω δημοσιογράφος, γιατί αυτό είναι που θέλω να κάνω. Είμαι σίγουρη πως μπορώ να γράφω, ότι είμαι ικανή γι’ αυτό. Μερικά απ’ τα διηγήματά μου ίσως είναι καλά, οι περιγραφές μου απ’ το Παράρτημα δε στερούνται χιούμορ, υπάρχουν μερικά σημεία πολύ εύγλωττα μέσα στο Ημερολόγιό μου, αλλά… ας ήξερα ότι έχω ταλέντο!

4.

Μια μέρα τούτος ο φριχτός πόλεμος θα πάρει τέλος, μια μέρα θα ‘μαστε άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι, κι όχι μόνο Εβραίοι.

5.

Αν ο Θεός μ’ αφήσει να ζήσω, θα πάω πολύ πιο μακριά απ’ τη μητέρα, δε θα μείνω μια ασήμαντη, θα ‘χω τη θέση μου μες στον κόσμο και θα εργαστώ για τους συνανθρώπους μου.

6.

Ξέρεις εδώ και καιρό ποια είν’ η πιο ακριβή μου επιθυμία: να γίνω δημοσιογράφος, κι αργότερα διάσημη συγγραφέας. Θα ‘μαι ικανή να ικανοποιήσω τις φιλοδοξίες μου (ή μήπως όλ’ αυτά είν’ η τρέλα μου για μεγαλοσύνες;).

Στις 4 Αυγούστου 1944, η «Φελντ-Πολιτζάι» έκανε έφοδο στο Παράρτημα. Όλοι οι κάτοικοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο λεηλάτησε το Παράρτημα, αφήνοντας καταγής ανάκατα, παλιά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και χαρτιά. Ανάμεσα σ’ αυτά, η Μιεπ κι η Έλλη βρήκαν το Ημερολόγιο της Άννας.

Απ’ όλους όσους έμεναν στο Παράρτημα, μόνο ο πατέρα ξαναγύρισε.

Το Μάρτη του 1945 η Άννα πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, δυο μήνες πριν απ’ την απελευθέρωση της Ολλανδίας.

ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ, Εκδοτικός Οίκος Ν. Δαμιανού, μετάφραση Δ. Κωστελένος.

Περισσότερα για την Άννα Φρανκ και για το Ημερόλογιό της μπορείτε να δείτε εδώ:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA

http://www.sansimera.gr/biographies/666

http://www.iefimerida.gr/news/109364/%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-16%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Εδώ το Μουσείο Άννα Φρανκ :

http://www.annefrank.org/

...

 

 

 

 

 

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!



Tags

25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…



Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links