Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
14 Οκτωβρίου 2016, 01:52
Μητέρα σε μισώ!!!


Μητέρα,

μπόρεσα, τελικά, να βρω τη δύναμη να σου γράψω, αν και δεν είμαι σίγουρη γιατί το κάνω και τι θέλω να σου πω. Μου φέρθηκες τόσο σκληρά από μικρό παιδί που μου είναι ακόμα και τώρα δύσκολο να πιστέψω πως μία μάνα μπορεί να βασανίζει τόσο απάνθρωπα και ανελέητα το πλάσμα που έφερε η ίδια στον κόσμο και που εξαρτάται απόλυτα από αυτήν.

Δυστυχώς για μένα, ίσως και για σένα, έγινες αυτό που ποτέ δεν θα ΄θελες να είχες γίνεις -όπως μου έλεγες κάποιες φορές, όταν γλύκαινε κάπως το βλέμμα σου- δηλαδή σαν τη δική σου μητέρα. Όμως, ποτέ δεν έκανες κάτι γι΄αυτό. Νιώθω απέχθεια για σένα κάθε φορά που θυμάμαι πως αρνιόσουν πως είχαν συμβεί, γεγονότα που με έκαναν να παρακαλάω να πεθάνω γιατί δεν άντεχα τόσο ψυχικό πόνο και τόση σκληρότητα από σένα. Έρχονταν στιγμές που ένιωθα πως έχω τρελαθεί, πως είμαι πολύ κακός άνθρωπος που φαντάζομαι τέτοια πράγματα για την ίδια τη μητέρα μου. Δεν ήμουν, όμως, τρελή. Ακόμα και τώρα, όταν τα θυμάμαι, νιώθω ακόμα και το μέγεθος της απόγνωσης και της φρίκης που μου προκαλούσαν.

Θυμάσαι, όταν σε παρακάλεσα κάποια φορά να μη δουλεύεις τόσο πολύ για να σε βλέπω λίγο, τι απάντησες με εκείνο το τρομακτικό ειρωνικό σου ύφος; «Σιγά μη στερηθώ τα όμορφα πράγματα που θέλω να αγοράζω, μένοντας μαζί σου». Θυμάσαι, όταν ήμουν 8 χρονών που με ούρλιαζες, χωρίς να καταλαβαίνω γιατί, πως δεν πρόκειται όχι μόνο να μου πάρεις δώρο για τα γενέθλιά μου, αλλά και δεν θα σβήσω καν κεράκια σε τούρτα, επειδή δεν το αξίζω και πως δεν αξίζω καν να ζω; Έκλαιγα όλο το βράδυ μόνη μου στο δωμάτιό μου, μην τολμώντας να έρθω να σου πω να με λυπάσαι λίγο, αφού δεν μπορείς να μ΄αγαπάς.

Το πρωί των γενεθλίων μου, όμως, ήρθες και με ξύπνησες χαμογελαστή, δίνοντάς μου ένα φιλί στο μέτωπο. Νόμιζα πως ονειρεύομαι και δεν ήθελα να ξυπνήσω. Ήσουν, όμως, εσύ που είπες πως μου ετοίμασες πρωινό και πως μετά θα πάμε μαζί στην πόλη για να μου αγοράσεις ό,τι δώρο θέλω για τα γενέθλιά μου. Στη διαδρομή προς το κέντρο, μιλούσαμε και κάναμε σχέδια για το τι θ΄αγοράζαμε. Όταν, τελικά, είδα σε ένα κατάστημα μια μπλούζα, καθόλου ακριβή, για να μη ξοδέψεις πολλά χρήματα για μένα και ίσως θυμώσεις, έτσι το σκέφθηκα, εσύ άρχισες να με φωνάζεις μπροστά στον κόσμο, όπως τόσες άλλες φορές, για το πόσο αφελής και ανόητη είμαι που πίστεψα πως μου αξίζει δώρο γενεθλίων τόσο άχρηστη που είμαι. ‘Επαιξες αυτό το φρικτό θέατρο, μόνο κα μόνο για να με πληγώσεις ακόμα περισσότερο…

Σε μισώ γιατί μου στέρησες τον πατέρα μου. Σε μισώ για τα ατέλειωτα ψέματά σου. Σε μισώ γιατί ποτέ δεν μπόρεσα να εμπιστευθώ ή ν΄αγαπήσω κάποιον. Σε μισώ για όλα αυτά και για το πώς θα προτιμούσες να είχα πεθάνει παρά να έχω γεννηθεί. Σε μισώ γιατί με γέννησες, ενώ ποτέ σου δεν με θέλησες. Σε μισώ γιατί με γέννησες για να έχεις κάποιον να μισείς.

ΣΕ ΜΙΣΩ!!!

Θα ΄θελα, όμως, να ξέρεις πως βρήκα το κουράγιο να θέλω να συνεχίσω να ζω ή καλύτερα να αρχίσω να ζω. Δεν είμαι τόσο αδύναμη όσο και οι δυο μας τόσο λαθεμένα πιστεύαμε. Αφού γλύτωσα από τα νύχια σου, θα καταφέρω να αντέξω τα πάντα. Κανείς δεν θα με σταματήσει πια, ούτε καν ΕΣΥ! Σε μισώ γιατί ακόμα μου λείπεις αφόρητα, γιατί ακόμα ονειρεύομαι πως έρχεσαι, μου λες πως μ΄αγαπάς και πως θα ήθελες να είσαι η καλή μου μανούλα. Αυτό ήταν ό,τι δυσκολότερο μπορούσα να γράψω, μαμά.

ΜΑΜΑ, Σ΄ΑΓΑΠΩ!!!

 

ΥΓ. 1 Κάποια στιγμή, εντελώς διαισθαντικά, της ζήτησα να προσπαθήσει να γράψει μία επιστολή στη νεκρή μητέρα της, όπου να αναφέρει το οτιδήποτε θα ΄θελε να της είχε πει. Είχαν περάσει τρία χρόνια από το θάνατό της και, αντί του οποιουδήποτε  πένθους, το απύθμενο μίσος για τη μητέρα της παρέμενε αναλλοίωτο, πνίγοντας κάθε άλλο συναίσθημα εντός της και μη επιτρέποντάς την να ζήσει. Ήταν μόνον 28 χρονών. Μετά από αυτή τη συμβολική αλλά και πραγματική ρωγμή του μίσους της, άρχισε κάτι να χαράζει σιγά-σιγά εντός της…

ΥΓ. 2 Το κείμενο το έγραψα με το δικό μου τρόπο, όπως το θυμόμουν…

16 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

DemetresOpc (18.10.2016)
Αφόρητη η κακία του ανθρώπου Καπετάνιο.

Σε μια τέτοια εξομολόγηση μάλλον θα έμενα άναυδος,αλλά αν κατάφερνα να σταυρώσω λέξη/φράση τότε θα ήταν το "δεν φταις εσύ".

Καθώς διάβαζα το κειμενο (σου) σκεφτόμουν μια συνέντευξη του Αλκίνοου στην οποία είχε πει "συγχωρείς τους γονείς σου όταν γίνεις γονιός" και αν και συμφωνώ αυθαίρετα, καθώς απ όσο ξέρω δεν είμαι γονιός, ξέρεις, καθε που το σκέφτομαι αναρωτιέμαι, και τον εαυτό σου πότε τον συγχωρείς; Θέλω να πω πως οι ενοχές μας, δίκαιες οι άδικες μικρή σημασία έχει, είναι σαν τις σιδερένιες μπάλες που φορούσαν στα πόδια τους οι αδελφοί Ντάλτον κάθε που τους έπιανε ο Λούκη Λούκ, και για να μπορέσουν να δραπετεύσουν έπρεπε πρώτα να απαλλαγούν από αυτό το βάρος.
Ακροβατικός συλλογισμός, το ξέρω, συγχώραμε.

Καλή σου νύχτα.

Υ.Γ. η ζωή είναι κάτι όμορφο που καταλήγει με κάτι άσχημο, και μείς τα δίποδα προσπαθούμε ακόμα κι αυτό να το κάνουμε ανάποδα.
sven (18.10.2016)

Τζιμάκο,

είσαι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός πολλές φορές, που μπαίνει στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση να σχολιάσει και να εκφράσει άποψη για "ζόρικα" και όχι "ποπ" ή "δημοφιλή" θέματα. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για την εκτίμηση που σου έχω.

Στο θέμα μας, λοιπόν.

Υπάρχουν παιδιά που ποτέ δεν τους επιτράπηκε να ζήσουν ως παιδιά. Αναγκάσθηκαν να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των γονιών τους, παίζοντας το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για τις ανεπάρκειες ή τις αποτυχίες τους ή λειτουργώντας ως προέκτασή τους, δηλαδή, στην ουσία, σαν να μην υπάρχουν ως τα άτομα που τα ίδια είναι.

Όταν μία μητέρα λειτουργεί ανεπαρκώς, ως τέτοια, για πολλά χρόνια ή από πάντα, δεν μπορούμε να περιμένουμε πως μπορεί να αλλάξει από μόνη της, ως δια μαγείας, μετατρεπόμενη σε μία συναισθηματικά ώριμη και γενναιόδωρη προς το παιδί της μητέρα. Δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι διαφορετικό τόσο εύκολα γιατί η συμπεριφορά της αυτή αντιπροσωπεύει τον τρόπο λειτουργίας του ψυχισμού της.

Θύτης δίχως θύμα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, για το λόγο αυτό, η καθήλωση του ενήλικου παιδιού στο ρόλο του αδικημένου και πικραμένου ιερομάρτυρα διαιωνίζει το δράμα του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια πολύ σημαντικά άτομα της ζωής μας μπορεί να μας έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο πόνο που να μας είναι αδύνατον να τα συγχωρήσουμε. Πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να συγχωρέσει, για παράδειγμα, τη μητέρα του, που ενώ γνώριζε πως το κακοποιεί σεξουαλικά ο σύζυγος ή ο σύντροφός της, αυτή δεν έκανε το παραμικρό για να το προστατέψει…;;;

Θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν, αλλά και ούτε απαραίτητο, να συγχωρούμε τους πάντες και τα πάντα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να συμφιλιωνόμαστε κάποια στιγμή με την κατάσταση που μας έχει πληγώσει ή που εξακολουθεί να μας πληγώνει. Και στην περίπτωση της συμφιλίωσης, ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις που δεν είναι της παρούσης.

Συχνά, γίνεται σύγχυση των όρων «συγχώρεση» και «συμφιλίωση» που, στην ουσία, διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Ο όρος «συγχώρεση» σημαίνει πως διαγράφουμε εντελώς την οποιαδήποτε αδικία, προσβολή ή εχθρική ενέργεια έχει γίνει σε βάρος μας. Με άλλα λόγια, δίνουμε «άφεση αμαρτιών» σε αυτόν που μας έπληξε. Η αλήθεια είναι, όμως, πως κανείς μας δεν μπορεί να διαγράψει τις μνήμες και τα όποια οδυνηρά του βιώματα. Αυτό που, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να κάνει είναι να συμφιλιωθεί με αυτά.

Η συμφιλίωση δεν σημαίνει πως ξεχνούμε τα όσα μας πλήγωσαν αλλά πως θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να συνυπάρξουμε ή έστω κάπου να συναντηθούμε με το άτομο που μας πλήγωσε. Η αληθινή μεταμέλεια του θύτη θα βοηθούσε σημαντικά σε αυτό, λειτουργώντας ως δικαίωση και αποκαθιστώντας, με τον τρόπο αυτόν, την πληγωμένη αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπειά μας.

Τέλος, ποτέ δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως μία μητέρα οφείλει –σε κάθε περίπτωση- να αγαπά το παιδί της, όχι όμως και το παιδί τη μητέρα του…

Καλή σου βδομάδα, παλληκάρι μου!!!



DemetresOpc (19.10.2016)
Σβεν όταν θα βρεθούμε και θα πιούμε τσίπουρα θα διαπιστώσεις, κι αυτό είναι κάτι που (με) κουράζει, πως σχολιάζω τα πάντα.
Το "ποπ" θέμα θα το σχολιάσω όταν δεν θα φλερτάρει τον λόγο μου η κούραση.

Στο θεμα μας, θεωρώ πολύ στοχευμένο τον διαχωρισμό "συγχώρεσης-συμφιλιωσης" που κάνεις. Με βρίσκεις τελείως σύμφωνο.

Και εκεί που λες "Δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι διαφορετικό τόσο εύκολα γιατί η συμπεριφορά της αυτή αντιπροσωπεύει τον τρόπο λειτουργίας του ψυχισμού της.(και όχι μόνο επέτρεψε μου να προσθέσω)" συνοψίζεις αριστουργηματικά το γιατί θεωρώ τον άνθρωπο ίσο με το ποντίκι.
sven (19.10.2016)

Τζιμάκο,

συμφωνώ με το "και όχι μόνο" που γράφεις. Απλά προσπαθώ, όσο είναι δυνατόν, να είμαι σύντομος και περιεκτικός, χωρίς πολλές επεξηγήσεις και αναφορές που δεν αφορούν άμεσα το θέμα σχολιασμού.

Καλή σου μέρα!!!
Hastaroth (19.10.2016)
Αλλά γιά να "εξιλεωθώ",θα ήθελα να κάνω και την εξής παρατήρηση "εντός θέματος" αυτήν την φορά:

Γράφεις "ποτέ δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως μία μητέρα οφείλει –σε κάθε περίπτωση- να αγαπά το παιδί της, όχι όμως και το παιδί τη μητέρα του…"

Αυτό σηκώνει αρκετή συζήτηση.Η μητέρα σαφώς ΟΦΕΙΛΕΙ ν'αγαπά το παιδί της διότι,στο κάτω-κάτω,δεν το ερώτησε άν θέλη να γεννηθή απ'αυτήν και στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή-μπορεί να ήθελε να γεννηθή π.χ. απ'την την Πάρις Χίλτον ή να μήν γεννηθή σήμερα,αλλά το 2098,άς πούμε.

Το παιδί επίσης,σαφώς και δέν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ν'αγαπά την μητέρα του,διότι δέν τού έκανε αυτή καμμιά χάρη που το γέννησε-δική της επιλογή ήταν,όχι δική του.

Ωστόσο,έχω την γνώμη ότι δέν είναι ανάγκη να την μισή-θα μπορούσε απλώς να την αγνοήση,άν θεωρή ότι τού έκανε κακό.Το μίσος δέν λύνει τα προβλήματα,αντιθέτως προσθέτει κι'άλλα στο ήδη υπάρχον.

Εννοείται βεβαίως ότι αυτό ισχύει και γιά τους πατέρες.
sven (19.10.2016)
Αλβέρτο.

το ότι, ένα παιδί δεν οφείλει να αγαπά τη μητέρα του δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ισχύει το αντίθετό του, δηλαδή, να τη μισεί.

Για να φθάσει ένα παιδί να μισεί τη μητέρα του, θα πρέπει η τελευταία να έχει κάνει φρικαλεότητες. Αλλά και πάλι σπάνια καταφέρνει μια μητέρα να κάνει το παιδί της να τη μισήσει, όσο ανεπαρκής ή/και σκληρή και αν είναι ή έχει υπάρξει. Δεν μισούμε ένα σημαντικό μας πρόσωπο, αν δεν το αγαπούμε!!! Το μίσος αποτελεί πάντα, στις περιπτώσεις αυτές, το αποτέλεσμα φοβερών ματαιώσεων.

Δες, για παράδειγμα, την κοπέλα που έγραψε την παραπάνω επιστολή. Αναφέρει μόνο ένα κλάσμα των όσων υπέστη από αυτή τη μητέρα, γράφει επανειλημμένα πως τη μισεί, αλλά το σπαραχτικό της γράμμα τελειώνει με τη φράση "Μητέρα σ΄αγαπώ"...

Το "Δεν είναι ανάγκη να μισεί...το μίσος δεν λύνει προβλήματα" κ.τ.λ. αποτελεί καθαρά ΛΟΓΙΚΗ προσέγγιση που κανείς δεν μπορεί να κάνει όταν βιώνει τόσο σαδισμό και απόρριψη. Είναι σαν να λες σε έναν που πενθεί, έχοντας χάσει ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο "Δεν έχει νόημα να κλαις γιατί το κλάμα σου δεν θα τον αναστήσει" ή ¨Η ζωή συνεχίζεται"...

Καλή συνέχεια!!!
Hastaroth (19.10.2016)
Γιά την ακρίβεια,η κοπέλα που έγραψε την επιστολή καταλήγει ώς εξής: "ΜΑΜΑ,Σ'ΑΓΑΠΩ!!!"

Δηλαδή δέν την λέει απλώς "μητέρα",ψυχρά κι'απρόσωπα,δέν την λέει "μάνα",αλλά "μαμά"-λέει δηλαδή την λέξη που υποδηλώνει τρυφερότητα.

Με παραξενεύει αυτό διότι σε όλη την επιστολή τής έχει σούρει όσα δέν σέρνει η τσουγκράνα και στο τέλος,με μιά εκπληκτική μεταστροφή,την αποκαλεί "μαμά"-σάν να έχη ξεχάσει όλη την φρίκη που υπέστη απ'αυτήν.

Θα μπορούσε απλώς να την ξεχάση.Πού οφείλεται λοιπόν αυτή η μεταστροφή;

Στην ταινία "Whatever it takes",ο Ben Kingsley λέει σε κάποια στιγμή "γιά κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε,μάς ζητάνε πτυχία και διπλώματα-γιά να δουλέψουμε,γιά να οδηγήσουμε αυτοκίνητο,γιά να κάνουμε σκί.Κανένας όμως δέν μάς δίνει δίπλωμα γιά τον σημαντικώτερο ρόλο στην ζωή μας-να γίνουμε γονείς".Κι'έχει δίκιο:κανείς δέν μάς μαθαίνει πώς θα γίνουμε καλοί γονείς.Αν είμαστε τυχεροί κι'έχουμε σπουδάσει ψυχολογία και παιδαγωγική στο πανεπιστήμιο,κάτι καταφέρνουμε,άν όχι,πορευόμαστε στά τυφλά.

ΥΓ.Κι'εγώ την πένθησα την μητέρα μου-αλλά δέν κατέρρευσα.Ηξερα ότι δέν θα γινόταν τίποτε με το να κλαίω συνεχώς πάνω απ'τον τάφο της και σκέφτηκα "εντάξει,θα μού λείψη,αλλά πρέπει να προχωρήσω,γιατί αλλιώς θα κολλήσω".Αυτό δέν σημαίνει ότι ήμουν ανάλγητος,απλώς είχα αυτό που λένε situational awareness.Ναι,είναι πολύ πιό δύσκολο να σκεφτή κάποιος λογικά όταν έχη βιώσει σαδισμό και απόρριψη απ'όσο είναι όταν έχη βιώσει απλώς την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου-ωστόσο η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ΑΥΤΟ ακριβώς πρέπει να (προσπαθήση να) κάνη.Μπορεί να μήν πετύχη,αλλά άν πετύχη,θα είναι πιο ήρεμος και ικανοποιημένος με τον εαυτό του-και με τους άλλους.

Και το λέω ξέροντας ότι ούτε εγώ είμαι σίγουρος άν θα το έκανα ή θα το κάνω άν βιώσω σαδισμό και απόρριψη ή ταπείνωση από κάποιον.Δέν είμαι Ινδός γκουρού και ελπίζω να μήν βρεθώ in the receiving end τόσου μίσους από κάποιον.Αλλά άν τύχη και βρεθώ,ελπίζω να μήν με έχη πιάσει το Αλτσχάϊμερ και να θυμάμαι αυτήν μου την γνώμη.....
sven (20.10.2016)

Αλβέρτο,

ίσως να φαίνεται "παράξενη" η εκπληκτική μεταστροφή της κοπέλας αλλά η δίψα του παιδιού για αγάπη και αποδοχή από τη μητέρα ΠΟΤΕ δεν πεθαίνει ό,τι και να λέει ή να δείχνει κάποιος. Αν δεν σου δώσει αγάπη και επιβεβαίωση αυτός που σε έφερε στον κόσμο είναι, κατά κάποιον τρόπο, σαν να μην έχεις κάποιον καθρέφτη για να καθρεφτιστείς που να επιβεβαιώσει ποιος είσαι, πόσο όμορφος είσαι και τι αξίζεις...

Την τρομακτική αυτή ανάγκη επιβεβαιώνει, με τρόπο τραγικό, η διαπίστωση πως άτομα, παρόλο που μπορεί να έχουν βιώσει τη φρίκη από κάποιον γονιό τους, επιλέγουν πολύ συχνά, αργότερα στη ζωή, σύντροφο με σχεδόν παρόμοια φρικτά χαρακτηριστικά και στάση απέναντί τους, όπως ο γονέας που τους συνέθλιψε ψυχικά...

Σχεδόν πάντα, συνυπάρχουν αντιφατικά συναισθήματα εντός μας, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο. Για παράδειγμα, όταν ένας γονιός είναι εξοργισμένος με το παιδί του για κάτι που έχει ή δεν έχει κάνει, δεν σημαίνει πως έχει πάψει να το λατρεύει. Το ίδιο ισχύει και για άπειρες άλλες καταστάσεις.

Τέλος, όσον αφορά στην ικανότητα κάποιου να είναι καλός γονιός. Γονεϊκότητα σημαίνει, ικανότητα να αγαπάς, να συναισθάνεσαι, να δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες του πλάσματος που αποφάσισες να φέρεις στη ζωή, να συγχωρείς, να αποδέχεσαι και να μην βλέπεις το παιδί ως φορέα ή μέσο κάλυψης και πραγματοποίησης προσωπικών σου ακάλυπτων αναγκών. Επίσης, να έχεις πάρει ο ίδιος αγάπη και καλή φροντίδα -τηρουμένων των αναλογιών- ως παιδί. Θεωρείς πως όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σπουδάζονται σε κάποιο πανεπιστήμιο; ΟΧΙ!!! Αν ήταν έτσι, τότε το προνόμιο του καλού γονέα θα το διέθεταν μόνον οι εισακτέοι στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που, μαζί με το πτυχίο τους, θα έπαιρναν και το πιστοποιητικό του επαρκούς μελλοντικού γονέα....

Έχω συναντήσει γονείς-τέρατα που ήταν/είναι ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίου, και άλλους σχεδόν αγράμματους που ήσαν υποδειγματικοί γονείς από ένστικτο και ευαισθησία.

Προσωπικά, ανήκω σε μια γενιά που οι γονείς πολλών από εμάς είχαν ελάχιστη έως καθόλου μόρφωση αλλά, παρόλ΄αυτά, χορτάσαμε από αγάπη, αγκαλιά, χάδι, και μια μητέρα σκυμμένη πάνω από το προσκεφάλι μας και να μας περιμένει καθημερινά στο κατώφλι της πόρτας με ανοιχτά τα χέρια για να μας καλωσορίσει με μια σφιχτή αγκαλιά, καθώς γυρνούσαμε από το σχολείο...

Καλή σου μέρα!!!
adreo (22.10.2016)

sven,
μια ψυχασθενής μητέρα παρέδωσε την σκυτάλη στην ψυχασθενή κόρη της, την μητέρα της κοπέλας που υποτίθεται έγραψε την γεμάτη μίσος επιστολή και που και αυτή με την σειρά της φαίνεται ψυχασθενής, επιστολή; αναφορά; που… πως βρέθηκε κ. sven στα χέρια σου; και την δημοσιοποιείς;
Επειδή, συγνώμη δεν έχω κάτι μαζί σου,
απλά διαβάζω κατά καιρούς, κάποια τρελά, φανταστικά πιστεύω, δημοσιεύματα, γενικά, από διάφορους εδώ μέσα, θα έλεγα πως η ιστορία αυτή, η απίστευτη, είναι μια ιστορία από το πολύ κοντινό σου περιβάλλον, για να μπορείς να την περιγράφεις τόσο ρεαλιστικά.
Πάντα βρίσκεις έναν τρόπο να ξενίζεις τους αναγνώστες σου sven.
Υπάρχουν χίλια δυο άλλα θέματα για να το κάνεις αυτό.
Δεν χρησιμοποιούμε ακραία και εν πολλοίς απίθανα θέματα για να προκαλέσουμε ενδιαφέρον.
Θα έλεγα να αφήνεις τέτοιες φανταστικές, πιστεύω, ιστορίες στην άκρη.
Σε συγχαίρω βέβαια για την σκληρότατη , γεμάτη ρεαλισμό περιγραφή σου και σου λέω δεν ωφελήθηκα σε κάτι διαβάζοντάς σε.
Ξέρω τι θα πεις για μένα απρόβλεπτε κ. sven, αλλά θα ήθελα να ζυγίσεις καλά όσα σου γράφω, πάντα να ξέρεις με αγάπη, όπως και στον καθένα- καθεμιά, άγνωστό μου-άγνωστή μου, που κριτικάρω εδώ.
Ψυχοπάθεια περιγράφεις sven, που δεν κοιτά αξιώματα, μόρφωση και λοιπά.
Πάει παντού.
Έχω τεράστια εμπειρία από γονείς- παιδιά, λόγω και επαγγέλματος αλλά και της πορείας μου μέσα στην κοινωνία.
Σε βεβαιώνω πως η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων πάσχουν και πασχίζουν για τα παιδιά τους.
Μπορεί μερικοί να φέρνονται κάποιες φορές σκληρά στα παιδιά τους, να είναι αυστηροί, να τα τιμωρούν και λοιπά, αλλά αυτό που περιγράφεις ανάγεται στην σφαίρα της ψυχοπάθειας.
Και προσωπικά το απορρίπτω.
Αν την ξέρεις- αν υπάρχει όντως- την κοπέλα, οφείλεις να την βοηθήσεις να βγάλει το μίσος από μέσα της. Το σ ‘ αγαπώ στο τέλος , δεν αλλάζει τίποτα. Το φαρμάκι, την κακία, την εκδίκηση , δεν σβήνεις με ένα προσποιητό, θα έλεγα εγώ, σ’ αγαπώ.
Εν κατακλείδι, ελεύθερος είσαι να γράφεις ότι θες, και όπως θες... αλλά όχι τρελές ιστορίες κ. sven. Τα δράματα μόνο θλίψη προσφέρουν. Και αυτό κάνεις εσύ.
andikostas (22.10.2016)
Η γνώμη μου είναι, ότι ειδικά στη σημερινή εποχή που η δουλειά είναι δυσεύρετη και όποιος την έχει είναι τυχερός, επειδή μπορεί να συνεισφέρει και να ζήσει αξιοπρεπώς, το να εργάζεται κάποιος είναι προνόμιο! Όμως, αν έχει οικογένεια, πρέπει να μεριμνήσει, έτσι ώστε να μπορεί να μοιράζει τις ώρες εργασίας και της οικογένειας, χωρίς το ένα να σκιάζει το άλλο...Ο γονιός που προσφέρει στο παιδί του το καλύτερο, χωρίς να αφήσει στην άκρη την προσωπική του ζωή και την εργασία, θεωρείται άξιος προς μίμηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μου έκανε εντύπωση το γεγονός, ότι η μητέρα ήθελε το καλύτερο για το παιδί της, αλλά το παιδί, ήθελε να κάνει οικονομία! Αν εργαζεσαι, και έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις το καλύτερο, γιατί να μην το κάνεις; Θεωρώ, ότι η στάση του παιδιού είναι αξιοκατάκριτη! Διότι, κανείς γονιός δεν εργάζεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά για να δώσει το καλύτερο στην οικογένεια του! Διότι, αν είναι να στερήσαι οτιδήποτε στη ζωή, ποιος ο λόγος να κάνεις οικογένεια; Εγω προσωπικά, μεγάλωσα με γονείς εργαζόμενους! Ποτέ δεν στερήθηκα τίποτα! Οι γονείς μου με δίδαξαν, οτι μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή εργαζόμενος, να δίνεις όσα πρέπει και όπου πρέπει, να κάνεις οικονομία για κάτι μελλοντικό, αλλά να μην ξεχνάς, ότι σήμερα ζούμε, αύριο δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει! Για αυτό το λόγο, δεν είναι κακό να μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια, αλλά ούτε και να δίνεις προκειμένου να περνάς καλά εσύ και η οικογένεια σου! Διαφορετικά, γιατί να γίνεις γονιός; Γιατί να παντρευτείς; Καλύτερα κάτσε μόνος σου, με τις όποιες συνέπειες! Προσωπικά, θέλω το καλύτερο για μένα και το παιδί μου μεθαύριο! Αν δεν το έχω, δεν θα πάρω στο λαιμό μου και το αθώο παιδί!
sven (22.10.2016)

Αγαπητή, antikostas,

είναι πραγματικά εντυπωσιακό που θεωρείς «αξιοκατάκριτο», όπως γράφεις, ένα παιδάκι 8 χρονών που επέλεξε ένα φθηνό δώρο γενεθλίων με μοναδικό σκοπό να μην ενοχληθεί η μητέρα του και ξεσπάσει, ως συνήθως, επάνω του. Το έκανε, δηλαδή, για να προστατέψει, όπως το ΄βλεπε, τη μητέρα του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του από την όποια ενδεχόμενη έκρηξή της…

Ίσως σου διέφυγε αυτό που αναφέρεται στην επιστολή πως, δηλαδή, το παιδί, όταν κάποια στιγμή παρακάλεσε τη μητέρα του να μην εργάζεται τόσο πολύ για να μπορούν να έχουν λίγο περισσότερο κοινό χρόνο, η απάντηση που εισέπραξε από αυτήν ήταν: «Σιγά μη στερηθώ τα όμορφα πράγματα που θέλω να αγοράζω, μένοντας μαζί σου»…

Εξακολουθείς να πιστεύεις πως ο αξιοκατάκριτος είναι το 8χρονο παιδί;!
Hastaroth (24.10.2016)
Ιατρέ μου,

Και εμένα ο πατέρας μου με είχε δείρει αρκετές φορές όταν ήμουν μικρός και μάλιστα γιά λόγους ασήμαντους.Αργότερα κατάλαβα ότι γι'αυτόν οι λόγοι ήταν σημαντικοί,διότι ήμουν ο πρωτότοκος (και ώς γνωστόν,στην δική μας εθνοτική ομάδα ο πρωτότοκος είχε-τουλάχιστον παλαιότερα-προνόμια που δέν είχε ο δευτερότοκος.Κάποιος μάλιστα πρωτότοκος,αναφέρει η Βίβλος,προτίμησε ένα πιάτο φακές αντί τών "πρωτοτοκίων" αυτών-ευτυχώς εμένα ποτέ δέν μού άρεσαν οι φακές οι οποίες,πάντως,είναι πλούσιες σε σίδηρο και προφυλάσσουν τον οργανισμό από την σιδηροπενική αναιμία).

Αργότερα,κατάλαβε το λάθος του,αλλά πάντοτε ένιωθε περήφανος γιά μένα,οπότε δέν μπορώ να τού καταλογίσω μίσος γιά τίς φορές που με είχε δείρει.Ομως άν είχε παρακολουθήσει τήν "σχολή γονέων" που οργάνωνε το σχολείο μας,θα γνώριζε ασφαλώς ότι η σωματική τιμωρία δέν είναι το καλύτερο μέσον π.χ. γιά να πείσης το παιδί σου να μελετήση τα μαθηματικά (που εμένα δέν μού πολυάρεσαν,άν και σε κάποιες περιπτώσεις είχα διαπρέψει σ'αυτά).Θα είχε αποφύγει,συνεπώς να μού προκαλέση κάποιες φοβίες που ακόμη και σήμερα με κατατρύχουν.Γι'αυτό μιλάω γιά εκπαίδευση-ή μάλλον μαθητεία-τών υποψηφίων γονέων σε ειδικά κέντρα.

Αλλωστε,πιστεύει κανείς πως οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι πάντοτε και καλοί δάσκαλοι-ακόμη και στο αντικείμενο τής επιστήμης τους-επειδή τους αποκαλούμε "καθηγητές";Αν εξαιρέσω έναν-δυό απ'αυτούς που είχα εγώ,που ήταν πραγματικοί δάσκαλοι,όλοι οι υπόλοιποι ήταν-από παιδαγωγικής απόψεως-ιαπωνικής κατασκευής (δηλ.yatabaza),χωρίς αυτό να σημαίνη πως δέν ήξεραν καλά την επιστήμη τους.

Ασφαλώς οι γονείς μας δέν πήγαν σε τέτοια κέντρα αλλά μάς ανέθρεψαν σωστά (ή σχεδόν σωστά) εξ ενστίκτου,κάνοντας τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα.Αλλωστε μόνο όποιος δέν κάνει τίποτε,δέν κάνει σφάλματα,αλλά δέν κάνει ούτε σωστά πράγματα.

Οσο γιά την μητέρα μου,η οποία ακόμη και στα τελευταία της χρόνια,που είχε μέν Alzheimer,αλλά πάντοτε ανησυχούσε γιά μένα άν είμαι καλά κλπ και μάλωνε την οικιακή βοηθό επειδή μού έδινε πολύ φαγητό "και θα το παχύνης το παιδί" τής έλεγε (όπου "το παιδί",δηλαδή εγώ,τότε ήμουν 50-53 χρονών),τα σχόλια περιττεύουν.Η έγνοια τής μάνας γιά το παιδί της δέν την εγκατέλειψε ποτέ.
sven (24.10.2016)

Αλβέρτο, καλημέρα!

Η επιμόρφωση γονέων, σε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν στις ιδιαίτερες εξελικτικές ανάγκες και ευαλωτότητες που έχει κάθε παιδί στις διάφορες ηλικίες, αλλά στους τρόπους αντιμετώπισής τους θα ήταν κάτι το πολύ καλό για τον καθένα μας. Δεν αρκεί, όμως, από μόνο του. Για να αξιοποιήσει ένας γονιός τέτοιου είδους πληροφόρηση και γνώση, θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα -δηλαδή, αγάπη, σεβασμό και αποδοχή του παιδιού του ως ξεχωριστού ατόμου, και ενθάρρυνση της αυτονομίας του- που δεν αποκτώνται με καμία εκπαίδευση αλλά είναι απόρροια της προσωπικής του ωριμότητας ως ανθρώπου, αλλά και των προσωπικών του βιωμάτων. Για το λόγο αυτό, οι "μορφωμένοι" δεν είναι, κατ΄ανάγκην, και καλοί γονείς...

Είμαι πεπεισμένος, και το έχω δει, κατ΄επανάληψη, στην πράξη πως ένας "αμόρφωτος", αλλά που διαθέτει τις παραπάνω προϋποθέσεις γονιός, αν και μη επιμορφωμένος, είναι, γενικώς, καλύτερος γονιός από έναν άλλον που, παρότι διαθέτει σπουδαία μόρφωση και είναι γνώστης σύγχρονων θεμάτων παιδαγωγικής, δεν διαθέτει τη συναισθηματική ωριμότητα, τις ιδιαίτερες εκείνες ευαισθησίες αλλά και τα ανάλογα βιώματα που θα του επέτρεπαν να αξιοποιήσει αυτή του τη γνώση...

Καλή συνέχεια και καλή βδομάδα!
Hastaroth (24.10.2016)
Η δευτερολογία μου (όπως λένε και οι δικηγόροι,βουλευτές κλπ ρήτορες):

Εκ των μέχρι τούδε λεχθέντων συνάγεται ότι άλλο «μόρφωση» και άλλο «παιδεία».Η γονεϊκή αγάπη προς το παιδί,ο σεβασμός του και η αποδοχή του ως ξεχωριστού ατόμου προέρχονται από την παιδεία του-δηλαδή κατά βάσιν την ανατροφή του.Κυρίως αυτήν που παίρνει απ’το σπίτι του.Αν το παιδί αντιληφθή ότι οι γονείς του όχι μόνο το αγαπούν,αλλά και το σέβονται ως ξεχωριστό άτομο κλπ κλπ,αντιδρά αναλόγως.Αντιστοίχως αντιδρά όταν αντιληφθή ότι το αντιμετωπίζουν ως προέκταση των δικών τους επιθυμιών ή ως «σάκκο του μπόξ» για τις δικές τους μη εκπληρωθείσες επιθυμίες και όνειρα.Και ως γνωστόν,είναι συχνό το φαινόμενο-ιδίως στην ελληνική οικογένεια-με το που γεννιέται ένα παιδί,οι γονεις του ν’αρχίζουν αμέσως να κάνουν όνειρα για το «τι θα γίνη όταν μεγαλώση».Μά βρέ ξυλοσχίστες,το παιδί ακόμη δεν έχει βγάλει δόντια,μπουσουλάει και δεν έχει ακόμη μάθει ν’αρθρώνη λέξεις κι’εσείς οι γονείς του έχετε αποφασίσει ότι «αα,ο Γιωργάκης θα γίνη δικηγόρος» ή «η Ελενίτσα θα γίνη μικροβιολόγος»,επειδή αυτό θέλατε να γίνετε εσείς και δεν σας άφησαν.Η,άς πούμε,επειδή εσάς σας άφηναν νηστικούς οι γονείς σας,πιέζετε τα δικά σας παιδιά να τρώνε μέχρι σκασμού διότι έτσι πιστεύετε ότι θα νιώθουν ευτυχισμένα αφού εσείς ως μικροί νιώθατε δυστυχείς που πεινάγατε.Δέν γίνονται αυτά τα πράγματα.Κι’αυτό είναι θέμα παιδείας,δηλαδή (και) κοινής λογικής,που αναπτύσσεται διά της ανατροφής.

Ερώτηση:η κοπέλα του παραδείγματός σου,αυτή που αναφέρει όλα όσα μετέφερες εδώ,καθώς και η μητέρα της (την οποίαν μισεί),τι μόρφωση έχουν/είχαν;Για να δούμε δηλαδή την «αλυσίδα» εξ αρχής.
sven (24.10.2016)

Ακριβώς, όπως το λες, Αλβέρτο!

Άλλο πράγμα η "παιδεία" και άλλο η "μόρφωση"...

ΥΓ. Η μητέρα ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος σε μία μεγάλη εταιρεία, η δε κόρη τελείωσε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Hastaroth (25.10.2016)
Μάλιστα.

Δηλαδή από μόρφωση,και οι δυό τους ήταν "φωνή"

Από παιδεία όμως,"μου.." (είπαμε,μάς διαβάζουν και μικρά παιδία....

Πολύ καλημέρα :)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven



Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links