αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Home
Bloq δίχως τίτλο
Διότι όλα τα ωραία αλλάζουνε όνομα και μορφή.
 
05 Απριλίου 2007, 19:25
Φλαούνες. Μια παραδοσιακή πασχαλινή "τυρόπιττα" Κύπρου.


Από πάντα πάμε στο χωριό να φτιάξουμε Φλαούνες και κουλούρια... στο σπίτι μας τα κουλούρια θα έχουνε τελειώσει πριν την Ανάσταση για αυτό και φροντίζουμε η ζύμη να είναι νηστίσιμη. Τις φλαούνες τις κόβουμε τη νύχτα της Ανάστασης, μετά την εκκλησία, μαζί με τη σούπα.

Παραθέτω δύο  συνταγές για φλαούνες αλλά και μια για κουλούρια.

πρόταση Α

Υλικά

Για τη ζύμη:
1500 γρ. αλεύρι
400 γρ. σπράι ή βιτάμ
3 αυγά
μαστίχα, κανέλα, μαχλέπι κοπανισμένο
1 ½   ποτήρι νερό με γάλα
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
200 γρ. προζύμι
2500 γρ. τυρί ( κόκκινο, κασκαβάλι ή χαλούμι )
½  κουταλάκι κανέλα, μαστίχα, μαχλέπι κοπανισμένο, δυόσμος
½  κουταλάκι βανίλια
3 κουταλάκια μπέικιν – πάουντερ
3-4 αυγά
σουσάμι

Εκτέλεση

Ζύμη :  Ανακατεύετε το σπράι ή το βιτάμ με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια το νερό με το γάλα και κάνετε τη ζύμη. Κοπανίστε τη μαστίχα βάζοντας μέσα και λίγη ζάχαρη ή αλάτι.

Γέμιση : Τρίβετε τα τυριά σε τρίφτη και τα βάζετε σε μια ανοξείδωτη λεκάνη. Διαλύετε το προζύμι με 2-3 αυγά και το ανακατεύετε με το τυρί προσθέτοντας και τα μπαχαρικά με το δυόσμο. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα αυγά, για να γίνει ένα μαλακό μίγμα. καθώς και τη βανίλια. Καλό είναι η γέμιση να μείνει για μερικές ώρες προτού χρησιμοποιηθεί.
Λίγο πριν χρησιμοποιηθεί, τη ζυμώνετε προσθέτοντας και το μπέικιν – πάουντερ. Ανοίγετε με τη ζύμη πίτες λεπτές, στρογγυλές, τις αλείφετε με αυγό χτυπημένο και βάζετε στο κέντρο 1-2 κουταλιές γέμιση. Διπλώνετε το φύλλο να σκεπάσει τη γέμιση και να πάρει σχήμα τριγωνικό ή τετράγωνο. Με ένα πηρούνι πιέζετε τις άκρες να κλείσουν και τρυπάτε στο κέντρο δυο πηρουνιές.
Αλείφετε τις φλαούνες με αυγό και τις περνάτε από το σουσάμι. Τις βάζετε σε λαμαρίνα και τις ψήνετε στο φούρνο περίπου 1 ώρα στους 220 βαθμούς. Ο φούρνος πρέπει να ανοίγεται πολλές φορές στη διάρκεια του ψησίματος.

Πρόταση Β

Υλικά για το φωκό:

2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι 1 κομμάτι προζύμι στο μέγεθος 2-3 αυγών

12 αυγά

1 ποτήρι αιμιγδάλι ή αλεύρι

1  ποτήρι σταφιδάκια (προαιρετικά)

1έ κουταλάκι του γλυκού μέχλεπι Υϋ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια Β.Ρ.

 

Υλικά για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι (φαρίνα+χωριάτικο), 1 κουταλάκι αλάτι,

2 κουταλάκια γλυκού Β.Ρ., 2 ποτήρια λάδι

προζύμι στο μέγεθος 2-3 αυγών

μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισσο

γάλα χλιαρό για το ζύμωμα

2 ποτήρια σισάμι

2 αυγά κτυπημένα για επάλειψη

 

Τρόπος παρασκευής:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1-2 ώρες. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο λεπτό και κόβουμε πίττες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Τις βάζουμε πάνω στο σισάμι και πιέζουμε καλά να κολλήσει το σισάμι από την κάτω πλευρά μόνο.  Βάζουμε μια κουταλιά φωκό και κλείνουμε στο σχήμα που προτιμούμε, αλείφουμε τις φλαούνες με κτυπημένο αυγό και σισάμι, τις αφήνουμε να μπουν για 1-2 ώρες και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο παραδοσιακό φούρνο ή στο συνηθισμένο φούρνο του σπιτιού μας.

Δαχτυλιές και Κουλούρκα

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (φαρίνα + χωριάτικο)

2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

προζύμι (στο μέγεθος δύο αυγών)

χλιαρό νερό

γλυκάνισσο

σισάμι (για τα κουλούρια, δακτυλιές)

 

Τρόπος παρασκευής:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με ανακαινισμένο προζύμι, αλάτι, χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μια ζύμη κανονική. Την αφήνουμε να μείνει για 1-2 ώρες και μετά πλάθου­με ένα-ένα τα ψωμιά, τα χαράσσουμε ελαφρά γύρω-γύρω με το μαχαίρι και τα τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Φτιά­χνουμε στη συνέχεια τα κουλούρια και τις δακτυλιές.

 

Για τις δακτυλιές παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό. Το πατάμε και χαράσσουμε ελαφρά κάθε 3-4 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με γλυκάνιοσο και σισάμι και τ' αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα ψήνουμε οτον παραδοσιακό φούρνο, αφού προθερμανθεί καλά 1-2 ώρες περίπου.

Οι συνταγές είναι από το www.ikypros.com


4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο






Σχόλιο από Rouvi (05.04.2007)
Πω. Πραγματικά μου άνοιξες την όρεξη. Άλλη μια μέρα νηστεία όμως :)


Σχόλιο από nicchristie (06.04.2007)
Αχ αυτές οι φλαούνες!Ειδικά εκεινες που φτιάχνει η γιαγιά στον παραδοσιακό φούρνο!
Καλό Πάσχα!


Σχόλιο από viva-hate (07.04.2007)
έκαμα την πρόταση Β αλλά εν είμαι σίγουρος αν θα ταιριάζει το πετρέλαιο που λαλείς (2 κουταλιές BP :s)


Σχόλιο από movflower (12.04.2007)
Είναι πραγματικά νόστιμες! Αλλά χωρίς σταφίδες. Γούστα είναι αυτά, φυσικά.
Α, να επισημάνουμε για του χρόνου, ότι το ΒΡ δεν είναι πετρέλαιο ή βενζίνη. Αλλά το Baking Powder. Δεν είναι ανάγκη να γίνεται ένα με τον Ιούδα στην λαμπρατζιά!!!



Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog




 

Συγγραφέας
movflower (ΠΜ - Προφίλ)
Χάρις
πολύχρωμη






Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/movflower

Μπλοκάκι με σημειώσεις. Λίγο από όλα. Μπλαμπλαμπλά, μουρμουρμούρ, τραλαλά. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Ok,το παραδέχομαι. Ενίοτε και γκρινγκριν. Ανθρώπινη είναι και μερική γκρίνια.



glitter-graphics.com



Tags

αρτικ grow-ups as in push-ups Απορίες Απορίες εκτός τόπου και χρόνου αρτίκ επέτειος ημερολογιακά ημερολογιακα ιδεογραφικά Κύπρου εικόνες Κύπρου είκονες μεταφράσεις της Μωβ μορφές Μορφές Παράφωνοι διάλογοι Σκέψεις σΤίχΟι συνείδηση συνταγές Σφηνάκια σφηνάκια Σφηνάκια! τραγούδια για καλημέρα τραγούδια για καληνύχτα τσάγια Τσάγια! τσάγια! Τσάγια Χαμόγελα




Επίσημοι αναγνώστες (29)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης! Και μην ξεχάσεις να το


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...




Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links







Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge

Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
Όροι Χρήσης