ελληνική μουσική
    643 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Νίκος Πορτοκάλογλου: Ένα Βήμα Πιο Κοντά

    Νέο άλμπουμ από τον αγαπημένο - και με άποψη - τραγουδοποιό, με προπομπό “Το Ποτάμι” (κυκλοφόρησε σε CD single). Στα αξιοσημείωτα του δίσκου η ηχογράφηση μπουζουκιού και μαντολίνου παιγμένα από τον ίδιο τον Νίκο Πορτοκάλογλου, αλλά και η συμμετοχή της Μπάμπαλη-like Βασιλικής Καρακώστα στα φωνητικά...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 03 Δεκ 2006
    Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος δίσκος θέλει χρόνο. Με τις 3-4 ακροάσεις που έκανα δεν κατάφερα να βρω αυτό που περίμενα από αυτή τη δουλειά. Μου φάνηκαν αρκετά "ίδια" τα τραγούδια και έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να νοσταλγεί τις μεγάλες επιτυχίες που μας έχει χαρίσει ο Νίκος τα 25 χρόνια που βρίσκεται στο χώρο. Ίσως ήταν και το μουσικά αδιάφορο "Το Ποτάμι" που λειτούρησε ως δείγμα της δουλειάς που κυκλοφόρησε αργότερα. Η ουσία είναι πως το CD θα το ξανακούσω κι άλλες φορές, σίγουρα θα κρύβει κάτι παραπάνω από τα λίγα καλά που εντόπισα ως τώρα. Η απουσία "hit" με προδιαθέτει θετικά στο να το ψάξω...

    Ένα από τα καλά του άλμπουμ είναι το τραγούδι Νέα Αρχή που υπάρχει σε διπλή βερσιόν, ορχηστρική και με φωνητικά. Όμορφο τραγούδι, με διαφορά το καλύτερο του δίσκου. Μου άρεσαν πολύ και οι χρωματισμοί και οι φωτογραφίες της φύσης που επιλέχθησαν για το βιβλιαράκι του άλμπουμ...

    Δε μου άρεσαν όμως οι δεύτερες φωνές της Καρακώστα. Ίσως γιατί έχει παρόμοια χροιά με τη Μπάμπαλη που με τη σειρά της έχει καταγωγή Τσαλιγοπούλεια και ως γνωστόν είμαι ρατσιστής με τη συγκεκριμένη φυλή, άρα μάλλον δικό μου το πρόβλημα, όχι της Βασιλικής Καρακώστα. Νοσταλγώ πάντως την εποχή που ο Νίκος είχε δίπλα του τη Ροβένα Αλευρά. Αστέρι...

    Για να δούμε και το Δελτίο Τύπου, γιατί ειλικρινά προς το παρόν δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο:

    Μια δημιουργική μουσική πορεία είκοσι πέντε ετών στο ελληνικό τραγούδι ολοκλήρωσε πριν από ένα χρόνο τον κύκλο της με την έκδοση του διπλού live cd του Νίκου Πορτοκάλογλου «Πάμε Άλλη μια Φορά» αλλά και του βιβλίου του με στίχους των τραγουδιών του, κείμενα και συνεντεύξεις του. Ο αγαπημένος δημιουργός αισθάνεται πλέον ότι βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αρχή, συμφιλιώνεται με ό,τι αφήνει πίσω του, κοιτάζει μπροστά και έρχεται «Ένα Βήμα πιο Κοντά» σε όσους έχουν αγαπήσει τα τραγούδια και την μουσική του με το νέο του album το οποίο κυκλοφορεί από την Universal μέσα στον Οκτώβριο.

    To «Ένα Βήμα πιο Κοντά» είναι ένα πολυθεματικό cd τα τραγούδια του οποίου αλληλοδιαπλέκονται, αλληλοσυμπληρώνονται και περιστρέφονται συχνά γύρω από την κοινή θεματική του χρόνου, την επιθυμία να σταματήσει να περνά αλλά και τον πόθο για μια νέα αρχή όπως αυτή αποτυπώνεται στο τραγούδι του:»Νέα Αρχή»

    “Δώσ’ μου μια νέα αρχή
    Μες την καμένη γη”

    αλλά και στο πρώτο single του cd “Το Ποτάμι” που θα ακούγεται στη νέα ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα:

    “Το Ποτάμι πίσω δεν γυρνάει
    Δε γυρνάει στα βουνά
    Κι η καρδιά μου πάντα μπρος κοιτάει
    Και σε ψάχνει στ’ ανοιχτά”


    Το νέο album αποτελεί αποτέλεσμα πειραματισμού με τον φυσικό, απέριττο ήχο, απογυμνωμένο από “ηλεκτρισμούς” και ηλεκτρονικές λούπες καθώς τα τραγούδια έχουν εκτελεστεί με πιάνο αλλά και συνυπάρχουν σ’ αυτά αρμονικά ακουστικές και κλασικές κιθάρες, μαντολίνο, βιολί, μπουζούκι, ακορντεόν και ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Ο ζωντανός ηλεκτρικός ήχος περιορίζεται σε μικρές δόσεις και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μία ακουστική εκδοχή του album «Παιχνίδια με τον Διάβολο».

    Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν «φυσικό» δίσκο γι’ αυτό τον λόγο το concept της φωτογράφησης επιλέχθηκε να συνάδει με τον ήχο του album επιλέγοντας ως background του εξωφύλλου την φύση, το δάσος και την γη.

    Όλα τα τραγούδια του cd έχουν ηχογραφηθεί στο studio και έχουν εκτελεστεί live από την μπάντα του Νίκου Πορτοκάλογλου αποτελούμενη από μπάσο, ντραμς, πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, hammond, κιθάρες, ένα κουαρτέτο εγχόρδων ενώ ο ήχος εμπλουτίζεται μοναδικά από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Μάνο Αχαλινωτόπουλο.
    Εκτός από τον μόνιμο πλέον συνεργάτη του Οδυσσέα Τσάκαλο στα ντραμς, παίζουν μαζί του ο Δημήτρης Φροσίνης μπάσο, ο Θανάσης Τσαουσέλης πιάνο, ακορντεόν και hammond, o Μιχάλης Βρέττας βιολί, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος κλαρίνο, ο Αποστόλης Βαλαρούτσος κιθάρες, και ο ίδιος ο Νίκος Πορτοκάλογλου μπουζούκι, μαντολίνο και κιθάρες.

    Την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου έχει ο Νίκος Πορτοκάλογλου ενώ την ενορχήστρωση των εγχόρδων έκαναν ο Σέργιος Χρυσοβιτσάνος και ο Γιώργος Κλόγκας.
    Στην επιμέλεια του ήχου και της μίξης ο Πωλ Στεφανίδης και στα φωνητικά η Βασιλική Καρακώστα με την οποία ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια και την σύστησε στο κοινό με την συμμετοχή της στον δίσκο των Grandeloopa.




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #6494   /   03.12.2006, 11:57   /   Αναφορά
    Προς το παρόν έχω ακούσει μόνο το "Ποτάμι" και μου άρεσε.Περιμένω να ακούσω και τα υπόλοιπα.Όπως και να 'χει τον εκτιμώ οπότε δύσκολα θα μιλήσω αρνητικά για κάποιο δίσκο του.
    #6495   /   03.12.2006, 18:26   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω με τον Jorge σχεδόν σε όλα...με την διαφορά οτι εγώ δεν έχω τίποτα με την "φυλή" ;)

    Περίμενα πιο ωραίο δείγμα από τον Πορτοκάλογλου...Κάτι διαφορετικό..να μας προτείνει και κάτι άλλο..εδώ απλώς επαναλαμβάνεται και αντιγράφει τον εαυτό του.Δεν εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη διοτι δεν έχει κυκλοφορήσει η δουλειά του ακόμη...
    #6496   /   03.12.2006, 22:05   /   Αναφορά
    Το ποτάμι το άκουσα πριν λίγες μέρες και ήταν ενα αρκετά καλό κομμάτι. Αν είναι ενα δείγμα του τι θα περιέχει το cd τότε σίγουρα θα είναι ενας δίσκος που θα γίνει αγαπητός
    #7994   /   15.04.2007, 23:18   /   Αναφορά
    Άκουσα αρκετά τραγουδάκια του δίσκου που ο ίδιος ο δημιουργός είπε ότι εμπνεύστηκε εν μέρει κολλημένος στην κίνηση - στο ποτάμι των αυτοκινήτων - , εν μέρει έχοντας στο νου του κάποιον που απελπισμένος και χωρίς καμμία πίστη ζητά βοήθεια για να κάνει μία νέα αρχή ... Μου άρεσαν και τα συνιστώ σε όλους.