ελληνική μουσική
    637 online   ·  210.830 μέλη
    Η Καλλιόπη Βέττα ξεκίνησε την καριέρα της περίπου το 1995 και έπειτα μας χάρισε με τη φωνή της υπέροχα τραγούδια, τα οποία μας έκανε να τα αγαπήσουμε...
    Καλλιόπη Βέττα
    Γράφει το μέλος krios80
    11 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 18 Οκτ 2007
    Τραγούδια όπως το ''τραγούδι στον αέρα'',την ''Αποκάλυψη'',''Στο Λιβηκό'',''Πάει καιρός'',''το μέλι'' κ.α

    Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών μουσικών στοιχείων, είναι ένα σταυροδρόμι ιδιαιτέρων μουσικών ακουσμάτων, ένα κράμα ηχητικών ιδεών με κοινό παρανομαστή την φωνή της. Οι ερμηνείες της αποκαλύπτουν τις φωνητικές ικανότητές της και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμες για την αισθαντική χροιά της, την ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα. Η μουσική διαποτίζεται με έθνικ χρώματα και New Age αποχρώσεις, και μας παραπέμπει στο επίπεδο και τα μουσικά είδη της Loreena McKennit και της Enya.

    Η Καλλιόπη Βέττα γεννήθηκε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Από τα γυμνασιακά της χρόνια άρχισε να τραγουδάει με το συγκρότημα του αδερφού της (μουσικού και συνθέτη) Βαγγέλη Βέττα. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία της Μόσχας, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών της τραγουδούσε στο ελληνικό συγκρότημα "Ερμής".

    Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα λυρικού τραγουδιού.

    Την ίδια περίοδο συνεργαζεται με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων σε πολλές συναυλίες σε όλη τη χώρα και συμμετέχει στο δίσκο του "Χαρματούσα". Ταυτόχρονα εργάζεται ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε σχολείο.

    · Το 1995 αρχίζει η συνεργασία της με το συνθέτη και μαέστρο Γιάννη Κ. Ιωάννου, ο οποίος συνθέτει πολλά τραγούδια γι’ αυτήν, και αναλαμβάνει την παραγωγή και ενορχήστρωση των προσωπκών της δίσκων που ακολουθούν.

    · Τον Μάιο του 1997 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ από τη Virgin Greece με τίτλο ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ. Τα άλμπουμ αυτό, παίρνει εξαιρετικές κριτικές. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι:

    · ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ των Γιάννη Κ. Ιωάννου - Γιώργου Μπακλαβά,
    το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1
    "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ"
    του σκηνοθέτη Πάνου Κέκα,

    · ΒΑΛΣ του Γιάννη Κ. Ιωάννου, το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά μουσικών αφιερωμάτων της ΝΕΤ και ΕΤ1, "Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" του Λευτέρη Παπαδόπουλου,
    και στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ" του σκηνοθέτη Πάνου Κέκα.
    Συμπεριλήφθηκε επίσης σε πολλές διεθνείς συλλογές.

    Ο Γιώργος Νταλάρας την καλεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα 1997-1998 της "Ιεράς Οδού", μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Μάριο Φραγκούλη. Το Νοέμβριο του 1997 τον συνοδεύει σε δυο συναυλίες του, στο Τελ-Αβίβ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ I.P.O.(οι συναυλίες ηχοχραφήθηκαν και κυκλοφορούν σε CD). Τη χρονιά αυτή σταματάει να διδάσκει στο σχολείο.

    · Το άλμπουμ της ΣΤΟ ΦΩΣ, κυκλοφορεί το Ιούνιο του 1999 και περιέχει εκτός των άλλων, τη παγκόσμια επιτυχία που της εμπιστεύτηκε η Lorenna Mc Kennitt,

    · MARAKESH NIGHT MARKET,

    · IANOS του Γιάννη Κ. Ιωάννου, που έγινε σήμα στην Ελληνική καμπάνια της WWF στο MEGA Channel TV.



    · Στις 14 Οκτ. 1999, συνοδεύει σε συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα στον Καθεδρικό Ναό "Notre-Dam Basilica" του Μόντρεαλ, όπου με την "Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ" υπό την Δ/νση του "Charles Dutois" ερμηνεύει σαν σολίστ τα τραγούδια από το μπαλέττο "ΖΟΡΜΠΑΣ" του Μίκη Θεοδωράκη.


    · Τον χειμώνα του 1999 εκτός των προσωπικών της εμφανίσεων, συμμετέχει στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ορχ. "Μίκης Θεοδωράκης".
    · Το καλοκαίρι του 1999 κάνει επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου στο πιάνο και συνθεσάιζερ, με τίτλο “ΡΕΣΙΤΑΛ ΣΤΟ ΦΩΣ”.

    · Το 2000 περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τραγουδώντας και παίζοντας στην παράσταση «Το τραγούδι του Έρωτα», βασισμένο σε πέντε έργα του Φ. ΓΚ. ΛΟΡΚΑ, με την Βέρα Κρούσκα κ.ά.
    · Παράλληλα δίνει ρεσιτάλ με τον Γιάννη Κ. Ιωάννου.

    · Το 2001 κυκλοφορεί το άλμπουμ της με τίτλο «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ».
    · Συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Καναδό μαέστρο Charles Dutois που διευθύνει την PHILADELFIA SYMPHONY ORCHESTRA στο SARATOGA SUMMER FESTIVAL 2001.
    · Δίνει σειρά προσωπικών συναυλιών σ’ όλη την Ελλάδα, και συμμετέχει σ’ άλλες με την Λαϊκή Ορχ. "Μίκης Θεοδωράκης", Χρήστο Λεοντή, Νότη Μαυρουδή κ.ά.

    · Το 2002 τραγουδάει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην σκηνοθετημένη από τον Μιχάλη Κακογιάννη εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, “BEYOND THE DARK”, τραγούδια του Κύπριου συνθέτη Κώστα Κακογιάννη. Η εκδήλωση βασίστηκε στο βιβλίο της KUOMO KENNENDY απ’ όπου πολλοί γνωστοί ηθοποιοί διάβασαν αποσπάματα. (Τραγούδια του ίδιου συνθέτη τραγούδησε στο TV-Serial «Πλατεία» του ΡΙΚ.)
    · Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου εκτός των προσωπικών της συναυλιών, συνεργάζεται με τον Μάριο Φραγκούλη δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    · Το 2003 κυκλοφορεί διεθνώς το άλμπουμ «HORIZON». Αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γάλλου συνθέτη και παραγωγού Philippe Eidel με τον συνθέτη και παραγωγό της Καλλιόπης, Γιάννη Κ. Ιωάννου.
    · Τον Οκτώβριο του 2003, συμμετέχει σε περιοδεία της Λαϊκής Ορχ. "Μίκης Θεοδωράκης" στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας με μεγάλη επιτυχία: Darwin, Perth, Adelaide, Sidney, Melbourne.


    · Το 2004 εμφανιζεται στα θέατρα «ΠΑΡΚ» και «ΒΕΜΠΟ», τραγουδώντας στην παράσταση «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ».

    · Το 2005 κυκλοφορεί το άλμπουμ «ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» από την εταιρεία Universal.
    Την ίδια περίοδο συμμετέχει με το τραγούδι ΞΥΠΝΗΜΑ στο δίσκο της Χάρις Τσεκούρα
    ''Αριστοτέλους και Ιθάκης''
    · Τον χειμώνα 2006-07 συνεργάζεται επιτυχημένα, με την τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά και τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, σε μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα την Θεσσάλονίκη και άλλες πόλεις.
    Την ίδια περίοδο συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Νότη Μαυρουδή και συμμετέχει με το τραγούδι
    AMALIA RODRIGUEZ στο δίσκο ''Carte Postale''

    · Τον Μάρτη του 2007 η EMI κυκλοφορεί το άλμπουμ «Best of Kalliopi Vetta», σε επιμέλεια του Κώστα Ζουγρή.


    Αυτήν την περίοδο (καλοκαίρι 2007) ετοιμάζει την νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική Μιχάλη Ανδρονίκου
    και σε ενορχήστρωση Γιάννη Ιωάννου.

    Περισσότερα στο www.kalliopivetta.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #9939   /   18.10.2007, 01:04   /   Αναφορά
    Η αποστολή ενός άρθρου έχει νόημα όταν αποτελεί ελεύθερη και πρωτότυπη κατάθεση των σκέψεων του γράφοντος και όχι όταν είναι ένα απλό...copy-paste από sites καλλιτεχνών. Θα μπορούσε ο υπογράφων απλά να παραθέσει με ένα post του το σχετικό link για το site της Καλλιόπης Βέτα. Κατά καιρούς έχω διαβάσει εξαιρετικής ουσίας άρθρα στην παρούσα ιστοσελίδα, εύχομαι το υψηλό αυτό επίπεδο να συνεχιστεί.
    Administrator
    #9940   /   18.10.2007, 08:35   /   Αναφορά
    Τουλάχιστον αυτοί προσπαθούν και βοηθούν στέλνοντας υλικό. Μήπως θα πρέπει πριν κρίνουμε να έχουμε βοηθήσει την κοινότητα στέλνοντας έστω και μια δημοσίευση;
    #9941   /   18.10.2007, 11:29
    Το "γάντι" για τη δημοσίευση κάποιου προσωπικού μου άρθου το σηκώνω ευχαρίστως και επιφυλάσσομαι να το πράξω όταν θα έχω να πω κάτι ουσιαστικό (η συγγραφή ενός άρθρου δεν μπορεί να είναι -και δεν είναι- υποχρέωση αλλά ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας κατ' εμέ). Από 'κεί και ύστερα επιμένω όμως πως ένα άρθρο τύπου "copy-paste" ΔΕΝ αποτελεί συνεισφορά σε μια σοβαρή ιστοσελίδα όπως το Musicheaven, τουναντίον....αποτελεί μάλλον πληγή για την αξιοπιστία και το κύρος της. Όποιος θέλει να γνωστοποιήσει πληροφορία που αναφέρεται ατόφια σε άλλα sites μπορεί να παραθέτει απλά το σχετικό link, αυτό είναι το ορθό. Δεν αμφισβητώ βέβαια σε καμία περίπτωση τις προθέσεις του υπογράφοντος το άρθρο αφού στο τέλος παραθέτει και το link του site από το οποίο και απέσπασε τα στοιχεία του (πολύ έντιμο απ' την πλευρά του). Απλά θεωρώ πως σχόλια όπως το χθεσινοβραδυνό μου αποτελούν συνεισφορά στο site από τη στιγμή που έχουν ως σκοπό την αναβίβαση (ακόμη περισσότερο) τόσο του κύρους όσο και της αξιοπιστίας του Musicheaven.

    Administrator
    #9946   /   18.10.2007, 15:38
    Το "copy-paste" έχει κατ' εμέ 2 μορφές που εμφανίζεται. Η μία είναι η "ύπουλη", όταν κάποιο μέλος εμφανίζει ένα άρθρο ως δικό του. Αυτό το "κυνηγάμε" και είτε παραθέτουμε τις πηγές, είτε δεν το ανεβάζουμε καθόλου. Επομένως, Θανάση, εδώ συμφωνούμε.



    Υπάρχει όμως και η δεύτερη μορφή του "copy-paste", η οποία αν και δεν είναι επιθυμητή, θεωρω πως συνεισφέρει θετικά και μόνο ...πληγή δεν είναι. Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε βιογραφίες καλλιτεχνών, αυθεντικές και ακριβείς μια και προέρχονται από την πλέον αξιόπιστη πηγή (το επίσημο website), οι οποίες φέρνουν κοντά τον αναγνώστη με τον καλλιτέχνη παρουσιάζοντας με λίγα λόγια το έργο του και τη ζωή του, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνουν τον αναγνώστη να επισκευθεί το website του καλλιτέχνη για να συνεχίσει τη γνωριμία μαζί του. Έτσι εξάλλου γίνεται και με τις βιογραφίες που βρίσκουμε κατά καιρούς στα ΜΜΕ. Δεν είναι δυνατόν κάθε δημοσιογράφος που θέλει να ενημερώσει για τη ζωή κάποιου καλλιτέχνη να φτιάχνει ένα νέο ...βιογραφικό. Στηρίζεται στο επίσημο. Ούτε το οικειοποιείται, ούτε το κλέβει. Το παραθέτει προς ενημέρωση.



    Δε γίνεται σήμερα πχ που είναι η επέτειος γενεθλίων της Μελίνας Μερκούρη, κάθε ΜΜΕ που θέλει να κάνει αναφορά στη ζωή της να φτιάχνει ένα βιογραφικό της.



    Όλοι θεωρώ πως είναι ευχαριστημένοι με τη δεύτερη μορφή του copy-paste. Και ο καλλιτέχνης παρουσιάζεται στο κοινό με αξιοπιστία, και δίνεται δυνατότητα να παρουσιαστεί περισσότερο (μέσω του website του) και ο αναγνώστης πλουτίζει τις γνώσεις του και μπορεί να σχολιάσει αυτά που διαβάζει, αλλά και να εμπλουτίσει το βιογραφικό με επιπλέον πληροφορίες.

    #9948   /   18.10.2007, 17:26
    Οφείλω να ταχθώ υπέρ του jorge και των δύο μορφών copy-paste.



    Σίγουρα η δευτερη βοηθάει την κοινότητα αλλα ειναι πολυ λεπτή η γραμμή που τις χωρίζει όποτε καλό είναι να προσέχουμε.


    #9958   /   19.10.2007, 00:14   /   Αναφορά
    Πολύ καλή φωνή και συμπαθέστατη.
    #9960   /   19.10.2007, 01:34   /   Αναφορά
    Θα ήθελα να συμπληρώσω τα σχόλιά μου εξαίροντας ιδιαίτερα το ήθος και την ευγένεια του υπογράφοντος το άρθρο (krios80) που μου απέστειλε προσωπικό μήνυμα εξηγώντας μου πλήρως τόσο τις προθέσεις όσο και τα κίνητρα που τον ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος άρθρου. Το μήνυμα αυτό μου πιστοποίησε γι' ακόμη μια φορά πως το Musicheaven είναι -πριν απ' όλα- μια κοινότητα ποιότητας.



    Αποστέλλω λοιπόν το παρόν μήνυμα ως μια στοιχειώδη απόδοση...αντιχάριτος!
    #18897   /   12.09.2009, 02:15   /   Αναφορά
    Εχω ακούσει τους δισκους της και την εκτιμώ πολύ..Ειναι σπουδαία τραγουδίστρια όντως..