ελληνική μουσική
    828 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Αφιέρωμα: Ακουστική (Β' μέρος)

    Αν φυσήξουμε σε συγκεκριμένη γωνία στο στόμιο ενός μπουκαλιού, δημιουργείται ένας βόμβος, ένας ιδιαίτερος χαρακτηριστικός ήχος που εξαρτάται από το μέγεθος του στομίου, της μπουκάλας, του μήκους της, του υλικού κλπ...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 30 Μαΐ 2003
    Αντηχήσεις Helmholtz και πυραμίδα της Αιγύπτου

    Αν φυσήξουμε σε συγκεκριμένη γωνία στο στόμιο ενός μπουκαλιού, δημιουργείται ένας βόμβος, ένας ιδιαίτερος χαρακτηριστικός ήχος που εξαρτάται από το μέγεθος του στομίου, της μπουκάλας, του μήκους της, του υλικού κλπ. Αυτό είναι το φαινόμενο Helmholtz και δεν είναι παράξενο. Παράξενο είναι ότι το ίδιο λέγεται ότι κάνει εύκολα και η Μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου όπου τον ρόλο του στομίου της μπουκάλας παίρνουν εδώ οι δύο αεραγωγοί που ξεκινούν από το νεκρικό θάλαμο και καταλήγουν στο εξωτερικό της πυραμίδας.

    Ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτού του φαινομένου στην Μεγάλη Πυραμίδα; Αυτό το φαινόμενο θα δημιουργηθεί μόνο με συγκεκριμένη ροή ανέμου; Μήπως είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και κάποιο άλλο τρόπο να το προκαλούν; Αν ναι, γιατί;

    περίεργες αντηχήσεις στις πυραμίδες των Μάγια

    Στην πυραμίδα του Kukulkan στο Chichen Itza, Μέξικο, ίσως την πιο φωτογραφημένη πυραμίδα του Μεξικό, τα παλαμάκια προκαλούν μια σειρά τσιριχτών αντηχήσεων στα σκαλοπάτια. Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί σαν περιοδικές αντηχήσεις από τα σκαλοπάτια. Παράδοξο είναι ότι η αντήχηση μοιάζει με την φωνή του ιερού πτηνού των Μάγιας, Quetzal. Οπότε εδώ δεν μιλάμε απλά για ενίσχυση ήχου ή αντήχηση, αλλά για μέθοδο ανασύνθεσης ήχου! Το θαυμάσιο πουλί που τώρα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης του είδους του, επί χιλιάδες χρόνια αντιπροσώπευε το «πνεύμα των Μάγια».

    Επιπλέον οι βράχοι οι ίδιοι αντηχούν παράξενα όταν χτυπηθούν!

    Η πυραμίδα έχει 4 σκάλες που αντιπροσωπεύουν με 91 σκαλοπάτια η καθεμία (μαζί με το κορυφαίο σύνολο 365) τις ημέρες του χρόνου. (Το ίδιο ισχύει για την μεγάλη πυραμίδα αν μετρηθούν οι διαστάσεις της βάσεις της με το «πυραμιδικό πήχη» μια μονάδα μέτρησης που δίνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά δεν είναι κοινώς αποδεκτή...)

    Κατά τις ισημερίες η σκιά που σχηματίζεται στα σκαλοπάτια μοιάζει σαν ένα φίδι που κατεβαίνει από την κορυφή της πυραμίδας και φτάνει στην βάση της όπου υπάρχει σκαλισμένο το κεφάλι του. Η σχεδίαση της πυραμίδας όπως και άλλων κτισμάτων δείχνει χρήση της γεωμετρίας που χώριζε τον κύκλο σε 3600. Όλα αυτά από ανθρώπους της ...λίθινης εποχής.

    Διάδρομος ενισχυτής ήχου

    Στο Chichen Itza, Μέξικο, στον Μεγάλο διάδρομο που έχει μήκος 166 μέτρα και συνολικό πλάτος 68 μέτρα και είναι άνευ οροφής, εντελώς ανοιχτός στο ύπαιθρο, ένας ψίθυρος στη μια μεριά ακούγεται καθαρότατα στην άλλη, ανεπηρέαστος από τον άνεμο και την ώρα της ημέρας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ήχος ενισχύεται όσο προχωρά!

    Το 1931 ο Leopold Stokowski πέρασε 4 ημέρες στην τοποθεσία μελετώντας το φαινόμενο για να χρησιμοποιήσει τις αρχές του σε ένα ανοιχτό θέατρο που σχεδίαζε. Απέτυχε να βρει το μυστικό!

    Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται στον θόλο του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Ο Michelangelo πρέπει να ήξερε πολύ καλά τι έκανε χωρίς να μας πεί βέβαια από που άντλησε αυτές τις γνώσεις.

    Περίεργα ακουστικά αλλά και οπτικά φαινόμενα αναφέρονται στο Xunantunic, Belize.


    Πηγή: http://www.geocities.com/sfetel




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #118   /   30.05.2003, 12:59   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον!! Να περιμένουμε και "Ακουστική(Μέρος Γ΄)";
    Administrator
    #119   /   30.05.2003, 13:04
    Ναι, υπάρχει και τρίτο μέρος. Βέβαια όσοι δεν...αντέχετε να περιμένετε, μπορείτε να πάτε στην πηγή που αναφέρεται παραπάνω.

    #121   /   30.05.2003, 16:01
    Όχι, δεν πειράζει, θα περιμένω "στωικά" να το δημοσιεύσεις... :-) Δεν έχει νόημα άμα πηγαίνουμε και τα διαβάζουμε από αλλού, έτσι δεν είναι; :-)