ελληνική μουσική
    680 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

    Καλοκαιρινό

    Το καλοκαίρι έφτασε! Ένα αισιόδοξο αλλά και νοσταλγικό κείμενο-καλωσόρισμα για το καλοκαίρι που μπαίνει.
    Είναι κάτι που χρειάζεται άλλωστε μετά τα τελευταία κείμενα των "Σκέψεων" που ήταν μελαγχολικά.
    Το κείμενο περιγράφει μια απ' τις πιο μαγευτικές στιγμές του καλοκαιριού. Τις νύχτες στην ακρογιαλιά κάτω απ' τον ξάστερο ουρανό.
    Γράφει ο Astron
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 31 Μαΐ 2003

    Καλοκαίρια…
    Απέραντες καλοκαιρινές νύχτες, χαμένες μέσα στη θάλασσα και στο βραδινό αεράκι. Μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, έρωτας γυμνός… Παρθένες αμμουδιές ξεχασμένες, περιτριγυρισμένες από πεύκα, από σκιές, από θύμησες. Όνειρα βαθυγάλαζα, ξαπλωμένα στα βότσαλα να αγναντεύουν τ’ άστρα. Και το βλέμμα ν’ αρμενίζει στο άπειρο του σύμπαντος εκείνη την ιερή στιγμή που η ανθρώπινη ψυχή φτερουγίζει μέσα στον νυχτερινό ουρανό. Ο χτύπος της καρδιάς είναι τώρα καθαρός και συνοδεύει το απαλό δροσερό φύσημα του αέρα και το γλυκό ψιθύρισμα τον κυμάτων που ξεψυχούν αφρίζοντας στην ακρογιαλιά. Αυτή είναι η τελειότερη αρμονία. Οι μελωδίες της καρδιάς γίνονται ένα με τους ήχους της φύσης.
    Πάνω τελείται η ιερή λειτουργία των πλανητών. Οι ψαλμωδίες του ουρανού, οι ήλιοι, οι γαλαξίες. Και καθώς το βραδινό καλοκαιρινό αεράκι χαϊδεύει στοργικά τους σβέρκους, τα μάτια αστράφτουν κι αρχίζουν οι εξομολογήσεις… Για όνειρα, για έρωτες...Αληθινά, δεν υπάρχει τελειότερη στιγμή από τις καλοκαιρινές νύχτες για να εκφράσει η ψυχή τα όνειρά της.

    Και έτσι όπως τα φλογερά μάτια φωτίζουν τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, ξαφνικά η φύση ζωντανεύει και απαντάει με το πιο γλυκό μα και ψυχρό φως, το πιο μελαγχολικό και συνάμα ονειρεμένο πρόσωπο της νυχτιάς.
    Η Σελήνη σιγά σιγά ξεπροβάλλει πίσω απ’ τα πεύκα για να φωτίσει εκείνα τα μάτια που την κάλεσαν... Ξέρουν καλά να μιλούν την ίδια γλώσσα η Σελήνη και τα ανθρώπινα μάτια. Σαν να είναι απ’ το ίδιο υλικό καμωμένα, απ’ την ίδια ουσία.
    Είναι τα μάτια καθρέφτης της ψυχής. Κι όταν χρειάζεται η ψυχή να πετάξει στον ουρανό, πάντα αυτά δείχνουν κατά τη Σελήνη για να αντλήσει δύναμη και να χαθεί μέσα στη νυχτιά, μέσα στο μαγεμένο ασημένιο μονοπάτι που χαράζει αιώνες τώρα η νυχτερινή Θεά…

    Εκείνες τις καλοκαιρινές νύχτες μπορείς να σταθείς και να αντικρίσεις τη ζωή σου σαν δημιουργός. Σαν μικρός Θεός που ξαναφτιάχνει τον ίδιο κόσμο απ’ την αρχή.
    Χιλιάδες αναμνήσεις ξετυλίγονται μπροστά στο νου σου και δάκρυα γλυκά τρέχουν απ’ την καρδιά σου. Δεν κλαις από λύπη. Είναι η νοσταλγία. Τόσες αναμνήσεις… Τόσες νύχτες που σημάδεψαν τη ζωή σου για πάντα… Θα θυμηθείς το τρυφερό άπλωμα της μέρας στις παλάμες σου όταν έδειχνες τον ήλιο ν’ ανατέλλει. Και πάλι θα μεγαλώσεις, θα χαθείς μες τις εικόνες. Εικόνες…Τι πέρασε απ’ τον νου σου μέσα σε μια ζωή. Ό,τι σε άγγιξε, ό,τι λάτρεψες, ό,τι αγάπησες. Τίποτα δεν έχει χαθεί απ’ την καρδιά σου. Ναι, μπορεί να μη τα θυμάσαι όλα… Δεν έχει σημασία. Είναι δεμένα πάνω στην ψυχή σου και ξεδιπλώνονται τούτη την γλυκιά καλοκαιρινή νυχτιά.
    Επειδή έχουν δική τους θέληση οι αναμνήσεις. Και ποθούν να βγουν να περπατήσουν και πάλι εκεί όπου γεννήθηκαν: στον κόσμο του παρόντος, τον αληθινό.
    Δε θα τα καταφέρουν όμως για πολύ. Γιατί είσαι σκληρός και προχωράς δίχως να λογαριάζεις το χρόνο. Περνούν τα μεσάνυχτα κι αποφασίζεις ότι η ζωή σου είναι ολόκληρη μπροστά και σε περιμένει. Λησμονείς τον θλιμμένο ψίθυρο των αναμνήσεων. Παραβλέπεις το σημαντικό τους μήνυμα: τούτη η νυχτιά δε θα κρατήσει για πάντα, το παρόν θα γίνει παρελθόν και θα χαθεί μέσα στον χρόνο.
    Το καλοκαίρι δε θα κρατήσει για πάντα και οι στιγμές που θα ζήσουμε θα είναι μοναδικές.

    Γι’ αυτό, φίλοι, ας ζήσουμε κάθε στιγμή από αυτό το καλοκαίρι που έρχεται…

    Καλό Καλοκαίρι !




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Καλοκαίρι στην παραλία. Πως νιώθετε συνήθως;

    Δεν έχω καλή διάθεση, μελαγχολώ...
    Νιώθω υπέροχα
    Δε νιώθω κάτι συγκεκριμένο



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 36

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #124   /   31.05.2003, 14:12   /   Αναφορά
    Παύλο...!! φαίνεται ότι όλος αυτός ο καιρός που "σιωπουσες", ήταν περίοδος αλλαγών για σένα. Πράγματι η μελαγχολική σου διάθεση δίνει πλέον τη θέση της σε μια αισιόδοξη σκέψη που δεν ονειροπολεί, αλλά θυμάται και απεικονίζει με το λόγο συναισθήματα και εικόνες ζωντανες και πραγματικες, που λίγο ως πολύ και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουμε δει και έχουμε αισθανθεί όλοι. Ακόμα κι εμένα - που οι καλοκαιρινές μέρες (και νύχτες) δε μου λένε και πολλά... - μ΄εκανες να "ζηλέψω" την αίσθηση αυτής της καλοκαιρινής νύχτας...
    eva
    #125   /   31.05.2003, 14:47
    Ν α ένας άνθρωπος που είναι ερωτευμένος με το μόνο πράγμα που δύσκολα σε προδίδει : τη Ζωή (όχι τη δική μας τη Ζωίτσα...). Είναι μάλιστα τόσο ερωτευμένος μαζί της που μπορεί εκφράζοντας το πως αισθάνεται να κάνει τον καθένα να την ερωτευτεί.



    Καλοκαιρινά ραντεβού με τη Ζωή στις μαγευτικές ακρογιαλιές της Μεσογείου!

    ZOI
    #126   /   31.05.2003, 18:00   /   Αναφορά
    πραγματι η σεληνη ξερει να μιλαει με τα ματια μας.δεν ειναι περιεργο?παντα αναρωτιομουν πανω στη σχεση που εχουμε με τη σεληνη.ειναι τρομερα τα συναισθηματα που γεννα αυτη η πετρα που τριγυριζει στον ουρανο.ακομα ψαχνω να βρω την αιτια.προς στιγμην απολαμβανω απλα αυτο το "διαλογο" μας με το φεγγαρι.τα καλοκαιρινα βραδια ειναι μαγικα.παντα ξυπνανε αναμνησεις.αυτο που με εντυπωσιαζει ειναι η μυρωδια που εχουν τα βραδια του καλοκαιριου....ισως φταιει ο τοπος μου,αυτος που μεγαλωσα.μη σας φανει περιεργο αλλα ακομα και διαμεσου της παραλιακης,το αρωμα καταφερνει να φτασει και να σκορπιστει παντου.ξερετε αυτο το μειγμα αλατιου και δροσιας και φρεσκαδας.ειναι κατι στιγμες που κλεινω τα ματια και ανασαινω σαν να φοβαμαι μηπως το χασω.



    ομως αυτο που παντα λατρευα στα καλοκαιρια ειναι τα μεσημερια.μια ωρα που μοιαζει μαγικη.ενας ηλιος καυτος αλλα παρολαυτα θερμος,οχι ενοχλητικος.αρωμα απο αντηλιακο και ζεστο δερμα,αλατι.γευση απο γλυκο πειρασμο,παγωτο φυσικα!νερο που πια εχει ηρεμησει απο την ενταση του πρωινου και κορμια που ξεκουραζονται.τα χρωματα,α τα χρωματα ειναι το κατι αλλο.ζεστα φυσικα χρωματα,τοσο φωτεινα καθως ο ηλιος αρχιζει αργα να γερνει και να παιρνει καθοδικη πορεια.ο ηχος των κυματων,η πιο ομορφη μουσικη υποκρουση.η πιο ηρεμη ωρα.η πιο ομορφη για μενα.



    μαλλον ομως μετραει με τι καταστασεις εχει συνδυασει κανεις τις συγκεκριμενες στιγμες...

    και ποια ειναι η καλυτερη κατασταση με την οποια μπορουν να συνδυαστουν?ο ερωτας σιγουρα.οχι για καποιο προσωπο συγκεκριμενο αλλα τα συναισθηματα που γεννα στην ψυχη ο ερωτας παντα.



    ευα,τετοιες στιγμες σε κανουν να εκτιμας τη ζωη νομιζω.για κατι τετοια ζουμε.



    ευτυχως μετα απο αυτον τον πολυ βαρυ και μακρυ χειμωνα,ηρθε το πολυποθητο καλοκαιρι.και αληθινα οι εξετασεις που ακομα καλα κρατουν δεν μπορεσαν ουτε στιγμη να βγαλουν αυτη τη γλυκεια αναμονη απο το μυαλο μου.μηνες πολλους το περιμενα,σαν να γνωριζω ηδη οτι θα μου φερει κατι καλο....ποιος ξερει...απλα εχω ενα προαισθημα...
    eva
    #127   /   31.05.2003, 19:44
    Προσωπικά Ζωή το μισώ το καλοκαίρι. Και περισσότερο από όλες τις στιγμές μισώ το μεσημέρι!΄Η ζέστη σε κτυπά ανελέητα. Η ατμόσφαιρα αποπνυκτική και η σιγή στην νκουρασμένη πόλη σχεδόν νεκρική. Νιώθεις την ανάγκη να γδάρεις το σώμα σου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δροσιστείς. Οι ανεμιστήρες στο full, τα παγωτά. τα παγωμένα νερα και οι χυμοί σε πρώτη διάταξη όμως μόνο όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει μπορείς να ανασάνεις. Οι καλοκαιρινές και κυρίως οι φεγγαρόλουστες καλοκαιρινές νύχτες είναι το καλύτερό μου. Γι'αυτό και εκφράστηκα έτσι για το κείμενο του Παύλου. Έχεις μείνει ποτέ μέχρι αργά σε μια ερημική παραλία, να ακούς το γλυκό και ρυθμικό παφλασμό του κύματος, να χώνεις τα πόδια σου στην άμμο που παραμένει για ώρες χλιαρή, να νιώθεισ τη δροσερή αύρα του πελάγους να σφυρίζει έναν παιχνιδιάρικο σκοπό στ'αυτιά σου? Έχεις κολυμπήσει νύχτα στη θάλασσα, εντελώς μόνη, ν'ακολουθείς το ασημένιο μονοπάτι της πανσελήνου στο νερό και να μη φοβάσαι το σκοτάδι του βυθού γιατί ξέρεις ότι είναι δικός σου και μόνο δικός σου? Έχεις μείνει κοιτάζοντας για ώρες το γεγγάρι μέχρι να ζαλιστείς και να αρχίσεις να ονειρεύεσαι οτι ακουμπάς τ'αστέρια? Εχεις μιλήσει ποτέ στη σελήνη κάποιο μοναχικό καλοκαιρινό βράδυ με τη σιγουριά και την ασφάλεια που σου δίνει η βεβαιότητα ότι αυτή δεν πρόκειται να σου απαντήσει?

    Εάν τα έχεις ζήσει όλα αυτά ή αν τα ζήσεις θα καταλάβεις ακριβώς για τί έρωτα μιλάω!

    ZOI
    #128   /   31.05.2003, 19:52
    εγω νομιζω οτι ειναι οι εμπειριες με τις οποιες εχουμε συνδεσει αυτες τις στιγμες.δεν αντιλεγω οτι η νυχτες του καλοκαιριου ειναι πολυ ομορφες.επαυξανω μαλιστα.αλλα στη δικη μου την καταταξη ερχονται πρωτα τα μεσημερακια.....

    γουστα ειναι ομως αυτα.κ οπως ειδες ο καθενας βρισκει τα στοιχεια που τον ευχαριστουν και αυτα προβαλλει.

    #129   /   01.06.2003, 12:09   /   Αναφορά
    astron.....μου μιλησε πολυ αυτο το αρθρο

    ειναι θαυμασιο!χαιρομαι κατ'αρχην για την πλουσια

    εσωτερικοτητα που ξεδιπλωνεις και για την ικανοτητα σου , να μεταφερεις εικονες που ξυπνουν μνημες και χαιδευουν συναισθηματα!

    Γενικα πιστευω πως ανεξαρτητου εποχης τα καλοκαιρια ειναι μεσα μας....οταν τραβαμε για λιγο την κουρτινα της καθημερινοτητας τα συνανταμε...

    Στο πραγματικο πεδιο οι καλοκαιρινες νυχτες εχουν

    παντα εναν ερωτισμο....λιγο φευγατο και ταξιδιαρικο.

    Μ'αρεσει η ευαισθησια σου , ο τροπος που αφηνεσαι στα σημεια ....η συνομιλια που αναπτυσεις με τα περιβαλλοντα στοιχεια μα πανω

    απ'ολα με γοητευει το οτι κοιτας, πιο περα απο εκει

    που φτανει το ματι μας......

    Στις καλοκαιρινες νυχτες βρισκουν χωρο ν'ακουμπησουν τα ΑΝΕΙΠΩΤΑ
    #12842   /   05.04.2008, 17:47   /   Αναφορά
    Εισαι αστερι!!!
    #13083   /   17.04.2008, 00:34   /   Αναφορά
    Τι λέξεις, τι περιγραφές...

    Μου φαίνεται ότι έχεις διαβάσει τις σκέψεις μου... Αυτά νιώθω κι εγώ! Μου φαινόταν, καθώς το διάβαζα, ότι μιλούσα εγώ!

    Απλώς, συγχαρητήρια!!

    Αν γινόταν να το βαθμολογήσω με 105 αστέρια, θα το έκανα!

    Γράφεις υπέροχα!