ελληνική μουσική
352 online   ·  204.039 μέλη


αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Οι υπόηχοι επιδρούν στη διάθεση

Ένα παράξενο πείραμα με άηχη μουσική έχει αποκαλύψει, πως επηρεάζονται οι αισθήσεις των ανθρώπων από ήχους που δεν μπορούν να ακούσουν. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναλύουν τις αντιδράσεις 250 ανθρώπων, που συμμετείχαν σε μελέτη των επιδράσεων των υπόηχων, που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Καθεδρικό ναό του Λίβερπουλ, τον περασμένο Σεπτέμβριο...
Γράφει το μέλος Τάνια (tanya)9 άρθρα στο MusicHeaven
Ότι θέλετε ρωτήστε το και αν θέλω θα απαντήσω! Όχι dirty language σας παρακαλώ....
Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003
Καταγράφηκαν οι αλλαγές στη διάθεση και τα συναισθήματα του ακροατηρίου, όταν κατά τη διάρκεια ενός 50λεπτου ρεσιτάλ πιάνου, ταυτόχρονα μεταφερόταν στο χώρο μία ηχητική δόνηση που δεν μπορούσαν να ακούσουν. Οι υπόηχοι δημιουργήθηκαν από ένα μεγάφωνο χαμηλής συχνότητας ήχων, μέσα σε έναν 12 μέτρων μήκους και 30 εκτατοστών πλάτους σωλήνα. Το μηχάνημα έστειλνε τους χαμηλούς παλμούς σε ορισμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των δύο από τα τέσσερα μουσικά κομμάτια που παίχτηκαν από την Ρωσίδα πιανίστρια Evgenia Chudinovich.

Αρκετοί από το ακροατήριο αρχικάν ένοιωθαν ανήσυχοι και μετά άρχισαν αν εκφράζουν συναισθήματα θυμού. Άλλοι, που αρχικά αισθάνονταν ευτυχείς, άρχισαν να παρατηρούν αισθήματα χαράς. Επιπλέον φυσικές επιδράσεις καταγράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων κάποια πίεση στο πίσω μέρος του λαιμού και ενός παράξενου συναισθήματος στο στομάχι. Ο Ciaran O'Keeffe, ερευνητής του προγράμματος, λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του Hope University του Λίβερπουλ, λέει: "Όταν αρχίζουν οι υπόηχοι, οι άνθρωποι εμφανίζουν τελείως διαφορετικές συναισθηματικές αποκρίσεις. Τα συναισθήματα των ακροατών που καταγράφονται βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με ανέκδοτα στοιχεία από χώρους που υπάρχουν υπόηχοι. Γενικά οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι ένοιωθαν εντονότερα συναισθήματα πριν αρχίσουν οι υπόηχοι".

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι φιλοξενούμενοι όφειλαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια που φτιάχτηκαν από τους ψυχολόγους για το πώς αισθάνονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι υπόηχοι χρησιμοποιούνται από τους οργανοπαίκτες στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς για τουλάχιστον 250 χρόνια, για τη δημιουργία μίας μεγαλοπρεπούς και αρκετά εντυπωσιακής μουσικής. Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης πως οι υπόηχοι ευθύνονται για τα άσχημα συναισθήματα και τις συναισθηματικές αλλαγές σε χώρους όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι. Και ο Dr. O'Keefe πρoσθέτει: "Όταν οι χώροι προκαλούν φυσικές παρενέργειες στους ανθρώπους και δεν είναι ικανοί να τις εξηγήσουν, αποδίδουν συχνά τα συναισθήματά τους στην παρουσία δίπλα τους ενός φαντάσματος.

Πηγή sciencenewsΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (0)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτεΣχόλια από άλλες δημοσιεύσεις