ελληνική μουσική
    521 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Λήδα Χαλκιαδάκη

    Η Λήδα Χαλκιαδάκη είναι μια σπουδαία τραγουδοποιός, συγγραφέας και ποιήτρια.
    Λήδα Χαλκιαδάκη
    Γράφει το μέλος krios80
    11 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 10 Αύγ 2008
    Πρωτοεμφανίστηκε δισκογραφικά το 1967 με τον δίσκο''Πιο ψηλά΄΄και έπειτα μας χάρησε υπέροχα τραγούδια. Η Λήδα -Ειρήνη, κόρη του δημοσιογράφου Γιώργου Χαλκιαδάκη και της τραγουδίστριας-συγγραφέως Δανάης Στρατηγοπούλου, γεννήθηκε στην μεταπολεμική Αθήνα.

    Ο πολυαγαπημένος της πατέρας και ο πρόωρος θανατός του, στα 8 της μόλις χρόνια, αλλά και οι ποιότητες και το ήθος που κληρονόμησε από την μητέρα της, καθόρισαν την προσωπικότητά της.

    Μεγάλωσε σ'ένα περιβάλλον της μουσικής και των γραμμάτων. Σπούδασε πιάνο, αρμονία και αντίστιξη στο Ελληνικό Ωδείο με την κ. Κλέλια Φωτοπούλου-Τερζάκη.

    Μαθήτρια ακόμα, προτοεμφανίστηκε στο κοινό με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος την διέκρινε πρώτος για το ταλέντο και την ευαισθησία της.

    Γνήσιο παιδί της παγκοσμιας γενιάς 60-70, υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα τραγουδοποιός, όταν ηχογράφησε με την κιθάρα της τον δίσκο ''Πιο ψηλά'', το 1967. Ερμήνευσε δικές της συνθέσεις άλλα και προκλασικά κομμάτια, Beatles, Λατινοαμερικάνικα Blues και διασκευές δημοτικών μας τραγουδιών.

    Το 1972 δημιούρησε μαζί με τον συνθέτη Σπύρο Βλασσόπουλο το συγκρότημα ''Λήδα & Σπύρος''.
    Λήδα Χαλκιαδάκη

    Με την συνεργασία του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη συνέθεσαν και τραγούδησαν Rock μπαλλάντες σπάνιας μουσικής και φωνητικής τέχνης(''Οι μηχανές μου'','' Έλα να δείς τον τόπο μου'',''Δυο φύλλα δροσερά'',''Γέρο -Νωέ''κ.α) που θεωρούνται προάγγελοι του New Age και του ethnic στη χώρα μας.
    Το 1973 με τη θαυμάσια μπαλάντα ''Όταν θα γεννηθεί ο γιός σου'', το πρώτο ελληνικό οικολογικό τραγούδι, τάραξαν τα νερά του .

    Η Λήδα συνεργάστηκε στη δισκογραφία και στις συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως:Γιάννη Μαρκόπουλο,Νίκο Μαμαγκάκη, Μίμη Πλέσσα, Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κώχ,Δέσποινα Γλέζου, Δόμνα Σαμίου, Κώστα Τουρνά, Βαγγέλη Γερμανό, Θανάση Γκαϊφύλια, Αργύρη Κουνάδη κ.α

    Απο το 1976, κύρια ασχολια της ήταν τα τρία παιδιά της, τα καλύτερα τραγούδια της όπως λέει η ίδια.
    Εν τω μεταξύ έφραψε στίχους για σημαντικούς ερμηνευτές (Στράτο Διονυσίου, Κώστα Χατζή, Δήμητρα Γαλάνη, Φιόνα Τζαβάρα κ.ά.) και ασχολήθηκε με τα κοινά και τη λογοτεχνία.

    Το 1994 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή « Έρωτα, θεέ μου », Καλλιτεχνούπολη 1995.

    Έχοντας υπό έκδοση μια ακόμα ποιητική συλλογή και μια σειρά τραγουδιών με δικούς της στίχους και μουσική, συνεχίζει το δημιουργικό της ταξίδι.



    ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

    1967:ΠΙΟ ΨΗΛΑ
    1968:Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ-Νίκου Μαμαγκάκη (συμμετοχή)
    1970:ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-Δημήτρη Μηλιού (συμμετοχή)
    1971:ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ-Γρηγόρη Σουρμαϊδη (συμμετοχή)
    1972:ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ - Μίμη Πλέσσα, Κώστα Βίρβου (συμμετοχή)
    1974:ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ-Λήδα & Σπύρος
    1975:ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-Αργύρη Κουνάδη,Γιώργου Καλαμαριώτη (συμμετοχή)
    1976:ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ - Αργύρη Κουνάδη, Βαγγέλη Γκούφα,Μάριου Ποντίκα
    1976:ΧΑΜΕΝΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ - Λήδα & Σπύρος
    1982:ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ - Λήδα & Σπύρος
    1998:ΛΗΔΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ''ΤΑΞΙΔΕΟΝΤΑΣ'' - 10 χρόνια τραγούδια (συλλογή)




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #15940   /   10.08.2008, 10:00   /   Αναφορά
    Η Λήδα!!!!



    Πόσα χρόνια είχα να διαβάσω κάτι σχετικά με την τόσο ταλαντούχα καλλιτέχνιδα....



    Κριαράκι μπράβο σου για τη δημοσίευση, χαίρομαι πολύ όταν γίνονται αναφορές σε παλαιότερους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε!
    #15941   /   10.08.2008, 11:14   /   Αναφορά
    Συμφωνώ με την προλαλήσασα. Είναι, πραγματικά, έκπληξη να διαβάζεις κείμενο για τη Λήδα Χαλκιαδάκη !!! Ο δίσκος "Ηλεκτρικός Αποσπερίτης" είναι καταπληκτικός, ένας έξοχος συνδυασμός της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με πιο ροκ ήχους [τον πήρε το μάτι μου να κυκλπφορεί ακόμη σε συλλεκτικό βινύλιο !!]. Την κα Χαλκιαδάκη την είχα δει λάιβ το 1994 - αν δεν απατώμαι - σε μια πολύ ωραία βραδυά στο Καφεθέατρο της οδού Κοδριγκτώνος, όπου, μαζί με άλλους, είχε ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στη μητέρα της ΔΑΝΑΗ. Στην αρχή του προγράμματος ανέβηκε με τον γιο της - περίπου 9 χρονών τότε - και παίξανε μαζί το "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου", με τον μικρούλη να συνοδεύει τη μητέρα του στο τουμπερλέκι. Την ξαναείδα λάιβ πέρυσι, στο "Τσάι Στη Σαχάρα", όπου μοιράστηκε τη σκηνή με τη Δέσποινα Γλέζου. Η κα Χαλκιαδάκη εξακολουθεί ακόμη και στην τωρινή της ηλικία να είναι μια πολύ όμορφη και γοητευτική σκηνική παρουσία. Επίσης, με πληροφόρησε ότι ο τότε μικρούλης γιος της αυτή τη στιγμή είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας ντράμερ !!! Πριν αρχίσει το πρόγραμμα, διάβασα λίγο και την ποιητική της συλλογή. Μού έκανε εντύπωση ένα πολύ ωραίο ποίημα που έχει γράψει για τον Φρέντι Μέρκιουρι !!!



    Τέλος, να σημειώσω ότι από τον δίσκο "Ηλεκτρικός Αποσπερίτης" λατρεύω το στιχουργικό μέρος, το οποίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, έφερε πραγματικά το "κάτι άλλο" στην ελληνική στιχουρία. Στίχοι γεμάτοι υγιή παιδικότητα, αλλά και "χίππικη δροσιά". Ο δε Πειραιώτης ποιητής και στιχουργός Ανδρέας Αγγελάκης πέθανε το 1991, δυστυχώς μόλις 51 ετών. Από την παιδική μου ηλικία μου έχει μείνει σαν όμορφη ανάμνηση το γλυκύτατο τραγούδι "Κάτω Απ' την Κληματαριά", σε στίχους δικούς του και μουσική Αντώνη Βαρδή, το οποίο, περί τα τέλη των 70ς, παιζόταν αρκετά στο ραδιόφωνο.











    #15943   /   10.08.2008, 19:57   /   Αναφορά
    Να πω την αλήθεια...δεν περίμενα κάποιος να "θυμηθεί" την Λήδα και να γράψει κάτι σχετικό γι'αυτήν !!

    Μπράβο σου ! Τέτοια γυναίκα, προσωπικότητα και τραγουδοποιό δεν πρέπει να την ξεχνάμε !!!



    ΄Μου άρεσε ΚΑΙ το άρθρο σου ! :))