0
ελληνική μουσική
online 130·183.120 μέλη

Το να γράψω και να σας παρουσιάσω την βιογραφία της Αρλέτας είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό.





Αρλέτα

προφίλΓράφει η Εμμανουέλα (emmanuella)14 άρθρα στο MusicHeaven
....
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Η Αρλέτα είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα είναι Νικολέτα Τσάπρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου του 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τη δισκογραφική της καριέρα της ξεκίνησε στη δεκαετία του '60 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: "Μια Φορά Θυμάμαι", "Τα Μικρά Παιδιά", "Το Λέει Και Το Τραγούδι", "Ο Λύκος", "Το Τραγούδι Της Δραχμής", "Καφενείο", "Σερενάτα", "Έρχεται Κρύο", "Τσάι Γιασεμιού", "Τα Ήσυχα Βράδυα", "Batida de Coco", "Μπαρ το Ναυάγιο", "Λεωφορείο το 2". Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Αρλέτα


Στις 11 Φεβρουαρίου του 2008 ελάχιστα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο, λιποθύμησε καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της "σοβαρή". Έως και την Παρασκευή στις 13 του Φλεβάρη παρέμενε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση.



Δισκογραφία

* Τραγουδά η Αρλέτα (Lyra, 1966)
* Αρλέτα Νο2 (Lyra, 1967)
* Στο Ρυθμό του Αγέρα (Lyra, 1968)
* 12+1 Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Lyra, 1969)
* Έξη Μέρες (Lyra, 1970)
* Ταξιδεύοντας (Lyra, 1976)
* Romancero Gitano (Lyra, 1978)
* Ένα Καπέλο με Τραγούδια (Lyra, 1981)
* Περίπου (Lyra, 1984)
* Τσάι Γιασεμιού (CBS, 1985)
* Ζητάτε Να Σας Πω (CBS, 1987)
* Δέκα και μία νύχτες - ζωντανή ηχογράφηση από το Περοκέ (CBS, 1989)
* Εκτός Έδρας (CBS, 1989)
* Άσε τα Κρυφά Κρυμμένα (Columbia, 1991)
* Μετά Τιμής (Portrait, 1993)
* Έμπορος Ονείρων (Ακτή, 1995)



Συμμετοχές (Τραγούδι / Σύνθεση / Στίχος)

* Aνθολογία Β – Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί Έλληνες ποιητές. (Διάφοροι) (Lyra, 1968)
* Ερωφίλη – Νίκου Μαμάγκακη (Διάφοροι) (Lyra, 1970)
* Τρίτη Ανθολογία – Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί Έλληνες ποιητές. Ερμηνεύει η Αρλέτα και ο Κώστας Καράλης (Lyra, 1975)
* Παιδί Της Γης – Νότη Μαυρουδή / Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεύει η Αρλέτα και ο Ηλίας Λιούγκος (Lyra, 1977)
* Αναφορές Και Σχήματα (Διάφοροι) (CBS, 1986)
* Κάπου Ανατολικοδυτικά – Νότης Μαυρουδής (Διάφοροι) (CBS, 1989)
* Δεν Έχω Ιδέα – Σταμάτη Κραουνάκη (Διάφοροι) (CBS, 1989)
* Η Παρεούλα (τραγούδια για παιδιά, μεγάλα και μικρά) (Διάφοροι) (ΜΙΝΟΣ, 1989)
* Ίσως Φταίνε Τα Φεγγάρια – Νότης Μαυρουδής (Διάφοροι) (Ακτή, 1990)
* Ούτε Που Ρώτησα – Μανώλης Λιδάκης (CBS, 1990)
* Τα 28 Μου Χρόνια – Σοφία Βόσσου (CBS, 1990)
* Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις – Ελένη Καραΐνδρου (ΜΙΝΟΣ, 1991)
* Το Τραγούδι Γυμνό (Διάφοροι) (Fidelity, 1992)
* Γυάλινος Δρομέας – Πέτρος Γαιτάνος (Polydor, 1992)
* Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ. (Διάφοροι) (Portrait, 1993)
* Ο Παράξενος Ερωμένος – Σπύρου Ιωαννίδη (Διάφοροι) (Portrait, 1994)
* Της Αγάπης Μαχαιριά – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (Ακτή, 1994)
* Πασπαρτού - "Ανέκδοτα και Αινίγματα Τραγούδια του Λάκη Παπαδόπουλου" (Διάφοροι) (Lyra, 1996)
* Σάννυ Μπαλτζή & Santa Fila (Ακτή, 1996)
* Ονειροκλέφτης – Τάσου Ποταμιάνου (Διάφοροι) (MBI, 1996)
* Service (Δέκα Ανέκδοτα Τραγούδια + 6 Bonus Tracks) – Σταμάτη Κραουνάκη (Διάφοροι). Έκδοση του περιοδικού Κλικ. (Αυγ. 1997)
* Οι Τροβαδούροι της Καρδιάς μου – Άλκης Αλκαίος (Διάφοροι) – Βιβλίο και CD (Καμπανάκι/Universal, 2007)


Πρόσφατα άρθρα από την ίδια
Σχετικά άρθρα
Tags




Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (16)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

marylin Chat
MusicHeaven Guru
#17078   /   13.11.2008, 15:39   /   Αναφορά
Mπράβο κοπέλα μου για τη δημοσίευση!!!!!!!



Αγαπάμε την Αρλέτα, να είναι γερή και δυνατή και σύντομα πάλι κοντά μας!
vaggelissallonika Chat
Συγχορδία Μινόρε
#17079   /   13.11.2008, 18:35
Μπράβο Εμμανουέλα, για την επιλογή δημοσίευσης που έκανες.Η Αρλέτα είναι μια πολύ καλή τραγουδήστρια...Δεν ήξερα ότι είχε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα...μακάρι να την ξανά-ακούσουμε σύντομα!

kwstasagas Chat
MusicHeaven Guru
#17082   /   13.11.2008, 23:17
Στο δικό μου σπίτι, δύο διαφορετικές γενιές είναι συνδεδεμένες με τη φωνή της Αρλέτας [αχ, αυτή η χαμηλή / ψιθυριστή φωνή της, σαν απαλό αεράκι .... ] : Από τη μια η μητέρα μου, τής οποίας τα φοιτητικά χρόνια [60ς] συνέπεσαν με την άνθιση του ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ, και, κατ' επέκταση, με το "ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Μ' ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ" .... Κι απ' την άλλη εγώ, που στα φοιτητικά μου χρόνια [90ς], όποτε βρισκόμασταν παρεούλα με μουσικά όργανα παίζαμε και τραγουδούσαμε "ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΡΓΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ" .... Θα ευχηθώ ολόψυχα στην αγαπημένη μας τραγουδοποιό / τραγουδίστρια να επιστρέψει σύντομα, γερή, δυνατή και υγιής, στις μικρές μουσικές σκηνές, τις οποίες εδώ και σχεδόν 45 χρόνια υπηρετεί με το δικό της, ξεωριστό και ουσιώδη τρόπο, τη διακριτικότητά της και το σπάνιο ήθος της .....

despinakontogianni Chat
Βετεράνος
#17083   /   14.11.2008, 00:51   /   Αναφορά
Μία μορφή που υπεραγαπώ. Δεν μπορώ να πω κάτι πάνω στη δημοσίευσή σου, γιατί είναι πράγματα που ήδη ξέρω. Αλλά πρέπει να σ' ευχαριστήσω που την έστειλες κι έτσι δείνεται η ευκαιρία και σ' άλλους να γνωρίσουν αυτόν το φοβερό άνθρωπο.



Μπράβο! Δεν υπάρχουν λόγια γι' αυτή τη γυναίκα...
kamelia8 Chat
MusicHeaven Guru
#17085   /   14.11.2008, 17:10   /   Αναφορά
Είχα ακουστά μόνο το όνομά της, αλλά όλα αυτά δεν τα ήξερα.

Συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, πολύχρονη καριέρα... Και υποθέτω ότι πολλοί -κι εγώ ανάμεσά τους- δεν την ήξεραν.

Σύντομη και περιεκτική βιογραφία, emmanuella!
despinakontogianni Chat
Βετεράνος
#17086   /   14.11.2008, 22:32
Μια καλή ευκαιρία να τη μάθετε! Είναι πραγματικά απίστευτη...!

kithara-woman Chat
Φθασμένος
#17088   /   15.11.2008, 00:15   /   Αναφορά
Μπράβο Εμμανουέλα!Πολύ καλή δημοσίευση!Η Αρλέτα είναι μια καλλιτέχνης πολύ χαμηλού προφίλ,δεν προβάλλεται και λίγα πράγματα ξέρουμε για εκείνη.Έχει όμως αφήσει κάποια πολύ όμορφα τραγούδια,που τραγουδάει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
998 Chat
Συγχορδία Μινόρε
#17092   /   16.11.2008, 10:54
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΑΡΛΕΤΑ...ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ),Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ,ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΗΣ,Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΗΛΑΔΗ...ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΑΩ?

emmanuella Chat
MusicHeaven Guru
#17094   /   16.11.2008, 16:52   /   Αναφορά
Η Αρλέτα είναι πραγματικά υπέροχη. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια που ξέρουν να αγγίξουν την ψυχη μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη συλλογή "Κιβωτός Ονείρων" με κάποια από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.



Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε νέα της. Δεν έχει κάνει καμία δήλωση, ούτε έχει γίνει κάποια αναφορά στο προσωπό και την κατάστασή της ακόμα.



Η χαμηλών τόνων προσωπικότητά της μας βοηθάει να καταλάβουμε την μεγάλη αφοσοίωσή της σε αυτό που αγαπάει.
movflower Chat
MusicHeaven Guru
#17096   /   17.11.2008, 11:31   /   Αναφορά
Η ιδέα για το άρθρο πολύ καλή!!!

Αγάπη μεγάλη η Αρλέτα!



όμως...

Πού έμεινε το υπόλοιπο κομμάτι της βιογραφίας, κοριτσάκι;
katiamou Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#17104   /   17.11.2008, 19:55   /   Αναφορά
Mπράβο κοπέλα μου για τη δημοσίευση!!!!!!!



Αγαπάμε την Αρλέτα, να είναι γερή και δυνατή και σύντομα πάλι κοντά μας!
tatianakaterina Chat
Περαστική Νότα
#17130   /   20.11.2008, 12:08   /   Αναφορά
Να είσαι καλά που ασχολήθηκες με τόση αγάπη με την Αρλέτα. Απ' ό,τι κατάλαβα ανήκεις σε μια πολύ διαφορετική γενιά,κι όμως αποδεικνύεται πως οι ευαισθησίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του προσώπου "μιλάνε" σε κάθε γενιά. Είναι πολύ ξεχωριστή. Ο μέγας Χατζιδάκις είπε γι' αυτήν:"θαυμάζω το νεοελληνικό της αποτέλεσμα".

Μακάρι ο "νεοέλληνας" να ήταν κάπως σαν την Αρλέτα και το Χατζιδάκι.
emmanuella Chat
MusicHeaven Guru
#17133   /   20.11.2008, 21:21   /   Αναφορά
Όσον αφορά το υπόλοιπο της δημοσίευσης πρέπει να πούμε ότι η Αρλέτα δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες για τον εαυτό της. Γι'αυτό και η βιογραφίς είναι ελειπής.



Όσο για την σημερινή γενιά, ενδεικτικά 2 στους 10 γνωρίζουν την Αρλέτα. Είναι δυσάρεστο το ποσοστό. Κρίμα.
musicathy Chat
Σολίστ
#17156   /   21.11.2008, 20:53
Σερενάτα, Τσάι γιασεμιού, Το μπαρ το ναυάγιο...

Τι τραγούδι να πρωτοθυμηθεί κανείς..Ας ευχηθούμε όλοι να είναι καλά η ΚΥΡΙΑ Αρλέτα....

entexnorokas Chat
Συγχορδία Μινόρε
#23224   /   21.08.2011, 01:46
Πράγματι είναι δυσάρεστο... Τι να κάνουμε;;; Η πλειοψηφία των Ελλήνων πέρα από το σκυλάδικο,που προσκυνούν δε γνωρίζουν άλλη μουσική. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, γνωστά και ως Μ.Μ.Ε φροντίζουν καλά γι' αυτό.


ixthis Chat
Σολίστ
#23225   /   21.08.2011, 02:43
Εξαιρετική ζωγραφος το εξωφυλλο του δίσκου ενα καπέλο με τραγούδια το εχει φτιάξει η ίδια τελείωσε καλών τεχνών αθηνών ανθρωπός χαμηλών τόνων ιδιαίτερη ιδιόρυθμη ενας κόσμος με χρώμα συγκεκριμένο (και οχι εκρού του νεκρού οπως οι πανομοιοτυποι καλλιτέχνες) συγκεκριμένο κλίμα με δική της ταυτότητα. Αγαπημένη παντα τη γνώρισα με το τραγούδι ΄΄η ομίχλη μπαίνει απο παντού στο σπίτι΄΄ ναναι καλά παντα.



Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις