ελληνική μουσική
    780 online   ·  210.833 μέλη

    Η ιστορία του τραγουδιού των Heart, για μία γυναίκα που βίωσε την πραγματική αγάπη χωρίς ποτέ να την εξωτερικεύσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί στη μοναξιά...

    Alone - Heart

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 05 Ιούν 2009

    ALONE - Heart

    I hear the ticking of the clock
    I'm lying here the room's pitch dark
    I wonder where you are tonight
    No answer on the telephone
    And the night goes by so very slow
    Oh I hope that it won't end though
    Alone

    Till now I always got by on my own
    I never really cared until I met you
    And now it chills me to the bone
    How do I get you alone
    How do I get you alone

    You don't know how long I have wanted
    To touch your lips and hold you tight
    You don't know how long I have waited
    And I was going to tell you tonight
    But the secret is still my own
    And my love for you is still unknown
    Alone

    Till now I always got by on my own
    I never really cared until I met you
    And now it chills me to the bone
    How do I get you alone
    How do I get you alone
    How do I get you alone
    How do I get you alone
    Alone, alone

     

    Το ‘‘Alone’’ κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1987 και είναι το πρώτο single από τον ένατο δίσκο των Heart “Bad Animals’’. Πρόκειται για μία δυναμική Hard Rock μπαλάντα, η οποία γράφτηκε το 1983 από τους Billy Steinberg και Tom Kelly.

    Οι Billy Steinberg και Tom Kelly είναι από τους πιο επιτυχημένους τραγουδοποιούς της δεκαετίας του 1980 καθώς έγραψαν αρκετές Νο 1 επιτυχίες, μεταξύ των οποίων το ‘‘So Emotional’’ της Whitney Houston, το ‘‘Like A Virgin’’ της Madonna, το “True Colors’’ της Cindy Lauper και το ‘‘Eternal Flame’’ των Bangles. Οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών τους είναι του Steinberg ενώ ο Kelly έγραφε συνήθως τη μουσική και τραγουδούσε στα demos.

     

    Alone - HeartΤο ‘‘Alone’’, αν και κυκλοφόρησε μετά το ‘‘Like A Virgin’’ (1984) και το ‘‘True Colors’’ (1986), γράφτηκε πριν από τα τραγούδια αυτά. Συγκεκριμένα, όταν ο Steinberg και ο Kelly υπέγραψαν συμβόλαιο με την Epic Records, κυκλοφόρησαν ένα δίσκο υπό το όνομα i-Ten ώστε να φαίνονται σαν συγκρότημα, αν και στην πραγματικότητα τα μέλη ήταν μόνο αυτοί οι δύο. Ο δίσκος έφερε τον τίτλο ‘‘Taking A Cold Look’’ (1983) και την παραγωγή την έκανε ο Keith Olsen (ο οποίος έκανε παραγωγές και στους Fleetwood Mac, Scorpions, Whitesnake κ.α.) και ο Steve Lukather (κιθαρίστας των Toto). Παρόλο που ο Steinberg δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το δίσκο αυτό, εν τούτοις υπήρχαν μερικά καλά τραγούδια ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε το ‘‘Alone’’.

    Μετά την αποτυχία του δίσκου οι Steinberg και Kelly έβαλαν τα τραγούδια τους στο συρτάρι όπου έμειναν ξεχασμένα. Δεν είχαν πλέον  σκοπό να κυκλοφορήσουν άλλο δίσκο, ιδιαίτερα μετά την κακή εμπειρία που είχανε από τις δυσάρεστες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του πρώτου και μοναδικού album που κυκλοφορήσανε.

    Όμως, λίγο καιρό αργότερα, ήρθε η επιτυχία ως δημιουργοί του ‘‘Like A Virgin’’ και του “True Colors’’. Εκείνη την εποχή έμαθαν ότι οι Heart αναζητούσαν μία δυναμική μπαλάντα και ο Kelly πέταξε την ιδέα στον Steinberg να δώσουν το ‘‘Alone’’. Ο Steinberg κάνοντας έναν μορφασμό του είπε: ‘‘Δεν θέλω ούτε να το βλέπω αυτό το τραγούδι!’’. Τότε ο Kelly του απάντησε: ‘‘Τι εννοείς; Είναι τέλειο!’’. Τελικά, ο Steinberg συμφώνησε και αποφάσισαν να βγάλουν το τραγούδι από το συρτάρι και να το επανεξετάσουν.

    Alone - HeartΤο τραγούδι ήταν έτσι κι αλλιώς έτοιμο, οπότε θα ήταν εύκολο να το δουλέψουνε. Άλλαξαν μόνο τον πρώτο στίχο του ρεφρέν. Στην πρωτότυπη εκτέλεση ο στίχος έλεγε ‘‘I always fared well on my own’’ (πάντα περνούσα καλά μόνος μου) αλλά είτε στιχουργικά είτε μελωδικά ήταν ψυχρός και αυστηρός. Έτσι, ο Steinberg έκανε μία μικρή αλλαγή και ο στίχος άλλαξε σε ‘‘Till now I always got by on my own’’ (σε ελεύθερη μετάφραση: Μέχρι τώρα τα κουτσοβόλευα μόνος μου) ενώ ο Kelly τον έκανε περισσότερο συγκινητικό αλλάζοντας τη μελωδία και δίνοντας ένα ανεπαίσθητο ‘‘άρωμα’’ R&B.

    Η αλλαγή αυτή πραγματικά ‘‘απογείωσε’’ το ρεφρέν και ξαφνικά το τραγούδι άρχισε να αρέσει και στον εξ αρχής αρνητικό Steinberg. Έτσι πολύ γρήγορα έφτιαξαν ένα καινούργιο demo, το οποίο και παρουσίασαν στον Ron Nevison, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει την παραγωγή του δίσκου ‘‘Bad Animals’’ των Heart.

    Alone - HeartΟ Ron Nevison ενθουσιάστηκε με το κομμάτι που του παρουσίασαν οι Steinberg και Kelly και κατάλαβε αμέσως ότι θα γνώριζε επιτυχία. Άλλωστε δεν ήταν κανένας τυχαίος. Ο Nevison είχε πολύ μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή ροκ δίσκων. Μια απλή αναφορά των συγκροτημάτων με τα οποία συνεργάστηκε αρκεί για να καταλάβουμε ότι ο Nevison ήταν αυτό που λέμε ‘‘όλα τα λεφτά’’: Who, Rolling Stones, Bad Company, Thin Lizzy, Led Zeppelin, Jefferson Starship, Survivor, Joe Cocker, Kiss, Chicago, Europe, Meat Loaf, Styx, Lynyrd Skynyrd, και πολλοί άλλοι που συμπληρώνουν μία απίστευτη λίστα κορυφαίων καλλιτεχνών!

    Ο Steinberg και ο Kelly συνάντησαν για πρώτη φορά τις αδερφές Ann και Nancy Wilson (τα δύο βασικά μέλη των Heart) όταν προσκλήθηκαν στο στούντιο όπου ηχογραφούσαν το δίσκο τους. Μάλιστα ο Kelly, ο οποίος ήταν έμπειρος, αν και περιστασιακός, τραγουδιστής, κατέληξε να τραγουδά τα αρμονικά ψηλά μέρη του δίσκου.

    Alone - Heart
    Τα πρώτα χρόνια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, τα τραγούδια των Heart γράφονταν από το ίδιο το συγκρότημα. Οι πρώτες τους μεγάλες επιτυχίες, όπως το ‘‘Barracuda’’ και το ‘‘Magic Man’’, ήταν τραγούδια που έγραψαν οι αδερφές Wilson επηρεασμένες από τον ήχο των Led Zeppelin. Το 1983 και αφού οι δύο τελευταίοι δίσκοι τους -‘‘Private Audition’’ (1982) και ‘‘Passionworks’’ (1983)-  αποδείχθηκαν απογοητευτικοί ως προς τις πωλήσεις τους, οι Heart άφησαν την Epic Records και υπέγραψαν με την Capitol.

    Από τον πρώτο τους δίσκο που κυκλοφόρησαν με την νέα εταιρεία το 1985, οι Heart άρχισαν να ερμηνεύουν και τραγούδια άλλων δημιουργών. Ο δίσκος ‘‘Heart’’ γνώρισε τεράστια επιτυχία πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και βγάζοντας τέσσερις Top 10 επιτυχίες (‘‘What About Love’’, “Never’’, “These Dreams’’ και ‘‘Nothin’ At All’’). Επαναλαμβάνοντας τη συνταγή επιτυχίας του προηγούμενου δίσκου οι Heart στράφηκαν στους Steinberg και Kelly καθώς και στους Diane Warren, Bernie Taupin και Martin Page.

    Το ‘‘Alone’’ ξεκινάει με ένα πιάνο για να ακολουθήσουν τα χαμηλόφωνα φωνητικά της Ann Wilson, τα οποία δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα ερωτικό και δραματικό τραγούδι. Τα εξαιρετικά φωνητικά των Heart απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τον πόνο μιας γυναίκας που δεν μπόρεσε να εκφράσει τα συναισθήματά της στον άνθρωπο που αγάπησε. Μιας γυναίκας που βίωσε την πραγματική αγάπη μέσα της χωρίς ποτέ να την εξωτερικεύσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί στη μοναξιά. Όπως ήταν επόμενο, το τραγούδι βρήκε πολύ μεγάλη απήχηση, αφού άγγιξε τις καρδιές όλων όσων έζησαν μία παρόμοια κατάσταση.

    Alone - Heart
    Το single του ‘‘Alone’’, έχοντας στη δεύτερη πλευρά μία ζωντανή ηχογράφηση του ‘‘Barracuda’’ και με την υποστήριξη του video-clip σε χορογραφία της Paula Abdul, ξεπέρασε τις προσδοκίες του συγκροτήματος και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα των Heart. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1987 και στις 11 Ιουλίου του ίδιου έτους έριξε από την κορυφή το ‘‘I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)’’ της Whitney Houston ανεβαίνοντας στο Νο 1 των Η.Π.Α. όπου παρέμεινε τρεις εβδομάδες. Επιπλέον έγινε το πρώτο τραγούδι των Heart που γνώρισε επιτυχία στην Αγγλία. Τον Οκτώβριο του 1987 το ‘‘Alone’’ έφτασε στο Νο 3 της Μεγάλης Βρετανίας κάνοντας τις Heart γνωστές και στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ γνώριζαν τεράστια επιτυχία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το ‘‘Alone’’ ήταν το πρώτο -και το πιο επιτυχημένο- από τα τέσσερα τραγούδια των Heart που μπήκαν στο Top 20 της Μεγάλης Βρετανίας από το 1987 έως το 1990 (οπότε είχαν και την τελευταία παρουσία τους με το ‘’All I Wanna Do Is Make Love To You’’). Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 4 στην Ελβετία, Νο 5 στη Νορβηγία και Νο 22 στην Αυστρία.

    Alone - HeartΤο 2007 η Celine Dion ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Alone», σε παραγωγή του Ben Moody (πρώην μέλος των Evanescence), για τις ανάγκες του δίσκου ‘‘Taking Chances’’. Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στο Wiltern Theatre του Los Angeles στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού show που πρόβαλε το CBS με τίτλο «That’s Just The Woman In Me» αφιερωμένο στη Celine Dion.

    Βέβαια, ήδη από το φθινόπωρο του 2007 η Celine Dion είχε ερμηνεύσει το «Alone» σε διάφορες συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων και στο «Star Academy» της Γαλλίας. Χάρη στις ψηφιακές πωλήσεις (downloads) του τραγουδιού, το «Alone» έφτασε στο Νο 24 των Η.Π.Α., Νο 52 στη Σουηδία, Νο 57 στον Καναδά και Νο 85 στη Μεγάλη Βρετανία. Αργότερα, το τραγούδι συμπεριελήφθη στην ευρωπαϊκή έκδοση του album «My Love: Essential Collection».

    Το ‘‘Alone’’ γνώρισε και άλλες εκτελέσεις:

    -   Το 1984 από τον ηθοποιό John Stamos για τις ανάγκες της τηλεοπτικής  κωμωδίας «Dreams».

    -   Το 1995 από τον Αυστραλό τραγουδιστή Robert Forster για το δίσκο «I Had A New York Girlfriend».

    -   Το 2002 το Φινλανδικό progressive Metal συγκρότημα Warmen ηχογράφησε το τραγούδι για τις ανάγκες του δίσκου ‘‘Beyond Abilities’’ με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας των Sinergy, Kimberly Goss.

    -   Το 2004 η Carrie Underwood ερμήνευσε το τραγούδι κατά τη διάρκεια της τέταρτης σαιζόν της τηλεοπτικής εκπομπής American Idol. Ήταν η ειδική βραδιά “Top 11’’ με Νο 1 επιτυχίες από τη δεκαετία του 1980. Για την ερμηνεία της αυτή έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές και διθυραμβικά σχόλια και θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ερμηνείες της εκπομπής (τελικά η Underwood αναδείχτηκε νικήτρια του διαγωνισμού). Στo American Idol το τραγούδι ερμηνεύτηκε και από άλλες διαγωνιζόμενες (Carly Smithson, Ramiele Malubay, Gina Glocksen και Allison Iraheta) ενώ ακούστηκε και σε άλλες παρόμοιες εκπομπές, όπως από την Penelope στο Pinoy Idol (η φιλιππινέζικη εκδοχή του Pop Idol), από τον Mark Day στο Canadian Idol 6 και από την Jill Gioia στο Rock Star: Supernova.

    -   Το 2006 η Kim Sozzi κυκλοφόρησε μία Dance-Pop εκτέλεση του τραγουδιού.

    -   Το 2008 η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Becca κυκλοφόρησε τη δική της εκδοχή στη β’ πλευρά του single «I’m Alive».

    -   Το τραγούδι ερμήνευσαν επίσης οι βραζιλιάνοι Calcinha Preta και οι Eyes Of Shiva (συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Eyes Of Soul»).

    Το «Alone» ακούγεται στο τέλος του επεισοδίου «Lonely Hearts» της τηλεοπτικής σειράς «Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις» (Cold Case) ενώ συμπεριλήφθηκε και στο video game «Karaoke Revolution Presents: American Idol». Τέλος, δείγμα του τραγουδιού ακούγεται στο «Keep It Up» των J&R Project.

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18557   /   05.06.2009, 08:44   /   Αναφορά
    Πόση "ιστορία" μπορεί να κρύβει ένα τραγούδι....Αγαπημένο!
    #18558   /   05.06.2009, 09:23   /   Αναφορά
    Απο τα πολυαγαπημενα τραγουδια οντως και με μεγαλη ιστορια!
    #18560   /   05.06.2009, 15:06   /   Αναφορά
    Μάλιστα... Πολύ ωραίο άρθρο... Το Barracuda μου αρεσει περισσότερο αλλά αυτό είναι άλλο θέμα (προσωπικό)... Πολύ πλοκή πίσω από αυτό το τραγούδι... Ούτε εγώ το περίμενα....
    #18561   /   05.06.2009, 15:16
    Για μία ακόμη φορά, πολλά συγχαρητήρια στον CHE !!!




    #18569   /   06.06.2009, 23:05   /   Αναφορά
    Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ γυναικείο συγκρότημα της εποχής του..Οι (πολυαγαπημένες μου) Καναδέζες Heart, σ ένα εκπληκτικό τραγούδι!



    Να το προσθέσω και σε εκτέλεση του 2003, που δεν αφαιρεί τίποτα από την αρχική του αξία...

    (Ελπίζω ο "κώδικας" του YouTube, να δουλέψει εδώ)

    #18570   /   06.06.2009, 23:06
    Και ο..."κώδικας" με διέψευσε!

    Τες πα...

    Δοκιμάστε έτσι:

    http://www.youtube.com/watch?v=W52PP3lYlUs

    #20140   /   23.05.2010, 17:26   /   Αναφορά
    Νομίζω πρέπει να αναφέρουμε και τη διασκευή του τραγουδιού από After Forever.Φωνάρα η Floor και τέλεια η συνοδεία του πιάνου!

    http://www.youtube.com/watch?v=EpxOKueE-_0
    #25087   /   29.07.2012, 10:39   /   Αναφορά

    "Τα πρώτα χρόνια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, τα τραγούδια των Heart γράφονταν από το ίδιο το συγκρότημα. ..."


    Κάτι χάνω μάλλον από την ιστορία του γκρουπ... (;)


    Το τραγούδι είναι υψηλών απαιτήσεων, με πολύ καλή συνταγή, μακρά πορεία εμπρός του...


    Δύσκολο κομμάτι, που στο μέλλον, αν κ' η κρίση το επιτρέψει, θα το απολαύσουμε από πολλά ταλέντα ακόμα...


    Καλή συνέχεια CHE !!!