ελληνική μουσική
    635 online   ·  210.830 μέλη

    Απλά η κορυφαία Ισπανίδα χορεύτρια!

    Aida Gomez

    Γράφει ο philippossm
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 05 Νοέ 2009

    H Aida Gomez γεννήθηκε στη Μαδρίτη και σπούδασε χορό στο National Conservatory παίρνοντας με διάκριση το πτυχίο της μετά από 4ετεις σπουδές.

    Το 1981 μπήκε στο Βallet National de Espana και αμέσως έγινε σολίστ. Το 1985 έχοντας γίνει prima ballerina εμφανίσθηκε με το Ballet National de Espana στα έργα: «Εl Sombrero de Trois Picos» για το οποίο τιμήθηκε με το Max Scenic Arts Prize ως η καλύτερη γυναίκα χορεύτρια, «Los Tarantos», «Solea» και solo στο «Zarabanda» ειδικά χορογραφημένο γι’ αυτήν από το Jose Antonio.

    Το 1989 έπαιξε το ρόλο της Dona Ines στο έργο του Miguel Narros «Don Juan», σε χορογραφία του Jose Antonio. Η παραγωγή αυτή παρουσιάστηκε στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Μαζί με τον Jose Antonio συνεργάστηκε επίσης και στο έργο «Puerta de Tierra» του Antonio Ruiz και ήταν μία εκ των κορυφαίων χορευτριών.

    Το 1996 συνεργάζεται με τον Joaquin Cortez περιοδεύουν σε Ευρώπη και Αμερική και εμφανίζονται στα κορυφαία θέατρα όπως το Royal Albert Hall του Λονδίνου και Radio City της Νέας Υόρκης μεταξύ πολλών άλλων.

    Το 1997 δημιούργησε το δικό της συγκρότημα, Compania de Danza Espanola, και παρουσίασε με τρομερή επιτυχία την παραγωγή «Solos en Compania». Το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης όρισε την Aida Gomez καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ballet National de Espana τον Ιανουάριο του 1998 και έτσι έγινε η νεώτερη καλλιτεχνική διευθύντρια στην ιστορία αυτού του ιστορικού συγκροτήματος.

    Aida Gomez

    Το 2001 συνεργάζεται με τον Carlos Saura στο έργο «Salome» και γίνεται η μούσα του. H Σαλώμη μεταφέρεται και στον κινηματογράφο και κερδίζει το Βραβείο Best Artistic Contribution στο Διεθνές  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ. H παράσταση αυτή παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα μπροστά σε 10.000 θεατές, σε Αθήνα (Ηρώδειο) και Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης τον Ιούνιο 2002) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004.

    Το Μάρτιο του 2003 ανεβάζει το δικό της έργο «Suenos» στην Σκάλα του Μιλάνου με το οποίο περιόδευσε στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Στη γενέτειρά της Μαδρίτη το έργο παρουσιάσθηκε στο Palacio Real  όπου παρευρέθη και η Βασιλική Οικογένεια της Ισπανίας.

    Το 2004 ο Carlos Saura της προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο έργο του «Ιberia» το οποίο κέρδισε τις καρδιές του κοινού σε Ευρώπη και Ασία.

    Ο Carlos Saura δηλώνει για τη μούσα του: «Πάντοτε είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην Aida γιατί είναι εξαιρετική, ταλαντούχα, ευαίσθητη, έξυπνη και εργατική … και μου αρέσουν τα άτομα με λαϊκή φλέβα, που διαθέτει η Aida, που παράγουν όμως εκλεπτυσμένες δουλειές. Άλλωστε στον Ισπανικό χορό και το Flamenco η λαϊκή ρίζα και η φλέβα είναι αυτά που δίνουν μεγάλη δύναμη»

    Την ίδια χρονιά κερδίζει τον τίτλο της Γυναίκας της Χρονιάς από το περιοδικό Glamour.

    Η τελευταία παραγωγή της «Carmen» σε σκηνοθεσία Emilio Sagi έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στην Ισπανία ενώ η πρεμιέρα δόθηκε στο Festival de Jerez ενώ περιόδευσε και περιοδεύει με τρομερή επιτυχία στα διασημότερα Φεστιβάλ Ευρώπης, Αμερικής και Άπω Ανατολής. Η χαρισματική Aida Gomez ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο ένα ρόλο σαν της Carmen συνδυάζοντας σε βαθμό τελειότητας τη χορευτική της δεινότητα στο φλαμένκο με τις γνώσεις της στον κλασσικό χορό.

    «Μόνο μια γυναίκα που είναι και η ίδια ερωτευμένη, όπως κι εγώ, μπορεί να αναδείξει στη σκηνή την εκρηκτικότητα και τη δυναμική του ρόλου της Carmen… Γιατί, χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή»  (Αida Gomez).

    (πηγη: www.zoυgla.gr)


    Tags
    Μουσικά Είδη:Flamenco



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε