ελληνική μουσική
    743 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Αλέξης Καραβέργος: Ο Βασιλιάς Σου Να Γίνω

    Ο πόνος τραγουδιέται και η χαρά χορεύεται.

    Αλέξης Καραβέργος: Ο Βασιλιάς Σου Να Γίνω

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 01 Μαρ 2010

    Τον Αλέξη Καραβέργο (που ζει κι εργάζεται ως καθηγητής φυσικής, στην Κατερίνη) τον γνωρίσαμε ως ερμηνευτή στο τραγούδι “Eίμαι” στο άλμπουμ των Μανώλη Ρασούλη και Χάρη Παπαδόπουλου Το Τρένο Φτάνει Τελικά Στην Κατερίνη (1998) και ως δημιουργό το 1987, σε δίσκο του Γιάννη Γιοκαρίνη με το “Τίποτα Δεν Είναι Απλό” που εξακολουθεί να παραμένει μέχρι σήμερα η πιο ξεχωριστή του κατάθεση.

    Τα τραγούδια του Ο Βασιλιάς Σου Να Γίνω βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με παρόμοιο –τουλάχιστον- αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να ακούγεται απογοητευτικό και να προδίδει μια δημιουργική στασιμότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι το άλμπουμ δεν έχει ενδιαφέρον.

    Τα τραγούδια είναι αξιοπρεπή και οι μελωδίες κάθονται εύκολα στο αυτί. Η ενορχήστρωση όμως μπορεί να προσθέτει δυναμισμό και μία –ας πούμε- Pop αισθητική, αλλά κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται αντίθετη με τις εσωτερικές προθέσεις του Καραβέργου.

    Σε γενικές γραμμές, όλα τα τραγούδια (όπως προανέφερα) είναι πολύ όμορφα και έχουν καλό στιχουργικό επίπεδο, αλλά αναγκάζομαι να χωρίσω το άλμπουμ αυτό σε δύο μέρη. Στο Pop-rock με την ηλεκτρική ενορχήστρωση και στον προσωπικό τρόπο που ο Καραβέργος απλώνει τα σώψυχά του πάνω στα αυλάκια του cd και τελικά προτιμώ το δεύτερο μέρος γιατί δείχνει ότι προβληματίζεται και ψάχνεται πολύ. Πώς; Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Περνάει, μεγαλώνουμε και στο τέλος μέσα από όλα τα μοναχικά που βιώνουμε, καταλήγουμε στη μοναξιά. Έτσι δεν είναι; Δεν είναι μοναχικό πράγμα ο ….πονόδοντος ας πούμε; Μπορεί κανείς να συμμετάσχει και να μου πάρει τον μισό πόνο για να πονάω λιγότερο; Το κάνω ελαφρύ, για να μη μιλήσω για θάνατο, γιατί ο Καραβέργος σ’ αυτόν τον προσωπικό του τρόπο που εγώ –επαναλαμβάνω- προτιμώ, δεν δείχνει να έχει και καλή διάθεση. Είναι μελαγχολικός και αν διεισδύσεις, σε παίρνει μαζί του. Μπράβο του που το καταφέρνει, γιατί αυτό δείχνει ότι είναι αγνός και αληθινός. Γράφει και ο ίδιος άλλωστε στο σημείωμα του άλμπουμ: "Τα τραγούδια αυτού του δίσκου τα δημιούργησα εμπνευσμένος από τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω και ζητούν μια ακόμη ευκαιρία από τη ζωή όσες φορές κι αν χρειαστεί, στην προσπάθεια να βρουν το δρόμο τους. Τους ανθρώπους που δε φοβούνται να τεντώσουν το δοξάρι της ψυχής τους σ' αυτή την πορεία, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι κινδυνεύει να σπάσει..."

    Τελικά, αυτό που φαίνεται μέσα από το Ο Βασιλιάς Σου Να Γίνω είναι ότι ο Καραβέργος έχει πράγματα να δώσει, έχει το δικό του ύφος, τη δική του προσωπική του αισθητική και δεν πειράζει που μας ρίχνει τη διάθεση. Τα περισσότερα τραγούδια ξεχωρίζουν! Όπως λέει και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων: "Ο πόνος τραγουδιέται και η χαρά χορεύεται".



    Τα Τραγούδια:
    01. Ο Βασιλιάς Σου Να Γίνω
    02. Αγάπη
    03. Η Μπαλάντα Της Μαρίας
    04. Τίποτα Δεν Είναι Απλό
    05. Της Ζωής Μου Το Στολίδι
    06. Προσευχή
    07. Νοσταλγία Παραδείσου
    08. Πριν Η Ζωή Να Μας Γεράσει
    09. Πέρασαν Τα Χρόνια
    10. Μαχαίρι Βάζω Στην Καρδιά

     

    Έπαιξαν:
    Γιάννης Μήτσης: Ακουστική Κιθάρα (03 & 10), Τύμπανα (8), Κρουστά (06), Φωνή (04).
    Σωτήρης Νούκας: Πλήκτρα, Προγραμματισμός.
    Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα (01 & 06).
    Τόλης Δεληγιάννης: Μπάσο (01, 02, 04, 06, 07, 08 & 09), Ακουστική Κιθάρα (01, 02, 04, 06 & 09).
    Αλέκος Σπανίδης: Τύμπανα.
    Δημήτρης Μπασλάμ: Μπάσο (03, 05 & 10).
    Μιχάλης Βρέττας: Βιολί.
    Εύη Καζαντζή: Τσέλο.
    Παναγιώτης Μανουηλίδης: Κλασική Κιθάρα (06).
    Θοδωρής Χριστόπουλος: Πιάνο (05).
    Χρήστος Μπάρμπας: Καβάλ (10).
    Μιχάλης Πιπέρκος: Σοπράνο Σαξόφωνο (07).
    Άκης Δεληλάμπρου: Κρουστά (09).
    Αλέξης Καραβέργος: Κλασική Κιθάρα (07).

    Ενορχήστρωση:
    Γιάννης Μήτσης, Σωτήρης Νούκας.

    Στίχοι, Μουσική, Φωνή:
    Αλέξης Καραβέργος





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε