ελληνική μουσική
    777 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Γεράσιμος Ανδρεάτος

    Αποκλειστική συνέντευξη στο MusicHeaven και στη Μαρία Νώτη

    Λένε για τον Γεράσιμο Ανδρεάτο ότι έχει τα χαρακτηριστικά του λαϊκού τραγουδιστή που τον αναδεικνύουν ως το σημαντικότερο της γενιάς του. Όταν μάλιστα αυτά τα λόγια επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο χαρακτηρισμός απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος δε ξέρει τι να πει γι’ αυτό. Νιώθει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και απέραντη ικανοποίηση όταν τον επαινούν, αλλά πάντα ως πολύ μετρημένος και προσεκτικός σε ότι λέει και κάνει, θεωρεί και θέλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του στο τραγούδι και τη μουσική.

    Έτσι κάπως ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Γεράσιμο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MusicHeaven, μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει μια συναυλία στο Θέατρο Βράχων, στην οποία συμμετείχε μαζί με κάποιους πολύ αξιόλογους συναδέλφους του…
    Γράφει το μέλος Maria (MariahN)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 07 Νοέ 2003
    -Γεράσιμε ήθελες να γίνεις τραγουδιστής από τα παιδικά σου χρόνια; ;
    Στα παιδικά μου χρόνια το έβλεπα σαν όνειρο. Όταν είναι κανείς παιδί, θέλει να γίνει χιλιάδες πράγματα τα οποία φεύγουν με τον καιρό. Εμένα δεν μου έφυγε μεγαλώνοντας. Κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.
    -Πως ανακάλυψες το ταλέντο σου στη μουσική;
    Όταν συνειδητοποίησα ότι μου άρεσε να τραγουδάω πάρα πολύ από μικρός. Τα συναισθήματα που ένιωθα όταν τραγουδούσα ήταν πρωτόγνωρα και συγκλονιστικά για ένα παιδί. Δε έμοιαζαν με τίποτα άλλο. Κανένα παιχνίδι δεν μπορούσε να τα υποκαταστήσει. Ήταν κάτι διαφορετικό που συνέχισε να υπάρχει μέσα μου μεγαλώνοντας και έτσι το καλλιέργησα.
    -Που γεννήθηκες και μεγάλωσες;
    Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Γλυφάδα, η οποία βέβαια ήταν πολύ διαφορετική τότε με πολλά όμορφα μέρη για παιχνίδι για τα παιδιά.
    -Θεωρείς τον εαυτό σου ερμηνευτή ή δημιουργό; Ή και τα δύο;
    Θεωρώ ότι είμαι ερμηνευτής. Έχω δημιουργήσει βέβαια κάποια τραγούδια και ελπίζω ότι θα έχω την έμπνευση να γράψω και στο μέλλον πολλά περισσότερα. Η δημιουργία όμως υπάρχει και στην ερμηνεία, σ’ ένα μικρότερο ποσοστό φυσικά απ΄ ότι στη σύνθεση και το στίχο, αλλά και το τραγούδι είναι μια δημιουργία.
    Δηλαδή, υπάρχουν τραγούδια που έχουν πολλές εκτελέσεις. Μερικές από αυτές έχουν περάσει απαρατήρητες. Άλλες πάλι ξεχωρίζουν κι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι κυρίως η ερμηνεία του τραγουδιστή. Αυτός λοιπόν έχει προσφέρει στην δημιουργία.
    Πιστεύω λοιπόν, ότι η ερμηνεία είναι δημιουργική και όταν είναι δημιουργική προσθέτει αυτό το κάτι που κάνει το τραγούδι να ξεχωρίζει.
    -Μίλησέ μας για τα πρώτα σου βήματα στη μουσική.
    Τα βήματα μου στη μουσική ήταν αργά και σταθερά. Ξεκίνησα να τραγουδάω από μικρός. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε λαϊκό μαγαζί, όπου τραγουδούσα και έπαιζα μπουζούκι. Ήμουν αυτοδίδακτος τότε, αλλά πολύ γρήγορα άρχισα να κάνω μαθήματα, που συνεχίζω έως σήμερα και που με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος, πράγμα που πάντα επιδιώκω. Δεν επαναπαύομαι. Θέλω όπως ωριμάζω ως άνθρωπος, να ωριμάζω και ως καλλιτέχνης.
    -Τι ήταν αυτό που πιστεύεις, ότι σ’ έκανε να ξεχωρίσεις;
    Δεν ξέρω αν ξεχωρίζω! Κάποια τραγούδια που έχουν ακουστεί περισσότερο από κάποια άλλα οφείλεται στα συγκεκριμένα πολύ καλά τραγούδια. Επίσης οι συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι τώρα, ήταν πολύ ξεχωριστές.
    -Πες μας γι’ αυτές τις συνεργασίες και τις δισκογραφικές σου δουλειές.
    Ξεκίνησα δισκογραφικά με το δίσκο «Πικρό Φιλί» που κυκλοφόρησε το 1995, σε τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη και με τη συμμετοχή μου στο δίσκο «Πορφυρά Καμπάγια» του Πέτρου Ταμπούρη σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Οι δουλειές αυτές ήταν ότι καλύτερο για το ξεκίνημα ενός νέου καλλιτέχνη και κατά συνέπεια δικό μου, γιατί αυτά τα τραγούδια ταίριαζαν πολύ στον χαρακτήρα μου και στην προσωπικότητά μου. Στον δίσκο «Πορφυρά Καμπάγια» μάλιστα τα τραγούδια ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Κάποια ήταν πολύ έντεχνα και είχαν πολύ ιδιαίτερη θεματολογία. Παράλληλα κυκλοφόρησε και ένας άλλος δίσκος του Βαγγέλη Κορακάκη , με τον τίτλο «Λαύριο», όπου συμμετείχα και σ’ αυτόν ερμηνεύοντας τρία τραγούδια. Ακολούθησε ο δίσκος «Λόγω τιμής» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το ομώνυμο τραγούδι ακούστηκε και στο σήριαλ που έχει και το ίδιο όνομα. Το φθινόπωρο του 1997, κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος , με τίτλο «Δέκα Χρόνια στου Μπακάκου» σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Θοδωρή Γκόνη. Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφόρησε ένα CD single, με τίτλο «Μεγάλα Λόγια», το 1999 κυκλοφόρησε ο νέος μου δίσκος «Στοίχημα» σε μουσική δική μου και της Ζωής Τηγανούρια και στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη. Το Μάρτιο του 2001 κυκλοφορεί και ο τελευταίος μου, με την υπογραφή του Παντελή Θαλασσινού σε όλες τις συνθέσεις του το «Όλα Πολύτιμα».
    Έχω συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο αξιόλογους έλληνες καλλιτέχνες, όπως Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αναστασία Μουτσάτσου, Μελίνα Κανά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Σπανό και πολλούς άλλους, σε διάφορους χώρους εμφανίσεων.

    Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μαρία Νώτη περιεργάζονται τη νέα κάμερα του Παντελή Θαλασσινού!

    -Ποιοι πιστεύεις ότι ήταν σταθμοί στην καριέρα σου;
    Σίγουρα οι δισκογραφικές μου δουλειές και η εμφάνισή μου στο «Χάραμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη. Η εμφάνιση αυτή ήταν πολύ σημαντική για μένα τη δεδομένη χρονική στιγμή που είχα μόλις εμφανιστεί στη δισκογραφία. Επίσης από τις πιο σημαντικές μου στιγμές στην καριέρα μου είναι η μαθητεία μου δίπλα σε μεγάλους δασκάλους που είχα την τύχη να μαθητεύσω όπως ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Θέμης Παπαβασιλείου καθώς και ο πρώτος μου δάσκαλος σε μια παιδική χορωδία στην Γλυφάδα τον Παναγιώτη Bεσμεδιώτη, από τους οποίους έμαθα πάρα πολλά για τη μουσική.
    -Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες στην δουλειά σου και αν ναι, σε έχουν κάνει πιο δυνατό;
    Ναι βέβαια έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες και δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν έχει αντιμετωπίσει. Ο δρόμος σ’ αυτή τη δουλειά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα... Οι δυσκολίες αυτές σίγουρα με έχουν κάνει πιο δυνατό.
    -Από πού πηγάζει το ταλέντο σου;
    Δεν ξέρω αν έχω ταλέντο.. Επιλέγω πάντα τραγούδια που μου αρέσουν, είτε πρόκειται για δισκογραφική δουλειά, είτε πρόκειται για κάποια εμφάνιση. Είμαι πολύ προσεκτικός στις επιλογές των τραγουδιών. Θέλω να με συγκινούν για να καταφέρνω να μπαίνω στον κόσμο κάθε τραγουδιού και να το ερμηνεύω όσο καλύτερα γίνεται.
    -Λένε ότι είσαι ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς σου. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;
    Μ’ ευχαριστεί ιδιαίτερα. Μου αρέσει ν’ ακούω καλά λόγια, αλλά πολλές φορές αυτό μπορεί να είναι παγίδα, κάνοντας σε να νομίζεις ότι είσαι κάτι ξεχωριστό. Η δουλειά που διάλεξα, αν μπορούμε να την πούμε δουλειά, με κάνει ευτυχισμένο και με βοηθάει να βελτιώνομαι ως άνθρωπος. Ανακαλύπτω πάρα πολλά, ιδιαίτερα τη στιγμή της ζωντανής εμφάνισης. Μια στιγμή απόλυτης μοναξιάς και έκθεσης στον κόσμο. Λες και τα φώτα με διαπερνούν, μου κάνουν ακτινογραφία και εγώ βλέπω κάθε φορά διάφορους κόσμους, πράγματα που με βασανίζουν σαν χαρακτήρα, σαν προσωπικότητα, τα οποία μετά προσπαθώ να λύσω. Η δουλειά με έχει βοηθήσει πολύ σ’ αυτό. Γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και τραγουδιστής. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορέσω να ξεκαθαρίσω το δρόμο μέσα μου και ν’ ανοίξω δίοδο επικοινωνίας, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μου και μετά με τον κόσμο.
    -Πως είναι η επαφή σου με τον κόσμο;
    Ξεκίνησε δειλά – δειλά γιατί ήμουν κλεισμένος στον εαυτό μου. Μου έλεγαν πολλοί να «βγάλω» ένα άλλο προφίλ από αυτό που έχω, να μην μιλάω για την οικογένειά μου, γιατί υπάρχει ένα μέρος του κοινού που θέλει ένα μύθο γύρω από τον καλλιτέχνη. Αλλά εγώ δεν μπορώ να προσποιηθώ κάτι που δεν είμαι. Είδα με τον καιρό ότι αυτό εκτιμήθηκε από τον κόσμο, το να είμαι και να δείχνω ένας φυσιολογικός άνθρωπος.
    -Τι ρόλο παίζει η προσωπική σου ζωή στην δουλειά σου;
    Σίγουρα το ένα βοηθάει το άλλο, αλλά είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. Ο συνδετικός κρίκος είμαι εγώ. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αλλά είναι δικά μου κομμάτια. Θέλω να πηγαίνω καλά την δουλειά για να στηρίζω την οικογένειά μου αλλά και να είμαι ευτυχισμένος στην προσωπική μου ζωή για να πάει καλά η δουλειά μου.
    -Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου να ερμηνεύει ένα άλλο είδος τραγουδιού;
    Έχω μεγαλώσει με το λαϊκό τραγούδι, αλλά ακούω όλα τα είδη μουσικής. Αν κάποιος μου πρότεινε ένα τραγούδι που ανήκει σε άλλο είδος μουσικής και αυτό με συγκινούσε, σίγουρα θα το ερμήνευα. Αυτό τον καιρό μάλιστα κάνουμε μ’ ένα φίλο μια προσπάθεια σ’ ένα άλλο είδος μουσικής που δεν είναι βέβαια εντελώς ξεκομμένο από την παράδοση το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει.
    -Η ποιότητα παίζει ρόλο στην δουλειά σου;
    Ναι βέβαια. Αλλά η ποιότητα είναι μια έννοια ρευστή γιατί ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Προσπαθώ να βαδίζω σύμφωνα με τα πρότυπα της ποιότητας που έχω θέσει εγώ και να μην τα προδίδω ποτέ.
    -Τι θεωρείς ποιότητα στην μουσική;
    Ένα στίχο που να είναι σοβαρός, να λέει πράγματα σημαντικά , ένα στίχο που θα μπορούσε να είναι μέρος της ζωής μου σαν σκέψη, σαν ανησυχία, προβληματισμό αλλά και χαρά. Που δεν προσβάλει την ανθρώπινη ψυχή καθώς και κάποιες αξίες. Για τη μουσική τώρα, είναι πολύ υποκειμενικό να κρίνεις αν κάποια μουσική είναι ποιοτική ή δεν είναι.
    -Πιστεύεις ότι η μουσική πρέπει να για διαχωρίζεται σε κατηγορίες;
    Οι κατηγορίες υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Κάποια τραγούδια είναι λαϊκά, κάποια ροκ κ.λ.π. Δε συμφωνώ όμως με τις κατηγορίες έντεχνα, ποιοτικά από διαφορετικές μεριές. Ένα ωραίο τραγούδι μπορεί να το συναντήσεις και από μεριές που δεν περιμένεις. Χαίρομαι ν’ ακούω τέτοια τραγούδια..
    -Τι ετοιμάζεις τώρα δισκογραφικά;
    Ετοιμάζω ένα δίσκο με το Βαγγέλη Κορακάκη, με τον οποίο θεωρώ ότι ταιριάζουμε πάρα πολύ. Ο τρόπος έκφρασης του είναι πολύ κοντά με το δικό μου. Τα τραγούδια θα είναι λαϊκά, λίγο πιο ώριμα απ’ ότι παλιά, όσο πιο ώριμοι γινόμαστε στο πέρασμα του χρόνου.
    -Σκέφτεσαι ν’ ασχοληθείς με τη δημιουργία δικών σου τραγουδιών;
    Έχω γράψει κάποια τραγούδια και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί ιδιαίτερα. Θέλει πολύ δουλειά ακόμη αλλά και προσπάθεια.
    -Ποιον θεωρείς πετυχημένο καλλιτέχνη;
    Πετυχημένος καλλιτέχνης είναι αυτός που βγάζει αυτό που έχει στην ψυχή του, την έμπνευσή του, το χάρισμά του. Αυτό που είναι σαν άνθρωπος. Αυτός, του οποίου τα τραγούδια του έχουν λόγο ύπαρξης, αυτός που συνεχίζει το καλό ελληνικό τραγούδι, που αντλεί στοιχεία από την παράδοση μας και από τις ρίζες μας και τα εξελίσσει στο σήμερα ως κάτι πολύ νέο και φρέσκο. Αυτό που όλοι μας έχουμε ανάγκη να ακούμε.

    Συνέντευξη στην Μαρία Νώτη



    Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και το MusicHeaven περιμένουμε την ψήφος σας στο σχετικό γκάλοπ, πάνω, στη δεξιά στήλη. Επίσης, μπορείτε να επισκευθείτε την προσωπική ιστοσελίδα του Γεράσιμου Ανδρεάτου στη διεύθυνση www.andreatos.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Ποιός δίσκος του Γεράσιμου Ανδρεάτου είναι ο αγαπημένος σας;

    Πικρό Φιλί (Βαγγέλη Κορακάκη)
    Πορφυρά Καμπάγια (Πέτρου Ταμπούρη)
    Λαύριο (Βαγγέλη Κορακάκη)
    Λόγω τιμής (Δημήτρη Παπαδημητρίου)
    Δέκα Χρόνια στου Μπακάκου (Χρήστου Νικολόπουλου)
    Μεγάλα Λόγια (CD single)
    Στοίχημα (Γ.Ανδρεάτου, Ζωής Τηγανούρια)
    Όλα Πολύτιμα (Παντελή Θαλασσινού)



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 82

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #292   /   08.11.2003, 00:09   /   Αναφορά
    Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί θεωρώ ότι η γνώμη μου για τον Ανδρεάτο δεν μετράει... Πρόκειται για τραγουδιστή-φετίχ για μένα και έτσι ό,τι κι αν πω θα είναι άκρως υποκειμενικό.



    Έστειλα αυτό το μήνυμα μόνο και μόνο για να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη, ιδιαιτέρως τη Μαρία. Ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη.



    Και πάλι ευχαριστώ.
    #293   /   08.11.2003, 22:27   /   Αναφορά
    Από τις λίγες και ευχάριστες φωτεινές εξαιρέσεις στο χώρο, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

    Μαρία ευχαριστούμε, πραγματικά, για την πολύ καλή συνέντευξη
    #379   /   05.01.2004, 20:22   /   Αναφορά
    O Γερασιμος ειναι ενας τραγουδιστης με ταυτοτητα

    ξερει που βαδιζει , σενα δρομο που του ταιριαζει

    με σωστες επιλογες χωρις φανφαρες . . . εχει μια θεση στη καρδιαμας και εκτιμηση.

    Αν ειναι δυνατον θα ηθελα ενα e-mail για μια πιο αμεση επικοινωνια μαζι του . . . ευχαριστω Γιαννης.
    #6487   /   01.12.2006, 22:23   /   Αναφορά
    Τον βρίσκω ξεχωριστό, πολύ ξεχωριστό , αυτό που αναμένω είναι να τον αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο συνθέτες και στιχουργοί, νομίζω πως δεν έχουν καταλάβει πραγματικά το πόσο αξίζει... Μια καλή προσπάθεια εκείνη του Κουμπιού του Μιχάλη στο Μένω εδώ... Πραγματικά τον εκμεταλλεύτηκε με την καλή έννοια του όρου και μπράβο του.. Πολύ καλή επιλογή και η συνεργασία με τη Σπυροπούλου.. Από όλους τους άλλους δίσκους του ξεχωριζω το δίσκο του Παπαδημητρίου , θεωρώ ότι ήταν ο κατάλληλος συνθέτης για τον εν λόγω τραγουδιστή...
    #7468   /   07.03.2007, 00:15
    Πολυ καλος νεος τραγουδηστης και κυριως ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΣ!

    Στο μελλον εχει να πει παρα πολλα!

    #7539   /   10.03.2007, 16:57
    Συμφωνω με τον φιλο rouba!!!!

    #7542   /   10.03.2007, 20:27
    Συμφωνω απολυτως με τους δυο προηγουμενους φιλους.

    Δυστυχως ομως δεν αναγνωριζονται τετοιοι καλλιτεχνες οπως τους πρεπει!

    Τι να πεις ,με αυτους που μας προβαλλουν σαν λαικους τραγουδιστες σημερα....και τον Γερασιμο τον εχουν στην "απεξω'.