ελληνική μουσική
    505 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Άννα Βίσση: Από τον Νταλάρα στη Eurovision

    Η ζωή της Άννας Βίσση ανά έτος.

    Άννα Βίσση: Από τον Νταλάρα στη Eurovision

    Γράφει ο ....................... (konvoulis)
    7 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 15 Αύγ 2010

    H Άννα Βίσση είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια που γεννήθηκε στην Πύλα της Λάρνακας στην Κύπρο στις 20 Δεκεμβρίου 1957. Είναι γνωστή κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τραγουδά επαγγελματικά από το 1973. Από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 30 άλμπουμ τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

    1957

    Στις 20 Δεκεμβρίου του έτους 1957 γεννήθηκε η Άννα Βίσση στο χωριό Πύλα το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λάρνακας στην Κύπρο. Οι γονείς της ονομάζονται Νέστορας και Σοφία Βίσση. Η Άννα είναι η δεύτερη από τις τρεις τους κόρες. Οι δύο αδερφές της ονομάζονται Λία και Νίκη. Ο Νέστορας είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λάρνακα. Η Σοφία είναι μια γυναίκα με βαθιά αγάπη για τη μουσική και πολλές γνώσεις γύρω από την κυπριακή μουσική παράδοση και τα στοιχεία αυτά τα κληροδότησε στις κόρες της. Η οικογένεια Βίσση παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα εύπορη είναι πολύ δεμένη και τα μέλη της πολύ αγαπημένα μεταξύ τους.

    1963

    Η Άννα Βίσση άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία έξι ετών. Όνειρο της είναι να διακριθεί στο μπαλέτο. Ωστόσο αργότερα το τραγούδι και η μουσική θα την κερδίσουν. Η Άννα κληρονόμησε την αγάπη για τη μουσική της μητέρας της καθώς και τις ξεχωριστές φωνητικές ιδιότητες της οικογένειάς της. Όπως θα εξομολογηθεί αργότερα καθόταν μπροστά στον καθρέφτη με μία βούρτσα στο χέρι και τραγουδούσε από τότε που θυμάται τον εαυτό της.

    1969

    Η δωδεκάχρονη τότε Άννα Βίσση τελειώνει τα μαθήματα μπαλέτου και διακόπτει τις σπουδές της στο πιάνο. Το γεγονός αυτό εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της. Την ίδια χρονιά ξεκινά η σημερινή σταρ τη μουσική της καριέρα με ένα αθώο ψέμα. Σε ένα τοπικό διαγωνισμό ταλέντων αναγκάζεται να δηλώσει ψεύτικη ηλικία ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος καθώς τα 15 έτη ήταν το κατώτατο όριο ηλικίας. Στο διαγωνισμό αυτό κατόρθωσε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο. Την περίοδο αυτή περιδιαβαίνει την κυπριακή επαρχία δίνοντας συναυλίες. Η Άννα τραγουδά και η αδερφή της Λία παίζει πιάνο. Γίνονται γνωστές ως οι "Αδερφές Βίσση".

     

    1970

    Η δημοτικότητα της δεκατριάχρονης Άννας Βίσση αυξάνεται στην Κύπρο με την συμμετοχή της σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό όπου και παρέλαβε το πρώτο βραβείο.

    1973

    Οι παραπάνω διακρίσεις έπεισαν τους γονείς της Άννας για το αναμφισβήτητο ταλέντο της. Έτσι το 1973 με πρωτοβουλία της μητέρας της Σοφίας ο Νέστορας κλείνει το μαγαζί του στην Κύπρο και ολόκληρη η οικογένεια Βίσση μετακομίζει στην Αθήνα όπου η Άννα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσει το ταλέντο της.

    Το Σεπτέμβριο του 1973 η οικογένεια Βίσση μετακομίζει στην Αθήνα και μένει στην περιοχή της Κυψέλης. Η τότε 16 ετών Άννα συνεχίζει το Γυμνάσιο στην Αθήνα και ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ τα δύο πρώτα της τραγούδια. Έχει ήδη περάσει από οντισιόν και υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία.

    1974

    Το 1974 η Άννα Βίσση έκανε μία σειρά από επιτυχημένες συνεργασίες. Στις αρχές του έτους συμμετείχε στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα "Μικρές Πολιτείες" ερμηνεύοντας δύο μπαλάντες σε στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή και μουσική του Μάνου Ελευθερίου. Συμμετείχε επίσης μαζί με το Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο "18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

    Την ίδια χρονιά συμμετέχει ερμηνεύοντας τέσσερα από τα δώδεκα τραγούδια στον πρώτο συνθετικά δίσκο του Νίκου Καρβέλα σε στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη σε έντεχνο σύμφωνα με την εποχή ύφος με τίτλο "Μια Χαρά Μια Καημός" όπου τα τραγούδια μοιράζονται επίσης ο Κώστας Σμοκοβίτης και ο Δημήτρης Κοντολάζος.

    Μια ακόμη συνεργασία της είναι αυτή με τον Δώρο Γεωργιάδη, τον νικητή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1972 με το τραγούδι "Αν ήμουν πλούσιος". Η Άννα Βίσση ερμηνεύει στον δίσκο με τίτλο "Χίλια Εννιακόσια Τίποτα" το τραγούδι "Μη βάζεις μαύρο" το οποίο θα συμπεριληφθεί αργότερα στον πρώτο της προσωπικό δίσκο. Το τραγούδι "Νικήσαμε" είναι ένα ντουέτο της Άννας με τον Δώρο Γεωργιάδη.

    Μία ακόμη συμμετοχή της Άννας το 1974 είναι αυτή στον δίσκο "Άσπρο Μαύρο" όπου τα τραγούδια σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Σώτιας Τσώτου μοιράζονται οι Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Κώστας Σμοκοβίτης και Δημήτρης Κοντολάζος.

    1975

    Η 18χρονη Άννα Βίσση πηγαίνει τα πρωινά στο σχολείο και τα βράδια τραγουδά στις μπουάτ της Πλάκας. Παίρνει τα βιβλία της μαζί και διαβάζει στα διαλλείματα. Ταυτόχρονα η σχέση της με τον Γιώργο Νταλάρα γίνεται πιο στενή. Στον δίσκο του "Στα Ψηλά τα Παραθύρια" ερμηνεύει δύο τραγούδια καθώς και το πασίγνωστο ντουέτο της με το Γιώργο Νταλάρα με τίτλο "Στα χρόνια της υπομονής". Την ίδια χρονιά η Άννα Βίσση συμμετέχει στο δίσκο "Γράμματα από τη Γερμανία" του Μίκη Θεοδωράκη.

    1976

    Το 1976 η Άννα Βίσση συμμετέχει στο δίσκο "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο και έξι ποιήματα του Κωστή Παλαμά" του Μιχάλη Τερζή όπου ερμηνεύει ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά μελοποιημένο από τον Μιχάλη Τερζή.

    1977

    Το 1977 η Άννα Βίσση εμφανίζεται σε σχήμα με τον Γιώργο Νταλάρα και το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δίνει επίσης μια συναυλία στο Λονδίνο με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου. Συμμετείχε επίσης στο δέκατο ένατο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου και έλαβε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη με τον οποίο η Άννα Βίσση είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" με 13 έντεχνα τραγούδια. Ο δίσκος σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε ένα από τα πιο δυναμικά ντεμπούτα όλων των εποχών φθάνοντας τις 40000 πωλήσεις.

    1978

    Το 1978 η Άννα Βίσση προτάθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον εικοστό τρίτο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η ερμηνεύτρια έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τραγούδια για τη συμμετοχή της. Εξαιτίας όμως κάποιων διενέξεων μεταξύ των συνθετών των τραγουδιών ακυρώθηκε η συμμετοχή τής Άννας Βίσση και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού εκπροσώπησε τη χώρα μας η Τάνια Τσανακλίδου.

    1979

    Το 1979 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της Άννας Βίσση με τίτλο "Κίτρινο Γαλάζιο" με συνθετική συμμετοχή της ίδιας. Ο έντεχνος αυτός δίσκος γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς έγινε πλατινένιος σημειώνοντας πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100000 αντίτυπα και αποτέλεσε τον πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς 1979. Τη μεγάλη του επιτυχία τη χρωστάει στο πασίγνωστο ποπ κομμάτι "Αυτός που περιμένω", το πρώτο στην Ελλάδα τραγούδι στο είδος του.

     

    1980

    Το 1980 κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Ναι". Έγινε χρυσός αφότου ξεπέρασε τις 50000 πωλήσεις ενώ τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το ποπ "Όσο έχω φωνή" και η διαχρονική μπαλάντα "Μεθυσμένη Πολιτεία" που ήταν και το τραγούδι των τίτλων της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας.

    Το 1980 επίσης η Άννα Βίσση συμμετείχε για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι "Ωτοστόπ", όπου κατέκτησε την 13η θέση.

    Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε μια συλλογή η οποία περιείχε τα πιο γνωστά από τα τραγούδια της μέχρι εκείνη τη στιγμή με τον τίτλο "Τα καλύτερά μου τραγούδια".

    1981

    Το 1981 κυκλοφόρησε το τέταρτο σε σειρά προσωπικό άλμπουμ της Άννας Βίσση με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός και ξεπέρασε τις 50000 πωλήσεις ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισε το τραγούδι "Καλημέρα καινούργια μου αγάπη". Για δεύτερη φορά στο δίσκο αυτό η Άννα Βίσση συνεργάζεται με τον μέλλοντα σύζυγό της Νίκο Καρβέλα.

    1982

    Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον κατακτώντας για την Κύπρο αυτή τη φορά την 5η θέση με το τραγούδι "Μόνο η Αγάπη" σε στίχους και μουσική της ίδιας. Επίσης επανακυκλοφόρησε ο δίσκος "Άννα Βίσση" σε νέα έκδοση που συμπεριλαμβάνει το τραγούδι της συμμετοχής στον διαγωνισμό.

    Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πέμπτο σε σειρά άλμπουμ της Άννας Βίσση σε στίχους και μουσική του συντρόφου της Νίκου Καρβέλα με τίτλο "Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες" με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Ωστόσο ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ στην οποία ήταν εγγεγραμμένη η Άννα Βίσση αλλά από την CarVi. Η CarVi είναι η δισκογραφική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Άννα Βίσση και το Νίκο Καρβέλα και ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά τους. Όμως η κίνηση αυτή ήταν αντίθετη προς το συμβόλαιο της Άννας Βίσση με τη ΜΙΝΟΣ και μία δικαστική απόφαση υπέρ της προαναφερθείσας εταιρείας απαγόρεψε την περαιτέρω κυκλοφορία του δίσκου έπειτα από μερικές εβδομάδες το 1983.

    1983

    Τον Μάιο του 1983 παντρεύτηκε με το συνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Καρβέλα ενώ το ζευγάρι πάντρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η κόρη της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα Σοφία.

    1984

    Το 1984 η Άννα Βίσση άλλαξε δισκογραφική εταιρεία ηχογραφώντας τον έκτο προσωπικό της δίσκο "Νάχες Καρδιά" στη SONY BMG. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1984 και έγινε χρυσό αγγίζοντας τις 50000 πωλήσεις. Συνθέτης του δίσκου ήταν ο Νίκος Καρβέλας ενώ τους στίχους έγραψαν ο Νίκος Καρβέλας και η ίδια η Άννα Βίσση.

    1985

    Το Σεπτέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε ο έβδομος σε σειρά δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Κάτι Συμβαίνει". Συνθετικά υπογράφουν το δίσκο ο Αντώνης Βαρδής και ο Νίκος Καρβέλας. Τους στίχους μοιράζονται οι Σαράντης Αλιβιζάτος, Νίκος Καρβέλας, Αντώνης Βαρδής και Φίλιππος Νικολάου. Ιδιαίτερα δημοφιλές αποδείχθηκε το τραγούδι "Σαν κι εμένα καμιά" ενώ τεράστια επιτυχία γνώρισε η ακόμη και σήμερα πασίγνωστη μπαλάντα με τίτλο "Δώδεκα". Ο δίσκος έγινε χρυσός φθάνοντας τις 50000 πωλήσεις.

    1986

    Το 1986 οι πωλήσεις του δίσκου της Άννας Βίσση με τίτλο "Κάτι Συμβαίνει" έφθασαν τα 80000 αντίτυπα. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε ο όγδοος σε σειρά προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Η επόμενη κίνηση" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα και στιχουργική συμμετοχή της Άννας Βίσση και του Γιώργου Μίτσιγκα στο τραγούδι "Πράγματα". Πρόκειται για μια μπαλάντα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία . Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν επίσης τα πιο ελαφρά κομμάτια "Με αγάπη από μένα για σένα" και "Σ’ αγαπάω, τελεία και παύλα". Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο φθάνοντας τις 100000 πωλήσεις και αποτέλεσε τον πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς εκείνης.

    1987

    Η δημοτικότητα της Άννας Βίσση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επιτυχία του δίσκου "Η επόμενη κίνηση" οι πωλήσεις του οποίου έφθασαν τα 180000 αντίτυπα. Οι εμφανίσεις της Άννας Βίσση στα νυχτερινά κέντρα αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.

    1988

    Τον Φεβρουάριο του 1988 κυκλοφόρησε το ένατο προσωπικό άλμπουμ της Άννας Βίσση με τίτλο "Τώρα" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα. Το άλμπουμ που περιείχε τις επιτυχίες "Τα μαθητικά χρόνια" και "Δεν σ’ αλλάζω" έγινε χρυσό ξεπερνώντας τις 50000 πωλήσεις. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το δέκατο άλμπουμ της Άννας Βίσση "Έμπνευση" με το επιτυχημένο ομότιτλο τραγούδι που έγινε επίσης χρυσό φθάνοντας τις πωλήσεις των 50000 αντιτύπων.

    1989

    Το Δεκέμβριο του 1989 κυκλοφόρησε ο ενδέκατος σε σειρά δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Φωτιά". Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Σε σκέφτομαι συνέχεια" και "Φωτιά" ενώ το κομμάτι "Ψεύτικα" γνώρισε τεράστια επιτυχία παρά τις αμφιβολίες που είχε αρχικά η τραγουδίστρια σχετικά με το τραγούδι αυτό λόγω του εντελώς διαφορετικού στυλ του. Ο δίσκος έχει γενικότερα έντονες επιρροές από την Ανατολή στους ήχους και στο ύφος ενώ το video clip του τραγουδιού "Μπαλωματάκι" γυρίστηκε στο Μαρόκο. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος αφού ξεπέρασε τις 100000 πωλήσεις.

     

    1990

    Ο δίσκος "Φωτιά" αγγίζει τα 100.000 αντίτυπα και αποτελεί τον δεύτερο πιο εμπορικό δίσκο του 1990 μετά από τον δίσκο "Σαν τρελό φορτηγό" των 200.000 αντιτύπων του Γιάννη Πάριου.

    1991

    Το 1991 η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στην πρώτη ελληνική ροκ όπερα, με τίτλο "Δαίμονες", σε λιμπρέττο του Σταύρου Σιδερά και μουσική και πρόσθετους στίχους του Νίκου Καρβέλα. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Μοδινό και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ.

    1994

    Το 1994, η Άννα Βίσση πρωταγωνίστησε στην όπερα "Ωδή στους θεούς" ("Ode to the Gods") του Σταύρου Σιδερά, στην Κύπρο, ενώ τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε και ο δίσκος "Ρε!". Κατόπιν κυκλοφόρησαν δυο τραγούδια, το "Αμήν" και το "Ελένη", σε ένα maxi single. Το 1994 εκδόθηκε επίσης ο δίσκος της Άννας "Ω! Κύπρος" με τραγούδια που αναφέρονται στην πατρίδα της και το 1995 ο δίσκος "Κλίμα Τροπικό". Το 1994 παρουσίασε μουσικό τηλεοπτικό σόου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 με τίτλο "Με αγάπη Άννα". Έχει συμμετάσχει σε αρκετές φιλανθρωπικές συναυλίες, βοηθώντας ιδρύματα για τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    1997

    Το 1996 και το 1997 τραγούδησε στις Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος.

    Το Φεβρουάριο του 1997 η Βίσση κέρδισε 3 Μουσικά Βραβεία στην εκδήλωση του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη Ερμηνεία" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι". Στα τέλη του χρόνου αυτού, η Άννα Βίσση ξεκίνησε περιοδείες στο εξωτερικό που συνοδεύτηκαν με την κυκλοφορία του cd single "Forgive me this", σε παραγωγή του Ric Wake.

    1998

    Στις 1 Απριλίου του 1998 κυκλοφόρησε το εικοστό δεύτερο σε σειρά άλμπουμ της Βίσση με τίτλο "Αντίδοτο". Πριν καν γνωρίσει την πρώτη του επέτειο το πολυεπιτυχημένο "Τραύμα" του 1997, το "Αντίδοτο" γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες χρυσό και κατόπιν πλατινένιο αγγίζοντας αντίστοιχα τις 25.000 και 50.000 πωλήσεις. Σε μερικές μονάχα εβδομάδες κατακτά τη διπλή πλατίνα με 100.000 αντίτυπα και δεν άργησε να ακολουθήσει η τριπλή με 150.000 αντίτυπα. Στην Κύπρο ο δίσκος ακολουθά παρόμοια πορεία, χαρίζοντας στους θαυμαστές της Βίσση μεγάλες επιτυχίες, όπως η διαχρονική μπαλάντα "Γκάζι" καθώς και τα "Σ' έχω επιθυμήσει", "Ερωτευμενάκι", "Μεθυσμένη μου καρδιά", "Μου ανήκεις", "Ο τελευταίος σταθμός", "Πάλι για σένα", "Να τον αγαπάς" και το ομότιτλο τραγούδι. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το τραγούδι "Μάγκαβα τουτ" σε τσιγγάνικους στίχους. Ανάλογη ήταν και η πορεία του δίσκου στις βραβεύσεις, καθώς η Άννα Βίσση απέσπασε τη χρονιά εκείνη τα εξής βραβεία: "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερη ζωντανή εμφάνιση", "Καλύτερο άλμπουμ", "Καλύτερο Τραγούδι", "Καλύτερο Εξώφυλλο Αλμπουμ" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι".

     

    2000

    Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί το maxi-single "Αγάπη Υπερβολική" που γίνεται τεράστια επιτυχία (4 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο φθάνοντας τις 110.000 πωλήσεις). Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί και το αγγλόφωνο cd-single "Everything I Am" που έγινε χρυσό στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ τον Οκτώβριο το ολοκληρωμένο "Everything I Am" κυκλοφόρησε και έγινε χρυσό στην Ελλάδα, ασημένιο στις ΗΠΑ και πλατινένιο στην Κύπρο. Στις 23 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ "Κραυγή". Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από τον Νίκο Καρβέλα, ενώ ο δίσκος περιλάμβανε και το ντουέτο "Καλύτερα οι δυο μας" με την Καίτη Γαρμπή. Η δίσκος "Κραυγή" γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς έγινε 6 φορές πλατινένιος στην Ελλάδα, 7 φορές πλατινένιος στην Κύπρο, 2 φορές πλατινένιος στην Αυστραλία και χρυσός στην Τουρκία αγγίζοντας παγκοσμίως τα 500.000 αντίτυπα. Οι εμφανίσεις της στο κέντρο "FEVER" μαζί με την Καίτη Γαρμπή ήταν πολύ επιτυχημένες.

    2001

    Το 2001 κάνει τη δεύτερη θεατρική της παράσταση, το μιούζικαλ "Μάλα" όπου υποδύεται μια Εβραία στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα τραγούδια του μιούζικαλ κυκλοφορούν σε διπλό άλμπουμ το οποίο γίνεται χρυσό στην Ελλάδα και πλατινένιο στην Κύπρο σημειώνοντας συνολικά περίπου 40.000 πωλήσεις. Το έργο ήταν σε στίχους, σύνθεση και σενάριο του Νίκου Καρβέλα. Η "Μάλα η Μουσική του Ανέμου" που φιλοξενήθηκε μέχρι το Μάιο του 2002 στο Θέατρο Παλλάς υπήρξε η ακριβότερη ελληνική θεατρική παραγωγή όλων των εποχών καθώς απαιτούσε την ειδική διαμόρφωση του θεάτρου, την εγκατάσταση συστημάτων για την ηχητική κάλυψη της παραγωγής και την παρουσία ατμομηχανής επί σκηνής. Το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

    2002

    Το 2002 επανέρχεται στη νυχτερινή διασκέδαση με το δίσκο "Χ", γραμμένος από το Νίκο Καρβέλα. Ο δίσκος περιλάμβανε ντουέτο με το Γιάννη Πάριο σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού και μουσική του Νίκου Καρβέλα. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος σε Ελλάδα και Κύπρο και έφθασε τις 80.000 πωλήσεις.

    2003

    Το 2003 η Άννα Βίσση κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ "Παράξενες Εικόνες" με τραγούδια από διάφορους καλλιτέχνες. Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν τα τραγούδια "Τρένο", "Είσαι", "Μην Ψάχνεις την Αγάπη", "Έχω Πεθάνει για Σένα", "Βατερλώ" και "Ψυχεδέλεια". Το άλμπουμ έγινε διπλά πλατινένιο σε Έλλάδα και Κύπρο όπου έφθασε τις 100.000 και 15.000 πωλήσεις αντίστοιχα.

    2004

    Οι εμφανίσεις της Άννας στο Διογένη την προηγούμενη χρονιά ήταν εντυπωσιακές και επιτυχημένες. Για το λόγο αυτό, το 2004 κυκλοφόρησαν σε διπλό CD το οποίο έγινε πλατινένιο ξεπερνώντας τα 40.000 αντίτυπα και σε DVD, το οποίο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά DVD μαζί με το DVD του 2001. Στις 31 Μαρτίου πραγματοποίησε μια μεγάλη συναυλία στην Λευκωσία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, εμφανίστηκε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το Σεπτέμβρη πραγματοποιήσε άλλη μια συναυλία στην Κύπρο.

    2005

    Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το αγγλόφωνο "Call me" που είναι το ελληνικό "Είσαι". Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό φτάνοντας στην πρώτη θέση του Billboard τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε σε CD-single και στην Ελλάδα συνοδευόμενο από ένα καινούριο τραγούδι, το "Lie" και διασκευές (remix) του "Call me" και έγινε χρυσό. Το Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε το τελευταίο (μέχρι τώρα) άλμπουμ "Nylon" που ήταν το πρώτο ελληνικό Dual Disc. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο κι υπολογίζεται ότι έφτασε τις 40.000 πωλήσεις.

    2006

    Το 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στις 20 Μαΐου 2006 κατακτώντας την ένατη θέση, με το τραγούδι "Everything" σε μουσική του Νίκου Καρβέλα και δικούς της στίχους. Το CD single έγινε χρυσό στην Ελλάδα φτάνοντας τις 10.000 πωλήσεις ενώ τελικά πούλησε 13.000 αντίτυπα.

    2007

    Το 2007 το φαν κλαμπ της παίρνει το όνομα "Fannatics".

    2008

    Το 2008 τραγουδά την Πρωτοχρονιά στη Λάρνακα της Κύπρου.

    Απαγορευμένο.

    Στις 9 Δεκεμβρίου 2008, κυκλοφόρησε το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ "Απαγορευμένο". Η Άννα Βίσση, μετά από 3,5 χρόνια, επέστρεψε στην αγορά με 15 νέα τραγούδια. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο στενός της συνεργάτης Νίκος Καρβέλας δεν συμμετέχει από καμία πλευρά στη δουλειά της. Συνθέτες του δίσκου είναι: ο Patrick Leonard, η Kara Dioguardi, ο Glen Ballard, η Christina Aguilera, η ίδια η Άννα Βίσση, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ο Adam Cohen, ο Άλεξ Παπακωνσταντίνου, ο Adam Baptiste, ο Marcus Englof, ο Βαγγέλης Παπάρτζογλου, ο Bolero Nordico, ο Γρηγόρης Κολλιάς, ο Γιάννης Κυφωνίδης και ο Dan Wilson. Τους στίχους έγραψαν: η Ελεάνα Βραχάλη, η Μυρτώ Κοντοβά, ο Γρηγόρης Κολλιάς, η Βάγια Καλαδζή και ο Γιώργος Μίτσιγκας.

    Τα τραγούδια του Άλμπουμ είναι: Απαγορευμένο, Αν σ' ερωτευτώ, Από μακριά κι αγαπημένοι, Ρίσκο, Ανακωχή, Στην πυρά, Πέντε χρόνια δικασμένος, Μέταλλο, Κάνε κάτι, Για ένα λεπτό, Αλήτισσα ψυχή, Θέλω μια αγάπη, Πιο κοντά, Κόντρα και Το παρελθόν μου.

    Βίντεο κλιπ έχουν γίνει τα τραγούδια: Απαγορευμένο, Το παρελθόν μου, Στην πυρά και Αλήτισσα Ψυχή.

    Το τραγούδι "Το Παρελθόν Μου" σε μουσική Γιάννη Κυφωνίδη και στίχους Γιώργου Μίτσιγκα αποτελεί το πρώτο single της μετά από 3 χρόνια σαν το soundtrack της ταινίας Bank Bang. Η πρεμιέρα στα ραδιόφωνα έγινε την 29 Οκτωβρίου ενώ την ίδια μέρα έγινε και η πρεμιέρα του βίντεο κλιπ στο κανάλι Mad TV.

    Ο δίσκος έγινε χρυσός στην Ελλάδα ξεπερνώντας τις 15.000 πωλήσεις.

    2009 Στις 24 Ιουνίου εμφανίζεται στα Μουσικά Βραβεία "MAD Video Music Awards" όπου τραγουδάει live.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20717   /   15.08.2010, 11:48   /   Αναφορά
    Παιδιά έλεος !

    Υπάρχουν και πιτσιρίκια σ' αυτό το forum .



    Η Άννα Βίσση είναι μια θλιβερή πενηντάρα, εθισμένη στα ναρκωτικά και σε όλα τα παρελκόμενα της "ζωής των ένθερμων οπαδών της κυνοφιλίας".



    Δεν τραγουδάει , βγάζει κάτι ήχους που τους κουρδίζουνε με αποτέλεσμα αυτό το γνωστό ...

    Ως εκτούτου , δεν έχει καμία θέση στη μουσική σκηνή , τουλάχιστον όχι πια .



    Προσωπικά απλά τη λυπάμαι .



    Ας αφήσουμε λοιπόν το Star να κάνει κανένα αφιέρωμα στα early-years της .
    #21222   /   23.11.2010, 15:30
    Συμφωνώ απολύτος! Με εβγαλες απο τον κοπο να τα γράψω!

    #20719   /   15.08.2010, 20:37   /   Αναφορά
    ma poios o logos na kanete anarthsh tetoiwn "kallitexnwn"?
    #21223   /   23.11.2010, 15:32
    Να σου πω γιατι! Για να θυμομαστε που και που πως και τα σκυλια γαυγιζουν!

    #20721   /   16.08.2010, 03:56   /   Αναφορά
    Εκπληκτική δουλειά! Την πάω δεν την πάω σα φωνή, ερμηνεία ή άτομο, εσύ έκανες φοβερή δουλειά φίλε! Πσσςς!
    #20722   /   16.08.2010, 12:42   /   Αναφορά
    Πολύ ενημερωτικό άρθρο, αλλά σε παρακαλώ να αναφέρεις πηγή.
    #26595   /   05.02.2013, 21:13   /   Αναφορά

    πω πω κατι κόμπλεξ που παίζουν... 40 χρόνια καριέρας στην 1η γραμμή, συνεργασίες με τεράστια ονοματα της μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό και καμιά 4-5 εκατομμυρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως. Σας αρέσει ή όχι  είναι μεγάλο κεφάλαιο της μουσικής η Βίσση για αυτό και έχει διάρκεια. Καλλιτέχνης δεν είναι μόνο όποιος φοράει καφτάνι και έχει αξύριστη μασχάλη.. :Ρ


    Μπράβο για το άρθρο πολύ καλο!