ελληνική μουσική
573 online   ·  204.556 μέλη


αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Οι παύσεις στη μουσική

Ένα μάθημα μουσικής σχετικό με τις παύσεις, για μέσου επιπέδου μαθητές, σε απλή γλώσσα και με πολλά παραδείγματα.

Οι παύσεις στη μουσική

Γράφει ο Γιώργος (jorge)298 άρθρα στο MusicHeaven
O Jorge είναι ο ιδρυτής του MusicHeaven. Είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Δίκτυα, έχει σπουδάσει κιθάρα, έχει παίξει κιθαρίστας σε μικρά σχήματα στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ του αρέσουν το τένις, η τεντούρα, το πο...
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το μάθημα είναι μια ευγενική προσφορά της μουσικής σχολής Τομπάζη, την οποία ευχαριστούμε θερμά και γι' αυτό το μάθημα. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα τα βρείτε στη στήλη Διδασκαλία - Μαθήματα Μουσικής

 

Τα σύμβολα εκείνα που τοποθετούνται στο πεντάγραμμο και διακόπτουν (σιωπούν) την πορεία του κομματιού μας ονομάζονται παύσεις. Σε κάθε αξία φθογγοσήμου αντιστοιχεί και μια ανάλογη παύση. Ο πιο κάτω πίνακας μας παρουσιάζει αναλυτικά τις νότες με τις αντίστοιχες παύσεις τους.

Οι παύσεις στη μουσική

Η παύση ολοκλήρου σημειώνεται κάτω από την τέταρτη γραμμή.

Η παύση μισού σημειώνεται πάνω από την τρίτη γραμμή.

 

 

Οι παύσεις μπορούν να γραφτούν και παρεστιγμένες όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Οι παύσεις στη μουσική

Οι παύσεις μπορούν να γραφούν και δις παρεστιγμένες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις παρεστιγμένες παύσεις.

Για να σημειώσουμε μια παύση που διαρκεί περισσότερο από ένα μέτρο χρησιμοποιούμε μια παχιά οριζόντια γραμμή που πάνω της σημειώνουμε τον αριθμό των μέτρων για τα οποία θα ισχύει η παύση.

Οι παύσεις στη μουσική

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε τέσσερα μέτρα με  παύσεις ολοκλήρου οι οποίες έχουν αντικατασταθεί  με μια οριζόντια γραμμή και τον αριθμό τέσσερα.

 

ΚΟΡΩΝΑ (FERMATA)

Όταν κάποιος φθόγγος έχει πάνω του σημειωμένο το σύμβολο της κορώνας σημαίνει ότι πρέπει να παραταθεί η διάρκεια του ήχου. Η διάρκεια μιας κορώνας εξαρτάται από το γούστο του εκτελεστή και δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια.

Οι παύσεις στη μουσική

Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε κάποια παύση, όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα και σημαίνει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή παράταση της διάρκειας της παύσης.

Οι παύσεις στη μουσική

Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην διαστολή του μέτρου. Σε αυτή την περίπτωση στο σημείο εκείνο πρέπει να γίνει διακοπή της ροής μετρήματος του μουσικού κομματιού.

Οι παύσεις στη μουσική

Στα προηγούμενα παραδείγματα χρησιμοποιήθηκε αδόκιμος ορισμός όσον αφορά για την τοποθέτηση της κορώνας πάνω από τη νότα. Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί και κάτω από τη νότα. Αυτό εξαρτάται από τη φορά των στελεχών, όπως ακριβώς είχαμε δει και στην σύζευξη διαρκείας.

Έτσι έχουμε, λοιπόν, στέλεχος προς τα κάτω η κορώνα πάνω από την νότα και στέλεχος προς τα πάνω η κορώνα κάτω από τη νότα, όπως φαίνεται καθαρά και στο παρακάτω παράδειγμα.

Οι παύσεις στη μουσική

Συγγραφέας: Γιώργος Τομπάζης
Tompazis.gr
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (0)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτεΣχόλια από άλλες δημοσιεύσεις