ελληνική μουσική
    774 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Μαρία Ζώη: Η Ελληνίδα Μεσόφωνος

    Από πολύ νωρίς οι δάσκαλοί της διέγνωσαν το έμφυτο ταλέντο της στο τραγούδι και σε ηλικία 13 ετών συμμετείχε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού όπου κέρδισε το 1ο βραβείο ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη.

    Μαρία Ζώη: Η Ελληνίδα Μεσόφωνος

    Γράφει το μέλος Vasilis (vasilis22)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 24 Απρ 2011

    Η Ελληνίδα μεσόφωνος Μαρία Ζώη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου έλαβε και τα πρώτα μαθήματα μουσικής.

    Συνέχισε τις σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (πιάνο και ανώτερα θεωρητικά), ενώ για αρκετά χρόνια υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου.

    Από πολύ νωρίς οι δάσκαλοί της διέγνωσαν το έμφυτο ταλέντο της στο τραγούδι και σε ηλικία 13 ετών συμμετείχε στον «3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού» όπου κέρδισε το 1ο βραβείο ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησε ένα ακόμα 1ο βραβείο στους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας (1999) επ' ευκαιρία του οποίου τραγούδησε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Στα 15 της χρόνια μόλις χρόνια, την ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και με δική του παρότρυνση, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, υπό τον τίτλο «Δρόμοι παλιοί» (LEGEND), αποσπώντας τις πιο ενθαρρυντικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς εντύπων («Τα Νέα», «Δίφωνο» κ.α.).

    Ένα χρόνο αργότερα, οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Κουρουπός και Μίλτος Λογιάδης, την επέλεξαν για να συμμετάσχει στη συναυλία «Ένας αιώνας Ελληνικό Τραγούδι», με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

    Παρά την κλασική της παιδεία, η ελληνική παραδοσιακή μουσική αποτελεί μεγάλη της αγάπη και μέρος των παιδικών της βιωμάτων. Το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο «Αρίων»(Mega TV), για τη συμμετοχή της στο δίσκο «Δώδεκα + μία ματιές στα Δωδεκάνησα» (LYRA), δίπλα στους δημοφιλέστερους Έλληνες ερμηνευτές (Γ. Πάριος, Γλυκερία κ.α).

    Κατά τα έτη 2007-08 υπήρξε μόνιμη ερμηνεύτρια στη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», ύστερα από πρόσκληση του ίδιου του συνθέτη. Στο διάστημα αυτό έδωσε πλήθος συναυλιών ερμηνεύοντας με επιτυχία το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στα μεγαλύτερα θέατρα και στάδια της χώρας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, Επίδαυρος, Palais des Sports, Θέατρο Γης), καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου.

    Το 2008 συνεργάστηκε επίσης με τη Μαρία Φαραντούρη σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και στην παράσταση «Μύθοι Γυναικών» με τη Λυδία Κονιόρδου(Παλλάς, Πάτρα).

    Το κλασικό τραγούδι – “ένας νέος κύκλος στην καλλιτεχνική της πορεία” :
    Παράλληλα, η Μαρία Ζώη σπούδαζε Κλασικό Τραγούδι και Μελοδραματική με καθηγητή τον διεθνούς φήμης Έλληνα τενόρο Ζάχο Τερζάκη, στο Ωδείο-Κέντρο Τεχνών «Ακρόπολις» στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2009 πήρε το Δίπλωμα Μονωδίας & Μελοδραματικής με «άριστα παμψηφεί», Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, με επιτροπή τους Κική Μορφωνιού, Τζένη Δριβάλα, Βύρωνα Φιδετζή, Δημήτρη Καβράκο και Ζάχο Τερζάκη.

    Το 2008 παρακολούθησε τη «Θερινή Ακαδημία Όπερας» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Άφυτος).
    Συμμετείχε επίσης, ως ενεργό μέλος, σε masterclasses με τη Sheryl Studer και τη Δάφνη Ευαγγελάτου και έχει λάβει μέρος σε αρκετές συναυλίες και γκαλά όπερας, δίπλα σε καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες.

    Τέλος αξίζει να σημειωθέι ότι συμμετείχε στους βασικούς ερμηνευτές τις φιλανθωπικης προσπάθειας υπερ των πυροπληκτων του 2008-2009 σε συνεργασία με την Λαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους ερμηνευτές.

    Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους περισσότερους ρόλους για λυρική μεσόφωνο όπως : Rosina, Cherubino, Dorabella, Sesto, Charlotte, Nicklausse, Carmen, Orlofsky κ.α.

    Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για ένα μικρό διάστημα στο Κανάλι της Βουλής, αγαπά πολύ το γράψιμο και κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες (Βήμα, Ελευθεροτυπία), πάνω σε θέματα της επικαιρότητας.

    Περισσότερα στο http://www.mariazoi.com


    Πηγές: www.mariazoi.com, www.mikistheodorakisorchestra.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #22387   /   25.04.2011, 23:09   /   Αναφορά
    θερμά συγχαρητήρια για ολο το αρθρο και την πορεία της νεαρης καλλιτέχνιδος.
    #23670   /   02.11.2011, 15:54   /   Αναφορά
    Η Μαρία εκτός από υπέροχη φωνή έχει ήθος και ευγένεια ψυχής. Προβλέπω μια λαμπρή καριέρα και της εύχομαι ότι καλύτερο!