ελληνική μουσική
    678 online   ·  210.828 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Γιώργος Δράμαλης: Ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού

    Με πολλά γαλόνια στην πλάτη του ο Γιώργος Δράμαλης, παρουσιάζει την πρώτη του δουλειά με ορχηστρικά και σόλο μπουζούκι.

    Γιώργος Δράμαλης: Ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού

    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 01 Ιούν 2011

    Ο Γιώργος Δράμαλης ανήκει στην πρώτη γραμμή των μεγάλων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού. Γεννήθηκε στην Βαλμάδα της Θεσσαλονίκης. Επηρεασμένος από τα ακούσματα του λαϊκού τραγουδιού παθιάστηκε με το μπουζούκι και μπήκε νεότατος επαγγελματικά στο χώρο. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ο παράδεισος των παιδικών του χρόνων, όμως η καταξίωση σε υψηλό  καλλιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο ήρθε όταν κατέβηκε στην Αθήνα το 1975.

    Συνεργάστηκε με μυθικούς καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού. Εμφανίστηκε μαζί τους στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής του, αλλά και μεγάλη επιτυχία είχαν και οι εμφανίσεις τους στο εξωτερικό.

    Στο χώρο της δισκογραφίας και στα στούντιο έχει αφήσει την σφραγίδα της τέχνης του συμμετέχοντας για πολλά χρόνια σε αμέτρητες ηχογραφήσεις όπου έπαιξε μπουζούκι αλλά και σαν δημιουργός με τραγούδια του που ερμήνευσαν γνωστοί τραγουδιστές.

    Τελειομανής και ευαίσθητος σαν μουσικός, ο Γιώργος Δράμαλης, με σεβασμό στην παράδοση του λαϊκού τραγουδιού είναι ανοικτός σε καινοτομίες με ενδιαφέρον. Με αφετηρία την περίοδο της δεξιοτεχνίας του μπουζουκιού και αφομοιώνοντας δημιουργικά τα στοιχεία των εποχών που μεσολάβησαν, φτιάχνει το προσωπικό του ύφος που είναι ιδιαιτέρων απαιτήσεων και υψηλής αισθητικής.
    Σήμερα σε μια άκρως καλλιτεχνική έκδοση μας δίνει δείγματα της τέχνης  του, της ερμηνευτικής του αυτοθυσίας, μέσα από 8 σολιστικά κομμάτια του, όπου η δεξιοτεχνία ισορροπεί με το τελικό μουσικό αποτέλεσμα.

    Κώστας Χρηστίδης (Ιανουάριος 2011- από το ένθετο του cd)

    Γιώργος Δράμαλης: Ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού

    Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τον «Καθρέφτη» το CD 8 Χορδές με οργανικά και σόλο για μπουζούκι από τον σολίστα Γιώργο Δράμαλη. Σπουδαίος παίκτης με μεγάλη θητεία τόσο στα λαϊκά πάλκα όσο και στα στούντιο και με συνεργασίες με ονόματα όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, η Ρίτα Σακελλαρίου και άλλοι, καταθέτει σ’ αυτή τη δουλειά ένα δείγμα της συνθετικής πλευράς του, έχοντας βέβαια πάντα σαν βάση το μπουζούκι.  Συνεχίζοντας την παράδοση των ομοτέχνων του Χρήστου Νικολόπουλου, Μανώλη Καραντίνη, Δημήτρη Χιονά, Βασίλη Ηλιάδη, Βαγγέλη Μαχαίρα και άλλων που παρουσίασαν στο παρελθόν ολόκληρους δίσκους με καινούργιο υλικό με  ορχηστρικά και σόλο και όχι επανεκτελέσεις παλιών επιτυχιών. Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι ο δίσκος κυκλοφορεί σε μια εποχή που οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα…

    Τα οκτώ κομμάτια του δίσκου:

    1) Διαδρομή

    2) Χασαποσέρβικο

    3) Ζεϊμπέκικο του Δράμαλη

    4) Σύνθεση

    5) Χόρα - Λα μινόρε

    6) Ταξιδιάρικο

    7) Βαλς για μπουζούκι

    8) Απτάλικο

    O προγραμματισμός και η ενορχήστρωση  έγιναν από τους Δημήτρη Χώνο και Πέτρο Δράμαλη. Κιθάρα έπαιξε ο Δημήτρης Ρέππας, Βιολί ο Δημήτρης Τσιβγούλης και Μπάσο ο Θεόφιλος Μητρέντσης. Στη Χόρα ο Πέτρος Δράμαλης (γιος του Γιώργου) έπαιξε β’ μπουζούκι, ενώ κιθάρα στο Χασαποσέρβικο έπαιξε ο Παναγιώτης Στεργίου.

    Γιώργος Δράμαλης: Ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού

    Στο ένθετο του cd ο Γιώργος Δράμαλης σημειώνει:

    Ευχαριστώ τους μουσικούς που συμμετείχαν στο CD , την συνάδελφο και φίλη Κατερίνα Κόρου που βρήκε τον τίτλο του δίσκου και των κομματιών, τον Δημήτρη και τον Πέτρο που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω τις ηχογραφήσεις.

    ενώ οι Μωυσής Ασέρ και Νικήτας Βοστάνης, εκ μέρους της εταιρείας, χαιρετίζουν την έκδοση:

    Το cd “8 χορδές” είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι μελωδίες και τα δεξιοτεχνικά σόλο για μπουζούκι συνεχίζουν μια παράδοση δημιουργικότητας. Έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε με τον σολίστα Γιώργο Δράμαλη άξιο εκπρόσωπο αυτού του ρεπερτορίου, που έχουμε σαν εταιρεία μέχρι τώρα συχνά υποστηρίξει.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #22749   /   01.06.2011, 19:00   /   Αναφορά
    Θα μου επιτρέψεις Θανάση να προσθέσω ότι ο Γιώργος Δράμαλης ήταν προσωπικός φίλος του ,ενός άλλου από τους μεγάλους μουζουκξήδες , τον Γιάννη Παλαιολόγου . Μαζί έχουν παίξει στην ηχογράφηση του διαχρονικού τραγουδιού του Στέλιου Καζαντζίδη «της γερακίνας γυιός» . Μαζί με τον Βύζα, άλλον επίσης εξαίρετον μπουζουκξή, συνόδευαν τον μεγάλο Πάνο Γαβαλά . Επίσης ήτο βασικός μουζουκξής στα τραγούδια του Αντύπα . Οσο για την Ρήτα Σακελαρίου , τα λές εσύ . Γενικά από ότι μου έλεγε ένας φίλος , επαγγελματίας μπουζουκξής και τραγουδιστής, (σε επώνυμο Κέντρο της Αθήνας, με τον οποίο μόλις χθές συζητούσαμε για τον «εν λόγω» - άκου σύμπτωση-) , ο Γιώργος Δράμαλης είναι «μπουζούκαρος».