ελληνική μουσική
    535 online   ·  210.840 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Σταύρος Ξαρχάκος: Αμάν Αμήν

    To Θέατρο Ακροπόλ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το «Αμάν Αμήν», το αγαπημένο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, μια μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συνθέτη. Η πρεμιέρα δόθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό θέατρο της συμπρωτεύουσας, ενώ στην Αθήνα θα κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και για 20 παραστάσεις έως και τις 24 Μαρτίου.

    Σταύρος Ξαρχάκος: Αμάν Αμήν

    Δευτέρα 06 Φεβ 2012

    Σύμφωνα με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τραγούδια του οράματος για μια καλύτερη ζωή, είναι τα τραγούδια της διάψευσης των ονείρων, είναι τα ρεμπέτικα της αιώνιας νοσταλγίας της ομορφιάς, τα ρεμπέτικα της ιερότητας του πόθου, τα ρεμπέτικα της περιφρόνησης του τρόμου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της πρόκλησης της μοίρας και της ατάραχης αντιμαχίας με το θάνατο…

    Το «αμάν» που βγαίνει μέσα από την ψυχή συναντά το «αμήν» μιας προσευχής. Στην ευθεία γραμμή που ενώνει το βυζαντινό μέλος με το ρεμπέτικο και με το μικρασιάτικο τραγούδι ταξιδεύουν ο έρωτας, το πάθος, ο πόθος, η νοσταλγία, η μοίρα, ο θάνατος, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η στέρηση της ελευθερίας και η προσφυγιά. Έτσι αφουγκράστηκε τους ήχους αυτούς του παρελθόντος ο Σταύρος Ξαρχάκος και έστησε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Αμάν Αμήν». Ένα θέαμα-ακρόαμα με συνθέσεις παλιές και νεότερες, ένα λαϊκό πάλκο κατανυκτικό σαν λειτουργία.

    Καθένα από τα δύο μέρη χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Υπάρχουν τραγούδια του χάρου, του τεκέ και της Ανατολής.

     

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία: Σταύρος Ξαρχάκος

    Κοστούμια: Έρση Δρίνη

    Ζωγραφιές: Γιώργος Σταθόπουλος

    Φωτισμοί: Γρηγόρης Καραντινάκης

    Διεύθυνση Ήχου: Νικόλαος Ρούντος

    Επιμέλεια ΠαραγωγήςΒοηθός Σκηνοθέτη: Πανδώρα Ξαρχάκου

     

    Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης - Ελίτα Κουνάδη - Κώστας Μαντζόπουλος – Καίτη ΝτάληΗρώ ΣαΪα - Μαρία Σουλτάτου – Κώστας Τσίγκος.

     

    Παίζουν οι μουσικοί: Βαμβακούσης Αρίστος (Μπουζούκι), Γουάστωρ Αχιλλέας (Πιάνο), Δρογκάρης Βασίλης (Ακορντεόν), Ζάκκας Ηρακλής (Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Ντόμπρα), Καβαλιεράτος Σταύρος (Κοντραμπάσο), Μαργώνης Σωτήρης (Βιολί), Πεχλιβάνογλου Γιώργος (Κλασσική Κιθάρα), Νυδριώτης Γιώργος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά), Πάππος Μανώλης (Μπουζούκι), Σαμπαζιώτης Νίκος (Ακουστική Κιθάρα), Σιδερίδης Διαμαντής, (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά, Τσουμπούς), Χαλίλ Ευγένιος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά).





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #24232   /   07.02.2012, 00:57   /   Αναφορά
    Η πρεμιέρα της μουσικής παράστασης "ΑΜΑΝ ΑΜΗΝ" του Σταύρου Ξαρχάκου στο Θέατρο Ακροπόλ, αναβάλλεται για τις 17 Φεβρουαρίου, για τεχνικό λόγο.
    #24285   /   20.02.2012, 10:28
    Καλημέρα σε όλους,

    ήμουν εκεί στην πρεμιέρα οπότε θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια ;)



    Καταρχήν να πω ότι η παράσταση πρωτοπαίχτηκε το 1995, με συντελεστές τότε: Πόλυ Πάνου - Λεονάρδου Σωτηρία - Σουλτάτου Μαρία - Μαυρουδάκου Δήμητρα - Μαντζόπουλος Κώστας - Μαραγκόπουλος Νίκος - Τσίγκος Κώστας - Λιόσης Σπύρος.



    Δεν είχα δει την παράσταση του 1995 (υπάρχει στο youtube για όποιον θέλει), οπότε πήγα εντελώς ανυποψίαστος.



    Το θέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο (άδειες θέσεις έιχε μόνο στα πλάγια του εξώστη). Δε θα δώσω λεπτομέρειες, γιατί πραγματικά είναι παράσταση που αξίζει να δει κάποιος και δε θέλω να χαλάσω τις εκπλήξεις.



    Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόσο προσεγμένη είναι η σκηνοθεσία, η αισθητική και το πώς σε βάζει σε μια ατμόσφαιρα που δε θες να βγεις ποτέ...

    Λίγα λόγια για τους συντελεστές:



    Ζαχαρίας Καρούνης: Καταπλητικός σε όλα. Νομίζεις ότι η παράσταση φτιάχτηκε γι αυτόν...



    Μαρία Σουλτάτου: Δεν χρειάζεται να πω κάτι... Η Σουλτάτου που όλοι αγαπήσαμε και αγαπάμε, γι αυτή την αυθεντική φωνή. Συμμετείχε και αυτή στην πρώτη παράσταση το 1995.



    Καίτη Ντάλη: Μαγική, μάγκισα, αρχόντισα. Η ερμηνεία της στη "Χοντρομπαλού" απλά σε κάνει και δακρίζεις...



    Ηρώ ΣαΪα: Μπορεί να έχει καλή φωνή, καλή τεχνική, μεγάλη έκταση, αλλά για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι απλά "λίγη". Σε πετάει εκτός ατμόσφαιρας, τουλάχιστον εγώ έτσι ένιωσα. Προσπαθεί, αλλά δε τη βοηθάει στο συγκεκριμένο στυλ ούτε η χροιά της, ούτε τα γυρίσματά της.



    Κώστας Τσίγκος - Κώστας Μαντζόπουλος: Συμμετείχαν και στην παράσταση του 1995. Η εμπειρία τους είναι εμφανής.

    Ενορχηστρώσεις έκπληξη σε ορισμένα "κλασσικά" κομμάτια. Επίσης σε ρόλο έκπληξη ο Μανώλης Πάππος.



    Κατά τη γνώμη μου είναι μια παράσταση που πρέπει να δείτε. Θα συγκινηθείτε, θα δακρύσετε, θα γελάσετε, θα τραγουδήσετε, θα προβληματιστείτε, θα τσατιστείτε... Και απλά να ακούσετε τα λόγια του τελευταίου τραγουδιού.